View tracker

Det är verkligen mycket nu i skolan innan jullovet. Flera redovisningar, prov och inlämningar i veckan. Det finns alltid något att göra och stressa över. Aldrig får man vila.

Inte ens under jullovet. Även då måste jag skriva på gymnasiearbetet och göra klart en stor inlämningsuppgift. Det ska dock bli skönt att få bort allt vi har nu innan jul, då får jag iallafall bocka av något på listan, så längtar efter det.

/ C

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker


Jag är väldigt inaktiv på facebook. Bläddrar bara bland vegangrupper och kommande evenemang, dock delar ju bloggen inläggen men det är ju inte jag som gör det. Det är ju bara jag som aktiverat det för att ni ska komma hit och kika när vi lagt ut något.

Men jag fick ett ryck och ville göra ett 2016-album. Dock blev det bara bilder från augusti och framåt. Innan dess låg jag bara i min säng och var deprimerad så det var ju inget kul att se.

Är iallafall jätteglad över allt positivt (och negativt egentligen också) som skett efter Way Out West. Jag har tagit tag i mitt liv och gjort grejer med vänner och sett cool ut och haft det rätt najs.

Det jag vill göra inom ca. det närmsta året (som jag blev inspirerad till att göra nu när jag såg allt fint jag gjort med mina vänner) är:

1. Bo i en liten stuga i ett naturreservat

2. Stugtrips

3. Åka till fjällen och åka snowboard

4. Umeå Open

5. Se Håkan Hellström live

6. Sunka ner oss rejält och kanske åka på Roskilde, då blir det riktigt trashy style av oss.

7. Åka på någon solsemester i sommar och läsa och äta gott

/ C

Likes

Comments

View tracker

På tala om ingenting vill jag snacka om skrivandet.

Ibland känns det som att jag inte valt skrivandet, utan att skrivandet valde mig.

Inte på det sättet att jag skriver otroligt bra, bättre än någon annan eller att jag kommer bli en berömd författare för att jag trollbinder människor med mina makalösa och fångande beskrivningar.

Nej, utan för att jag behöver skrivandet.

Jag inte vet vad jag skulle göra utan skrivandet.

Jag dör utan skrivandet.

Jag vet inte varför det är så; om det är för att jag inte klarar av att bära allt som jag tar in i mitt inre, att jag så fort glömmer bort fina minnen och därför bara måste skriva ner dem, att jag har ett extra stort behov att existera, att jag har ett extra stort behov av att att formulera eller bryta ned mina tankar till ord.

Jag måste iallafall få skriva.

För annars dör jag.

Ps. syftar inte på att jag måste blogga och skriva här på bloggen, det är väl bara någon slags banaliserad och socialt accepterad form av egoism. Utan det jag skriver i mina anteckningsböcker eller i mina anteckningar på mobilen för mig själv. 

Likes

Comments

Tisdag idag. Det här var dagens bra grejer:

- Att jag sminkade mig på morgonen.

- Att jag gjorde ett prov jag stressat över, så jag får nu släppa den stressen.

- Att jag fick komma hem efter skolan och slänga av mig byxorna och lägga mig och äta pepparkaksdeg i sängen och lyssna på Håkan. Innan jag måste börja plugga till nästa prov som är imorgon??! Dör.

/ C

Likes

Comments

Undrande människa,

Jag bara undrar de 100-tals som sätter sina liv för att soyabönan ska nå västvärlden, hur ställer du dig till det? jättefint skrivet, men svar väcker ibalnd frågor:)

Det är en intressant och bra fråga ju. Ska svara så gott jag kan.

För det första så äter de flesta djur vi äter importerade grönsaker. (Bland annat en stor mängd sojabönor) Grönsakerna odlas ofta i utvecklingsländer, med precis som du sa, ofta dåliga arbetsförhållanden för de som arbetar med odlingarna. Dessutom odlas mycket av grönsakerna på mark som blivit tillgänglig efter skövling av regnskog. Alltså, djuren äter grönsaker som är importerade från utvecklingsländer, sedan slaktas djuren och köttet äts upp av människor i västvärlden. I den här processen har mängden mat minskat och skulle vi istället äta grönsakerna istället för att äta djuren som har ätit grönsakerna så skulle maten räcka mycket längre. Det skulle vara mer effektivt och hållbart. Det jag ville komma fram till här är att oavsett om du äter kött eller äter veganskt så bidrar du mer eller mindre till att människor arbetar under dåliga arbetsförhållanden på sojafälten. Men då bör man också komma ihåg att en ko (t.ex) äter mycket mer än en människa, alltså går det åt mer soja för att mätta en ko än en människa. Man bör också komma ihåg att djurindustrin är ansvarig för ungefär 14,5 % av växthusgasutsläppen. Samt att man bör komma ihåg att en vegan inte bara äter soja, men jag förstår ändå din undran. Jag äter mycket soja.

Sen anser jag också att veganfrågan och frågan om vad människor har för arbetsförhållanden är skilda saker. Jag är vegan och konsumerar inga animalier, jag försöker köpa ekologiskt och närproducerat när det finns och jag kan. Men samtidigt så känner jag att en person kan inte göra allt, inte med en gång i alla fall.

Hoppas du fick lite av ett svar i alla fall, min hjärna är lite mosig just nu för jag är så hungrig hehe. Ska gå och äta något nu! Tack för din fråga!

/V

Bild från när vi åt på en fantastisk veganrestaurang i Dobrovnik i somras!

Några ställen att läsa mer om detta: 1 2 3

Likes

Comments

Godmorgon.

Valde att stanna hemma från skolan idag. Jag behöver plugga inför ett prov som jag har imorgon som jag missade när jag var i Spanien. Jag har skjutit upp på det hela länge då jag haft massa annat plugg att göra. Det suger att ligga efter.

Jag känner mig också rätt låg. Jag tror att lördagens alkohol har tagit den lilla mängd seratonin jag hade ifrån mig. Så det suger också.

Nää nu ska jag inte sitta här och babbla utan dricka mer kaffe och plugga så att jag kan göra provet imorgon.

/ C

Likes

Comments

Jag är osäker om jag ens fick fram något vettigt ur detta. Men det jag ville få fram är typ; döm inte mig, jag dömer inte dig.

+ Att man som vegan väljer själv om man vill bära läder, ha duntäcken etc. man köpte innan man blev vegan eller köpa ex. skor secondhand som har läder eller ej. Alltså man väljer själv vart man vill dra sin gräns.

Läs annars Veras text den var ju fett bra och mer tydlig och saklig.

Kram.

/ C

Likes

Comments

Varje år dödas omkring 100 miljoner djur i den svenska livsmedelsindustrin. I Sverige!! (källa) Förstår ni då hur många djur som dödas i hela världen? Av just den anledningen väljer jag att avstå från att äta döda djur.

För ett år sedan blev jag vegan. Jag såg den här föreläsningen på youtube och bestämde mig med en gång att jag skulle bli vegan, alltså att i så stor utsträckning som möjligt utesluta animaliska produkter ur sin livsstil. En vecka senare var min kost förändrad från en köttdiet till en helt växtbaserad kost. Att vara vegan innebär ju inte bara att utesluta kött, mjölk och ägg, utan att även inte bidra till produktionen av skinn och päls.

Nu är det dock så här att sommaren innan jag blev vegan hade jag köpt ett par bierkenstock i läder för 600 kr. Jag hade bara någon månad tidigare fått en dunjacka och ett par Timberlands i läder av min mamma, som la ut över 2000 kr på att jag skulle få nya kläder. Mina föräldrar har även, innan jag blev vegan, köpt ett duntäcke och dunkuddar som jag har i min säng.

Jag är inte rik. Jag har inget överflöd av pengar. Jag jobbar då och då och får studiebidrag. Mina föräldrar har inte heller några mängder med pengar. De har pengar, vi åker på resor ibland, jag har alltid mat på bordet och tak över huvudet. Men de har inte råd med onödiga och bortkastade utgifter. Jag är tacksam för det jag får av mina föräldrar. Det skulle aldrig falla mig in att slänga bort/sluta använda fullt fungerande kläder, skor eller täcken som jag och mina föräldrar har betalat mycket pengar för. Kanske om jag vore jätterik skulle jag sälja mina lädersaker och dunsaker för att sedan köpa nya. Men som sagt, jag är inte jätterik.

Sen finns det ju det här med second hand. För någon månad sedan köpte jag en dunjacka. Och ja, jag tycker att det är lite äckligt och obehagligt att den jackan har bidragit till djurplågeri. Men samtidigt så vet jag att JAG inte har bidragit till dunindustrin. Jackan fanns ju redan. Den var redan köpt och använd och någon ville bli av med den. Jag behövde en jacka, en varm jacka så att jag slipper frysa i den hårda vintern. Det finns ett väldigt litet utbud av dun- och animaliefria jackor, som både är varma och inte kostar alldeles för mycket och som jag inte har råd med. Så jag köpte en begagnad dunjacka, för 150kr. Jag håller mig varm och jag har inte skadat något djur. På samma sätt gjorde ju Clara när hon nyligen köpte sina skor från vagabond. De är i läder, men de är också begagnade, alltså stöttar de inte djurindustrin. Skadan var redan skedd.

Tänk er utbud och efterfrågan. Om jag köper animalier från en second-hand-butik så ökar inte efterfrågan av animaliska produkter hos de industrier som tillverkar kläderna. Jag har alltså inte bidragit till produktionen.

Sen finns det ju andra saker också, sådant som man måste ha. Läkemedel är ett bra exempel. Många läkemedel testas ofta fortfarande på djur. Även om jag inte stödjer detta kommer jag inte att låta bli att äta den medicin jag behöver. Jag äter antidepressiv medicin, och de kapslarna innehåller ibland gelatin(beroende på vilket märke jag får medicinen ifrån) men jag äter den ändå, så att jag ska kunna må bra, och det finns inga alternativa mediciner.

Att vara vegan är en strävan. En strävan efter att minska djurens lidande så gott det bara går. Men en vegan är också bara människa, och gör självklart misstag. Ibland råkar man köpa något man trodde var veganskt men upptäcker sedan när man kommer hem och läser ännu mer noggrant på innehållsförteckningen att det innehåller vasslepulver från mjölk. Fan tänker man. Men är det då bättre att slänga maten i sopkorgen? Nej självklart inte. Antingen äter man det själv, eller så ger man det till nån annan. Men om man till exempel är väldigt hungrig och inte har möjlighet till att köpa något mer, ja då äter man det där icke-veganska, för skadan är redan skedd och skippa måltider ska man inte göra!

En vegan vill bara försöka orsaka så liten skada som möjligt på djuren. Och veganism skadar ingen annan. Veganism är inte hotfullt eller farligt för någon annan individ. Att vara vegan är ett val som bara påverkar mig själv. Ändå blir jag ofta ifrågasatt. "Varför vill du inte äta kött?" "Men lite mjölk kan du väl ändå äta?" "Fast djuren vill ju ge dig sin mjölk?" "Blir du verkligen mätt?" "Varför har du det där på dig fast än du är vegan?" Jag har egentligen inga problem med dessa frågor. Jag förstår att man undrar, jag hade också undrat om jag inte varit vegan. Däremot bör man inte anta vad andra människor har för anledningar till att de gör de val som de gör. Fråga istället. Oftast finns det en anledning.

Kram.
/V

Likes

Comments

Jag är som många andra ett stort fan av Therese Lindgren.

Jag lider själv inte av panikångest, men av psykisk ohälsa. Jag tycker det är så fint att få följa en annan person i dennes vardag, och få ta del av både det bra och dåliga, vilket man verkligen får göra i Therese youtube-videor. Det får åtminstone mig att känna mig mindre ensam, och man känner sig väldigt lätt ensam i sin psykiska ohälsa. Och på sätt och vis är man ju, för även om det finns fler som lider av depression, panikångest-attacker, ätstörningar, social fobi etc. så ter det ju sig på olika sätt för olika människor.

Men det är fint att veta andra ungefär känner likadant. Det gör det att det känns mindre ensamt och mer genomförbart för en själv att ta sig igenom det, eller att lära sig att leva med det. Men att oavsett vad hitta sätt som gör att man trots sina psykiska åkommor kan må bra.

Therese har därför skrivit en bok där hon berättar om sin psykiska ohälsa. I intervjun med Malou säger hon:

Therese: I dem behandlingar som jag har gått så lär man sig jättebra saker, men jag hade nog behövt en vän som gått igenom samma sak och det är där jag hoppas att min bok kan komma in för andra. Det är jättebra att lyssna på läkare och så. Men ibland vill man bara höra från en vän hur det är och hur den tog sig igenom det .

Malou: Och framförallt att det går över.

Therese: Ja, för det gör det. Det kommer det att göra.

Fint.

/ C

Likes

Comments