Då var man hem kommen från två veckor i grannlandet Polen. Vem har någonsin tänkt på att fara på semester till Polen? Inte jag i alla fall. Tanken har aldrig ens slagit mig men nu när jag har gjort det är jag riktig glad över att ha fått uppleva detta land.

Så nu tänkte jag ge några exempel på saker som jag upptäckte i Polen och som skiljer sig från Sverige.


-Staket överallt.

Jag kan summera det så här: mitt är mitt och allt som är mitt ger du fan i.


-Jättespindlar

Jag vaknade på natten, gick ner till badrummet, satte mig ner på toaletten, tittade mot handfatet och sedan var jag helt säker på att jag skulle svimma av chocken och sedan när jag hade ramlat ihop till en hög pågolvet så skulle jag bli uppäten. För där nedanför handfatet, knappt en meter framför mig satt det en 1 dm stor spindel.


-Bemötandet

Polska pojkar och män håller upp dörren när du går in och du som tjej behöver aldrig bära din väska. Flickor och kvinnor går alltid först genom dörren oavsett hur bråttom det är. Det var en riktigt trevlig omväxling och jag önskar att vi i Sverige kunde få lite av den hövlighet de hade. Dock så blev det efter en tid jobbigt att aldrig få bära sin väska själv. De menar väl och vill vara artig och samtidigt förstår jag inte varför inte jag skulle kunna bära min väska själv.-Fluffiga pizzor med ketchup.

Pizzorna var fluffiga och tjocka som moln, och har du någonsin funderat på att testa ketchup på pizza? Ett råd: gör inte det.


-Inget kranvatten.

Allt vatten köps på flaska eftersom vattnet i kranarna inte var drickbart.


-Ingen sås eller sylt.

Efter denna resa förstår jag varför vi kallas "landet brunsås". Jag har funderat och jag kan inte komma på en enda rätt där jag inte har sylt, sås, sky, gelé eller dylikt till maten. Under denna två veckor långa resa såg jag inte de minsta tillstymmelse av dessa underbara ting och jag lärde mig verkligen att uppskatta dem.-Kopp ochteskeds användes istället för dl.

Ni vet när manska försöka tyda mormors gamla recept från när hon var liten och allt står i gram och koppar? Man gör tappra försök för att översätta till dl och msk. I Polen (åtminstone i familjen jag bodde) så använder man fortfarande gram, glas och skedar.


-Köra bil.

Att åka bil i Polen och att åka bil i Sverige är inte riktigt samma sak, inte alls faktiskt. Stopplinjen användes många gånger som linje för att börja sänka farten och att köra 90 km/h förbi skolor på små krokiga vägar det var normen. Jag har aldrig varit åkrädd av mig men när jag åkte i en liten blå Fiat i 130 km/h på en liten bergsväg där varje sväng var en U-sväng och det var kolsvart ute. Då trodde jag att de här skulle bli min sista färd. Hade jag trott på någon Gud hade det nog då varit läge att slänga in en liten bön.


Detta är alltså några av sakerna som jag har uppmärksammat i Polen men det är inte slut än. Håll utkik för del 2 kommer inom en snar framtid.


/Clara Tegnander


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments


I lördags tog jag bussen hem till Dorro. Väl på busstationen blev jag upplockad av denna tjej som skjutsade hem mig till henne där frukost väntade på bordet. Sedan bar det ut i skogen för en snabbfotografering. Det är så fruktansvärt fint nu när det är höst så det är verkligen tid att passa på att fånga de brinnande skogarna.Likes

Comments


Här kommer några sällsynta sommar bilder, dock från ifjol eftersom jag knappt har tagit några sommarbilder i år. Förut när jag jobbade hemma så hade jag fina sommarvyer bara bakom husknuten, men nu när jag jobbar här i Storuman så är jag så trött när jag har slutat för dagen att jag helt enkelt inte har en tanke på att ta fram kameran när jag kommer hem. Tur att jag då har alldeles för många bilder som ingen någonsin sett så därför gör det inget att jag knappt tar några nya. De här bilderna är från mormor och morfars hus och min bror agerar som vanligt model.


Likes

Comments


Hittade de här bilderna som jag hade glömt bort. Vi grillade banan och fotade nu i våras. Det är inte så länge sen, men det känns som om det var flera evigheter sedan. Storuman har verkligen fina sidor om man bara är på rätt plats rätt tid, vilket vi har bevis på här.


Likes

Comments


Här är lite bilder från när alla balpar kommit innanför dörrarna. Jag har så många härliga och jätte fina bilder från den här kvällen men tyvärr kan jag inte visa er dem eftersom det var efterinsläpp och inte bara balparen var där. Och jag tror det är få som vill hitta bilder på sig själv på nätet från en kväll som vissa knappt minns. I det läget tror jag inte att det spelar någon roll att bilden är fin. Så ni får nöja er med att kolla på dessa få.


Balens kung & drotning. Snurran istället för en kungakrona var en riktig besvikelse kan jag säga.

Likes

Comments


Åter igen så fick jag och en kompis i uppdrag att fota balbilderna här i Storuman. Det är så roligt att få se alla sina vänner uppklädda och fina. Annars är så van att se dem trött och ofixade släpandes genom korridorerna. Så kommer de helt plötsligt ut på röda matta och man undrar frågande "vem är ni och vad har ni gjort med mina kompisar?"

De här bilderna är det jag som har tagit och själva personerna blev jätte fina, inte så konstigt eftersom de är fina människor, men efter det här kan jag säga att ett motsolsskydd ska införskaffas illa kvickt. Solen gick i moln och kom fram lika fort som jag blinkade och därför hann jag inte alltid med, vilket resulterade de suddiga solringarna som är på en del bilder. De syns särskilt på de svarta kostymerna och gör så att bilden ser suddig ut. Skit tråkigt tycker jag. Men det är inget att göra åt det nu eftersom bilderna redan är tagna. En annan sak som ska förbättras tills nästa år är sponsorväggen som nu två år i rad har varit för liten, inte det bästa.

Fina blev alla i alla fall och det var det viktigaste. :)


Likes

Comments


Jag gillar Rudolf på den här nedersta bilden. Det var på julafton det här året som jag tog bilden så det måste ju vara Rudolf.;) Sedan på bilden ovanför Rudolf så invigde jag mitt stativ, det var samma dag fast mitt i natten. Det var -30 och norrsken och även om bilden ser mysig ut är jag inte nöjd med den. Men man lär sig väl av sina misstag.


Likes

Comments

​Jag gillar verkligen lite mystiska bilder, sådana som man får stanna upp vid och tänka till vid. Finns det någon baktanke? Vad är historien bakom bilden? Är det något jag missar? Sedan så tycker jag även att dessa bilder är väldigt fina och mysiga på något vis. 

Det är min vän Linnea som har tagit den första bilden som är på mig. Ni kan följa hon och min andra vän Saga på Smilegoddamnit. :)

Likes

Comments

Hundar ser ju så gulliga ut, särskilt på bild. Jätte gulliga och jätte kul att ta kort på. Jo tjena! Innan man har lyckats ta ett kort på dom så har dom kutat iväg 7 gånger, vägrat lyssna och sedan när de väl sitter där de ska så tittar de överallt förutom in i kameran. Så jag har gett upp.

Man får helt enkelt acceptera att man få kuta runt som en galning alldeles för länge. Skitiga byxor får man dessutom på köpet efter allt liggande på marken.

Likes

Comments

Den här bilden är ett praktexempel på att en bild säger mer än tusen ord.


I fjol så gick två av mina bästa vänner på bal i Lycksele och jag och några andra for dit lite spontant för att kolla på hur fina dom var. Vilket de verkligen var. Förutom att vi missade deras ingång på röda mattan, på grund av att vi va lite sen på att komma på att vi faktiskt skulle dit, så kändes det ändå super att vi hann träffa dom och ta lite kort. Vi hann även en lite sväng förbi Dollar vilket resulterade i en stor godisburk. 

Det blev en väldigt bra spontan-sväng helt enkelt. 


Likes

Comments