Header

Skickar massor av kärleksfyllda "God Jul" cyber-hälsningar!!!

Julafton lider mot sitt slut och dagens sinnesstämning har haft lika många toppar och dalar som det finns sillsorter på julbordet. Lite för många dvs. Hehe.

Största floppen var nog att jag och min ena lillasyster hade sjukt olika förväntningar på varandra ang. julklappar där jag olyckligtvis underpresterade... Fick satsa på en riktigt fancy sista-minuten inslagning istället men är ganska osäker på om det verkligen gick hem. Nästa år ska jag ha bättre koll!!

Dagens roligaste måste ha varit min yngsta lillasysters julklappsfördelning. Hon handlade först julklappar till mamma, därefter till min andra syster innan hon gick lös inne på hemmakväll till sig själv. Kvar till min julklapp blev 18 kr som räckte alldeles perfekt till en smörkniv :)))). Där tog pengarna slut. Pappa fick två kramar.

Bästa paketen
var nog en fantastisk påse lakrits från Malmö, en svart lång kappa och  "ingenting", dvs en gåva till rädda barnen

Kvällen spenderades med en del av min fantastiska släkt. Ni äger!!

Snart är det dags att släcka lampan. Puss och kram!

Likes

Comments


"Styrketräning under menstruationscykelns två första veckor har bättre effekt på muskelkraft, muskelstyrka och muskelmassa jämfört med träning de två sista veckorna. Träningen ger inte heller några kvinnospecifika besvär. Resultaten visar att man bör anpassa kvinnors träningsprogram till menstruationscykeln." - Lisbeth Wikström-Frisén


Igår kväll kom jag över en superintressant artikel (Du hittar den HÄR) från IdrottsForskning där Lisbeth Wikström-Frisén, forskare på Umeå Universitet, skriver om en studie hon genomfört på kvinnor för att få bättre insikt i periodiserad styrketräning utifrån menscykeln.

Hon förklarar att vi behöver bli bättre på att ta hänsyn till menstruationen när vi optimerar träning för kvinnor och att vi behöver mer forskning inom ämnet då de flesta idrottsforskningar är baserade på manliga deltagare. Således finns det idag en begränsad kunskap på hur idrottande kvinnor ska lägga upp sin träning för att förbättra sin prestation.

Kvinnorna i Lisbeth Wikström-Friséns studie fick träna benstyrka under olika perioder i sin mens/p-pillercykel där den periodiserade styrketräning genomfördes 5 ggr/vecka under de två första respektive två sista veckorna i cyklerna. Under de övriga veckorna genomfördes benträning 1 gång/vecka. En kontrollgrupp fick köra regelbunden benträning under hela perioden.

Resultatet är fantastiskt (eller skrämmande?!?!). Gruppen som tränat hårt under de två första veckorna av sin menscykel ökade sin lårstyrka, hopphöjd och muskelmassa där gruppen som tränat hårt under de två sista veckorna inte hade några positiva träningseffekter alls?!?!?! Hur sjukt är detta??? Gruppen som tränade kontinuerligt genom hela perioden ökade muskelkraft och muskelstyrka men inte muskelmassa. Studien visar således att kvinnor som lägger upp sin träning efter sin menscykel skulle kunna få bättre träningseffekt utan att öka antalet träningstillfällen(!!!!!) vilket även skulle även motverka utvecklingen av överträning i form av energibrist, oregelbunden eller utebliven mens samt försvagat skelett.

Nu är ju det här bara en studie men resultatet säger ändå en del om hur mycket menscykeln faktiskt påverkar oss kvinnor. För egen del innebär det här att jag (enligt studien) borde lägga mycket styrketräning under de första veckorna av cykeln och mer teknik/grenspecifik träning (koordination, åkning osv.) under de två sista. Jag skulle då kunna lägga nästan all min tid och fokus på att utvecklas i min hoppning/puckelåkning under de senare veckorna och ändå förbättra min fysik!!

Jag tränar ju mestadels med killar och har alltid förundrats över hur de lyckas bli starkare under säsong där jag knappt lyckats uppehålla den styrka jag byggt upp under sommaren. Vi tränar i princip alltid tillsammans (iallfall under samma perioder) men har fått väldigt olika resultat av träningen. Rent teoretiskt kan det alltså vara så att delar av denna träning infallit under de två sista veckorna av min cykel varpå jag, enligt studien, knappt fått ut någon träningseffekt alls.

SPÄNNANDE!!!!!

Likes

Comments

Ber om ursäkt för ett lite väl långt uppehåll här på bloggen. Sedan vi var i Kaprun har livet rullat på i 190 knyck och jag har hunnit…

 • Köra årets första internationella FIS tävling där jag slutade 6a
 • Blivit uttagen att köra min första världscupstävling
 • Trillat ner i ett underjordiskt hål när jag skulle kolla på en gran
 • Haft fystester
 • Gjort helt okej resultat på fystester
 • Tränat
 • Varit med på TV - Sydnytt (Här är inslaget/intervjun )
 • Åkt till Ruka, Finland för att tävla min första världscup
 • Kört skoter
 • Tävlat min första Världscup!!!!! - BÄSTA tävlingen någonsin. Wow vad jag ska träna för att få köra hela touren nästa år.
 • Åkt skidor i Åre
 • Nästan krockat med renar
 • Kollat klart både Game of Thrones, Midnattsol och SKAM
 • Varit i Kungsberget och coachat nästa generations puckelåkare
 • Blivit överväldigad av hur fantastiskt duktiga och peppade alla små puckelkids är!
 • Gått på jullov
 • Åkt hem till Skåne

Nu har jag med största sannolikhet glömt bort en massa saker men så blir det ibland.

Här i Ängelholm Lyser snön med sin frånvaro så för att sprida lite mer julstämning delar jag med mig av några bilder från ett vintrigt Ruka istället...

Kram

BTW... För er som vill ha mer kontinuerlig uppdatering om min satsning mot OS så har jag en Athlete-page på Facebook där jag delar lite bilder, intervjuer osv. Ni hittar den här!

Likes

Comments

Idag vaknade vi upp till ett riiiktigt winter wonderland varpå vi fick ägna dagen åt att köra midjedjup puder då puckeln var helt igensnöad. Underbart med puderdagar men också aningen stressande med tanke på att vi kör säsongens första tävling om en knapp vecka. Förhoppningsvis får vi ordning på backen till imorgon och kan börja träna som vanligt igen.

I vilket fall så hade vi en fantastik dag i backen.

Enjoy

Likes

Comments

Från att knappt kunna se någon meter sig framför blev det mer eller mindre strålande sol efter lunch. Vi ägnade dagen åt att känna in puckeln och dess olika spår för att imorgon fokusera på det övre och nedre hoppet. För egen del känns allt toppen och jag ser fram kommande dagar.

Likes

Comments

Efter 14 timmar i bil var vi äntligen framme i Kaprun, Österrike. Idag var första dagen på snö och även om vädret inte var det bästa kändes det fantastiskt att vara tillbaka i backen.

Nu vill jag ha mat.

Kram hej

Likes

Comments

Efter jobbet mötte jag upp med Emil för att hänga lite. Skönt att få komma ut även om vädret inte är det mest inbjudande...

Kvällen bjöd på spänst/snabbhets-träning. Tyckte mig känna av att vi kommit ner på lägre höjd - efter zermatt - passet gick ovanligt lätt.

Tjohej

Likes

Comments

Mmmmmåndag

Ny vecka, -yeyyyy

Hade en kul helg där jag passade på att umgås med familj och vänner. Åt för första gången på Mello Yello i Malmö, rekommenderas starkt! Mysig miljö och himla god mat :)) Hälsade på min kusin som tillsammans med sin pojkvän håller på att renovera/bygga sitt hus, supercoolt!! Själv har man problem med att sätta upp en tavla. Nåja, jag tänker att skillsen kommer med åren.

Tanken med dagen är att hjälpa min kära far på hans företag och möta upp med en kompis efter det.

Bjuder på några bilder från en magisk kväll på Folgefonna, Norge där vi hade läger i somras...

Kram, ha en fin vecka!

Likes

Comments

Godkväll,

Många är de ting som ska fixas när man är hemma mellan läger. Styrde kosan till Snö och Sjö i Malmö under eftermiddagen för att kolla pjäxor inför säsongen. Skulle egentligen ha gjort det innan vi åkte till Zermatt men då fanns det inte så många skor inne. Känns som att vi hittade ganska rätt idag. Skönt :) Ska åka ner igen senare i veckan, alternativt nästa vecka, för att testa och fixa lite till.

För tillfället pryds mina skenben av ett majestätiskt tejp för att snabba på återhämtningen av mina stackars benhinnor. De tog ganska mycket stryk av underroterade framåtvolter i Zermatt...

Imorgon står det styrka på schemat. Kul!

Sov gott!

Likes

Comments