Här är en del bilder från YFU-lägret i helgen.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

​I helgen var jag på mitt första läger med YFU i USA. Det var ett ankomstläger som dom har efter ca 2 månader för att vi ska kunna dela våra erfarenheter, lära känna andra utbytesstudenter och ha chans att prata med YFU om vi har några frågor eller problem som kommit upp. Eftersom jag (som tur är) känner att allt går bra, både med familjen och att skaffa kompisar, så behövde jag inte riktigt ta upp något som hänt. Men det var ändå nyttigt att få höra vad dom hade att säga och jag började tänka på hur jag ska behandla vissa situationer på bättre sätt osv. Jag tycker lägret var nödvändigt då det kändes skönt att kunna prata med ledarna, men främst kul att få lära känna människor från hela världen som nu bor mindre än en timme ifrån mig. Åter igen så vill jag säga att jag gillar YFU så mycket då alla volontärer, och främst utbytesstudenter, är så himla trevliga och öppna för att lära känna nya personer och uppleva nya kulturer. Jag umgicks med så easy going och mysiga personer, och det var så kul att få höra allas olika historier och hur utbytesåret känns annorlunda beroende på vilket land man kommer ifrån.

under lägret hade vi sessioner och viktigt info-snack men vi hann också med att leka lekar och sitta vid en brasa och grilla s'mores. Det var så kul att jag och några fler stannade uppe till tre och satt och pratade. Är dock tröttare än någonsin idag men det var värt det.

Nu var det en vecka sen jag kom hem från Colorado och veckan som gått har varit helt fullspäckad. Har haft ganska mycket i skolan att jobba ikapp och har gjort saker efter skolan varje dag. Allt från att umgås med kompisar, intensivt letande efter skor till homecoming, fotbollsmatch, amerikansk fotboll och repetitioner till skolmusikalen. I år gör vår skola High School Musical och att vara en del av det kan vara bland det bästa jag gjort. Jag älskar ju att sjunga och alla personer i musikalen är så trevliga. Men jag som aldrig provat på teater förut insåg hur kul det är, trots att jag inte alls är bra. Många som håller på med teater här är väldigt utåtriktade, trevliga och bryr sig heller inte så mycket om vad folk tycker om dom vilket bara är kul. Då vågar man verkligen vara sig själv!!

Nu ska jag efter en stressig och intensiv (men kul) vecka försöka samla mina krafter för en ännu mer galen vecka: SPIRIT WEEK :)

Likes

Comments

I onsdags åkte vi från Denver för att åka hem. Men vi bestämde oss för att göra en liten roadtrip. Så först åkte vi och besökte Carols kusin Ellis och hans fru Ellen, som båda är svenska. Det var ganska spännande att höra vad de hade att säga om Sverige osv. Efter det åkte vi till Wyoming där vi stannade i två städer, först Cheyenne och sen Douglas (där vi sov). Igår åkte vi vidare mot South Dakota och besökte först Mount Rushmore. Det är ett område i Keystone som skapats till minne av de 150 första åren i USAs historia. Det var ganska coolt då de har huggit skulpturer av George Washinton, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln i ett berg. Jag är dock inte jätteintresserad / kunnig gällande historia så jag tror inte jag uppskattade det så mycket som jag borde. Men det är coolt att säga att man varit där ;)

Efter Mount Rushmore åkte vi till Hot Springs och besökte Evan's Plunge, ett ställe där man kan bada i varma källor. Det var riktigt najs och tydligen så är vattnet fullt av mineraler som är bra för kroppen, håret och huden. En skön avslappning efter att ha suttit ett tag i en bil :) Vi stannade på ett hotell i South Dakota, och i morse åkte vi österut och mot Michigan. Men vi hann inte jättelångt då vi besökte lite ställen. Först åkte vi till Wall Drug Store, ett av världens mest kända turiststopp. Det var intressant att få ta del av lite Western kultur och få höra att stället blev stort genom att erbjuda "free ice water" (och skylta om det längs motorvägarna) till förbipasserande resenärer på 30-talet. Sen åkte vi till "The only corn palace in the world" som var en byggnad med konstverk gjorda av torkad majs på utsidan. Det lät coolare än var det var haha. Men det var ännu större för 15-20 år sedan.

Nu är vi fortfarande i South Dakota, men på gränsen till Minnesota och Iowa. Imorgon (lördag) ska vi nog mest åka bil för att lyckas komma hem innan måndag. Känns skönt att jag bara missar 7 skoldagar (istället för 10 som egentligen var planerat). Taggar YFU-läger lördag till söndag nästa vecka, och veckan efter det är Homecoming week!!!

Likes

Comments

Nu befinner jag mig i Denver som ligger i Colorado. Greg och Carols son Andrew bor här så de åker och hälsar på honom varje år. I onsdags direkt efter skolan satte vi oss i bilen och åkte mot Colorado. Eftersom det är nästan 200 mil dit så tog bilresan knappt tre dagar. Vi kom fram i fredags kväll, så på vägen hit sov vi på motell två nätter. Första natten sov vi i Illinois och andra natten i Nebraska. På vägen hit åkte vi igenom fyra delstater: Indiana, Illinois, Iowa och Nebraska. Bilresan var ganska tråkig förutom att vi i Nebraska stannade i ett område som hette Gothenburg. Jag tyckte mest det var kul att det var samma namn som Göteborg, men sen visade det sig att detta faktiskt var Göteborgs "syster-stad". Så vi kollade i ett museum, pratade med lite lokalbor som berättade om hur staden uppkom, och åkte förbi Gothenburgs high school där deras maskot är en viking och dom kallar sig "The Swedes".

Under de två dagar vi varit här har vi hunnit med att strosa runt i downtown Denver (och jag sprang in en snabbis på Forever 21 <33 ), åkt upp i bergen samt kollat på en professionell fotbollsmatch och baseballmatch. Fotbollen var rolig eftersom det är en av få sporter där jag iaf kan några regler, men reglerna i baseball var mer lika brännboll än jag trodde så jag kunde uppskatta den matchen också.

Imorgon ska vi upp i bergen igen, men gå runt och vara där lite längre. Colorado (och Denver) är helt fantastiskt och jag blir glad bara av att gå runt i denna stad. Andrew bor ca 500 m från Sloan Lake, en sjö som är jättefin. Runt den är en park och trots att den ligger ganska centralt kan man ändå se bergen på nära håll. Det är så fint att jag till och med gått ut och sprungit runt sjön kl 8 både idag och igår. Mamma och pappa nu måste ni förstå hur vackert det är eftersom ni vet hur mycket jag hatar att träna på morgonen :)

Vi ska stanna här ca en vecka och eftersom det tar 3 dagar att resa hit så missar jag två veckor i skolan. På ett sätt är det hur skönt som helst då jag har tröttnat på att gå upp 6 varje morgon. Eftersom skolan uppmuntrar utbytesstudenter att upptäcka landet och ser det som lärorikt, så får jag inte jättemycket läxor trots att jag missar en del. Samtidigt känns det lite tråkigt att missa 2 veckor när jag bara gått i skolan 3 veckor. Tänk hur mycket som har hänt på 15 skoldagar, kommer jag missa lika mycket när jag är borta i 10? Hoppas verkligen inte det och har även bett en del kompisar att hålla mig uppdaterad på vad som händer. ;)

Pratade förresten med Karin igår och på något sätt kändes det som att vi nyss sågs och att vi fortfarande var en kvart ifrån varandra. När vi skulle lägga på sa Karin: "Vi ses!" Jag ba: "Jaa, eller vänta..." och då insåg vi att det faktiskt är ett ganska långt tag innan vi kommer ses, men det var ändå skönt att kunna snacka av sig. <3

Här är lite bilder från dom senaste dagarna! Om ni vill veta mer eller har några åsikter kring mina inlägg så säg till. Vill inte missa att berätta något :)

Likes

Comments

Nu när jag varit här tre veckor är det en del saker jag börjat sakna med Sverige, men även saker jag föredrar med USA. Så tänkte skriva lite saker som jag föredrar med varje land.

USA:

 • Människorna
  I allmänhet är människor så mycket mer öppna och trevliga här än i Sverige. De hittar alltid något att prata om, är väldigt sociala och är också mycket bättre på att ge komplimanger. I Sverige är det lite besvärligt att visa om man tycker en person är snäll, har fina kläder eller vad som helst. Här har helt främmande människor kommit fram till mig och sagt att dom tycker jag har en snygg outfit eller liknande. Sånt gör en så glad!
 • Skolaktiviteter
  Varför finns det ingen school spirit i svenska skolor? En sak jag verkligen gillar är hur engagerade många här är i skolaktiviteter och sporter. Trots att vår skola bara har ca 400 elever har vi ändå minst 4 sporter per säsong och matcher varje vecka. Stämningen under amerikanska fotbollsmatcherna varje fredag slår alla skolaktiviteter jag varit med på i Sverige. Förutom sporter har vi en del klubbar och andra saker på gång. Jag är med i Interact Club (som samarbetar med Rotary) där några elever ses varannan vecka och planerar volontärarbeten vi ska delta i. Klubben går ut på att träffa/ hjälpa människor, samla pengar till fattiga i världen och att hjälpa till med olika saker som händer där vi bor. Jag ska också gå med i BPA (Buisiness Professionals of America) vilket är en tävling där man kan tävla i allt från accounting (bokföring) till interview skills (presentera dig själv så bra som möjligt). Förutom tävlingarna så är det möten, träffar och andra roliga aktiviteter inom BPA på skolan. Och är man tillräckligt duktig i det ämne man tävlar i, så får man åka till nationals som detta år är i Florida. Då kommer man få åka till Disney World Universial Studios osv. Eftersom skolan bekostar det mesta kan vi åka dit riktigt billigt. Såklart ska jag göra så gott jag kan för att få komma till Florida då det vore hur coolt som helst!
  Oavsett så är alla så taggade inför matcher, utklädningsdagar osv. Alla är så stolta över skolan.
 • Shopping / affärer
  Gillar att dom har massa bra second hand affärer här. Jag älskar sånt då det är bra, billigt och unika kläder. Gillar även att det finns ganska många affärer (med sena öppettider) trots att Whitehall och Muskegon (en större stad i närheten) är ganska små. Då kan man åka och shoppa efter skolan vilket är sjukt najs. Det finns också många hobby- och arts & crafts affärer där man kan köpa massa dekorationer och annat kul!! Affärerna här slår Lidingö centrum ganska storslaget.
 • Högtider
  Halloween och jul är mycket större här än hemma vilket är kul. Alla affärer är redan fyllda med massa olika sorters Halloween(och jul)pynt. Såklart klär folk ut sig i skolan på Halloween och jag har redan börjat planera med Kaytlyn vad vi ska klä ut oss till. Under jul är det också mycket som händer, båda med skolan och i Whitehall. Tycker Sverige är lite mesiga under våra högtider.

Sverige;

 • Skolsystemet
  Trodde aldrig att jag skulle säga det men jag saknar faktiskt skolan i Sverige. Inte själva lektionerna eller läxorna utan hur skolsystemet är uppbyggt. Lektionerna är betydligt bättre ledda och lärarna är mer engagerade än här. Nivån på det vi lär oss är dock svårare men jag föredrar ändå Sverige. Här så känns det som att lärarna inte ens försöker få eleverna att bry sig mer om skolan och de är relativt dåliga på att lära ut. Gällande skolmaten så kommer jag försöka att aldrig mer klaga på den maten vi får i Sverige. Här kostar skollunchen $2.50 per dag och då får du en slice fet pizza eller något annat skumt och onyttigt. Annars kan du ta med mat och då tar många med sig snacks, mackor med jordnötssmör på och cheese sticks (dvs oststänger).

  Kan även säga att skolans dress code gör mig lite irriterad. Jag förstår att dom har sina regler och respekterar dem, men att tjejer inte får visa sina axlar då det kan störa och provocera killarna känns ganska gammaldags. Vår skola är dock inte superstrikt jämfört med många andra skolor där tjejerna måste följa massa regler.
 • Maten
  Trots att Taco Bell är life och att Pop Tarts är en gåva från gud så saknar jag hemlagad mat. Visst min familj lagar sin mat själv (ibland) men svenskar är bättre i köket än amerikaner. Min värdmamma berättade att hennes sons fru var så himla duktig som ofta gjorde sina cupcakes helt from scratch och jag trodde först hon skämtade. Jag sa att jag kunde baka chokladbollar någon dag och då sa hon att: oj, då måste vi köpa ingredienser för att baka. Här använder man mest färdiga bakmixar där man bara behöver lägga till vatten. Men det är ganska gott ändå :')
 • Lokaltrafik / hur man tar sig till olika ställen
  Jag saknar otroligt mycket att kunna ta tåget eller bussen någon stans. Om du bor i en mindre stad i USA och inte har en bil är du körd (haha..). Till och med automater för att ta ut pengar är byggda för att man ska slippa gå ut ur sin bil. Eftersom jag varken kan eller får köra bil här blir jag väldigt bunden till mina värdföräldrar och kompisar om jag vill någon stans. Jag tycker det känns ganska jobbigt då jag inte kan åka till affären en snabbis för att köpa något. Det finns heller inga trottoarer eller övergångsställen så det är ganska svårt för mig att gå hem från skolan trots att det bara tar 20 minuter. Det finns en busslinje som går från Whitehall till Muskegon och bussen är en minibuss med plats för kanske 10 personer. Jag är inte ett jättestort fan av "bil-kulturen" här.


Trots att nästan allt här är annorlunda från Sverige så trivs jag. Har inte så mycket att skriva så här är lite bilder från fredagens match. Temat var Pink Out och vi samlade in pengar till bröstcancerfonden:

Likes

Comments