Politik

Barn mördas i orten. Uppe på talarstolen beklagar statsministern sorgen. Killen som var misstänkt fick borgen? Eller inga demonstrationer runt om torgen? Stenar kastas åt båda hållen - de ber till Gud för att komma igenom passkontrollen. Folk tänder eld på bilar. Det är problematiskt, så de sätter in fler grisar.

Immigration och segregation. Ingen frågar varför och ingen säger emot. Jag är uppväxt i orten. Jag ser hur vi behandlas. Jag hör sirener på nätterna. Jag känner av blickarna.

Barn mördas i orten. Barn mördas på krigsfronten. Sverigedemokraterna säger vi måste vårda den svenska kulturen, vi måste kasta ut dem. Racism, misogynist, och homofobi. Men de är Sveriges tredje största parti.

Bilbränder, blodränder, vita män som sitter långt ifrån detta på exklusiva stränder.

Politiker, försökte ni ens? Skötte ni ens? Besökte ni ens? Förorten, som ni har med flit givit dom sämsta korten.

Barn mördas i orten. Jag hittar inte orden. Det här är kanske på främmande ett språk. För hur mycket vi än pratar om det så verkar det som att ingen förstå.

Annie Sinistaj, Cindy Chiem

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Tankar, Vänskap

17 år gammal, du sitter och gråter över din framtid efter studenten trots att du inte har gått klart ettan än. 17 år gammal, du sitter med ångesten över bröstkorgen för du är rädd att misslyckas. 17 år gammal, du sitter med tårar på dina kinder för du är rädd att du inte duger. Älskling torka bort tårarna, du är mer än bara ett betyg på vitt papper. Älskling ta ett djupt andetag, du är mer än bara ett poäng på datorskärmen. Älskling andas ut, du är mer än bara 100% närvaro.

Pressen från familjen, vänner, samhället och en själv. När man ställs inför alldeles för många val kvävs man av sin egna frågor. Vad ska jag göra? Vad vill jag göra? Vart ska jag ta vägen sen? Du är så ung, du behöver inte veta svaren på alla de frågorna nu. Du är en människa med ett hjärta som slår, du är en flicka med drömmar som består. Så många drömmar och tankar om framtiden. Gör det som du vill, du har hela livet på dig. Ta ett sabbatsår, plugga upp dina betyg, skaffa ett jobb eller upptäck världen. Nu kan det kännas som att hela himlen ramlar ner på dig men älskling du är starkare än du tror.

Vi växer och utvecklas parallellt med årstiden. Drömmar och tankar från början stanna sällan länge. Planer som var bestämd från början varar sällan länge. Dagen du springer ut med studentmössan i handen kommer du inte vara samma 16 åring som satte foten innanför gymnasieskolans dörrar första dagen. Tänk alltid på det som gynnar dig i slutändan. Tänk alltid på det som gör dig lycklig i slutändan. Tänk alltid på det som är bra för dig i slutändan.

Lev livet idag, framtiden är imorgon.

Likes

Comments

Politik

Kvinnor i Iran riskera att bli piskad till döds om de inte bär slöja. Fler än två miljoner flickor från ålder 4-11 blir könsstympade varje år världen över. I vissa länder får kvinnor varken studera eller arbeta. I Saudi Arabien får inte ens kvinnor göra det enklaste som att köra bil eller gå ut på gatan själva. I Kosovo är endast 8% av alla kvinnor juridisk ägare av egendom. Mellan 3-7% av ungdomar i gymnasiet i Sverige lever med hedersrelaterade begränsningar. Sammanlagt finns det 720 miljoner kvinnor i världen som har gift sig innan de blir myndiga. Cirka 70 000 personer i åldern 16-25 år riskera att bli bortgift varje år i Sverige. Kvinnor och små flickor i Indien blir våldtagna och misshandlade dagligen.

Kvinnor blir bort prioriterade, kvinnor ses som ett objekt, kvinnor blir behandlade som djur, kvinnor ses som en ägodel.

Malala Yousafzai miste nästan livet för att hon kämpar för flickors rättigheter till utbildning i Swatdalen. Fadime Sahindal kämpade hela sitt liv för att uppmärksamma den hederskultur som finns i Sverige men mördades av sin egen pappa år 2002.

Det finns ingen valfrihet för vissa kvinnor i förorten. De får inte klä sig som de vill, de får inte bete sig som de vill, de får inte älska vem de vill. Kränkning, skuld- och skambeläggning, förföljelse och hot. Utfrysning, isolering, ofrivilligt bortförande och förbud. Misshandel, ”balkongolyckor”, ”självmord” och mord.

Vem kämpar för de kvinnorna som riskera könsstympning? Vem kämpar för de kvinnorna som riskera tvångsäktenskap? Vem kämpar för de kvinnorna som inte får arbeta eller utbilda sig? Vem kämpar för de kvinnorna i förorten?

Ni måste komma ihåg och dagligen påminner er själva att medan ni sitter hemma på soffan och predika om ”free the nipple” så dör folk. Kvinnor blir förtryckta, kvinnor blir misshandlade, kvinnor blir stenade och kvinnor blir piskade. Visst är det lika viktigt att kämpa emot strukturell sexism och löneskillnader men folk dör.

Om ni ska kämpa och stå upp för kvinnor så stå upp för alla kvinnor, inte bara det som berör dig. Använd era vita-privilegier, stå upp för kvinnorna i Mellanöstern, stå upp för kvinnorna i Afrika, stå upp för kvinnorna i Asien, stå upp för kvinnorna i Balkan, stå upp för kvinnorna i de svenska förorterna.

Jämställdhet var något ni inte begrep, som att ni drog ner era byxor och i ordet sket

Jag antar att jag gör precis samma sak med era åsikter för ni bidrar ju till samhällets stora klyftor och konflikter.

Ni kämpar för det som är en fördel för er, medan andra kvinnor ni trycker ner.

När ska ni höja kvinnan som bär slöja? När ska ni sluta förbättra det ni redan har på ert bord, när ska ni förstå att kvinnor i Mellanöstern blir utsatta för mord.

Ni snackar om jämställdhet och respekt, men hur många kvinnors röster har ni tystat ner och släckt? När ska ni stå upp för en som som mig. En sån som har en annorlunda kultur som dig.

Hon blev för en summa pengar bortgift, till mannen som ville tillfredsställa sin sexualdrift så att mamman slapp arbeta varje dag till och med nattskift.

Ni glömmer av kvinnorna som bor i förorternas kvarter och bara står upp för det som berör er.

Annie Sinistaj, 2017.

”Kvinnofrid, vilken kvinnofrid? Hur många kvinnoliv innan kvinnor finner frid? Hur många hedersmord innan Sverige finner tid? Som vi suedies säger, i sinom tid.” - Erik Lundin

Likes

Comments

Kärlek, Tankar

Jag skiter i vad alla andra säger om dig, vad de har att säga om oss

Allt jag bryr mig om är att få vara med dig

Att höra ditt skratt, att se dig le, att hålla om dig

Allt jag bryr mig om är att få vara din

Jag vill så gärna tro att jag har förändrat dig på något sätt

Saker som du säger, saker som du gör. Så som du ser på mig, så som du kysser mig

Det får mig att tro att du vill vara med mig

Snälla säg att du vill vara med mig. Snälla säg att du också tänker på mig

Jag känner inte dig egentligen, jag vet knappast vem du är. Men det känns som att jag känner dig på ett sätt som ingen annan gör. Det vi har går inte att hitta, det vi har är så jävla fint. Och jag är inte redo att ge upp. Har jag inte dig går jag miste om något hela livet. Jag vill inte se tillbaka om en dag, en månad eller ett år och tänker ”tänk om”. Jag vill inte ångra något.

Steg för steg, minut för minut. Vi behöver inte stressa oss. VI behöver inte bli kära så snabb. Vi tar det långsamt. Vi kan lika gärna dö i en explosion imorgon. Skitsamma om du sticker till Kina. Skitsamma om vi kommer aldrig träffas igen. Skitsamma om jag bara är ett minne om några år. Allt jag bryr mig om är att vara med dig. I den här stunden, i den här minuten. Du och jag. Hud mot hud. Lyssna på mitt hjärtslag, få mig att skratta. Gör mig irriterad, få mig att skrika. Stanna vid min sida, få mig att bli din. Drar fingrarna genom mitt hår. Kyss mig, krama om mig. Låt mig få vara nära dig.

Likes

Comments

Psykisk ohälsa

Alla mår dåligt, vare sig det är i en kort stund eller en lång varande depression. Man går inte runt och diagnosticerar sig själv, men man förstår att något har gått fel.

I vissa stunder så skrattar jag tills jag spricker, jag har ett stort leende på läpparna och jag sjunger med i alla låtar trots att jag inte riktig kan texten. I andra stunder så ligger jag på golvet och känner hur ett grått moln täcker för mina ögon. Det är alldeles tomt inombords, man söker förgäves efter något. Man är så desperat för att känna något, även om det är smärta.

När jag står vid trafikljusen så tänker jag hur lätt det är att ta ett steg till, så är det över. När jag står vid balkongen så tänker jag hur lätt det är att ta ett steg till, så behöver jag inte oroa mig mer. När jag står vid bryggan så tänker jag hur lätt det är att ta ett steg till, så behöver jag inte känna något mer. Jag är väldig medveten om dessa tankar. Vissa stunder är de väldig starka, impulsen slår hårt mot kroppen, rösterna i mitt huvud viskar ”gör det, gör det så är det över.” Andra stunder är det som om att de inte existera alls.

Det är som svårast och jobbigast när man har kul men känner att man bara vill bort. Det är fest, musiken dunkar i väggarna, svettiga kroppar och lukten av sprit. Luften är sval, huset är packad med människor. Man tänker ”jag borde inte vara ledsen, alla har ju så kul.” Så man dricker lite mer, röker en till cigarett och hoppas att det får en att känna sig mer levande. Skrattar med i en konversation som man inte riktig följer men står med i cirkeln för att slippa ensamheten.

Det är så jävla viktigt att vara medveten, både om sig själv och om andra. Ta er tid att fråga eran kompis ”hur är det?”. För ibland krävs det så lite att rädda någon. Våga berätta att du mår dåligt, ibland när man inte kan rädda sig själv så måste man bli räddad av andra. Detta är ingen text för att kräva uppmärksamhet eller sympati. Det är en påminnelse att majoriteten av oss faktiskt mår dåligt men dagligen kämpar för att kunna må bra. De som alltid är så glad, de som alltid skrattar högst, de som alltid är positiva, även de kan ha sådana stunder.

Det är ok att må dåligt, men kom ihåg att det bara är du som kan ta steget och be om hjälp. När du inte orka så kan andra orka för dig. När du faller så kan andra hjälpa dig på fötterna igen. Problem är ok att ha så länge man är medveten om de. Jag är otrolig tacksam för de människorna runt omkring mig som lägger ner tid och energi på mig. De kollar på mig en extra gång, ställer frågan ”hur mår du?” en extra gång, kramar om mig lite hårdare och försäkrar att de alltid finns där oavsett vad som än händer.

Vissa dagar lever man livet, andra dagar försöker man överleva tills dagen är slut. Vart du än är och vem du än är, du är inte ensam.


Likes

Comments

Kärlek

Rummet är mörkt, den enda ljuskällan kommer från lampan i hallen. Dörren står på glänt, luften är kall. Mina läppar är tryckt mot hans hals, känner hans hjärtslag genom mina fingertoppar. Han vilar sin haka på mitt huvud, fingrarna ritar en cirkel på min rygg.

”Varför kan inte vi vara så här för evig? Vi behöver inte bli kära, vi behöver inte bli sårade.”

Jag sliter mig ifrån hans armar och lägger mig på rygg, min blick möter hans. De blåa ögongen stirrar tillbaka, de har färgen av sommarhimlen.

”Jag kan inte stanna bredvid din sida för alltid. Du kommer aldrig bli kär i mig och jag kommer inte klara av det.”

Det är en lång tystnad tills han bryter isen.

”Hur vet du att jag aldrig kommer bli kär i dig? Hur vet man att man är kär?”

Kärlek är ett begrepp som slängs höger och vänster. Vi alla drömmer om den perfekta partnern, att få spendera resterande av sitt liv med den rätta personen, med någon som man älskar. Så vi letar hela livet för den saknade pusselbiten. Kärlek beskrivs allmänt som fjärilar i magen, känslan av avund när man ser personen med någon annan, längtan, saknaden.

I filmen The Notebook får vi en glimt på ”äkta kärlek”. Huvudkaraktärerna Allie och Noah blir förälskade i varandra som tonåringar trots den ekonomiska skillnaden. De skiljs åt men återförenas senare som vuxna. Efter alla år så älskar de fortfarande varandra, Allie lämnar sin fästmän för att vara med Noah. Filmen slutar med att de befinner sig i ett ålderdomshem och tar emot döden tillsammans. Kärlek är att göra allt för att vara med varandra. Kärlek är att inte vara med någon annan. Kärlek är att bli gammal ihop.

Men det verkliga livet är inte som i The Notebook. Skola, jobb, distans och diverse andra faktorer håller människor ifrån varandra. Mitt i vardagsstressen kanske man hinner slänga iväg ett sms. ”Hur är det? Saknar dig.” Om det dröjer 10-20 år tills man träffa sitt gamla stora kärlek så är det troligtvis att man har hunnit ligga med 5 andra människor och blivit kär ytterligare fyra gånger.

När man var liten var kärlek mamma och pappa. Mamma och pappa älskade varandra, därför gifte de sig och skaffade barn tillsammans. När man blir stor ska man också gifta sig med en person som man älskar och skaffa barn med denna. Ju äldre jag blev ju mer medveten jag var om faktumet att det brister kärlek i mina föräldrars förhållande. Ju äldre jag blev ju mer medveten jag var om faktumet att vissa människor aldrig hittar sitt livs kärlek. Ju äldre jag blev ju mer medveten jag var om faktumet att kärlek kan ta död på människor. Att bli kär i någon är att ge de makten att döda. För ingenting gör mer ont än att älska någon som inte älskar en tillbaka.


Så hur vet man om man är kär i någon?

Likes

Comments

Kärlek

När man investera i en relation som involverar två personer så kommer det antingen sluta i en break up eller giftemål. Man börja träffa personen, medvetet om alla risker som finns. En av oss kommer bli sårad och den andra kommer vara skurken. Allt kommer till sist resultera i en stund då man måste avsluta relationen. Så nu sitter man där, mittemot personen och känner hur hjärtat går sönder i bitar.

Den jobbigaste avslutningen är när båda gillar varandra men är oense och därmed måste sätta ner foten innan den andra blir riktig sårad. Det var inga anklagelser, det var inga misstag, det var helt enkelt fel tidpunkt. Ibland så passa man inte och det är ok. Livet går vidare, solen går upp imorgon och det är en ny dag.

En vanlig försvarsmekanism är att skylla allt på den andra parten och säger att det var hen som körde relationen i väggen. ”You’re better off without him anyways”. Behovet att skylla på sin förra detta partner eller en själv är stor, hjärnan kan inte förstå att något sluta fungera utan att något gick fel. Människan spenderar en stor del av sitt liv för att leta efter den saknade biten, när den nuvarande biten sluta passa så fortsätter man leta. Vissa går hela livet utan att hitta den medan andra har mer tur.

Som en väldigt vis person sa en gång, tiden läker alla sår. Ena dagen så käkar man allt som finns i kylen medan man kolla på en klyschig romantik film för att sedan gråta sig själv till sömns. Andra dagar så lyssnar man på musik och dansar i sitt kök medan man lagar sin favorit måltid. Men det kommer en dag då man hör personens namn och kan äntligen le, för det gör inte ont längre.

I framtiden så kommer du hitta en tjej som du vill spendera all din tid med. Ditt hjärta kommer slå fortare när du hör hennes namn. Du kommer längta efter henne när ni inte träffas. Vartenda sekund, vartenda minut utan henne kommer kännas som glasskärvor i din hals. Du ligger kvar i sängen lite längre för kudden luktar som henne. Hon kommer fylla den tomma rummen i ditt hjärta. Hon kommer få dig att känna all sorts av känslor som du inte har känt innan. Jag önskar dig all lycka i världen. Tack för tiden som har varit.

Likes

Comments

Psykisk ohälsa, Vänskap

Det är måndag morgon, nästan lunchtid. Ljudnivån inne på klassrummet är hög trots att några sitter och gör prov. Jag blev klar först, lägger ifrån mig pappret och slänger en blick på mobilen som låg på bordet. Ett nytt meddelande från en kompis som bor en bit bort från Borås.

”Din kompis X, har gått bort.”

Förvirrad, hon måste ha skrivit fel. Lägger inte märke till det mer tills hon skickar ännu en gång.

Cindy, din kompis har gått bort. Hur mår du?”.

Hjärtat slår snabbt, min hjärna jobbar dubbelt så mycket men bitarna klickar inte. Jag såg ju bilder på din mystory för två dagar sen. Går in på din Facebook profil, ingen har skrivit något på din logg. Får en screenshot av din kompis inlägg, det slår mig hårt som en örfil, du har gått bort. Packar ihop mina saker så fort jag kan, jag måste ut härifrån. Jag begriper inte verkligheten, marken under mig gungar.

Jag minns sommaren 2015. Vi rökte där ute på balkongen och prata om allt mellan himmel och jord. Vi skrattade om något som jag inte längre minns, men jag minns hur du såg ut. Hur dina ögon stängdes när du skrattade högt, din röst, ditt korta blonda hår, din hand på balkongräcket. Jag minns en annan gång, när vi satt på busstorget, med varsin hörlur och lyssnade på din spellista. Jag klagade på hur högt volymen var och du höjde ett ögonbryn ”Detta är inte ens högt Cindy”.

Din kompis har lagt ut en bild på dig tillsammans med en fin text. Jag trycker varken på like eller skriver en kommentar men ser att bilden har fått stor uppmärksamhet. Klickar på ”se fler kommentar” för att se vilka som har skrivit. Det är människor som har stått dig väldigt nära, människor som inte kände dig så bra, människor som inte kände dig. Men det finns också de som har pratat illa om dig, de som har kollat snett på dig, de som har viskat otrevliga saker bakom din rygg. Vad hade du gjort de? Hade du skadat de? Hade du gjort något fel? Nej. De ogillade dig för att du var den du var. De hatade dig för att du var du. Jag stänger av mobilen, ansiktet på den svarta skärmen stirrar tillbaka. Min kropp skakar av ilska. Hur fan vågade de prata om dig som om de kände dig. Hur fan vågade de skriva saker som om de tyckte om dig. Hur fan vågade de låtsas som om att de inte orsakade dig smärta. Jävla hycklare. Kalla mig överdriven om ni vill, men jag känner fortfarande falskheten, den får mig att vilja kräkas varje gång.

Ibland tänker jag inte på dig, ibland kvävs jag av tankarna om dig. Det kommer som spöregn och jag står utan paraply mitt på gatan. Regnet sköljer över mig och tar med all självkontroll. Jag skriker och gråter tills jag blir trött. Går till säng och hoppas att jag imorgon har accepterat det faktum att du inte längre finns.


Vila i frid min vän.

Likes

Comments