Båten, Flygplanet, Motorcykeln, Rymdraketen, Skateboarden, Järnvägen, Bilen, Barnvagnen, Cykeln, Kompassen,GPS.

Ordet transport kommer från latinets trans (över) och portare (att bära). De olika systemen som används för att transportera kallar för transportmedel. Ordet transport beskriver alltså sig själv. Med transport finns det en slutdestination, navigation går därför också under detta temat.

Bil

Bilens ursprung går att spåra i de självgående vagnar drivna med ångmotorer som konstruerades först av fransmannen Nicolas-Joseph Cugnot. Den första eldrivna vagnen byggdes 1832-1839 av den skotske affärsmannen Robert Anderson. Den första vagnen med förbränningsmotor byggdes av fransk-belgaren Étienne Lenoir år 1862. Den första med bensinmotor kom år 1870 och var konstruerad av tysk-österrikaren Siegfried Marcus

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

​Glasögon, Teleskop, Kameran.

Var hade våran egna Jesper Sjögren befunnit sig idag om det inte vore för optikens under? förmodligen inte på trossö… Vi anser att det som har och göra med synen är mycket viktigt och intressant så vi har därför valt att ge optik en egen grupp.

Glasögon

Glasögonen antas ha uppfunnits i Venedig på 1200-talet. Linser av bergkristall hade då länge använts som synhjälpmedel, och det förekom även senare att linser i halvädelstenar, såsom beryll använts som synhjälpmedel. Det svenska ordet "brillor" och det franska "besicles" stammar just från ordet beryll.

Likes

Comments

Sängen, Köksredskap, Pengar, Eldstaden, Stearinljuset, Glaset, Spisen, Dammsugaren, Tvålen, Tvättmaskinen, Avloppssystemet, Glödlampan, Diskmaskinen, Låset, Kylskåpet, Mikrovågsugnen, Tandborsten.

Ett fungerande hushåll är inte nåt speciellt litet område att beskriva, men det betyder nödvändigtvis inte att det är omöjligt. Några av de innovationer som vi bäst tycker hör hemma i ett hushåll har vi placerat under följande kategori.

Sängen

Sängen som en fristående möbel förekom redan 2000 f.Kr. i Egypten och Främre Orienten. Under antiken var den vanliga sängen en träram med fyra ben med vävda gördlar eller remmar emellan för att lägga madrassen på.

I Norden fann man i vikingaskeppen Oseberga och Gokstad fristående sängar med rikt utsirade sängstolpar, men klassades som högreståndsföremål.

Likes

Comments

Roboten, Skiftnyckeln, Vapen, Kullager, Tändstickan, Dynamiten, Hjulet, Propellern, Pacemakern, Fyren, Blixtlås, Tetra Pak.

Som rubriken förespråkar, så har vi samlat vår Svenska stolthet i detta tema, de svenska uppfinningarna som förändrade världen och produkter som vi tillverkar med expertis. Såsom ABBs robotar, Carl Gustafs Granatgevär, Gustaf Daléns AGA-fyr och Bengt Ilons Mecanumhjul.


Skiftnyckel

En skiftnyckel är en ställbar blocknyckel, ett verktyg som används för att dra åt eller lossa muttrar eller skruvar med kantigt huvud. Skiftnyckeln kan steglöst ställas in så att samma nyckel kan användas till muttrar eller skruvskallar av olika storlek, i motsats till fasta nycklar. Verktyget är gjort av metall, ibland med handtag överdragna med plast och/eller gummi.

Likes

Comments

Dialys, Ultraljud, Preventivmedel, Provrörsbefruktning, Antibiotika, Defibrillatorn, Vaccin, Insulinet, Hjärt-lungmaskinen, Röntgen.

Medicin har haft en stor betydande roll när det kommer till människans välbefinnande, hälsa och utveckling. Ovanför finns exempel på de framstegen vi har gjort inom medicin.

Vaccin

I Kina visste man redan på 1000-talet att den som hade fått smittkoppor var immun efter sjukdomen – under förutsättning att personen överlevde. Man brukade aktivt smitta barn med en låg dos, så att de antingen dog direkt eller överlevde och var immuna. Tekniken användes i Asien och kallas variolisation eller ympning och är en föregångare till vaccinering. Detta sätt att framkalla immunitet började praktiseras i liten skala även i Europa och i Nordamerika under 1700-talet.Variolisation var långt ifrån riskfritt men var trots allt mycket säkrare än att få smittkoppor.

Likes

Comments

Datorn, Telegrafen, Satelliten, Televisionen, Telefonen, Mobiltelefonen, Internet, Radion, högtalaren, Siffror, Skriftspråket, Pennan och pappret.

Kommunikation har alltid varit viktigt genom tiderna och i denna kategori har vi samlat de uppfinningar som människan har skapat för att underlätta samt utveckla den.

Dator

Räknemaskiner har funnits i flera hundra år, men det var först på 1900-talet som de blev elektriska. Blaise Pascal uppfann 1642 den första mekaniska räknemaskinen, vilken kunde addera och subtrahera och kan ses som en föregångare till datorn. Tre decennier senare konstruerade Gottfried Wilhelm von Leibniz en maskin som dessutom klarade multiplikation och division.

Likes

Comments

Jordbruket, Vattenrening, Metallbearbetning, Boktryckarkonsten, Byggnadskonsten, Pastörisering, Spiken och skruven, Grävmaskinen. (Här har vi samlat alla processer eller redskap som är med i förloppet i skapandet av en produkt till en annan.)

Spiken och Hammaren

Spiken tillsammans med hammaren tillhör en tillverkningsprocess eller byggnadsprocess. De har spelat en stor roll i byggnads- och konstruktionshistorien och används idag fortfarande väldigt mycket. Vi anser att de båda har förtjänat sig en bild.

Likes

Comments

Klockan, Smink, Vävstolen, Hårstyling, Kläder, Skor, Symaskinen.

Mode måste nödvändigtvis inte handla om utseendet. Från det att människan började använda pälsar som “kläder” för att inte frysa ihjäl så har mode spelat in sin roll på hur “klädseln” har utvecklats och förändrats. Man skulle kunna säga att mode är det som är “inne” för stunden , det som folk vill ha, det som är eftertraktat. Så när man refererar ordet mode till pälsar från forna tider så var förmodligen modet inte de nödvändigtvis snyggaste pälsarna utan i detta fallet de varmaste.

Armbandsur

Det första armbandsuret specialtillverkades åt Napoleons syster av Bréguet år 1810. Under det efterföljande seklet var armbandsuren avsedda för kvinnor. Men armbandsur blev populära bland officerare i första världskrigets skyttegravar. Anfallen baserades på klockslag men fickuren var opraktiska att använda, därför bar en del av officerarna fickur i armhölster. Armbandsur började inom kort att massproduceras och efter kriget blev armbandsuret en trend bland välklädda män. 1933 tillverkades det första armbandsuret för barn, det bar Musse Pigg-motiv.

Likes

Comments

Filmen, Bollen, Cd-skivan, Mp3, Datorspel, Läsk.

Coca Cola

Den första Coca Colan skapades 1886 av John Pemberton som sålde sitt recept för 2300 dollar, inte visste han att Colan skulle ta världen med storm. Coca Cola är idag ett av världens största företag med ett värde på över 650 miljarder kronor. Vi ser det som ett rent nöje att dricka Cola och har därför också lagt den i denna grupp det är dessutom Freddans favorit.

Likes

Comments

Elektricitet, Generatorn ,Sophantering, Solenergi, Transistorn, Förbränningsmotorn, Ångmaskinen, Vindkraft, Kärnkraft, Värmepumpen, Vattenkraft, Elementet, krutet.

Den el som används för att driva datorn som visualiserar denna text är framtagen genom just energiomvandlingar. Det finns många olika typer av energiomvandlingar som i sin tur påverkar miljö och effektiviteten på omvandlingen på olika sätt. I denna kategori har vi valt att samla de innovationer som berör ämnet.

Elektricitet

Elektriska fenomen har studerats sedan antiken, även om vetenskapliga framsteg inom området inte gjordes innan 16- och 1700-talen. Praktiska användningsområden för elektriciteten förblev dock få till dess att ingenjörer under det senare 1800-talet lärde sig att använda elektricitet i hem och inom industrin. Den snabba expansionen av elektrisk teknik vid den tiden transformerade samhället i grunden. Elektricitetens ovanliga flexibilitet som energikälla betyder att den kan användas i en rad sammanhang, inklusive för transport, uppvärmning, ljus, kommunikation och beräkning.

Likes

Comments