Senaste veckorna har stor del av min vakna tid gått åt till att ordna saker, samordna, koppla ihop och kolla upp skit. Det här är något jag gör för jag kan inte låta bli att göra det. Det är något jag gör av mig själv, jag gör det som behöver göras. Jag gör det för Grimma, vargtiken som länsstyrelsen vill döda med fabricerade anledningar. Jag var ute igår och åkte runt med några som kan området utan och innan. Vi visste att risken var stor att länsstyrelsens utsedda jaktteam med hundförare skulle försöka skjuta henne om de hade möjlighet, i och med att de visste att flera av värnarna skulle delta i den manifestation som skulle hållas framför kommunalhuset i Handen. Jag fick tag på en vän och mycket duktig aktivist i går kväll som ville med och flera som skulle ansluta. Att bli utkörd i skogen tidigt på morgonen i regn och snöblask kändes som det bästa sättet att tillbringa den här fredagen. Min hund älskade det och 6 timmars promenad och samtal om allt möjligt i en vacker skog var najs. Man hinner prata om rätt mycket saker på den tiden och skratta väldigt mycket också. Framåt eftermiddagen mötte en annan kär aktivist upp oss. Han hörde oss asgarva på långt håll så vi var inte direkt svåra att hitta. Det var så skönt att se honom komma spatserande, hel och ren till skillnad från oss. Det var bland annat det vi skrattade hysteriskt åt, hur vi såg ut. Vi var så jävla skitiga och blöta, sjukt kul. Över 200 hade deltagit i manifestationen mot skyddsjakten vilket var grymt bra. Hur kan man vilja döda ett oskyldigt djur, jag fattar inte det. Vad får en människa att inbilla sig själv att ha rätt att döda ett djur överhuvudtaget? Hur kan man sakna så grundläggande respekt för en kännande individ? Flera av dom har växt upp i en omgivning som saknar empati och respekt för djuren vilket format dem till oempatiska personer. Vissa är bara evil helt enkelt

Christel Åslund

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

I dag stoppade ett tjugotal aktivister fångtransporter till slakteriet i Kristianstad. 20 personer som stod upp för några av de flera biljarder kännande individer som blir dödade i livsmedelsindustrin varje år, varje minut, varje sekund. Sånt som vi tycker är självklart, att man månar om försvarslösa varelser, skyddar de som behöver skyddas, att det är inte en rättighet att äta kroppsdelarna av kännande individer som ville leva delas inte av alla.

Nedan ett axplock av kommentarer och åsikter från de som betalar för att djuren ska lida och dö - köttätare, de som konsumerar animalier och betalar för att djur massproduceras, fraktas och slaktas. Jag undrar om Linus Bodens arbetsgivare känner stolthet över att Linus "hade avgudat den lastbilschaffis som en dag får nog och kör rakt jävla över alla aktivisthoror"

Som vanligt till vårt stora nöje visar köttisar hur vidriga och motbjudande de är och vad de tycker och tänker. Dom är inte smarta, det kan man inte anklaga dem för. Ingen som försökt heller. Men det är ju just därför de är köttisar, för att de inte fattar bättre, inte bryr sig om oskyldiga djur, inte bryr sig om planeten. Men vem lider av deras dumhet? Inte dom själva, de fattar ju inte ens att de är det. Varje år dödas fler biljarder kännande individer, på grund av såna som Linus, Christina , Henrik, Marie, Jonas och Emilia. Såna som gapar, Kör över dom!! Jag vill ha min julskinka och bacon! Kött e gött och kör rakt jävla över alla aktivisthoror! En populär slogan köttisar brukar komma dragandes med är "Vi har ätit kött i alla tider". Jaha? Så? Det är mycket skit vi "gjort i alla tider" som vi slutat med när vi fattat bättre, för att vi utvecklas, lär oss och kommer på smartare alternativ. Att känna stolthet i att "Nä jag kommer fan aldrig lära mig eller bli smartare!" är inget att stoltsera med direkt.


Christel Åslund

Likes

Comments


Grimma är en vacker klok vargtik som aldrig skadat någon människa. Hon har rört sig i Södertörn och delvis i naturreservatet i området. Hon har inte visat något aggressivt beteende, är skygg och springer iväg om någon skrämmer henne. Ändå vill vissa människor döda henne. Bland annat Mia Olausson på länsstyrelsen som inte tycker att Grimma är genetiskt viktig och vill att hon dödas ifall hon annars eventuellt skulle kunna utgöra någon fara. Även moderatpolitikern Alexandra Anstrell vill att hon skall dödas. Alexandra Anstrell är även jägare och gillar att skjuta rådjur, som är det bytesdjur som Grimma fångar. Alexandra Anstrell har legat hårt på länsstyrelsen i sitt krav att få till det här skyddsjaktsbeslutet.

Att vargen är en hotad art verkar inte bekomma varken Mia Olausson på länsstyrelsen eller moderatpolitikern Alexandra Anstrell. Inte heller att vargen fyller en oerhört viktig funktion och skapar balans i vårat ekosystem som gynnar både växter, djur och oss själva.

Om vargen skulle försvinna, skulle det innebära rubbningar i ekosystemen. Vi människor är beroende av fungerande ekosystem för bland annat tillgång till ren luft, dricksvatten, mat, byggmaterial och naturens förmåga att utjämna klimatförändringar.

Friska ekosystem består av en rik biologisk mångfald, det vill säga många olika växter, växtätare och rovdjur som trivs och frodas i sina olika livsmiljöer och som samspelar med varandra. Då har vi en natur i balans som bättre kan stå emot miljöförändringarna.

Vi pratar alltså långsiktigt tänkande och vikten av helhetsperspektiv till skillnad från länsstyrelsens skyddsjaktsbeslut. Det är inte bara en varg dom dödar, deras systematiska jakt av våra oerhört viktiga vargar förstör samspelet i vårat ekosystem. Det är ingenting som löses av jägare. Tvärtom.

Till saken hör att Grimma vargtiken i Södertörn beter sig som en frisk sund varg ska göra. Påståenden finns att hon eventuellt fällt ett får för 6 månader sedan, fast det är inte helt klarlagt. I övrigt har hon inte utgjort någon som helst fara för någon, förutom att hon fäller sitt naturliga bytesdjur rådjur, som moderatpolitikern Alexandra Anstrell själv vill skjuta.

En sund frisk vargtik har dömts till döden utan minsta rimlig anledning och alla förlorar något mycket viktigt. Grimma är mer än bara en varg. Hon förtjänar all respekt och rätt att få finnas

Vem vill du vara i det här? Den som tyst ser på? Den som bestämmer att hon ska dödas? Den som dödar Grimma? Eller vill du vara en person som säger ifrån och står upp för det som är rätt?
https://m.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/skog/varg/vargen-behovs-i-naturenhttps://mitti.se/nyheter/moderaterna-sodertornsvargen-skjuts/http://bilderblogg.se/varg/en-vargrapport-fran-haninge.htmhttps://mitti.se/nyheter/lansstyrelsen-borja-vargen/https://www.dn.se/sthlm/politiker-begar-skyddsjakt-pa-sodertornsvargen/https://www.jaktojagare.se/kategorier/varg/politiker-oeniga-om-vargmote-i-haninge-20171031/http://www.jaktjournalen.se/moderatkvinnor-vill-forenkla-forsaljning-av-vildsvin/https://mitti.se/nyheter/moderaterna-sodertornsvargen-skjuts/https://mitti.se/nyheter/beslutet-sodertornsvargen-skjutas/​

Christel Åslund

Likes

Comments

Så har det hänt igen. Vaddå tänker ni. Jo att en ofarlig frisk varg blivit dömd till döden av länsstyrelsen. Som grund hänvisar Mia Olausson på länsstyrelsen till att vargen har ett oönskat beteende, att den inte är genetiskt viktig och att det inte gjorts några skrämselförsök och anser inte att det behöver göras. Låter knasigt eller hur? Mia Olausson är ingen vargexpert. Varför låter länstyrelsen inkompetenta personer fatta beslut i vargfrågan?

Om vi börjar med det oönskade beteendet. Vargen har inte angripit någon person. Vad är det för oönskat beteende Mia Olausson pratar om då? Jo, hon säger vidare att det är lika bra att skjuta vargen nu, innan den har utfört något oönskat beteende. Lite som man skulle skjuta potentiella mördare, som aldrig mördat någon, bara ifall att de ändå skulle kunna bli mördare nån dag. Rimligt?

Sen påstår Mia Olausson att Södertörnsvargen inte är genetiskt viktig. Vilka fakta baserar hon det på, med tanke på att det hon säger inte stämmer. Det är alltså Mia Olaussons personliga åsikt att Södertörnsvargen inte är genetiskt viktig. Mia Olausson säger även att skrämsel åtgärder har inte gjorts och anses inte vara värt att pröva.

Skyddsjaktsbeslutet grundar sig även på länsstyrelsens inkompetens att inte ha förmått fårägare att sätta upp rovdjursavvisande stängsel. Länstyrelsen använder som skäl till skyddsjaktsbeslutet att det inte är möjligt att sätta upp rovdjursavvisande stängsel på så kort varsel. De har känt till vargen sedan juni. Det är 6 månader. Boskapsägare kan söka bidrag till rovdjursavvisande stängsel, samt att det finns massor av frivilliga som hjälper till att sätta upp dom också.

Länsstyrelsen har inte prövat andra alternativ i frågan och inte heller uppmärksammat fårägare till att skaffa rovdjursavvisande stängsel. De har haft juni, juli, augusti, september, oktober och november, alltså 6 månader på sig. Ändå står länsstyrelsen och på fullt allvar säger att det är inte möjligt med så kort varsel. Kan det vara så att de inte ens uppmanat fårägare, för de tänkt att vargen ska ändå skjutas istället? Vargen skall inte behöva betala med sitt liv pga inkompetens och nonchalans. När myndigheter inte ens låter ett djur få befinna sig i ett naturreservat, förstår man hur lågt de värderar dess existens.

Det är hög tid att länsstyrelsen granskas på grund av sina uppenbart vargfientliga beslut. Länstyrelsen har gått i jägarnas ledband tillräckligt länge nu. Vargen är i grundlagen skyddad men länsstyrelsen visar gång på gång att de inte bryr sig om det.

https://www.thepetitionsite.com/sv/462/416/650/stoppa-jakten-på-vargen-i-södertörn/?taf_id=46887266&cid=fb_na

http://www.nynashamnsposten.se/stockholm/det-blir-ingen-skyddsjakt-pa-sodertornsvargen

https://www.dn.se/sthlm/beslut-varg-pa-sodertorn-far-skjutas/

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/gP7BV5/satte-skrack-i-boende--nu-ska-sodertornsvargen-skjutas

https://mitti.se/nyheter/vargen-tycker-lata/

https://mitti.se/nyheter/beslutet-sodertornsvargen-skjutas/?omrade=haninge

Christel Åslund

Likes

Comments

När jag målar är jag helt uppslukad av nuet. Varenda linje färg detalj och mönster.

Motivet växer fram bit för bit. Det ger en tredimensionell känsla i och med de olika lagren av mönster som vävs in i varandra och byggs upp

Christel Åslund

Likes

Comments

Att dejta är både intressant och roligt, Jag skriver inte det här eller lägger upp dumpar för att göra narr av någon. Efter en bad breakup, är massivt dejtande i kubik lättaste sättet att radera någon på. Alla håller inte med om det, typ att man ska sörja klart först, vilket också är bra. Min erfarenhet säger dock att sorgetiden elimineras drastiskt genom att träffa folk som man har roligt med och som ger positiv input i ditt liv. Grejen är ju inte att hitta sin livs kärlek nödvändigtvis just nu, snarare kul att hooka up med folk och se om det klickar. Se det som något casual. Placera känslorna där de hör hemma. Om du känner dig ledsen, tänk då bara på hur illa han behandlat dig, på alla lögner han dragit, hur känslokall och elak han är, hur vidrig och äcklig hela han är, att de stunder ni hade bara var ett skämt för honom, att han aldrig någonsin brytt sig om dig, att du inte betydde någonting för honom. Då vet du, att du aldrig någonsin vill se honom igen. En sån människa kan man inte bygga en framtid med. Se honom för det han är, vad han gjort och sagt, inte för de egenskaper du önskade att han hade. 


Christel Åslund

Likes

Comments

http://supervegobloggen.se/yjagarna-och-det-irrationella-varghatet/

Supervegobloggen

Djurrätt Politik

Jägarna och det irrationella varghatet

 • Hur ofta har vi inte sett artiklar med jägare som gråter krokodiltårar över att deras hundar blivit tagna av varg? Hur ofta har vi inte sett att de medvetet släpper lös sina hundar, trots uppmaningar från länsstyrelsen att hålla dem kopplade?

Jakthundar, som är försäkrade i Agria, och till exempel blir dödade av vargar. Om hunden är en dubbelchampion, alltså fått ett championat på utställning och jaktprov, så kan hunden vara värd mycket. Agria samarbetar med jägarförbundet som också har jaktförsäkring. Du kan få upp till 50 000 kronor för en bra hund. Om den blir dödad kan du dessutom få upp till 20 000 kronor från länsstyrelsen. En hund som blir skadad och behöver veterinärvård får självrisken. Så har du en bra hund kan du få upp till 70 000 kronor.

Att jägare inte bryr sig om andra levande individer visste vi redan och ingen av oss har någonsin gått på att de skulle bry sig om sina egna hundar heller. De tjänar till och med pengar på att få sina hundar dödade av varg. Efter det kommer ansökningar om skyddsjakt på den varg som dödat hunden som ett brev på posten. Jag vill påstå att det är uppenbart att jägare med flit offrar sina hundar för att få till skyddsjakt på vargar.

Jägare och varghatare använder många metoder för att få rätt att döda vargar; både lagliga och olagliga. Att viltstängsel längs stora vägar blir uppklippta i syfte att varg ska ta sig igenom och bli överkörda är bara ett exempel på hur de arbetar utöver tjuvjakt.

Nu senast, angående den genetiskt viktiga vargen i Rialaområdet skickades det in en anmälan om skyddsjakt från en känd varghatare, som inte ens bor i området och på inget sätt skulle kunna vara drabbad.

Efter att skyddsanmälan avslogs och trots länsstyrelsens uppmaningar att hålla hundar kopplade, skedde fler incidenter där hund utan koppel blev tagen av varg. En fårägare som hade dåliga stängsel som inte var rovdjursavvisande, blev av med 6 stycken får på grund av detta.

Åtminstone en av hundarna som rapporterades har aldrig heller skett. Antagligen var flera av dem falska.
Det enda LST gick på, var att dom hade kunnat känna doft av varg i närheten av där inälvor hittades. En varg äter inte upp ett djur och lämnar inälvor, det är väl bland det nyttigaste att få i sig.

När en händelse rapporterades att vargen skulle ha befunnit sig på en gård där en treåring gått ut utan vuxet sällskap, blev dödsdomen mot den unga varghanen ett faktum. Det vinklades till att vargen allvarligt hotat ett barn. Att vargen på intet sätt hotade eller skadade barnet spelade ingen roll. Att vargen avlägsnade sig när mamman till barnet kom ut och ropade åt den, spelade inte heller någon roll. LST var på plats och hörde av sig till polisen och bad dem utfärda skyddsjakt direkt efter den här påstådda händelsen, men polisen vägrade. Polisens berättelse om händelsen är helt annorlunda mot den som står i skyddsjaktsbeslutet. Den unga varghanen i Riala bevisade att vargar inte är farliga för människor, trots det ville man döda honom till varje pris.

Fårägare kan söka bidrag från länsstyrelsen till djurviltstängsel, ändå gör inte alla det. En studie som gjordes över en tioårsperiod visade att av de nästan 500 fårbesättningarna i Sverige så var det 199 som hade riktiga, godkända stängsel. Av de som skötte dessa stängsel så har det bara hänt två gånger att en varg tagit sig innanför. Detta under hela 10 år. Så dessa stängsel ger nästan 100% garanti mot varg. Dessutom finns flera grupper av frivilliga som hjälper boskapsägare att sätta upp rovdjursavvisande stängsel och kostnaderna för boskapsägarna är minimala. Lösningarna är många.

Att skjuta ner vargstammen, som redan är alldeles för låg, är oacceptabelt. Vargen fyller en mycket viktig funktion i kretsloppet, något som många inte förstår eller vet om.

De håller klövdjurspopulationen på en lagom nivå bland annat. Det skulle leda till mindre viltolyckor om man tillät en sund vargpopulation.

Eftersom det irrationella varghatet har sånt fäste i Sverige och tydligen hela vägen in i länsstyrelsen, så tänker man inte längre än näsan räcker.

Jägare vill inte se vargflockar som tar älg, eftersom de vill skjuta älgarna själva och stoppa dem i sina frysboxar. De pratar om viltolyckor i trafiken, när det är deras eget fel, eftersom de tillintetgjort den svenska vargstammen.

Varg ser varken hundar eller människor som byte. Jägare och varghatare gör allt de kan för att sprida lögner och irrationell skräck angående ett djur som helst av allt bara vill få vara ifred.

Det är dags att lägga sagorna på hyllan nu. Det är 2017. Vi måste se vargen som den otroligt viktiga individ den är, den nytta den gör för kretsloppet i naturen och ge den en chans att visa det.

Christel Astor
Representant för Hunt saboteurs Sweden och Djurfront Stockholm
Konstnär och djurrättare

Källor:

 1. Länstyrelsens rapport om stängsel mot stora rovdjur
 2. Länstyrelsens regler för skade-ersättning vid viltskador
 3. Jaktjournalen om hundar som dödats av varg
 4. Agrias försäkringsregler om djur som dödats av rovdjur
 5. Vargmotståndare klipper sönder viltstängsel
 6. Vargmotståndare klipper sönder viltstängsel 2
 7. SVT om hund dödad av varg
 8. Svensk Jakt om hund som dödats av varg
 9. Aftonbladet om Rialavargen
 10. Jaktjournalen om Rialavargen
 11. Jaktjournalen om processen att få till skydsjakt på Rialavargen
 12. Jakt och jägare om skyddsjakt på Rialavargen
 13. Länsstyrelsen om varför de inte tror att det går att skrämma bort Rialavargen
 14. Hela Stockholm om de som promenerade för att skydda Rialavargen
 15. Rialavargen träffade ett barn – Hela Stockholm
 16. Hela Stockholm om jakten på Rialavargen
 17. Aftonbladet om att Rialavargen skjutits
 18. Jakt och jägare om Rialavargens försvarare
 19. Jakt och jägare om Vallentunavargen
 20. Forskare avlivar myten om den farliga vargen – SVT

Tidigare artiklar om jakt på Supervegobloggen:Christel Åslund

Likes

Comments

När verkligheten överträffar vidrigaste mardrömmen ever. Hur i helvete överlever man när sjuka individer lekt med ens liv? När man utsatts för personer som är så genomevil att de är i total avsaknad av empati för vad de utsätter en annan människa för. När den man har känslor för har ljugit för en om exakt allt, bara för att utnyttja dig

Har känt mig ledsen och förtvivlad länge nu. Jag älskade och litade på honom, och att få höra från honom och en okänd kvinna, att han bor hos henne sen augusti, att hon var med honom i Malmö två gånger, att de åkt till Miami tillsammans och hon är gravid, det var dödande slaget. Att hon vetat om mig från början och varit helt okej med att de gick bakom ryggen på mig, att han bara utnyttjat mig för att få mig att vittna till hans fördel i en vårdnadstvist. Hur kunde du göra så mot mig? Jag dog, på riktigt. Smärtan river sönder hela mitt väsen maximalt och obönhörligt. Hela min själ och hjärta säger till mig att jag vill inte vara kvar här längre. Hans sms om hur upptagen han var, pappersarbete som aldrig tar slut. Han ringde mig till och med för att fråga om man blir betalningsskyldig om man bokat hotellrum men inte garanterat med ett kort, sen åkte han hem till den där kvinnan. Känslan av sorg och ha blivit ljugen för är så kraftfullt intensiv. Det har plågat sönder mig. Det har bara gjort ont. När han gjorde mig gravid och jag ville behålla barnet, blev han rasande och hotade att sparka mig i magen om jag inte gjorde abort. Såklart en kraftig väckarklocka på att han är en person som helt saknar empati. Han sa att det skulle förstöra hans liv, och det ville jag ju inte. Det har gått tre veckor sedan de berättade allt det här för mig, Boom!!! Här får du liksom. Nu ska vi plåga ihjäl henne hahaha! Chocken var fruktansvärd. Jag blev helt förstörd. Den där kvinnan hade dessutom mage att stå och glo argt på mig. Stod där med äckliga klotögon som såg ut att kunna ploppa ut när som helst. Hon var både tjock och ful. Han bara stod där, vågade inte ens titta mig i ögonen. Så jävla feg är han. Så sjukt evil. Blev inte bättre av att den där äckliga kvinnan skrev till mig och berättade att hon var helt okej med att dom gick bakom ryggen på mig för att utnyttja mig och liksom hängde på skoj från början. Jag låg förlamad större delen av tiden som följde, klarade knappt gå ut. Haft vänner som var här första tiden. Akut stressreaktion av svårt trauma blev diagnosen. Vad de två utsatt mig för, chockade till och med luttrade läkare. Blev suicidal av den jävla chocken de slängde på mig. Mina tårar tar inte slut. Jag älskade honom, trodde på honom, litade på honom. Förstår nu att ingenting betydde något, att jag bara var en leksak. De har suttit och pratat om mig, de har båda suttit och planerat, hur han ska kunna fortsätta utnyttja mig att vittna till hans fördel. Jag satt här, ensam och tyckte synd om honom att han hade så jobbigt. Varenda natt sen juli har jag drömt mardrömmar, att han är med andra kvinnor. I en av drömmarna knullade han till och med sin kusin. Jag har känt på mig så hårt att något är fel och det var det ju. När jag tänker på vad han gjort och sagt så får jag kräkningar, jag vill bokstavligen spy när jag tänker att han rört den där äckliga kvinnan. Ni vet som man skulle känna om någon ställde sig och åt daggmaskar framför en, eller krossade skalbaggar och åt eller se någon äta en fucking spya från gatan, samma kategori. Jag blev för illa tilltygad den här gången. Insikten att han ljugit om allt, att han inte hade några känslor för mig och bara utnyttjade mig att för att få mig att hjälpa honom med saker så han kunde vara i Malmö, med henne och hennes barn. Att inse att jag bara var skräp för honom gör för ont att klara. Sveket är så massivt, så jävla brutalt. Jag önskar att han inte hade varit elak mot mig, jag önskar att han hade älskat mig och brytt sig om mig. Men det blev aldrig så. Jag kan ändå känna att det är bra att sanningen kom fram. När jag tänker efter så var jag inte särskilt lycklig med honom. Vi hade roligt ibland, men för det mesta var han bara ego och rätt taskig. Han var inte omtänksam och han behandlade mig inte som jag förtjänar. Jag kände mig inte trygg med honom och han snarast dödade min personlighet, jag kunde inte vara mig själv med honom. Han uppskattade mig inte och ljög obviously om allt. Sen är det ju så att han doppat pillesnoppen i värsta äckliga soptunnan. Nasty AF. Vill jag ha en sån man? Skulle inte tro det. Jag hade en vision av honom som inte matchade verkligheten. Jag kanske mest sörjer att den vackra bilden aldrig fanns.
Christel Åslund

Likes

Comments