Ugnstekt torskrygg med citrus/örtcremé

Salta torsken runt om och stoppa in den i ugnen , 175 grader tills
innertemperaturen är 55 grader.

Skala och koka potatis
Koka sockerärter 1 min i lättsaltat vatten

Cremé
2 dl turkisk youghurt
skal från en ekologisk citron
2 st stjälkar salladslök
några blad färsk basilika
Finstrimla salladslök och basilika och blanda med youghurt och citronskal.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Gör gärna denna sås dagen innan så den hinner gotta till sig.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Blev en enkel wok med lövbiff

Strimla rödlök, purjolök och färsk valfri chili.
Strimla även lövbiffen.
Koka nudlar enligt påsens förpackning, koka de 1 minut mindre vad som står då du ska woka dem.
Fräs grönsakerna i olja i en wokpanna någon minut, tillsätt sedan lövbiffen.
Krydda med rökt paprikapulver och lite spiskummin. Ringla över ca 2 msk teriyakisås och 1 msk soja.
Ha i nudlarna sista minuten och blanda in väl.

Servera direkt

Tips är att ha en riktigt bra wokpanna som blir het och håller värmen hela woktiden.
( jag är själv på jakt efter en bättre då jag inte är nöjd med min )


Likes

Comments

Man får ju lyxa till det lite enkelt ibland :)
Jag hade faktiskt ett glas rött till detta, men syns inte på bilden.

Likes

Comments

Färsbiffar med tomatsås och potatismos

Blanda 0,5 dl grädde, 0,5 dl ströbröd, 1 liten finhackad gul lök, salt, 1 ägg och five peppars ( grön, vit, svart, rose & kryddpeppar) Låt svälla 10 min
Blanda i 500 g nötfärs
Forma till lagom bollar och platta till dem
Stek hårt ca 4 min/sida. Lägg upp på tallrik medans du gör såsen.

En burk passerade tomater och 1 dl grädde
en halv kruka timjan som du finhackar. Koka upp och smaka av med salt/peppar.
Lägg i biffarna och småputtra några minuter.

Servera med potatismos











Likes

Comments

Bacon & grönsakspaj

Gör en pajdeg eller köp en färdig i kyldisken
2 paket bacon
ca 10 champinjoner
1 röd chili
1 rödlök
1/2 zucchini
rökt paprikapulver, svartpeppar och oregano​

Knaperstek strimlad bacon
Ha i alla grönsaker och stek vidare några minuter. Lägg allt i förgräddat pajskal.
Blanda 4 dl creme fraiche med en halv burk jalapenofärskost och riven smakrik ost.
Lägg ostblandningen på toppen av pajen och bred ut. Grädda tills fin färg i 225 grader.

Servera med en härlig grönsallad













Likes

Comments

Enkel fiskgratäng på torskrygg

Frysta portionsbitar av torskrygg ( jag hade 3 st i detta recept)
Salta fiskbitarna runt om och låt stå ca 10 min innan ugnen
Koka upp 4 dl grädde
smaksätt med citronsaft, sambal olek och svartpeppar &salt
Rör ned finriven parmesanost när du tagit bort såsen från plattan.

Lägg fisken i ugnsform och häll över såsen
Ugnen på 175 grader och kör till fisken är 55 grader innertemperatur

Smörslungade morötter
tunnskiva morötter med mandolin eller osthyvel
stek i pannan med smör några minuter
Servera allt detta med kokt potatis ( eller potatismos) ​​​​​​​​​​​​

Likes

Comments

 ​Min pappa fyllde nyligen 70 år så de bjöd släkten på öppet hus/buffé.
Jag hjälpte till med en del mat.

Populärt var mina inlagda grönsaker bland annat
recept på det här

grönsaker tar ni vad ni gillar
Jag använde denna gång
sparris, paprika, sockerärter, morot och rädisa
Förkokade inga grönsaker.

Till lagen
4 dl ättiksprit
7 dl vatten
8 dl socker
lagerblad, stjärnanis, vitpepparkorn, limeblad
Koka upp lagen och slå den över grönsakerna som du har skivat så som du vill ha de i en
väl rengjord glasburk med tätslutande lock.

Lagade även kycklingfilé
Stek kycklingen i ugn, 200 grader till innertemp på 80 grader
Gör under tiden ordning saltvatten. Kallt vatten med salt i. Ska vara ordentligt salt utan att bli äckligt :)
Skiva gärna i citronskivor ( eller apelsin)
Lägg i kycklingen när den är klar, kan få svalna ca 10 min efter ugnen.
Låt ligga i saltvattnet minst 1 dygn. Skiva sedan upp.


Likes

Comments

Den klassiska rätten, korvstroganoff
Som många nog gör på sitt vis.

Jag brukar variera den. Ibland gör jag den med en asiatisk touch, då använder jag kokosmjölk och sweet chilisås
och ca en halv burk creme fraiche. Kryddar med paprikapulver. Har även strimlad paprika i. Detta blir mycket gott.

Men till detta recept

Falukorv med hög kötthalt
1 burk krossade tomater
1 burk creme fraiche
1-2 gul lök
tomatpuré och chilisås
kryddor:
starkt paprikapulver, svartpeppar, salt och färsk/fryst basilika

Strimla/tärna korven och stek den hårt. Ha i löken på slutet och stek några minuter till.
Krydda med paprikapulvret, basilika och häll i tomatpuré och chilisås och sedan krossade tomater.
Låt detta puttra ett tag.
Ha i creme fraiche och smaka av med salt och svartpeppar.
Givetvis äter man saltgurka till detta :)

Likes

Comments

Idag lagar vi chiligryta ( som faktiskt är het utav chili)

ca 1kg fin bit högrev som du skär i i kuber.
50 cl mörkt öl
kryddor
1 msk oregano
1 msk paprikapulver
1/2 msk ancho chili pulver
1/2 msk spiskummin
1/2 msk lakritspulver
1/2 msk koriander
Mät upp allt och blanda i liten skål.

3-4 st vitlöksklyftor ( hackade eller pressade)
1 st gul lök, hackad
2 st chipotle morita chili ( rökt, torkad chili)
1 färsk chili ( valfri storlek,styrka)
Hacka allt och blanda allt i en liten skål.

Koka upp lite vatten till den rökta chilin och småkoka den 3-4 minuter för att sedan finhacka den.
Spar vattnet.
( kom ihåg att tvätta händer mycket noga efter så du slipper råka klia dig i ögonen ^^)
hacka lök och vitlök

Värm upp olja i en gjutjärnsgryta. Stek löken några minuter, ha sedan i chilin plus alla kryddor och vitlök.
Fräs några minuter och häll sedan upp i större kastrull/gryta.
Stek köttet hårt i omgångar och salta och peppra.
När du stekt klart allt kött och lagt det tillsammans med lök/kryddor så vispa ur pannan med lite av ölen
och vattnet som du kokade chilin i.
Häll i det i stora kastrullen och blanda runt allt.
Detta ska nu småputtra 3-5 timmar på plattan tills köttet faller isär.
Jag brukar röra runt lite då och då och samtidigt ha i mer öl/vatten.
Du väljer själv hur torrt/ blaskigt du vill ha grytan och även hur köttets konsistens ska vara.

Servera gärna denna gryta med gräddfil, nachoschips, mjukt vitt bröd och en tomatsallad
( tomater, lök, citronsaft, en skvätt olivolja och salt/svartpeppar)


Likes

Comments

Kände för att baka en kaka, och givetvis fanns inget socker hemma. Åtminstone inte så det skulle räcka.
Så var bara att kila iväg till affären.

Men nu är den klar och har smakat en bit... den blev perfekt, precis som jag ville ha den.
Tog receptet här ifrån men tillsatte ca 100 g hackad mörk choklad. Och använde frysta blåbär.

90 g rumsvarmt smör
3 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjölk
2tsk bakpulver
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Vispa smöret med socker till vitt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa in.
Häll i mjölken och vaniljsocker och blanda väl.
Sikta mjöl och bakpulver i smeten och blanda om med slickepott. Och ha i den hackade chokladen.
Häll upp smeten i en låg form (ca 25 cm diameter) Släng över en halv ask frysta blåbär och stoppa in i ugnen.
12 min i 180 grader och sedan 50 min i 150 grader.

Gott som fan säger jag...

Likes

Comments