Jag har tre favorithemsidor där jag brukar beställa mina kläder. Jag letar alltid efter kläder som är fina, eleganta och samtidigt anständiga och inte för dyra. Vem säger att man inte kan göra sig fin med hijab?

Jag har tre favorithemsidor där jag har beställt mycket ifrån. De nämns nedanför. OBS det är igen rangordning.

1. Teyxo. Hon säljer unika kläder med väldigt bra kvalité. Hon har många fina maxiklänningar och kaftan. Här är några exempel.

2. Aliexpress. Det är en hemsida från Kina. Det liknar ebay fast från Kina. Här kan man hitta allt från kläder, prylar, inredning till elektronikgrejer.

3.Hijup. En muslimsk hemsida från Indonesien.

Likes

Comments

Kära älskade egentid!!! Jag har längtat efter dig!

Lilla pojken somnade halv åtta idag. Det är rekord. Han har inte kunnat somna före åtta sedan det blev ljust ute. Det har inte varit tillräckligt med mörkläggande gardiner. Vi fick lägga till svart filt över. Hurra för lösningen! Äntligen!

Jag brukar spendera min egentid med att blogga på nouw, träna på fitness27seven eller att kolla på något på youtube tex the real daytime, divource court eller den nya doku-komediserien hollywood darlings. Jag bukar följa X factor UK, masterchef och Britain's got talent också! Britain's got talent har börjat igen för den elfte säsongen. Min favoritdomare är David Walliams, han är så rolig!

Jag vet inte om någon av er följer X factor UK men har ni märkt att Simon är mjuk nu som person sedan han fick sin son. Jag gillar den nya Simon. Jag var så besviken på Simons val för live shows under den 13:nde säsongen alltså år 2016. Det var jättemånga som var bra i the overs gruppen som inte blev valda ex Christopher Peyton. Jag hoppas att han kommer tillbaka detta årets X factor. Jag hoppas också på att Jennifer Philips kommer tillbaka. Hon blev inte heller vald till live shows vilket jag var chockad över.

Min egentid brukar ske på kvällarna när han har somnat. Det är många sömnlösa nätter när man har småbarn. Man har inte beställt det men man får det tyvärr på köpet när man har barn. Det är extra tufft för mig eftersom jag har RLS. RLS är myrkrypningar i benen och eller i armarna när man har suttit eller legat still länge. Det blir värre på kvällarna och nätterna. Jag har myrkrypningar i benen och i överkroppen också och har haft det i flera år. Det finns ingen behandling tyvärr! Jag har forskat och letat efter det som en galning. Det enda som lindrar för stunden är att man rör på sig, man får ett starkt behov att röra på sig när man har dessa myrkrypningar. Det kommer skovvis och brukar bli värre när man har en störd dygnsrytm eller att man har sovit för lite på natten. Tyvärr så kan jag inte styra över min sömn på nätterna nu när jag har barn så dessa sömnlösa nätter blir en ond cirkel trots om han sover bättre.

Likes

Comments

10. "Muslimer är Araber."

Bildresultat för arab

Många föreställer en "standard"muslim som en arabisk man med turban och skägg. Detta är faktiskt minoriteten av muslimer. Endast 15% av världens muslimer är araber. Mellanöstern kommer i tredje plats, Östasien kommer först(69%) och Afrika är näst störst (27%). Ett annat missförstånd är att alla araber är muslimer. Majoriteten av araber är muslimer(75%) men det finns kristna och judar som är araber.


9. "Muslimer hatar Jesus."


Det är många likheter mellan Kristendomen och Islam. Enligt Islam så är Jesus(Eesa/Isa/Issa på arabiska) en av de största profeterna. Man kan inte vara en muslim om man inte tror på Jesus, så viktigt är det! Jesus är också nämnd i många verser i koranen och även hans mamma Maria(Mariam på arabiska). Den största skillnaden mellan Islam och kristendomen är att enligt Islam så var Jesus endast en profet och sändebud. Vi tror inte på att Jesus är Gud.


8. "Barn har inga rättigheter i Islam."

Barn har många rättigheter i Islam några av dem är rätten att få en bra uppfostran och utbildning. Islam anser att det är föräldrarnas ansvar att ge en bra uppfostran och att lära barnen att ha bra moral och god karaktär. Barnen måste bli behandlade rättvist. När man ger barnen presenter så ska det vara av lika värde till alla barnen och ingen särbehandling av barnen. Man får inte slå barnen i ansiktet eller misshandla dem.

7. "Islam är intolerant mot andra religioner."

"Kill the infidels" är frasen som många tror är en del av Islams ideologi. I koranen säger Gud:

[60:8] Gud förbjuder er inte att visa godhet mot dem som inte bekämpar er på grund av [er] tro och inte driver ut er ur era hem, och [Han förbjuder er inte] att bemöta dem med rättvisa och opartiskhet - Gud älskar de opartiska.

”Och säga: 'Det är sanningen från din Herre; låt därför den tro som vill det och låt den låta bli att tro som vill det”. (18:30).

”Det finns inget tvång i religionen”. (2:257).

Det finns många historiska exempel på muslimsk tolerans mot andra tro. Ett exempel var när kalifen Umar var ledaren av Jerusalem från 634 är 644 AD. Han beviljade frihet för alla religiösa samfund och sade att invånarna i sin stad var säkra och att deras gudstjänstlokaler aldrig skulle tas ifrån dem. Han satte också upp domstolar som utsetts till de icke-muslimska minoriteter. När han skulle besöka heliga områden så brukade han be den kristna patriarken Sophronius följa med honom.

6. "Jihad betyder heligt krig."

Jihad betyder kamp i Guds väg. Detta har jag redan förklarat i mitt tidigare inlägg med titeln "Vad är en aktiv muslim?" Var snäll och klicka på den för att få veta vad Jihad betyder.

5. "Profeten Muhammad var en pedofil." Usch!!!

Det stämmer att han gifte sig med en ung kvinna som hette Aicha. Historiskt sett under den tiden i hela världen så ansåg man att en kvinna/tjej var redo för giftermål när hon hade nått puberteten. Det här ansåg man även i den bibliska eran. Aicha hade nått puberteten innan de gifte sig. Bröllopet var 3-4 år efter att hon hade nått puberteten. Enligt Islam så blir man ansvarig för sina handlingar när man har nått puberteten vare sig man är en man eller en kvinna. Man kan fatta beslut och blir ansvarig för sina handlingar. Detta går hand i hand med övriga samhällen som inte har Islam som religion. Barn kan ju straffas för brott t.ex. mord. I USA kan barn straffas som vuxna för vissa brott t.e.x. mord. Enligt Islam så är det förbjudet att tvinga någon till äktenskap eller att tvinga någon att gifta sig med någon de inte vill gifta sig med.

En kort sammanfattning av vem Aicha var: Aicha frågade profeten en gång om hur hans kärlek till henne var. Han svarade: "Som en reps knut," svarade han och med det menade han att den var stark och säker. Då och då efter detta brukade hon fråga honom:

"Hur är det med knuten?" Då svarade han: "Ala haaliha" (I samma tillstånd). Aicha var den mest respekterade kvinnan under hennes tid för att hon var känd för sin kunskap. Det fanns inget universitet på den tiden så Aicha hade sitt hem som en skola. Hon lärde ut både män och kvinnor. Många kom långt ifrån för att bli undervisade av henne. Hon hade många enastående studenter och sekreterare som hjälpte henne med breven som folk skickade till Aicha för att få kunskap. Hon kämpade för att utbilda muslimska kvinnor i Islams lagar och läror. Hon hade en stark personlighet och var en ledartyp i alla områden, i samhället, i politik och kunskap.

4. "Muslimer är vilda och barbariska under krig."

Det är faktiskt motsatsen för enligt Islam så måste man vidhålla vissa regler under krig d.v.s.:

1. Begå inte förräderi

2. Avvik inte från den rätt vägen

3. Lemlästa inte döda kroppar

4. Döda inte barn

5. Döda inte kvinnor

6. Döda inte gamla människor.

7. Skada inte eller bränn inte träd

8. Förstör inte byggnader

9. Förstör inte en fiendens mark, om du inte använder den för mat

10. När du passerar människor som har ägnat sina liv till klostertjänster lämna de ifred

Under korstågen när Saladin besegrade frankerna hedrade han den besegrade frankiska armén och gav dem mat och under det tredje korståget när Saladins kung Richard som var fienden blev sjuk, skickade Saladin en gåva av frukter och hästar.

3. "Kvinnor har inga rättigheter."

Man ser en kvinna som täcker hela sig själv(burka, detta har egentligen inget med Islam att göra, det är kultur), kvinnor som inte får köra bil eller kvinnor som blir felbehandlade(dock detta sker ju överallt alltså i alla religioner, bland ateister, agnostiker och alla etniciteter). Det finns tyvärr många muslimer eller muslimska länder som felbehandlar kvinnor men detta bör inte misstolkas vara en del av Islam. Islam och muslimer är inte samma sak. Muslimer är människor med fri vilja såsom alla andra människor och det är inte alltid allt som de gör är enligt Islam. Det finns inget i Islam som säger att en kvinna inte får köra bil eller utbilda sig. Det är raka motsatsen. Islam främjar och understryker utbildning. Som muslim så bör man söka kunskap och utbilda sig.

Det finns ett kapitel i koranen som heter kvinnor, kapitel 4 i koranen(an-nisa' på arabiska).

Jag råder er att klicka på denna länken nedanför skriven av Islamguiden som handlar om kvinnans rättigheter i Islam: http://www.islamguiden.com/kvinnan-islam.shtml#.WQPal4jyhPY

2. "Islam spreds med svärden."

Det finns inget i historian som visar att Islam spreds med svärden. När Islam spred sig i världen så fixade de privata synagogor och kyrkor till judar och kristna.

1. "Muslimer är terrorister."

Det här är både medias fel och muslimernas fel. Många muslimer följer inte den sanna Islam. De gör vad vill utan samvete och försöker rättfärdiga sina dåliga handlingar genom att påstå att det är vad Islam förespråkar.

Terrorism existerar inte i Islam. Terrorism är något avskyvärt enligt Islam. Återigen var god och läs föregående inlägg"Vad är en aktiv muslim"?


Likes

Comments

Filmen utspelar sig i 7:e århundradet då mäktiga ledare är i krig mot profeten Mohammed. Detta leder till att Mohammed flyr till Abessenien och senare ut i öknen i Medina. Det handlar om koranens budskap. Enligt Islam så är koranen det sista budskapet efter Torah(till Moses) och Evangeliet(till Jesus). Mohammed kämpar mot orättvisor i samhället såsom slaveriet, rasism och förtryck mot mänskligheten speciellt fattiga, barn, djur och kvinnor. Han försöker utrota ignoransen och maktmissbruken som är utbrett bland ledarna och främja kunskap och rättvisa. Han talar om att han är Guds sändebud och har fått budskap från Gud(Allah) via ängeln Gabriel och försöker uppmana folk att dyrka endast Gud. Mohammed finns inte avbildad i filmen för att enligt Islam så avbildar man inte profeter och det är för att undvika dyrkan till profeter aka människor.

Originaltitel: The message-The story of Islam.

Regissör: Moustapha Akkad

Premiär: 1976.

Språk: Engelska. Finns med svensk undertext utgiven år 1998.

Land: USA

Ålder: 15 år

Huvudrollerna: Anthony Quinn och Irene Papas

En underbar film. Än en gång så grät jag. Jag älskar verklighetsbaserade filmer med bra budskap. Jag är glad över att de inte avbildade Mohammed och respekterade religionen och visade den sanna bilden av Islam.

Bilal-Säger det första böneutropet(adhan på arabiska)

Likes

Comments

Sarah Begner har skrivit två kokböcker för middag på bara 30 minuter vilket är perfekt för de alltför vanliga stressiga vardagar. Man kommer hem efter jobbet och man är hungrig och jättetrött. Vem orkar stå och laga en tre-rätters meny eller en gourmet rätt. Nej, man vill ha något som gå snabbt och laga, till ett rimligt pris och som är ätbart eller ännu bättre att det är jättegott! Den första heter veckans favoriter och den andra heter mera veckans favoriter. Går att köpa på Bokus eller Adlibris.

Det här är en currygryta med kyckling. Jag lagade den när min lillasyster var och hälsade på mig och sov över.

Recept, currygryta med kyckling: 25 min, 4 portioner. Du behöver: 500g kycklinglårfilé, 1 msk olja, 3 skivade morötter(jag hoppade över morötter eftersom jag inte tycker om morötter)15 cm strimlad purjolök, 1 tärnat äpple(jag hoppade över den här ingrediensen också fast jag tycker om äpple men det känns lite udda i en gryta), 1 msk curry, 1 1/2 msk vetemjöl, 6 dl vatten. 1 hönsbuljong-eller kycklingbuljongtärning, 1 tsk salt, 1 dl grädde. Till servering: ris och picklad rödlök(recept hittar du längst ner)

Skär kycklingen i mindre bitar. Hetta upp olja i en gryta och bryn kycklingen runt om. Tillsätt purjolök och curry. Stek under omrörning ytterligare någon minut, Pudra över mjöl och tillsätt vatten, buljongtärning och salt. Koka upp och sjud ca 10 min. Tillsätt gräddw och koka upp igen. Servera med ris och picklad rödlök.

Recept, picklad rödlök: Blanda 1/2 dl ättika, 1 dl strösocker, lite salt och 1 1/2 dl vatten, rör tills sockret löst sig. Lägg i 2 skivade rödlökar och låt stå i 20-30 min eller över natten. Håller i sig i flera veckor i kylskåpet, hemma eller på jobbet!


Likes

Comments

Det var planerat men lika spännande ändå. Vi visste såklart inte när teststickan visade att jag var gravid att det var en pojke. Det var under ultraljudet som vi fick reda på att det var en pojke. Hon sa att det var tydligt att det var en pojke. Haha! Könet spelade ingen roll för oss. Vi önskade och bad om ett friskt barn och det fick vi. Själva förlossningen var jättejobbig och väldigt smärtsamt. Usch den värsta smärtan jag någonsin upplevt. Jag blev igångsatt och ut kom världens sötaste bebis(jag vet det är en kliché-alla föräldrar tycker nog så om sin bebis). Ok, han var inte söt direkt. Han var ju blåbrun, geggig och blodig. Men efter att man tvättat bort all smörja och blodcirkulationen var normal så var han ju underbar! Den bästa känslan var när han skulle ligga hud mot hud och man kände och tittade på de små fötterna med pyttesmå tår och de små händerna med pyttesmå fingrar. Många mammor upplever olika men jag glömde bort smärtan så fort han kom ut. Under tiden förlossningen pågick så tvivlade jag om jag skulle vilja föda en gång till. Det är vid såna här stunder som man är tacksam för glömskan. Jag vill verkligen föda minst en gång till. Det började som en bra upplevelse och sen var det ibland jobbigt på grund av graviditetssymtomen och förlossningen. Jag tyckte att andra trimestern var skönast. Första och tredje var jobbigast men det slutade som en bra upplevelse eftersom jag har en snart fyra månaders gammal bebis som är jätteglad, gullig och underbar. Det bästa av allt är att han är en del av mig! 😊❤

Likes

Comments

Det här är ett scenario ur den komiska tv-serien Inte OK som sändes mellan 2014 till 2015 på tv 3. Det är ett roligt avsnitt men i verkligheten hur gör man? Usch det är en jobbig situation! Ett förslag är att ta det enskilt med föräldern eller båda föräldrarna beroende på om båda är närvarande(barnet bör inte vara närvarande) om det är något allvarligt. Man får fråga sig själv om det är värt att nämna. Det är ett känsligt ämne när det gäller andras barn. Föräldrarna kan känna sig utpekade som "dåliga föräldrar" eller att du kritiserar deras barnuppfostran. Finns det någon som har ett annat förslag? Kommentera gärna!

Likes

Comments

Filmen utspelas sig i år 1829 då diktatorn/fascisten Benito Mussolini är i krig mot bedouinerna i nästan tjugo år. Italien har som mål att kolonisera Libyen. Afrikas lejon även kallad ökenlejonet är en titel för bedouinernas ledare Omar Mukhtar. Filmen handlar om att Omar Mukhtar kämpar för att försvara sitt land till varje pris trots ålderdomen och den sämre ekonomiska tillgången. Han är egentligen en koranlärare men eftersom han föddes och hade bott i Libyen i många år så kände han till den libyska terrängen väldigt väl och det blev till hans fördel under kampen för att frigöra Libyen från den italienska fascistiska kolonialmakten.

Originaltitel: Lion of the Desert

Regissör: Moustapha Akkad

Biopremiär: 23 oktober 1981

Språk: Engelska. Finns med svensk undertext (Afrikas lejon) utgiven år 2006.

Land: USA

Ålder: 15 år

Huvudrollerna: Anthony Quinn, Irene Papas, Oliver Reed och Raf Vallone

Första bilden: Anthony Quinn spelar Omar Mukhtar. Andra bilden: Den riktiga Omar Mukhtar.
Anthony Quinn

Den riktiga Omar Mukhtar

Filmen var så sorglig. Den var full av spänning och väldigt bra. Jag grät!!! Det är en film som jag kan se om och om igen. Jag avslutar med en trailer av filmen.

Jag avslutar med en trailer av filmen. Enjoy! 😚

Likes

Comments

Ett roligt avsnitt från tv-serien Solsidan. Solsidan var en av mina favorit tv-serier. Det var så tråkigt när slutet kom. Jag saknar Solsidan.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Det här är bilder på Wroclaw Medical University. Jag läste 6-års läkarprogrammet på engelska i Wroclaw, Polen. Det är den femte största staden i Polen.

Då när jag bodde där så fanns det inte så många afrikanska invånare och speciellt inte beslöjade kvinnor. I början så tyckte jag att det var obehagligt att det var så mycket folk som stirrade på en eftersom man såg annorlunda ut men sen så förstod jag att det var på grund av nyfikenhet. En av grejerna jag tyckte om med den polska civila befolkningen var att de var väldigt intresserade av det som var annorlunda. Det är ju en katolsk stad så det fanns nunnor där men muslimska kvinnor med slöja var något ovanligt under de första åren jag bodde där. De civila brukade fråga mig var jag kom ifrån. Vissa ville ta kort och frågade om de fick lov. Man kände sig nästan som en "kändis". En annan grej som jag tyckte väldigt mycket om var att många polacker var gentlemän. De brukade öppna dörrar åt en och om de såg att man bar på tunga väskor/bagage så frågade de om de kunde hjälpa till med att bära. Speciellt så var det väldigt uppskattat när jag skulle gå uppför trapporna med mina bagageväskor efter att ha kommit tillbaka från Sverige.

Likes

Comments

Det här är bilder på staden Sollefteå under vintern. Jag gjorde min AT-tjänst på Sollefteå sjukhus i 18 månader. Det brukar vara 14- 20 minus grader på vintrarna. Det är som kallast i månaden februari. Ruskigt kallt brukar det vara men det är så vackert!!!! Jag bodde bara 5 minuters gångavstånd från sjukhuset. Det kändes så skönt att bo så nära när man skulle hem efter nattjourerna.

Likes

Comments

200 grader ca 20-30 min.

Mördeg: 3 dl vetemjöl. 1/2 dl socker. 1 tsk bakpulver. 150 g smält smör.

Fyllning: 1 burk krossade ananas. 1 ägg. 1/2 dl socker. 1 tsk vaniljsocker. 2 dl crème fraiche. Rivet skal av citron.

Degen: Blanda mjöl, socker och bakpulver. Häll det smälta matfettet över och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i pajform (24 cm) även upp på kanterna.

Fyllning: låt ananasen rinna av väl. Vispa ihop ägg, socker, vaniljsocker, crème fraiche och citronskal till en slät smet. Rör ner ananasen. Bred ut fyllningen i mördegsskalet & grädda i nedre delen av ugnen. Servera med vaniljglass.

Likes

Comments

Det vandrar runt alldeles för många icke aktiva muslimer i världen och det är en av anledningarna till att vi har dåligt rykte.

Begreppet aktiv muslim betyder mer än att man utför de fem dagliga bönerna, fastar under fastemånaden Ramadan, betalar zakat(allmosan till fattiga) och har utfört eller planerar att utföra Hajj(vallfärden till Mecka). Det betyder mer än så. Egentligen är det den lättaste biten. Den moraliska delen är lika stor och lika viktig. Utan den moraliska biten så blir det inte komplett. En aktiv muslim är en muslim som ber fem gånger om dagen, fastar under Ramadan, betalar allmosa till fattiga, har utfört eller planerar att utföra vallfärden till Mecka, har en god moral och en god karaktär.

Som aktiv muslim bör man vara barmhärtig mot sin näste, mot alla människor och djur. Tolerans, kärlek, barmhärtighet, respekt och vänskap är 5 viktiga grunder till en god moral och karaktär.

Jihad betyder KAMP i Guds väg, och inte heligt krig. Den främsta och största benämningen av jihad är ”jihad al-akbar” (den största kampen) och är den kamp varje människa ska föra inom sig själv för att kontrollera sitt nafs (sitt jag) och främja det goda inom sig. Den mycket begränsade typen av jihad som avser – döda eller dödas – sker endast på slagfältet som försvar om ditt liv är i fara och inte mitt bland civilbefolkningen. Heligt krig existerar inte. Att utsätta andra människor för våld i religionens namn existerar inte. Det enda som existerar är självförsvar. Du har rätt att försvara dig i Islam om ditt liv är i fara d.v.s. om någon utsätter dig för våld.

Shaheed (شهيد,, plural: شُهَدَاء) härstammar från ett arabiskt ord i Koranen som betyder "vittne" och används också för att beteckna en "martyr". Det används som en hederstitel för muslimer som har ägnat sitt liv åt att fullgöra en religiös plikt, eller har dött i strid för att försvara sin tro eller sin familj om hen eller hens familj blir utsatt för våld. En riktig muslim startar aldrig våld eller utsätter den civila befolkningen för skräck, fara och våld.

Vill du veta mer om vad en aktiv muslim innebär så råder jag dig att besöka hemsidan aktivmuslim.se eller (Hikmainstitutet) hikma.se.

AktivMuslim.se är hemsidan med digitala kurser som du kan ladda ner till datorn eller mobilen.

Hikmainstitutet (hikma.se) är hemsidan med +200 föreläsningar och intervjuer om muslimsk tro och levnadssätt.
The faith is broken when there is no love and compassion in your heart !

Den som har fått visdom (hikma) har fått den dyrbaraste gåva. (Koranen 2:269)

Likes

Comments

Bilden ger den inte justice. Den är mycket finare i verkligheten. Jag köpte bönemattan på webbutiken Tahara på Tahara.se. Det var ca ett år sedan jag köpte den men den ser fortfarande ny ut.

TAHARA.se är idag en islamisk webbbutik på Internet som levererar varor över hela Skandinavien. De har även en fysisk butik i Malmö (Södra förstadsgatan 95b) med samma prisvärda sortiment. * Tahara betyder "renhet" på arabiska.

Deras affärside' - Att ge dig kvalitet till bästa pris.

Deras vision - Att bli den ledande muslimska butiken i Skandinavien.

Jag rekommenderar er att ta en titt!😊

Likes

Comments

Jag menar inte Västtrafik appen To Go. Jag menar landet Togo. Många gör en så kallad tag på YouTube. En tag om var de kommer ifrån för att tittarna ska kunna få veta mer om youtubeanvändaren/youtubern så jag tänkte att göra en fast skriva istället här på min blogg.

Många brukar fråga mig hur stort Togo är. Egentligen så passar det bättre att fråga "Hur litet är Togo?" Det är ett litet land som ligger i Västafrika mellan Ghana och Benin nära Västkusten. Det bor ca 6,8 miljoner invånare. Franska är det officiella språket. Nej, Islam är inte den största religionen. Den största religionen i Togo är Naturreligion men landet styrs av kristendomen. Islam tillhör minoriteten. Jag tillhör minoriteten även i mitt eget hemland! Haha! Franska är det officiella språket. Vi har många stamspråk i Togo. Jag kan två av de eftersom mina föräldrar pratar två olika stamspråk. Vissa stamspråk är som svenska och norska/danska men vissa är helt olika, alltså som svenska och finska.

Jag föddes i Togo och kom till Sverige när jag var fem år gammal men tyvärr så har jag inget minne av barndomstiden i Togo. Jag föddes i staden Atakpamé. Det är den femte största staden i Togo. Huvudstaden heter Lomé och ligger i södra Togo.

Jag åker ibland och hälsar på släkten i Togo. Alltid lika underbart, tyvärr så är det dyrt att åka till Togo. Man blir alltid så varmt välkomnad av släkten och folket där. Det är religionsfrihet i Togo. Alla får utöva sin religion om de vill. Det är fullt med moskéer och kyrkor i Togo. Det är en tradition att man hör söndagsceremonin från kyrkorna på söndagar och att man hör khutban(fredagspredikan) från moskéer på fredagar. Man hör även de 5 böneutropen varje dag om man bor nära eller råka passera förbi en moské. Det finns muslimska och kristna tv-program. Jag älskar atmosfären i Togo. Det är fred. Inget pågående krig, det har inte varit krig där på länge. Kristna och muslimer lever tillsammans. Det råder vänskap och gemenskap bland religionerna.

En av många saker jag älskar med Togo är de tropiska frukterna. Ja, jag menar ananas, papaya, kokosnötter och mango etc. Frukterna är så goda att jag inte tänker på godis när jag är i Togo.

Det finns en rätt som är populär i Togo. Den heter bokstavligt "donkni"/"donkno". Det är så gott. Det är inte Togos nationalrätt men det är en populär rätt i Togo. Jag avslutar med en bild.

Likes

Comments

Mammaledighet, Pappaledighet. Jag är inte så förtjust i de termerna. Jag vet att det menas att mamman eller pappan är ledig från arbetet för att kunna ta hand om sitt barn men att mamma/pappa och ledighet är ett sammansatt ord är lite vilseledande. Jag har varit mammaledig i 3 1/2 månad med mitt första barn. Det är ett 24/7 jobb. Det ingår obekväma arbetstider och många nattjourer. Jag föredrar termen mamma-/pappatjänstgöring. Det är ett jobb som min ST-tjänstgöring. Annorlunda? -Ja, men det är ett jobb. Det är tufft men i slutändan så är det ett underbart jobb.

Vad tycker ni läsare? Har ni fler förslag på termer?

Likes

Comments

Läkartidningen har skrivit om terrordådet i Stockholm. Jag är medlem i Läkarförbundet så jag får läkartidningen med posten regelbundet. Jag har följt reportage om terrordådet i Expressen. Jag har till och med läst om de fyra offren som omkom i terrordådet. Polisen är hyllad för deras insats. De har varit väldigt snabba och de har arbetat effektivt. Hurra för Polisen!!! Det står i läkartidningen att läkarna ryckte ut direkt och tog hand om skadade. Sjukvårdspersonalen hyllas och även vanliga stockholmares sätt att hantera dådet. En läkares kommentar: " Det jag imponerades över var att det mitt i kaoset ändå fanns en struktur, en organisation. Jag upplevde det inte som att det var någon panik. Räddningspersonalen och polisen var fantastiska. Lugna, sansade och proffsiga. Man kände sig trygg, även om man senare förstod att det potentiellt sett var en ganska farlig plats. Sedan är jag imponerad över hur folk ställde upp. Det var kanske inte så självklart att småbarnsmammor som är sjuksköterskor skulle springa ut och hjälpa till och även civila runt omkring försökte hjälpa till så gott de kunde Det var gripande." Hurra för läkarna, räddningspersonalen och civila! Hurra för samarbetet!

Likes

Comments

Jag har inte sett en sådan skylt i Sverige, fast på svenska såklart. Jag har bara sett för gamla och handikappade. Jag har sett en skylt för gravida i bussarna i England. Jag tycker att det är fint att gravida finns med. Vissa tycker att man ska be om en sittplats alltså man bör fråga personen om man kan få deras sittplats eftersom man är höggravid. Vissa tycker att det borde vara en allmän sed, den höggravida kvinnan ska inte behöva be om en sittplats. Jag tycker att det känns lite konstigt att be om en sittplats. Jag blir väldigt tacksam om jag blir erbjuden men jag blev aldrig erbjuden någon sittplats under hela min 9-månadersgraviditet. Vad tycker ni läsare? Kommentera gärna nedanför.

Likes

Comments

Recipe: 500g beef, 2-3 red chili, 2 garlic cloves, 1 tablespoon oyster sauce, 2 tablespoons dark soy sauce(or 1 tablespoon dark soy sauce and 1 tablespoon mushroom soy), 1 tablespoon fish sauce, 1 1/2 deciliter water, 1 tablespoon sugar and some vegetables for wok: zucchini, white cabbage, red paprika, yellow onion or shallots and leek and some cooking oil for cooking. I recommend peanut oil.Preparation:
Cut the beef into small pieces.
Slice the yellow onion or shallots and the vegetables.
Mash the garlic and chili in a mortar, or chop them.

Cooking:
Pour a little oil in the frying pan. Add the beef pieces and let it fry for a few minutes, so that the beef is fried around.
Season with salt and pepper.
Pour in soy sauce, oyster sauce, fish sauce and sugar and stir.
Pour in the water and let it cook until the beef is cooked through.
Add the vegetables, let it cook about 3 minutes, stirring occasionally.
Serve with rice.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

The original recipe is actually cola-ribs but I made it as cola-wings instead because I don't have any halal ribs at home. Both chicken wings and ribs are popular American dishes so it works well anyways.


The original cola-ribs recipe is created by Amir Kheirmand, the Swedish masterchef of year 2014
.

It takes approximately 3,5 hours to make cola-wings(cola-ribs) and it is for 6 portions.

You need:

2 kg ribs or wings
2 chicken bouillon cubes, crumbled
salt and black pepper
1 tablespoon ground coriander
1 leek, rinsed and coarsely diced
1 bunch thyme
1 red chili,
chopped
2 limes, peel and juice
1 jar passed(crossed) tomatoes
1 liter Coke (not light)

Do this:

Turn on the oven to 150 degrees.
Pat the meat with the chicken bouillon cubes, a pinch of salt, pepper and coriander.
Place the meat in a roasting tin. Add the onions, thyme, chili and lime peel.
Pour Coca Cola and passed tomatoes and cover with aluminum foil. Run three hours in the oven.
Remove the plate and lift up the ribs on a plate. Preheat the oven to 250 degrees.
Pour the broth in a saucepan and boil for 15-20 minutes until thickened to a glaze.
Brush ribs with glaze and roast in the oven until they get a caramelized surface.

Remove the ribs and add the squeezed lime juice.


I made it into my own version. I skipped the passed tomatoes and poured the broth in a saucepan and boiled it. If you want it to be able to turn into a glaze you have to add corn starch which will make the broth thicken. I brushed the wings with the sauce but then I added soy sauce mixed with oyster sauce to make it a glaze.


Recipe for pico de gallo:

You need:

tomatoes, count on at least two per person
white onion or shallots
1 fresh green chili
lime juice
fresh coriander
salt

I used lemon juice instead of lime juice. I used shallots and I added olive oil.


Likes

Comments

4 portioner:

Du behöver ca 600g färsk laxfilé eller laxkotletter. Knorr fiskkrydda. Rapsolja till stekning.


4 port saffranssås

Ingredienser:

 • 0,5 gul lök, rödlök eller 1 schalottenlök
 • 2 msk smör
 • 2 msk vetemjöl
 • 4 dl fiskbuljong eller 4 dl vatten och en buljongtärning (fisk)
 • 0,5 pkt saffran
 • Salt och vitpeppar
 • 2 msk citronsaft
 • 1,5 dl grädde eller kokbar creme fraiche
 • 2 msk hackad gräslök


Tillagning:

 1. Skala och hacka löken.
 2. Stek löken i smöret någon minut och pudra över mjölet.
 3. Rör ihop och tillsätt buljong (eller vatten) lite i taget under omrörning.
 4. Tillsätt saffran samt grädde och koka såsen några minuter. Under tiden kan du smaka av saffranssåsen med citronsaft, salt och vitpeppar.
 5. Garnera gärna såsen med hackad gräslök.

Caprese:Du behöver: 250 g mozzarella, 2 st tomater, 1 kruka färsk basilika, olivolja och salladskrydda(italiensk eller grekisk)
Gör så här:
 1. Skär mozzarellan i skivor och låt den rinna av.
 2. Skölj tomaterna, skiva dem och strö lite salt över skivorna.
 3. Varva mozzarella och tomatskivor på ett fat.
 4. Lägg över basilikabladen över tomat- och mozzarellaskivorna.
 5. Droppa över olivolja och strö över salladskrydda.
Jag lade till extra tomatskivor i mitten och garnerade med korianderblad runt omkring. Sedan droppade jag över olivolja och strödde över salladskrydda.

Tillbehör:
800g färskpotatis grillade i ugnen. Pensla potatishalvorna med en blandning av olja och salt.

Likes

Comments

Jag vill hedra offren i terrorattacken på Drottningsgatan i Stockholm med en egen tyst minut. Jag var själv på Drottningsgatan i Göteborg när det hände. Fruktansvärt och avskyvärt hur man kan döda oskyldiga människor!! De förstör också muslimernas rykte. De representerar inte Islam. Terrorism är inte en del av Islam. Tvärtom, det är motsatsen till koranens budskap. Jag hoppas inte att detta leder till ett segregerat svenskt samhälle på grund av rädsla och hat. Sverige är ett mångkulturellt och ett bra land. Jag vill bevara detta!

Människans och livets värde i Islam

“…om någon dö­dar en människa, som inte själv har dödat någon eller försökt störa ordningen på jorden och sprida sedefördärv, skall det anses som om han hade dödat hela människosläktet. Och om någon räddar ett människoliv, skall det anses som om han hade räddat hela männi­skosläktet…” [Koranen 5:32]

Likes

Comments

Jag tror att de flesta av oss läkare kan komma på en gemensam lista på de vanligaste irriterande patienter som man träffar på då och då.


Här är några exempel:

1. En patient som klagar om sin förra läkare. Det är inget som jag kan hjälpa dig med, tyvärr. Detta leder oftast till en konstig stämning eftersom det kan bli ett litet motstånd när vi erbjuder våran hjälp.

2. En lista på många problem som du vill ta upp. Tiden som vi har för att hjälpa en patient är väldigt begränsad och det är omöjligt för oss att lösa alla dina 4-6 punkter under 15-30 minuter.

3. En förälder som har bokat en läkartid för ett barn men vill sedan att läkaren tar en titt på de andra barnen också. Om din mamma var med på gynmottagningen skulle du då säga till din gynekolog: Kan du inte ta en titt på min mamma också? För att det ska vara rätt så förtjänar varje patient en fullständig undersökning.

4. Patienter som överdriver sina symptom. T.ex jag har inte sovit en hel vecka. Om du inte hade sovit någonting under en hel vecka så hade du haft ett påtagligt nedsatt allmäntillstånd, troligen inneliggande på sjukhuset. Eller att du säger att du inte kan gå men så fort jag lämnar rummet så ser jag dig gående i korridoren.

5. Patienter som inte sköter hygienen inför läkarbesöket. Snälla kom ihåg att tvätta dina fötter och byt strumpor. Det märks om du inte har gjort detta. Att jag får svårt att andas under undersökningen är inte roligt.

6. Patienten som hittar på saker och ting. Det är väldigt viktigt att vi får rätt information för att vi ska kunna göra en korrekt bedömning och hjälpa dig. Det blir svårare för oss att ge en korrekt diagnos, den rätta medicinen och den rätta doseringen.

7. Hypokondrikern. Varje liten smärta, svullnad, hudförändring eller litet stick är en livshotande sjukdom. Patienten är väldigt orolig och begär att man beställer alla möjliga prover och röntgenundersökningar som finns och om blodproverna och eller röntgenundersökningen visar att patienten är frisk så är detta inte tillräckligt. Om bara ett prov är falskt positivt eller negativt så börjar patienten att planera sin egen begravning.

8. Den skeptiska patienten. Trots att du har avklarat en medicinsk utbildning och har en medicinsk kompetens så ifrågasätter den skeptiska patienten allt du säger.
Vissa beter sig ibland som om de vet mer om medicin än en medicinsk utbildad personal.

9. Självdiagnos. Nu när vi lever i ett tekniskt avancerat samhälle där alla har tillgång till fakta via internet så är detta på både gott och ont. Vissa patienter tar till sig allt de läser på nätet och ger sig själva en diagnos innan de har träffat läkaren. De kommer in i rummet och talar om diagnosen, därefter förväntar de att du som läkare ska börja behandla dem utifrån den diagnosen utan att ifrågasätta eller att ge en bedömning utifrån din egen undersökning.

10. Skvaller. Denna patienten liknar självdiagnos patienten men denna patienten har inte gjort en egen forskning utan har hört från en vän eller en granne och är nu bestämd över att hen har samma sjukdom. Eller så kan hen har hört något på nyheterna om en ny variant av svininfluensan och är bestämd över att hon har den sjukdomen.

11. Den otacksamma patienten. Vad du än gör så får du varken ett leende eller ett tack tillbaka.

12. Den arga patienten. Patienten som blir upprörd så fort de inte får exakt som de vill. Trots att du har förklarat för de varför du gör som du gör och att syftet är för att hjälpa patienten. Några klassiska exempel är patienten som kräver en röntgenundersökning eller antibiotika trots att det inte finns någon indikation för det, en patient som kräver att du beställer alla allergiprover som finns(det finns ca 1000-1500 prover) eller en sjukskrivning som om det vore deras rättighet och det är din skyldighet som läkare att utfärda en sjukrivning bara för att patienten vill det. De förstår inte eller vill inte förstå att de har bokat en tid för våran bedömning.

13. Väldigt pratsam patient. Denna patienten pratar om allt och då menar jag ALLT. Detta kan vara om sitt sociala liv; sin relation med sin man/fru, sina barn(inklusive foton på sina barn), sitt husdjur, vad de gör på fritiden, vad de ska göra idag, imorgon och i övermorgon.
Patienten pratar om allt som inte är medicinskt relaterat. Du har till och med svårt att avsluta dina meningar och framför allt avsluta besöket p.g.a. att patienten pratar nonstop.

14. Den sena patienten. Tiden är redan väldigt begränsad för oss läkare. Om du kommer för sent så blir det svårare för oss att kunna utföra en noggrann undersökning. Våran dag är oftast redan fullbokad med många patienter tidigt på förmiddagen.

15. Sist men inte minst. Patienten som beställer sina röntgenundersökningar, sjukskrivning och eller prover som om de vore på en restaurang. T.ex jag vill ha en MR etc. Beställa kan man göra på t.ex Max. Trots att det ibland finns irriterande patienter så är de sköna ändå och betydelsefulla. Man minns ju de!😘

Likes

Comments

Som ST-läkare i allmänmedicin så måste man gå på en konsultationskurs under tjänstgöringen för att kunna bli färdig som en distriktsläkare. Det är en av många kurser som vi måste gå på för att få godkänt.

Jag gick min kurs på Nösund. 4- dagars kurs i slutet av april.
Vi fick övernatta på Nösunds värdshus.

Vad är en konsultationskurs, kanske någon undrar?

En patientcentrerad konsultation är en mall som en läkare bör använda sig av när de bemöter en patient. Den består av tre delar: 1. Först är det patientens del(patientens tanke, oro och önskemål+sammanfattning). Sedan är det Läkarens del(komplettering av anamnesen, klinisk undersökning och eventuella utredningar samt bedömning). Sedan avslutar man med en gemensam del(svar på patientens frågor, en sammanfattande bedömning och en eventuell vidare planering)

Inför kursen skulle vi läsa två artiklar och skriva en sammanfattning. Såhär tyckte jag:

Spontaneous talking time at a start of consultation in outpatient clinic: cohort study

Man tror att det kommer att ta lång tid om man ger patienten fritt läge att berätta fritt. Vi lever i en värld där det är mycket stressigt först och främst för att tiden är väldigt begränsad samtidigt som det ställs mycket krav på en som man bör uppfylla under en tidsram. Tidsramen verkar bli mindre och mindre samtidigt som kraven blir mer och mer. Tidsramen är väsentlig på en vårdscentral. Det märks varje dag. Man vill som läkare kunna ge patienten ett väldigt bra läkarbesök men samtidigt så är man pressad pga tidsramen. Man har kort tid till att försöka lösa patientens problem. Oftast är det 15 minuter eller 20 minuter(som ST-läkare) för att lösa akuta besvär. Man tror att det inte går att ge patienten fritt läge och berätta fritt eftersom man tror att det kommer att gå åt flera minuter och den redan pressade tidsramen kommer att bli ännu mer pressad och man kommer inte hinna utföra en noggrann undersökning för att kunna lösa problemet samt rädslan över att missa något väsentligt. Denna undersökning visar att det faktiskt inte tar så lång tid om man ger patienten fritt läge. Det tar inte mer än 2 minuter vilket betyder att man har ca 13 minuter eller 18 minuter kvar. Patientens del tar endast 13,3 procent av hela läkarbesöket vilket är inte mycket och detta har man råd med. Det är uppfriskande att veta att den rädslan man har att patienten kommer att ta mycket av tiden om man som läkare ger patienten fritt läge att berätta är falsk.


Five cards:

Dessa två artiklar går egentligen ihop. Det kan vara svårt att ge patenten fritt läge så att de kan prata fritt. Dessa fem kort är till för att underlätta det. Dessa fem kort består av patientens del som består egentligen av tre delar vilka är tanke, oro och önskemål, läkarens del och gemensam del. Dessa fem kort är för att minska risken för att missa något väsentligt samtidigt så leder till att man minskar patientens eventuella oro vilket leder till följd att det kan minska frekvensen på återbesök och telefonbesök pga oro. Man vill som läkare att patienten ska känna sig nöjd med besöket. Det är ju självklart att det inte går att göra alla patienter nöjda och det kan ju till och med vara farligt att göra alla patienter nöjda. Detta ska man ju inte ha så mål eftersom det inte är rimligt men med dessa 5 kort tror jag leder till att genomsnitten av alla patienter man träffar kommer att bli nöjda. Man kommer att känna sig hörd som patient. Många patienter påpekar att de vill känna att läkaren lyssnar på en och bryr sig. Ibland kan patienten söka för sådant som vi tycker är oväsentligt men i patientens värld kan det vara väsentligt vilket är egentligen förståeligt eftersom de saknar medicinsk kompetens och kan inte filtrera bort saker och ting. Dessa 5 kort hjälper en att kunna hantera dessa situationer på ett bra sätt så att det inte leder till irritation och frustration. Det kan också hjälpa en att ta sig ur en situation som är laddad, man känner sig irriterad och eller frustrerad. Det minskar också risken för missförstånd mellan patient och läkare. Jag tror också att patient compliance kan bli bättre som följd.


Det var en jättebra kurs. Det var lärorikt samtidigt som jag hade det roligt. Jag fick träffa många trevliga människor som också jobbar som ST-läkare på en vårdcentral. Inte alls som jag hade tänkt mig. Jag kände inte för att gå men var tvungen eftersom det är en obligatorisk kurs. Jag hade en duktig och trevlig kursledare. Det var en mysig grupp och det blev inte så ångestladdat som jag hade trott att det skulle bli.

Jag har avklarat kursen och det är skönt men det gäller ju att komma ihåg att införa det i vardagen vilket inte är alltid så lätt eftersom tidsbristen är ju en känd faktor inom hälso-och sjukvården

Såhär kan man känna sig ibland som läkare! Dr. Elliot Reid on Scrubs(bilden nedanför)

Likes

Comments

Saffransriset kokade vi(jag och min make)med hjälp av riskokaren. Vi lade till 1 paket saffran, hackad lök, olivolja eller rapsolja, och salt. Resten delade vi upp. Min man var ansvarig för tilapiafisken och den heta chilisåsen. Jag var ansvarig för pad grapaon, den grekiska salladen och pico de gallon.

Vi förvarade riset i kylskåpet över natten. Dagen efter så wokade vi saffransriset med jordnötsolja och blandade med strimlad röd paprika och hackad gräslök.

Grekisk sallad: Romansallad+fetaost+röd och grön paprika+färsk oregano+rödlök+spanska oliver+gurka+dressing(citronsaft,olivolja+grekisk salladskrydda+salt)

Snabb klassisk tzatzikisås: 2,5 dl turkisk yoghurt+ grovriven skalad gurka+ 4 pressade vitlöksklyftor+1tsk olivolja+ 1tsk pressad citronsaft. Blanda gurkmoset med yoghurten. Smaksätt med salt och malen vitpeppar


Tilapiafisken friterade vi i en stekpanna på spisen.
Pad grapao(Thailändsk maträtt): Recept: 500 g nötkött, 2-3 röd chili, 2 vitlöksklyftor, en matsked ostronsås, 2 msk mörk sojasås (eller en matsked mörk soja och en matsked svamp soja), en matsked fisksås, en halv deciliter vatten , 1 msk socker och lite grönsaker för wok såsom: zucchini, vitkål, röd paprika, gul lök eller schalottenlök och purjolök och lite matolja för matlagning. Jag rekommenderar jordnötsolja.

Förberedelse: Skär köttet i små bitar. Hacka gul lök eller schalottenlök och grönsakerna. Mosa vitlök och chili i en mortel eller hacka dem.

Matlagning: Häll lite olja i stekpannan. Tillsätt nötköttbitar och låt det steka i några minuter, så att köttet är stekt runt. Krydda med salt och peppar. Häll i sojasås, ostronsås, fisksås och socker och rör om. Häll i vattnet och låt det koka tills köttet är genomstekt. Häll i grönsakerna, låt det koka ca 3 minuter under omrörning. Servera med ris.

Pico de gallo(Mexikos nationalsås. Den representerar Mexikos nationalflagga, med avseende på att såsen är grön, röd och vit som Mexikos flagga. Du behöver: tomater, räkna med minst två per person, silver lök eller schalottenlök En färsk grön chili, limejuice färsk koriander salt. Jag använde citronjuice i stället för limejuice. Jag använde schalottenlök och jag lade till olivolja.


Vid sidan om hade vi en riktigt het chilisås som inte finns med på bilden. Den är enkel att göra. Det bara att mixa röda habaneros med röda spanska chilipeppar i en mixer(blender). Därefter kokar man blandningen i en gryta. Det går att lägga till färsk ingefära och vitlök i mixern om man vill.
Man kan smaksätta pad grapaon med torkad chilipulver i efterhand för de som älskar starka kryddor. Det går att köpa kryddan i Saigon på köpcentrumet Nordstan.

Likes

Comments

Idag är det dags för Tillbakablick tisdag. 😊Varje tisdag så kommer jag att skriva om ett minne som jag har upplevt. Vare sig det var en rolig eller en jobbig upplevelse så blir det olika minnen varje tisdag.


Eid-al fitr ("Lilla Eid") infallde i år 2016 den 5 juli.
För er som inte vet vad Eid-al fitr innebär så är det en högtid för muslimer. En av våra två högtider. Den avslutar fastemånaden Ramadan. Eid betyder "en återkommande lycka eller festglädje". Fitr betyder "brytande av fastan".
Då måste vi muslimer betala zakat(allmoseskatt) till de fattiga. Zakat ska helst betalas innan fastemånaden Ramadans slut men absolut senast den första dagen på den nya månaden.
Då vaknar vi tidigt på morgonen och gör oss fina. Därefter samlas vi i moskén för att förrätta Eid-bönen tillsammans. Efter eidbönen så föreläser imamen(församlingens ledare) en khutbah (predikan).
Eifter eidbönen träffas man, familj och vänner för att fira Eid-al fitr och tacka Allah(Gud).
Man umgås, äter god mat och sötsaker och så brukar man ge presenter till barnen.

Den 5 juli 2016 träffades min make, min föräldrar och syskon samt min systers make med två barn hemma hos mig och min make för att fira Eid-al fitr och tacka Allah(Gud).
Först så var vi i Göteborgs moskén kl 7.30 för att förrätta eidbönen och lyssna på predikan.
Alla fick sötsaker att äta eller ta med oss hem. Barnen fick presenter och godis.

Vi åt saffransris, tzatzikisås, riktigt het chilisås, friterad tilapia(afrikansk fisk), grekisk sallad, pico de gallo(utan chili) och pad grapao(utan chili). Det var roligt och gott. Det var en bra upplevelse!

Likes

Comments