View tracker

Höstäppelvarianten 💗

Hösten är för mig starkt förknippat med pajer, söta som salta. Jag är ett stort fan av de båda sorterna, men i detta inlägg ska jag fokusera på den söta smulpajen. Det kommer bjudas på ett enkelt degrecept med två fyllningsförslag; en variant med de klassiska höstsmakerna äpple och kanel och ett med mer tropiska smaker: kokos och banan! Sååå gott... *dregel* 😜

Smulpajsdeg 4 port

Ingredienser
200 gr smör
2,5 dl mjöl
2,5 dl havre
0,5 dl strösocker

Gör så här...
1. Hetta upp ugnen på 200 grader (150 i varmluftsugn)
2. Se till att smöret är rumstempererat
3. Blanda alla torrvaror i en bunke
4. Fördela smöret och arbeta till en deg
Klart!

- Smaksättningar -

Höstäpplen med kanel 🍎🍂
För extra höstkänsla, bege dig ut på äppelplockning - känns verkligen speciellt att vara med på äpplets hela resa från träd till paj! Har höstäpplena blivit dåliga vid det här laget kanske det finns vinteräpplen tillgängliga runt husknuten. Annars kan du köpa svenska äpplen i affären - funkar förstås minst lika bra!

Ingredienser
- 4-5 höstäpplen
- Kanel (Surprise...)
- Honung

Gör så här...
1. Skär äppelbitarna i fina skivor
2. Sprid dem ut i den smörade pajformen
3. Strö över kanel
4. Ringla över honung
5. över smuldegen
6. Grädda i ugn tills pajen fått gyllenbrun färg, ca 30 min
7. Serveras helst med vaniljsås och en rykande kopp te!
...Och för extra mys: addera levande ljus och filtar.

Tropisk smulpaj 🍉🌴
Detta är en smulpaj med ljuvliga smaker som för tankarna till varmare breddgrader! Det finns en hel uppsjö av exotiska frukter att slänga in i pajformen - såsom mango, ananas, kiwi, banan... You name it. Gå lite crazy. Här kommer en kombination jag själv prövat på i alla fall, som jag tyckte var üüübermums.

Ingredienser
- 2 bananer (kan med fördel vara övermogna)
- 0,5 dl kokos
- Kanel
- Honung

Gör så här vetja...
1. Skiva bananerna
2. Blanda med smuldegen i den smörade pajformen
3. Strö över kanel
2. Ringla över honung
3. Serveras gärna med vaniljglass som pricken över i:et!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hoppas mitt enkla smuldegsrecept och mina förslag på smaksättningar kan bli till inspiration för dig!


(Ja, jag har precis upptäckt emojisarna här på bloggen😁)

~Jenna~~


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Ögongodis!

Idag lyxade jag minsann till det.

Plättar med jordnötssmör och bananskivor, med vaniljsås samt chokladsås on top.

För att det är... Onsdag?
För att jag... Fyller år?
För att... Jag förtjänade det?

Nej, nej och åter nej.

Vanligtvis brukar jag unna mig lite onyttigheter ifall... a) jag blir bjuden på det, b) det är en högtid (t.ex. kanelbullens dag...), eller om jag c) klarat av en svår uppgift av något slag. Blir jag sötsugen och vet att något sött ligger och lurar i skafferiet, utan att jag har någon legitim anledning till sådant lyxeri - har jag faktiskt inga problem att lägga band på mig själv och säga; "STOP. Rör inte min kropp.", till sötsaken i fråga.

Denna självbevarelsedrift är naturligtvis en positiv egenskap, det går inte att förneka - men ibland kan den gå aningens överstyr tycker jag. Visst bör man i överlag äta hälsosamt, det säger jag inte emot, men inte ska man väl behöva ha dåligt samvete/lite lätt ångest ifall man någon gång sådär emellanåt bryter mot sina egna kanske outtalade "hälsoregler"?

Men jag får faktiskt det, mer eller mindre, varenda gång. Rent undermedvetet är det som om en röst talade till mig i en anklagande ton, efter den där oskyldiga pepparkakan eller två att; "Ajajaj, där rök ditt lördagsgodis flicka lilla".

:(((

Vet inte om du känner igen dig - men om du, liksom jag, har ett överdrivet känsligt samvete gällande onyttigheter, gör då som jag. Trotsa denna anklagande röst lite då och då. Du är inte en liten flicka längre. Eller pojke, för den delen. Rösten är bara i ditt huvud. Världen går inte under ifall du unnar dig något sött till kaffet eller (som i mitt fall) teet ibland - "helt utan anledning". Kanske blir världen till och med en lite bättre plats, om än för ett ögonblick.

:)))

Som en god vän till mig sa en gång;

"Jag oroar mig inte över det jag äter, då den ångesten skulle påverka mig minst lika negativt som om jag bara åt onyttigt från första början."

Det ligger något visst i det ändå, inte sant...?

Gå och ta hand om dig nu!
<3
~Jenna~

Likes

Comments

View tracker

Ack, så gott.

Härom-*hrm*-veckan (jag vet, skäms på mig som lät er vänta) lagade jag något så fruktansvärt gott, att ni anar inte... Det var så gott, att det faktiskt vore rent ut sagt själviskt att inte dela med mig av receptet (inspirerad av ett recept från nätet, skapad av Jenna).
Så, här går jag:

Morots- & potatisplättar

Ingredienser (3-4 port):
5 potatisar
5 morötter
2 dl mjöl
4 dl mjölk
4 ägg
Olja/smör att steka i
Salt efter smak

How to go about this

1. Så. Basically ska du börja med att göra en enkel plättsmet;
Vispa ned 2 dl mjöl med hälften av mjölken till en jämn smet i en passande bunke, tillsätt sedan den resterande mjölken och rör om. Knäck (blandar jämt ihop termerna knäck och kläck för övrigt) i samtliga ägg och vispa ned dem likaså. Salta efter egen preferens!

2. Skala både morötter och potatisar och riv sedan dessa med hjälp av ett rivjärn. Morötterna kan med fördel rivas fint, medan potatisarna föredrar att rivas grovt (enligt min egna erfarenhet).

3. Blanda ned de rivna rotfrukterna i plättsmeten och hetta upp en stekpanna på en högre temperatur. (Själv använde jag mig av några mini wok-pannor vi råkar ha här hemma i skåpet, men en plättpanna är annars att föredra, för estetikens skull. Annars går naturligtvis en vanlig hederlig stekpanna också bra, men se till att vara lite snål med smeten så plättarna inte blir för stora och otympliga.)

4. Häll i en pöl olja av valfritt slag (olivolja funkar fint) eller släng i en klick smör, som du låter bubbla färdigt för bästa stekyta. Och plättstekandet kan börja! Håll gärna hög temperatur på pannan, men hetta inte till det överdrivet mycket utan alldeles sådär lagom bara så plättisarna får fin färg men inte är alldeles smetiga på insidan liksom.

Äppel- och lingonraita
(Lovar - det är tuuusen gånger enklare än det låter.)

Ingredienser:
1 rivet äpple
​Lingonsylt/Rårörda lingon
​2 dl gräddfil
Ev. lite sweet chilisås

This is the simple truth

Rör ned alltihop i en skål. Easy peasy!


Fler tips på tillbehör:

Stekt kycklingbacon
Stekta zucchiniskivor
Råriven vitkål
Keso
...Listan kan göras lång!

Kom ihåg: Endast fantasin, skafferiet och smaklökarna sätter gränser.

Peace out y'all!

<3
​~Jenna~


Likes

Comments

Sjukaste solrosen jag sett...Spotted nedanför balkongen.

Yep. Jag lever än!

Vågar inte ens kolla när jag sist publicerade något här på bloggen... Vet bara att det var alldeles för länge sen!
Och jag känner det... Bara de tre första raderna tog ju minst 20 minuter att sno ihop. *flämt*
Och nästa rad ytterligare 5 minuter...

Lite komiskt är det, att det kan vara så svårt att skriva ett nedrans (har alltid diggat det ordet, så starkt men så oskyldigt på en samma gång liksom) blogginlägg.

Men det är ju bara så typiskt mig, med min tvångsmässiga* perfektionism, att kämpa med så - till synes - okomplicerade uppgifter i vardagen. Sådant som de flesta andra människor inte alls lägger så stor vikt vid.

Samtidigt som det stundtals kan kännas sjukt frustrerande att ständigt behöva kämpa så mycket för så lite, kan jag ändå glädja mig desto mer när jag väl utfört dessa "okomplicerade" uppgifter.

I extrema fall (som när jag rengjort badrummet t.ex.) kan jag faktiskt uppleva samma slags eufori som hos någon som precis bestigit Mount Everest! Okej, så jag vet uppenbarligen inte hur det känns, men jag tror mig nog ha en blekaste aning åtminstone.

Ärligt talat upplever jag ett uns av denna eufori as we speak, bara efter att ha skrivit detta innehållslösa inlägg. Och detta utan att ha skrivit någonting av det jag tänkt skriva från första början!

Men det kommer mera, och detta snarast möjligast, så you better watch out säger jag bara.

Nu måste jag dra, men vi ses inom kort!

~Jenna~

*Jag har faktiskt diagnosticerats med OCD så använder inte ordet lättvindigt. Ska definitivt skriva ett inlägg kring detta en dag - lär bli intressant!

Likes

Comments

<3

Denna dag har varit guld.

Vaknade 06.15, efter 10 timmars välbehövd sömn. Steg upp, gjorde mig i ordning och åkte till stan. Där träffade jag några av mina bästa vänner, på ett berg, klockan åtta på morgonen. När jag tänker efter, skulle nog bara det låta lite udda i de flesta människors öron... Vi var dock inte de enda på plats, en liten bit bort hade vi nämligen sällskap av ett annat gäng ungdomar, som verkade hålla i någon slags photo shoot med träning som tema. Det såg rätt så proffsigt ut faktiskt! Hade vi varit där av samma anledning som dessa ungdomar, hade nog ingen höjt ett ögonbryn.

Men nu var vi ju inte där för att fota eller liknande. Vi bara satt där och... bad. Jepp, du läste rätt. Vi bad! Om jag är troende? Fun facts: Jag är kristen! Kanske du tycker det är märkligt, att jag inte nämnt något om detta i min blogg tidigare. Men då ska jag säga dig, att jag velat berätta om detta ända sedan jag startade denna blogg - jag har bara väntat på det rätta tillfället att ta upp det! Det må inte vara så poppis att vara kristen, eller att ha någon tro överhuvudtaget, i dagens samhälle - men jag har inget att skämmas för, inget att dölja. Därför känns det så otroligt bra att ha det sagt nu.

Så, varför vänta i så fall? Jag kände bara att jag inte ville kasta ut detta budskap omedelbart, med risken att skrämma bort potentiella s.k. "icke-kristna" läsare från att ens börja läsa min blogg. Nu kanske det låter som att jag tror att alla som inte har samma tro som mig skulle döma ut mig på en gång, eller ens någon gång, men detta är absolut inte fallet. Måste bara tillägga detta för att inte ge rum åt några missförstånd. Nej, jag menar bara att vetskapen om min tro skulle kunna väcka anstöt hos många - och jag dömer inte någon för detta. Jag är mycket väl medveten om vilka fördomar som cirkulerar kring kristna och kristendomen. Och jag vet att många fördomarna dessvärre inte alltid är helt obefogade, ibland finns det en grund till dessa. Det finns alltid dem som gör dålig reklam för bra produkter, om du förstår vad jag menar med den lilla liknelsen...

Själv råkar jag ha ett utmärkt exempel på detta. En talangfull grafiker-vän till mig blev faktiskt så pass störd på en uselt gjord reklamaffisch för ett museum i tunnelbanan en gång, att han själv gjorde en långt bättre version och skickade in till företaget som låg bakom reklamen. De bestämde sig uppenbarligen för att inte använda sig av den, men hade de gjort det hade nog fler dragits till museet! Jag har själv besökt detta museum och tyckte verkligen inte deras affisch gjorde dem rättvisa. Ni anar inte hur B de här affischen såg ut... Såg ut som något jag kunde ha gjort på paint i trean. Nä men nästan.

Okej, snart har jag väl skrivit en tidningsartikel snarare än ett blogginlägg, så jag antar att det börjar bli dags att runda av nu! Hoppas i alla fall att du, vem du än är, är villig att fortsätta följa min blogg - oavsett vilken bild du fått av mig som kristen; positiv, neutral som negativ. För oavsett vad vet jag att denna bild kan komma att ändras ju mer du lär känna mig! Förhoppningsvis inte från det positiva till det negativa, men vem vet. ;)

Vill slutligen bara tillägga att min blogg kommer fortsätta innehålla samma saker som tidigare, det vill säga recept och liknande (så känn dig inte lurad, haha), men bli inte förvånad ifall det dyker upp fler "djupare" inlägg framöver - nu när jag kommit igång! Denna tjejen är full av überraskningar.

~ Jenna ~

Likes

Comments

Gamla stan-vy sedd från tuben.

Zzzzzzzz.

I natt (det var ju knappast morgon, även om solen redan gått upp) ringde väckarklockan 03.30, det vill säga efter ca 3 timmars orolig sömn... Vad i all sin dar? Jo, det var nämligen så att jag ville vara med och välkomna hem min bästa vän på flygplatsen, som varit borta i USA ca 5 månader! Hon visste bara helt säkert att hennes pojkvän och bror skulle möta upp henne där, men själv var jag lite av en surprise! Visade sig dock att hon haft en liten tanke på att jag kanske skulle komma med, vilket gjorde mig extra glad att jag faktiskt tagit mig dit trots den långa resvägen så tidigt på morgonkvisten. Det var jättetrevligt! Höll mig sedan oväntat pigg och glad resten av dagen, som blev en väldigt fin en, fram tills nu då - känns som ögonlocken ska stängas igen vilken sekund som helst... Men klockan är ju typ 22.30 enligt min kropp - så det är ju helt naturligt ändå. Så får dessvärre ta och sluta upp med tangentknappandet nu, för att varva ned lite med en kopp te och en macka, innan jag tar och sussar ikapp alla förlorade sömntimmar. Såå...

God kväll på er, och god natt åt mig!
~ Jenna ~

Likes

Comments

Hem, ljuva hem.

Usch då. Tycker då starkt inte om att tappa goda vanor. De senaste veckorna har jag inte bara tappat det rutinmässiga bloggskrivandet, utan även det regelbundna joggandet. Inte utan orsak, dock. Skulle knappast sluta bara så där, med några av veckans höjdpunkter!

Nej nej. Om ni bara visste... Hela förra veckan kretsade nästan allt, trist nog, kring jobb och hem. Arbetade både som avlösare och som blomförsäljerska - men det sistnämnda är det äntligen slut med nu! Missuppfatta mig inte, det var ett relativt trevligt jobb - bara inte något jag skulle orka sysselsätta mig med under en längre tid. Sen packade jag ned mina personliga tillhörigheter i flyttkartonger, som placerades i förrådet, och så städade jag typ hela halva lägenheten grundligt (du vet, rengjorde kylskåp och dylikt)... Vilket tog sjukt lång tid! Men det var bara att suck it up och göra det - nu på fredag ska nämligen vår hyresgäst flytta in (ja, vi lyckades hitta någon som ville hyra det under sommaren medan vi är i Stockholm och på utlandsresor!).

Men i fredags blev jag i alla fall Ä N T L I G E N klar med allt, och då tog jag mina tusen väskor och överdrivet många lager kläder och flyttade in hos föräldrarna i Stockholms skärgård. Känns fantastiskt att vara tillbaka, att få den här närheten till fina familjen igen, mina goda vänner, och mina kära hemtrakter. Ska bara njuta av dessa sommarmånader till max!

Så, nu har jag alltså äntligen landat i min nya tillvaro och kan snart hitta tillbaka till mina goda vanor igen - ser verkligen fram emot det! Har såå mycket att skriva om.

Men nu ska jag faktiskt ta och stänga av datorn, för att ta en kopp te och kolla på fotbolls-EM med pappa. Det är match mellan Island och England. HEJA ISLAND! Viket dream team asså!

V!

~ Jenna ~

Likes

Comments

Yup. That's a big chunk of chocolate right there.

Åhh. Skulle så gärna vilja skriva det bästa inlägget någonsin, men det lär dessvärre inte bli av idag precis! Är helt slut. Bara den första raden tog typ 10 minuter att skriva, haha... Verkligen tråkigt, eftersom jag sett så mycket fram emot att skriva här igen. Men det kommer fler chanser!

Som en liten nödlösning på min fantasilöshet kommer här ett recept på en banankaka jag bakade tidigare idag. :)

Hittade receptet på nätet, närmare bestämt på Skånska dagbladets hemsida, men som vanligt kunde jag bara inte följa den till punkt och pricka (jag brås på min mor)... Så här följer receptet jag hittade - med mina egna ändringar och tillägg inom parantes!
_____________________________________________________________________________________

Banankaka (À la jenna)

Den här banankakan blir lätt sockerfri om du vill. Du behöver inte ersätta sockret med sötningsmedel – bananerna ger fin sötma och konsistens! (Tru dat.)

2 ägg
1½ dl strösocker (0 dl socker)
50 g smör (ca 1 dl flytande margarin)

1½ dl gräddfil (ca 1 dl gräddfil och ca 2 dl A-fil)
2 (nästintill svarta) bananer
3 dl vetemjöl (2 dl mjöl, 1 dl rågmjöl)
1 tsk bikarbonat (2 tsk bakpulver)
2 tsk vaniljsocker
(0,5 dl naturella solroskärnor)
(0,5 dl krossade hasselnötter)
(4 rutor mörk choklad)
(Kokosflingor - som ströbröd)

Gör så här: Värm ugnen till 175 grader och smörj och bröa en form på ca 1½ l (eller två mindre formar). Smält smöret och låt svalna (eller häll i flytande margarin). Vispa äggen med sockret (eller vispa äggen som de är om du väljer att baka utan socker). Häll smöret i äggsmeten och tillsätt gräddfilen (och filen). Mosa bananerna och tillsätt dem i smeten. Blanda noga. Blanda de torra ingredienserna och häll dessa i smeten. Blanda varsamt och häll sedan i den smorda, bröade formen. Grädda på nedersta falsen i ca 35-45 minuter. Låt svalna lite innan du stjälper upp kakan.
__________________________________________________________________________________________

Är bombsäker på att grundreceptet är minst lika bra som min personliga twist på det hela, men kan bara tala för det senare - och resultatet blev übernice måste jag säga! Åtminstone enligt mig, själv föredrar jag nämligen något mindre söta sötsaker, i alla fall så här på vardagar.

Vet inte hur pass experimentell du är i köket, men vill verkligen inspirera dig med detta inlägg att våga dra ut på svängarna lite ifall du gärna kör safe (även fast det naturligtvis finns en tid för det med)! Fattas en ingrediens, försök hitta något att ersätta det med. Och får du en impuls att slänga i något du gillar, jomen gör det då vetja!

Nu ska jag lägga mig i sängen och läsa - imorgon väntar ännu en hektisk (men rolig) dag. :)
Nattinatti!

~ Jenna ~

Likes

Comments

Mums, säger jag bara.

Ibland är de mest simplaste kombinationerna också de godaste.

Denna morgon unnade jag mig själv en skiva Falu rågrut med smör, ost och gul paprika, en skiva Finn crisp med samma pålägg, samt en osaltad riskaka (av märket garant, den ekologiska - för att vara exakt) med smör och örtsalt på. Har faktiskt provat med lättsaltade riskakor men tycker det blir bra mycket godare när man saltar lite själv - med örtsalt. Den sistnämnda varianten må låta torr och trist - men det är en vinnande kombo ska du veta! Jag varnar dig, det är beroendeframkallande. Till denna utsökta lilla buffé drack jag en rykande kopp te av sorten Forrest fruit, Lipton - med en skvätt mjölk, som alltid. Jag kan bara inte dricka te utan mjölk.

Ville egentligen skriva så mycket mer än vad jag åt till frukost denna morgon men det hinns dessvärre inte med då jag är så brutalt dålig på att skriva kortfattat! Så det får bli av imorgon eller på måndag i stället. Jobbar och har fullt upp hela helgen lång. Men lovar att skriva mer så snart jag kan. :)

Trevlig helg på er!
~ Jenna~

Likes

Comments