Pasta, Recept, Vardagsmat
  • Pasta för 2-3 personer
  • 1 pkt bacon
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 äggulor
  • 0,5-1 dl matgrädde
  • 0,5-1 dl pastaspad
  • riven parmesan
  • svartpeppar
  • olivolja till stekning
  1. Blanda äggulor, riven parmesan, grädde samt svartpepparn i en skild skål.
  2. Sätt på vatten att koka och koka pastan al dente i saltat vatten.
  3. Stek skuren bacon tills bacon blir knaprigt. Sätt bacon på hushållspapper när bacon är så knaprigt som du vill ha det.
  4. Skala vitlöksklyftan mosa den en aning med handflatan. Stek vitlöksklyftan en stund i olivoljan.
  5. Ta bort vitlöksklyftan och tillsätt pastan i stekpannan, men spara lite spad från pastan. Låt pastan suga i sig lite av smakerna och tillsätt sedan en skvätt av kokspadet. (maträtten blir krämigare av pastavattnet, keep in mind när ni gör andra pastarätter, tillsätt alltid en skvätt av pastavattnet)
  6. Sätt i bacon i stekpannan tillsammans med pastan. Ta av stekpannan från plattan och efteråt blanda i äggula, grädde blandningen i stekpannan. Rör om! Man kan sätta stekpannan tillbaks på den varma (AVSTÄNGDA) plattan för att få blandningen lite varm. Men vi talar om 30-40 sekunder, rör om hela tiden, annars blir det äggröra av äggblandningen. ;)
  7. Servera med riven parmesan.

Som Andreas brukar säga när vi gör den här rätten hemma "den här kunde vi ta betalt för". Hoppas det smakar! (det är så mycket lättare att göra än receptet antyder).

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Recept, Vardagsmat, Vegetariskt

Det här behöver du till 4 portioner:

  • 6 st. potatisar
  • 2 saltgurkor/kryddgurkor
  • 1-1,5 st äpple (gärna en halvsur sort)
  • 1 burk gräddfil
  • 1,5 msk majonäs (Hellmans är godast)
  • 1 tsk senap
  • salt, peppar och persilja
  • (eventuellt kan man också sätta i lite purjolök om man vill)
  1. Skala potatisen och koka tills de är mjuka (gärna dagen före, men är man som mig så glömmer man bort det varje gång). Låt potatisen svalna helt innan de skärs i bitar.
  2. Blanda gräddfil, majonäs, senap och kryddor i en skål. (När du saltar ska du ha i beaktande att saltgurkan är väldigt salt..)
  3. Skala äpple och skär i mindre bitar. Jag tycker att det får vara lite tuggmotstånd i min sallad så det är väl smaksak hur stora bitar man vill ha. Skär sedan saltgurkan i lika stora bitar.
  4. Blanda ihop allt och toppa med lite persilja.

Jag brukar koka kalkon-knackorv till eller steka halloumi. På sommaren är potatissalladen det perfekta tillbehöret till grillat.


Likes

Comments

Efterrätt, Recept

Till chokladsmeten (skål 1):

  • 200 g smör
  • 300 g mörkchoklad (minst 50 % kakaohalt)
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3,5 dl vetemjöl

Till creame cheese-smeten (skål 2):

  • 1 ägg
  • 200 g (creame cheese) philadelphia
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk vetemjöl

Topping:

  • 2 dl hallon

Så här gör du chokladsmeten

  1. Sätt ugnen på 175 °C
  2. Smörj en form ca. 20x30 cm
  3. Smält mörkchoklad och smör över vattenbad (mikro går också men var uppmärksam så det inte bränns).
  4. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt den smälta chokladen/smöret och vaniljsocker
  5. Vänd ner mjölet i smeten
  6. Lägg chokladsmeten i formen först.

Så här gör du creme cheese smeten:

  1. Vispa ihop alla ingredienser
  2. Klicka ut över chokladsmeten i formen
  3. Gör något fint mönster eller så.
  4. Tryck ner hallonen.

Grädda i ca 20-25 minuter. Den sak vara lite kladdig i mitten, då är den som godast. Servera med en klick vispgrädde. SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ gott.

Likes

Comments

Pasta, Recept, Vardagsmat, Kycklingrätter

För någon vecka sedan gjorde jag en jäääääättteeeeeeegooooood pasta-kyckling-ostsås-gratäng. Ja ni hör ju hur det låter, AMAZING. Det var det också. Helt fricking amazing. Ibland lyckas jag verkligen när jag experimenterar.

Till en form (ganska stor) ca 4 portioner:

  • 4-5 port. penne pasta
  • 1 pkt kycklingfiléer (400-500 g)
  • 1 gullök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • färsk basilika
  • persilja (torkad den här gången men färsk går lika bra)
  • salt
  • vitpeppar (efter behag)
  • paprikakrydda (efter behag)
  • 1 burk matgrädde med ostsmak
  • 3-4 dl mjölk
  • 1,5 msk majsmjöl
  • riven parmesan och riven oltermanni att toppa med
  1. Koka pastan enligt anvisningar i rikligt saltat vatten.
  2. Skär kycklingen i mindre bitar.
  3. Stek lök, vitlök o. kyckling i rikligt med smör. Tillsätt alla kryddor och örter.
  4. Ta en kastrull med teflon botten, blanda ut mjölk och majsmjöl, låt sjuda till önskad konsistens, lägg i matgrädden med ostsmak och låt sjuda en kort stund till.
  5. Blanda ihop allt i formen och toppa med riven parmesanost och Oltermanni (eller den ost ni råkar ha hemma i kylen).
  6. In i ugnen på 200 grader till det fått en fin färg.

Gott!

Likes

Comments

Recept, Vardagsmat, Vegetariskt, Pasta

Jag ursäktar för tystheten, jag har massor med recept som jag skall ladda upp men tiden har inte räckt till. Hur som helst vill jag tipsa om en "one-pot spagetti" som är to die for. Så himla enkelt, allt råkade finnas hemma. Jag vet att jag sagt tidigare "det här receptet måste ni testa" men det här receptet MÅSTE ni testa, speciellt om du äääälskar pasta i alla former. Det blir inte enklare eller snabbare!!

Till 3-4 portioner behöver du:

  • 340 g spagetti
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 st medium tomater (hackade i bitar)
  • 3 msk extra virgin olivolja
  • 1 handfull färskbasilika
  • 1,5 dl riven parmesanost
  • salt (ganska mycket, mer än man skulle tro, men salt är väldigt viktigt när man gör pasta)
  • vitpeppar
  • 11-11,5 dl vatten
  1. Tänk på att ta en kastrull som rymmer ALLA ingredienser.
  2. Bryt spagettin på hälft, skär vitlöken i tunna skivor, riv parmesan, skär tomaterna i bitar och lägg allt i kastrullen. Tillsätt resten av ingredienserna som står ovan förutom parmesanosten.
  3. Låt koka ca. 8 minuter, eller tills spagettin är al dente och tills spadet har tjocknat och blivit "såsig". Rör om under kokning så spagettin inte klumpar sig.
  4. Ta av kastrullen fr plattan och rör i parmesanosten. Låt kastrullen vila några minuter 2-3 minuter så tjocknar såsen ännu mer.
  5. Sätt upp och garnera med riven parmesan och färskbasilika.

Den här maträtten tar 20 minuter av din dag. Japp, ni hörde rätt. 20 minuter.


Hehe som ni ser på bilden läst ju fröken Cherie inte receptet riktigt ordentligt så jag la i parmesanosten från början, tänkte för mig själv att det var ju konstigt. Läste så här i efterhand att den skulle i senare. Hehe! Men gott blev det ändå så det är väl inte hela världen.

Trevlig helg till er.

Likes

Comments

Recept, Vegetariskt, Frukost

Bananplättar... Det har vi väl alla hört talas om de senaste åren. Och alla har vi olika recept.

Så varför skulle inte jag dela med mig av mitt recept då? Hehe

Du behöver (typ):

  • 1 banan
  • 3 ägg
  • 0,5-1 dl havregryn
  • lite salt
  1. Sätt allt i en mixer och mixa till en smet.
  2. Låt smeten vila några minuter, 3-4-ish minuter.
  3. Stek i riktigt smör. Stek på lågvärme så hålls de hela när du vänder dem. Jag brukar steka i en plättpanna för att gör hela processen snabbare och lättare.
  4. Toppa med färska bär eller frukter. Jag älskar kombon av kiwi och turkisk yoghurt till.. och lite nutella på helgen. hehehe

Likes

Comments

Recept, Vardagsmat, Soppa, Vegetariskt

Har varit tyst här en tid nu, men idag testade jag göra en potatis- och purjolökssoppa och den blev helt fantastiskt god. Helt fantastiskt. Så jag ansåg att det var ett ypperligt tillfälle att uppdatera här.

4 portioner

Du behöver:

  • 1 purjolök
  • 1 gullök
  • 5-6 potatisar
  • 2 grönsaksbuljonger
  • 1 vitlöksklyfta
  • persilja
  • ca. 1-1,5 dl matgrädde
  • 8 dl vatten
  • salt och peppar
  • smör till stekning


Gör så här:

  1. Skala och skär potatisen, skär löken i mindre bitar, skär och skölj purjolöken ordentligt (jag brukar skära purjon först och sen sätta i en sil och skölja under vattenkran).
  2. Stek purjolök, lök och en vitlöksklyfta till de blir mjuka, men inte bruna. Tillsätt sedan potatis och låt steka i ett par minuter. (vitlöksklyftan hade jag i hel, och tog bort den just före jag skulle mixa soppan).
  3. Tillsätt sedan vatten, buljongtärningarna, hackad persilja och lite salt.
  4. Låt koka tills potatisen är mjuk.
  5. Mixa tills soppan är slet eller till önskad konsistens. Häll i matgrädde efter behag, det beror nämligen på hur tjock eller tunn soppan är/man vill ha den...
  6. Smaka av med salt och peppar.
SÅ GOTT.

För att göra det hela lite mer mättande gjorde jag bananplättar till efterrätt. Men det receptet tar vi en annan dag.

Vill man inte göra bananplättar till så kan man göra varma smörgåsar eller rostat bröd.

Likes

Comments

Efterrätt, Recept

Är ni som mig och äääälskar allt som har frosting on top? Liksom morotskaka? Japp, I love it. Därför kom jag på att jag måste testa göra en morotskaka (har faktiskt aldrig kommit mig för tidigare). Råkade hitta det bästa receptet om man vill att det skall vara enkelt, gå snabbt att röra ihop och vara jääääätttteeeegott. Råkade sig att jag hade hem alla ingredienser också. Älskar när allt råkar finnas i skåpen.

Morotskaka med frosting:

  • 200 g morötter (ca 3 normalstora morötter)
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl rapsolja
  • 1 msk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk mald kanel
  • 4 dl vetemjöl

Cream cheese frosting

  • 200 g färskost, t ex Philadelphia
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 4 dl florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Riv morötterna fint.

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Tillsätt olja och morötter. Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker, kanel och vetemjöl. Rör ner det i äggsmeten och blanda till en slät smet. Kom ihåg att inte vispa ner torra ingredienserna med en visp utan vänd ner i smeten med en slickepott. Blir luftigare kaka på det viset. Luftigare=saftigare. Saftigare=inte torr.

3. Häll smeten i en långpanna, ca 32 x 24 cm, klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den kallna i formen.

5. Glasyr: Vispa ihop alla ingredienser med en elvisp till fluffig glasyr. Bred ut den jämnt över rutorna.

Ber om ursäkt för de usla bilderna. Men ni förlåter mig sen när ni testat baka dessa godingar. Ha de gött!

Likes

Comments

Hej på er!

Så här lagom till helgen tänkte jag dela med mig av mitt bästa recept för att få ihop en bra pizzadeg. Som vanligt så vill jag att ni inte ska mata degen med mjöl utan kör den hellre någon minut längre i hushållsassistenten.

För två plåtar eller 3 runda pizzor:

  • 50 gram färskjäst
  • 3 dl vatten
  • 7 dl special vetemjöl (eller blanda special vetemjöl med pizzamjöl eller durummjöl)
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 tsk socker (jag sätter inte fullt så mycket)
  • 0.5 dl bra olivolja

Gör så här:

  1. Värm vattnet till 37 °C (jag tycker degen jäser bättre om man värmer det till lite varmare, kanske 38-39 °C)
  2. Smula jästen och bland sedan ut med vattnet.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna förutom mjölet. Blanda.
  4. Nu kan du börja blanda i mjölet, jag brukar börja med att lägga i hälften direkt och sen tittar jag efter med konsistensen. Jag lägger i mer mjöl tills jag tycker det är bra konsistens (lite för kladdig) och sen får den bli riktigt klar av att knådas i maskinen istället för att tillsätta mjöl. Beroende på maskin så behöver en deg knådas 10-20 minuter oftast på fullhastighet.
  5. Låt jäsa i 25 minuter eller tills den blivit dubbel storlek. Jag brukar låta degen ligga kvar i bunken och täcka in den i färskfolie. Ställ degen på ett varmställe.

Kavla ut och sätt en god tomatsås på. Vill man inte göra egen så funkar Muttis "pizza sauce" utmärkt. För att få en god smak i pizzan krävs ganska mycket salt och vitlök (enligt mig iaf) samt bra råvaror.




Som vanligt har jag glömt att ta bild på vad jag bakat så ni får istället en bild på min nya hjälpreda i köket. Den är så otroligt bra hittills iaf.

Likes

Comments

Recept, Vardagsmat

Recept:

  • 1 gul lök
  • 300-340 g kycklingfilé
  • 2 msk smör
  • salt och vitpeppar
  • 2,5-3 dl mjölk
  • 1 msk majsstärkelse
  • 100-150 g körsbärstomater
  • 2 portioner pasta
  • 2 dl riven ost
  • 1-2 tsk grönsaksfond

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Låt pastan rinna av och lägg den i en ugnssäker form.
  3. Skala och hacka löken. Strimla kycklingen. Dela tomaterna.
  4. Bryn kycklingen i smör. Tillsätt löken och stek ytterligare ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar.
  5. Vispa majsstärkelsen med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, låt sjuda under omrörning ca 3 minuter. Rör ner paprikapulver och 3/4 av osten. Smaksätt med salt, peppar och grönsaksfond.
  6. Blanda pastan med kyckling, lök, sås och tomater. Strö över resten av osten och placera formen mitt i ugnen ca 10-12 minuter eller tills gratängen har fått färg.
Servera med sallad.

Likes

Comments