Recept, Vegetariskt, Vardagsmat, VEGANSKT

Som vanligt har jag experimenterat i köket igen och inte använt mått så det är väldigt svårt att säga exakt hur mycket jag satt av olika ingredienser. Men keep in mind, använd kryddor som ni tycker om! Gillar ni inte spiskummin, ja men skippa de då. Älskar du chili och stark mat? Ja men sätt meeeeer av det då. Jag använder de kryddor jag gillar, samma sak med örter, vill du ha koriander i? SÄTT DET DÅ! Man ska inte vara rädd att ändra kryddor och recept. Jag gör det typ, ALLTID. Ja, alltid. Det är förstås lätt för mig att säga som har ganska bra koll på vilka kryddor jag gillar/inte gillar. Men ni lär er med tiden. Det handlar om att våga krydda sin mat. Bönor som kött. Kryddor är bäst!

Falafel:

2 förpackningar Kikärter (gogreen)

2-3 dl persilja (färsk)

1 msk olivolja

1 gul lök

3-4 små vitlöksklyftor

0,5 st citron, (saften från en halv citron)

0,5-1 tsk citronpeppar

1,5 tsk salt

1 msk paprikapulver

0,5-1 msk spiskummin

0,5 tsk cayennepeppar

1 kryddmått chilipulver


rapsolja till stekning

1-2 msk mjöl att rulla bullarna i


Gör så här:

1. Separera kikärterna från vätskan i förpackningen (SPARA ALLTID BÖNVATTNET!! Det är guld, man kan göra vegansk maränger och vegansk majonnäs bland annat av det, men mer om det i ett annat inlägg).

2. Blanda alla ingredienser i en mixer eller i en skål och mosa med stavmixer tills allt är en "len pure".

3. Forma till en "köttbulle" storlek..

4. Rulla i lite mjöl och stek i rapsolja till de fått en fin stekyta. Man kan också sätta in i ugnen på ca. 200 °C till de får en fin färg om man inte vill steka. Egentligen skall man fritera sina falafelbullar, men det är något jag ännu inte bemästrat, de föll isär och blev till ingenting när jag försökte mig på det en gång. Hehe!

Jag serverade mina falafelbullar i pitabröd med sallad, gurka, tomat, rödlök och vegansk majonnäs. Man kan också servera med couscous och kanske en tsatsikisås. Hur ni vill äta er falafel är upp till er, men gott är det!

Sorry för den dåliga kvaliteten på bilderna. Vi har ingen ordentlig lampa i köket så det är väldigt gult ljus nu tills renoveringen är färdig. Sen var det inte lätt att ta en bild inne i ett pitabröd som var överfullt. Men de duger. ;)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Recept, Vegetariskt, VEGANSKT

Black bean biffar (ca. 5-6 st):

1 burk svarta bönor (black beans) (gogreen använde jag)

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

ca. 0,5 (en halv) förpackning härkis

1-1,5 msk majsstärkelse

2-3 msk ströbröd

salt, peppar, paprikapulver, grillkrydda, cayennepeppar, chilipulver

1-3 msk Bbq-sås med smak av hickory


Tillbehör jag hade i min burgare:

Violife cheddarost (vegansk)

gurksallad

vegansk majonnäs

gurka

tomat

salladsblad

rödlök

bbq-sås

Gör biffarna så här:

1. Mosa bönorna med ballongvisp eller i en mixer

2. Hacka lök och pressa vitlök och blanda med bönorna

3. Tillsätt härkis, majsstärkelse, ströbröd, bbq-såsen och alla kryddor. Våga krydda!!!

4. Blanda ihop allt. Jag blandade om med händerna så att allt verkligen blev ihop blandat.

5. Forma till biffar och stek i rapsolja tills biffarna får fin stekyta, tänk på att steka så länge att löken hinner bli mjuk i biffarna.

6. NU TILL VIKTIGASTE DELEN!!! När biffarna börjar vara färdig stekt, kleta in HELA biffen i bbq-såsen. Det ger en sån otrolig smak! Och stek en liten stund till.

Servera med tillbehören ovan eller det som ni tycker om att ha i er burgare.

Sätter in en bild på härkis här nedanför, de som inte är van vid plantbaserad kost kanske inte vet vad det är för något eller hur det ser ut. Bbq-såsen sätter jag in en bild på eftersom det är en viktig ingrediens i det här receptet.

Bild på härkis är fr Versofoods hemsida. Bild på bbq-såsen fr Santa Marias egna hemsida.


Sen vill jag påminna er att jag har inte ätit plantbaserad mat så länge, jag kan ha fel om att någon viss ingrediens är vegansk när den inte är det, men säg till isåfall. Jag brukar läsa på alla produkter men jag kan missa något ämne eller dylikt. Jag är inte perfekt.. :)

Likes

Comments

Så vad hände när här blev tyst i maj-december? Ja de kunde man ju fråga sig. Omtumlande år det här 2017, det har varit så mycket ups and downs, tråkigt nog har det varit betydligt mera downs men jag är inte bitter (eller iaf börjar jag komma mig ur bitterheten, hehe). Det här är nog första gången jag känner mej redo för ett nytt år och en nystart.

Men det finns väl ingen bättre tid att ta upp sin matblogg än när man är hemma och sjukskriven i två månader. Japp, jag har varit sjukskriven i två månader nästa vecka. Jag saknar mitt jobb, mina kollegor, mina barn och att få vara social dagligen. Att bli knäopererad har varit mycket tyngre mentalt än fysiskt ska ni veta.

Andra orsaker till min tystnad: jag har övergått till en plantbaserad kost så jag har velat testa mig fram lite med recept och kryddor osv. Vad innebär en plantbaserad kost då? Jo, jag äter inte något som kommer från djur; inte kött, inte mjölk, inte fisk, inte ägg och verkligen inte gelatin i någon form (HUJ! Har ni läst om gelatin? Det hade då inte jag gjort).

Varför jag inte kallar mig vegan? För att vara vegan innebär en hel livsstil och jag äger fortfarande skor som är gjorda av läder, jag har både duntäcke och dunjacka, jag har helt säkert sminkprodukter som är testade på djur eller innehåller något fr djur osv... Dessutom gillar jag verkligen inte att man måste sätta etiketter på vad man är. Istället har jag satt en etikett på min kost, men jag är "ingenting" utan jag är fortfarande JAG.

Men vegetarian då? Ja, egentliga benämningen är vegetarian men det är väldigt många som missförstår och tror att man äter t.ex. fisk, mjölk, ägg osv. när man är vegetarian, vilket jag inte gör så jag har valt att säga att jag äter en plantbaserad kost för att minska missförstånden. Utan att gå in på detaljer (detaljer ni bland annat kan läsa i boken "Vem bryr sig?" av Therese Lindgren eller googla nå pålitlig källa) så heter det tillexempel laktovegetarian när man inte äter fisk, ägg, kött men däremot äter man ännu mjölkprodukter, ovo-vegetarian äter ägg men inte kött, fisk, mjölk osv. pesco-vegetarian äter fisk men inte ägg, mjölk, kött man kan också vara lakto-ovo-vegetarian då äter man mjölk och ägg men inte fisk och kött. Ja, jag tror ni förstår men det här skulle inte vara ett sånt inlägg. Men därför väljer jag att inte kalla mig för vegetarian, eftersom det blir lätt missförstånd. (OBS!! JAG ÄR INGEN EXPERT, RÄTTA MIG OM JAG HAR FEL. DET ÄR SÅ HÄR JAG UPPFATTAT INFON JAG LÄST OSV.)

Kan inte påstå att jag övergått helt, ibland äter jag en pizza som har ost på sig eller någon choklad som innehåller mjölkprodukter men det här händer vääääldigt sällan, vi snackar ett par gånger i månaden. Jag vill inte kalla mig för något just för att jag vill inte gör livet för strikt med massor av begränsningar, vill jag äta en pizza som har ost på sig så ska jag väl få göra det då? Vill jag äta en chokladbit hos min vän för att hon bjuder ja men va fan, jag är snål så då gör jag det då. Men kött är liksom big no no här, fyi. Men sen gillar jag inte heller när människor säger något i stil med "men sluta vara så jobbig, ät en ostbit nu", jag äter om jag känner att jag vill, vilket jag inte gör så ofta. Jag försöker att inte göra så stor grej av det hela.

Varför kan man ju fråga sig. Mitt svar är varför inte? Jag har aldrig tyckt om kött speciellt mycket. Jag drack inte mjölk tidigare heller. Utan att trampa på någons fötter så är kött- och mejeriproduktion dåligt för miljön, så är det. Jag tänker inte bråka med någon om att i Finland är det bättre, det kanske det är men det är fortfarande dåligt för miljön. Orkar inte med en till sådan diskussion. Ditt val är ditt val mitt val är mitt val.

Jag tycker synd om djuren, har ALLTID blivit äcklad vid tanken på att jag äter en ko, gris eller en kyckling. Jag har alltid varit tvungen att stänga av tankarna på att det är en ko som ligger på min tallrik så att jag inte ska tappa matlusten. Jag har alltid varit extremt känslig för när någon berättar om vilken jävla del av djuret jag äter. JAG ÄR KÄNSLIG. Men vad gör det? Jag får väl vara det. Jag dömmer inte dej för att du äter kött. Min sambo äter kött varje dag till lunch och jag älskar honom precis lika mycket fortfarande.

Den största bidragande faktorn till att jag beslöt mig för att sluta med allt som kommer från djur är mina problem med magen. Som många redan vet, har jag haft problem med min mage i flera år. Enda gångerna jag märkt förbättring i magen är när jag uteslutit kött i min kost. Så om jag får välja mellan kronisk diarré eller plantbaserad kost så är valet oerhört enkelt. Alla andra faktorer som miljön och djuren är en fantastisk bonus som har blivit mer och mer viktigt efter att ha läst mig på inom området.

OCH SNÄLLA, för allt i världen fråga inte huuuuur jag får i mig tillräckligt med protein. Eftersom jag inte tyckt om kött tidigare heller så kan jag lova er att jag får i mig betydligt mycket mer protein och mer varierande protein än tidigare.

Andra faktorer till att jag valt en plantbaserad kost:

Cowspiracy - dokumentär

What the health - dokumentär

Vem bryr sig? - Therese Lindgrens nya bok

Så för att göra allt lite tydligare:

- Jag äter plantbaserad kost.

- Jag dömmer inte dej eller någon annan för att du äter kött.

- Orsaker till mitt val: jag bryr mig om miljön, djuren, mitt samvete och min egen hälsa.

- Jag är fortfarande jag.

Likes

Comments

Recept, Vardagsmat, Vegetariskt, VEGANSKT

4 portioner

Du behöver:

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1/2 blomkålshuvud
  • rapsolja
  • 1 msk curry
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 burk kokosmjölk, 400 g
  • ca. 2 tsk grönsaksbuljong
  • 1 burk kokta kikärter (jag använder gogreen)
  • salt och peppar
  • ca. 1-2 msk citronsaft

    Så här gör du:
  • Skala och hacka vitlök och gul lök. Skala morötter och skär i skivor. Dela blomkålshuvudet i buketter.
  • Fräs vitlök, lök i en kastrull/gryta med rapsolja i cirka 3 minuter. Tillsätt currykryddan, paprikapulver, tomatpuré och rör om. Vänd ner morötter och blomkåls­buketter.
  • Häll i kokosmjölk och grönsaksbuljong. Låt grytan koka i cirka 15 minuter på svag värme. (jag gillar tuggmotstånd i grönsakerna, men det där är ju en smaksak)
  • Man kan späda ut med vatten om man tycker den blir för tjock.
  • Skölj kikärterna i kallt vatten och tillsätt dem i grytan.
  • Smaka av med salt, peppar och citron.

Som ni ser serverade jag med ris. SÅ GOTT. Då är jag en som normalt inte tycker om curry, men det här vet ni, det här är så gott.

(bilden är tagen från Santa Marias egen hemsida)

Curryn jag använde ser ut så här och i den ingår: koriander, gurkmeja, bockhornsklöver, cayennepeppar, fänkål, spiskummin, svartpeppar.

Kunde vara bra att veta eftersom det finns hundratusen olika sorter där ute i butikshyllan om ni frågar mig.

Likes

Comments

Pasta, Recept, Vardagsmat
  • Pasta för 2-3 personer
  • 1 pkt bacon
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 äggulor
  • 0,5-1 dl matgrädde
  • 0,5-1 dl pastaspad
  • riven parmesan
  • svartpeppar
  • olivolja till stekning
  1. Blanda äggulor, riven parmesan, grädde samt svartpepparn i en skild skål.
  2. Sätt på vatten att koka och koka pastan al dente i saltat vatten.
  3. Stek skuren bacon tills bacon blir knaprigt. Sätt bacon på hushållspapper när bacon är så knaprigt som du vill ha det.
  4. Skala vitlöksklyftan mosa den en aning med handflatan. Stek vitlöksklyftan en stund i olivoljan.
  5. Ta bort vitlöksklyftan och tillsätt pastan i stekpannan, men spara lite spad från pastan. Låt pastan suga i sig lite av smakerna och tillsätt sedan en skvätt av kokspadet. (maträtten blir krämigare av pastavattnet, keep in mind när ni gör andra pastarätter, tillsätt alltid en skvätt av pastavattnet)
  6. Sätt i bacon i stekpannan tillsammans med pastan. Ta av stekpannan från plattan och efteråt blanda i äggula, grädde blandningen i stekpannan. Rör om! Man kan sätta stekpannan tillbaks på den varma (AVSTÄNGDA) plattan för att få blandningen lite varm. Men vi talar om 30-40 sekunder, rör om hela tiden, annars blir det äggröra av äggblandningen. ;)
  7. Servera med riven parmesan.

Som Andreas brukar säga när vi gör den här rätten hemma "den här kunde vi ta betalt för". Hoppas det smakar! (det är så mycket lättare att göra än receptet antyder).

Likes

Comments

Recept, Vardagsmat, Vegetariskt

Det här behöver du till 4 portioner:

  • 6 st. potatisar
  • 2 saltgurkor/kryddgurkor
  • 1-1,5 st äpple (gärna en halvsur sort)
  • 1 burk gräddfil
  • 1,5 msk majonäs (Hellmans är godast)
  • 1 tsk senap
  • salt, peppar och persilja
  • (eventuellt kan man också sätta i lite purjolök om man vill)
  1. Skala potatisen och koka tills de är mjuka (gärna dagen före, men är man som mig så glömmer man bort det varje gång). Låt potatisen svalna helt innan de skärs i bitar.
  2. Blanda gräddfil, majonäs, senap och kryddor i en skål. (När du saltar ska du ha i beaktande att saltgurkan är väldigt salt..)
  3. Skala äpple och skär i mindre bitar. Jag tycker att det får vara lite tuggmotstånd i min sallad så det är väl smaksak hur stora bitar man vill ha. Skär sedan saltgurkan i lika stora bitar.
  4. Blanda ihop allt och toppa med lite persilja.

Jag brukar koka kalkon-knackorv till eller steka halloumi. På sommaren är potatissalladen det perfekta tillbehöret till grillat.


Likes

Comments

Efterrätt, Recept

Till chokladsmeten (skål 1):

  • 200 g smör
  • 300 g mörkchoklad (minst 50 % kakaohalt)
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3,5 dl vetemjöl

Till creame cheese-smeten (skål 2):

  • 1 ägg
  • 200 g (creame cheese) philadelphia
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk vetemjöl

Topping:

  • 2 dl hallon

Så här gör du chokladsmeten

  1. Sätt ugnen på 175 °C
  2. Smörj en form ca. 20x30 cm
  3. Smält mörkchoklad och smör över vattenbad (mikro går också men var uppmärksam så det inte bränns).
  4. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt den smälta chokladen/smöret och vaniljsocker
  5. Vänd ner mjölet i smeten
  6. Lägg chokladsmeten i formen först.

Så här gör du creme cheese smeten:

  1. Vispa ihop alla ingredienser
  2. Klicka ut över chokladsmeten i formen
  3. Gör något fint mönster eller så.
  4. Tryck ner hallonen.

Grädda i ca 20-25 minuter. Den sak vara lite kladdig i mitten, då är den som godast. Servera med en klick vispgrädde. SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ gott.

Likes

Comments

Pasta, Recept, Vardagsmat, Kycklingrätter

För någon vecka sedan gjorde jag en jäääääättteeeeeeegooooood pasta-kyckling-ostsås-gratäng. Ja ni hör ju hur det låter, AMAZING. Det var det också. Helt fricking amazing. Ibland lyckas jag verkligen när jag experimenterar.

Till en form (ganska stor) ca 4 portioner:

  • 4-5 port. penne pasta
  • 1 pkt kycklingfiléer (400-500 g)
  • 1 gullök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • färsk basilika
  • persilja (torkad den här gången men färsk går lika bra)
  • salt
  • vitpeppar (efter behag)
  • paprikakrydda (efter behag)
  • 1 burk matgrädde med ostsmak
  • 3-4 dl mjölk
  • 1,5 msk majsmjöl
  • riven parmesan och riven oltermanni att toppa med
  1. Koka pastan enligt anvisningar i rikligt saltat vatten.
  2. Skär kycklingen i mindre bitar.
  3. Stek lök, vitlök o. kyckling i rikligt med smör. Tillsätt alla kryddor och örter.
  4. Ta en kastrull med teflon botten, blanda ut mjölk och majsmjöl, låt sjuda till önskad konsistens, lägg i matgrädden med ostsmak och låt sjuda en kort stund till.
  5. Blanda ihop allt i formen och toppa med riven parmesanost och Oltermanni (eller den ost ni råkar ha hemma i kylen).
  6. In i ugnen på 200 grader till det fått en fin färg.

Gott!

Likes

Comments

Recept, Vardagsmat, Vegetariskt, Pasta

Jag ursäktar för tystheten, jag har massor med recept som jag skall ladda upp men tiden har inte räckt till. Hur som helst vill jag tipsa om en "one-pot spagetti" som är to die for. Så himla enkelt, allt råkade finnas hemma. Jag vet att jag sagt tidigare "det här receptet måste ni testa" men det här receptet MÅSTE ni testa, speciellt om du äääälskar pasta i alla former. Det blir inte enklare eller snabbare!!

Till 3-4 portioner behöver du:

  • 340 g spagetti
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 st medium tomater (hackade i bitar)
  • 3 msk extra virgin olivolja
  • 1 handfull färskbasilika
  • 1,5 dl riven parmesanost
  • salt (ganska mycket, mer än man skulle tro, men salt är väldigt viktigt när man gör pasta)
  • vitpeppar
  • 11-11,5 dl vatten
  1. Tänk på att ta en kastrull som rymmer ALLA ingredienser.
  2. Bryt spagettin på hälft, skär vitlöken i tunna skivor, riv parmesan, skär tomaterna i bitar och lägg allt i kastrullen. Tillsätt resten av ingredienserna som står ovan förutom parmesanosten.
  3. Låt koka ca. 8 minuter, eller tills spagettin är al dente och tills spadet har tjocknat och blivit "såsig". Rör om under kokning så spagettin inte klumpar sig.
  4. Ta av kastrullen fr plattan och rör i parmesanosten. Låt kastrullen vila några minuter 2-3 minuter så tjocknar såsen ännu mer.
  5. Sätt upp och garnera med riven parmesan och färskbasilika.

Den här maträtten tar 20 minuter av din dag. Japp, ni hörde rätt. 20 minuter.


Hehe som ni ser på bilden läst ju fröken Cherie inte receptet riktigt ordentligt så jag la i parmesanosten från början, tänkte för mig själv att det var ju konstigt. Läste så här i efterhand att den skulle i senare. Hehe! Men gott blev det ändå så det är väl inte hela världen.

Trevlig helg till er.

Likes

Comments

Recept, Vegetariskt, Frukost

Bananplättar... Det har vi väl alla hört talas om de senaste åren. Och alla har vi olika recept.

Så varför skulle inte jag dela med mig av mitt recept då? Hehe

Du behöver (typ):

  • 1 banan
  • 3 ägg
  • 0,5-1 dl havregryn
  • lite salt
  1. Sätt allt i en mixer och mixa till en smet.
  2. Låt smeten vila några minuter, 3-4-ish minuter.
  3. Stek i riktigt smör. Stek på lågvärme så hålls de hela när du vänder dem. Jag brukar steka i en plättpanna för att gör hela processen snabbare och lättare.
  4. Toppa med färska bär eller frukter. Jag älskar kombon av kiwi och turkisk yoghurt till.. och lite nutella på helgen. hehehe

Likes

Comments