Hejsan!

Vi ber så hemskt mycket om ursäkt för dålig uppdatering.. tyvärr så har vi varit utan internet sedan fredags. Men nu ska det funka igen!

I fredags var vi och såg Victoriafallen, dock är det torrt just nu så det var inte jättemycket vatten. Men vackert var det ändå! Sedan blev det en tidig morgon på lördagen för att ge oss iväg till Botswana för safari i vildmarken. Vi hade verkligen sån tur, för det första fick vi en bil för oss själva med en guide sen fick vi även se alla djur som man kunde få se! Dock hade de flyttat noshörningarna till ett annat område då de är såpass hotade. Om vi ska summera vår helg med ett ord väljer vi OFÖRGLÖMLIGT!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Ja, så har vi nu gjort vår första vecka på sjukhuset, den spenderades på neonatal-avdelningen tillsammans med en massa mini-bebisar och and större men väldigt fina människor!

Avdelningen är uppdelad i 3 delar kan man säga. Den första NICU (neonatal intensive care unit) är där de allra minsta och ömtåliga bebisarna finns. Idag till exempel kom det en bebis som föddes med sina tarmar utanför kroppen.. vanligt att bebisar som föds i vecka 30-34 hamnar där.
När de blivit lite större och friskare (ingen intensivvård behövs) flyttas de till nästa rum där mamman tar hand om barnet helt och hållet men behöver fortfarande hjälp med medicinering och bevakning av vitalfunktioner.
Tredje och sista var liknande den andra men här är tanken att mamman ska fungera som barnets kuvös. Hud mot hud, för att ge bebisen den värmen den behöver och för att mamman ska "bonda" med bebisen.

På avdelningen finns det på dagarna minst en läkare, 2 sjuksköterskor och för det mesta en hel drös med studenter. Denna veckan då vi har varit där var det bara vi som var sjuksköterskestudenter, resten läser till barnmorskor och kommer från olika håll i Zambia. På bilderna ser ni två av dem!

Intressanta iakttagelser vi gjort under veckan. Topp 5.
1. Man använder sig inte av personnummer, utan går efter mammans namn, på kuvösen (oftast så finns det!) och på journalpärmen.
2. Man tänker annorlunda vad gäller hygien i största allmänhet. Till exempel blev vi ifrågasatta när vi använde handskar vid läkemedelsutdelning.
3. Vid läkemedelsutdelning fick vi räkna mycket, små bebisar - små doser, det var lärorikt!
4. Här har man olika färger/mönster på arbetskläderna beroende på om man är färdigutbildad eller student, studenter från olika skolor har olika färger på sina kläder. Sjuksköterskorna har väldigt fina "klänning-uniform-saker-med-hatt-inkluderat", kanske vi skulle införa hemma?
5. Vi lade även märke till relationerna mellan patient/mamma och sjuksköterska. Det var en mycket familjär och god stämning inne på avdelningen. Eftersom mammorna sov och var där hela dagarna så lärde sjuksköterskorna känna dem hyfsat bra!

Summan av kardemumman; vi är sjukt nöjda med vår första VFU-veckan här i Zambia. Taggade på att vara på förlossningsavdelningen nästa vecka! DET kommer bli spännande!

Så tar vi lite bilder på det.

Hörni, ha det riktigt fint! Vi hör av oss snart igen :) 

Likes

Comments

Ja, äntligen har vi kommit igång på riktigt på sjukhuset, och äntligen har vi wifi igen så vi kan berätta för er om det!

I helgen har vi badat på JollyBoys, vår räddning i värmen, tack Gud!

Vi har försökt och försökt och försökt att få igång ett zambianskt simkort.. utan större framgång, håller tummarna för 5:e försöket nu! Tålamod, ge oss nu!


Vi har lärt oss hur man tvättar PÅ RIKTIGT, hardcore way. Ja. Det är inte så lätt som det ser ut.

Vi tar en skyltbild på det också! Här har ni Elin när hon firar 1 vecka i Zambia! Ja, vad vi gillar det! :D

Likes

Comments

Godkväll alla fina läsare!

Idag blev det en lite kaotisk morgon då jag (Elin) slarvat bort mitt pass. Vi letade som galningar i rummet samtidigt som vi hade bråttom till skolan.. Påväg till skolan insåg vi att jag kanske kan ha lämnat kvar det på banken igår då vi växlade pengar. Mycket riktigt var det där jag glömt det. Väldigt fina människor som tagit hand om det åt mig! Tacksam 🙏🏻

Så nog om det, nu återgår vi till det viktiga, rundvandringen och första dagen där vi verkligen fick se hur allt funkar på sjukhuset. Vi blev visade runt av två sistaårs elever från den zambiska sjuksköterskeskolan, mycket trevliga. Sjukhusområdet är väldigt stort och är inte som i Sverige att allt är under ett tak utan det var olika avdelningar i olika hus. Strukturen på sjukhusavdelningarna är ungefär som Sverige på 1800-talet med sängar i en hel sal men med sämre standard på grund av brist på resurser och ekonomi. Efter rundvandringen är vi ännu mer taggade och spända inför måndagens först riktiga praktik dag på avdelningen "antenatal, labor ward, post-natal" ⭐️

I eftermiddags har vi bara tagit det lugnt här hemma för att sedan gå till stan för att käka på en resturang vi blivit rekommenderade. Det blev pizza för Zara och pasta carbonara för mig. Super gott!

/ Elin & Zara

Likes

Comments

Hejsan!

Idag började vi med en joggingtur kl 08:00 och lyckades (såklart) springa lite vilse. Vilket gjorde att vi fick lite bråttom till ett möte på skolan. Mötet slutade redan vid halv ett så vi bestämde oss för att gå till ett närliggande backpacker hotell med pool. Där hängde vi hela eftermiddagen vilket var såå härligt! Därefter handlade vi lite mat till vår kyl där hemma och även vars en super läcker sarong i ett litet stånd i vägkanten. Sedan åkte hem och lagade kvällsmat och pluggade lite.

Nu ska vi sova för imorgon blir det rundvandring på hela sjukhusområdet och förhoppningsvis lite mer möten med patienterna där.

/ Elin & Zara

Likes

Comments

Idag hade vi vår första föreläsning på skolan här i Zambia. Den handlade om infektionssjukdomar som är vanliga här i Zambia, ser väldigt annorlunda ut jämfört med hemma! På grund av de höga temperaturerna trivs mikroorganismerna järnet och växer och frodas på ett helt annat sätt än hemma. Fick lite tips på saker att tänka på, intressant och bra!

Efter det yrade vi runt nere på stan. När jag säger yrade menar jag verkligen yrade. Vi va på jakt efter affären vi var i häromdagen men allt ser likadant ut! Och även när vi är på ställen vi varit innan är det precis som om de förändrats sen vi va där sen sist, samma gator ser olika ut varje gång man går förbi.. suck haha. Två vilsna svenskar i Zambia.

Idag har vi även träffat 4 norskor som också kommer hänga på sjukhuset här i Livingstone, kul! Likes

Comments

Hejsan alla nyfikna läsare!

Nu har vi äntligen landat i Zambia och installerat oss på det boende vi ska bo på de här två månaderna. Det är ett "guest house" där vi har tillgång till ett helt hus och ett privat sovrum med badrum. För tillfället bor vi ensamma i huset med två housekeepers. Så vi kan verkligen inte klaga på vårt boende. Efter att vi sett vårt hus åkte vi in till stan för att handla mat. Sen har vi bara tagit det lugnt och packat upp allt. Nu ska vi ut i köket för att göra mat. Mer och kanske lite roligare info kommer imorgon 😉😋

/ Elin & Zara

Likes

Comments

Nu är vi äntligen påväg till Zambia efter månader av väntan och förberedelser. Tyvärr måste vi övernatta i Johannesburg, Sydafrika. Då vi missade vår flyg till Zambia på grund av att flyget från London till Johannesburg fick göra en akut landning i Spanien då en passagerare var så pass dålig och behövde sjukhusvård. Nu ligger vi ner bäddade på vårt hotellrum, som flygbolaget ordnade till oss, mätta och belåtna efter en dunder god hamburgare.

Snart ska vi bege oss ut och se vad Johannesburg har att bjuda på. Därefter väntar en efterlängtad skönhetssömn i hotellets mysiga sängar för att ladda om inför morgondagens flyg till Zambia.

Varma hälsningar från Elin & ZaraLikes

Comments