Idag har vart precis som vilken annan utav våra vardagar. Lämnat barnen, tränat, ätit, jobbat, hämtat barnen, lagat mat och tvättat.

Många frågar hur barnen trivs på sin förskola här i Thailand och om det är stor skillnad på en svenskt förskola. Så jag tänkte jag skulle skriva lite om det idag.

Jag tycker att det är skillnad på en svenskt och thailändskt förskola, av många anledningar. Men
jag ska beskriva lite hur hämtning och lämning ser ut och hur vi upplever dagisets läroplan. Sen får ni jämföra själva med era upplevelse av förskola i Sverige.

- När man kommer på morgonen står det alltid en lärare vid grinden och hälsar godmorgon till alla barn och föräldrar som kommer.

- Utanför dörren in till själva lokalen står det alltid 1-2 lärare som tar emot barnen, deras väskor och hälsar dom välkomna. Barnen tar av sig skorna utanför och går sedan in. Det tar ca 30 sekunder och lämna barnen.

- Vi föräldrar och lärarna är med i en grupp som heter line group kiddee, det är en gratis meddelande-app där vi kan skicka meddelande till varandra.

- På line får vi minst 3 gr/veckan foton på alla barnen, där vi får följa vad de gjort under veckan i bilder. Vi får även veckans lunchmeny. Betydligt mycket lättare att förstå och använda än de svenska programmen där man måste logga in för att läsa information, och det är så lätt att glömma av. På line får man direkt en notis när det kommer upp något i gruppen.

- Varje barn har sin egna personliga bok där lärarna skriver i varje dag tex, om de bajsat eller kissat och hur många gånger, hur deras tillstånd har varit, om de sovit och hur länge, vad de gjort och hur barnen upplevt de och vad de druckit till lunchen. Jätte kul att läsa!

- Efter lunch borstar barnen tänderna och byter om innan det är dags för vila/sovstund. De är väldigt renliga av sig.

- Det har mer eller mindre lektioner, så som number songs, ABC song, color songs, thai lesson mm. De är väldigt seriösa kring barnets inlärning av nummer, bokstäver osv. Allt lärs ut på engelska. Barnen börjar förskoleklass när det är 3 år gamla.

Amy har gått där i snart 2 månader och hon kan räkna, alla färger och alfabetet. Hon kunde inte ett ord engelska när hon började och nu kommunicerar hon super bra, även med oss här hemma. Hon bara ÄLSKAR att gå till förskolan, varje morgon går hon upp och frågor om hon och Louie ska dit. Så fort vi gått av taxin på morgonen springer hon till dörren, tar av sig skorna, vinkar och ropar 'bye bye mamma och pappa, see you later'. Det känns underbart att se våran dotter lysa upp som en sol varje gång hon ska till förskolan. Det tyder ju bara på att hon trivs väldigt bra.

Vid hämtning brukar oftast barnen och deras väskor vara förbereda så det är bara att ta emot dom. Super smidigt!
Om vi inte bokat samma taxi direkt tillbaka hem så brukar barnen få leka lite på lekplatsen inne på förskolan. De flesta föräldrar brukar nämligen stanna med deras barn en stund där innan de åker hem. Även trevligt att prata med alla föräldrar. Alla är vi från olika länder, USA, Indonesien, Korea, Japan, Costa rica, mm. Kul att höra om hur de lever och varför de har flyttat till Thailand.

Håller ni med att det är skillnad ?


Nu ska vi kolla ett avsnitt av våran serie sen är det läggdags. 🌸

Lägger om några bilder från idag och några som vi fått av förskolan.

Puss och kram ! 💕
Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments