För första gången någonsin tycker jag att det är skönt att det redan är kväll. Under sådana här intensiva tentaperioder har jag min heliga lilla stund om kvällarna då jag kan lägga ned plugget med (hyfsat) gott samvete och fokusera på någonting helt annat. Ikväll har jag tänkt att ta en lång dusch för att sedan bädda ned mig i soffan och strökolla på lite serier. Jag känner mig inte i fas överhuvudtaget inför tentan på fredag vilket stressar mig något oerhört, men jag skall försöka låta bli att tänka på det just ikväll. Jag är så otroligt lättstressad och låter många gånger stressen ta över helt. Jag måste jobba på detta och försöka inse att ingenting blir bättre av katastroftankar och hjärtklappning.

I helgen kvalar Johan och hans curlinglag till Elitserien. Kvalet går av stapeln i Stockholm och pågår under hela helgen. Johans käre far, som spelar i samma lag, har bokat hotell i Vasastan och både jag och Johans mamma åker med upp. Det skall bli jättemysigt! Johan kommer att spela under dagarna vilket innebär att det inte blir supermycket kvalitetstid oss emellan, men jag hade tänkt att passa på att träffa min lillebror som bor där uppe. Sedan antar jag att jag och Johans mamma kommer att vandra runt en del på stan och att kvällarna kommer att bestå av goda middagar och häng. Jag ser fram emot att komma bort från Göteborg lite. Det kommer jag att behöva efter allt detta pluggande.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments


1. Jag tillhör de 5% av jordens befolkning som har fotografiskt minne. Jag har aldrig vetat att det är så ovanligt förrän vi pratade om det under en föreläsning i skolan. För mig innebär minnet att jag, vid till exempel ett prov, kan orientera mig fram till exakt det kapitel, den sida och det stycke som informationen står på och se de korrekta meningarna framför mig. Samma sak om jag till exempel skall försöka minnas vad en film, en skiva eller en bok heter. Då kan jag "framkalla" t.ex. boken i mitt huvud och se exakt hur den ser ut framför mig för att på så sätt se även titeln.

2. Jag lider av Trypofobi. Det innebär att man upplever ett sjukligt obehag av att se hål. För min del handlar det om hål som visar sig i ett särskilt mönster. Jag minns när jag var liten och märkte att jag fick rysningar av att se insidan på ett getingbo. Jag har enda sedan dess trott att det enbart är jag som känner så och att rädslan sitter i själva mönstret. För några år sedan upptäckte jag att denna rädsla faktiskt är en riktig fobi och att jag inte är ensam om att lida av den. Testa att googla på Trypophobia och se om ni klarar av det. Själv får jag sådana rysningar att jag blir illamående.

3. Jag älskar Flashback. Jag står inte bakom den mentalitet och ofta rastistiska framtoning som pågår där, men jag älskar att sitta och läsa igenom alla trådar. Så fort det sker någonting hemskt i vårt land sitter jag på Flashback och leker agent och om kvällarna innan jag skall somna ligger jag ofta och läser trådar om till exempel sex och relationer.

4. Jag har sedan väldigt lång tid tillbaka bestämt mig för att aldrig föda barn vaginalt. Den dagen som det är aktuellt kommer jag att kräva att få föda med ett planerat kejsarsnitt. Jag är medveten om att de känslorna kan komma att ändra sig när jag väl bär mitt barn i magen, men jag har känt såhär i många år nu att det ändå känns tveksamt.

5. Jag tycker att det borde krävas körkort för att få skaffa barn. Det finns så otroligt många barn som far illa på grund av att föräldrarna inte klarar av det ansvar som det för med sig att sätta en annan människa till världen. Skall man adoptera krävs det att man genomgår en stor mängd utredningar innan man, om man har tur, får sitt barn. Varför gäller inte detta även för biologiska? Du kan inte ens köpa en hund från en seriös uppfödare utan att bli "utredd" och godkänd innan. I mina ögon är det en självklarhet att ett biologiskt barn borde ges exakt samma förutsättningar.

Likes

Comments


Det blev ingen lång Halmstad-visit för oss den här gången då vi faktiskt rullade in i Göteborg igen mindre än ett dygn efter att vi lämnade. Jag kan ångra det lite nu då det är så mycket mysigare att spendera kvällarna där nere än här, men imorse när vi vaknade och såg hur regnet piskade mot rutorna fick vi för oss att det vore bättre att åka hem.

När jag loggade in på Facebook tidigare idag fick jag slängt rakt i ansiktet att det är exakt, på dagen, ett år sedan vi tog SM-guld. Ett år sedan en av de finaste och mest fantastiska dagar som jag någonsin har och kommer att uppleva.

Eftersom att matchen som spelades skulle leda till guld vid vinst för vår del sändes den på storbildsskärm på Valand här i Göteborg. Jag och mitt sällskap var där ihop med en stor mängd andra supportrar. Både TV och radio sände live och stämningen var obeskrivlig. När slutsignalen gick och det stod klart att vi var mästare visste glädje inga gränser. Folk runt omkring mig grät av glädje och jag tror att jag kan tala för samtliga personer på plats när jag säger att man fylldes av en eufori man sällan tidigare hade upplevt. Vi begav oss ut till Poseidon på Götaplatsen och trots att det snöade och haglade badade vi i fontänen. Precis som man skall göra vid ett SM-guld. Jag, som precis hade blivit frisk från en kraftig lunginflammation, låg sjuk i över 40 graders feber i över en vecka efteråt, men där och då spelade det ingen roll. Resterande del av kvällen bestod av ett rejält firande präglat av genuina lyckokänslor. Spelarna kom dit och det kändes som att hela Göteborg glittrade. Jag och mitt sällskap var de sista som lämnade. Man ville liksom inte åka därifrån med vetskapen om att kvällen skulle ta slut. Göteborg förändrades för mig den dagen. Jag känner euforin och ser glittret som föll varenda gång jag vandrar på stadens gator. Det var så vackert. Det är vackert.

Nästa år skall vi stå där igen.
Tillsammans.

Likes

Comments

Idag åkte jag och Johan ned till Halmstad. Han är ledig i två dagar och jag, som är mitt inne i en tentavecka, har inga föreläsningar överhuvudtaget denna vecka. Det är så mysigt att vara här. Så fort bilen rullar in på uppfarten sprider sig ett lugn i min kropp. Här nere kan ingenting nå mig. Jag längtar efter och ser fram emot att spendera ytterligare en sommar här och det absolut bästa är att det nu inte är mer än någon månad eller två innan vi återigen promenerar på stranden i solskenet. Jag var nyss ute på altanen och tog en cigarett och trots att klockan närmar sig 22.00 var det inte helt mörkt. Inser ni hur fantastiskt det är? De långa månaderna fulla av mörker börjar nära sig sitt slut.

Jag, som är uppväxt i hus känner mig ofta lite instängd i lägenheter. Jag tycker om att kunna gå ut på altanen och i trädgården när jag vill och att kunna ha öppen ytterdörr utan att en massa grannar klampar förbi. Jag ser fram emot att flytta till mitt eget hus i framtiden och ge mina barn samma idylliska uppväxt som jag själv fick.

För tillfället ligger jag i soffan samtidigt som Johan och hans pappa kikar på en film. Jag har redan sett den, så om en liten stund skall jag och Johan bädda ned oss i sängen och fortsätta titta på Prison Break istället. Jag vaknade upp med feber imorse, så det skall bli skönt att krypa ned under täcket och fokusera på någonting annat än skolan en stund.

Bild 1: Just nu. Skolböckerna är lagda åt sidan och fokus ligger på att njuta av en ledig kväll. Jag njuter till fullo.

Bild 2: Inatt somnar jag i en liten 90-säng i ett rum med lantlig inredning och färgglada tapeter. Hur mysigt?

Likes

Comments

Hur gör ni när ni pluggar inför ett stort prov eller en tenta? Jag tycker att det är intressant att höra då man ju ofta har sin personliga teknik. För mig har det aldrig fungerat att bara sitta och läsa direkt ur böckerna då jag inte tycker att information fastnar i huvudet lika bra då. Istället skriver jag alltid för hand och pluggar på det jag själv har skrivit.

Att plugga inför en tenta är ju en aning mer komplicerat än inför ett prov då man ofta har otroligt mycket mer material att utgå ifrån. Där gäller det att lära sig hur läraren fungerar för att på så sätt kunna lägga upp planeringen efter det. Vissa utgår enbart från sina föreläsningar när de skapar tentafrågorna medan andra använder böckerna. Vissa är schyssta och publicerar gamla tentor som man kan kika på, men trots att det oftast näst intill identiska vågar jag aldrig förlita mig på dem. Jag brukar därför gardera mig och lära mig både föreläsningar, böcker och gamla tentor. Det tar tid och skapar ibland en hel del överflödigt arbete, men jag vill kunna känna mig 100% säker.


1.
Det första jag brukar göra är att gå igenom de anteckningar jag har från alla föreläsningar. Jag skriver om dem för hand och skriver ned det på ett sätt som gör att det skall bli enkelt att läsa och lära sig. Det positiva med att skriva just för hand och inte på datorn är att man lär sig otroligt mycket under tiden som man skriver. Jag tycker att det är super!

2. Efter att jag har skrivit ned den första föreläsningen är det dags att få den att fastna i huvudet. För att lyckas med det brukar jag läsa meningar och stycken om och om igen så många gånger det behövs för att de skall fastna. Jag går inte vidare till nästa stycke förrän det föregående sitter. Jag har turen att sitta inne på ett fotografiskt minne vilket gör att jag, när jag lär mig på detta vis, ser de specifika styckena framför mig när jag väl sitter på tentan sedan. Jag fortsätter såhär med föreläsning efter föreläsning tills dess att jag tycker att jag kan det mesta som rinnande vatten.

3. När jag upplever att jag kan all den information som har givits på föreläsningarna gör jag om exakt samma procedur fast med böckerna. Jag går igenom allting som skall gås igenom samtidigt som jag, för hand, skriver ned det som jag anser vara väsentligt. Sedan börjar samma procedur om igen. Jag sitter och ältar samma meningar och stycken om och om och om och om igen. Ibland känns det som att hjärnan skall kollapsa, men det är väldigt effektivt.

4. Till slut, när jag upplever att jag kan exakt allting, testar jag mig själv genom att kika igenom de gamla tentorna om de finns. Jag läser då igenom frågorna och svarar på dem utan hjälp av boken. Om jag kan alla frågor utan att överhuvudtaget tveka har mitt pluggande givit ett gott resultat. Det tar tid att studera på det sätt jag gör, men samtidigt ger det ett så gott resultat att det i slutändan alltid känns värt det. Mitt största tips: Skriv för hand!

Likes

Comments

Jag har bloggat sedan 2006. Inatt satt jag uppe sent och läste igenom den blogg jag drev mellan 2009 och 2013. Jag kunde inte slita mig. Jag skrev på ett sätt som fängslar även mig själv och jag drogs tillbaka till de känslor jag hade och den person jag var då. Jag skall inte sticka under stolen med att det var jobbigt. Det var faktiskt väldigt jobbigt. Så otroligt mycket har förändrats sedan den tiden och trots att det ibland känns som att det var igår kändes det inatt som att jag satt och läste om någon annan än mig själv. Jag fick se min dåvarande person med en utomståendes ögon.

Det som slog mig när jag satt och läste var hur otroligt mycket hinder jag idag har skapat för mig själv. Jag skrev på den tiden om hur jag kontinuerligt stod längst fram på konserter i stora publikhav, hur jag trotsade min flygrädsla och flög ensam, hur jag upplevde världen och levde mitt liv på ett sätt som jag aldrig hade kunnat göra idag. Idag är jag begränsad. Begränsad på grund av min generella ångest i allmänhet och min panikångest i synnerhet. Det gör mig ledsen och näst intill förtvivlad att tänka på hur otroligt mycket jag inte längre gör eller kan göra. Hur långt jag har låtit det gå. Jag har så många goda kvaliteter som inte kommer till sin rätt och det gör mig sorsen.

Om ni, mot förmodan, skulle känna er sugna på att kika in i min gamla blogg finns den här .

Likes

Comments


1. Helvete, ursäkta uttrycket, vad det blir extra påtagligt att man inte har en balkong dagar som denna. Solen har varit framme hela dagen och det har, trots den starka vinden, varit varmt. Till slut blev jag så trött på att bli teasad att jag öppnade vardagsrumsfönstret och satte mig och pluggade med ansiktet i solen. Det må inte vara lika skönt som att sitta på en balkong, men det är åtminstone bättre än ingenting. Fräknar och färg fick jag iallafall, tack vare mitt grymma pigment. Påminn mig dock om att aldrig någonsin skaffa en lägenhet igen som saknar balkong.

2. Jag har alltid haft för mig att jag måste införskaffa något snacks om jag skall sitta hemma en helg. Det spelar ingen roll om jag är sugen eller inte - det skall finnas hemma. Just nu är jag proppmätt efter vår goda middag och egentligen inte ett dugg sugen, men likt förbaskad måste jag springa ned till affären och köpa någonting. Det hör ju liksom till. Jag kan dock inte bestämma mig för vad jag skall köpa. Chips? Choklad? Ostbågar? Kladdkaka? Popcorn? Lösgodis?

3. Varför har jag inte obegränsat med pengar? Jag vill införskaffa en mängd nya jeansshorts, snygga toppar att bära på sommarens alla festivaler, tunna sommarklänningar att bära under kommande varma och ljusa kvällar, ett par ankelboots i mocka med tunn klack, små och söta jumpsuits och nya badkläder. Jag vill ha allting nytt och det finns alldeles för mycket fint på marknaden just nu för att min shoppingådra skall må bra. Skänka till en behövande?

Likes

Comments

Gud, dagarna går så otroligt fort när man är stressad.. Det känns som att det bara var någon timma eller två sedan jag klev upp imorse och skjutsade Johan till tåget. Solen stod högt på himlen och det smärtade enormt att tänka på att jag hade en hel dag inomhus framför mig. Jag älskar att utmana hjärnan och lära mig nya saker, men fyfa-an vad trist det är att göra det när man är tvungen. Varför fungerar vi människor så? Det spelar ingen roll om det gäller någonting man vanligtvis tycker om att göra eller inte - allting blir så fruktansvärt tråkigt när det förvandlas till ett måste. Imorgon tänkte jag, bara därför, knåpa ihop ett inlägg med mina bästa pluggtips. Jag har ett särskilt sätt att studera inför prov och tentor som jag har använt så länge jag kan minnas. Det kräver både vilja och tid, men det får mig att minnas exakt allting som jag behöver när jag väl sitter i provsalen vilket gör att det, enligt mig, är mer än värt det.

Likes

Comments

Stormen viner utanför fönstret och jag sitter och funderar på livets mening i soffan bland kuddar och filtar medan min käre sambo ligger nedbäddad i rummet bredvid. Det är tråkigt att han arbetar så mycket helger då man ju gärna vill ägna dem åt att mysa tillsammans, men vi hann iallafall med att kika på det första avsnittet av den nya säsongen av Prison Break innan han landade i sängen. Jag trodde aldrig att det skulle fungera med ytterligare en säsong, men det dröjde bara ett par minuter innan jag var lika fast som tidigare. Prison Break är något alldeles särskilt.

Jag hann inte berätta hur onsdagen såg ut efter att våra picknick-planer gick i kras. Vi började med att åka och äta en god lunch innan vi åkte in till Noba där vi, åter igen, satt och spelade sällskapsspel samtidigt som vi njöt av sällskapet och goda drinkar. Supermysigt. Det ligger någonting charmigt i att besöka ett ställe man är van vid att besöka sena helgkvällar ett tidigt klockslag utan varken fina kläder eller make up. Det blir så naket och äkta, på något vis.

Nästa fredag har jag tenta. Jag har, av diverse anledningar, inte börjat att läsa förrän idag, så mina kommande dagar ser inte riktigt lika lockande eller intressanta ut. Jag blir stressad av bara tanken. Idag hann jag trycka in ett snabbt besök på nagelsalongen, men annars lär jag sitta inlåst i lägenheten i en vecka framöver. Snälla, kidnappa mig!

Likes

Comments