View tracker

Jag känner så ofta att jag skulle vilja skriva om det. Blanda alla diffusa grejer jag berättar med konkreta ord. Bokstäver på rad som berättar hur allt känns.

Det är så svårt för att ju fler panikattacker jag har och ju starkare de är desto mer pendlar mitt humör, också mycket beroende på om de fått mig att ligga vaken hela natten och på så vis försvårat ännu mer att fokusera tankarna i konkreta fack.

För att börja någonstans så måste jag säga att min hjärna är kaos. En enda krigszon av stressimpulser och otänkta tankar som jag bara samlat på hög för att jag har varit för stressad för att faktiskt ta mig tiden att bearbeta dem eller för att ens unna mig att sortera bort dem och skapa plats för lite solsken i huvudet.

Ångesten varierar i hur den känns och hur stark den är, vilket gör den så lömsk och vilket gör det väldigt svårt att upptäcka den och sätta stopp för den onda cirkel som håller på att starta. Det började iallafall med att jag var på jobbet och mitt i allt kände att jag hade väldigt snabb puls. Hjärtat slog i bröstet som under ett träningspass och vad jag än tänkte på så lugnade det inte ner sig. Det började sticka i hela huvudet för att det luktade så starkt av något jag inte visste vad det var och mitt i allt såg jag hur väggarna i rummet liksom föll. Hela rummet föll och snurrade. Det var som att jag åkte Insane och det spelade ingen roll att jag lutade mig mot väggen och försökte bita mig i läppen för att fokusera. Det susade i huvudet och jag bara fortsatte falla. Som en hiss som rasar eller när man ramlar från en hög höjd. Hjärtat slog nu helt extremt snabbt. Jag hade aldrig känt på det sättet förut och jag tänkte noggrant på allt jag lärt mig om hjärtats anatomi. Även om jag inte kunde samla tankarna så insåg jag att hjärtat är en muskel som inte kan slå hur snabbt och hårt som helst. Nu kändes det som att pulsen höll på slog sönder bröstet och det enda jag kunde tänka var "snart stannar det, snart stannar det, snart stannar det" och så sa jag "hörni jag svimmar nu."

Detta var min första panikångestattack som jag hoppades att skulle bli min enda. Så blev det tyvärr inte. Eftersom jag inte var klok nog att vila, bygga upp mig själv, prioritera min hälsa, eller ja, kalla det vad ni vill, så slutade det såhär. Jag har nu liknande attacker varje dag. I skolan, på bussen, på tåget, hemma när jag ser på tv, i butiken, på stan. De dyker upp när som helst från ingenstans. Jag får ligga ner i skolan för att jobba bort den höga pulsen och känslan av att falla men paniken är ändå där. En dag ledde mitt gnäll om ont i bröstet, tunnelseende och hög puls till att jag blev inskickad till akuten för misstänkt hjärtsvikt. Jag kollades upp både en och flera gånger utan synliga fel och även om jag t om hade panik där inne så slog hjärtat visserligen alldeles för snabbt, men ändå som det ska.

Jag har nu efter några veckor och väldigt många attacker senare insett att det går att kontrollera dem. Med tanken kan jag stoppa paniken innan den tar över kroppen helt och hållet. Jag försöker att stanna kvar i känslan av panik istället för att fly i från den och på så sätt bara kasta bensin på elden. Men som jag sa, ångest är lömskt. Nu har den börjat visa sig på natten också. Den väcker mig av att jag drömmer att jag kvävs och vaknar helt genomsvettig med hög puls och en känsla av att verkligen inte kunna få in luft. Detta tar den värdefulla tiden när jag borde sova och när morgonen väl kommer är jag därför så trött att jag inte orkar gå upp ur sängen. Jag glömmer bort att gå till skolan vissa dagar. Jag vet det låter helt stört, hur glömmer man att man ska till skolan?! Men ja, det har hänt att folk har frågat var jag har varit och jag har insett att jag glömt bort det i mina moln av panik. Jag glömmer bort att tvätta och hela min garderob är därför tom eftersom jag glömmer bort att dagarna går. Jag glömmer också bort att gå av bussen och får därför alltid gå 3 hållplatser för att jag helt glömt att hoppa av. Ni kan ju tänka er hur man ser ut efter några veckor då man i princip inte sovit, inte varit ute och inte ätit. Jag är som en enda stor rishög inför valborg, grå och helt fullproppad av dödsångest.

Men så vaknade jag imorse. Ännu en morgon besviken över att jag inte fått sova utan legat hela natten helt panikslagen och undrat hur fan jag ska överleva ens en minut av denna halvtimme som detta ska pågå och insåg att man är alltid större än sina toppar och sina dalar. Min kropp är så fantastisk. Den fungerar och är inte sjuk på något sätt. Förutom att jag nu har börjat få väldigt ont i ryggen, nacken och benen av att jag spenderar i princip alla dygnets timmar antingen liggandes eller sittandes och den är van att tillhöra någon som älskar att springa och hatar att sitta still. Så idag gick jag upp, lagade frukost och tänker försöka mig på att gå ut och springa. För min kropp KAN. Det är min hjärna som tror att min kropp inte kan. Att jag ska dö av hög puls eller svimma av ansträngningen. Det gäller att få kroppen och hjärnan att jobba i symbios för att få kontroll och det tänker jag göra. Jag tänker få tillbaka kontrollen över mitt liv.

Likes

Comments

Jag har den senaste tiden flera gånger blivit slagen av att det finns faktiskt ingenting som är viktigare för mig än att hjälpa andra människor, vilket gör mig väldigt lycklig över mitt yrkes- eller studieval hittils även om jag många gånger ifrågasatt det. Att kunna vara till nytta, vilken grej, det ger mitt i allt allt en mening. Nu har jag sett en av de människor som är den bästa på det som jag någonsin sett. Han ser verkligen andra människor på ett sätt alla borde göra, han är fantastisk på sitt jobb och en verklig förebild. Hands up för Mikael Hollsten alltså. Jag inser också själv att man lätt dömer honom för att man tror att han kommit dit han har kommit bara på grund av sin ordentliga rutor på magen och vältrimmade armar men alltså nej. Det finns så mycket hjärna bakom. Ta en halvtimme av ert liv och se detta klipp. Det är kvällens tips.


Likes

Comments

Hallåå

Dagen började med att klockan ringde rätt tidigt och då jag kom hem rätt sent från vårt lilla påskfirande igår så försov jag mig såklart och det var bara att hoppa i kläderna och springa mot clinicum. Jag kom till min egen stora förvåning exakt i tid tills visningen av hur man sätter sond och började träna direkt. Efter det stannade jag (som de flesta andra) och övade allt man nu kan behöva inför medicintentan. Allt från att sätta sond till att linda ben och blanda infusionslösningar. Till slut blev jag alldeles för trött i huvudet och kände att det var dags att åka hem och packa så Lina och jag åkte till Ryd och hon städade upp hela mitt stackars kaosiga studentrum medan jag sprang runt och packade och planerade resan imorgon. Åh vad jag kommer att sakna min bästis. Mitt i allt känns påskfest i Linköping mycket mer lockande än att sätta sig på en buss och åka hur långt som helst norrut. Det blir sådan kaos i mitt huvud av att jag har 2 ställen som känns exakt lika hemma men på helt olika sätt.

Efter det bestämde jag mig för att bara packa klart och sedan hoppa in i duschen och ha spakväll. Efter att jag ordnat allt sånt lade jag mig i sängen och fortsatte titta på Greys vilket var väldigt väldigt längesen sist. Alltså den serien är ju verkligen one of a kind. Nåja, nu ska jag väl fortsätta spendera denna långa dag på sjukhuset och sedan sova några timmar.

Puss, hej


Likes

Comments

Hallå hörrni!

Oj, vilken toppenvecka det har varit!
Åland var verkligen grymt! Lyckades få flera jobb till min egen stora förvåning och då jag trivdes så mycket på alla ställen jag besökte var det ett väldigt jobbigt val. Men nu vet jag var jag kommer att spendera sommaren och jag ser så mycket fram emot det! Tror det kommer bli en så skön och mysig sommar i år. Gud, vilken lättnad det är!
Dagarna gick fort men hann åtminstone käka mer god mat än kroppen pallade (gratis är ju gott ni vet hehe) och träffa Manda en snabbis vilket var behövligt, det var så längesen sist.

Mitt i allt satte jag på bussen tillbaka till linkan och åkte direkt hem till Lina och käkade mat från standardstället och pluggade läkemedelsberäkning. Sedan hämtade Simon upp oss som vanligt och vi drog och skrev tenta. Den var lättare än någon trott så nu är det bara att hoppas att jag inte gjorde något slarvfel, vill så gärna kirra de där 100%en. Efter det åkte vi till Ikea och sen och drack öl och käkade schnitzel som tentalunch och mitt i allt var det dags att dra hem till Lina igen och fixa bål och festsminket innan de andra kom. Efter någon timme var festen för Simon igång och den blev så himla rolig. Så mycket roligt folk dök upp och mitt i allt var det dags att dra in till krogen. Där dansade vi natten lång enda tills Elin åkte till Norrköping och jag drog och käkade för att sen dra på efterfest. Det blev inte så mycket av den men klockan hann ändå rusa iväg till typ 7 innan jag landade i min egen säng.

Idag har jag bara suttit i solen med en cola och snackat livet med Lina och planerat lite hygienuppgift. En väldigt chill men inte så produktiv dag. Nåja vad gör väl det. Nu ska jag boka resan hem till Åland över påsk och plugga en stund.

Hejdå govänner.

Likes

Comments

Sitter nu äntligen på rosella med datan uppslagen och blandar lite plugg med lite jobbsök och tittar på youtubeklipp och försöker få igång mitt sega huvud som gav upp för länge sedan. Hela dagen har varit en röra. Försov mig så fick packa, dra på mig kläder och springa ut genom dörren på 10 minuter. Hann precis till föreläsningen och fick släpa runt på min resväska som är stor och klumpig som ett hus hela dagen. Tog bussen direkt till rese och ett snabbtåg därifrån upp till stockholm. Tåget var dock väldigt försenat på grund av att de nya gränskontrollerna i Danmark ställde till det så var helt säker på att jag skulle bli fast i stockholm. Tåget rullade dock in på perrongen exakt 2 minuter före min buss gick så fick springa genom citryterminalen som om jag varit jagad och hann precis in i bussen före den lämnade terminalen. Äntligen lite flyt. Att komma hem vid halv 4 imorgonbitti och dra direkt på arbetsintervju är ingenting jag var särskilt taggad på. 

Nåja nu ska jag fortsätta jobba på här och se om jag kan hitta någon snäll människa som bjussar på lite choklad eller som åtminstone vill prata om något lite mer uppiggande än aktiva substanser, patienter som dör och läkemedelsberäkning. 


Likes

Comments

View tracker

Godkväll hörni

Håller på funderar på vad jag gjort på senaste och vad jag ska blogga om haha.
Men livet rullar på. Blev godkänd i farmakologin tack och lov. Så försöker fokusera på läkemedelsberäkningen nu. Även om min lilla trip till Åland imorgon stör ganska ordentligt. Nåja. Ser verkligen fram emot dessa arbetsintervjuer. Det är 2 väldigt olika och roliga ställen så det känns roligt att få åka dit och titta på stället som kanske blir min nästa arbetsplats, vem vet.

Annars har jag mest hängt på clinicum och tränat på att sätta pvk och ta blodprov, etc. Har då också sprungit och gått så jag lyckades överbelasta både knäna och fötterna (vilket även beror på dåliga skor och hårt underlag). Men det känns segt att benen gör så ont att jag inte får sova på nätterna för att det värmer och trycker i knäna och strålar i fötterna när jag så himla gärna vill springa. Det är väldigt mycket stress just nu och att springa är min terapi. Jag behöver det verkligen så fötterna får hänga med i samma takt ett tag till.


Även på den vegetariska biten går det faktiskt bra konstigt nog. Trodde inte jag skulle överleva utan kött men när man bestämmer sig blir man mitt i allt väldigt kreativ. Igår blandade jag ihop en sallad med stekt quorn, citronpeppar, pressad citron, salladsmix och avokado och idag stekte jag halloumi, som madde introducerade mig till hehe, och rörde ihop ketchup med peppar och lade det i en macka. Så. galet. gott.

Igår frågade Simon om jag ville komma över och se finalen i mello. Det var sjukt mysigt. Öl, drinkar, riktigt härliga människor, mello och spel. Jag hade en riktigt rolig kväll och ser framemot nästa helg när vi ska fira hans födelsedag. Det kommer bli toppen

Nåja, nu ska jag städa, packa, plugga och skicka in lite till jobbansökningar.

Puss, hej

Likes

Comments

Godkväll kompisar

Det blev inget med Norrköping idag. Målet var ju att vara där redan vid 8 men sen åkte vi inte alls... haha så kan det gå. Menmen, dagen blev effektiv ändå. Det blev att träna läkemedelsberäkning och repetera all teori runt alla praktiska moment hela dagen och sen ha turnering i vem som kom ihåg mest där jag vann, wiho, mer shots till mig.


När Lina åkte hem drog jag ut och sprang en runda, åt tacos och tittade på Parneviks. Något jag inte direkt gick miste om sedan när jag kollade lite bloggar, facebookflödet och jodel var att det är ju internationella kvinnodagen idag! Detta är ju verkligen toppen. Alla människor borde få kärlek, uppmärksamhet, uppmärksammas och bli firade varje dag egentligen, sprid mer kärlek liksom och jag tycker det är synd att allt blir så snedvridet. För det första börjar folk klaga och gnälla sådana här dagar och på att de existerar. Sedan tycker jag att män får oförtjänt mycket kritik. Jag har inte en enda gång som jag kan minnas känt mig kränkt på dessa 20 år över att jag är tjej. Dock har jag många gånger tänkt hur glad jag är över att jag inte är kille och alla krav som ställs på dem hela tiden. Jag förstår inte varför vi ska ha ett sånt vi mot dem tänk hela tiden. Män och kvinnor är ju de som gör samhället tillsammans. Någonstans finns en mamma som uppfostrar sin son till att göra på ett sätt på samma gång som en pappa uppfostrar sin dotter. Vi utgör alla en helhet. Vi borde chilla lite med att hacka på varandra. Nu vet jag att det inte ser ut såhär i många delar av världen och att orsaken till att jag kanske inte ser så stora skillnader eftersom jag lever på en av de mest jämställda platserna i hela världen och då får man börja därifrån.

Nåja nu ska jag sluta svamla och få lite sömn. Det är en lång dag som väntar imorgon då jag bland annat ska hänga på clinicum igen med sköningarna där uppe och Lina.

Vi hörs då istället!

Likes

Comments

Hallåå :)
Borde väl egentligen sova då schemat säger 9-17 imorgon, nice och sen Norrköping på tisdag... Kommer. Vara. Död.
Nåja, idag har varit en ovanligt bra söndag så det är väl fel att klaga. Det är svintråkigt att ligga hemma och se på film när alla andra festar men oj vad det är värt det sen när man inte är bakis! Helgen blir så mycket längre! Imorse kände jag för att bara rensa huvudet så efter att jag skickat lite mejl och ätit frulle satte jag på mig joggingskorna och drog ut och sprang. Med väldigt bra musik i lurarna (eller ja, med låten här nere på repeat) och alldeles för mycket att tänka på hade jag mitt i allt sprungit en mil. Hade definitivt inte kondisen att springa mer och det började mörkna så fick ta bussen tillbaka.

Sen drog jag till Hemköp då lina kommer hit på sleepover så vi kan ta campusb till Norrköping på tisdag så nu tänkte jag dela med mig av mina älskade tacowraps hehe
Hittade dessutom Malalas bok jag bara måste läsa efter att jag sett filmen om henne. Gud vilken tjej alltså! Hon ger så mycket hopp. Hon visar att en enda person faktiskt kan göra skillnad i denna tokiga värld som är helt kaos. Om ni inte har sett den, så se den!

Nåja, nu är det dags att tvätta bort detoxmasken som verkligen håller på biter eller bränner igenom skinnet och sen sova! Godnatt kära vänner 😴💙

Likes

Comments

Ja, skulle ju skriva ett eget inlägg om min kokos- och currygryta och det gör jag främst för att jag den senaste tiden valt att äta allt vegetariskt. Det är så himla enkelt, gott, nyttigt, fräscht och bra för både djur och miljö så varför inte liksom?

Och kan en fattig student få det att fungera, då kan alla, det är inte dyrare än att äta annat.

Iallafall, såhär gjorde jag:

Stekte quornfärs (som man kan byta ut mot kyckling om man vill såklart) i en massa massa curry.

Kokade upp en thailändsk grönsaksblandning som man egentligen ska ha till wok och i den blandade jag ner:

Kokosmjölk
Kokosolja (vilket är super då det slimmar till magen hehe, så nu hoppas vi på rutor här)
Citron
Citronpeppar
Salt och peppar
Kycklingbuljong
Curry

Här är det viktigt att krydda ordentligt! För jag tyckte jag öste på men det blev ändå i klenaste laget till slut.
Sen blandade jag ihop avokado och rivet äpple och pressade citron över och rörde ihop det med all stekt qourn, med grönsaksröran och sen kokade jag bulgur till och käkade.

Alltså godaste på länge!

Likes

Comments

Hallå :)

ÄNTLIGEN är fredagen här och det jobbigaste är över!
Dagen började tidigt efter bara några få timmars sömn då de festade här bredvid halva natten. Gick upp och drog till skolan och mötte upp min basgrupp och hade farmakologiseminarium där alla presenterade sina olika läkemedel, fördjupningar och blev lite grillade med frågor.


Direkt efteråt sprang jag ner till vaccinationscentralen och fick provsvar och lite vacciner. Fick hepatitvaccin i ena armen och tbc i andra så nu ömmar båda axlar och jag är helt handikappad, haha :(

Tydligen var inte reaktionen på tuberkulintestet någon fara heller som tur är.

När jag kom hem var jag vrålhungrig och kände för att vara lite ekonomisk och tömde skåpen. Mitt i allt hade jag fixat matlådor för nästan hela den kommande veckan. Så skönt och så gott! Det blev en kokos- och currygryta.Är så stolt över den att den kommer få ett helt eget inlägg, hehe.


Helgen blir lugn också. Ingen utgång och tänker bara plugga lite läkemedelsberäkning, tvätta, se lite filmer jag inte haft tid för före farmakologin var klar och även dra en sväng till gymmet men annars bara sova,sova och sova. Alltså åh, vad skönt det ska bli, som jag längtat efter detta.

Nåja, nu ska jag skriva klart det sista i ibun och sen blire netflix n chill med mig själv, forever alone? jag? nejdå. Jag älskar mitt eget sällskap. Haha.

Puss, hejjj

Likes

Comments