Kan äntligen säga att jag känner igen min pålla igen♥️ Har mina aningar om varför hon betett sig så illa dom senaste dagarna, och det borde bli bättre med lite träning.

I vilket fall, idag tog vi en promenad upp bakom grannstallet på våra "vanliga" ridstigar och Cessan var hur cool som helst. Tittade mycket på allt i början, men vad ska man säga? Hon har aldrig gått där förut och är man endast 7 år så är man. Märks dock att när hon känner sig lite osäker går hon typ på mig, vilket jag egentligen inte vill att hon ska göra. Men om man försöker flytta på sig så går hon tillbaka o typ "Nej du får inte lämna mig" hahah gullegris♥️ låter henne gå så när jag vet att vi är på ställen där hon kan va lite osäker eller stressad, men på "hemmaplan" så ska hon gå minst en halvmeter bort.

Stötte även på två tjejer som har sina hästar i grannstallet och fick så mycket beröm för min fina häst, haha. Jättegulliga var dom, har tyvärr en del fördomar om tävlingsryttare från mina ridskoleår så är ibland lite skeptisk till människorna i det stallet. Men känns bra att dessa var så trevliga i alla fall.
Har studiedagar idag och imorgon så idag ska jag städa lite och imorgon ska vi åka in och köpa massa nya grejer till stallet så vi bla kan fixa grinden till stora hagen vid vårt stall (just nu står dom i en fårhage som är mycket närmre grannstallet pga Moddan rymmer på vanligt staket) och fixa lite inne i stallet. Vi ska försöka få in en sadelhängare till Cessan samt lite fler skåp än dom som finns så jag och mamma kan ha grejer i stallet också.

Dock så ska vi göra ännu mer kul saker imorgon. Gissa vem som ska börja rida sin häst på hemmaplan?
Är något sjukt taggad eftersom det kändes så bra idag och hon var så himla lugn. Tror allt kommer bli jättebra när vi känner varandra bättre och sånt. Jag är inte alls särskilt van vid unghästar och inte vid att hantera hästar från marken heller. Jag kan ju göra det men blir själv lätt stressad (även fast jag måste säga att jag kan hålla mig lugn i de flesta situationer. Hade det vart förra året hade jag fått panik för minsta lilla) så måste försöka hålla mig själv lugn samtidigt som jag ska hantera en något envis och smått stressad häst.

Finns inte så mycket mer att säga. Önska mig lycka till imorgon så hörs vi.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Så, gårdagen var inte riktigt min dag. Det enda som fungerade för mig igår var orienteringsdagen med skolan. Började 11 och slutade 13 så hade skolmässigt sett en extremt chill dag. Men i stallet fungerade ingenting. Det började redan när jag kom dit med att dom hade flyttat hästarna till en hage ca 1km bort så jag sprang och letade häst i en halvtimme i 4 olika hagar. Haha, love life:)
Menmen, hittade Cessan tillslut och redan när vi lämnade hagen förstod jag att detta inte skulle bli roligaste dagen för vår del, och känner verkligen att jag borde gått på min magkänsla då allt gick rent åt helsike. Dock gjorde jag mycket fel, men insåg när jag tog ut henne i hagen att hon hade något extremt med överskottsenergi. Det började redan när jag skulle trava fram henne för hand innan vi började longera. Fick helt enkelt skippa det för hon nästintill exploderade bredvid mig och sprang rätt på mig osv. Longeringen behöver vi inte ens prata om, hon var hemsk. Slängde sig flera gånger, vägrade skritta i början (skulle bara trava), stannade för allt, surade ihop totalt på mitt spö osv. Igår var första gången jag grät av frustration pga en häst, och då har jag funnits inom både privathästvärlden och ridskolevärlden i ca 5 år.
Dock är detta inte endast dåligt då det visar att hon behöver ridningen nu eftersom markarbetet inte ger henne tillräckligt med stimulans i takt med att hennes kondition ökar. För jäklar vad hon brallade loss när jag släppte henne i hagen sen, haha. Önskar jag hade kunnat filma det men tyvärr hade min mobil lagt av pga kylan då:( Hon fick i alla fall ett ryck och galopperade runt som en tok och sparkade bakut osv osv. Gullegris♥️ Detta var alltså första gången jag såg henne springa frivilligt och det var rätt kul att se, en studsande tunna typ. Hoppas på bättre lycka imorgon då jag inte träffat henne idag, kan inte ha henne på tisdagar tyvärr.
Vi hörs väl när vi hörs!

Måste dock tillägga att hon var rätt stilig i stallet. Jag vet att sadeln inte är perfekt och allt sånt, men vi ska snart åka och leta ny sadel. Denna ska bara användas nu i början när vi rider.

Likes

Comments

Nu var det ett tag sedan senast jag skrev. Cessan gör helt otroligt bra ifrån sig, de senaste 3 dagarna har vi bara övat longering och det blir bara bättre och bättre för varje dag. I torsdags behövde mamma springa bredvid henne och knuffa ut henne för att hon skulle springa i en cirkel runt mig och inte få panik. Idag kunde jag nästan få henne längre ifrån mig på kommando (utan mammas hjälp förstås, haha). Vi är fortfarande inte helt överens om hur man longerar men vi lär oss tillsammans. Vi sprang även över lite bommar, och hon slog nästan inte i en enda gång. Hon tyckte i alla fall det var väldigt kul och hon kunde springa på både lite längre och lite kortare avstånd på bommarna utan problem. Stolt matte♥️
Tänkte bara dra det schemat vi har för Cessan just nu. Mestadels så ska vi nu sista veckan innan vi börjar rida värma upp i klätterbacken, jogga tillbaka till hagen där vi longerar och kanske tar lite bommar/skutt och efter det antagligen klätterbacken och/eller liten promenad i skogen beroende på hur mycket tid en har.
Själv taggar jag i alla fall nästa vecka. På måndag går jag bara i skolan 2 timmar då vi har orienteringsdag från 11 till 13. Så efter det är det bara att åka hem och göra läxor och vänta på mamma så vi kan åka ut till stallet, haha. Tisdag och onsdag händer inget särskilt direkt MEN på torsdag och fredag har jag studiedag. Måste dock cykla ut till Cessan på torsdag då mamma jobbar och pappa är iväg med mina syskon. Och cykla hem): men det är bra det också min kondition är inte något att skryta med. På fredag ska jag och mamma inhandla massa nya grejer till stallet, bla "hakar" till hagen då grinden där just nu är rent utsagt farlig (Cessan fastnade där i förrgår) och helt värdelös att försöka få ut en häst igenom när man är ensam. Vi behöver även en till sadelhängare till Cessan samt att vi ska försöka få ut ett till skåp till stallet och hitta ett extra skåp som jag och mamma kan ha våra grejer i. Och på fredag eller lördag kommer Smilla♥️ hihi är jättetaggad. Har inte träffat henne på två och en halv månad. Alldeles för lång tid.
Tror inte det finns så mycket mer att säga. Bjuder på lite bilder från dom senaste dagarna så hörs vi när vi hörs helt enkelt!

Bestämde mig för att fläta Cessans man då hon har något så groteskt tjock man och hon svettas en hel del. Tyckte synd om henne, haha. Hon svettas ju redan så lätt eftersom hon är överviktig utan kondis och har päls som en lösdriftshäst

På första bilden går hon typ så som jag vill ha henne men på andra bilden syns ett av dom problemen vi har, att hon gärna drar iväg i en lite för stor cirkel så hon "rycks" in igen när linan tar slut. Det blir dock bättre eftersom hon somsagt har lätt för sig och förstår bra.

Likes

Comments

Idag har Cessan haft en till tuff dag. Hon släpptes idag med stallägarens halvblod och shettis och har fått alla emot sig. Kunde tyvärr inte vara med pga skolan förstås. Men hörde från mamma att Moddan (halvblodet) inte direkt varit så schysst. Var även ute nu på eftermiddagen och tog in Totte och Moddan, vilket ledde till att Stjarni, som Cessan gick med igår, kände sig ensam och kinda sprängde staketet. Visserligen bara en eltråd utan el men var lite obehagligt när han kom rusandes och den enda som var med mig va pappa (som förövrigt har 0 hästvana) som höll Totte och jag som höll Moddan. Och jag hade inte kunnat ta Stjarni för Moddan är fortfarande lite grinig på honom då han också är ny (hämtades i söndags). Så innan vi fick in alla hästar i stallet lyckades pappa dra av Stjarni grimman pch massa, det va helt kaos. Slutade med att pappa fick ta Moddan och Totte och jag tog Stjarni haha. Är för lat för att skriva ut allt, men vi löste det. Sen fick stallägaren komma ut o hjälpa oss lite och slutade med att vi bestämde att alla 4 hästarna skulle stå inne inatt. Min stackars häst var jättesvettig och lite stissig, förstås. Men hon fick lite hö och när vi gick därifrån en 30-40 minuter senare så stod hon och åt o vilade med ena bakbenet så det kändes jättelugnt.

Imorgon ska jag ta ut henne första gången (hon har vart ute 2 gånger innan här med mamma samt stallägaren) och mamma ska ta Totte eftersom han inte gör någonting, han är bara väldigt nyfiken. Blir lite som en 33-årig hingst när det kommer nya ston. Blåser upp sig och gör sig riktigt snygg;) charmtroll. Hoppas dock det går bra då hon är lite tittig och nervös i nya miljöer. Dessutom tog stallägaren ut henne första dagen och då var hon ju redan så stressad också blev det ännu värre så stallägaren fick sig nästan en spark (kolla min instagram @ryttarspam för en längre text om vad jag tyckte om det, hehe). Är lite orolig för min häst, inte helt lätt för henne just nu.
Ha det tills vidare!

Likes

Comments

Sitter just nu i hagen och myser med Cessan och hennes hag-kompis. Allting har gått såå bra och hon har verkligen skött sig exemplariskt. Hon gick in i transporten som om hon gick in i en box, hon backade inte ur transporten förrens jag sagt åt henne och vi släppte henne med stallägarens islänning och dom har inte brytt sig om varandra alls. Det enda dom har gjort är att nosa på varandra o pipa lite en gång. Helt otroligt?? Mamma är just nu och lämnar tillbaka transporten o köper lunch så efter det kommer hon och hämtar mig. Ska försöka skriva lite mer ikväll :) hörs då!

Likes

Comments

Skulle bara vilja prata om det här med schemaläggning - hur tänker ni kring det? Jag själv kommer nog eftersom att jag har en ung och outbildad häst behöva gå mycket mot mina egna tankar och åsikter och behöva tänka om lite. Nu i början kommer vi väl inte ha något schema mer än att vi ska ut och promenera varje dag. När vi sedan börjar med longering har jag tänkt mig att vi kanske longerar varannan dag, går på promenad ca 2 gånger också kanske hon ska få vila en dag. Veckan efter det har jag studiedagar och helg så blir iprincip ledig i 4 dagar och har då tänkt rida hästen minst en gång, gärna två. Sen kommer jag successivt rida mer i takt med att hennes kondition förbättras förstås. Det kommer säkert ta åtminstone 1.5 månad innan jag känner att hon är såpass igång att jag vill rida henne ute. För där har vi ett problem. Vi är inte helt säkra på hur hon fungerar i skogen. Vi har ridit ut med sällskap och då skötte hon sig nästintill exemplariskt, men det har inte funnits tid nog att rida ut lite ensam. Dessutom kommer vi i början behöva jobba mycket på banan. Jag är väl medveten om att det sliter på hästen och att hästen bygger upp andra typer av muskler utomhus, men just nu ska vi börja såhär. Jag kan ju förstås ändra mig med tiden också.

Jag har dock tänkt lite över hur jag vill lägga upp schemat när hon är i full kondition, men har inte riktigt pratat med ägaren till stallet som jag ska "dela" hästen med (hon kommer iprincip ha den när jag inte kan vilket innebär tisdagar som det ser ut nu. Vi ska prata mer med henne om det.) men tror hon kommer ha hästen ​max ​två gånger i veckan, antagligen bara 1  gång då hon helt spontant nu i samma veva köpte en ny häst? Eller fick, hahah han kostade verkligen ingenting. Men jag tänker såhär:

​En dag - lite bommar/cavaletti. Kanske något litet hinder efter ett tag.

En till två dagar - dressyr eller töltjobb

En dag - Vila

​En dag, kanske två om det behövs - väldigt kravlös ridning. Kanske lulla runt lite bettlöst i skogen eller något.

Två till tre dagar - rida i skogen. Lite oklart vad jag tänker men det får tiden utvisa

​Tänker också varva detta med lite longering ibland och ska nog klättra iaf ett par gånger i veckan som uppvärmning då vi endast brukar rida en gång i backen och sedan fortsätter vi och gör något annat. Vi får se, kan ju också vara bra att vänta och se när vi faktiskt är där. För just nu är det lååångt kvar.

Hoppas vi hörs imorgon, antingen innan eller efter vi hämtat Cessan, kanske båda vem vet? Ha det!

Likes

Comments

​Måste bara ta upp detta med att 95% av ​alla ​ryttare jag vet som skaffar egen häst inte riktigt (enligt min mening, inget personligt mot någon) respekterar sin häst? Förlåt alla mina vänner som kanske läser detta för jag har inte någon vän som inte gjort såhär tror jag, men ​varför ​väljer ni att sitta upp på er häst typ andra dagen ni har den? För min del är både jag och alla vi som kommer vara kring Cessan väldigt överens om att vi ska vänta ​minst ​två veckor innan vi ens försöker sitta upp. Största anledningen till detta är att hennes kondition och muskulatur inte riktigt klarar 5 ridpass i veckan utan vi kommer första veckan ta lite promenader, andra veckan börja varva promenad och longering och efter det ​kanske ​sitta upp på henne. Och även ifall vi köpt en häst i full kondition hade jag valt att bara gå runt i området med hästen och lära känna den minst en vecka innan jag ens funderar på att sitta upp. Eller är det fel av mig att tänka såhär? Ja, jag kan förstå er som köper en tävlingshäst i fin kondition och inte vill att den ska tappa den. Men snälla. Att hästen inte rids på en vecka kommer inte göra någon enorm skillnad. Jag tror snarare att det är bra, för då "måste" man börja lite lugnare när man börjar rida och jag tror det är bra. Jag menar inte att klanka ner på någon för jag har förstått att iprincip ingen annan tänker såhär. Och jag vet inte, det kanske är jag som tänker konstigt? Men ja kan ju säga att om jag hade varit häst hade jag inte direkt uppskattat att någon jag inte känner över huvud taget rider mig i en miljö jag aldrig tidigare varit samtidigt som jag kanske inte fungerar så bra med mina hästkompisar.

Kände mig bara lite tvungen att skriva ut detta då jag tycker sånt här är oerhört intressant. Om någon skulle ha något att säga kring detta kan ni gärna kommentera för somsagt - jag tycker detta är ett väldigt roligt och intressant ämne!

Ha det bra tills vidare!

Likes

Comments

​Så då var jag tillbaka... Ett bra tag senare haha. Jag har tidigare i livet försökt driva ett flertal bloggar men aldrig riktigt lyckats då jag inte haft drivet.

Så vem är då jag? Jo, jag heter Unni, är 14 år gammal och äger en 7-årig islandshäst vid namn Princessa från Hvidagården "Cessan/Sessan" har ej bestämt stavningen där, haha.

Har under ca 6 års tid ridit mer eller mindre. Första året var väldigt spontant och har haft uppehåll p.g.a skador m.m. De senaste 3,5 åren har jag tillsammans med min mamma varit medryttare hos en vän på hennes 3 hästar. Senaste året har jag dock inte ridit så mycket där då hästen jag red tyvärr skickades iväg i juni -15 då han fick fång och behövde mycket magrare bete än vad vi kunde erbjuda. Han var förövrigt också islandshäst. Har i sommar ridit några gånger på halvblodet, Moddan (Modesty Blaze fick jag veta idag) som ni kanske får se lite av här också. En gammal hoppdam som är en fantastisk läromästare men kan inte direkt påstå att vi klickar så bra. Har också tagit hand om den 33-åriga shettisen Totte (Wänga Cedrik) en del men han är inte så rolig, även fast jag tycker väldigt mycket om honom.

Okej så ni kanske vill veta lite mer om just ​min​ häst då också? Jag kan ju börja med att berätta att jag inte ens hämtat min häst än, det gör vi på torsdag. Hehe.

Nej okej, Cessan (kändes nu när jag tänkte efter mer självklart att kalla henne detta då hon faktiskt heter Princessa med C) är som sagt en islandshäst på 7 år e: Hýreygur från Smärslid u: Litfara fra Hátúni. Hon fick föl 2014 och är pga detta bara tränad som en 5/6-åring. Men vi klickar jättebra, hon är precis min typ av häst. Hon är svartskimmelskäck (svartskäck med konstantskimmelgen) vilket syns mer eller mindre beroende på årstid. Hon är oerhört fin och mysig att rida med stor potential då hon skulle blivit ägarens nya tävlingshäst ifall det inte vore för att de fick ett föl som var ännu lite bättre. Vi kommer behöva jobba mycket med tölt, men också att jobba igenom henne i vänster varv då hon är oerhört stel i den sidan. Senast hon var igång var för en månad sedan. Efter det så har de inte haft tid för henne och det är också anledningen till att hon säljs. Så jag har köpt en smällfet häst som typ svettas bara man går ut på promenad? Good job. Nejmen det känns helt fantastiskt och jag är såå taggad.

Vad vill jag då med denna bloggen? Jo, dokumentera vår utveckling. Jag vill kunna skriva hur det går för oss. Kanske inte varje ridpass, men när jag har lust och motivation (och tid lol). Därför kommer detta inte vara någon blogg som uppdateras kontinuerligt utan bara när jag känner för det. Header och annat ska förstås fixas när tid finns, och ifall jag får ut någon som vill fota oss hehe. Frivillig någon?

Ha det bra tills vidare!

Likes

Comments