Header

Godmorgon! Idag är jag hästledig och har tagit en skön sovmorgon, då jag jobbar hela kvällen. Syrran har Cella och ska jogga henne lite idag, så hon får röra på sig.
I måndags red jag i ridhuset och kände igenom henne. Alltså hon var s å f i n ! Från första förhållningen gick hon som en klocka. Kände igenom henne ordentlig i alla gångarter, flyttade, ställde och rakriktade. Gjorde några byten i galoppen och fick henne att trampa på ordentligt utan att bli lång och gå iväg. Hon var superduktig och red faktiskt inte längre än ca 30 minuter. Kändes liksom jättebra och onödigt att fortsätta trimma bara för att. Dessutom var det mycket hästar i ridhuset så kände att jag inte ville ta mer plats och trängas, så då gick vi in och mös en massa. Alltså inte en enda protest under hela passet, hon gick så lugnt och samlat. Blev helt förvånad haha! Men shit vilken träningsvärk jag fick i magen efteråt. Fick ju verkligen sitta tillbaka och hålla emot för att hon inte skulle få chansen att bli lång. Men det funkade ju hur bra som helst, så lite värk var det allt värt! =)
Igår skrittade vi ut med Maria och Isabel i snön. Hästarna var lite stissiga och Cella utövade lite konster så som stillastående bockning när jag bad om en halt. Mycket frustrerad häst! Så vi skrittade mest, travade en liten sträcka, men hade fullt upp med att hålla hästarna i skinnet. Så en timmes skritt i skogen fick räcka. Kändes skönt ändå, och blev ju lite ansträngning att pulsa i snön. En helt ok dag faktiskt! Nu ska jag jaga equiterapeut! Ha en bra dag. =)

Likes

Comments

Hello måndag! Helgen har runnit mellan fingrarna och här är vi igen, i början utav en ny vecka.
Cella vilade i lördags, med all rätta. Hon var så trött, tösen. Allting står inte helt rätt till med henne och kan verkligen inte sätta fingret på vad det är.. Ska kontakta en equiterapeut under veckan och boka in en tid så hon får kollas igenom ordentligt. Har en liten klump av oro i magen. Men förhoppningsvis hittar vi felet snabbt och kan även få det ur världen! =)
Igår, söndag, så red lillasyster medan jag stod på backen. Cella är fortfarande lite loj med Alina och gör lite som hon själv vill. Alina är ju bara 14 och har inte ridit mycket mer än på ridskola och Kristall, men hon lär sig mycket hela tiden och det blir bättre. Än är hon fortfarande lite för snäll och rider lite för 'lite', om man kan säga så? Cella måste man ju aktivera hela tiden och rida i vartenda steg. Så det tränade vi på igår. Det gick faktiskt riktigt bra i slutet och jag blev väldigt nöjd med dem båda. Alina höll på att falla samman när hon hoppade av dock haha! Inte lätt att rida för storasyrran då hon gillar att köra slut på en. ;)
Idag ska jag rida igen. Lite lugnt tänkte jag. Känna igenom henne ordentligt. Försöka hitta vad som kan vara problemet.
Slänger upp ett veckoschema också!

Måndag: Trimmas igenom i ridhuset.
Tisdag: Försöka hitta någon som vill skritta ut, eventuellt trava lite lugnt också..
Onsdag: Syster rider.
Torsdag: Vila.
Fredag: Trimma i ridhuset, mycket lösgörande.
Lördag: Hoppa?
Söndag: Ev. rida ut, annars joggas lite lugnt.
Helgen är ännu lite frågetecken, ska eventuellt åka iväg. Så vi får se hur det blir. Annars kan jag nog följa schemat någorlunda bra! =)

Likes

Comments

Gårdagens hoppträning... Vet inte hur jag ska börja ens haha! Det var k a t a s t r o f ! Alltså verkligen, ingenting fungerade igår. Men får väl klappa mig själv på axeln över att jag satt kvar och ändå red bättre än jag någonsin gjort, samt tänka att det är dessa pass man lär sig utav.
Jag red verkligen så bra igår. Är nog första träningen som jag kan tycka så. Red ordentligt och i varje steg. Rättade till misstagen väldigt fort, aktiverade galoppen utan att låta henne gå iväg för mycket och fick till avstånden riktigt bra. Men ändå gick det så dåligt.
Cella var inte alls på humör igår. Samma stund som vi började hoppa fram så började hon kicka. Och hon slutade inte heller. En gång kickade hon så högt att jag hamnade heeelt ur balans och satt på manken, och då lade hon in ett sjujävla bocksprång så jag sträckte ljumsken och hängde i knävecket över halsen på henne haha. Så himla fult gjort! Dock hann jag få tag i tyglarna och bromsa ner henne, för hade hon kickat en gång till så hade jag åkt i backen.
Och så fortsatte hon, sparka och slänga med huvudet. Och försöka studsa iväg. Men jag själv försökte hålla mig lugn och tung i sadeln, hålla kontakt och liksom fortsätta rida igenom hennes utbrott, och vi tog oss ju över allting. Såg kanske inte vackert ut alla gånger men det gick.
Vi tränade mycket linjer igår. Var roliga övningar och en allmänt kul träning, som gick så dåligt då hon helt enkelt hade en dålig dag. En av linjerna fick vi inte till en enda gång. Och fick rida om den säkert 20 gånger haha! När vi svängde upp från sargen så dansade hon iväg och kickade, alltså hamnade vi ur balans och jag fick inte tillbaka henne. Då kom vi antingen för nära eller för långt ifrån nästa hinder. 4 språng skulle vi ta, men det blev för tajt eller för långt. Och jag kunde verkligen inte göra mer än vad jag gjorde. Hon smet även förbi en gång. Hon sparkade till precis innan hindret så jag hamnade i obalans, och då hann jag inte rätta till henne med vänster skänkeln, alltså smet hon åt vänster. Jävla smarta häst alltså haha!
Men vi fick hoppa om banan en gång, på lite högre höjd. Allt låg på ca 80 men Mia tyckte väl att det var för lågt för oss så hon höjde upp det några hål haha. Dock gick det bättre då, även fast vi var helt slut, både jag och Cella. Men som sagt, dessa skitträningar lär vi oss utav. Och förhoppningsvis har hon en bättre dag nästa träning. Det kan ju inte alltid gå bra heller. =)

Likes

Comments

Min alla hjärtans dag spenderade jag i stallet igår med min underbara lilla häst! Hon är verkligen den bästa som finns och vi hade en väldigt bra dag igår!
Var ju som sagt med på markarbetet för Mia. Gick faktiskt väldigt bra! Vi hade 4 st bomserier med 3 bommar i vardera. Dessa låg lite snett i alla hörn. Så det blev liksom inga hörnplaceringar utan mer som att rida efter en romb. Kortsidorna blev ju till väldigt skarpa svängar och där hade vi i början problem med att få med yttersidan och hon liksom 'krabbade' ifrån mig haha. Samtidigt skulle jag få ner henne lite, och korta henne medan jag höll henne lite ställd över bommarna. Väldigt jobbigt haha, men när vi väl satte det en gång så gick det väldigt bra!
Därefter började vi att jobba med att rida dem i öppna. Först lägga en volt runt första bomserien per långsida, för att sedan rida dem i öppna några steg och därefter styra ut dem över sista bomserie per långsida, och sedan göra samma sak nästa långsida. Det var skitjobbigt haha! Har världens träningsvärk i både mage och ben idag. Cella tröttnade lite i slutet så fick verkligen sitta och driva i vartenda steg. Fick kommentaren ''hon försöker verkligen med allt för att krångla sig ur arbetet'' haha, rolig häst man har va? ;) Hon tyckte det var så jobbigt och flängde med huvudet, ville sakta av, studsade runt men vissa gånger fick vi till det riktigt fint. Hon är ju fortfarande lite orutinerad och lär sig mer och mer för varje dag, så jag förstår att det var jobbigt. Det tyckte jag med. Men vilken nyttig träning ändå!
Vi avslutade med att galoppera på volterna där Mia lagt ihop ena bomserien till en hög med bommar som vi skulle galoppera över. Cella var riktigt trött här och jag fick sitta och driva hela tiden. Hon liksom fastnade i galoppen och stod mest på stället och studsade istället för att gå framåt. Men det gick rätt bra och kunde verkligen reglera själv hur vi skulle komma på bommarna. Hon lyssnade på förhållningen när vi kom lite nära och gick framåt när jag bad henne. Helt ok alltså!
Däremot har hon börjat med någon ful grej i galoppen. Nu när hon stärkt sig och inte längre behöver springa ifrån mig eller bara dra för allt i världen i galoppen så har hon börjat kicka istället. Inga monstersparkar men ändå såpass att jag hamnar i obalans och hon faktiskt kan skada någon. Varför vet jag inte? Och det är inte bara en kick här och där utan det var 2 sparkar/varv när vi red fram, sedan lugnade hon sig lite men ändå sparkade hon en del när vi jobbat dem ett tag. Kanske bara är en tillfällig grej hon hittat på men vill verkligen inte att det ska eskalera och fortsätter hon får jag börja rida med röd rosett i svansen även på hemmaplan haha! Min lilla galenpanna... Jaja, vi är nöjda med gårdagens träning som var supernyttig! Har mycket att bära med mig ifrån den.
Innan träningen så lät jag henne stå utan täcke ett tag, då hon börjar få skav på ryggen. Hade fyllt på med nytt spån så självklart skulle damen rulla sig haha! Såg ut som ett litet moln sedan, där hon stod och mumsade ur sitt hönät.

Idag och imorgon är jag hästledig. Och på fredag ska vi hopptränaaa! Längtar. =)
Hoppas ni hade en bra dag igår!

Likes

Comments

Min häst gick sååå fint igår! Alltså verkligen superbra från första stund. Kan nu få tillbaka henne ordentligt, hon rusar inte iväg längre utan lägger sin power och energi i bakbenen istället, och jäklar vilket tryck det börjar bli! Känns så himla roligt! Vi red ett kort pass igår, eftersom det gick bra från början kändes det inte värt att trimma länge bara för att, utan kort men effektivt fick det bli. Sådana pass räknas ju också.
Lyckades få tag på en plats till markarbetet för Mia ikväll. Så det ska bli kul. Vet faktiskt inte alls vad vi ska göra idag men ska rida på nya repnosgrimman från D'yon som sitter på hennes D'yon-träns. Det är svinsnyggt och funkar verkligen på henne. Repnosgrimman kombinerat med baucher-bettet är det hon trivs bäst på. Hon blir inte lika dragig och stark i munnen utan backar av mer och när jag tar en förhållning eller säger ifrån, så drar hon inte längre iväg utan studsar istället uppåt haha! Men bättre det tycker jag. =)
Så nu rids hon då på D'yontränset med repnosgrimma och baucherbett, samt PS Of Swedens High Jump med D-rings bett, funkar också rätt bra, och till det varvar jag med ett Micklem-träns med ett full cheek-bett. Har även andra bett jag byter till ibland. Variation fungerar för oss och jag själv tycker det är viktigt. Dessutom har tandläkaren rekommenderat bettvariation, och ofta. Det är inte snällt mot hästens mun att rida på samma dag ut och dag in, månad efter månad. Så detta funkar för oss och är glad över att jag hittat så många olika bett hon verkligen trivs med!
Igår gosade vi lite extra. Hon var väldigt kelig och kontaktsökande. Stod och spanade på mig när jag mockade med öronen spetsade framåt haha, så himla gullig! Bara gosa massor.

Nu är hennes foderstat uträknad och färdig! Måste byta müslin hon äter idag till en lite annan sort, samt lägga till salt och mineraler. Samt öka hömängden. Känns skönt att ha det uträknat och anpassat efter henne. Foderstaten bevisade bara hur lite man egentligen kan själv om hästens behov och foder allmänt. Det är klurigt det där, men så himla viktigt! Har kikat runt lite efter kursen om foderrådgivning och uträkning, skulle vara intressant och lyssna och eventuellt lära sig lite själv iallafall. =)

Likes

Comments

Måndag igen. Ny dag, nya tag.Har precis slängt iväg ett mail angående Cellas foderstat. Vill ha hjälp med att räkna ut en perfekt foderstat nu när jag ska börja pressa henne lite. Tidigare har hon ätit hösilage, müsli och betfor, för det var hon van vid när jag fick hem henne. Men nu när jag fått igång henne ordentligt och hon verkligen börjar biffa till sig känns det liksom lite viktigare med perfekt foder. Müslin börjar ta slut så passar väl på nu innan jag ska iväg och köpa nytt foder haha! Ska bli spännande och se vad som sägs. =)
Jaha, ett veckoschema är väl på sin plats å?

Måndag: Trimma igenom henne i ridhuset.
Tisdag: Jogga om jag inte lyckas köpa någons markarbete för Mia hehe..
Onsdag: Syrran rider.
Torsdag: Syrran rider/vila?
Fredag: Hoppträning för Mia!
Lördag: Jogga/rida ut?
Söndag: Vila.

Likes

Comments

Hej. Igen. Det var ett tag sedan. Denna vecka har varit fruktansvärd. Jag har verkligen inte orkat någonting. Varit på jobbet och sedan legat i sängen tisdag-fredag. Hemskt! Mår fortfarande dåligt och kommer nog göra det länge till, men vill inte deppa ihop heller då jag har Cella att tänka på och ta hand om. Dock har jag inte haft någon motivation alls sedan i tisdags, då Kristall fick somna in, så syrran har ridit henne åt mig. Jag har verkligen inte orkat åka till stallet. Mitt hjärta är i tusen bitar men jag gör så gott jag kan....
I fredags hoppade vi iallafall med Ellen och Ronja. Alla hästarna var eld och lågor, var så spralliga och brallade loss. Hur kul som helst! Behövde verkligen ett sådant pass, där jag bara satt och skrattade och inte tog det på blodigt allvar liksom. Cella bockade, kickade, hoppade och studsade. Styrde mest och fick hålla i mig, hon tyckte det var så kul haha! Synd bara att vi inte hade någon som filmade, hade varit kul att se hur livsfarligt det såg ut hehe..
I lördags vilade hon igen, och idag trimmade jag igenom henne ordentligt. Idag gick hon klockrent! Jag var väldigt motvillig till att rida öht. Saknar liksom motivation och känner att allt bara är jobbigt. Men tvingade upp mig ändå och tur var väl det.
Det är under sådana här pass som man känner skillnad. Skillnad på hur stark hon blivit, på hur hon utvecklats och växt till sig. Jäklar vilken galopp hon fått! Fick nöta en stund och väcka henne till liv innan jag började plocka ner henne på jorden igen. Och efter att hon fått springa av sig satte jag mig i kort trav och red på en 8:a. Samlade henne och minskade tempot, ville få henne att gå lite långsammare men fortfarande bära upp sig. Tidigare har vi bara behövt fokusera på framåtbjudningen, få henne att gå fortare för att orka jobba. Men ville testa lite, se hur långt vi kommit liksom. Gick lite sådär och märkte att det var småjobbigt men pressade henne lite till ändå. Fortsatte sedan samma sak i galopp. Och wow! Där märkte jag en stor skillnad. Hon behövde inte rusa iväg utan trampade på ordentligt men i en väldigt kort och långsam galopp. Höll huvudet stadigt och blev inte för böjd när jag ställde henne. Trampade igenom alla byten ordentligt och kändes så mjuk och himla fin. Dock blev hon trött rätt fort men det gjorde ingenting. Vi är ju iallafall på rätt väg och det känns bra! Efteråt var hon väldigt trött haha, och lite småsvettig. Jag med. Så ett givande pass med andra ord. Jag kommer iallafall ha träningsvärk i magmusklerna imorgon haha...
Ja, måste fortsätta såhär nu. Ta tag i mig själv. Inte låta sorgen gå ut över Cella. Bearbeta min förlust och försöka läka. Fokusera på Cella och sikta mot de mål vi vill nå. Det blir nog bra till slut.

Trött surmule. <3

Likes

Comments

Hej vänner. Redan torsdag? Tiden går så fort haha!
Har haft en jobbig vecka hittills. Botten nådde jag visst idag. Men det kommer lätta. Några otroligt tuffa dagar har jag framför mig, men jag får tänka att det är för det bästa. Dock suger det.
I tisdags kändes det som att den svackan jag och Cella varit i släppte helt. Hon gick så satans fint! Åh, vilken bra känsla! Trimmade lite lätt i ridhuset. Mest lösgörande jogging med fokus på en lugn och avslappnad häst. Hon spänner sig fortfarande lite för mycket och böjer över i vänster varv, medan höger varv är superstelt och knappt går att jobba. Men efter ett tag lättade det otroligt i höger, dock fortfarande för spänd i vänster. Men jag ville inte pressa på ännu mer, utan gav mig när hon kändes avslappnad och medgörlig, efter alla skitpass vi haft hehe..
Har nu under en period inte kunnat lägga någon vikt i galoppen, inte jobba henne något, utan låta henne gå på i eget tempo helt kravlöst, för annars har hon börjat tjafsa och blivit irriterad. Men i tisdags kunde jag kräva lite mera och hon protesterade inte det minsta. Skönt! Cella känns verkligen fräsch nu. Kunde göra klockrena byten mer samlat och kontrollerat, och utan att dundra iväg efteråt.
Red dessutom i mina nya chaps jag köpt. Supersköna och jag satt sååå bra! Vågar nästan tro att de gav mig lite tur! ;) Värt varenda öre i alla fall. Imorgon ska vi hoppträna för Mia och ska då rida med nya bettet. Får se hur det går. Jag har längtat hela veckan haha, ser verkligen fram emot varenda ridpass nu, så svackan vinkar jag hejdå till och börjar fokusera på alla framsteg nu! =)

Likes

Comments

Hellooo! Var ett tag sedan jag uppdaterade. Hela förra veckan bara flög iväg och ja, hade verkligen så mycket att göra så när jag väl var hemma gjorde jag inte annat än sov haha! Full fart med andra ord.
Men en liten snabb uppdate från förra veckan. Hände egentligen inte jättemycket och inget speciellt. Vi hade en dålig start på veckan och det mesta kändes skit, rent ut sagt. Men det vände lite smått där mot helgen. Fredag joggade jag henne lite lätt då hon vilade under torsdagen. Och det kändes som att det 'dåliga' släppte lite. Att det liksom lättade, även fast vi joggade lugnt så var det en bra känsla. Provade även en nytt bett som jag dessutom hoppade på i lördags. Kändes SÅ BRA!! Ett D-rings bett, tredelat och något tjockare. Hon var lite ovan i början och flängde lite, men när hon väl accepterade det så verkade hon trivas. Sög tag på ett bra sätt och hängde sig inte alls, kändes inte lika stel i munnen heller. Och i lördags när vi hoppade gick hon så fint! Hon kan fortfarande bli lite stark men tog förhållningarna mycket kvickare och mer ordentligt. Fick henne att backa av mera och hade allmänt bättre kontroll.
Hoppade inte jättemycket. Vi byggde fram studs över tre sockerbitar och sedan ett räcke på medellinjen att träna galoppbyten över. Avslutade med ett språng på 1m utan konstigheter. Känns så bra! Studsen var hon lite snabb in på och fick ta tag i henne några gånger innan vi satte det bra, men när vi avsluta var det med en riktigt bra känsla. Så då fick syrran hoppa upp och ta några språng. Märktes att Cella var lite ovan och tjafsade emot lite men när syster min förstod att vikten är extremt viktig på Cella så blev det bättre. De går nog att göra något av dem två också i framtiden!
Nu är det ju en ny vecka, med nya tag. Tänkte knåda ihop ett litet schema att försöka följa!
Måndag: Lydnad i ridhuset. Mycket avbrott och igångsättningar, öka och minska osv.
Tisdag: Lösgörande jogging.
Onsdag: Syrran rider, antagligen lektion.
Torsdag: Vila/skritta ut?
Fredag: Hoppträning!
Lördag: Trimma lätt i ridhuset.
Söndag: Joggas/rida ut.

Taskig bild men så söt! Cellas snygga lugg efter hoppningen i lördags haha! Ser ut som hon fått en stöt. <3

Likes

Comments

Hallå! Onsdagstrimmen är done! Gick helt ok. Helt klart bättre än förra ridpasset som jag inte ens vill skriva om..
Red fram med graman idag. Bara för att påminna lite om att det inte är okej att rycka, streta och dryga bara för att ryttaren där uppe har ont. Hon skärpte till sig faktiskt och slutade jävlas så mycket med mig. Så hoppade av efter 20min ca, och tog av den. Fortsatte sedan rida utan. Och lite 'aha-upplevelse' blev det väl för damen, för sedan gick hon som sagt helt ok! Låg lite bommar framme, samt en cavalettiserie på böjt spår som vi rullade över. Passade även på att träna på byten vilket gick väldigt bra! Så på den fronten är jag toknöjd. Nu måste vi få till allt annat. Det är som att de senaste månaderna fallit ur huvudet på henne, som att hon inte alls är med längre. Börjar misstänka att det är annat än trots som ligger bakom det. Massören var ju här för inte så länge sedan och kände igenom henne och hittade inget speciellt. Så tror inte det är ryggen eller liknande. Möjligen munnen, för det är dags att ta ut tandläkare typ nu. Ska prata ihop mig med en till i stallet och se till att någon kommer och kikar. Är det inte tänderna så vågar jag inte gissa på mer, utan får helt enkelt ta det som det kommer. Imorgon vilar hon men fredag ska vi rida igen. Får se hur hon känns då. Håll tummarna för att det börjar släppa, den här svackan vi helt plötsligt hamnade i... =)
Bilden nedan är från idag. Cella somnade med en hötuss i munnen när vi kom in från ridningen hahaha, så gullig!

Likes

Comments