Postad i: Restaurang besök

​Tyvärr här är det mycket slarv och okunnig personal. Glutenfria smörgåsar görs på smulig arbetsbänk, skärs med samma kniv och smöras med samma smör. Ingen kunskap och rutin för glutenfritt finns, varning.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Postad i: Restaurang besök

Att äta buffé har jag låtit bli sedan jag fick diagnosen. Men jag följde med jobbet på julbord. Kände mig osäker  innan och mer när vi kom dit. Inget var märkt med innehåll. Jag tog lax och potatis , frågade om hovmästarsåsen, den innehöll gluten, blev ej erbjuden annan sås. Jansson och köttbullarna frågade jag om det funkade. Dessertbordet var eget och okej. Det fanns inget eget smör men bröd. Trevligt sällskap som tur var. Nästa år stannar jag hemma, för stor osäkerhet och risk. Men som tur var ,jag fick inte i mig någon gluten, det brukar märkas på min mage.

Likes

Comments

Postad i: I skafferiet och köket

Vem kan tro att fruktdryck innehåller gluten. ( en anledning att fråga två gånger och att läsa noga)Men proviva gör det. Havremjöl finns i.

Det finns havre och så finns det glutenfri havre. Havre i sig innehåller ingen gluten, men eftersom vanligt havre bearbetas i samma fabriker och kvarnar som övriga spannmål så blir kontaminationen väldigt hög= mycket gluten i vanlig havre.

Glutenfri havre har egna fabriker därav glutenfritt.

Likes

Comments

Postad i: Vardagen nu.

​Jag vill/måste vara petnoga. Det är inte för att vara otacksam eller jobbig. Utan för hälsan och välmåendets skull. 

Det är viktigt att maten är absolut ren och inte kommit i kontakt med gluten. En brödsmula om dagen är okej. Men 10 smulor/dag gör mycket skada. Får jag i mig för mycket gluten regelbundet kan inflammationen  i tarmen bli kronisk och risken för tarmcancer ökar.

Tänk max 1 smula om dagen. Det är därför viktigt att inte  använda samma, smörpaket, brödkniv, skärbräda och brödrost eller äta bröd som ligger i samma brödkorg som vanligt bröd. Fikabröd som serveras från samma fat som övrigas. Det är därför jag frågar flera gånger och inte godtar ett svar som "jag tror inte det", tro räcker inte jag måste veta. Det är viktigt att den som hanterar glutenfri mat har rena händer och redskap.

Det är inte roligt att alltid korsförhöra och verka skeptisk mot den som bjuder. Men det är så viktigt att hålla sig till en smula och inte 10 för att vara frisk.

Likes

Comments

Postad i: Vardagen nu.

Jag och min son skulle på två års kalas, trevligt! Vi erbjuder oss att ta med eget fikabröd och det är okej. Kan ej förvänta oss att en småbarnsfamilj ska kunna ta sig tid att kolla upp även gluten. Känns helt okej för oss.Vi tar med några olika kakor och kalaset känns trevligt och avslappnat. Stor fördel att slippa fråga om vad allt innehåller, jag vet att fikabrödet jag har med mig är glutenfritt=bra och viktigt

Likes

Comments

Postad i: Restaurang besök

Ringer Pizza Hut, och frågar -har ni glutenfria pizzor? ( jag ringer oftast innan restaurangbesök)

Japp. Vi åker dit hela familjen, ska bli trevligt. Ingen varning från servitrisen om att glutenpizzan är stenhård, tunn och serveras på tallrik. Övriga pizzor är tjocka, fluffiga, mjuka och serveras i en fin, varm stekpanna. Jag blev så besviken!! Mejlade företaget och fick svar att det precis håller på att ta fram en ny glutenfri pizzabotten. Jag hoppas verkligen att den blir bättre för detta var det absolut sämsta jag ätit.

Likes

Comments

Postad i: I skafferiet och köket

​18 dagar efter yngsta dotterns födelsedag fyller äldsta dottern år. Orken är då oftast lite slut och det blir den lättare vägen, färdigköpt fika. Maränger, glass, sås och strössel funkar oftast, men viktigt att läsa på allt. Sedan blev det en hel del med gluten i, massor att passa på grund av smul-risken. Men det gick bra. Ett lyckat kalas där jag och min son plockade åt oss fika vid sidan om och det är oftast bäst att ta först innan alla andra.

Likes

Comments

Postad i: I skafferiet och köket

​Min dotter fyller år. Vi ska ha släktkalas. Hon har inte Celiaki. Men här hemma har vi inga bakingredienser med gluten i. Allt som bakas är glutenfritt. Mycket fikabröd blir nästan godare eller lika gott utan gluten. Vi brukar använda glutenfri mjölmix Semper eller Finax. och gutenfria havregryn. Varför skulle jag vilja bjuda släkten på fika som jag inte kan smaka/äta.? När det gäller Celiaki är det nämligen en massa att passa om det finns gluten vid samma bjudning eftersom så lite som fem smulor kan starta en inflammation i tarmarna.

🍰🎂Imorgon blir det glutenfritt fika hemma hos oss🎂🍰

Likes

Comments

Postad i: Semester

Att dela kök och mat med andra under semestern. Vi löste det bra genom att alla tre familjer som delade fjällenstuga tog med samma maträtt fasst alla lagade sin. Exempelvis  lasagn😀​. Alla barn och  vuxna får lasagnen som de vill ha den, glutenfri eller ej.

Likes

Comments