Nu har bomben släppts - hatt blir förbjudet på tävling! Jag är inte förvånad, och jag tycket det är ett bra beslut. Visst, det är snyggt med hatt och visst känns det, på sätt och vis, lite snopet att den försvinner, men det är livs levande djur vi har att göra med och kan den där hjälmen rädda liv då är den värd att ha på! Idag finns dessutom så enormt många olika hjälmar att välja emellan (man behöver ju inte precis rida runt i en jofa-hjälm), så det behöver absolut inte bli fult. Jag är ganska säker på att jag själv hade valt att tävla med hjälm oavsett, om jag varit på den nivån - vilket många stora ryttare redan gjort! Charlotte Dujardin till exempel, hon har ju lyckats plocka hem världsrekord iklädd hjälm. Inga problem där inte!

Jag blir nästan lite förvånad över motståndet som dykt upp. Kristian von Krusenstierna uttalade sig om han tycker att det inte går att använda hjälm till frack och att hjälmen borde plockats bort i samband med att även fracken slopas... Hmm, varför det? Varför förbjuda allt det snygga och roliga? En frack har ju ingenting med säkerhet att göra, och visst kan man matcha den också med hjälm! Mycket underligt tankesätt, tycker jag...

Nej, tummen upp för hjälmkravet och behåll fracken på det!

Likes

Comments

God morgon! Mår ni bra idag?

Jag har precis parkerat i mitt mörka kontor med Grace som sällskap, där vi kommer spendera så gott som hela dagen. December är ju en sådan månad när hela året ska avslutas på alla möjliga sätt, vilket bland annat innebär diverse aktivitetsrapporter som ska in (just nu är jag glad att inte ha ett eget företag att hålla koll på, haha). Dessutom ska det planeras och ordnas inför jullovet och vårens terminsstart. Jag har med andra ord ett och annat att ta tag i. Drog till med en påse saffransgifflar så jag överlever dagen! Hoppas nu verkligen inte att det råkat ramla i en med kanel...

Efter jobbet ska X-et äntligen få en kväll av min fulla uppmärksamhet! Rykt, massa godis och en snabb motionsrunda på lina väntar. Om vi vågar oss ut vill säga, termometern visar dryga 20 minusgrader. Brr..

Ha en fin tisdag!

Likes

Comments

På tal om mörka och trista dagar - då är räddningen bra poddar. Jag vill helst bara ligga i soffan och inte göra någonting alls denna årstid, men med en podd i öronen går både städning, mockning och promenader lite smidigare! Här är mina favoriter;

Josefin & Vanja. Min absoluta favorit, alla dagar i veckan! Två galet härliga människor som pratar om allt mellan himmel och jord, som trots att fokuset ofta ligger på väldigt simpla vardagsämnen sprider mängder av inspiration och positiv energi. Man blir lika glad varje gång man lyssnar!

We are influencers. Linda Hörnfeldt intervjuar olika profiler inom framförallt bloggvärlden. Bra stämning och intressant och lärorik om man är intresserad av social media.

Ridsportpodden. När jag blir sugen på lite hästsnack och behöver inspiration till hästlivet, då startar jag ridsportpodden. Intervjuer med diverse stora ridsportnamn, med lite blandade ämnen.

Karriärpodden. Denna har jag precis upptäckt, och har därmed inte hunnit lyssna så mycket på. Men det låter intressant med stora namn som talar om karriär och ger sina tips och råd!

Likes

Comments

Goddag!

Idag lyser faktiskt solen så smått där ute, men ändå är lägenheten inte ärligt ljus (titta bara på bilderna, de är alldeles gryniga och skuggiga..). Denna period på året är verkligen inte rolig, för det blir liksom aldrig riktigt helt ljust! Och det tar på en, i mitt fall blir jag ännu mer vidrigt morgontrött än annars... Mysiga jullysen och levande ljus i all ära, men kvällstid räcker. Lite dagsljus däremellan, tack! Jag funderar på att prova D-vitamin, det sägs ju att vi som bor på dessa mörkare platser lätt får brist. Kanske kan det hjälpa en lite gnutta?

Idag väntar eftermiddags/kvällsjobb, där fokus kommer ligga på planering av julaktiviteter och som avslutas med hopplektioner. Men först ska jag ut till X-et och fixa stallet! Hon har verkligen hamnat i kläm senaste veckan, så hon har fått en mer eller mindre ofrivillig vila. Jag hade bara hunnit "snabbmotionera" henne max var tredje dag ändå, så då kändes det lika bra att hon står helt. Men nu hoppas jag vi kan komma igång igen, när kaoset lagt sig!

Ha en bra dag!

Likes

Comments

Godmorgon!

Ja, ett väldigt sent sådant, för jag fick nämligen en oväntad sovmorgon! Jag skulle ju ha ridit två hästar på träning nu på morgonen, men detta blev tyvärr inställt. På sätt och vis känns det såklart trist, men å andra sidan var jag lite tveksam redan innan så det kändes nästan lite skönt att få sova ut istället - just denna gång.

Och idag är vi framme vid andra advent! Snaaart är det jul, så mysigt. Hemmagjorda köttbullar och rödbetssallad till det, som jag ska vräka i mig! Haha. Och snart får vi ett nytt år. Det känns som att 2016 har varit ett ganska tråkigt år för min del, ett sådant som bara passerar, ni vet. Hoppas nästa bjuder på lite mer spännande grejer! En bra grej är att jag i alla fall kommer starta 2017 med en "dubbel" lön i januari, det känns ju helt okej! Värt att plåga sig lite extra nu de sista veckorna av detta år.

Nu ska jag koppla i mina nya bling-lurar i mobilen, starta Josefin&Vanja's podd och ta tag i min resväska en gång för alla. Och sen ska jag kriga mig ut i snöstormen och åka ut till X-et, innan kvällsjobb väntar...

Ha en bra söndag!

Likes

Comments

...eller? Just nu råder nog mer debatt än någonsin i hästvärlden, och ett ständigt återkommande ämne är dressyren. Ni vet, den där grenen där man får poäng för bäst djurplågeri och sedan vinner en rosett. Suck. (Obs; ironi)

Patrik Kittel skrev nyligen ett inlägg där han tycker till om kritiken som just dressyren får, och där han ber folk att lägga av. I min värld - klokt skrivet! I andras värld - en djurplågare som dessutom öppet påstår att djurplågeri är toppen... Jag satt själv i Friends för bara ett par dagar sedan och svor över siffrorna som dök upp på skärmen i lördagens Grand Prix. Ekipage som gör bra ifrån sig utan att göra en enda miss, men som sitter på "tråkiga" hästar, hamnar långt under de som sitter på hispiga hästar med steg höga som Eiffeltornet men som gör miss efter miss.

Jag såg även Patriks ritt, på söndagen. Jag såg en person med det största leendet någonsin lämna banan och sluta tävlingen som tvåa. Jag såg en person som i varje intervju och tv-inslag påminner om en sprallig liten pojke på julafton, som ALLTID berömmer sina hästar mer än sig själv. Kan en sadistisk djurplågare verkligen hålla uppe en sådan fasad? Jag vet inte. Men det gör inte ni heller.

Jag håller helt och fullt med om att det finns brister i all hästsport, jag är väl medveten om att det förekommer väldigt mycket tokigt bakom stängda dörrar. Jag har sett det själv, och garanterat inte för sista gången. Men att dra alla över en kam och mer eller mindre vilja förbjuda en specifik gren? Att kalla varenda människa som inte går runt med Rädda Djuren tatuerat i pannan för bakåtsträvande idioter? Kom igen! Då måste vi förbjuda all typ av djurhållning, för så länge en människa tillåts bestämma över ett djur så kan denne missbruka makten - även om personen i fråga inte syns i SVT eller på tävlingsbanan.

För tror ni verkligen att alla "skogsmullar" som finns ute i landets dolda lösdrifter aldrig får träffa på ett spö eller en sporre bara för att de aldrig syns? Då tror ni fel, vill jag lova. Det är ju trots allt rätt enkelt att spöa upp en stackars ponny i en skog utan grannar och att sedan komma undan med det - det ingen vet mår ingen dåligt av. Jag har sett eliten bete sig sig som svin och jag har sett amatörer bete sig som svin, och jag har även sett bägge parter älska sina hästar över allt annat, så för egen del finns inte på kartan att dela in dessa i varsitt fack - alla är vi olika individer och bara för att en ryttare gör fel betyder det inte att nästa gör det också.

Jag tycker att sporten i sig ska vara öppen för granskning, givetvis (observera; alla grenar, inte bara dressyr), och jag håller med om att bedömningen till viss del nog bör gå tillbaka till där man inte behöver hästar med miljongångarter och nerver utanpå skinnet för att ens komma upp ur LA. Men att smutskasta enskilda ryttare, idiotförklara alla som inte håller med och spy ur sig elakheter på sociala medier? Nej, usch.

Och en sak till, så länge vi håller på med hästar överhuvudtaget så kommer vi aldrig någonsin undan att hästarna inte lever ett helt optimalt och lyckligt liv. Jag lovar nämligen att varenda föl som föds i världen väljer en öppen äng framför en trång box - utan att tveka.

Är verkligen alla dessa ryttare genuint elaka mot sina hästar? Är man elak om man har ett par sporrar på fötterna och nuddar vid hästen en enda gång? Eller är man elak om man hellre sitter och sparkar och gnuggar hästen konstant i sidorna - utan sporrar? Är man elak om man rider på kandar som reglerna säger men utan att peta i stångtygeln en enda gång? Är man elak om man tillrättavisar hästen när den gör något som kan skada den själv, till exempel slita sig och springa ut på vägen? Är man elak när man ännu inte lärt sig rida korrekt?

Är man elak om man avstår från inspänningstyglar och låter ridskolehästen gå i en skadlig form men där huvudet pekar uppåt istället för nedåt, med en lite tung och ganska obalanserad ryttare på ryggen? Är man elak när man låter ridskolebarnen rida trots att de inte magiskt nog uppnått perfekt sits, balans och hjälpgivning i sömnen innan de ens träffat en häst? Är vi elaka när vi utomlands låter det hästälskande barnbarnet åka häst och vagn trots att vi inte vet hur hästarna behandlas och sköts om? Är vi elaka när vi spelar på travet? Är man elak om man lämnar hästen utan mat och vatten i veckor, i ett smutsigt stall?

Likes

Comments

Hejhopp!

First of all, jag vet inte vad jag ska säga. Denna vecka, alltså.. Jag brukar verkligen ha dötid så det räcker och blir över, men nej, nu jäklar är det andra bullar - 10 jobbpass på en vecka, och typ samma mängd aktiviteter som det normalt blir under ett halvår... Hello miljonerna! Tänk positivt, tänk positivt. Det känns helt galet att det gått en hel vecka sedan jag satt på läktaren och stirrade på stiliga dressyrekipage i Stockholm, för jag har aldrig riktigt hunnit landa hemma efter det. Väskan står ouppackad i sovrummet, X-et har jag inte hunnit motionera en enda dag och Grace märker jag mest av nattetid när hon drömmer om harjakt och lyckas skrämma livet ur mig på kuppen. Men nu återstår bara två jobbpass och två träningspass innan en förhoppningsvis lite lugnare vecka väntar!

Ett plus i kanten är i alla fall vädret, strålande sol och ljust och härligt! Rätt kallt dock, men som tur är får jag ju hålla mig mest inomhus. Nu ska jag koka ihop lite stroganoff och sedan åka ut till tanten, innan arbetsdagen fortsätter igen. Ville bara kasta in ett litet livstecken här, innan någon ringer polisen.. Haha. 😉

Ha en trevlig helg!

Likes

Comments

Bild lånad från Hippson.se

Denna övning är lite klurig, men väldigt kul och kräver verkligen fullt fokus av såväl ryttare som häst. Det blir lite caprilli-känsla över den, och man kan såklart variera den efter utbildningsnivå och humör. Varför inte köra bommarna och svängarna i skritt och lägga upp endast travcavaletti istället för studs? Då funkar den även, i en mycket förenklad form, till mindre erfarna ekipage.

Övningen innehåller både travbommar och studs, samt flera övergångar och snäva svängar, vilket ger koncentrerade och snabba ryttare samt smidiga och lydiga hästar! Jag brukar använda denna övning på mina ridlektioner, då den funkar utmärkt även för ekipage i grupp.

En närmare beskrivning av övningen hittar du HÄR.

Likes

Comments

Godmorgon!

Idag är det första december, hörrni! Snart är det verkligen jul på riktigt. Rätt mysigt ändå.. Jag ska rivstarta denna månad med jobb upp över öronen - får extra pass hela tiden och dessutom händer det ovanligt mycket på vanliga jobbet, idag kommer till exempel ytterligare ett "prova på-gäng". Dessutom väntar dressyrträning på söndag med två hästar!

Nu ska jag sätta fart mot dagen jobb. Ha en bra första december!

Likes

Comments