Jag såg nyligen en tråd på nätet om löner och villkor inom hästnäringen, och blev inte det minsta förvånad över fakta, men däremot över folks åsikter. Någon jämförde sig själv, som minsann inte hade 5000 kr över efter mat och boende, och tyckte hästskötarna skulle vara nöjda om de fick ut ett par tusen i handen. Vad jag dock antar att denne inte förstod, är att framtiden för hästskötaren också baseras på dessa 5 000 kr, medan hennes egen vårdlön på papper ger 20 000 kr. Där har vi den verkliga boven i dramat.

I hästjobb ingår ofta mycket utöver själva lönen man får i handen - såsom mat, boende, stallplats och egen träning. Och tittar man på rent värde av detta, då kan jag hålla med om att man många gånger tjänar en relativt "normal" lön. Kanske till och med lite mer. Och allt det där man får, det hade man ändå betalat själv om lönen kommit in på kontot. Visst, ofta är arbetstiderna inte riktigt heller vad de bör vara, men där tror jag många som verkligen brinner för hästarna förstår. Det är levande djur, mycket kan hända och är en häst sjuk, ja då kan man inte gå hem klockan 16 även om avtalet säger det. Givetvis finns det arbetsgivare som utnyttjar detta felaktigt också, men viss flexibilitet tror jag är oundviklig. Trots allt, en okej deal.

Kruxet är ju bara att lönen på pappret fortfarande bara stavas handpenning, som kanske består av 3-5 000 kr. Det är på dessa kronor man sedan baserar försäkringar, ersättningar och pension. Där tas inte med i beräkningen huruvida du tränat din häst eller ej på arbetstid. En okej deal blev plötsligt en urusel deal.

Det finns många kryphål i vår bransch, och det är himla tråkigt. Jag förstår arbetsgivarna till viss del, för det är svindyrt att anställa. De som vill gå den lagliga vägen söker sig ofta till billig arbetskraft via bidrag och liknande, och övriga väljer att betala svart och maskera detta med "gratis träning och mat". Det lämnar oss seriöst intresserade, unga, drivna hästmänniskor (som för den delen inte vill bli utan varken försäkringar eller pension) utanför. Och arbetsgivarna utsätts för risker, antingen rent juridiskt eller genom olämplig/otillräcklig personal. En ond cirkel som nog är svårt att komma ur.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Godmorgon!

Jag är alldeles ledig hela dagen lång, och solen lyser! Inte mycket att klaga över med andra ord. Möjligtvis är det ju i kallaste laget, men äsch, allt kan man ju inte få?

På dagens agenda står att rensa färdigt i skåp och lådor, göra mig av med skräp som jag inte ska ha, motionera ponny och bara vara och läsa nya Hippson. Sounds good to me. Dags att sätta fart, så det blir mycket tid över till bara vara-biten, hehe.

Hoppas ni får en bra dag!

Likes

Comments

Vad skulle du aldrig…

Äta? Sushi.
Dricka? Allt som inte är tänkt att drickas.
Skoja om? Personliga saker som blir elaka.
Vilja uppleva? En olycka.
Kunna arbeta med? Lastbilschaufför.
Säga nej till? En hästgård!
Googla? Oj... Bra fråga, måste nog googla det för att få ett svar, haha.

Vad hittar man alltid/ofta…

På ditt skrivbord? Färgpennor! Som jag nästan uteslutande använder för att sätta upp håret med...
Under din säng? Hundhår. Enorma mängder hundhår. Och kanske en strumpa eller två. Också hundrelaterat.
I din jackficka? Nässpray och nycklar.
Bakom din kylskåpsdörr? Spöken!
Vid sidan av ditt handfat? Duschen.
Högst upp i din bokhylla? En dalahäst som min älskade farfar gjort.
Längst ner i din tvättkorg? Dukar, filtar och kuddfodral från förra julen...
Framför näsan på dig? En Samsung Galaxy S6 Edge.
I dina tankar? På tok för mycket skräp om allt och inget.

Likes

Comments

Godmorgon! Mår ni bra?

Jag sitter på jobbet och har en liten paus, och där ute är det ljust och solen kikar fram så smått ibland. Rätt härligt! Jag har delad tur idag, så hinner till och med ta del av lite dagsljus på mitten.

Ovan syns en liten bildserie från igår - storstädning av både box och ponny! Jag trivs löjligt bra i vårat stall, och det finns inte mycket att klaga på. Men, det finns en liten detalj som jag verkligen saknar - spolspilta. Alla med skimmel förstår nog the struggle... Som tur är finns det hink och varmvatten, så man kan ta det värsta vid behov. Men igår var jag vackert tvungen att parkera tant ute i snön och ta fram vattenslangen. Fyyy fasen så hon såg ut i svansen och vid bakbenen. Men nu är hon lite renare, äntligen!

Nu ska jag fortsätta jobba, hörs senare. Ha en bra dag!

Likes

Comments

...12 mil hemifrån! Haha. The typical norrbottning, 12 mil är inget avstånd. Nu sitter jag i bilen påväg hem, så ville bara slänga in ett snabbt hej. Imorgon väntar ytterligare en kort arbetsdag, annars är resten av helgen oplanerad.

Hoppas ni haft en bra lördag!

Likes

Comments

"Häromveckan pratade jag och Christian om hur viktigt vi tror det är att vara noggrann med alla delar runt sin häst, och då inte enbart ur det självklara perspektivet som välmående för hästen, utan också för sin egen mentala inställning på utveckling. Det vill säga; smutsiga, oupprullade lindor i högar, oputsat läder, ta på snabbskydden för att man inte orkar linda och så vidare påverkar ens helhetskänsla inför sin egen satsning mer än vad man tror."

Ovan citat läste jag just i Linn Olssons blogg, och hela inlägget (klicka här) var verkligen klockrent. Det där är jag, på pricken! Att komma till ett stökigt stall och mötas av en smutsig, tovig häst för att slänga på skitig och trist utrustning dödar motivationen direkt. Att däremot komma fram till en sopad stallgång och en välryktad häst för att sedan ta på denne ett par fina lindor och ett rent träns gör automatiskt så att man tar i lite extra väl uppe i sadeln. Eller i mitt fall stämmer det åtminstone - skrämmande bra.

Självklart måste det få finnas dagar då tiden kanske inte räcker, och då måste det få duga med ett par skydd på benen och ibland måste man få slänga in de smutsiga grejerna i sadelkammaren igen. Men sett till det stora hela tror jag man vinner på att lägga ner tid och engagemang även på det runt omkring själva träningen. För visst känner man sig alltid lite duktigare när man piffat upp sig inför ett träningspass, till exempel? Varför inte behålla samma känsla hemma på ridbanan. Det är ju lite av charmen med sporten, allt detta fixande och trixande runtikring.

Ååh, nu tar det där vansinniga tränings - och tävlingssuget fart igen... Jag vill, jag vill, jag vill! Men nu, nu ska jag dra filten över mig och fokusera på Netflix för en stund (billigt och bra, hehe). Imorgon väntar mer jobb!

Likes

Comments

Godmorgon!

Hörrni, jag har stigit upp före åtta helt av mig själv. Hur bra start på dagen! Haha, lyckan över att inte sova bort all sin tid... 😉 Och vad möter jag direkt jag kommer ut? Fågelkvitter. Massor av fågelkvitter. Det känns verkligen som att våren sakta men säkert närmar sig, och den är så välkommen så!

Jag ska strax åka ut till X-et och göra bort stallet, och sedan väntar kvällsjobb. Med andra ord, en rätt så vanlig dag. Hoppas ni får en bra fredag!

Likes

Comments

Godmorgon!

Äntligen en lite produktiv dag, med betalt och allt! Nu känns det genast lite bättre, haha.

Däremot är det grått ute idag igen... Jag märker att vädret påverkar mig något enormt, är det bara jag eller är "alla" så? Är det grått och trist har jag jättesvårt att motivera mig att ens ta mig ur soffan och än mindre ut genom dörren, medan jag en solig dag skulle kunna bestiga ett berg, springa ett maraton, städa, tvätta och jobba. Ungefär. Logiskt på ett sätt, men ibland känns jag liksom lite extrem? Nåväl, nu är jag ju uppe och på språng i alla fall!

Hoppas ni får en finfin dag!

Likes

Comments

Alltså, det här går ju uruselt!? Haha, jösses... But hello!

Denna dagen har verkligen känts som en bortkastad sådan. Jag har inte fått någonting vettigt gjort förutom en snabb slarvdammsugning, i princip. Jag har bara gått runt och känt mig allmänt seg och dålig, sminkat om mig typ 3 gånger för att jag inte pallade ett varv till förbi spegeln, kört omkring och lyssnat på musik... Och ja, that's it. Jag växlar liksom mellan måndagsparty och hemmadepp. Klimakteriet eller puberteten, that's the question? Haha, nej knappas något av det, men ibland känns det ju som att hela kroppen hänger på trekvart. Men äsch då, alla dagar kan ju inte vara på topp! Imorgon väntar i alla fall en delad arbetsdag och däremellan ett verkstadsbesök = ingen tid för soffhäng. Good.

I brist på roliga historier om min alldeles galet spännande dag, så bjuder jag på några favoritlåtar i lurarna just nu;

Likes

Comments