Maktförhållanden:

Filmen utspelar sig i en typisk highschool miljö där de "coola" ungdomarna är dem med mest makt. Brad och hans gäng anses vara några av de "coola" för att de är sportiga, attraktiva och står inte ut från mängden. Men i Charlies kompisgäng så är det inte en lika stor maktuppdelning utan alla är med och bestämmer är det intrycket jag får. Även fast vissa av karaktärerna som Sam och Mary Elizabeth har väldigt starka åsikter och personligheter. Hemma hos Charlie så är det nästan att syskonen har ett sorts maktförhållande mot varandra och sen har föräldrarna ett maktförhållande. Ett exempel är när Candace blir slagen av sin pojkvän och Charlie ser det men lovar Candace att inte berätta för föräldrarna. Charlie har också ett maktförhållande inom sig med starka känslor som försöker styra honom. Han utsattes för sexuella övergrepp av sin faster Helen när han var liten men i början av filmen så är det som att dessa minnen har trängts undan och han att han istället har en väldigt bra bild av henne och att han tror att hennes död var hans fel. 

Budskapet: 

Jag tycker att perks of being a wallflower är en väldigt stark film om mental ohälsa, relationer och ett vardagsliv. Filmen får mig att vilja upptäcka livet och möjlighterna som finns men den lär en också om att mentala sjukdomar och problem inte alltid syns på utsidan utan att en person kan gå och hålla mycket inom sig. Till exempel på Charlies första fest när han blir drogad och Sam ska göra en milkshake tills honom så berättar han att hans bästakompis tog livet av sig. Jag tror att det är i denna stund som Sam verkligen förstår hur dåligt Charlie mår. Senare i filmen så blir Charlie värre och man får veta fler saker som hänt honom genom att man får se små delar av hans minnen. Hela filmen känns som en enda stor resa i att hitta sig själv i ett stim av händelser, människor och minnen. 

Likes

Comments

Pär Lagerkvist skrev 1924, en kort novell som heter "En hjältes död". En novell som jag tror handlar om en sorts gruppmentalitet i samhället, om att vara kritisk mot media och det man hör, och att skapa sig en egen uppfattning.

Novellen berättar om ett sällskap i en stad där man aldrig tyckte sig få nog av förluster. Sällskapet engagerar en man att balansera uppe på kyrkspiran och därefter falla ner till sin död för 500 000 kr. Folket i staden blev ivriga av denna händelse och tidningarna kastade sig över den dittills okände mannen. Alla visste vem han var nu, hans åsikter, hans förflutna, hans karaktär och privatperson. Alla visste vem denna typiska representant för den bästa ungdomen i tiden var. Folket såg honom som djärv och som att han hade gått med på något smart. Alla tyckte att idén var fantastisk och egendomlig. De få dagar upp till händelsen var livliga och den omtalade dagen kom till slut. Alla stod samlade vid kyrkan. Spänningen var nästan kvävande. Mannen som det talats så mycket om föll, folket höll andan men sen var det över. En besvikelse spred sig bland folket. Det skulle ha varit storslaget, men han hade bara slagit ihjäl sig. Män och kvinnor gick missbelåtna hemåt. Men när man tänker rätt så var det upprörande alltesammans. En ungdom offrad på det viset. Vad var det för nöje med att ställa till med såna rysligheter?

 Mina tankar drogs snabbt till att texten försöker förmedla ett annat budskap som är djupare, något som får en att tänka utanför lådan och se vårt samhälle i ett annat perspektiv.

Likes

Comments