Familie, Hverdag , Oppskrifter

Hei alle som fremdeles gidder å stikke innom.

I dag har jeg hatt en dag hjemme uten noen andre avtaler. Kan ikke huske når det skjedde sist. Som oftest er det barn som skal i besøker, fritidsaktiviteter ol. Benyttet anledningen til å lage ostehorn til lunsj. Er første gang jeg lager horn ut av denne oppskriften. Vanligvis bruker jeg denne deigen til å lage rundstykker til suppe. Men de fungerte også helt ypperlig til ostehorn. Spesielt mellomste gullet elsket dem. Det er kun 1 horn igjen og det vil hun ha med på skolen på mandag.

Denne deigen er veldig enkel å jobbe med. Jeg bruker ikke engang maskin når jeg lager denne deigen.

Oppskrift

500g - 600g hvetemel.

1 ts sukker.

1/s ts salt.

1 pk tørrgjær.

3 dl melk.

25 g smør.


Fyll

Raspet ost.

Skinke.

(jeg foretrekker røkt kalkun skinke )


Pensles

1 egg.

1 ss melk.

Maldonsalt.

sesam frø.


Fremgangsmåte

Bland sammen de tørre ingrediensene i en bolle. Varm opp melk og smør i en kjele. Bare til smøret har smeltet. Bland dette sammen og elt godt. Deigen skal være silkemyk før du er ferdig. Pensle innsiden av en bakebolle før du legger deigen nedi. Dekk den til med plast og la den heve 1 time på et lunt sted.

Deretter deler du deigen i to deler og kjevle den ut til to sirkler. Deretter deler du dem inn i "pizza stykker". Legg litt skinke og ost på den brede delen og rull sammen. Gjenta med alle sammen. Når du har rullet sammen alle hornene så lar du dem etterheve i 30 minutter. Deretter pensler du dem med et sammenpisket egg og 1 ss melk. Jeg liker sesam frø på og et par korn med Maldonsalt. (Her er det virkelig bare snakk om at par korn. )


Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - Klikk her

Likes

Comments

Hverdag , Oppskrifter
Hei alle sammen!

Eller det er vel ikke så mye alle sammen lengre. Denne bloggen har ikke vært så mye oppdatert de siste månedene. Men jeg ser på statistikken hver måned at noen er innom med gjevne mellomrom. Mulig det er for oppskrifter. Vet at jeg selv har noen faste blogger jeg er innom hvor jeg henter inspirasjon til nye oppskrifter. Som dere som har fulgt meg det siste året ser så har bloggen min fått nytt navn, Dette har jeg jo snakket om en stund. Nå heter bloggen bare Cawshin. Cawshin heter jo også Instagram kontoen min. Dette navnet fikk jeg når jeg reiste i Irak. Det betyr noe så enkelt som to blå øyne på Kurdisk.

Det passet seg i dag og gi et lite livstegn fra meg. Jeg har en oppskrift jeg vil dele med dere. Vi har i dag laget börek. Disse skal vi ha med oss på skolen til mellomste gullet i morgen. Der skal de markere FN-dagen som var 24. oktober. Det er ganske enkelt å lage börek. Filodeigen kjøper jeg ferdig på internasjonale butikker. For å lage disse rullene bruker jeg ofte en deig som er ferdig kuttet. Det er viktig når du har åpnet pakken at du har bladene i en fuktet kjøkkenduk mens du jobber. Ellers blir de helt umulig å jobbe med. Det finnes mange forskjellige varianter. Denne gangen har jeg laget med persille og ost. Jeg kjøpte en tyrkisk ost på en internasjonal butikk, men du kan også bruke vanlig feta ost. Men hest ikke den fra glass.


Oppskrift

Ingredienser:

1 pk Filodeig.

Ost for eks feta ost.

Persille.

Til å pensle:

1 glass olje

3 ss hvetemel.

Topping:

1 eggeplomme.

Sesamfrø.


Fremgangsmåte:

Smuldre osten. Kutt persille og bland denne inn med osten. Bland sammen olje og hvetemelet i en liten bolle for seg selv.

Ta så ut to filodeig flak. Pensle så den ene siden og legg den andre oppå. Pensle også denne. Så tilsetter du litt ost og ruller sammen. Litt på samme måten som når en lager horn. Når alle er rullet opp. Pensler du dem med eggeplommen og strør over sesam frø.

Deretter steker du dem i ovnen på 180 grader i ca 20 - 25 minutter.

Barnevennlig og kjempe godt. Jeg har lagt ved en tyrkisk video som viser framgangsmåten.


http://www.nefisyemektarifleri.com/video/peynirli-citir-borek-tarifi/


Afiyet olsun.Likes

Comments

Alanya, Familie, Hverdag , Tyrkia

Dette sier alltid bestefaren til barna til meg når jeg drar. Nå skal jeg dra igjen. Syns disse ukene har gått veldig raskt. Absolutt ikke fått gjort alt jeg kunne tenkt meg. Men slik er det. Nå venter regntunge Bergen på oss. Hverdagen skal taes fatt på igjen og jeg starter på jobben min igjen denne gangen med nye oppgaver. Det blir en spennende høst. Håper jeg blir flinkere å blogge i Bergen også. Men det er noe eget med å blogge ifra Tyrkia. Tenkte å dele med dere et lite bildedryss fra ukene her nede.

Ble tatt med til denne nydelige stranden av en fastboende venninne her i Alanya. Kommer til å drømme om denne stranden når jeg sitter der i våte Bergen.

Karficak, Alanya

Tilbrakt et par dager på det fantastiske nabo komplekset Another World. Mellomste gullet syns spesielt det var helt fantastisk her.

Takk for meg nå Tyrkia. Håper det ikke blir lenge til jeg setter mine bein på deg igjen.

Likes

Comments

Alanya, Familie, Hverdag , Tips, Tyrkia

Hei alle sammen!

I går tilbrakte vi hele dagen ved Begonvil. Her er det både basseng og mulighet for å gå på stranden. Vi hadde oss noen små dukkerter der, men holdt oss for det meste med bassenget. Jeg hadde fått anbefalt dette stedet av en venninne som bor rett borte i gaten for meg i Cikcilli. Helt tilfeldigvis når vi dukket opp der var tilfeldigvis Sissel der også. Det var jo veldig koselig.

Begonvil innfridde virkelig både for store å små. Jeg hadde selvfølgelig med meg en bok. Men den fikk jeg ikke en gang åpnet. Tror faktisk jeg omtrent ikke en gang satt på solsengen jeg hadde skaffet meg. Med en to åring som ikke har noen sperrer så må jeg nok vente et par år til før en tur på en slik plass blir avslappende. Men alt til sin tid.

Den fikk no ligge der å sole seg boken.

En ting som var veldig bra her var at de hadde sklier som passer for en to åring. Han ble relativt overtrøtt til slutt men ingen tvil om at også han koste seg masse. Vi kommer nok til å stikke innom her flere ganger før vi reiser hjem igjen.

Mellomste gullet har jo en tendens til å begynne å spørre etter mat med en gang vi dukker opp. Men når vi først da kjøper mat så er det så vidt hun har tid til å spise den. Slår aldri feil. Men Pizzaen her var ganske god. Limonaden var rett og slett kjempe god. Sitter fremdeles å angrer på at jeg ikke drakk to.

To små gull som venter på Pizza og brus.

Nærmeste avslapping og soling jeg kom i dag. Sitte med basseng kanten å følge med at ikke minsten drukner seg selv eller for ikke snakke om å stjele sko fra en eller annen stakkar som har satt dem fra seg. Minsten elsker virkelig sko. Det må han etter faren, som faktisk har flere sko enn meg. 🤣

Likes

Comments

Alanya, Tyrkia

Hei alle sammen!

En liten oppdatering fra meg. Blir ikke mye blogging. Men jeg er i ferie modus denne gangen. Prøver å nyte hvert øyeblikk. Ikke til å legge under en stol at at det også er ganske høy aktivitet med to små barn som løper rundt hele tiden. Spesielt minsten skal det litt til å holde tritt med. Men jeg nevnte jo at jeg ville legge ut noen bilder fra turen vår opp Yayla.

Vi var invitert for å feire bursdag i Yayla. Jeg er jo ikke akkurat lommekjent når det gjelder å kjøre rundt her nede. Så jeg skal innrømme jeg gruet meg endel før kjøreturen. Vi var tre biler som kjørte oppover fjellene. Etter endel telefon samtaler og en haiker kom vi oss endelig frem.

Tenker at bildene taler for seg selv.

Merket at temperaturen og luften her oppe var mye mer behagelig. Var utrolig koselig å bare sitte ute og spise og drikke. Når jeg er nede i Alanya er det så vidt jeg orket å spise noe på grunn av varmen. Merker at retter som jeg elsket å spise i vinter ikke smaker like godt nå. Men her oppe ble det grillet kylling og godt tilbehør. All ære til Merete som hadde disket alt dette opp for oss.

Noen av oss tok en liten tur før vi skulle kjøre tilbake til Alanya. Vi tok masse tøyse bilder. Noen av dere har muligens allerede vært inne å tittet på bildene som Sissel la ut fra turen. Hun er jo litt mer proff så hun hadde det gode kameraet med seg. Det har jeg ikke med meg denne gangen. Kjenner jeg angrer litt på det. Har "lånt" et bilde av Sissel. Antar hun tilgir meg for det.

Bilde lånt fra bloggen til Sissel.

  • Alanya, Tyrkia
  • 608 Lesere

Likes

Comments

Familie, Hverdag , Alanya, Tyrkia

Hei alle sammen !

Veldig lenge siden jeg har blogget nå. Jeg syns der har vært så vanskelig å få dette til i Norge. Men nå er jeg endelig tilbake i Tyrkia. Har faktisk vært her siden 16. juli. Ikke det at er har blitt så mye mer blogging av det. Men det er jo så varmt. Omtrent det eneste jeg har gjort til nå er å ligge ved basseng kanten. Hatt meg noen korte turer nede i byen og spist og sett litt på livet. Men energi nivået blir tappet i denne varmen. Men det er jo så deilig å bare ligge ved bassenget å deige seg i sol.

I dag derimot har jeg tilbrakt min første dag borte fra bassengkanten. I dag reiste jeg sammen med barna og endel andre norske mødre opp i Yayla for å feire bursdag. Er mulig jeg ligger ut litt bilder derfra. Men det ligger allerede en masse artige bilder fra denne turen på bloggen til Sissel. Ettersom jeg omtrent ikke blogger lengre og faktisk ikke skal bo her nede på fulltid så anbefaler jeg virkelig hennes blogg. Hun er utrolig flink på både bilder og tekst. Jeg vet det er mange som liker å følge med hvordan det er å leve i Alanya.

Hvor har du lagt ferien i år?

Likes

Comments

Familie, Hverdag , Museum, Tips

God Pinse alle sammen.

Eller den glemte høytiden. Det er litt rart, når jeg tenker på pinse så tenker jeg på Håndball festivalen på Stord. Den var så viktig i store deler av livet mitt at jeg tenker på det hver gang det er pinse. At høytiden blir omtalt som den glemte høytiden er ikke så rart. Det er ikke like mange tradisjonelle riter tilknyttet høytiden som minner oss på hvorfor dette er en offisiell høytidsdag. I 1993 foreslo Brundtland regjeringen å fjerne andre pinsedag som fri dag. Dette fikk de ikke gjennom i stortinget eller i AP`s stortingsgruppe. https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Saker/Sak/?p=4662

For å beskrive det kort for de som assosierer pinse med noen annet en religion (som meg selv) Pinse er en kristen høytid som feires 50 dager etter at Jesus sto opp fra de døde. Den hellige ånd skal ha vist seg for Apostlene i form av ildtunger fra himmelen. Når jeg fikk dette forklart i Kristendoms timen som barn. Trodde jeg at det var denne dagen vi fikk dialekter. Eller forskjellige språk. Det er jo ikke så rart når en får denne beskrivelsen av hendelsen i Apostlenes gjerninger:

"Da kom det med ett en lyd fra himmelen, som når et veldig stormvær farer fram, og fylte hele huset der de satt. Og det viste seg for dem tunger liksom av ild, som delte seg og satte seg på hver enkelt av dem, Da ble de alle fylt med den hellige ånd, og de begynte å tale i andre tunger, alt ettersom ånden gav dem å tale."

Uansett neste gang du blir stoppet av en NRK reporter eller lignende som prøver å tabbe deg ut med å spørre, "vet du hvorfor vi feirer pinse?" så kan du svare at pinsen regnes av den protestantiske kirke som fødselsdagen til den kristne kirke. Den katolske og ortodokse kirke har andre oppfattelser av pinsen.


Selv om pinsen igjennom hele barn og ungdomstiden min var fylt med håndball er den ikke det nå. Men jeg har jo store forventinger til at det blir det igjen, ettersom mellomste gullet har begynt å spille håndball. Denne pinsen har jeg blant annet vært på Damsgård Hovedgård. Vi besøkte Damsgårds dagene som var denne helgen. Et besøk innom hovedgården var dermed et must. Deler noen bilder med dere fra denne fantastiske plassen. Er jo ikke første gangen jeg deler et innlegg derfra. Her kan dere les om Hovedgården. https://nouw.com/bergenseridiaspora/my-favorite-place-25434563

Fortsatt god pinse alle sammen.

Likes

Comments

Familie, Hverdag , Oppskrifter, Tyrkisk mat

Hei alle sammen!

Vil dele med dere en oppskrift som jeg fikk ganske nylig. Etter at jeg startet å blogge er det flere som har kontakt med meg, det er bare koselig. Noen har gjerne noen spørsmål i forhold til det å eventuelt flytte til Tyrkia. Andre har spørsmål tilknyttet mat og oppskrifter Mens noen vil gjerne bare legge igjen en hyggelig melding. For et par uker siden fikk jeg en mail av en tyrkisk dame som ville dele en oppskrift med meg. Jeg elsker å prøve ut nye oppskrifter. Jeg er så takknemlig for at hun ville dele denne familie oppskriften med meg. Jeg deler den jo selvfølgelig videre med dere.

Maydanizlu Yahni

500 gram Lammekjøtt.

10 Perle løk.

2 ss Smør.

2 Hvitløksfedd.

1 Lauber blad.

1 Kanelstang.

1 stor tomat. (uten skal og kjerner)

1 ss tomatpurre.

2.5 del vann.

Persille uten stilker.

Salt og Pepper.

Kok lammet i sin egen kraft til det er mørt på medium varme. Tilsett smør, løk, lauberblad, kanelstang og hvitløk. Rør godt til lukten av hvitløk kommer fram. Tilsett tomat og tomatpurre. La dette småputre i tre minutter før du tilsetter vannet og krydder. Deretter lar du det småkoke på svak varme i ca 25 minutter. Akkurat nok tid til at risen blir ferdig.

Afiet Olsun.

Likes

Comments

Familie, Hverdag , Musikk

Hei alle sammen!

Jeg har nevnt det før, jeg elsker Eurovision. Jeg følger flere sider og grupper på sosiale medier og får med meg de forskjellige landene sine oppkjøringer. Jeg syns ofte at jeg endrer favoritter underveis på denne måten. En ting som står veldig høyt på "To do" listen min er å reise å se finalen. Prøver å friste min mor nå med en reise til Portugal neste år. Det hadde bare vært så gøy.

Det er ikke slik at jeg har en stor Eurovision fest, men jeg har de siste årene sett det fast med mamma og barna. Eldste mann valgte ikke å se det med oss. Men mellomste gullet var klar med fin kjole og krone.

Vi startet ganske tidlig, ja hele dagen egentlig er en stor oppvarming med gamle Eurovision sanger. Vi har ikke noe fast rett vi spiser, det varierer hvert år egentlig. Jeg vet at noen Eurovision nørder som meg har faste retter. Vi spiste før showet i år. Vi gikk for hjemmelagde burgere. Forstår ikke hvorfor jeg har jukset på dette før. Like enkelt å lage farsen selv som å kjøpe ferdig fryste burgere.

Verdens beste burgere.

For dere som ikke så Eurovision så deler jeg noen glimt selvfølgelig. Jeg forstod tidlig at Portugal kunne vinne. Allerede når jeg satt å så på Adresse Kiev (NRK sitt program som varmer opp til Eurovision) forstod jeg at han kunne gå av med seieren. Noen vil nok si at dette ikke er en typisk Eurovision låt. Det kan jeg si meg enig i. Men jeg likte hans budskap godt. Det kom også godt fram i takke talen hans. Han ble også nektet å bruke T shirt med teksten S.O.S refugees. Det ble hentydet at det var politisk. Sier meg enig med han. Budskapet var menneskelig ikke politisk. Så flere poeng til han fra meg bare for personligheten hans. Vanligvis liker jeg de sangene som virkelig har det som kalles MGP-faktor på nørde språket. Men i år har jeg virkelig falt for det Belgiske bidraget. Dette er en låt som jeg fint kan høre på hele året. også når jeg ikke er i MGP- modus. Stemmen hennes får meg til å tenke på Tanita Tikaram som jeg var stor fan av på 80-tallet.

Siden jeg har en forkjærlighet for Romfolket, falt jeg også litt for det Ungarske bidraget. Så jeg deler det med dere også. Jeg skal ikke nå lage en lang avhandling om romfolket og de problemstillingene gruppen står ovenfor. Men jeg mener at det er igjennom representanter som Joci Papai vi kan komme fram til løsninger overfor gruppen. Det handler på mange måter om representasjon. Både ikke romer og romer trenger å se romfolk i positive settinger i media og samfunnet ellers. Først når det skjer kan vi jobbe mot en endring av folks oppfatninger av dem og deres egen oppfatning av dem selv. Som igjen tror jeg vil kunne føre til mye positivt.

Hva er ditt forhold til Eurovision og har du noen favoritt ?

Likes

Comments

Hverdag , Oppskrifter

Hei alle sammen!

Merker virkelig at tidsklemmen prøver å tvinge meg til å svekke standeren på middagene som jeg lager. Men jeg prøver å holde stand. Fremdeles har jeg klart å unngå å lage ferdig fabrikata. Satser på at jeg klarer å holde det slik. I dag gikk jeg for en kylling gryte. Vil ikke si at denne er tyrkisk. Dette er en gryte jeg har kommet fram til selv. I Tyrkia fant jeg ikke noen god erstatning for Creme Fraiche. Vist noen vet hva jeg kan bruke som erstatning når jeg er i Tyrkia så blir jeg evig takknemlig.

Denne retten inneholder endel ingredienser som jeg ofte har tilgjengelig. Samtidig så er jeg svært glad i Creme Fraiche. Jeg mener at det skal mye til for at en rett som inneholder Creme Fraiche skal feile. En kan også bytte ut endel av grønnsakene vist det er noe annet en liker bedre eller vist du tilfeldigvis ikke har det i skapet akkurat den dagen du ska lage det. Alt i alt er dette en ganske lett rett som de fleste kan klare. Den går relativt raskt å lage. Den bør kunne være ferdig på 30 minutter. Enste utfordringen du står ovenfor er å kutte grønnsaken. Samtidig kan du lage den så mild du bare ønsker.

Ingredienser:

400g Kyllingfilet (kuttet i strimler)

3 fedd Hvitløk.

1 liten Squash.

1 søt Paprika.

2 Vårløk.

2-3 dl Kyllingbuljong.

1 boks hakkede Tomater.

3-4 ss Creme Fraiche

1 ss Oregano

1ss Basilikim

1/2 ts Paprika pulver

Salt

Pepper

Chili flak eller cayanne pepper vist du ønsker den sterk.

litt sukker.

Fremgangsmåte:

Stek kyllingen sammen med hvitløk. Tilsett deretter grønnsakene, hakket tomat, buljong, krydder og Creme Fraiche. La det surre sammen i 15 minutter. Serveres sammen med ris. Kjempe godt og kjempe lett.

Likes

Comments