Header

JamJam och Hugo haft fyllt ett år och för en månad sedan hade det gått ett helt år sedan vi förlorade Milo, det har gått så fort men ändå har så mycket hänt!

Pojkarna är så underbara och börjar bli så mysiga nu när de börjar bli lite äldre <3 nackdelen är att storasyster Skrutt också insett detta och har börjar sova på dem så de blir svettiga och får tovor...

Nu i helgen sitter jag och överväger om jag ska slänga in en sen anmälan till Ädelkattens tävling i december (Västra Frölunda), måste bestämma mig innan den 14:e i så fall.

I nuläget är det bara Hugo jag är sugen på att ställa ut då Luna börjat bli riktigt grinig över sina obligatoriska bad, matte är bad cop här hemma :<

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

I torsdags när jag kom hem från jobbet låg en liten överraskning i brevlådan, ett litet smakprov från Whiskas och DIREKT gick mina tankar till "OMG nu har jag slagit igenom i bloggvärlden! Nu kommer jag få smakprov och sponsringsförfrågningar!!".

Sen kom jag givetvis ner på jorden och kom på att det säkert är för att jag är medlem i kattklubbar som The Maine Club å Östkatten :P a girl can dream though!

Kanske behöver klättra lite från sveriges 11730:e mest lästa blogg innan sponsringsförfrågningar börjar regna in ^^

Oavsett är gratis alltid gott och i paketet fanns ett smakprov på dentabites som våra katter alltid älskat och en påse blötmat för 1 år +, kanske blir det pojkarnas födelsedagslunch när de fyller ett år om ett par veckor..? :)

Imorgon ska vi skämma bort husse som fyller år <3

Trevlig helg på er alla goa läsare!

#top11730

Likes

Comments

Vi har haft en fantastisk halvhelg i Norrköping, men allt fick så fort och på löpande band så när jag tänker tillbaka förundras jag över hur mycket jag hann med på ett dygn!

Tåget in till Norrköping gick strax efter 17, givetvis började det regna typ en halvtimme innan - som tur är fick jag skjuts in :)

Jag hade en jätte tungt packad väska, en jätte tung Hugo och en otymplig campingstol som jag drog på en kärra (fastnade i varje dörr för stolen var för bred, slutade med att jag fick montera isär allt varje gång jag gick in och ut ur hissar och av och på tåg).

Dessutom hade jag Luna och en ryggsäck att bära på, men på något vänster föll allt på plats :)

Hotellrummet var litet och mysigt, katterna blev bekväma ganska snabbt så jag kunde rusa ut och köpa hem en fet meny från MAX :P Trevlig kväll med kattorna, men vi saknade husse å Jamjam <3

Det var fantastiskt kul på tävlingen, vi hade sällskap av Yasmine och Spock och när Yasmine jobbade som assistent hängde jag med maine coon-gänget, så jag var inte ensam som jag var i Danmark :)

Luna var inte i toppform då hon var lite dunigare än vanligt men Hugo förvånade och tog sitt första cert, han hade ingen chans till nominering dock då domaren direkt såg att han var en liten bäbis och inte riktigt kunde jämföra sig med de vuxna grabbarna :P han blev ju faktiskt 11 månader två dagar tidigare (gränsen för att tävla som vuxen).

Jag hade tur att Maria var på plats och kunde snabbstyla Hugo, jag hade inte riktigt fått bort allt fett ur pälsen när jag badade honom så det var tur att hon kunde göra lite magi i hans päls :P

Senare fick jag en lista på alla schampon och produkter jag behövde ha till honom, haha det var en galet lång lista men vi kom fram till vilket schampo som var viktigast som jag inte hade och jag köpte det - måste börja någonstans :)

På bilden ovanför är Marias katt Atlaz som tog högsta titeln dagen innan <3 (han är släkt med Hugo på ett litet hörn).

Resan hem blev stressig, jag chansade, bad om att få gå från tävlingen strax innan den slutade och sprang till min buss som bara gick en gång i timmen. Tyvärr fanns inga lediga tåg med plats i djurvagnen tidigare så jag fick ändå vänta på mitt bokade tåg en och en halv timme senare :P

Summan är en fantastik men intensiv utställningsresa på typ 26 timmar!

Likes

Comments

Steg 3 är preppning, det är givetvis först nära inpå tävlingsdagen det här behöver göras men är man nybörjare kan det vara bra att test-preppa sin katt för att ta reda på vad som kan behövas och vad som behöver införskaffas för bästa resultat.

Här är det viktigt att stryka under att det här blir man bättre på med tiden allt eftersom man ställer ut mer och mer, ser vad andra använder och får tips samt märker vad som behöver justeras, nu är jag till exempel väldigt säker på hur jag ska piffa upp Luna men jag är fortfarande helt grön med hur jag förbereder Hugo.

Det skiljer mycket beroende på många raser och olika päls, dessutom skiljer det mycket från katt till katt så på det här steget kan jag endast tipsa och inte göra ett perfekt exempel.

1. Tvätta katten - Testa gärna att tvätta katten flera veckor innan tävlingen för att se hur pälsen (eller huden) blir, blir det för elektriskt? Inte rent nog? Det är nu du behöver testa dig fram för att hitta rätt schampo då de flesta tvättar sin katt dagen innan eller på morgonen innan utställningen.

2. Saknas något? - Räcker det med en tvätt eller behövs något mer? Har du rätt redskap och borstar för din katts pälstyp?

Efter lite erfarenhet märkte jag att Luna blev svettig och rosa på utställning så nu pudrar jag henne det sista jag gör innan vi ska upp till domaren.
Pälskatter kan bli elektriska och kan behöva antistat-spray, något jag sett många använda på korthårskatter och nakenkatter är sämskinn (som man putsar bilar med).

3. Lär dig eftersom - Tillåt dig själv att ha en utvecklingskurva, lär dig av folk med samma ras på utställningar, ta till dig tips. Jag trodde Hugo klarade sig utan någon direkt preppning och dag 1 höll det men dag 2 sade domaren att jag fick i bakläxa att lära mig fixa min katt :P

Alla pälsar är olika så man lär med tiden.

4. Packa en necessär - Allt som din katt behöver för att bli fin bör packas med till utställningen så att man är beredd på allt.

Nästa vecka ska Hugo på sittlivs andra utställning, förhoppningsvis kan hans uppfödare Maria hjälpa mig med fler tips om preppning :)

Likes

Comments

Nu när man valt var man vill ställa ut och har följt anvisningarna för anmälan så är det dags att lista upp allt man behöver förbereda och ha med sig inför utställningshelgen, förberedelserna för olika raser varierar enormt (mer om preppning av katten i del 3) så idag går vi igenom i stora drag vad som ALLA behöver tänka på.

1. The Crib: På utställningen blir man i regel tilldelad en gallerbur i måtten 60x75x60 cm, det är nu man behöver ha en burinredning. Jag kommer i framtiden göra ett helt inlägg om hur man syr upp en burinredning men antingen söker man efter någon som syr upp eller så syr man ihop något själv, det viktigaste är:

Tak (gärna med en liten kant på max 10 cm som hänger ner lite på framsidan),
Gardin som täcker tre av burens väggar, hängs upp med knytband eller gardinspiraler
Kattlåda då det är en väldigt lång dag i utställningshallen
och en Botten eftersom ingen katt ska behöva sitta på bar metall en hel dag :P Här funkar en filt väldigt bra.
Vattenskål och matskål med mat katten är van vid

Utöver the basics så är det vanligt med en bädd, vissa har en gardin som täcker kattlådan och många har en bild på katten med uppfödarnamnet.

När det gäller dekorationer av buren är det bara fantasin som sätter gränser, vissa utställningar har även tematävlingar där man kan få pris för bästa burinredning.

Ps, tänk på att ingen reklam bör vara på buren med undantag för reklam för uppfödningen

2. The trip: Det är bra att planera allt med resan - åker man tidigt på morgonen eller kvällen innan? De flesta åker bil men vi klarade oss till Danmark med kollektivtrafik utan problem! Det viktiga är att boka eventuella tågbiljetter, skriva ned eventuella bussar som går ut till hallen från centralstationen eller hotellet man bor på.

Till exempel så ska vi till Norrköping om en månad så jag har förberett med att ladda ner deras app för att kunna köpa bussbiljetter smidigt :)

Ett annat tips är att samåka med någon annan, känner man ingen som ska dit (och inte är rädd för främlingar som jag är) så finns det facebookgrupper för samåkning till utställningar.

3. Logistics: Om det är långt till utställningen och ni inte har någon bekant att bo hos behöver ni ta in på ett hotell eller vandrarhem. Jag undviker gärna detta då det oftast här en tävling kan bli dyr men då och då är det riktigt mysigt att resa med katterna :)

Vandrarhem är billigast men se så att de tillåter djur och att man får ett eget rum. För oss är det aldrig ett alternativ på grund av att man delar badrum med andra och Luna behöver badas varje morgon innan tävling.

Det finns många hotell som tillåter husdjur men tänk på att de bara har ett begränsat antal rum som är djurtillåtna så efter man bokat behöver man ringa hotellet för att bekräfta att man får rätt typ av rum.

4. List it up: Glöm inte att göra en packlista, man vet bäst själv vad man behöver för en helg i utställningshallen i form av godis, kattmat, ombyten mm. (OBS, glöm inte papprena vi pratade om i steg ett som stamtavla och vaccinationsintyg)

Nästa helg kommer jag att skriva lite om preppning av katten så jag kan även flika in att en necessär till katten med tillbehör är väldigt viktigt att ta med sig.

Likes

Comments

Här kommer del 1 av 4 i Hugos utställningsguide för nybörjare som funderar på att ställa ut men inte vet var man ska starta.

Steg 1 - The Papers: Raskatter behöver ha en stamtavla, denna följer med vid köper av en raskatt. Huskatter behöver ett huskattbevis som mn ansöker om från SVERAK (vita katter behöver hörselintyg från veterinär) och dessa dokument ska alltid medtas till alla utställningar tillsammans med vaccinationsintyg.

Steg 2 - The Crew: För att få ställa ut behöver ägaren vara ansluten till en kattklubb, oftast hjälper uppfödaren med detta men man kan givetvis ta kontakt med styrelsen i sin lokala kattklubb - alla är snälla och älskar katter! Medlemskap kostar oftast ett par-tre hundralappar per år.

Steg 3 - Browsing: Nu är det dags att hålla utkik när det är tävling på G i en stad nära dig! (Åka långt bort eller utomlands går givetvis också men ett tips är att börja nära hemmaplan ifall katten inte alls gillar det och ni behöver avbryta)

Fife (Internationella kattförbudet) samlar alla kommande utställningar här.

När ni spanat in er på en kommande utställning (var ute i god tid nu) så är det dags att börja med förberedelser inför kommande utställning, detta går vi igenom i del 2.

OBS, kattutställning är inte för alla katter och det är ägarens egna ansvar att känna av sin katt. Väl på plats kanske en jätte lugn katt blir livrädd eller aggressiv, då får man acceptera att det är en hemmakatt man har och att det är lika fint det! <3

Likes

Comments

Nu har jag anmält Luna och Hugo till en utställning den 8/10 i Norrköping (Östkatten). Det blir bara en dag den här gången då två nätter på hotell känns lite väl mycket.

Luna kommer ha chans till sitt fjärde av totalt 8 CAGPIB-certifikat som behövs för att nå titeln Grand International Premier, men då det krävs mycket poäng för att få certen nu så vet man aldrig ;)

Hugo som precis kommer vara vuxen kommer tävla i den öppna klassen för kastrater och tävla om sitt första certifikat (CAP), att han kan ta poängen som krävs tvivlar jag inte om men då han är en av de vanligaste raserna finns alltid risken till tuff konkurrens så inget är givet vilket är spännande :)

Förutom att det blir en spännande söndag kommer det även bli en väldigt kul tävling då våra vänner Yasmine och Spock kommer vara på plats och även Hugos och JamJams underbara uppfödare Maria :))

Storasyster Luna på 3,2 kg och lillebror Hugo på 6,5 kg <3

Likes

Comments

Jag glömde visst uppdatera om andra dagen på Spinneriet men det gick toppen då med, Luna fick ett cert till hon är nu uppe i 3 CAGPIB-cert av de 8 som krävs för att bli Grand International Premier, kanske kommer vi dit en dag Lunabjörn <3

Hjältarna dag två, så duktiga <3

Väl tillbaka hos mattemor (som vi alltid bor hos när vi ställer ut i Göteborg) så var de helt utslagna och vi tog en semesterdag på måndagen i lugn och ro innan vi åkte hem till husse och Jambo.

Min slutsats av Hugos utställningsebut är att han tog det med ro, jg ställer gärna ut honom igen men det är svårt att ställa två katter samtidigt så vi får se hur framtiden blir..

Likes

Comments

Nu tar vi kväll efter en fantastisk lyckad dag på Spinneriet :)

Hugo gjorde en fantastisk debut och kammade in en Biv (bäst i variant) mot två andra fina coons i grupp 4! Dessutom fick han ex 1 och en matchande prisrosett <3

Luna tog sitt andra CAGPIB-certifikat idag och hon fick en fantastisk bedömning, domaren sade att Luna hade en PERFEKT kropp :D

Det viktigaste att ta med sig är att Luna var lugn och proffsig, Hugo var givetvis lite stirrig först men även han slappnade av och var grymt duktig under sin bedömning!

Imorgon kör vi dag 2 och hoppas på lika fina bedömningar, är så stolt och lycklig. Dock så längtar vi hem till husse och Jamjam <3

Likes

Comments

Om två veckor ska vi på utställning! Lunas första utställning i Sverige på över ett år och Hugos allra första <3 Lite kul att Hugo ställs ut i kattungeklassen, klass 12 (ungdjur) och Luna ska tävla i klass 6 (international premier).

Jag är jätte taggad för det kommer vara flera sphynxar på plats, Lunas kullsyster Corny är en utav dem! :)

Och givetvis är jag suuupertaggad på att äntligen få visa upp min vackra Hugo <3

Likes

Comments