Header

Nu när man valt var man vill ställa ut och har följt anvisningarna för anmälan så är det dags att lista upp allt man behöver förbereda och ha med sig inför utställningshelgen, förberedelserna för olika raser varierar enormt (mer om preppning av katten i del 3) så idag går vi igenom i stora drag vad som ALLA behöver tänka på.

1. The Crib: På utställningen blir man i regel tilldelad en gallerbur i måtten 60x75x60 cm, det är nu man behöver ha en burinredning. Jag kommer i framtiden göra ett helt inlägg om hur man syr upp en burinredning men antingen söker man efter någon som syr upp eller så syr man ihop något själv, det viktigaste är:

Tak (gärna med en liten kant på max 10 cm som hänger ner lite på framsidan),
Gardin som täcker tre av burens väggar, hängs upp med knytband eller gardinspiraler
Kattlåda då det är en väldigt lång dag i utställningshallen
och en Botten eftersom ingen katt ska behöva sitta på bar metall en hel dag :P Här funkar en filt väldigt bra.
Vattenskål och matskål med mat katten är van vid

Utöver the basics så är det vanligt med en bädd, vissa har en gardin som täcker kattlådan och många har en bild på katten med uppfödarnamnet.

När det gäller dekorationer av buren är det bara fantasin som sätter gränser, vissa utställningar har även tematävlingar där man kan få pris för bästa burinredning.

Ps, tänk på att ingen reklam bör vara på buren med undantag för reklam för uppfödningen

2. The trip: Det är bra att planera allt med resan - åker man tidigt på morgonen eller kvällen innan? De flesta åker bil men vi klarade oss till Danmark med kollektivtrafik utan problem! Det viktiga är att boka eventuella tågbiljetter, skriva ned eventuella bussar som går ut till hallen från centralstationen eller hotellet man bor på.

Till exempel så ska vi till Norrköping om en månad så jag har förberett med att ladda ner deras app för att kunna köpa bussbiljetter smidigt :)

Ett annat tips är att samåka med någon annan, känner man ingen som ska dit (och inte är rädd för främlingar som jag är) så finns det facebookgrupper för samåkning till utställningar.

3. Logistics: Om det är långt till utställningen och ni inte har någon bekant att bo hos behöver ni ta in på ett hotell eller vandrarhem. Jag undviker gärna detta då det oftast här en tävling kan bli dyr men då och då är det riktigt mysigt att resa med katterna :)

Vandrarhem är billigast men se så att de tillåter djur och att man får ett eget rum. För oss är det aldrig ett alternativ på grund av att man delar badrum med andra och Luna behöver badas varje morgon innan tävling.

Det finns många hotell som tillåter husdjur men tänk på att de bara har ett begränsat antal rum som är djurtillåtna så efter man bokat behöver man ringa hotellet för att bekräfta att man får rätt typ av rum.

4. List it up: Glöm inte att göra en packlista, man vet bäst själv vad man behöver för en helg i utställningshallen i form av godis, kattmat, ombyten mm. (OBS, glöm inte papprena vi pratade om i steg ett som stamtavla och vaccinationsintyg)

Nästa helg kommer jag att skriva lite om preppning av katten så jag kan även flika in att en necessär till katten med tillbehör är väldigt viktigt att ta med sig.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Här kommer del 1 av 4 i Hugos utställningsguide för nybörjare som funderar på att ställa ut men inte vet var man ska starta.

Steg 1 - The Papers: Raskatter behöver ha en stamtavla, denna följer med vid köper av en raskatt. Huskatter behöver ett huskattbevis som mn ansöker om från SVERAK (vita katter behöver hörselintyg från veterinär) och dessa dokument ska alltid medtas till alla utställningar tillsammans med vaccinationsintyg.

Steg 2 - The Crew: För att få ställa ut behöver ägaren vara ansluten till en kattklubb, oftast hjälper uppfödaren med detta men man kan givetvis ta kontakt med styrelsen i sin lokala kattklubb - alla är snälla och älskar katter! Medlemskap kostar oftast ett par-tre hundralappar per år.

Steg 3 - Browsing: Nu är det dags att hålla utkik när det är tävling på G i en stad nära dig! (Åka långt bort eller utomlands går givetvis också men ett tips är att börja nära hemmaplan ifall katten inte alls gillar det och ni behöver avbryta)

Fife (Internationella kattförbudet) samlar alla kommande utställningar här.

När ni spanat in er på en kommande utställning (var ute i god tid nu) så är det dags att börja med förberedelser inför kommande utställning, detta går vi igenom i del 2.

OBS, kattutställning är inte för alla katter och det är ägarens egna ansvar att känna av sin katt. Väl på plats kanske en jätte lugn katt blir livrädd eller aggressiv, då får man acceptera att det är en hemmakatt man har och att det är lika fint det! <3

Likes

Comments

Nu har jag anmält Luna och Hugo till en utställning den 8/10 i Norrköping (Östkatten). Det blir bara en dag den här gången då två nätter på hotell känns lite väl mycket.

Luna kommer ha chans till sitt fjärde av totalt 8 CAGPIB-certifikat som behövs för att nå titeln Grand International Premier, men då det krävs mycket poäng för att få certen nu så vet man aldrig ;)

Hugo som precis kommer vara vuxen kommer tävla i den öppna klassen för kastrater och tävla om sitt första certifikat (CAP), att han kan ta poängen som krävs tvivlar jag inte om men då han är en av de vanligaste raserna finns alltid risken till tuff konkurrens så inget är givet vilket är spännande :)

Förutom att det blir en spännande söndag kommer det även bli en väldigt kul tävling då våra vänner Yasmine och Spock kommer vara på plats och även Hugos och JamJams underbara uppfödare Maria :))

Storasyster Luna på 3,2 kg och lillebror Hugo på 6,5 kg <3

Likes

Comments

Jag glömde visst uppdatera om andra dagen på Spinneriet men det gick toppen då med, Luna fick ett cert till hon är nu uppe i 3 CAGPIB-cert av de 8 som krävs för att bli Grand International Premier, kanske kommer vi dit en dag Lunabjörn <3

Hjältarna dag två, så duktiga <3

Väl tillbaka hos mattemor (som vi alltid bor hos när vi ställer ut i Göteborg) så var de helt utslagna och vi tog en semesterdag på måndagen i lugn och ro innan vi åkte hem till husse och Jambo.

Min slutsats av Hugos utställningsebut är att han tog det med ro, jg ställer gärna ut honom igen men det är svårt att ställa två katter samtidigt så vi får se hur framtiden blir..

Likes

Comments

Nu tar vi kväll efter en fantastisk lyckad dag på Spinneriet :)

Hugo gjorde en fantastisk debut och kammade in en Biv (bäst i variant) mot två andra fina coons i grupp 4! Dessutom fick han ex 1 och en matchande prisrosett <3

Luna tog sitt andra CAGPIB-certifikat idag och hon fick en fantastisk bedömning, domaren sade att Luna hade en PERFEKT kropp :D

Det viktigaste att ta med sig är att Luna var lugn och proffsig, Hugo var givetvis lite stirrig först men även han slappnade av och var grymt duktig under sin bedömning!

Imorgon kör vi dag 2 och hoppas på lika fina bedömningar, är så stolt och lycklig. Dock så längtar vi hem till husse och Jamjam <3

Likes

Comments

Om två veckor ska vi på utställning! Lunas första utställning i Sverige på över ett år och Hugos allra första <3 Lite kul att Hugo ställs ut i kattungeklassen, klass 12 (ungdjur) och Luna ska tävla i klass 6 (international premier).

Jag är jätte taggad för det kommer vara flera sphynxar på plats, Lunas kullsyster Corny är en utav dem! :)

Och givetvis är jag suuupertaggad på att äntligen få visa upp min vackra Hugo <3

Likes

Comments

Äntligen blev utlandsresan av efter ett uppehåll på tio månader och givetvis levererade Luna och kammade in sitt sista CAPS-cert för att få sin nya titel "International Premier" och dagen därpå tog hon sitt första CAGPIB-cert på vägen mot nästa titel.

Därmed hade vi fått mitt drömmål med resan som jag knappt vågat hoppas på men förutom det kammade lillskruttet även in Nominering båda dagarna och fick visa upp sig i panelen där hon tyvärr inte fick några röster men en fantastiskt fin Devonflicka blev BIS.

Givetvis regnade det och blåste för fullt bara för att jag hade mycket packning och behövde gå mycket mellan station och hotell samt station och utställning.

Första dagen tappade jag bort mig i regnet och Luna klagade massor på mig (inte för att hon frös så väl inpackad som hon var, men det var skumpigt och stressigt).

Såklart hade vi matchande outfits på lördagen även om Lunas tröja fort åkte av och jag hade en stor svart tröja + två jackor över :)

Jag skulle kunna skriva flera A4 om hela långa helgen men jag känner att jag täckt det viktiga - Luna är grym, jag är trött och superstolt!

My beloved monster and me, we go everywhere together <3 så glad att jag har min lilla tjej, hon är min bästa vän och det är fantastiskt att resa med henne :)

My beloved monster - Eels

Likes

Comments

Har åter igen försökt ta bilder på pojkarna och lyckades idag komma FARLIGT nära att lyckas knäppa en fin bild på båda pojkarna på samma bild - men skärpan svek mig i sista sekund!

Som liten bild i mitten tänker man kanske inte lika mycket på det? xD

För övrigt funkar alla tre katter ihop mycket bättre nu, de hänger ihop om dagarna med lite paus för mat och toabesök. Luna är inte så förtjust i dem men hon blir bättre på att acceptera att de cirkulerar runt henne som två månar.

Likes

Comments

Mitt i jobb och kattungekaos slog det mig att om tre veckor är jag och Luna i Danmark! Resefebern har kickat in och jag har fortsatt mitt planerande.

Det är enkel resväg till Köpenhamn - X2000 och jag lyckades paxa plats i djurvagnen så jag slipper åka baklänges båda resvägarna.

Jag har noggrant mätt ut gångavstången - kommer gå max 1,3 km och jag har sprungit runt i sreet-viewer så att jag verkligen vet hur jag ska gå. Kartorna ska skrivas ut också, jag tänker inte förlita mig på mobilen ifall det blir trassel med internet eller batteri.

Det är lite läskigt att resa själv, speciellt med katt då jag för hennes skull inte har några planer på att irra runt. Tvärsäkert kommer jag att ta Lunaväskan över axeln och marshera mot hotellet!

Likes

Comments

Lite uppdatering om pojkarna.

Det är häftigt att lära känna Hugo och JamJam mer och mer för varje dag.

Att de skulle vara vilda huliganer hade vi redan fått höra långt innan de flyttade in, inte minst när vi skulle hämta dem och upptäckte att flera morrhår per katt blivit avtuggade (undrar om katter har något typ "krigstrofé-system" eller typ markerar rank genom att typ säga "käkade dina morrhår, ägd.")

Hugo har typiskt lillebrors-syndrom - han är superbusig och hoppar ofta på storebror JamJam, det är också oftast Hugo som väcker oss om nätterna oavsett om han vill kela(slicka en på ögonlocken med sin sandpapper-tunga eller kloa ens hals) eller om han ska busa.

Det sötaste med Hugo är att han gör de där duv-kurrande ljuden som påminner mig om Milo, även om det är ett rätt vanligt ljud för rasen.

JamJam är ofta sällskapssjuk, han HATAR stängda dörrar och ylar ofta om någon dörr stängs (och han är en rackare på att kasta sig ut så fort en dörr öppnas).

JamJam är lite happy-go-lucky och vill vara vän med alla - till och med sura Luna som bara morrar och fräser när han går nära men skam den som ger sig!

Även om pojkarna är bedårande nu så kan jag inte låta bli att dagdrömma om hur stiliga och goa de kommer vara som vuxna. Hur gula ögon får de? Hur kommer deras manar bli (man har jag förstått kan vara lite av en säsongsvara på maine coon-hanar)? Hur stora tassar kommer de ha?

Fortsättning följer.. :)

Likes

Comments