Tänkte dela med mig av lite serietips såhär i mörka tider, blir flera inlägg med några serier i varje som kommer publiceras med jämna mellanrum. Enjoy!

Alias Grace (2017)
En helt fantastisk miniserie i sex avsnitt, baserad på boken med samma namn av Margaret Atwood. Kort beskrivet handlar serien om en flicka vid namn Grace Marks som dömts för ett dubbelmord på en gårdsägare och hans hushållerska, men många tvivlar på att hon faktiskt är skyldig. Att ta reda på sanningen blir Dr. Jordans uppgift, och för honom berättar Grace hela sin livshistoria. Serien utspelar sig på 1800-talet, så är du inte ett dugg intresserad av historia kanske detta inte är något för dig. Jag rekommenderar den iallafall varmt, och du hittar den på Netflix!

Vår tid är nu (2017)
Tvivlar på att någon har missat SVT:s succéserie Vår tid är nu, sista avsnittet för säsong 1 sändes i måndags så den finns fortfarande att se på SVT Play. Serien tar sin början vid andra världskrigets slut 1945 och sträcker sig sedan många år framåt samtidigt som man får följa huvudpersonernas liv och utveckling. Jag gillar verkligen att flera handlingar utspelar sig parallellt med varandra, tycker att det gör en serie mindre långtråkig i och med att det alltid händer något. Stort plus för att den är så informativ, man får sig verkligen en riktig historialektion! Det är svårt att beskriva handlingen utan att spoila, så jag nöjer mig med att berätta att den kretsar kring familjen som äger restaurang Djurgårdskällaren i Stockholm och de som är anställda där.

Call the Midwife (2012)
En serie baserad på barnmorskan Jennifer Worths memoarer med samma namn. Call the Midwife (Barnmorskan i East End på svenska) utspelar sig i en fattig stadsdel i London och där får man följa barnmorskornas liv och arbete. Serien innehåller mycket humor, mycket kärlek (dels i form av romantik men framförallt skildrar den kärleken i mellanmänskliga relationer) och en hel del sorgliga händelser. För mig som är intresserad av vård, medicin och historia är detta den ultimata serien, men jag tror att vem som helst uppskattar den. Sex säsonger finns och fem av dem hittar du på Netflix!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Contains affiliate links

...är ett godkänt betyg på tentan vi skrev i måndags :/ Och massor av andra saker förstås. Framförallt en micro, är sjukt jobbigt att behöva värma allt i ugnen/på spisen. Satte ihop ett collage med lite annat smått och gott som jag inte hade tackat nej till att få i julklapp, kanske kan det inspirera någon som inte vet vad hen ska önska sig?

Likes

Comments

Lotta Lundberg skriver i sin krönika "Unga utbrända kvinnor - en samhällsfara" att unga kvinnor som drabbas av utmattningssyndrom får skylla sig själva för att de inte kan sätta gränser. Hon menar på att det inte är samhällets ansvar, utan utmattning är något man drabbas av om man är en "ytlig människa med ytliga ideal som tävlar mot andra duktiga flickor".

Lundbergs resonemang är skevt på många plan. För det första: utmattning drabbar inte bara kvinnor i medelklassen som "pluggar heltid, har tre extrajobb, skriver en bok och driver ett Instagram-konto", utan utmattning kan drabba vem som helst. För det andra: att unga kvinnor blir utbrända är i allra högsta grad samhällets ansvar. Det är samhället som ställer krav på hur kvinnor ska vara, bete sig och se ut. Du ska vara duktig i skolan, inte prata för mycket, inte vara bråkig, inte ta för mycket plats (samtidigt som du MÅSTE VÅGA TA FÖR DIG!). Du ska vara smal, men inte för smal. Du ska se fräsch och fixad ut, men samtidigt ska du vara naturlig. Gör si, gör så, bråka inte nu, var trevlig.

Kvinnor har precis samma krav på sig som män har när det gäller att utbilda sig, skaffa ett jobb och en bostad. Problemet är att det inte slutar där, utan vi ska också att axla rollen som huvudansvarig för hem och familj. När en nybliven farsa promenerar med barnvagnen eller byter blöja klockan 03:30 på natten är det värt beröm, medan en nybliven mamma förväntas göra sådant. Mammor fixar matsäck, ser till att det finns passande kläder till luciafirandet på förskolan och tar barnens husdjur till veterinären. Hon frostar av frysen och putsar fönster. Ser till att fixa present när barnen är bjudna på kalas. Allt detta sker i det tysta, samtidigt som hon i genomsnitt tjänar 12% mindre än sin man.

Det är kanske inte så konstigt trots allt, att kvinnor blir utbrända. Och att säga att vi bör skärpa oss och börja sätta gränser kommer inte hjälpa, utan det blir ytterligare ett krav på hur en kvinna bör vara.

Likes

Comments

H&M Premium Quality

Acne Studios

Samsøe & Samsøe

Känner verkligen för att investera i stickade tröjor i bra material nu inför hösten. Har en polotröja i merinoull (bästa materialet!) från H&M:s Premium Quality-sortiment sedan innan, älskar den.

Likes

Comments

Contains affiliate links

Long time, no see! Tänkte faktiskt börja blogga igen, nu när sommaren snart är över och man får tillbaka sina vardagliga rutiner.

Såg nyss när jag var inne på KICKS hemsida att man just får hela 9% återbäring när man registrerar sitt köp där hos Refunder, bra va? För er som inte vet är Refunder en tjänst som ger en återbäring på alla onlineköp man gör, förutsatt att sidan man handlar från är ansluten dit. Jag har på bara några månader fått tillbaka flera hundra kronor, pengar man annars inte hade sett skymten av! Vill ni bli medlemmar på Refunder kan ni klicka HÄR, och då får ni 50:- i bonus när ni genomför ert första köp (gäller om ni handlar för mer än 100:-).

Tänkte passa på att klicka hem några av mina favoritprodukter, länkar till samtliga finns nedan!

Likes

Comments