Lotta Lundberg skriver i sin krönika "Unga utbrända kvinnor - en samhällsfara" att unga kvinnor som drabbas av utmattningssyndrom får skylla sig själva för att de inte kan sätta gränser. Hon menar på att det inte är samhällets ansvar, utan utmattning är något man drabbas av om man är en "ytlig människa med ytliga ideal som tävlar mot andra duktiga flickor".

Lundbergs resonemang är skevt på många plan. För det första: utmattning drabbar inte bara kvinnor i medelklassen som "pluggar heltid, har tre extrajobb, skriver en bok och driver ett Instagram-konto", utan utmattning kan drabba vem som helst. För det andra: att unga kvinnor blir utbrända är i allra högsta grad samhällets ansvar. Det är samhället som ställer krav på hur kvinnor ska vara, bete sig och se ut. Du ska vara duktig i skolan, inte prata för mycket, inte vara bråkig, inte ta för mycket plats (samtidigt som du MÅSTE VÅGA TA FÖR DIG!). Du ska vara smal, men inte för smal. Du ska se fräsch och fixad ut, men samtidigt ska du vara naturlig. Gör si, gör så, bråka inte nu, var trevlig.

Kvinnor har precis samma krav på sig som män har när det gäller att utbilda sig, skaffa ett jobb och en bostad. Problemet är att det inte slutar där, utan vi ska också att axla rollen som huvudansvarig för hem och familj. När en nybliven farsa promenerar med barnvagnen eller byter blöja klockan 03:30 på natten är det värt beröm, medan en nybliven mamma förväntas göra sådant. Mammor fixar matsäck, ser till att det finns passande kläder till luciafirandet på förskolan och tar barnens husdjur till veterinären. Hon frostar av frysen och putsar fönster. Ser till att fixa present när barnen är bjudna på kalas. Allt detta sker i det tysta, samtidigt som hon i genomsnitt tjänar 12% mindre än sin man.

Det är kanske inte så konstigt trots allt, att kvinnor blir utbrända. Och att säga att vi bör skärpa oss och börja sätta gränser kommer inte hjälpa, utan det blir ytterligare ett krav på hur en kvinna bör vara.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

H&M Premium Quality

Acne Studios

Samsøe & Samsøe

Känner verkligen för att investera i stickade tröjor i bra material nu inför hösten. Har en polotröja i merinoull (bästa materialet!) från H&M:s Premium Quality-sortiment sedan innan, älskar den.

Likes

Comments

Contains affiliate links

Long time, no see! Tänkte faktiskt börja blogga igen, nu när sommaren snart är över och man får tillbaka sina vardagliga rutiner.

Såg nyss när jag var inne på KICKS hemsida att man just får hela 9% återbäring när man registrerar sitt köp där hos Refunder, bra va? För er som inte vet är Refunder en tjänst som ger en återbäring på alla onlineköp man gör, förutsatt att sidan man handlar från är ansluten dit. Jag har på bara några månader fått tillbaka flera hundra kronor, pengar man annars inte hade sett skymten av! Vill ni bli medlemmar på Refunder kan ni klicka HÄR, och då får ni 50:- i bonus när ni genomför ert första köp (gäller om ni handlar för mer än 100:-).

Tänkte passa på att klicka hem några av mina favoritprodukter, länkar till samtliga finns nedan!

Likes

Comments