Jag har alltid tittat på Teen Wolf med lite blandade känslor. Egentligen har jag väl aldrig tyckt att den är speciellt bra, underhållande är den, men bra vet jag inte om man kan kalla det. Jag har alltid tyckt att skådespeleriet varit lite halvkasst, manuset alldeles för klyschigt och rörigt med fokus på fel saker och specialeffekterna har varit rent pinsamma. Dock måste jag efter denna säsong erkänna att nu äntligen börjar det faktiskt likna något.

För det första tycker jag att storyn denna säsong har varit riktigt bra. Det har varit en röd tråd genom hela, varit lätt att följa och hållit spänningen hela vägen. Jag gillar även hur de framför allt har spelat mycket på karaktärernas rädslor och känslor och hur deras relationer mellan varandra sakta förstörs p.g.a. detta. Det är Stiles med sin rädsla över att berätta för Scott om Donovan, Malia som i hemlighet får reda på mer om the desert wolf och Liam som får alldeles för mycket känslor inom sig mot slutet av säsongen vilket han tar ut på Scott. Jag tycker de har haft en bra balans mellan detta och deras storyline med the Dread Doctors och the chimeras. Hur underbara monster är inte det förresten? Läskiga, mystiska och väldigt farliga. Jag älskar det. Även dialogerna har varit bättre än innan och åtminstone lite mindre klyschiga. Oavsett om det är en rolig, sorglig, romantisk eller dramatisk scen så tycker jag att de lyckats imponerande bra med replikerna.

Sedan så kan jag fortfarande tycka att mycket av skådespeleriet fortfarande inte är på så överdrivet hög nivå, slagsmåls scenerna fortfarande ser rätt dåliga ut och att det stundtals blir lite oklart vad det egentligen är som händer. Men just nu är jag beredd att förlåta det med tanke på alla framsteg som serien ändå har gjort denna säsong.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Vem är Jon Snows mamma?

Fem böcker och fem säsonger senare och fortfarande undrar man detta. Visst har man fått ledtrådar men något klart svar har det aldrig varit. Dock så kan det inte vara omöjligt att lista ut då George RR Martin innan serien startades frågade D.B. Weiss och David Benioff vem de trodde att Jon Snows mamma är och åtminstone en av dem svarade rätt på det frågan. Så kan de lista ut det så borde vi kunna.

Det här inlägget kommer handla om en populär teori om detta som brukar förkortas R+L=J. Denna teori handlar inte bara om vem Jons mamma är utan även vem hans pappa är, alltså att Ned inte är pappan över huvud taget. R+L=J står för Rhaegar Targaryen + Lyanna Stark = Jon Snow. Vi kan börja med att reda ut begreppet. Rhaegar Targaryen var Aerys Targaryens (The mad king) son, storebror till Daenarys och alltså arvinge till tronen. Lyanna Stark var Ned Starks syster och skulle gifta sig med Robert Baratheon. Dessa två möttes på en turnering på Harrenhall när Targaryens fortfarande höll tronen. Rhaegar Targaryen vann turneringen och som pris fick han en krans av blåa rosor som han skulle ge till den vackraste kvinnan där som då skulle bli utnämnd till "queen of love and beauty". Rhaegar var gift med Elia Martell och alla förväntade sig att han skulle ge kransen till henne men han red förbi Elia för att istället ge den till Lyanna Stark. När detta hände föll det en stor tystnad över hela publiken då detta inte alls var vad som förväntades.

Det är efter detta som historien blir lite mer oklar. Man vet att en kort tid efter turneringen så försvann Lyanna Stark med Rhaegar men uppfattningarna om precis vad som hände delar sig. Vissa säger att Rhaegar kidnappade och våldtog henne medan andra säger att de var förälskade och rymde iväg tillsammans. Rhaegar gömde sedan undan Lyanna i Tower of Joy och hade flera från sin Kingsguard som vaktade den. I slutet av Roberts Rebellion tog sig Ned Stark till Tower of Joy med några kompanjoner. De flesta dog i försöket att komma in men Ned överlevde och kom in i tornet och hittade Lyanna i en säng fylld av blod. Hon var döende och man vet att hennes sista ord till Ned innan hon dog var "Promise me, Ned".

Exakt vad hon fick Ned att lova vet man inte men enligt den här teorin så tror man alltså att hon precis fött ett barn och det var därför sängen var fylld med blod och därför hon var döende. Och man tror att löftet Ned gav henne var att ta hand om hennes nyfödda son och inte avslöja hans riktiga identitet. Därför tog Ned med sig barnet, döpte honom till Jon Snow och sa att det var hans egna.

Det finns flera anledningar till att man kan tro på denna teori, förutom just att historien passar in. Här är några av anledningarna:

  • Ned Stark är den karaktären i serien som har mest heder och det känns osannolikt (även om det kanske inte är omöjligt) att han skulle vara otrogen. Däremot har jag inte svårt att tro att han skulle kunna ljuga och säga att barnet är hans även om det inte är det.

  • Jon Snow har blivit beskriven som han vara mer lik Ned än hans andra barn, vilket då ändå kan förklaras med den här teorin då Lyanna och Ned är syskon vilket förklarar att Jon liknar Ned.

  • Tre stycken från the Kingsguard var och vaktade the Tower of Joy varav några av de bästa krigarna som fanns. Det känns osannolikt att Rhaegar skulle sätta så stor vikt vid att vakta Lyanna om det inte fanns något mer i tornet; en till Targaryen.

  • I säsong 5 tog de plötsligt upp mycket om Lyanna och Rhaegar igen, saker som de inte har nämnt sedan början av serien. T.ex. var Littlefinger och Sansa nere i kryptan och kollade på Lyanna Starks grav, Ser Barristan Selmy pratar en hel del om Rhaegar. Varför skulle de ta upp det nu om det inte var en del av något viktigt?

  • Melisandre har varit extremt intresserad av Jon Snow denna säsong och tidigare har Melisandre endast varit intresserad av de som har kungligt blod.

  • Det finns massa små hintar genom hela serien om detta. Till exempel när Daenarys är i House of the Undying och har en massa visioner. I en av visionerna går hon fram till järntronen och det ligger ett lager av snö på golvet/tronen. Sekunden efter går hon genom tunneln på muren och kommer ut på andra sidan. Kan detta vara en hint? Eller när Aemon Targaryen säger till Sam; "A Targaryen alone in the world, it's a terrible thing" och precis då kommer Jon Snow in i rummet. En ledtråd? Kanske.

  • Varför har Ned aldrig berättat för Jon vem hans mamma är? Visst att det kanske inte skulle vara så roligt att höra att hon är en hora men hade inte det varit bättre för honom att veta än han gå i ovisshet. Om inte det var så att hemligheten var större än så och Ned ville skydda Jon.


Det finns många ledtrådar. Är man uppmärksam kan man gång på gång se saker som stödjer denna teori. Själv tror jag stenhårt på den. Men vad skulle det betyda om den stämmer? Vem vet. Det väntar att se.

Likes

Comments


Stort grattis till en av världens mest fantastiska människor, J.K. Rowling! Och då även så klart ett stort grattis till vår älskade Harry Potter

Tack för att ni finns och för att ni gjorde min barndom!

Likes

Comments

I jul kommer den äntligen, nästa avsnitt av Sherlock. Inte bara vilket avsnitt som helst utan ett specialavsnitt som sker i den era som de ursprungliga Sherlock Holmes böckerna är skrivna i. Jag blev väldigt förvånad när jag hörde talas om detta men måste säga att jag är mycket förväntansfull inför det. Jag älskar vanliga Sherlock och den miljö som det utspelar sig i. Men jag har också alltid älskat Sir Arthur Conan Doyles noveller och är väldigt spänd att se denna tidsperiod och atmosfär verkligen komma till liv i serien.

Ärligt talat så ger inte trailern speciellt många ledtrådar för vad som kommer hända i specialen eller vad för fall de kommer jobba med. Jag hoppas vi får se mer klipp och få mer ledtrådar nu i höst. Jag är verkligen så taggad, nu har vi varit utan Sherlock allt för länge!


Bara för att reda ut allting ordentligt, endast specialavsnitten kommer ske i ett annan tidsperiod. När säsong 4 kommer så är allt tillbaka till det vanliga igen.​

Likes

Comments

Detta är mitt urval av de 10 bästa karaktärerna i Game of Thrones.

10. Sansa Stark

"My skin has gone from porcelain, to ivory, to steel."

Under de första säsongerna var kanske inte Sansa speciellt mycket att hurra för men det är ändå en av de karaktärerna som jag tycker har växt mest under seriens gång. För varje säsong blir hon smartare och slugare och jag tror att när allt kommer till kritan så kommer hon vara en riktigt skicklig spelare i the game of thrones.

9. Jaime Lannister

"There are no men like me. There's only me."

Han är smart, har mycket makt och är mer godhjärtad än han vill erkänna. Han är dessutom helt klart en av de roligaste karaktärerna i serien. Jag älskar även hans relation med Cersei och framför allt hur den har utvecklats. Efter han mött Brienne så kan han inte längre förhålla sig på samma sätt till Cersei vilket jag tycker är väldigt intressant att se.

8. Lord Varys

"Power resides where men believe it resides. No more and no less."

Det som jag framför allt tycker om med Varys är att man aldrig vet vilken sida han står på, om han är ond eller god eller vad det egentligen är han vill. Jag tror helt enkelt på att han alltid försöker göra vad han anser är bäst för riket och har en långsiktig plan som ingen annan kan veta om. Så även om Varys inte direkt är den mest underhållande karaktären så blir han mycket mer spännande för att man aldrig vet vad han vill.


7. Podrick Payne

"There has never lived a more loyal squire"

Pod är den klumpigaste, lojalaste och snällaste karaktären man kan tänka sig. Hur underbart har det inte varit att se honom tillsammans med Brienne denna säsong. Hur han så ambitiöst alltid försöker göra sitt bästa för att göra som Brienne vill. Underbart rolig karaktär som inte går att tycka illa om.

6. Ygritte

"You’re mine. Mine, as I’m yours. And if we die, we die. All men must die, Jon Snow. But first we’ll live."

Fanns det någonsin någon nackdel med Ygritte? Hon var cool, kaxig, snygg och smart. Jag tror hon hade ett mycket bra inflytande på Jon Snow och fick honom att inse hur lite han egentligen visste om världen och på så vis kunde bli mer ödmjuk. Jag är fortfarande ledsen över hur kort tid Ygritte fick vara med då det verkligen var en karaktär som jag tyckte om.

5. Jon Snow

"I am the sword in the darkness. I am the watcher on the wall."

Underbara Jon Snow. En riktig hjälte och god ända in i hjärtat vilket man kan säga om väldigt få andra karaktärer. Dessutom är han snygg som ingen annan. Finns helt enkelt ingen dåligt att säga om honom.

4. Petyr 'Littlefinger' Baelish

"Always keep your foes confused. If they are never certain who you are or what you want, they cannot know what you are like to do next."

Ytterligare en karaktär som jag gillar pga av att man aldrig vet vad han planerar eller på vilken sida han står. Han är utan tvekan en av de smartaste i hela Westeros och tänker alltid fem steg före alla andra. Läskigt creepy och står alltid för grymma storylines, därför är han klart en av mina favoriter.


3. Tyrion Lannister

"Never forget what you are. The rest of the world will not. Wear it like armor, and it can never be used to hurt you."

Behöver det ens någon förklaring? Han är rolig, smart och en av de få som man faktiskt tror kan och vill göra någonting bra för riket. Han hjälper dem som behöver hjälp och hämnas på de som gjort honom illa. Detta är även en karaktär som man tycker så synd om då han är så hatad fastän han egentligen är den som förtjänar minst hat av alla.

2. Arya Stark

"Valar Morghulis"

Detta är utan tvekan en av de alla smartaste som finns i hela serien. Hon är bara ett barn men förstår ändå världen bättre än många andra. Hon klarar sig undan många knipor endast med denna egenskap. Att hon dessutom är så sjukt badass och vägrar vara den som andra förväntar sig att hon ska vara gör henne till en karaktär som man ser upp till. Det är även så fantastiskt att trots att hon förlorar allt gång på gång, hennes familj, vänner och hela hennes liv faller ihop framför henne, så slutar hon aldrig kämpa. Hon har sin lista på människor hon ska döda och den får henne att kliva upp varje morgon och fortsätta i hopp om att någon gång få hämnas.

1. Cersei Lannister

"Love is poison. A sweet poison, yes, but it will kill you all the same."

Många hävdar att hon bara är en genom ond karaktär som aldrig gör något bra. Och även om jag på ett sätt kan hålla med om detta så tycker jag ändå att hon har någonting. Jag tror egentligen att hon är ganska smart men att hennes känslor allt för ofta kommer före hennes förnuft. Hon är så desperat för att hålla kontrollen i hennes liv och ingenting har någonsin fungerat som hon ville det. Hon har alltid haft drömmar om att bli drottning och att få ha makt men har sedan insett att det aldrig blev som hon hade tänkt det. Att livet ständigt gått emot henne har gjort henne till den iskalla människa hon är idag. Jag tycker synd om henne, hon försöker och försöker att på alla sätt leva upp till sin familjs namn men vad hon än gör så blir det alltid fel. Hon gifte sig med en kung som aldrig älskade henne medan den enda mannen hon älskade är någon hon aldrig kan vara med. Det är inte konstigt att hon blir så iskall och rentav av elak då.

Likes

Comments