​Denna tårta blir ca 10 bitar, och läs igenom recpetet noga innan du börjar. Det är väldigt många moment som krävs. Så vill du ha en utmaning så självklart ska du testa denna tårta =) Nu står ingredienserna i varje spalt men längst ner har jag skrivit exakt alla ingredienser du behöver så slipper du räkna ut det själv =) Lycka till!

Rulltårtsbotten:

3 stora ägg

1,5 dl socker

2 tsk bakpulver

4 msk potatismjöl


Sätt ugnen på 250 grader. Smöra och mjöla ett bakplåtspapper som täcker en hel plåt.

Blanda samma potatismjölet och bakpulvret.

Separera äggulor och vitor, vispa äggvitorna till ett fast skum.

Vispa äggulorna och sockret till en pösig smet, rör ner mjölblandningen och vänd försiktigt ner äggvitan.

Bred ut smeten på plåten (tänk på att täcka ordentligt) och grädda snabbt i ugnen ca 5 min. Håll koll!

Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper och låt kallna

Skär kakan i ca 8 cm breda längder längst kortsidan. (använd linjal)


​Hasselnötsmarängbotten:

3 äggvitor

2 dl socker

100 g hasselnötskärnor


Sätt ugnen på 150 grader. Rosta hasselnötterna i en stekpanna och gnid sedan av skalen med en ren handduk. 

Finhacka hasselnötterna. Vispa upp äggvitorna och tillsätt sedan sockret lite i taget. Vispa marängen länge så den bildar toppar. Du ska kunna vända upp och ner på bunken. Vänd ner dom finhackade hasselnötterna i marängen. Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper i botten och runt kanterna med lite smör som klister och häll sedan ner marängsmeten.

Grädda mitt i ugnen i ca 45 min, låt sedan kallna i formen


​Nougatchokladkräm:

0,75 dl socker

0,75 dl gräddmjölk (hälften mjölk, hälften grädde)

1,5 msk kakao

150 g dubbelnougat

35 g smör

2 dl grädde


Koka upp gräddmjölken och sockret på svag värme, vispa ner kakaon och nougaten i små bitar, vispa tills det blir en blank smet. Ta av från plattan och vispa ner smöret och låt smeten kallna, vispa gärna då och då så smöret vispas samman i smeten. Bred sedan smeten över rulltårtelängderna, vispa sedan grädden och bred även den över nougatsmeten.


​Marängsmörkräm med nougat:

2 äggvitor

1,5 dl socker

200g rumsvarmt smör

100g dubbelnougat

2 msk kakao

1 msk kallt kaffe


Ta fram smöret i god tid så det hinner bli rumsvarmt​, dela smöret i kuber.

Blanda äggvitor och socker i en rostfri och fettfri bunke och ställ ovanpå en kastrull med kokande vatten.

Vispa marängen med en handvisp till marängen uppnår ca 65 grader, du kan även känna mellan fingrarna så socker kristallerna har smält. Tag sedan av plattan och vispa kraftigt  tills marängen svalnat. (fördelen att ha en assistent här)

Sänk sedan hastigheten och tillsätt smöret lite åt gången annars kan smörkrämen skära sig. Ha tålamod så får du en bra smörkräm. När allt smör är i smeten kan du öka hastigheten lite igen och vispa upp smörkrämen. Tillsätt sedan smält (avsvalnad nougat), kakao och det kalla kaffet. Låt stå i kylskåp en stund.


​Montering av tårtan:

Lägg hasselnötsbotten på ett tårtfat.

Rulla första rulltårtelängden och ställ i mitten av hasselnötsbotten, sedan rullar du resterande längder runt om den i mitten så det bildas en virvel ungefär. Skär bort hasselnötsbotten om det blir över.

Spackla sedan hela tårtan med nougatkrämen och ställ kallt en stund.

Hacka ca 2 dl hasselnötter som du sedan trycker dit runt hela tårtan längst med den nedre kanten.

Dekorera din tårta med lite gräddrosor eller låt fantasin flöda =)


ALLA INGREDIENSER DU BEHÖVER TILL DENNA TÅRTA:

Ägg: 8 st

Socker: 5,75 dl

Bakpulver: 2 tsk

Potatismjöl: 4 msk

Hasselnötter: 200 g

Nougat: 250 g 

Grädde: 5 dl

Mjölk: 0,25 dl

Smör: 235 g

Kaffe: 1 msk

Kakao: 3,5 msk

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Detta är det godaste jag gjort på länge!


Du behöver :

Ca 700 g kalventrecote av älg
2 tsk Timjan
2 tsk Rosmarin
2 tsk Basilika
2 tsk Svartpeppar
1 tsk vitlökspulver
3 tsk Salt
1 msk vetemjöl

Blanda alla kryddor tillsammans med mjölet och sedan klappar du dit kryddblandningen på köttet. Hetta upp en stekpanna rikligt med smör och olja. Bryn köttbiten runtom tills den fått lite färg. Lägg i en ugnsfast form och in i ugnen. 150 grader i ca 45-60 min. Har du en termometer så ska köttet ligga runt 63-65 grader. Jag valde 65. Ta ut köttet och låt vila 15 min innan du skär upp det i skivor.

Ugnsrostade rotsaker:

1 palsternacka
1 kålrot
4 morötter
Påse mandelpotatis
1 dm purjolök
1 röd paprika
Flytande honung
Rapsolja
Salt och peppar

Skölj, skala och hacka allt i stavar eller hur ni själva vill ha de.. Lägg allt på en plåt, ringla över olja och honung. Strö salt och peppar över. In i ugnen på 225 grader ca 45 min. Testa med en provsticka om rotsakerna är mjuka, då är dom klara.

Vitlöksbröd:
3 vitlöksklyftor
Grillkrydda
Vitlökspulver
Persilja
100 g smör

Blanda ihop och krydda efter smak. Bre på rostmackor och in i ugnen på 225 grader tills dom blir gyllenbruna runt kanterna.

Rosépepparsås:
1 schalottenlök
2 msk rosépeppar
2 dl madeira
2 dl grädde
2 msk Kalvfond
100 g smör

Hacka löken och hetta upp en stekpanna med lite smör i, stek löken lite tills den är mjuk. Krossa rosépeppar i en mortel och häll det i stekpannan, häll i madeira och låt vätskan nästan koka bort helt. Häll i grädden och fonden, sedan smöret klickvis tills du fått en lagom tjock sås.

Likes

Comments

Att vara gravid innebär cravings på allt möjligt och jag har blivit helt tokig i mango!
Så lite nyttigare kvällsfika än en godispåse fick det bli ikväll.

Hemmagjord frozen yoghurt mango med jordgubbar 🍓 👌
Hur enkelt som helst att göra och super gott!

Allt du behöver är vaniljyoghurt och mango som du sedan mixar ihop till en god mousse liknande konsistens. En fördel är att ingredienserna är frysta före men jag kunde inte hålla mig så jag körde min i glassmaskin. Fungerade lika bra 😊
Servera med jordgubbar eller annan god frukt!

Likes

Comments

Idag blev det kycklingsallad till middag, samt baguetter med grillad kyckling och en mango curryröra! 👌
Ikväll ska det avnjutas en frozen mango yoghurt!

Likes

Comments

Supergott och enkelt!
Till detta behöver du:

500 g älgfärs
2 nävar havregryn
1 ägg
0,5 dl grädde
Salt
Vitpeppar och grillkrydda efter behag

Blanda ihop allt till en smet. Låt stå och dra en stund. Ta fram 2 ark bakplåtspapper och forma färsen till bollar, ungefär lika stora som ett äpple. Platta till bollarna, en i taget, mellan bakplåtspapprena. Stek i smör tills dom är genomstekta.

Svampsås:
7-8 st medelstora Champinjoner
1 liten schalottenlök
Smör
Salt
Nymalen svartpeppar
1 msk Kalvfond
2-3 dl grädde
1 tsk soya
Maizena

Hacka löken fint, skölj och hacka Champinjonerna i skivor.
Fräs dom tillsammans med smör i en kastrull, salta och peppra. Häll sedan i grädde, Kalvfond och Soya. Koka upp och smaka av. Red med Maizena för en tjockare konsistens.

Servera med klyftpotatis och sallad

Likes

Comments

Idag fyller min sambo år och då blev denna tårta beställd av honom ☺️

Den innehåller färska jordgubbar, mandariner, jordgubbssylt och vaniljkräm

Likes

Comments

Hur många äter tacos idag?!

Likes

Comments

Ibland får man hjärnsläpp, ständiga frågan är vad ska man äta idag. Denna köttgryta blev ett slängihopalltvadduhittar i kylen. Men jisses vad god den blev!


Du behöver:

Ris
900g grytbitar
1 pkt bacon
1 lök
3 vitlöksklyftor
2 morötter
Färska Champinjoner
1 msk Kalvfond
Skalade hela tomater på burk
3 dl grädde
3 msk creme fraiche
1 msk Soya
4 st enbär
2 lagerblad
Salt och peppar
Olja eller margarin att steka i
5-6 dl vatten

Börja med att skölja morötterna och champinjonerna. Skala och hacka morötterna i skivor, hacka Champinjonerna. Skala vitlöken och hacka även den i små bitar. Skär den gula löken i stora klyftor. Strimla baconet. Ta fram ett durkslag och öppna konservburken med tomaterna och skölj dom under kallt vatten. Skär även dom i små bitar. Krossa enbären lätt i en mortel.
Hetta upp en gryta med smör eller olja, lägg i vitlöken och låt den brynas lite. Lägg sedan ner grytbitarna och bryn dom en stund tills dom fått lite färg. Lägg i baconet och svampen. Bryn även dessa en stund. Lägg sedan i morötterna, löken och tomaterna. Salta och peppra efter tycke.
Häll på vattnet, soyan, kalvfonden, enbären och lagerbladen. Låt koka i 20-30 min.
Häll i grädden och creme fraichen, smaka av. salta och peppra efter smak

Servera med ris

Likes

Comments

Minns när man gick i skolan och hade hemkunskap, då fick vi göra dessa minns jag, och hur gott va det inte då med smör och ost på, och varför inte lite marmelad oxå? 😜 gjorde såna till frukosten i morse och det är ju barnsligt gott!


Till ca 5-6 bullar behöver du:
8 dl mjöl
1,5 msk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör
4 dl mjölk eller filmjölk

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Tärna smöret och häll i de, nyp ihop tillsammans med mjölet. Blanda i mjölken och arbeta ihop till en deg. Forma sedan till bullar och lägg på en smord plåt.
Grädda på 225 grader i ca 15 min.

Likes

Comments

Idag fick det bli hemmagjorda hamburgare till middag. Nånting som uppskattas väldigt mycket. Då jag är höggravid så orkar jag inte baka egna bröd eller göra egna strips men själva burgaren gjorde jag iaf ☺️🍔

Denna gången använde jag mig av vanlig nötfärs. Godast är såklart en färs med hög kötthalt.

Du behöver till denna burgare :

500g nötfärs
2 msk Barbecue hickory sås
Salt och peppar

Blanda samma färsen med ingredienserna och dela upp i lika stora delar, pressa dom sedan i en hamburgepress. (alternativt pressa med handen och forma dom runda)
Sedan är det bara att steka några minuter på vardera sida.
Hamburgebröden använde jag mig av frisco, sen cheddarost, ketchup, senap, hamburgedressing samt gurka.

Finns en uppsjö med recept hur man kan tillaga en hamburgare och vad man vill ha på. Använd bara fantasin ☺️

Likes

Comments