Till Bogrullen behöver du:

(Ta fram köttet i god tid. Ska vara rumstempererat.)

500g bogrulle av älg alt. Nötkött
Ca 50g valfria örter/kryddor
1 tsk salt

Sätt ugnen på 125 grader, klappa in kryddorna i köttet. Bryn rullen i en stekpanna runtom, sätt in en kött termometer och in i ugnen.
Termometern ska visa runt 65-70 grader när köttet är klart. Tar va 1 timme.
Ta ut köttet och låt vila under folie minst en halvtimme.
Under den tiden kan du vrida upp ugnen på 225 grader och sen stoppa in potatisbakelsen som du förberett medans köttet stod där.

Potatisbakelse:

1 pkt smördeg
4 kokta medelstora potatisar
Salt och peppar
Örter
Västerbottenost
1 ägg

Pressa ut potatisen på smördegen.
Tillsätt salt och peppar och örter efter behag. Rulla ihop degen och skär i bullstorlek. Lägg i bullformar. Pensla med uppvispat ägg och lägg över riven ost.
In i ugnen i ca 20 min tills ytan fått en fin gyllenbrun färg.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Till detta behöver du :

500g torsk
1 liter fiskfond
2 hårdkokta ägg
Ca 30g smör
1,5 msk mjöl
3-4 dl mjölk
Salt och vitpeppar
Färsk persilja

Börja med äggsåsen. Koka äggen och hacka dom sedan i små bitar. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet och vispa! Häll sedan ner mjölken och rör om. Tillsätt salt och peppar. Låt koka och tjockna lite. Tillsätt sedan äggen och hackad persilja.
Koka upp fonden och lägg i bitar av torsken och låt små koka i ca 3 min.

Serveras med potatis

Likes

Comments

Du behöver :

Ca 300 g jordgubbar frysta
1 msk potatismjöl
1/2 dl socker

Täcket :

125g smör
1/2 dl grädde
1 dl ljus sirap
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl socker
2 dl vetemjöl
4 dl havregryn

Slå på ugnen, 175 grader

Börja med att tina dom frysta jordgubbarna och skär dom i skivor. Lägg dom i en form ca 24 cm i diameter. Blanda ner potatismjöl och socker och rör runt.
Ta fram en kastrull och smält smör, och blanda i grädde och sirap. Ta av från plattan och blanda sedan i resterande ingredienser till en smet. Häll över jordgubbarna i formen och in i ugnen i ca 45 min.
Låt pajen svalna och sikta över lite florsocker o garnera med färska jordgubbar 🍓

Likes

Comments

En söt men ändå syrlig cheesecake.

Du behöver :

200 g digestive kex
50 g smör

6 gelatinblad
4 äggulor
2 dl socker
500 g färskost
5 dl grädde
1 lime
5 blad mynta
220 g frysta jordgubbar
Grön och röd hushållsfärg

Jordgubbsgelé:

3 gelatinblad
180 g färska jordgubbar
1/2 dl socker
1/2 lime (saften)

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Lägg kexen i en påse och krossa dom med en kavel eller en banka med en köttklubba.
Smält smöret och blanda i kexen. Platta ut i en springform. Ställ i frysen ca 25 min.

Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa sedan grädden och färskosten fluffigt i en annan skål. Blanda sedan ihop äggblandningen med färskostblandningen. Dela upp i två skålar.

Mixa myntabladen med en pressad lime (saften), häll i ena skålen, värm 3 gelatinblad i micron ca 10 sekunder och blanda ner även dom i skålen med myntablandningen. Häll i några droppar grön hushållsfärg. Blanda om väl. Häll smeten i formen och banka formen lite så luftbubblor försvinner. Ställ i frysen i ca 30 min tills den har stelnat helt.

Värm jordgubbarna i en kastrull och sila sedan bort fruktköttet. Värm dom andra 3 gelatinbladen i micron och blanda ner dom med jordgubbssaften. Häll ner blandningen i den andra skålen, häll i några droppar röd hushållsfärg och blanda väl. Häll sedan blandningen över den fasta myntablandningen. Ställ i frysen i ca 45 min.

Jordgubbsgelén:
Lägg 3 gelatinblad i kallt vatten.
Skär dom färska jordgubbarna i bitar och lägg i en kastrull. Koka upp med sockret och lite saft av en pressad lime i ca 5 min. Ta av från plattan. Kör med en stavmixer så det blir som en slät smet. Lägg sedan i gelatinbladen och rör om väl.
Låt svalna lite innan du häller den ovanpå cheesecaken. Ställ sedan i frysen igen i minst 6 timmar, helst över natten.

Garnera med lime, mynta och jordgubbar 🍓

Likes

Comments

Det är roligt att laga mat när man får så fin respons. Sambon klassade denna rätt som en fräsch, frisk restaurangrätt. Kan säga att den blev riktigt god!


Du behöver:

4 nystan tagliatelle
2 bitar lax
1 dm Purjolök
1 vitlöksklyfta
1 stor tomat
1 dl vitt vin
2,5 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 msk skaldjursfond
1 nypa cayennepeppar
1 tsk timjan
Salt och peppar
Lime
Dill

Börja med att slå på pasta vattnet. Skölj och hacka purjolök och vitlök, bryn i smör. Tillsätt vinet och koka upp, tillsätt fond, tomat, grädde, creme fraiche och alla kryddor. Smaka av. Tillsätt sedan laxen och låt sjuda i ca 5-10 min. Servera pastan aldente. Garnera med lite dill och lime!

Likes

Comments

Hur gott är inte det här då?! 😍
En av mina absoluta favoriträtter! 👌

Du behöver :

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 kokta potatisar
7-8 dl vetemjöl
1 dl till utbaket

Smula sönder jästen i en bunke och häll över vattnet. Låt jästen lösas upp. Tillsätt sedan saltet och halva mjölet, arbeta ihop till en deg (använd en bakmaskin eller elvisp med degkrokar för att slippa allt kladd)
Pressa sedan ner potatisen i degen och tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en jämn deg. Låt jäsa under bakduk i ca 40 min. Forma sedan langos bröden som du själv vill ha dom, stora eller små? Lägg dom på en bakduk och låt jäsa ytterligare 10 min. Under den här tiden kan du slå igång fritösen. Sen friterar du bröden i ca 3-5 min på vardera sida. Dom ska bli gyllenbruna.

Sedan serverar du med vad du tycker är gott. Här hemma har vi creme fraiche blandat med vitlök, riven ost, rödlök och räkor. Så underbart gott!

Likes

Comments

Idag har jag fått äran att göra denna tårta till en liten tjej som fyller 2 år. Själva tårtan tog 3 dagar att göra och sen en massa timmar med all dekoration.

Den är gjord på vaniljbotten och innehåller hallonmousse, passionsfruktsmousse och glasskräm. Sen är den täckt med marsipan och alla dekorationer har jag gjort i sockerpasta.

Likes

Comments

Inte ofta jag göra denna maträtt, förstår inte varför. Den är sååå god!

500g nötfärs
1 gul lök
1 ägg
En skvätt mjölk eller grädde
(jag använde både och)
Ströbröd
Salt och peppar
Soya
Smör

Slå på ugnen på 175 grader. Finhacka löken, mojsa ihop nötfärsen med lök, ägg, mjölk, grädde och ströbröd. Salta och peppra efter tycke.
Lägg ner färsen i en brödform, eller ett annat alternativ är att du formar färsen till en limpa i en ugnsfast form. Pensla med lite Soya och lägg på 4-5 smörklickar. In i ugnen i ca 50 min.

Under tiden kan du förbereda gräddsåsen och börja koka potatisen.

Gräddsås
4 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk kalvfond
2 tsk Soya
2 msk svartvinbärsgelé
Salt
Maizena att reda av med
Buljongen från köttfärslimpan

Vispa ihop grädde, mjölk, kalvfond, Soya och svartvinbärsgelé. Låt koka upp. Tillsätt salt och smaka av. När köttfärslimpan sen är klar så häller du i vätskan från den i såsen. Red av med Maizena

Likes

Comments

Detta är helt klart den godaste fisksoppan jag ätit nångång. Enkel att göra och tar inte särskilt lång tid.

300g lax och torsktärningar
200g räkor med skal
3 morötter
1 palsternacka
1 kålrot
6 små potatisar
1/2 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 lagerblad
1 tsk timjan
2 msk skaldjursfond (koncentrerad)
7 dl vatten
2 1/2 dl grädde
Lite färsk dill

Börja med att skölja och hacka alla rotfrukter, potatisar och morötter i mindre bitar. Hacka lök och vitlök. Fräs det i lite smör och olja, tillsätt sedan alla rotfrukter, och potatisen och fräs det tillsammans i en gryta. Tillsätt timjan, salt och peppar och lagerbladen. Tillsätt sedan vattnet och skaldjursfonden. Låt soppan koka i ca 10-15 min tills rotfrukterna har mjuknat. Tillsätt sedan fisken och grädden och rör om ordentligt. Låt koka på svag värme i ytterligare 5-10 min. Garnera sedan med lite räkor och dill.

Vitlöksbröd:
4 skivor formfranska
50g bregottsmör
3 vitlöksklyftor
1 tsk vitlökskrydda
1 tsk grillkrydda

Mossa ihop alla kryddor i smöret. Bred ut på mackorna och in i ugnen på 225 grader ca 10 min.

Likes

Comments

Ja att vara gravid och ständigt sugen på olika saker hela tiden är inte lätt. Så ikväll blev det en hallon och blåbärspaj som blev såååå god.


225g smör
2 dl farinsocker
3 tsk vaniljsocker
1 dl havregryn
4 dl vetemjöl
1 msk potatismjöl
250g frysta hallon
380g frysta blåbär

Sätt ugnen på 170 grader (varmluft) häll bären i ett durkslag och sila över potatismjölet. Detta är för att bärsaften inte ska rinna ut för mycket.
Tärna smöret och häll det i en bunke. Tillsätt farinsocker, vaniljsocker, havregryn och vetemjöl. Vispa med en elvisp så smeten sätter sig. Har du en assistent fungerar det oxå bra.
Ta sedan en springform med löstagbara kanter och tryck ut smeten i formen och upp över kanterna. Häll sedan bären i formen som jag gjort på bilden. Blir det smet över kan man smula den över bären.
Gräddas i ugnen i ca 30 min.
❤️
Servera med vaniljsås!

Likes

Comments