Supergott och enkelt!
Till detta behöver du:

500 g älgfärs
2 nävar havregryn
1 ägg
0,5 dl grädde
Salt
Vitpeppar och grillkrydda efter behag

Blanda ihop allt till en smet. Låt stå och dra en stund. Ta fram 2 ark bakplåtspapper och forma färsen till bollar, ungefär lika stora som ett äpple. Platta till bollarna, en i taget, mellan bakplåtspapprena. Stek i smör tills dom är genomstekta.

Svampsås:
7-8 st medelstora Champinjoner
1 liten schalottenlök
Smör
Salt
Nymalen svartpeppar
1 msk Kalvfond
2-3 dl grädde
1 tsk soya
Maizena

Hacka löken fint, skölj och hacka Champinjonerna i skivor.
Fräs dom tillsammans med smör i en kastrull, salta och peppra. Häll sedan i grädde, Kalvfond och Soya. Koka upp och smaka av. Red med Maizena för en tjockare konsistens.

Servera med klyftpotatis och sallad

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Idag fyller min sambo år och då blev denna tårta beställd av honom ☺️

Den innehåller färska jordgubbar, mandariner, jordgubbssylt och vaniljkräm

Likes

Comments

Hur många äter tacos idag?!

Likes

Comments

Ibland får man hjärnsläpp, ständiga frågan är vad ska man äta idag. Denna köttgryta blev ett slängihopalltvadduhittar i kylen. Men jisses vad god den blev!


Du behöver:

Ris
900g grytbitar
1 pkt bacon
1 lök
3 vitlöksklyftor
2 morötter
Färska Champinjoner
1 msk Kalvfond
Skalade hela tomater på burk
3 dl grädde
3 msk creme fraiche
1 msk Soya
4 st enbär
2 lagerblad
Salt och peppar
Olja eller margarin att steka i
5-6 dl vatten

Börja med att skölja morötterna och champinjonerna. Skala och hacka morötterna i skivor, hacka Champinjonerna. Skala vitlöken och hacka även den i små bitar. Skär den gula löken i stora klyftor. Strimla baconet. Ta fram ett durkslag och öppna konservburken med tomaterna och skölj dom under kallt vatten. Skär även dom i små bitar. Krossa enbären lätt i en mortel.
Hetta upp en gryta med smör eller olja, lägg i vitlöken och låt den brynas lite. Lägg sedan ner grytbitarna och bryn dom en stund tills dom fått lite färg. Lägg i baconet och svampen. Bryn även dessa en stund. Lägg sedan i morötterna, löken och tomaterna. Salta och peppra efter tycke.
Häll på vattnet, soyan, kalvfonden, enbären och lagerbladen. Låt koka i 20-30 min.
Häll i grädden och creme fraichen, smaka av. salta och peppra efter smak

Servera med ris

Likes

Comments

Minns när man gick i skolan och hade hemkunskap, då fick vi göra dessa minns jag, och hur gott va det inte då med smör och ost på, och varför inte lite marmelad oxå? 😜 gjorde såna till frukosten i morse och det är ju barnsligt gott!


Till ca 5-6 bullar behöver du:
8 dl mjöl
1,5 msk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör
4 dl mjölk eller filmjölk

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Tärna smöret och häll i de, nyp ihop tillsammans med mjölet. Blanda i mjölken och arbeta ihop till en deg. Forma sedan till bullar och lägg på en smord plåt.
Grädda på 225 grader i ca 15 min.

Likes

Comments

Idag fick det bli hemmagjorda hamburgare till middag. Nånting som uppskattas väldigt mycket. Då jag är höggravid så orkar jag inte baka egna bröd eller göra egna strips men själva burgaren gjorde jag iaf ☺️🍔

Denna gången använde jag mig av vanlig nötfärs. Godast är såklart en färs med hög kötthalt.

Du behöver till denna burgare :

500g nötfärs
2 msk Barbecue hickory sås
Salt och peppar

Blanda samma färsen med ingredienserna och dela upp i lika stora delar, pressa dom sedan i en hamburgepress. (alternativt pressa med handen och forma dom runda)
Sedan är det bara att steka några minuter på vardera sida.
Hamburgebröden använde jag mig av frisco, sen cheddarost, ketchup, senap, hamburgedressing samt gurka.

Finns en uppsjö med recept hur man kan tillaga en hamburgare och vad man vill ha på. Använd bara fantasin ☺️

Likes

Comments

Vårvädret fortsätter ☀ helt underbart! Och vad passar inte bra till kaffet i solen om inte en chokladbollskladdkaka 👌

Först gör du en vanlig kladdkaka. Till de behöver du :

100g smör
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Smält smöret, smöra en springform. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt resten av ingredienserna och tillsist smöret. Häll i formen och grädda i 175 grader, 20 min.
Låt svalna

Sen gör du en chokladbollssmet. Till det behöver du :


150 g smör
1 1/2 dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
4 dl havregryn
2 msk kaffe
Pärlsocker
Blanda alltihop till en mjuk smet
Lägg över kladdkakan och garnera med pärlsocker!

Mums

Likes

Comments

Idag har det verkligen varit kanonväder ute! Strålande sol och blå himmel. Man får riktigt vårkänslor.


Idag åt vi en fantastiskt god fisk och skaldjurspasta, hade jag inte varit gravid så hade det blivit ett gott vitt vin till.

 

Du behöver:

Pasta

Broccoli

Räkor i lake

1/2 purjolök

2 msk olja

2 1/2 dl grädde

1/2 citron

1 grön paprika

300g frysta torsk och laxtärningar

dill

salt och peppar

maizena


Koka pastan enligt anvisning, skär broccolin i små buketter och koka den med pastan när det är ungefär 2 min. kvar

Häll av räkorna men spara lagen, strimla både purjolöken och paprikan.

Stek de lite mjukt tillsammans med oljan i en kastrull.

Tillsätt grädden och lagen från räkorna, red av såsen med lite maizena.

Lägg i den frysta fisken , salta och peppra efter smak. Pressa  gärna i lite citronsaft.

Blanda sedan pasta och broccolin med såsen, dillen och räkorna.

servera med citronklyftor =)


Trevlig helg

Likes

Comments

 


Du behöver :
500 g kycklingfilé
1 burk ananasringar
2 dl ananasspad
3 msk vitvinsvinäger
5 msk sweetchilisås
3 msk tomatpuré
4 dl vatten
1 gul paprika
1 gul lök
2 morötter
Maizena
Ris

Koka riset enligt anvisning.
Strimla och bryn kycklingfilén så att den är genomstekt. Skala och skär morötterna i tunna skivor, strimla paprikan, hacka löken och dela ananasen i små bitar.
Ta fram en kastrull där du gör själv såsen
Häll i vattnet, ananasspad, vitvinsvinäger, sweetchilisås, och tomatpuré. Låt detta kika upp. Häll sedan i alla grönsaker och små koka en stund. Blanda med kycklingen och ananasen.


Likes

Comments

 


Du behöver:

3 st dubbeldaim
1/2 pkt digestivekex
50 g smör
3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 g philadelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
1 pkt jordgubbar

Banka sönder digestivekexen till smulor, smält smöret och blanda i smulorna och rör om. Platta ut i en rund form med avtagbara kanter.
Ta fram tre olika skålar, hacka daimen lite smått, dela äggula och gulor i två av skålarna, rör ihop socker, vaniljsocker, och färskosten med äggulorna. Vispa sedan grädden riktigt fluffig. Vispa sedan äggvitorna till ett fast skum. Som marängtoppar ungefär. Du ska kunna vända skålen upp och ner när den är klar. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och sedan daimen i grädden. Sen vänder du ner allt i en och samma skål.
Skär jordgubbarna i skivor och lägg efter kanten på formen, häll sedan ner smeten och lägg ytterligare jordgubbar ovanpå smeten och tryck gärna ner några stycken oxå.
Sedan ställer du in kakan i frysen och den behöver minst fyra timmar på sig för att stelna!

Likes

Comments