Det är roligt att laga mat när man får så fin respons. Sambon klassade denna rätt som en fräsch, frisk restaurangrätt. Kan säga att den blev riktigt god!


Du behöver:

4 nystan tagliatelle
2 bitar lax
1 dm Purjolök
1 vitlöksklyfta
1 stor tomat
1 dl vitt vin
2,5 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 msk skaldjursfond
1 nypa cayennepeppar
1 tsk timjan
Salt och peppar
Lime
Dill

Börja med att slå på pasta vattnet. Skölj och hacka purjolök och vitlök, bryn i smör. Tillsätt vinet och koka upp, tillsätt fond, tomat, grädde, creme fraiche och alla kryddor. Smaka av. Tillsätt sedan laxen och låt sjuda i ca 5-10 min. Servera pastan aldente. Garnera med lite dill och lime!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Hur gott är inte det här då?! 😍
En av mina absoluta favoriträtter! 👌

Du behöver :

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 kokta potatisar
7-8 dl vetemjöl
1 dl till utbaket

Smula sönder jästen i en bunke och häll över vattnet. Låt jästen lösas upp. Tillsätt sedan saltet och halva mjölet, arbeta ihop till en deg (använd en bakmaskin eller elvisp med degkrokar för att slippa allt kladd)
Pressa sedan ner potatisen i degen och tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en jämn deg. Låt jäsa under bakduk i ca 40 min. Forma sedan langos bröden som du själv vill ha dom, stora eller små? Lägg dom på en bakduk och låt jäsa ytterligare 10 min. Under den här tiden kan du slå igång fritösen. Sen friterar du bröden i ca 3-5 min på vardera sida. Dom ska bli gyllenbruna.

Sedan serverar du med vad du tycker är gott. Här hemma har vi creme fraiche blandat med vitlök, riven ost, rödlök och räkor. Så underbart gott!

Likes

Comments

Idag har jag fått äran att göra denna tårta till en liten tjej som fyller 2 år. Själva tårtan tog 3 dagar att göra och sen en massa timmar med all dekoration.

Den är gjord på vaniljbotten och innehåller hallonmousse, passionsfruktsmousse och glasskräm. Sen är den täckt med marsipan och alla dekorationer har jag gjort i sockerpasta.

Likes

Comments

Inte ofta jag göra denna maträtt, förstår inte varför. Den är sååå god!

500g nötfärs
1 gul lök
1 ägg
En skvätt mjölk eller grädde
(jag använde både och)
Ströbröd
Salt och peppar
Soya
Smör

Slå på ugnen på 175 grader. Finhacka löken, mojsa ihop nötfärsen med lök, ägg, mjölk, grädde och ströbröd. Salta och peppra efter tycke.
Lägg ner färsen i en brödform, eller ett annat alternativ är att du formar färsen till en limpa i en ugnsfast form. Pensla med lite Soya och lägg på 4-5 smörklickar. In i ugnen i ca 50 min.

Under tiden kan du förbereda gräddsåsen och börja koka potatisen.

Gräddsås
4 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk kalvfond
2 tsk Soya
2 msk svartvinbärsgelé
Salt
Maizena att reda av med
Buljongen från köttfärslimpan

Vispa ihop grädde, mjölk, kalvfond, Soya och svartvinbärsgelé. Låt koka upp. Tillsätt salt och smaka av. När köttfärslimpan sen är klar så häller du i vätskan från den i såsen. Red av med Maizena

Likes

Comments

Detta är helt klart den godaste fisksoppan jag ätit nångång. Enkel att göra och tar inte särskilt lång tid.

300g lax och torsktärningar
200g räkor med skal
3 morötter
1 palsternacka
1 kålrot
6 små potatisar
1/2 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 lagerblad
1 tsk timjan
2 msk skaldjursfond (koncentrerad)
7 dl vatten
2 1/2 dl grädde
Lite färsk dill

Börja med att skölja och hacka alla rotfrukter, potatisar och morötter i mindre bitar. Hacka lök och vitlök. Fräs det i lite smör och olja, tillsätt sedan alla rotfrukter, och potatisen och fräs det tillsammans i en gryta. Tillsätt timjan, salt och peppar och lagerbladen. Tillsätt sedan vattnet och skaldjursfonden. Låt soppan koka i ca 10-15 min tills rotfrukterna har mjuknat. Tillsätt sedan fisken och grädden och rör om ordentligt. Låt koka på svag värme i ytterligare 5-10 min. Garnera sedan med lite räkor och dill.

Vitlöksbröd:
4 skivor formfranska
50g bregottsmör
3 vitlöksklyftor
1 tsk vitlökskrydda
1 tsk grillkrydda

Mossa ihop alla kryddor i smöret. Bred ut på mackorna och in i ugnen på 225 grader ca 10 min.

Likes

Comments

Ja att vara gravid och ständigt sugen på olika saker hela tiden är inte lätt. Så ikväll blev det en hallon och blåbärspaj som blev såååå god.


225g smör
2 dl farinsocker
3 tsk vaniljsocker
1 dl havregryn
4 dl vetemjöl
1 msk potatismjöl
250g frysta hallon
380g frysta blåbär

Sätt ugnen på 170 grader (varmluft) häll bären i ett durkslag och sila över potatismjölet. Detta är för att bärsaften inte ska rinna ut för mycket.
Tärna smöret och häll det i en bunke. Tillsätt farinsocker, vaniljsocker, havregryn och vetemjöl. Vispa med en elvisp så smeten sätter sig. Har du en assistent fungerar det oxå bra.
Ta sedan en springform med löstagbara kanter och tryck ut smeten i formen och upp över kanterna. Häll sedan bären i formen som jag gjort på bilden. Blir det smet över kan man smula den över bären.
Gräddas i ugnen i ca 30 min.
❤️
Servera med vaniljsås!

Likes

Comments

Denna goda kycklingpasta sallad är enkel och väldigt god sallad att göra. Man kan även göra den utan kyckling så har man en fräsch sallad att servera till det grillade köttet i sommar ☀

Jag använde mig av:

4 kycklingklubbor
300 g farfalle
1 burk majs
1 röd paprika
1 gul paprika
1 gurka
4 stora tomater
1 dm purjolök
3 dl creme fraiche
3 msk majonnäs
Salladskrydda efter smak

Går även att ha lite ost i, ta då gärna fetaost då vanlig hushållsost gärna blir lite klibbig.

Börja med att grilla kycklingklubborna efter anvisning på påsen. Krydda med vilka kryddor du vill. Jag använde paprikapulver, vitlök, grillkrydda, salt, svartpeppar.
Låt svalna!

Koka pastan enligt anvisning. Skölj och hacka alla grönsaker.
Skölj pastan i kallvatten då den är färdig.
Blanda ihop alla grönsaker och majsen i en stor skål, tillsätt salladskrydda och creme fraiche blandat med majonnäsen.
Rensa kycklingen och tillsätt den oxå i pastablandningen.
Godast är det om salladen får stå och dra i kylen en stund!

Likes

Comments

Hittat ytterligare en ny hobby. Modellering till tårtor! Kräver mycket tid och framförallt tålamod. Men skam den som ger sig. Övning ger färdighet

Likes

Comments

Denna rätt är så fantastiskt god. För 2 personer brukar jag ha:

2 dm gurka
2 dm purjolök
2 msk tomatpuré
1 stor paprika
2 msk curry
Salt och peppar
Vitlökspulver efter tycke och smak
5 dl grädde
1 tsk skaldjursfond
500 g räkor
Vill du ha mer sting så kan du slänga i lite cayennepeppar eller chiliflakes.

Skala räkorna.
Skölj och hacka gurkan i små stavar. Jag brukar först göra skivor och sen hacka som stavar. Skölj och skiva purjolöken.
Hetta upp en gryta och fräs grönsakerna i smör tills purjolöken mjuknat lite. Tillsätt tomatpurén och alla kryddor. Fräs ytterligare någon minut. Häll i grädden och låt sedan grytan sjuda på medelhög värme i ca 10 min. Ta av från plattan och tillsätt räkorna. Låt stå och dra en stund innan du serverar. Passar jätte bra att göra riset under tiden.
Servera med vitlöksbröd!

Likes

Comments

Denna kladdkaka är nog den godaste jag någonsin har gjort och ätit. Ni måste testa! 😍 

Kladdkaka:
100g smör
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Sätt ugnen på 175 grader.  Smörj en form med avtagbara kanter. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienserna i en skål. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i dom torra ingredienserna i äggsmeten och rör om. Häll i det smälta smöret och rör om till en jämn smet. 
Häll smeten i formen och grädda kakan i ca 20 min.
Låt svalna något.

Kolafudge:
100g smör
2 dl grädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
100 g block choklad (bryt i bitar)

Blanda alla ingredienser i en kastrull förutom smöret. Koka upp smeten till ungefär 110  grader (ca 15 min)  Ta av från plattan och blanda i smöret. Smeten ska bli blank och fin. Häll över kakan och låt stelna kallt i ca 3-4 timmar.

Likes

Comments