Det låter om än lite märkligt första gången man hör det, men alltså vitkålsgratäng, det är sååå otroligt gott! Det och rättikagratäng måste nog vara de godaste gratängerna att ha som tillbehör till middagen. De fungerar lika bra till vardags som till fest dessutom. Och nu på hösten och vintern är det ju säsong för vitkålen, vilket gör att den även brukar bli väldigt prisvärd. HURRA!


PS. På bilden ser du även bärbakad lax, vilket är otroligt gott och roligt att ha till gratängen. Receptet på det hittar du ->här<-


PS 2. Variera gratängen med att tex steka bacon i mindre bitar och blanda med i gratängen innan den åker in i ugnen.


INGREDIENSER ca 6port

Ca 0.5 st stort vitkålshuvud

Ca 50 g smör till stekning

Ca 1-2 tsk Sambal oelek, beroende på hur stark du vill ha gratängen. Den går naturligtvis att uteslutas helt också om du inte diggar stark mat.

Salt & peppar

2,5 dl grädde

Riven ost till topping, gärna en smakrik sådan.


GÖR SÅHÄR:

Sätt på ugnen på 225°.

Skär önskad mängd vitkål i tunna strimlor (Ta så mycket vitkål att den täcker en stor ugnsform. Tänk på att vitkålen krymper).

Stek vitkålen mjuk i massor av smör. Häll gärna på lite extra smör, blanda runt, salta, peppra, och smaksätt med sambal oelek för att få lite sting. Lägg över allt i en ugnsfast form.

Häll på ca 2.5dl grädde.

Toppa med massor av riven ost.

Grädda i ugnen tills gratängen fått fin färg, ca 20-30 min. Ta ut och njuuuuuut!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments