I höst, och framförallt runt Alla helgons dag och Halloween, är det pumporna som står i centrum. Låt oss frossa i pumpor, som ligger relativt lågt i kolhydratsinnehåll. Om du äter en strikt LCHF-kost får du dock akta dig lite. Enligt vissa källor finner jag att just spagettipumpan, som används i detta recept, ligger på 7g kh/100g och på vissa 4.8g kh/100g. Oavsett, så är det bättre än pasta. Och hey, med sin trådlika konsistens går det lätt att ersätta alla pastarätter med just spagettipumpan.

Idag tipsar jag om en rätt som jag tycker att du ska bjuda din dejt på. För visst är det väl ändå rätt kul att äta DIREKT ur själva huvudråvaran istället för på tallrik? Och visst säger väl just parmesanost orden: "Hej fina du! Jag tycker att du är otroligt vacker och sexig. Jag älskar dig över allt annat!
❤️" .


INGREDIENSER 2port
1 st spagettipumpa
1 st gul lök
1 dl grädde
Ca 1-2 dl grovriven parmesanost
1 påse á 65 g färsk bladspenat
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR
Sätt ugnen på 225°.
Dela pumpan på mitten på längden och gröp ur kärnorna. (OBS, spara såklart kärnorna för att ugnsrosta och äta som snacks efter maten.) Lägg pumpan på en plåt och skjutsa in i ugnen tills den blivit mjukare, ca 30 min. Ta ut och gröp ur fruktköttet mha en gaffel.

Hacka löken och stek på lite snabbt i smör i en gryta. Häll i grädden och krydda med salt & peppar. Låt koka ihop i ca 5 min. Häll i den rivna parmesanosten och blanda runt.

Blanda ihop ostsåsen med spagettipumpan och bladspenaten och lägg tillbaka allt i skalen. Sätt in i ugnen och gratinera tills de fått fin färg, vilket tar ca 20 min.

Servera som de är och ät direkt ur pumpan. Bon apetit!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Mums, vilket gott bröd! Och så enkelt att baka också. Det här måste du testa till höstsoppan eller frukosten.


INGREDIENSER 6 st frallor
4 st ägg
2 st äggvitor
1 dl mandelsmör
0.5 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
0.5 tsk salt

Sesamfrön till topping

GÖR SÅHÄR
Sätt ugnen på 175°.
Vispa upp äggen så de blir fluffiga. Blanda ner resterande ingredienser och häll smeten i en mindre bakplåtspappersklädd ugnsform (den jag använder är ca 24x14cm). Låt stå och svälla i 10 min. Toppa smeten med sesamfrön och grädda i ca 20 min. Ta ut och låt svalna. Skär upp i 6 st lika stora frallor.


Likes

Comments

På torsdag är det kyckling, som vi gillar allra mest... Och rätten som ni ser på bild: L o t t e n s m a g i s k a k y c k l i n g, som jag hittat recept på i Tidningen Matkärlek en gång tycker jag att du ska prova nästa torsdag!


INGREDIENSER 4-6port:
3 gula lökar.
6 vitlöksklyftor.
2 msk kokosolja.
1 msk torkad ingefära.
1 msk torkad gurkmeja.
2-3 tsk Herbamare örtsalt.
4 msk vatten.
1 kg kycklingfilé.
1 stort blomkålshuvud.
500 ml kokosmjölk

Färsk hackade ingefära och chili till garnering.


GÖR SÅHÄR:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och hacka lök och vitlök och blanda med 0.5msk av kokosoljan. Lägg allt i en ugnsfast form och ställ in i ugnen i ca 15 min.

Blanda ingefära, gurkmeja, peppar, örtsalt och vatten i en bunke och blanda sedan i kycklingfiléerna som du delat i ca 3 bitar/filé. Lägg röran över löken, som du haft i ugnen. Klicka på resten av kokosoljan. In i ugnen 15 min. Häll på kokosmjölken och låt allt värmas upp en kortis innan servering.

Servera med blomkålsris och toppa med färsk ingefära och chili. Mums!


Likes

Comments

Ett skepp kommer lastat med ett fredagsmystips till hela familjen (6port): TACOPAJ!


PAJDEG
INGREDIENSER:
3 dl mandelmjöl.
1/2 dl skalade sesamfrön.
1 msk fiberhusk.
1/2 tsk salt.
40 g smör.
1 ägg.

GÖR SÅHÄR:
Sätt ugnen på 200grader. Mixa ihop de torra ingredienserna först, och kör sedan i resten. Tryck ut i en form och nagga botten med en gaffel. Låt stå och vila ca 30 min i kylskåp innan den gräddas i ca 8 min el tills den fått lite färg och ser klar ut.


Under tiden pajskalet är i ugnen börjar du med färsen:


TACOFÄRS
INGREDIENSER:
600g nötfärs.
1 gul lök.
2 vitlöksklyftor.
1 pkt ekologisk tacokrydda från tex Spicemaster (eller gör egen).
1 dl vatten.
2 tomater.
Jalapeños.
Salt.
Massor av lagrad ost, typ 3 dl.
3 dl créme fraiche.

GÖR SÅHÄR:
Höj ugnen till 225grader efter att pajdegen är färdiggräddad. Hacka gullöken och vitlöken, och stek den tillsammans med färsen. Krydda med tacokrydda och salt efter behag. Häll på vattnet och låt det puttra en stund. Fyll pajskalet med färsen. Skiva tomaterna och fördela dessa och jalapeños över pajen. Klicka över créme fraichen och strössla över osten. Grädda mitt i ugnen i ca 20min.

Servera gärna med en fräsch grönsallad och tex guacamole eller som jag gjorde denna gången, med en dip gjord på, enklast möjliga; ekologisk kryddmix från spicemaster.

Smaklig spis!


Likes

Comments

Foodporn på hög nivå va!? Om du är sugen på att testa något nytt, lite annorlunda och coolt till helgfrullen är det detta du ska testa!


GÖR SÅHÄR
Pochera ett ägg (Sök på pocherat ägg i mikron på min blogg, eller pochera "som vanligt" i gryta)

Dela en avokado på hälften och gröp ur halvorna lite så att ägget får plats där sen. Skala avokadon. Lägg i ägget i avokadon och stäng igen. Linda bacon runt och stek på alla sidor. Färdigt!


Likes

Comments

Alltså, hur vacker är inte röd spetskål?! Det går ju bara inte att undvika att köpa en när man ser en. Man säger ju att man ska äta med ögat också va! Man kan göra en massa goa grejer av röd spetskål dessutom. Här har ni en lättlagad och snabbfixad fräsch sallad som tips att ha som tillbehör till middagen. Jag tycker den är god att ha till tacosen eller i pitabröden tex.


GÖR SÅHÄR
Skär spetskålen (ca 0.5 stort huvud till 4 port) i tunna strimlor. Ge den massor av kärlek genom att krama ihop den med olivolja, salt, peppar, oregano, och citronzest och citronsaft från en citron. Servera!

Likes

Comments

Halloumi i våra hjärtan. Eller hur?! Här har ni ett tips som verkligen sätter guldkant på middagen. Speciellt om middagen heter "tomatsoppa", tycker jag. Toppa soppan med h a l l o u m i k r u t o n g e r vetja!


GÖR SÅHÄR:
Skär halloumi i små fyrkanter (1-2 förpackningar ost är lagom att toppa 4 port soppa med). Stek dem i olivolja tills de fått fin färg och krydda med svartpeppar. Stjälp upp på en tallrik med hushållspapper för att rinna av. Servera!

Likes

Comments

Lätta att göra och sjukt goda, det är de här fröknäckebröden minsann. De är det perfekta substitutet till smörgås, eller istället för kex på ostbrickan. Men för allt i världen, baka dem inte föööör ofta, för de är så galet goda att man helst vill äta upp hela plåten ensam, på en gång och med detsamma. Farligt!


INGREDIENSER
3 dl valfria frön, tex:
Solroskärnor
Linfrön
Sesamfrön
Pumpafrön
Chiafrön

1 msk fiberhusk eller finmalda psylliumfröskal
2 msk pofiber
1 tsk salt
0.5 dl kokosolja
2.5 dl vatten

Valfri topping: flingsalt eller tex kryddor så som oregano, timjan, kanel etc. Det är bara att leka på!


GÖR SÅHÄR
Sätt på ugnen på 175°.
Blanda ihop alla de torra ingredienserna.
Koka upp vatten och kokosolja, och blanda sedan ihop med de torra ingredienserna. Häll ut smeten på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt ASAP och tryck ut så tunt du kan. Toppa med valfritt tillbehör. Min favorit är flingsalt! Grädda i ugnen i ca 45 min, långt ner. Sänk sedan temperaturen till 75° och sätt ugnsluckan på glänt mha tex en träsked. Grädda tills knäcket blivit hårt och inte är segt längre. Det tar ca 1h. Ta ut och bryt till lagom stora bitar.

Likes

Comments

Gott och lyxigt är vad det känns att bli bjuden på de här snyggingarna! Gör snittarna i lite större storlek och servera dem som en förrätt, eller väldigt små som små snittar som äts i en enda munsbit. Ett tips för att variera dem är också att göra parmesanchipsen som små korgar istället och fylla dem med röran. Självklart kan du även äta chipsen enbart som snacks också. Kul tycker jag!


INGREDIENSER ca 4 portioner
200 g grovriven parmesanost
170 g färdigskalade räkor
1 dl majonnäs
0.5 dl färsk hackad dill
1 st hårdkokt hackat ägg
1 burk röd stenbitsrom/caviar ca 80g
1 hackad salladslök (kan bytas ut mot en bit hackad rödlök)
Salt & peppar

Till topping: Hackad färsk gräslök och små dillkvistar.


GÖR SÅHÄR
Sätt ugnen på 200°.
Lägg små högar med ost på en plåt täckt med bakplåtspapper, med ganska mycket mellanrum då osten kommer flyta ut. Låt dem gräddas i ugnen i ca 8 min. Håll lite koll och ta ut dem när osten smält ordentligt och chipsen fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Om du önskar göra korgar av dem så lägger du chipsen över en skål/ett glas och formar dem runt, lyft bort när chipsen svalnat.

Blanda resten av ingredienserna till en röra. Glöm inte låta räkorna rinna av ordentligt om du köpt färdigskalade, så att inte röran blir för lös. Låt stå kallt en stund innan servering.

Lägg upp små högar med skagenröra på parmesanchipsen (inte allt för länge innan servering dock då chipsen tenderar att bli mjuka då) och toppa med lite vacker och god hackad gräslök och en liten dillkvist. Servera gärna med ett gott bubbel! Välkommen till festen!

Likes

Comments

Här har vi nostalgi så det bara smäller om det för mig. Plankstek! Plankstek som vi åt var och varannan helg när vi var små. Blir alldeles varm i kroppen när jag tänker på det. Mys! Det som är kul är att den går att variera precis hur man vill, med vilka ingredienser man själv tycker passar för dagen: Är det fest eller är det bara vanligt vardagsmys? Och visst är det väl kul att servera på en planka?! Nu för tiden gör jag en lågkolhydratsvariant när jag bjuder på plankstek, och här har ni ett av mina kalasförslag!


INGREDIENSER 2 port
2 st köttbitar, jag föredrar nötkött till fest. 😉 Men det går lika bra med tex fläskkotletter.

Bearnaisesås (Googla recept. 😉)

8 st färsk sparris
4 st bacon
1 st tomat

Salt & peppar

Mos
1 st färsk blomkål (använd inte fryst då jag upplevt att moset då blir för mjukt så att man inte får höjd på det)
2 msk Philadelphia/créme cheese
1 st äggula
1 dl riven parmesanost
Salt & vitpeppar


GÖR SÅHÄR
Sätt ugnen på 250°.
Smöra plankorna.

Koka blomkålen i mindre buketter och låt rinna av ordentligt (viktigt så inte moset blir för rinnigt!). Mixa eller vispa ihop med resterande ingredienser. Spritsa ut moset på plankan i valfri kreation, men jag föredrar att spritsa en mur som man kan hälla såsen i sen som en liten sjö.

Dela tomaten på hälften och salta & peppra. Lägg en halva på vardera planka.

Bryt av den träiga nederdelen på sparrisen och linda in dem två och två med bacon runt. Lägg på plankorna.

Sätt in plankorna i ugnen och grädda tills baconet är färdigt och moset fått fin färg.

Stek köttet som du saltat och pepprat. Om man ska vara riktigt nitisk på hur en planka faktiskt skall göras så stek köttet bara väldigt snabbt och lägg på köttet på plankan så att det får steka färdigt i ugnen. Jag är lite rädd för att det ska bli överstekt då (gillar inte köttet well done) så jag gör det vid sidan om, och lägger på köttbiten i efterhand på plankan.

Gör bearnaisesåsen. Häll på den i din lilla "blomkålsmosdamm".

Servera genast med ett glas rött, och toppa gärna med lite chill-musik och tända ljus. MYS!

Likes

Comments