Semlor är ett av mina ABSOLUTA favoritbakverk, vilket har gjort att det varit liiiite risky business och klurigt att försöka göra en kopia ala LCHF-style, och samtidigt bli nöjd. Dessa bullarna blev jag dock riktigt positivt överraskad av och måste såklart dela med mig av receptet till er, mina hjärtisar! Åhååå, måste ha en bulle nu, med en gång och med detsamma! 😍👏🏻


KARDEMUMMABULLAR:

INGREDIENSER (4 st stora bullar):

3 st ägg

4 msk sötning, tex sötströ

0.5 dl kokosgrädde, eller vispgrädde

1 dl mandelmjöl

0.5 dl pofiber

2.5 msk finmalda psylliumfröskal/fiberhusk

2.5 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

0.5 tsk vaniljpulver

En nypa salt


GÖR SÅHÄR:

Sätt på ugnen på 200°.

Vispa äggen fluffigt och rör sedan ner grädden.

Blanda ihop alla torra ingredienser i en egen bunke.

Blanda ihop allt till en smet och låt stå och svälla i 5 min.

Rulla till 4 st stora bullar eller många små, gärna med våta händer då det gör utförandet mycket smidigare. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och grädda i ugnen i ca 20 min.

Ta ut och låt svalna på galler.


MANDELMASSA:

INGREDIENSER:

2 dl mandelmjöl

1 msk fibersirup (det går att använda tex honung, om du äter det, el annan önskad mängd sötning också om man hellre önskar det. Om du använder tex sötströ får du känna dig fram hur mycket vätska du behöver för att få till den perfekta konsistensen.)

En skvätt stevia drops almond (Här går det att byta ut till bittermandelarom. Tänk på att vara försiktig med dessa ingredienser då det lätt blir för mycket!)

2 msk osötad mandeldryck.

2 msk mandelsplitter för crunch.


GÖR SÅHÄR:

Blanda ihop alla ingredienser.


ÖVRIGA INGREDIENSER:

Vispad grädde

Sukrin melis


SÄTT IHOP BAKELSEN genom att gröpa ur ett litet lock på ovansidan av bullen, fyll hålet som blir med mandelmassa och spritsa över vispad grädde. Lägg på locket igen och pudra över sukrin melis. Njuuuuuut!


PS. För den sockerkänsliga så kan man såklart utesluta sötning helt om man önskar.


(Receptet på själva bullarna är inspirerade av @lowcarbwithlove)


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Här kommer en rätt som passar väl både till vardags och till fest, och dessutom är lättlagad. Det gillar vi! Servera gärna soppan med härligt knaprigt fröknäcke med ost och halloumikrutonger.


INGREDIENSER 4port
1 gul lök
2 burkar körsbärstomater
1/2 msk rödvinsvinäger
1 st vitlök
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
Salt & peppar
Färsk persilja till garnering


GÖR SÅHÄR
Börja med att rosta vitlöken:
Dela en hel vitlök i klyftor utan att skala den. Sprid ut den i en ugnsfast form och ringa lite olivolja över. Skjutsa in i ugnen tills löken fått fin färg, ca 20 min, på 175°. Låt svalna och skala sedan löken.

Tomatsoppa:
Hacka och fräs gullöken i en djup gryta.
Häll i tomaterna och vinägern, och låt sedan koka ihop i 15 min. Tillsätt vitlöken, grädden och crème fraichen (Det går även bra att ta 2 dl grädde ELLER 2 dl crème fraiche om man önskar, istället för hälften av varje). Mixa ihop soppan med en stavmixer, smaksätt med salt & peppar, och garnera med färsk persilja. 😚👌🏻



Likes

Comments

Här ska ni få se! Här kommer receptet på en av mina ABSOLUTA favoritgodisar att göra hemma! Hur gott är inte Bounty liksom? Jag tycker att man kan göra de här bollarna hela året runt, men jag räknar dem väl än dock till julgodis, där de har en stående gyllene plats år efter år hemma hos mig. Låt väl smaka!


INGREDIENSER 16 st bollar
50 g smör
2 dl kokosflingor
0.5 dl vispgrädde
1 krm vaniljpulver
2 msk sötning (valfritt)

Till topping:
60 g mörk choklad/sockerfri choklad
Valfritt: 2 tsk kokosolja
Kokos

GÖR SÅHÄR:

Mixa ihop alla ingredienser och rulla till små bollar.

Ställ in dem i kylen en stund.

Smält chokladen (tillsammans med lite kokosolja om önskas, för mer lättflytande choklad, vilket gör doppningen smidigare).

Doppa bollarna i chokladen och lägg dem på ett bakplåtspappersklätt fat.

Garnera med kokosflingor.

Låt stå kallt till servering i tätslutande burk. Ta fram och njuuut till kvällsmyset eller 11-kaffet!


Likes

Comments

Ho ho ho, här kommer ett recept som du kommer gilla att servera på kafferepet i december månad Pepparkaksbollar! Välj att rulla dem i choklad och tex toppa med syrligt och juligt rött lingonpulver, eller skippa chokladen vetja och rulla dem endast i lingonpulver eller varför inte kakao? Endast fantasin sätter gränser!


INGREDIENSER ca 18 st
2 dl mandelmjöl
50 g rumsvarmt smör
2 msk pepparkakskrydda
Valfritt: 3 msk sötning

Toppingexempel:
Ca 60 g smält mörk choklad/sockerfri choklad
Lingonpulver
Kakao

GÖR SÅHÄR:
Mixa alla ingredienser, rulla till bollar och doppa i valfri topping.

Om du väljer att doppa i smält choklad så kan du, om du önskar, smälta den tillsammans med lite kokosolja (ca 2 tsk) så blir chokladen tunnare och den blir smidigare att hantera.

Förvara kallt i tätslutande burk tills det är dags för en kopp kaffe. Njut!


Likes

Comments

Ishallon, eller så kallade fatbombs med smak av hallon. Fina, rosa små fettbomber som passar fint i julgodisskålen, men som inte höjer ditt blodsocker. Här har ni recept på dem!


INGREDIENSER:

100 g kokosolja utan smak

120 g frysta hallon

Vafritt: 2 msk sötning


GÖR SÅHÄR:

Värm hallonen i en kastrull tills de blivit som en sylt.

Om du önskar kan du sedan mixa hallonen och sila av dem i en trådsil för att få bort alla frön, men det är inget man måste göra.

Smält ner kokosoljan och häll i den i hallonjuicen.

Blanda eventuellt i sötning och rör ihop allt ordentligt. (Mixa om du önskar)

Häll upp smeten i ischokladformar och ställ in i frysen för att ta fram precis innan njutning.

Likes

Comments

Pannacottapraliner alltså, vilken grej! Två av de godaste dessertingredienserna i en liten söt pralin. Här kommer två förslag från mig på hur du kan göra dem.

Den ena pralinen har smak av härlig vaniljpannacotta och den andra av vit choklad. Om du tillsätter den sockerfria vita chokladen i pannacottan så blir det en mer söt pralin som antagligen kommer gå hem bäst hos de sötsugna gästerna, men om du är en ingjuten sockerratare så har du antagligen vant dig av vid det söta och då kan det vara en idé att skippa den vita chokladen. Välj själv eller gör båda! Eller hörni! Gör en med smak av pepparkaka!


INGREDIENSER ca 14 st praliner

1 st gelatinblad

1 dl grädde

1 krm vaniljpulver

2 tsk smör

Ca 50 g mörk choklad/sockerfri choklad

Valfritt: 2 tsk kokosolja


Valfri smaksättning:

1 msk sötning

50 g sockerfri vit choklad

1 tsk pepparkakskrydda


GÖR SÅHÄR:

Lägg gelatinbladet i kallt vatten för att mjukas upp.

Koka upp grädde, vaniljpulver, smör och eventuell sötning. Glöm inte att röra under tiden så att det inte bränns.

Hacka under tiden den vita chokladen om du önskar smaksätta pannacottan med den, annars hoppa över.

Krama ur gelatinbladet och lägg ner det i den varma grädden för att smälta. Rör ordentligt så att det inte blir några gelatinklumpar.

Smält ner den vita chokladen i blandningen, eller smaksätt med annan valfri ingrediens på pannacottan, om du önskar. (Vad sägs om 1 tsk pepparkakskrydda tex?)

Häll upp pannacottan i små pralinformar. Jag har använt mig av isformar i silicon.

Ställ in i frysen i 2 h.

Smält den mörka chokladen.

Ta ut pannacottapralinerna ur formarna och doppa dem i chokladen. Lägg pralinerna på ett bakplåtspappersklätt fat för att stelna.

Tips: Om du brukar tycka att det är lite svårt att doppa i chokladen så kan du blanda ner 2 tsk kokosolja i den när du smälter den så blir den mer lättflytande och därför smidigare att hantera.

Låt stå kallt i en tätslutande burk till servering! Njuuuut!


PS. Om du inte har några formar så går det även bra att spritsa ut små praliner. (Om du inte, som jag, är urusel på att spritsa dvs, och det då bara kommer att se ut som små pannacottabajskorvar istället för små söta praliner.) Låt då pannacottan stå i kylskåpet istället för i frysen, i 2 h, för stelning, innan du spritsar.


Likes

Comments

Det är ju bara att erkänna: inga lchf-bullar blir lika goda som vanliga glutenbullar, så är det bara, men de här är verkligen absolut godkända tycker jag, både till utseende och smak. Och lussekatter hör ju till julen och bör ätas både en och två av varje år tycker jag. Dessutom går dessa superbra att frysa in också för att ta upp på annan del av året för njutning. Ett tips är att då rosta dem och äta med smör på. Såååå gott!


INGREDIENSER 8 st stora bullar

5 st ägg

50 g smör

1 dl kvarg

1 dl grädde

2 msk sötning

1 dl kokosnötsmjöl

4 msk fiberhusk

3 tsk bakpulver

2 påsar saffran

En nypa salt


Mandlar till garnering


GÖR SÅHÄR:

Sätt på ugnen på 200 grader.

Smält smöret.

Vispa äggen fluffiga, ca 5-10 min

Blanda ihop de våta ingredienserna för sig och de torra för sig. Vänd sedan ihop dem till en smet.

Stjälp upp smeten i en spritspåse omedelbart och spritsa ut lussebullarna på en plåt med bakplåtspapper. Garnera med mandlar.

Grädda i ugnen i ca 20 min tills de fått fin färg och är genomgräddade.


Likes

Comments

Ho ho ho, julen är på intåg. Vi vaknar upp till kyliga, mörkna morgnar, men vad är då mysigare än att tända ett par ljus och njuta av en värmande och härlig (falsk) tomtegröt/kesogröt?


INGREDIENSER:

2 st ägg

0,5 dl vispgrädde

125 g keso

1 msk kokosnötsmjöl

1 krm vaniljpulver

En nypa salt


GÖR SÅHÄR:

Skölj av keson i en sil och låt droppa av.

VIspa ihop resten av ingredienserna och blanda sedan ihop med keson.

Stek på medelvärma antingen i en gryta el i en stekpanna. Rör hela tiden med en handvisp tills du fått en lagom tjock konsistens på gröten.

Servera med kanel och valfri mjölkdryck.


Likes

Comments

Ett måste på mackan varje jul måste ju ändå vara julskinkan. Griljerad julskinka med en klick senap på, aaaaaah, foodheaven! Det finns naturligtvis flera olika sätt att fixa den på, men såhär gör jag:


INGREDIENSER:

1 st ägg

1 dl slotts starka senap

2 msk dijon

Mandelmjöl


GÖR SÅHÄR:

Sätt på ugnen på 225 grader.

Blanda ihop ägg och senap.

Smeta över blandningen på din färdigkokta skinka och pudra över mandelmjöl så att hela skinkan täcks.

Griljera i ugnen i ca 15 min. Färdigt!


Likes

Comments

Man skojar inte bort den här rätten inte! Det här är så (ursäkta språket) jäääävla fucking gott! Du måste prova!


INGREDIENSER 4 port
• 400g blomkål
• 2 dl mandelmjöl
• 2 ägg
• 2 msk fiberhusk
• 1/2 tsk salt
• 1/2 tsk malen spiskummin
• Några knippor gräslök
• 3 msk smör el kokosfett
• 2 pkt bacon
• 1 1/2 dl majonnäs.
• 1-2 tsk sambal oelek

GÖR SÅHÄR
Kör blomkålen i matberedaren och lägg över i en form som tål mikro. Täck formen med plastfolie och mikra i ca 5 min.

Ta ut och blanda ihop blomkålen med mandelmjöl, ägg, fiberhusk, salt, spiskummin (snåla inte med denna. Ta i mer om du behöver för mer smak) och hackad gräslök. Låt svälla i 5 min.

Forma till biffar och stek i smör på medelvärme (så att de blir genomstekta och håller ihop).

Stek baconet i stekjärn, ELLER skicka in dem för stekning i ugnen så att de sköter sig själva medan du steker blomkålsbiffarna. Det tar ca 10 min på 200°.

Servera biffarna och baconet med en sambalmajonnäs som du enkelt gör genom att blanda ihop majonnäs med sambal oelek.

Servera, käka, NJUT!


Likes

Comments