Rättika, den där grönsaken som många människor på vår jord faktiskt inte ens vet hur den ser ut. Den där långa, jättestora morotsliknande grönsaken, fast av färgen vit, och med doften av rädisa, som med sina ynka 4.1g kolhydrater per 100g är en perfekt lågkolhydratsgrönsak. Vet ni vad det bästa är? Att man behöver typ bara 1 st till 4 pers, den går snabbt att skala och att köra RAKT ner i matberedaren för att göra skivor till rättikagratäng MYCKET snabbare och enklare än potatis.

Rättikagratängen är den nya potatisgratängen! Rättikagratäng FTW!


INGREDIENSER 4-5 port:
4 dl grädde
200 g Philadelphiaost
4 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
700 g rättika
300 g riven västerbottenost
Salt & svartpeppar


GÖR SÅHÄR:
Sätt på ugnen på 225°.

Skiva rättikan i tunna skivor och hacka löken.

Blanda ihop grädden och färskosten i en gryta och sätt på lite lägre värme tills det blandats ihop.

Höj värmen och pressa i vitlöken, blanda i löken, rättikan och lite mer än hälften av västerbottenosten. Salta och peppra. Låt koka ihop i 15 min.

Häll över allt i en ugnsform och toppa med resten av västerbottenosten. Grädda i ugnen i ca 20 min, tills gratängen fått färg och rättikan känns genomgräddad.

Servera med tex grillad kyckling eller till en saftig köttbit, och fräsch och krispig sallad. Bon apetit!



Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Frukosten som alltid går hem. Frukosten som nästan känns som en synd att äta. Krispigt, fett och gött! 😉 Och den brukar funka finemang som lättare lunch också. Ostpanerade ägg i mitt hjärta.


INGREDIENSER 1 port:

• 2 ägg (av strl XL såklart. Det brukar vara lagom för mig. Är du hungrig som en varg rekommenderar jag att kanske till och med dubbla antalet.)

• Ca 4 st ostskivor

• Smör att steka i

• Valfria kryddor. Mina standardkryddor här är salt & peppar. Jag brukar ofta även använda Italiensk salladskrydda. Lite chilliflakes funkar också bra!

• Topping: majonnäs eller valfri mjukost, som tex räk- & baconost. Och gärna något grönt. Persilja, gräslök eller basilika är mina favoriter!


GÖR SÅHÄR:

När stekpannan är tillräckligt varm lägg då i ostskivorna jämte varandra som en heltäckande matta och stek i smöret en liten stund. Knäck sedan äggen över osten och krydda. Stek på medelhög värme tills äggen nästan är helt genomstekta, vänd och stek andra sidan lite snabbt för att få lite yta bara. Servera med valfri topping. Njut!


Eget recept.

Likes

Comments

När blasten på en grönsak får agera huvudingrediens. 🔝Man måste ju ta tillvara på allt vad naturen har att erbjuda, right?! Rödbetsblast är näringsrikt (mer näringsrikt än själva rödbetan) och kan ersätta tex spenat rakt av i diverse rätter; tex som soppa, i sallader, paj, smoothies eller varför inte i "Ugnsbakad lax med parmesantäcke" som du hittar under kategorin "lunch & middag".

OBS, man ska inte äta allt för mycket då det kan ge magont pga höga halter av nitrat (Servera ej barn under 1 år det alls).


DAGENS FRUKOST GJORDES SÅHÄR:
Jag använde mig av ca 1/3 knippe rödbetsblast för 1 port. För att få lite av varje valde jag att servera lite av blasten som den är; färsk, krispig och god. Lite stekte jag i smör med salt & peppar. Detta efter att jag skurit av stjälkarna, som sedan också de stekts i smör med salt & peppar. Såå otroligt gott! Stjälkarna liknar sparris i konsistens och smak. Fantastiskt!


POCHERA ÄGG I MIKRON SÅHÄR:
Fyll ett glas el en skål till hälften med vatten och salta. Knäck i ett ägg. Täck glaset med en tallrik och kör in i mikron på full effekt i ca 1 minut. Ta ut och kolla om det ser färdigt ut, annars kör lite till tills det blir det. Ta ut och stjälp upp på en tallrik med hushållspapper för att rinna av.

Eller för all del, pochera äggen som vanligt om det önskas. 


Lägg upp allt på en tallrik, med blasten underst. Toppa gärna med lite flingsalt och chiliflakes, och en klick Bregott havssalt. Fint!


Eget recept.

Likes

Comments

Tjong i medaljongen! Här kommer ett grymt middagstips som passar finfint både till vardags och till fest. Servera gärna fina firren till vackra ugnsrostade betor. Du hittar hur du gör det under kategorin "tillbehör". Ett tips är att om du väljer att ha rödbetor till så kan du ersätta spenaten med rödbetsblasten istället så tar du tillvara på allt. Låt väl smaka!


DU BEHÖVER, till 4 port:
4 st laxfiléer
• 1 pkt á 65 g färsk bladspenat
• 3 dl grädde
• Rikligt med riven parmesanost
• Citronpeppar
• Salt & peppar

GÖR SÅHÄR:
Sätt på ugnen på 225°.
Lägg spenaten i en ugnsfast form. Placera laxen ovanpå, och krydda. Häll på grädden och strö över rikligt med riven parmesanost (Ju mer desto bättre typ. Eller hur?!). Grädda i ugnen i ca 20 min, tills osten fått fin färg och laxen är färdig.


Njut!


Eget recept.

Likes

Comments

Hördu, är du en semmelälskare precis som jag? Då ska du prova min C H I A S E M L A ikväll till efterrätt, eller varför inte till morgondagens frukost. 🙊 Lovar, du kommer älska den! 😍🙌🏻✨


🍨CHIAPUDDING.
Blanda ihop 3 msk chiafrön, 1 tsk kardemumma, 0,5 tsk vaniljpulver och 2 dl osötad mandeldryck (Ta lite mer mjölk om du önskar lösare konsistens) i en skål el burk med tätslutande lock. Låt stå en stund och rör sedan om igen när den börjat tjockna lite. Stäng locket och låt stå, helst över natten, i kylskåp.

🍰MANDELMASSA.
Blanda ihop 1 dl mandelmjöl, 0.5 msk fiber sirup (Går att använda tex honung istället om man äter det), 1 skvätt stevia drops almond (Bittermandelessens funkar också), 1 msk osötad mandeldryck och 1 msk mandelsplitter eller hackade mandlar för crunch. (Det går att utesluta sötningsmedel om man vill såklart, men jag tycker det är gott med 😌)

🎂Sätt ihop c h i a s e m l a n genom att lägga lite mandelmassa i botten på ett glas, fyll på med chiapudding, och lägg på ett lager till med mandelmassa. Toppa med vispad grädde, som du smaksatt med stevia drops almond, och mandelsplitter. NJUT! 😻😽👌🏻


Eget recept.

Likes

Comments

God morgon, god morgon, god morgon, god morgon! (På göteborgska) Här har ni en av mina äggfavvisar! Satans gott är det! Du måste prova!


DU BEHÖVER:

• 2 st ägg

• 2 st skivor ost

• 2 st skivor skinka

• Salt & peppar

• Majonnäs

• Valfritt: Italiensk salladskrydda och dijonsenap


GÖR SÅHÄR:
Stek och krydda äggen.

När du vänt äggen och steker sida nr 2 lägger du på skink- och ostskivor på äggen så att de får vara med en stund i pannan och götta till sig. Om du önskar så bre även på ett tunt lager dijonsenap på vardera ägg. Det sätter lite extra fart på smaklökarna!

Lägg ihop burgaren på så sätt att äggen får "agera bröd". Toppa med majonnäs, och gärna lite grönt! Nomnomnom!


Eget recept.

Likes

Comments

Alltså, det är ju så vackert så att man nästan spricker! Vackert OCH gott! Rödbetor och polkabetor är det som ligger på ugnsplåten. Ett perfekt (och mycket snyggare) alternativ till de vanliga potatisklyftisarna till middagsbjudningen.


DU BEHÖVER:
• Ca 4 st betor/person beroende på storlek.
• Olivolja
• Timjan
• Salt & peppar

GÖR SÅHÄR:
Skala och klyfta betorna.
Lägg upp dem på en ugnsplåt och ringla över olivolja.
Krydda med salt, peppar och timjan.
Ugnsrosta på 225° i ca 45 min.
Ta ut och njut!


Psssst. FYI! Rödbetor innehåller 10g kolhydrater per 100g, och polkabetor 8.5g/100g.

Likes

Comments

Här kommer ett tips på ett väldigt enkelt och gott tillbehör att ha till tex fisk (som på bilden). Här har jag dessutom serverat lite kokt färsk broccoli till också, men bara du gör en större laddning så funkar det här fint att servera ensam till proteinet, I promise!


GÖR SÅHÄR:
Hacka önskad mängd bacon i småbitar, eller köp färdiga tärningar. Hacka färsk purjolök i mindre bitar. Stek allt i smör, och krydda med salt & svartpeppar. MUMS!


Eget recept.

Likes

Comments

Jag vet! Det är änna nästan lite lyxigt med torskrygg, och med parmesan.. och tryffel! Ja, tryffeloljan sätter verkligen guldkant på den här rätten. Inte är den svår att tillaga heller. Och oj oj oj, vad gott det är! Funkar lika bra till vardags som till fest.


INGREDIENSER ca 4 port:
Ca 600 g filé av torskrygg (Det går även bra med annan vit fisk såklart)
1.5 msk tryffelolja
2 msk fiskfond
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
1 pkt fryst dill á 35 g (Det går lika bra med
färsk också såklart, men det är ju smidigt att bara slänga i en hel förpackning färdighackad dill, är det inte?)
Salt & vitpeppar
Ca 100g riven parmesan


GÖR SÅHÄR:
Sätt på ugnen på 225 grader.

Lägg fisken i en ugnsform.

Blanda ihop resterande ingredienser och häll över fisken. Grädda i ugnen i ca 15-20 min, tills det hela är färdigt.

Servera exempelvis som på bilden med kokt färsk broccoli och ett strössel gjort på tärnat stekt bacon och skivad purjolök, som är kryddad med lite peppar & salt. Fisken är även supergod till tex blomkålsmos eller varför inte en god varm brysselkålssallad? Recept på det finns under kategorin "tillbehör".

Smaklig spis!


Eget recept.

Likes

Comments

Varför äter jag inte s p e n a t s o p p a oftare? Det måste ju ändå vara det enklaste och snabbaste man kan laga!? Och så är det ju förjävla gott! OCH nyttigt! Värsta vardagskäket!

... Jag förstår ingenting.



INGREDIENSER 4 port
• Ett halvt paket fryst hackad spenat, dvs ca 500g.
• 1 gul lök
• 1 förpackning á 35 g fryst hackad gräslök
• 7 dl vatten
• 2 st grönsaksbuljongtärningar
• 2 dl vispgrädde
• salt & peppar

• 4 st kokta ägg

• Valfritt tillval: Knaperstekt bacon i små minibitar, att toppa soppan med.


GÖR SÅHÄR
Tina spenaten.

Hacka gullöken och fräs i smör tillsammans med spenaten och gräslöken. Häll på resten av ingredienserna (exkl äggen såklart) och krydda. Låt koka upp en stund och mixa sedan soppan slät. Smaka av och tillsätt ytterligare kryddor om så behövs.

Servera med kokt ägg. Och om du vill lyxa till det ytterligare så kan jag tipsa om att knapersteka bacon i små små bitar så att det blir som ett strössel att toppa soppan med. Finemang!


Eget recept.

Likes

Comments