Förra helgen spenderades i San Francisco! Jag hade faktiskt inte varit där innan på den här resan så det var på tiden. Jag, Nina, Mio, Magdalena och Mima satte oss på tåget som visade sig ta 1 h 40 min(!) haha. Kostade bara 10 dollar dock. Fanns ett expresståg också fick jag veta senare, men hur som helst.

Vi kom fram och tog direkt en Uber till Brendas French Soul Food som någon av tjejerna blivit tipsad om skulle ha riktigt grym brunch. 40 min fick vi vänta men det var det värt! Jag beställde en ägg och bacon-tartine med hemmagjort iste av vattenmelon. Kändes riktigt autentiskt!

Efter det promenerade vi runt och upplevde San Francisco-känslan, som är så annorlunda från San Jose. San Francisco är dels mycket backigare (San Jose är helt platt i innerstan), sen är husen högre och vackrare och staden har mer puls. San Jose har runt en miljon invånare men det känns absolut inte som det. Det finns inga stora shoppinggator i San Jose till exempel men det gör det i San Francisco. Så även om San Francisco har färre invånare så känns det mycket större!

Det ösregnade hela eftermiddagen vilket var en sensation eftersom Kalifornien lider av torka och det inte hade regnat sen april. Dyblöta hittade vi ett mysigt fik där vi beställde in dyrt kaffe och fika. Jag hade stämt träff med Anton (Richards bästis!) och hans vän Martin som ska resa runt i USA, så de kom och mötte upp oss på fiket! Sjukt trevligt!

Sedan drog tjejerna hem till San Jose och jag, Anton och Martin mötte upp min vän Tim och tog en öl på en steampunkbar som Martin hittat. Tim hade under dagen övertalat mig att följa med honom på en konsert och såg till att jag hade sovplats hos hans kompis i San Francisco. Så jag och Tim gick och såg indiebandet Deerhunter, det var fett! Behövde inte betala nåt inträde heller för en person som stod utanför spelstället gav mig sin extrabiljett. Det var en liten kulturkrock för övrigt. Jag trodde att han försökte sälja biljetten till mig, men Tim kollade på mig och sa ”han försöker ge dig den?” och jag tittade förbluffat på killen och sa ”why?”. Konserten skulle inte börja på ett tag och någon annan skulle tveklöst ha betalat honom för dem om han bara frågade personer i kön. Men han sa bara glatt att jag gärna kunde få den och att jag skulle ha en bra kväll. Jag tyckte att det var fundamentalt osvenskt (det är klart att det finns undantag men överlag) men oerhört trevligt och generöst!

På söndagen vräkregnade det ännu mer och det tog oss 3 timmar att ta oss hem till San Jose pga tågfel, men allt som allt en bra helg i San Francisco!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Hejhopp!

Jag befinner mig just nu i en slags mellanperiod där jag har många tentor (midterms) och förstås mina kompisar med, så efter de första resorna har tempot gått ner något men kommer öka igen snart! Jag pluggar rätt mycket, både för att det är intressant och för att mina lärare gillar mig så mycket att jag inte kan låta bli att bry mig om betygen, haha. Fick tillbaka resultatet av min första midterm med 92% rätt (30 av 33) vilket inte var så tokigt! De flesta prov vi har är multiple choice (välj ett av flera alternativa svar, besvara sant/falskt frågor, eller para ihop t.e.x en teori med en retoriker) vilket jag ju inte haft sedan gymnasiet i princip. Kul att se att även den pluggtaktiken sitter i 😊

Utöver det så klippte jag mig och färgade håret idag på en frisörskola här i närheten, klipp+slingor och färg för 35 dollar! Kap! Blev väldigt nöjd.

Nya frillan och en bild jag tog påväg hem från frisören, San Jose är inte världens vackraste stad direkt (mycket fattigdom :( ) men den har sina sidor.

Förra helgen så var det homecoming-matchen här, San Jose State mötte Hawaii State på vår stadium Spartan stadium. Innan var det tailgating som vanligt och jag träffade två andra svenska tjejer faktiskt (de första som inte åkt hit med samma utbyte som jag), det var riktigt kul! Jag fastnade dock i samtalet med dem i solen, 35 grader, i över en timme så resultatet blev solsting och att jag spenderade resten av dagen/kvällen med migrän. Inte lika kul.

Matchen till vänster och tailgating till höger.

Jag försöker att få lite ordning på vilka resor jag ska göra och sådär, tiden går så sjukt snabbt! Kenya om mindre än en månad är ju helt otroligt. Sedan över jul så ska jag åka till Las Vegas och Grand Canyon. Men jag vill gärna till Los Angeles och San Diego också så det är bara att styra upp och boka! 😊

Jag är glad att jag fått så himla bra vänner här. Det går ju inte att inte vara lite orolig innan man åker till andra sidan jorden att man inte ska lära känna någon. Men jag känner verkligen att jag är del av ett sammanhang vilket är oerhört värdefullt. 😊 På torsdag ska två av tjejerna laga middag till oss andra och i helgen ordnade en annan av tjejerna med pannkakor och snacks till att kolla på den första presidentsvalsdebatten (vi såg den andra på campus sen, berättar mer senare). Supernice!

Likes

Comments

Hej på er!

Jag får frågan lite titt som tätt om jag längtar hem nånting och jag har gått den senaste tiden och oroat mig lite för att börja göra det. Hade hört innan att ungefär nu brukar folk börja göra det, eftersom känslan av "nytt!" har klingat av, man kommer in i vardagslunken o.s.v.

Jag måste säga att jag har varit väldigt förskonad från hemlängtan hittills. Överlag längtar jag inte hem alls. Sen kan det komma specifika ögonblick, kulturkrockar, då jag längtar hem. Ikväll är faktiskt en sådan kväll! Jag har ett prov, midterm, på torsdag i en kurs jag har och min lärare hade gett överdrivet specifika skriftliga instruktioner på EXAKT vilken penna vi ska ha på provet. Det var en helt vanlig gul blyertspenna, så jag antog att det inte var ett måste utan att jag kunde använda mig av vilken blyerts som helst, men icke. Skickade ett mail och frågade och fick ett totalt dumförklarande svar där han till och med bifogade en bild på en vanlig gul penna! Visst skrattar jag åt det också, men en del av mig känner bara HERREGUD och det är den delen som saknar Sverige och juristprogrammet som trots alla sina regler aldrig skulle få för sig att känna mig som en idiot för att jag tror att jag inte måste ha en gul blyertspenna på tentan. <3

En annan sak är att det är jobbigt att jag är bunden till mitt hem från och med kl. 19 varje kväll. Som jag tidigare sagt så får jag alltså inte gå hemifrån efter den tiden, det är på riktigt farligt. Enda gången det är okej är om jag har sällskap, och då helst inte bara en/två tjejkompisar utan hellre män eller ett större gäng. Det är begränsande! Som ikväll när jag sitter och pluggar så vill jag bara gå till 7/11 och köpa mig lite godis, det är en promenad på knappt 3 minuter från mitt hus, men för att kunna göra det måste jag alltså be en man eskortera mig. Och det är klart man inte gör det för sådana triviala saker! Kort sagt, inte van vid att känna mig begränsad på det sättet. I förlängningen, jag saknar Sverige som trots sina problem med brott (sexualbrott) ändå får mig att känna mig 100 % trygg när jag går på en upplyst gata till Hemköp kl. 22 på kvällen.

Min hemlängtan går dock alltid över snabbt och jag är glad att jag har några svenskar här med mig som jag kan ventilera kulturkrockar med och prata svenska med ibland. Det är värdefullt! 😊

Likes

Comments

Förra helgen åkte vi alltså till Lake Tahoe! Lake Tahoe är ett populärt resmål för kalifornier, eftersom det ligger relativt nära (4 timmar) från San Jose men man kan både åka skidor och bada när man är där. Det är också ett naturreservat (eller dylikt) så stora delar av området är väldigt orört och vackert. Lake Tahoe i sig är en sjö som ligger i bergen, så högt upp att vi fick lock för öronen när vi körde! Att åka hit var på min bucket list, likaså att åka till Sacramento som vi besökte på vägen till Lake Tahoe.

Carolina, jag och Emelie framför Capitol building i Sacramento! Den är baserad på Capitol Hill i Washington D.C. eftersom byggnaden huserar Kaliforniens ledare. Sacramento är huvudstad i Kalifornien!

Maik, Carolina, Emelie, jag, Pontus, Maikel och Michel på Tower Bridge i Sacramento! Bron går över American river och är typiskt med på alla bilder om man googlar Sacramento. På avstånd ser den mest gul ut men nära är det guldiga riktigt fint!

Väl framme i Lake Tahoe så bodde vi i ett helt underbart hus! 14 personer fick plats bekvämt. Huset hade ett enormt kök och flera vardagsrum och badrum, riktig hotellkänsla. Min vän Jon bokade det via Airbnb, riktigt toppen! Eftersom vi var i Sacramento under dagen kom vi fram rätt så sent på eftermiddagen, så då var det bara att handla och sen grilla middag!

Dag två så åkte vi till själva sjön, till Emerald Bay. Utsikten uppifrån var helt otrolig! Gick inte att fånga på bild, men bergen var så höga och sjön så blå.

Jag och min svenske vän Pontus hade propsat på att åka just till Emerald Bay eftersom det skulle finnas ett "svenskt slott" här, alltså, jo visst att den här stugan är mysig och så men att det skulle vara ett av de finaste exemplaren av svensk design i USA förstod vi oss inte på! Haha.

Vi hajkade i alla fall nerför berget till sjön och sen låg vi där hela dagen, jag badade förstås och vi märkte av en liten kulturkrock, haha. När mina kompisar från andra länder gick ner i vattnet så skrek de och hoppade omkring för att det var så kallt, men när min vän Pontus gick i så tänkte "oj va morsk han var då som inte klagar!" men när han kom upp så sa han "det är som en svensk sjö på sommaren" och när jag gick i så upptäckte jag att det verkligen stämde! Runt 20 grader antaligen, inte det skönaste i världen men fullt hanterbart. Mina icke-svenska vänner tyckte ju förstås att det var SÅÅ kallt haha.

Att hajka uppför berget igen sen gick också bra, trots min kondis! Stolt över det! Dag två hade vi mindre tid dock så då åkte vi till en av de finaste stränderna som var tillgängliga med bil. Inget folk alls pga turistsäsongen är över (kalifornierna åker hit till och med labor day, efter det är sommaren officiellt över haha) och det var blåste mer här, men ändå så härligt!

​Alla vänner som åkte på roadtripen och många av de som jag umgås med dagligen! Mina vänner är bl.a. från Irland, Tyskland, Schweiz, Holland, Frankrike, Australien, samt USA och Sverige förstås 😃

Om ni vill kan ni titta på den här videon som min vän Dennis satte ihop från vår resa:https://www.youtube.com/watch?v=oZZkxzvL3ps jag är med lite här och där! I videon ser ni också att en livs levande brunbjörn kom till vårt hus! Jag var inte utomhus när den var där, men mina vänner stod ett tiotal meter ifrån den. (Kan tilläggas att i efterhand var inte alla jättenöjda med vilken risk som hade tagits, men det gick bra i alla fall!) 

Likes

Comments

Ja alltså det är helt otroligt hur snabbt tiden går här! Kan inte fatta att det är oktober snart. Varje händer det något nytt och det går inte en enda dag som jag inte är upptagen. Nu närmar vi oss midterms också vilket är prov i alla ämnen jag har. Ganska typiskt gymnasiet! Så det är en hel del plugg faktiskt utöver alla roliga saker vi hittar på. 

I helgen var vi på ytterligare en road trip, denna gång till Sacramento och Lake Tahoe. En grym resa! Kommer ett inlägg så snart jag hinner med bilder och mer utförlig information. På fredag ska jag se San Jose Sharks (nu blev du glad va Richard? 😉) och på lördag ska jag till San Francisco för att delta i International Student Day där som arrangeras av US Berkeley! Kommer nog bli jättekul!

Saknar er där hemma men jag mår bra och har det väldigt bra här. Jag är lyckligt lottad som fått många bra kompisar som är lika äventyrliga som jag så vi taggar upp varandra och hittar på saker hela tiden. Alla jag umgås med i princip är internationella studenter, vilket är vanligt att folk gör eftersom vi faktiskt vill UPPLEVA Kalifornien när vi är här och resa osv. Amerikanerna är ofta från Kalifornien och många av dem ska vara här i flera år eller har varit här i flera år, så det har inte samma känsla av urgency som vi. Men jag bor bara med amerikaner och har bara amerikaner i mina klasser i skolan och dessutom festar jag en hel del med amerikaner, så det är ju inte som att jag aldrig träffar dem direkt 😉

Hörs snart igen!

Likes

Comments

Den här helgen har hållits igång sen torsdags till och med idag! I torsdags hamnade vi spontant på ett fraternity party här, en togafest för att vara exakt. Bra drag! På fredagen drog vi till en husfest och spelade som vanligt en massa beer pong (ett dryckesspel där du ska träffa muggar med öl med en pingisboll).

På lördagen var det dags för tailgating igen. Den här gången var det mycket större! Det var helt otroligt mycket folk, dj-bås m.m. Poängen är alltså att förfesta innan fotbollsmatcherna på parkeringen utanför. När klockan blev 7.30 och matchen skulle starta så tänkte vi hänga kvar på parkeringen ett tag, men då kom polisen och bokstavligt talat körde in i crowden (långsamt) för att stoppa partyt! Som svar kastade folk stenar och flaskor på polisbilarna. Ett väldigt aggressivt sätt av polisen att få folk att dra, men såklart inte heller legitimt att kasta saker.

Det var mycket mer folk på matchen den här gången och mer spännande match också! På bilden ser min vän Diane från Australien.

Idag fyller min tyska vän Nina år så vi överraskade henne med tårta! Efter det åt vi nachos och massa pizza på en sportbar i närheten av skolan.

Nästa helg blir det Lake Tahoe med 13 andra här 😊 tiden går otroligt fort men jag har väldigt kul! Har också fått tillbaka mina första inlämningsuppgifter och det går väldigt bra för mig, hehe. Trots att jag inte prioriterar skolan särskilt mycket. Tackar Uppsala Universitet för det ☺️

Likes

Comments

Under min tid här har jag faktiskt kört en hel del bil! Utöver att jag körde Satchis bil så hade jag en hyrbil hela förra veckan. Med tanke på att den längsta sträckan jag kört själv innan jag kom hit var 200 m så är detta helt klart en big deal. Flera dagar har jag kört sammanlagt säkert 2 h.

En del av anledningen till att jag hyrde bil var för att känna på mer ordentligt hur det skulle vara att pendla med bil från Los Gatos (som ligger 15 min från skolan en bra dag, men 45 min en dålig dag) till skolan. Slutsatsen var att jag verkligen inte gillade det. Folk kör som idioter här rent ut sagt, blinkers verkar vara en mytomspunnen företeelse som ingen känner till. Att byta till min fil med 1-2 meters avstånd i 100 km/h är fullt normalt. Att inte släppa in folk på motorvägen likaså.

Även fast vägarna är breda så är det många gånger jag tänkt att de verkligen har ett annat säkerhetstänk här. T.ex. byter ljusen extremt snabbt från rött till grönt och vice versa, och omedelbart när några filer fått rött i en korsning får andra grönt. Det är en märkbar skillnad från Sverige. En annan sak är att vägarna är väldigt bleka och glansiga så om man kör mot solen kan det vara omöjligt att avgöra var man befinner sig och var mötande filer är. För att bara ta några exempel!

Jag har helt klart varit med om många omskakande tillfällen här som beror på att folk helt enkelt inte kör som hemma och att säkerhetstänket är annorlunda. Jag kommer nog köra mer bil här men jag kommer undvika det så gott jag kan. Jag har haft tur hittills att ingen olycka skett, men det känns faktiskt inte långt borta med tanke på vilken körvana som krävs. Jag har förstått att det är värre runt San Jose pga stress och mycket köer, men häromkring är jag inte pepp på att köra i alla fall!

Menmen, att glida runt själv i bil i USA är en cool erfarenhet rikare. Och det har funnits tillfällen då och då som det var riktigt kul! 😊

Likes

Comments

Ja alltså, det har gått i ett senaste tiden och dagarna går så otroligt snabbt! I helgen var jag på min första footballgame, förstås mellan vårt lag San Jose State (The Spartans) som mötte Portland State (The Vikings). Dagen innan hade vi en rätt så oseriös "kurs" i hur amerikansk football funkar. Alltså, i teorin ska en match ta 1 timme men i realiteten tar det runt 3 timmar! Det var också otroligt segt! Haha. Dessutom sjuuuuukt varmt. Som ni ser var läktaren ganska tom, många gick efter ett litet tag av värmen/tristess haha.

Roligast var faktiskt innan matchen att göra detta tailgating som är så stort i USA. Det innebär att folk festar/grillar på parkeringen utanför arenan innan matchen! Den här gången var det inte jättestort pga olika anledningar, nog främst att matchen började tidigt, men vi internationella studenter hade kul! 😊 Tydligen ska homecomingmatchen i Oktober vara riktigt stor, så det blir kul!

Imorgon flyttar jag från Los Gatos in till campus! Jag har haft det otroligt bra här ute i Los Gatos men det har visat sig att avståndet inte går att ignorera. Alla mina vänner bor inom kort promenadavstånd från varandra, och jag behöver åka motorväg för att träffa dem. Ja ni hör ju! Känner inte på något sätt att min tid i Los Gatos varit bortkastad, tvärtom är jag jätteglad att ha fått erfarenheten av att leva i en amerikansk familj och dessutom har jag bott otroligt vackert! Men det ska bli kul med erfarenheten att bo på campus med.

Utöver det: jag har köpt två sallader på en vecka, till lunch! I aint kidding! Och gymet och alla pass är gratis på campus så nu när influensan är över ska jag alltså börja träna igen?? Haha inte vad jag trodde när jag kom hit, men är taggad 😁

Likes

Comments

Så i helgen åkte vi alltså på den första roadtrippen! Vi valde att åka neråt i Kalifornien till Monterey, Carmel och Big Sur som ligger utmed kusten. Efter en hel del krångel med hyrbilarna kom vi iväg på förmiddagen i lördags, och fram till Monterey runt lunch.

I Monterey köpte vi lokalproducerad laxtacos till lunch och åt på stranden, riktigt soft!

Vi var hela 17 personer på roadtrippen (som ni förhoppningsvis sett i videon i det förra inlägget) så vi åkte tre olika bilar. Vi fick veta att de andra två bilarna befann sig i Carmel by the Sea som är känt för sin fantastiska strand. Vi åkte dit förstås och spenderade resten av eftermiddagen på stranden, så vackert! Jag var ju väldigt sjuk hela resan så jag fick ta det lite lugnare än de andra, men resten spelade amerikansk fotboll.

Jag köpte dock ett jättefint halsband i en liten butik i Carmel. Staden var som Phil beskrivit den, väldigt pittoresk och mysig! Förra gången jag var i Kalifornien köpte jag en ring i Big Sur och den här gången ville jag ha något från Carmel.

Dag 2 spenderades i Big Sur där vi åt lunch alla 17 på ett riktigt nice ställe där man kunde gå ner till american river och sitta i vattnet!

Sen åkte vi hela dagen längs med Highway 1, vilket är den berömda kustvägen som går längs med kusten här. Jag, mamma och Göran körde från L.A. till Palo Alto på Highway 1 redan 2008 men jag hade verkligen inget emot att göra det igen, sagolikt vackert!

En bra resa! Är glad att jag åkte trots att jag var sjuk. 😊

Likes

Comments

​Hej!

Jag vet att det har varit lite tyst här i några dagar och det beror på flera saker. Dels har jag (har haft) influensa vilket har varit jättejobbigt och tråkigt, så feber och lock för öronen och hosta har varit min tillvaro! Jag har utöver det försökt att vara ikapp med plugget så det har blivit väldigt lite vila och mycket plugg, trots att jag missat mycket i skolan 😒

Utöver det så åkte jag på min första roadtrip i helgen trots att jag var sjuk, jag ska berätta om det mer i detalj men så länge kan ni titta på den här filmen som en av mina medresenärer satte ihop! Jag dyker upp titt som tätt 😊

Länk: https://www.youtube.com/watch?v=yVLJ7tPvZMs

Likes

Comments