Feminism

Är det okej att skämta om vad som helst? Är det okej att skämta om sexism?

Detta frågor diskuteras ständigt. Vissa påstår att man får skämta om vad som helst medan vissa är mer noga med vad som är okej och inte.

För att vara ärlig är jag tveksam. Jag kan å ena sidan tycka att det är en självklarhet att man ska få skämta om vad som helst. Att minska utrymmet för folk att skämta är en begränsning i yttrandefriheten. Vissa påstår även att komik och humor är till för att tänja på gränser och att det därmed blir skrattretande. Samtidigt som skämttonen liksom samtalstonen sätter en standard för värderingar. Det är så otroligt lätt att det sexistiska i skämtet spårar ut och blir helt och hållet olämpligt.

När jag hör hur killar i min omgivning objektifierar, sexualiserar och förminskar tjejer blir jag äcklad, tycker att det är ofräsch och omodernt. Oavsett om det är på skämt eller om det är seriöst genomsyrar en unken kvinnosyn. En person med en syn på män och kvinnor som jämlika kommer inte på, och framför allt säger inte sådana skämt.

Men, är det en skillnad på om män skämtar sexistiskt och om kivnnor gör det? Jag vill påstå att det är det. Ett sexistiskt skämt är i och för sig ofräscht oavsett vem som säger det, men jag vill ändå påstå att det är mer okej för tjejer än killar. Varför? Att driva med sig själv kan visa på självdistans eller självironi, men att driva med någon annat kan betyda att göra någon till åtlöje. Sunt förnuft går längst.


Likes

Comments

Feminism, Politik

Jahapp, då blev jag med blogg också. Varför då, kanske ni tänker.

Jo, jag har fått nog. Jag har fått nog av den vardagliga sexismen och de vardagliga kränkningar som kvinnor måste utstå.

Igår scrollade jag igenom Instagram där jag såg ett inlägg från Elevkårsstyrelsen på skolan jag går på. Informationen i inlägget är irrelevant men däremot var bilden som publicerades något helt ofattbart.

På bilden ser ni en kille som har två 'klängande' tjejer vid sin sida. På bilden finns en text där det står "Every hole is a goal". Styrelsen skrev tydligt i texten att de tar avstånd från"citatet". I kommentarsfältet syns uttalanden som "Varje tjejs våta dröm" och "Hahaha!".

HUR kan det få vara såhär? Hur är det möjligt att vi idag, 2017, dagligen får höra sexistiska skämt som varken är roliga eller smakfulla. Först tänkte jag; jag bör nog inte kommentera något. Det blir bara en onödig konflikt. Men sedan slog tanken mig att jag inte ska ge vika en gång till. Någon måste säga det först; att inlägget är sjukt osmakligt. Så det gjorde jag. "Euw.", blev min kommentar. Efter detta rasade det in missnöjda kommentarer som klagar på det sexistiska uttalandet. Så var det. Jag fick nog av vardagssexismen och kände att jag behövde bryta tystnaden. Därför blev jag med blogg - för att kunna skriva av min ilska om både det ena och det andra. Förhoppningsvis kommer det väl något lite gladare inlägg då och då....


Elevkårsstyrelsen tog senare bort inlägget och bad om ursäkt för det sexistiska uttalandet

Likes

Comments