Header

Inte så mycket nytt under solen. Var i stallet. tänker ju att Stina ska få en vecka utan mig på ryggen. Tycker hon verkar opepp/uttråkad, så jag vet inte riktigt om jag borde lämna henne ifred eller jobba henne trött (mer tanketrött än fysiskt trött, tror jag isåfall). Blev inget av det. Idag var vi ute och gick en långpromenad med tre andra hästar, varav jag höll i två; Stina och min gulliga mockarkompis häst "Loppan" (som jag mest brukar ropa "Loppiiiii" efter i falsett). Hon är så söt. En äldre dam med björnvinterpäls som växer ut och lockar sig 4 veckor efter att man snaggat henne med klippmaskinen. Inte mig emot. Då kan jag sniffa och gosa med den där mjuka pälsbollen. Loppan hatar Stina. Hon lägger öronen bakåt och svänger menande med huvudet åt Stinas håll samtidigt som hon nästan visar tänderna. Stina är "gla å dum helt enkelt" (ni som sett Smala Sussie fattar) och fortsätter att vilja hålla sig jättejättenära Loppan, helst med mulen på Loppans hals, varvid Loppan tillslut andas tungt, ger upp och går vidare.

Tog Stina i ett långt grimskaft. Egentligen hade hon nog kunnat vara lös, eftersom hon mest vill gå och snusa på Loppan, men det var nog bäst att hålla i henne, ifall att liksom...

Mörkt var det. Regnade lite gjorde det också. Såg framför mig att Stina var 10 år gammal och att vi stod på en anläggning med skrittband och solarium och ridhus och grejer och hade en träning bokad, men det är ett tag dit. 7 år närmare bestämt.

Innan jag åkte till stallet var jag inne på Hööks och köpte det där regntäcket. 135 cm passade. Egentligen hade 140 cm varit perfekt. Får ta det när jag har 2500 kr över till ett Rambo wug som jag gärna vill ha. Stina fick täcket av sin husse. Om hon skriver en riktigt välargumenterad önskan om Rambo wug:et är det kanske inte alltför långt borta...

Hööks hade även denna gång förnyat sitt sortiment med något de är experter på: kopior och plagiat. Jag älskar ju LeMieux-schabraken och nu hade Hööks producerat något som var läskigt snarlikt! Tack och lov stillades mitt ha-begär av att schabraken var helt sladdriga och inte alls lika kvaliteten på LeMieux (som är lite mer som Equilines Octagon-schabrak). Undrar när Hööks blir stämda? Har ni sett det där tränset de gör som är otroligt likt PS High Jump Revolution? Å andra sidan kan jag tycka att det är något demokratiskt i det också, att de som inte har råd eller vill lägga så mycket pengar på den ursprungliga designen kan köpa något snarlikt billigare. Tror inte PS (som får vara exemplet denna gång) förlorar så mycket pengar på kopiorna. Det är väl som de som köper väsk-kopior i Thailand. De skulle liksom ändå aldrig köpa någon riktig Louis Vuitton för 10.000 kr, så vad spelar det för roll?Hööks till vänster. LeMieux till höger. Om man bryr sig om kvalitet tror jag ändå att man köper det till höger ;)​ Smart med höga fästet på stroppen. Så att man kan fästa i lilla D-ringen på sadeln (den man fäster förbygeln i) ifall man har enkelkåpa.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments


Idag var dagen kommen. Eller, igår egentligen, men då var Stina så dyngsur att jag inte ville lägga på något täcke, hur bra "stay-dry-foder" det än ska vara. Åkte ut innan utsläpp idag och borstade av henne samt lade på ett täcke. Glömde bort att hon aldrig har haft något täcke på sig tidigare, men som vanligt var det ingen big deal. Med andra ord stod hon blickstilla på gången medan jag kastade täcket över ryggen på henne och började böka med spännen.

Täckesdebatten (att ens kalla det "debatt" bär emot, som att det liksom skulle vara något väldigt viktigt, låt oss i fortsättningen kalla det diskussion) är som varje år vid den här tiden, glödhet. Vissa började täcka sina hästar i början av september för att de inte skulle sätta vinterpäls (HÄR är en utmärkt studie från SLU som än en gång visar på att pälssättningen främst beror på dagsljus. Så om man vill att hästen inte ska sätta päls: dra in en UV-lampa i boxen istället för att ge det stackars djuret en svettdräkt i sommarvärme) medan andra påstår att hästen vänjer sig vid kyla och börjar producera "brunt fett" som värmer den, om den bara blir tillräckligt utsatt (Huh? Hittar tyvärr ingen vetenskaplig artikel på det ämnet ;) )

Själv är jag väl lite motsträvig mot täcken, särskilt som Stina inte är klippt. Jag menar, hon har ju klarat sig fint i livet fram tills nu utan täcke? Varför skulle lite regn och blåst göra att hon behöver ett bara för att hon har fyllt tre? Jag tänkte att jag skulle börja täcka henne när termometern började närma sig nollstrecket, men igår sa två stallkompisar att hon hade sett frusen ut på lördagen och... ja, det var ju ingen högrest häst som skrittade runt i hagen; snarare tassade hon runt och knep med svansen och hade huvudet 90 grader ut från kroppen med öronen bakåthängande. Hon såg med andra ord inte ut att tycka livet var varken särskilt skönt eller kul. Hon kanske inte frös, men att slippa gå och knipa med svansen och vända sig emot pissregnet för att komma undan det så mycket som möjligt, kanske kan få vara skäl nog att få på sig en skaljacka?

Sedan är det ju lite saker som har förändrats i Stinas liv som man också måste ta i beaktande vid täckesbedömingen. Hittills har hon gått på lösdrift med möjlighet att gå in i lä, samt haft mat i hagen. Numera har hon inget av det.

Så jepp. Den täckesmotsträviga ägaren fick krypa till korset inför sin hästs behov. Så som jag upplever dem iallafall. Om Stina har strimlat sitt nya Bucastäcke idag tar jag det som ett tecken på att hon inte vill ha det ;) Nä, skämt åsido, men ni har väl läst det där om hästar som lärde sig att välja ifall de ville ha täcke på sig eller inte? Jag ska lätt lära Stina något liknande, men hon ska få trycka på knappar som ger ljus ifrån sig (samt givetvis skickar meddelanden till min telefon) där hon kan tala om ifall hon vill ha på sig täcke eller inte. Om det lyser en röd lampa utanför hennes box betyder det att hon gärna vill att någon ska komma och ta av henne täcket. Om det lyser en grön lampa betyder det att hon gärna vill att någon kommer och lägger på henne ett täcke. (Alltså jag skojar, men det fattar ni kanske utan den här parentesen?).

Täcket var btw för stort. Jag har en liten ponny-hest. Ska åka och köpa mitt second-best-alternativ. På Hööks, som jag senast igår deklarerade att jag hade övergivit till förmån för Granngården, men just det här täcket är faktiskt himla bra; TermoMaster Premium Tornado i strl 135. Då får hon ha det som förstahandstäcke och Bucastäcket i strl 145 som andratäcke när det första är blött och måste torka. Hon kanske växer i Bucastäcket (hoppas enfaldigt på det).

Likes

Comments

Jag tror att vi får dela upp detta inlägg i två delar: personligt och hästrelaterat. Vi tar det personliga först. Om ni mest vill läsa om häst kan ni scrolla ner till under filmklippet :)

Jag pluggade ju i Danmark i några år. Till arkitekt. Förutom mitt åt som sjuttonåring; när min äldre kompis Elin tog med mig på massa klubbar och vi drack en del alkohol medan mina föräldrar tyckte Elin var sååå underbar och skötsam och trodde att vi satt i hennes etta på Söder i STHLM och drack te, så var mina år i Danmark de bästa i mitt liv. Tilläggas bör att den där Elin är underbar, men numera tvåbarnsmor och skötsam på riktigt, inte bara på ett ögontjänarvis.

När jag bodde i Danmark fanns det ingen morgondag. Eller jo, det gjorde det, men den handlade mest om hur fasen man skulle bli klar med sin projektpresentation när man var så otroligt bakfull eller bara hade sovit för lite (by choice, inte p.g.a. ångest). Vi var ett gäng. Vi åt mat hos varandra, drack chartreuse på lokala franska puben, lånade pennor av varandra och bara... var. Och hade tid och lust att hitta på en massa skit. Rolig skit alltså.

Jag saknar det. Jag saknar dem. Särskilt när allt är lite turbulent såhär och jag funderar mycket på vad som har gått snett och när. Då var ju allt så självklart. Minns jag det som iallafall.

Samtidigt som jag bodde i Århus hade jag en av mina bästa barndomskompisar boende i Köpenhamn. Nuförtiden hörs vi sällan, men jag tänker på henne desto oftare. Idag skickade hon mig en video, helt apropå. Hon tänkte på mig när hon såg den, skrev hon. Jag tittade på den och blev så otroligt sentimental. Glad och ledsen på samma gång. Så väldigt glad för att hon fortfarande känner mig som den person jag var, vill vara och menar att jag är där innerst inne. Ibland känns det som att ingen som lärt känna mig de senaste fem åren egentligen vet vem jag är, för det är det här, det som visas på videon, som är jag: glädjen, fnattet, dansen, rytmen, känslorna, impulsiviteten, passionen, drivet, det utstuderade, medvetenheten... Så ledsen för att det var så länge sedan jag var sådär bekymmerslös och gled runt på hala lädersulor på dansgolv, stod på stora högtalare, satt på tåg med musik i lurarna som tog över hela mig. Så länge sedan jag var innerlig. Nu har jag lyssnat och tittat på klippet 15 gånger och säger till mig själv: I sommar. I sommar drar du på North Side Festival i Århus. Träffar alla. Gör som du gjorde förr.

Sedan tänker jag att Danmarksgänget blivit vuxna. Att den enda som har behov av regression och återupptäckande är jag. Hursomhelst. Låten är fantastisk och jag hoppas att det börjar rycka i någon kroppsdel hos er. Ett litet fotstamp iallafall. Kanske?Hästen då? Jo, Östergötlands ridbanor ligger under vatten och Matilda kunde av den anledningen inte hoppa Stina idag. Stina i sin tur verkar ha blivit trygg på gränsen till uttråkad, för hon testar lite gränser minsann. Måste hitta på någon som hon har att fundera över ett par dagar tror jag, så att hon inte får för sig att ta några egna initiativ till hyss för att muntra upp tillvaron (typ hoppa över något staket). Idag gick vi en promenad i ösregnet. Tråkigt, verkade bägge tycka. Kanske ska tömköra lite bommar imorgon, men annars tänker jag att Stina skulle få en lugn vecka. På onsdag ska vi fixa tänder på kliniken, så då blir det ingen träning på anläggningen vi var på tidigare i veckan. Äh, en mellanvecka helt enkelt. Det tar nog ingen av oss skada av.

Svängde förbi Granngården idag för att köpa reflexer. De har ju fått in delar av Charlies sortiment här i Peking, så helt plötsligt fanns det Butet-sadeltvål, Equiline-schabrak och Harcour-ridbyxor! Herrå Hööks. Frånochmed nu kommer Granngården lätt bli förstahandsvalet när det gäller ridsportbutik, för de har ju liksom ändå kvar alla tråkiga hardcoregrejer som ändå inte finns på Hööks, typ spån och transportlås och sånt.

Jodå, jag köpte reflexer, men gladast vart jag över ett par ridbyxor från BR, FÖR 99 SPÄNN! hade kostat en tusenlapp. Fanns bara marinblå i strl 44, men som tur är passar jag ju både i den färgen och storleken ;) OK, de var kanske lite stora, men en tvätt och ett par långkalsonger under så är saken biff!

Nu ska jag gå och lägga mig och tänka på danser jag vill dansa, stall jag vill bygga, böcker jag vill skriva och musik jag vill producera.


Likes

Comments

Mitt i allt som är lite mindre kul har jag faktiskt en grej inbokad som jag ser fram emot så himla mycket! Jag ska åka på kurs hos Suvi Räsänen den 9-10 dec. Suvi är både tränare och domare och bedriver en... jag vill inte kalla det ridskola, men det är ju vad det är ;) dock med endast välutbildade hästar, små grupper och vissa förkunskapskrav hos eleverna också. En trevlig blogg har hon också som jag kan rekommendera en titt på :)

Nu kan jag för guds skull inte hitta Suvis inlägg, men efter att jag skrivit detta ​om att jag liksom ville kunna få krypa in i tränarens kropp för att få känna vad hen exakt menar för känsla det är man ska sträva efter när olika instruktioner ges, läste jag ett inlägg hos Suvi om hur hon alltid eftersträvar att få sina elever att förstå: vad som ska göras (rent tekniskt), varför, och hur det ska kännas. Det inlägget var precis vad jag och min bristande ryttarkänsla letade efter! Sedan dess (i våras någon gång) har jag velat åka upp till Suvi och rida på hennes fina hästar, men Lapplands Väsby ligger liksom inte nästgårds ;) Och så ville jag ta en sak i taget med att få hem Stina och kolla hur det gick med henne. 

Nu går ju allt som det ska med Stina, men inte blir man en så mycket duktigare ryttare av att styra runt treåring ;) Därför ska det bli så HIMLA kul att åka upp, rida fyra intensiva lektioner på fina, välutbildade hästar och få analysera sin ridning, sits och förutsättningar/metoder för att bli bättre. 

Jag skulle ju väldigt gärna vilja ha en vuxen häst att rida här hemma också, för att inte tappa den typen av ridning, men om jag kan åka upp till Suvi en gång i kvartalet eller så, tror jag att det funkar som ett jättebra alternativ till mer kontinuerlig vuxenhästträning. 

Likes

Comments

​Jag har fått hjälp av Hippson med förfrågningar om svar på mitt brev till Ridsportförbundet. Jag tackar så mycket för det, för brevet är inte bara mitt längre, utan alla de drygt 300 som delat det och de nästan 3ooo personer som läst det. 

Det brevet, samt säkerligen många andras som har vågat vässa pennan, har lett till ett öppet brev från Ridsportförbundet. Ett mycket bra första steg är att SvRF bjuder in till ett forum under Sweden Horse show för att belysa den nuvarande debatten om dressyrridning och tävlingsdressyr.

Brevet jag skickade till förbundet hittar ni HÄR

Och Förbundets öppna brev hittar ni HÄR

Jag inväntar fortfarande ett svar på mitt brev, men vill för det första ge ett stort tack till alla er som orkat engagera er, ett stort tack till Hippson som snabbt uppfattar vad som bubblar i hästvärlden, samt en stor tumme upp till Förbundet som avser bemöta debatten. 

Nu hoppas jag att vi ses på SIHS! Platser finns i bil från Norrköping för dem som vill åka upp och lyssna på forumet (och kanske titta på dressyr och än en gång hoppas på att få förtjusas, snarare än förfasas ;) ).

Likes

Comments

Slutet på den här veckan har varit lite... turbulent. Jag blev remitterad till en psykiatriker som i torsdags konstaterade depression och ångest. Direkt känner jag att jag behöver förklara mig till varför jag orkar skriva här, orkar skämta, orkar engagera mig, för det ska man ju inte orka när man är deprimerad. Då ska all livslust ha runnit ur en och man ska inte bry sig om någonting. Men vet ni, det är så olika det där. Och jag tänker inte gå runt med dålig hållning och flackande blick bara för att alla runtomkring sa kunna se och förstå att jag mår dåligt. Jag undrar vad det skulle göra med mig själv, att gå runt och hela tiden bevisa för omvärlden hur jag mår, för jo, de känslorna kommer ofta: "Oj, nu skrattade jag. Då tänker ju alla att "jaha, hon kanske inte mår så dåligt ändå? Hon kanske bara är lat? Hon kanske bara kunde skärpa sig?" och så slutar jag skratta.

Som att det inte är jobbigt nog ändå. Att nästan aldrig vilja träffa folk. Att det känns som att vemsomhelst som närmar sig gör överträdelser i mitt revir och hotar mig. Att jag inte har handlingskraft till särskilt mycket eller vågar annat är tangera mina drömmar med tankar. Att jag står helt hudlös inför kritik och dömanden (som kanske inte ens är kritik eller dömanden, utan en tolkning från mig). Att jag inte tycker att jag är värd mitt jobb och att jag bara har lurat alla till att tro på en kapacitet jag inte har. Att allt alltid blir mitt fel tillslut, samtidigt som jag brottas med att tycka andra har fel rätt ofta. Att jag känner en enorm skam över att inte ens ha pallat ett helt vanligt jobb på en svensk myndighet. Att jag inte känner igen mig själv; jag glömmer, kan inte prioritera, filtrera, koncentrera mig, ta tag i uppgifter, är lättirriterad, tål inte stress...

Dessa känslor utgör... säg 80% av min tid, men jag väljer att inte visa dem. Jag kryper in i mig själv, slår på mig själv och säger att jag har fel i mina känslor, att det inte är andra det är fel på, utan mina reaktioner och beteenden. Jag stressar mig själv för att jag inte förstår eller handlar som jag vet att jag borde och har kunnat tidigare. Men jag agerar inte utåt på dessa känslor. Tills det brister.

De 20% av tiden som jag orkar säga hej, gå ut och äta lunch, skämta tillbaka vid kaffeautomaten... Det är såklart de stunder som folk får se. De vet inte vad som försiggår när jag sitter med mina hörlurar bakom mina skärmar. Det ser ju bara ut som att jag koncentrerar mig.

Vi får se vad som händer. Psykiatrikern (som också poängterade att hon var ytterst restriktiv med sjukskrivningar) sa: "Ja, jag brukar ju råda de flesta till att gå ut och motionera. Det hjälper. Men du motionerar ju redan... Dig skulle vi nog behöva sjukskriva." Men jag vet inte om jag vill bli sjukskriven. Kanske ett kort tag, för att "reset:a" och skapa ett fundament att jobba vidare ifrån, men det är ju inte jobbet i sig det är fel på (det är mig. Here we go again... Alltid mitt fel). Äh, jag vet inte, vet ingenting. Vi ska såklart följa upp med chefen, men han är borta från jobbet just nu. Jag ska fundera i helgen, men med den kravbild som jag har på mig själv känns det tungt att ge upp och erkänna att situationen inte håller. Jag vill inte ha några råd i detta, någon tröst eller förmananden om att jag verkligen borde ta det lugnt, för jag VET. Jag vet så jävla mycket om hur jag borde göra för att må bra och hur allt funkar. Oh yes, jag kan tala om det för andra också, för jag vet minsann så bra. Men när min själ och väsen inte är med på vad hjärnan tänker... Ja, då kan man vara förnuftig bäst man vill. Förändringen som ska komma inifrån är en process och jag jobbar i den och det är svårt nog som det är, utan missriktad välvilja. 

Jag har iallafall världens bästa jobb. Jag har ju dels min vanliga chef, men så jobbar jag 50% i det här EU-projektet också, där jag har en annan chef. Igår kände jag mig tvungen att prat med projektledaren och den chefen om läget, för de har ju fattat att allt inte står rätt till. Jag tror att sådana där samtal är vägs ände, att om man "erkänner" att man mår dåligt blir förflyttad, fasas ut eller blir fråntagen alla roliga och ansvarsfyllda uppgifter. Men så funkar det tydligen inte på mitt jobb. Det var ett otroligt varmt möte där huvudfrågorna som ställdes var: Vad tror du att vi kan göra för att hjälpa dig? Vad tycker du är roligast på jobbet? Vad ger dig mest stimulans och vad stressar dig mest? Kan vi med utgångspunkt i detta anpassa dina uppgifter? Jag får tårar i ögonen bara jag tänker på det. De lyfte liksom all skuld från mina axlar och allt var OK. Det var OK att inte må bra, att inte tycka att jag presterar, att bli stressad... Sedan pratade de om att jag visst gör att bra jobb och att de är jättenöjda, men sådant fastnar inte. Jag hör det, men det fastnar inte. Fan vad de är proffsiga, engagerade och förstående på jobbet. Såklart tycker jag inte att jag är värd ett sådant bemötande, men det ger mig ändå ett visst lugn. Nu vet de, och jag vet deras förväntningar. De förväntar sig tillexempel inget annat än att jag är hemma nästa vecka, och med det tydligt uttalat kanske jag tillochmed vågar det. Vila en stund alltså. Jag är såklart välkommen på jobbet, men ingen dömer mig om jag inte är där. 

Efter det mötet var jag ganska urlakad och projektledaren frågade om jag inte skulle gå hem. De bara skrattade och skakade på huvudet när jag snorandes och snörvlandes sa: "Jag ska gå hem tidigare. Jag ska bara vara med på mötet vi ska ha vid lunch. Sen lovar jag att gå hem." Jag tror att de tyckte jag var knäpp, men de är så fulla av respekt att jag faktiskt får avgöra själv, och det är jag så tacksam för. Och mötet gick bra. 


Likes

Comments

Jag hade filmare med mig! Tyvärr var jag så otaktisk i mitt försök att hålla honom på gott humör att jag hade bullat upp med fika för den tråkiga och kalla ridhusstunden = det blev mer tedrickande än filmande...

Det här var första gången vi var på en annan anläggning. Om det gick bra? Haha, Anette sa till de andra som var i ridhuset: "Kolla, här kommer Carro in med en treåring som aldrig varit här, longerar ett par varv, sitter upp och rider. UTAN BETT". Efter ridningen var vi ensamma kvar. Jag och Anette står och pratar lite, samtidigt tränsar jag av Stina som står med sänkt huvud och vilar, kliar lite i pannan. Vi pratar vidare och så kommer jag på att den nog är skönt att bli av med sadeln också. Stina står blickstilla, helt utan utrustning i ca 10 min. Sedan när vi börjar gå mot utgången följer hon efter ca 2 meter bakom och stoppar huvudet i repgrimman innan lastning. Vi kanske borde hålla på med något annat än ridning..?

Angående träningen då. Jag saknar det där bettet nu. För jag gillar bett om hästen går att rida med det. Jag upplever att det är svårt att få någon "gummibandskänsla" på det bettlösa. Alltså, nu blottar jag mig här med en "såhär-känns-det-lista":

- Stina ligger på i traven. Går lite på bogarna och hänger i handen.

- Jag vill göra en halvhalt för att "få upp henne" lite framför mig och kunna lätta av ordentligt i handen. Halvhalt i lättridning tycker jag är svårt. Jag har blivit så itutad att man INTE ska rida lätt långsammare än vad hästen går, utan att lättridningen ska ske i exakt takt med hästens gång. Detta innebär ju egentligen att man utraderar hela funktionen av sin sits under lättridningen, för om hästen går fortare, då ska även lättridningen gå fortare. Ordentlig hemläxa till mig: våga "sega" i lättridningen. Inte hamna i otakt, men medvetet rida lite lugnt och segt. Om jag titta på filmerna när Matilda rider så gör hon just så; hon håller liksom sin takt, så anpassar sig Stina efter den. Inte tvärtom. Åååh, jag skulle så himla, himla gärna vilja krypa in i en duktig ryttares kropp för att verkligen få känna känslan av hur det är att rida korrekt!

- Rätar upp mig, håller om lite med benen. Om hon då bromsar in lite får jag ännu mer i handen, för inbromsningen kommer liksom inte av att hon sätter in bakbenen längre under sig och "trampar till", utan att hon faller ännu mer framåt. Sedan kommer ett hörn som jag försöker utnyttja till att forma henne lite runt inner samtidigt som jag bromsar lite med ytterhanden. Stina pinnar runt det där hörnet, inåtlutande och i rasande fart utan att överhuvudtaget förstå att innerskänkeln kan vara något annat än "framåt" (fast det är nog min känsla och mina förväntningar på hur det "ska" vara och se ut som är för höga. Någon som har en treåring som gör en fin halvhalt innan ett hörn, böjer sig runt innerskänkeln med bibehållen inramning och stöd på ytter. Säg nej även om ni har det, snälla).

- Jag blir desperat och saktar av.

Men OK. En grej som är bra då: Självbärig hand och handen är faktiskt framför mig. Det har jag haft stora problem med förut och antar att det är en balansgrej. Och så gör vi fina fattningar.

Och nu mina vänner, nu är nog sadeln bannemig för trång. Ska prova en stallkompis bägge sadlar och se om jag kan ha någon av dem i en månad eller två. Säkerhetsvästen ryker också snart. Gud som jag hatar den! Blir stor, stel, otymplig, varm...

Men suck alltså. Jag tycker lite synd om Stina. Jag känner inte att jag ger henne bra förutsättningar för att jobba rätt. Att jag helt enkelt rider för dåligt. Å andra sidan: någon gång behöver vara den första. Jag rider henne knappt på banan utan tränares överinseende och jag låter en annan, duktigare och mer erfaren ryttare rida henne också. Dessutom ar Stina litegrann kroppen emot sig just nu. Men ni vet hur det är: man jämför sig. Jag önskar att jag kunde stänga av omvärlden lite och gå in i min egen känsla av vår utveckling, utan att se på de där treåringarna som redan går som sexåringar. Jag vill ju inte ens att min häst SKA gå så. Men jag vill iallafall att hon ska lätta lite fram, få in bakdelen och jobba med ryggen. Var huvudet är i förhållande till detta bekymrar mig inte så mycket, men som det är nu känns det mest som att jag sliter på henne :( Anette peppar och säger att jag inte har något att bekymra mig för. Att det kommer ge sig. Men suck, efter att ha känt känslan och sett filmerna från igår vet jag inte riktigt. När ska man kräva lite mer än att de bara går i den gångart man ber om och svänger där man vill?

På fredag hade jag verkligen velat rida på banan och göra övergångar. Massor av övergångar. Men nä. Vi ska bannemig ut i skogen! Inte nöta på en treåring.

Och vet ni. Efter det här inlägget slutar jag gräma mig. Den trista känslan kan ha berott på så mycket: nytt ställe, åkt släp, jag var spänd, jag hann inte inte tänka så mycket på min ridning för att instruktioner om vägar och gångartsbyte kom tight. Jag blir lite stressad av instruktioner. Om Anette i höger varv säger åt mig vid A att vända över banan, då hinner inte jag förbereda på att bra sätt för att göra det vid K och allt blir bara spring och slafs. Det jag borde göra är istället att rida ett halvt varv till och vända vid M, men då blir jag stressad över att hon kanske tror att jag inte uppfattat vad hon sagt, eller att jag inte anstränger mig för att följa instruktionerna. Ehrm... Ett kommunikationshinder som jag LOVAR att jag ska ta upp med henne nästa träning.

Nästa gång ska jag lägga upp den där övningen på banan igen där vi tvingades rida raka spår (övning i detta inlägg) för efter det var jag så sprudlande glad. Då tvingades jag rida bra: tänka, förbereda, genomföra.Och så det där med att longera med inspänningar... Generellt är jag emot både longering (tömkör hellre med massa vägar och inte bara runt runt i cirkel) och grejer som håller hästens huvud i en position. Men det kanske är den där farliga missriktade välviljan? Kanske gör jag Stina en björntjänst? Jag kanske borde sätta på ett par inspänningar och låta henne springa runt och hitta gunget om hon har en inspänning att förhålla sig till? Vad har ni för förhållande till sådana hjälptyglar som mer eller mindre fixerar hästens huvud? Är jag alldeles för nära "barfotafolket" i min aversion mot inspänningar? Men alltså, rent biomekaniskt kan jag verkligen inte se hur en häst ska få in bakbenen under kroppen genom att något håller emot där fram? För mig blir det den där "drivningen in i handen" (alltså sparka på med benen och bromsa i munnen) som jag inte ser något hållbart i.

Äh fan. Sorry för världens längsta och svamligaste inlägg. Det snurrar så mycket i huvudet bara.


Likes

Comments

Det kan ju inte få eka helt tomt här på bloggen i väntan på svar från SvRF. Hippson har också anhållit om svar på brevet, men man får väl låta förbundet ha lite handläggningstid (slutet av veckan).

Under tiden händer det ju massa grejer som jag vill skriva om. Det mesta relaterat till en liten gullig fux med stjärn. Vi har ju ridit på hackamore ett tag. Eftersom hon stretade så mycket emot bettet och det nya Sprengerbettet var fullt av rispor efter en ridtur bedömde jag att det är tid för en tur till käftis. Vi har fått en tid den 26:e på kliniken. Herregud vad svårt det ska vara att knåpa ihop en tid där man inte har några möten eller andra åtaganden på jobbet. Alltså, säga vad man vill om Evidensia, men kliniken i Kalmar hade iallafall öppet till 20.00 måndag-torsdag! En service som jag är beredd att betala ett par hundra extra för! Här måste jag istället ta ledigt en förmiddag, vilket kostar mig betydligt mer än ett par hundra. Allt är inte svart eller vitt (syftar på veterinärvårdsdebatten ;) ).

Hursomhelst. Hacket gav väl ingen toppenkänsla. Stina tyckte det var skönt att lägga huvudet i det och paddla på med all sin tyngd på bogarna, mina idoga försök till halvhalter till trots ;) Jag köpte istället det där bettlösa tränset med "cross under" från Hööks och tänkte att "om hon lägger huvudet i ett Hack med hävstångseffekt, vad ska hon inte göra i detta grim-lika träns?" men nä, känslan hittills (bara använt det två gånger) är mycket lättare och tydligare, att jag liksom kan ge eftergift utan att hela hästen följer med. Dessutom verkar signalerna med tryck på sidan av huvudet gå fram fint.Stinas vecka ser ut som följer (i söndags var det uteritt utan särskilt fokus. Ut och jogga i skogen, typ):

Måndag: Promenad (hästarna går in 1600 i Oktober och 1500 från November, så jag försöker "lufta" henne så många dagar jag kan så hon ska få lite mer utetid).

Tisdag: Tömkörning. Mycket basic. Första gången på töm.

Onsdag: Träning för Anette Solmell på annan anläggning.

Torsdag: hel-vila

Fredag: Uteritt (antagligen första gången med pannlampa. Hmmm, törs man galoppera med pannlampa?)

Lördag: helvila

Söndag: Hoppning med Matilda

Weee, det ska bli så spännande att åka till en annan anläggning och rida idag! Resebro, som stället heter, har jag haft häst på tidigare och det är ett så himla fint stall! Deras ridhus och det underlaget... <3 Men det är stort. Runt 60 hästar tror jag, så det passar kanske inte en dräktig unghäst så bra att bo på.

Jag har funderat på ifall det är så smart att åka iväg till ett ställe med andra hästar, men ingen häst där verkar sjuk på något sätt och vi kommer ju liksom inte att vidröra någonting. Vi ska in i ridhuset, rida runt och så ut. Risken för smitta är minimal. Inte större egentligen än att det i Stinas stall rider förbi hästar från området varje dag.

Nu lite om gårdagen. Min ambition är ju att kunna släpa ett däck eller kedjor med Stina innan årsskiftet. Då är det bra att börja med tömkörning ;) Det har Stina aldrig gjort tidigare, och särskilt inte på ett bettlöst träns. Jag har ju vidare deklarerat att jag inte tänker påbörja en bettlös inkörning av säkerhetsskäl, men igår var jag bara så sugen! Tänke att "om vi bara kör lite skritt och halt på volt så får det vara bra så".

Resultat: Alla gångarter. Jag kunde gå/springa både vid sidan av och bakom Stina. Vi vände över banan, snett igenom, gjorde övergångar och galopperade på lång töm på volt. När jag tömkör försöker jag efterlikna en körsituation så mycket som möjligt. Jag går och springer efter hästen/snett bakom mycket mer än vad jag står på volt i mitten. Jag vill kunna nå hästen med pisken hela tiden och använda den som hjälp (alltså som ett ben vid ridning) för ställning och inramning.

Asså tamigtusan om hon inte tog pisken som ytterhjälp också! När hon började tränga lite mot utgången en gång och jag var på hennes insida, lade jag till piskänden på hennes yttersida och hon slutade glida iväg mot utgången!

Nu såg jag hur välbalanserad hon är också. Inga konstigheter med den där galoppen. Det är ju jag som sätter henne ur balans när jag rider :(

Jag hade två tankar i huvudet före, under och efter passet. Förebilden Per Waalers ord: "Beröm hästen så mycket att du skäms" och Pippis: "Det har vi aldrig provat förut, så det går säkert bra!"


Likes

Comments

​...det där svaret. Eventuellt får jag, eller jag ska nog säga VI, lite hjälp i att få ett svar från förbundet. 

Jag ville faktiskt bara passa på att kika in och säga tack. Tack snälla för att ni läst och delat. Just i detta nu har 265 pers delat inlägget som ligger här på bloggen och ca: 100 till har delat inlägg som ligger på Facebook. 1943 personer har läst inlägget här inne och säkert har ett antal läst det på Facebook också. 

Jag förväntar mig fortfarande att vi ska få ett svar. Och jag tror ännu mer på det efter att ha sett delnings-uppslutningen. Om inget svar anhålles finns en plan B.

...och ja, dedan händer det ju grejer med Stina också, min lilla Skrutti-Bang-Bang, men henne kommer ni få läsa om tills ni tröttnar sen, när det viktiga är avhandlat ;) Bifogar en bild på Stina efter en god natts sömn och önskar er alla detsamma! 


Likes

Comments

​Nu har jag skickat iväg mitt mail till SvRF. Blir tacksam om det delas! Min förhoppning är att så många som möjligt ska vara medvetna om att brevet skickats, samt följa upp ett svar/agerande. Jag hoppas att brevet leder till en rörelse framåt i denna debatt. 

Till dem inom Svenska Ridsportförbundet det berör.


Hej, 

Jag tror att få har missat den debatt som blossat upp efter de två större tävlingssammanhangen i Sverige det senaste halvåret (Falsterbo och Breeders), men låt mig sammanfatta den mycket kort:

Efter publicerande av bilder och filmer på sociala medier som visar dressyrekipage i tävlingssituationer har ifrågasättanden gjorts angående hästarnas form, ridningens metodik, krav på unga hästars prestationer och ifall dessa bilder och filmer representerar verkligheten och isåfall vart dressyrsporten är påväg, eftersom varken bilder eller filmer visar målbilden av ridning så som den lärs ut i Sverige idag. Ifrågasättandena tillbakavisas med argument om att ridningen inte är systematisk, utan att man behöver hantera sina hästar som, för kanske första gången, befinner sig i så stora tävlingssammanhang och därmed blir spända och lättskrämda. 

Gemensamt för alla som engagerar sig är att de bryr sig om hästar och dressyr, samt att de flesta genom sitt medlemskap i ridklubbar och tävlingsaktiviteter är med och finansierar Förbundets verksamhet. Därför är det inte alltför långsökt att förvänta sig av Svenska ridsportförbundet att Ni erkänner debatten och påbörjar ett arbete för att riva de murar som är under stadig uppbyggnad i en debatt som aldrig verkar lyftas till en officiell nivå. Att debatten inte erkänns medför att den aldrig kommer leda till annat än polarisering av två grupper som egentligen borde vara en grupp: de som med hästens välfärd i fokus vill se en utveckling av svensk dressyrsport som står sig i internationell konkurrens.  

Vidare bör förväntningarna på unga hästars prestationer diskuteras. Frågan är komplex eftersom Sverige är ett land, som trots sin ringa storlek står sig bra i den internationella konkurrensen gällande sporthästar och har ambitionen att fortsätta skörda framgångar. Stämmer den forskningsbaserade unghästutbildning man lär ut vid våra riksanläggningar överens med det som visas på tävling? 

Med utgångspunkt i era värdeord angående hästhållning och hästhantering: 

- Jag hanterar hästen på ett sätt som jag kan stå för och som jag är stolt över inför omvärlden

- Jag behandlar alla hästar med respekt

- Jag ser till att hästen finns i en trygg- och säker miljö och jag reagerar om den far illa

- Jag tränar och tävlar i samspel med hästen och kräver inte mer än vad vi har förutsättningar att klara av

- Jag ansvarar själv för att öka min kunskap och kompetens om hästen

…föreslår jag att ni faciliterar en mötesplats och ett fundament för dem som är intresserade av dressyrsportens utförande och utveckling. 

Ett mer konkret förslag är en (eller flera) workshops där häst- och dressyrengagerade får mötas. Modererade diskussioner där debatten kan lyftas genom att fråga och lyssna till varandras argument och bild av verkligheten, istället för att lämna diskussionen åt vad som lätt urartar till pajkastning och irrelevant smutskastning på internet. En paneldebatt vore också väldigt intressant och lärorikt att lyssna till och jag är övertygad om att ”bägge sidor” skulle ställa upp för att få möjlighet att förtydliga sina ståndpunkter. 

Jag hoppas att Ni kan ta det ansvar som behövs i denna fråga, som berör så många av dem som är knutna till Er verksamhet och förväntar mig respons på detta meddelande. 

Med vänlig hälsning

Caroline Johansson

Skolgatan 26

60225 Norrköping


Likes

Comments