- Har tränat fysiskt sen 8.20 i morse (13,11)!

- Ja, fast ridning är ju inte så fysiskt ansträngande

- Inte om man åker häst, nä det är enklare än att cykla

Jag sitter på en häst, alltså rider jag. 

- Jag har ridit på ridskola i flera år, jag vet hur man gör och det är inte jobbigt

eller

- Jag har faktiskt ridit en gång!

Att sitta på en häst är inte samma sak som att rida. Att åka runt i skritt, trav och kanske galopp - nej det är inte att rida. Åka runt kan man alltid göra och hur länge du har "ridit" är inte ett bevis på att du faktiskt rider hästen eller om du bara åker häst. 

Så för att förtydliga enligt min mening: att rida är när man inverkar och påverkar en häst till att göra saker som den inte gör automatiskt. Det kan vara slitigt och kräva sina muskler när hästen inte tycker att det är en lämplig övning eller finner övningen ansträngande. Det är så många gånger man själv inser att man är för dåligt tränad och inte orkar hålla emot en stark häst, eller sitta på rätt sida på ryggen när hästen vill kasta över en på den andra sidan för att slippa arbeta med det inre bakbenet. När man svettas så stanken går igenom kläderna och upp i näsan och mjölksyran hindrar en från att hoppa av hästen - där är ridning. Lite motsägande när man sedan vill att ridning ska vara enkelt, smidigt och absolut inte ansträngande. Men för att få hästen att bli så lydig och bli så samarbetsvillig så att den gör alla rörelser på snabba kommandon och med minimala hjälper kräver sitt förarbete.

En häst som är lätt att rida är som att gå till en väl förberedd tenta, det känns enkelt och allting faller bara på plats. Men arbetet bakom innebar svett, blod och tårar.

Åka häst gör jag dock gärna, det är inte så ansträngande och kan vara väldigt avkopplande efter en jobbig dag. Särskilt med Cosmic, han hittar själv och det är inte mycket som påverkar honom här i livet. Att rida ut en sväng innebär ofta att man sitter på honom i diverse olika gångarter och sysselsätter sig med sin telefon, vad skulle kunna hända? Hästen går inte att påverka, vilket är också det som gör det jobbigt i markarbetet. Jag känner mig så klen så jag frivilligt har börjat gå på gym för att orka sitta till på min häst, orka sitta på rätt sida ryggen även när han slingrar sig som en orm och orka trycka fram honom när han finner att trav eller skritt är mer lämpligt än kort galopp.

Sedan kan man då försöka byta bett för att påverka hästen, typ till ett pelham, särskilt efter att ha tränat armar på gymmet - bra ide kändes det då som. Den där snygga hästen med avspänd nacke höll inte med och omvandlades till ett super känsligt barn, med spänd rygg och nacken i en form av rollkür.

- Du måste få ut honom! Släpp fram honom!

Vad ser det ut som? Långa tyglar och hästen går ändå i ögonblicksbildens rollkür (bakom hand) och jag börjar nästan gråta - hästen är för känslig. Man gråter när han är stark och man gråter när han är känslig - hur ska man ha det? När är man nöjd? Ja inte när han reagerar på snabba och korta kommandon i alla fall, då hänger man ju inte själv med.

För att kunna rida behöver jag inverka och påverka och arbeta fysiskt, men den finaste ridningen är den som är den enklaste samtidigt som det är en helt annan sak från att åka häst. Men när hästen är känslig och väl framme för hjälperna så att man kan rida enkelt och inte ansträngande, så måste ryttaren själv vara så duktigt så att den kan rida den känsliga hästen, annars blir hästen åter okänslig och ryttaren har ännu mer arbete att lägga

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

- Inte ofta man ser dig på ett gym

- Nej! Andra gången nu faktiskt!

Stolt spatserar jag omkring på 24/7s ena gym med två slavar, Alkoholisten gör debut och ESB ska vara vår personliga tränare/visa hur det går till.

- Vi går till tjejgymmet! Mindre folk där

- Hur ska man kunna ragga där om det inte finns några killar?

- Man raggar inte på gym Caroline, man tränar.

Någon har ju helt klart missuppfattat anledningen till att gymma och jag är inte helt säker på att det verkligen är jag som har gjort detta. Var ska man annars hitta de snygga killarna om inte på gym?

- Benstyrka och rumpa ska vi träna idag

Av princip tänker jag inte göra squats, jag har redan en riktigt stor rumpa - växer den ännu mer så kommer jag ju inte komma i mina byxor! En stor rumpa är dock användbar i många tillfällen - unghästar eller galna hästar, man sitter stadigt i sadeln när ens egna tyngdpunkt ligger just i arslet. Helga sköter sig bra, mamma känner redan (efter tredje ridningen) att det är en häst hon kan tänka sig att rida när jag inte kan komma till Karlskrona. Skritt - trav - galopp och nu även över bommar, easy. Hon har redan blivit lite stadigare och svängde till och med för vikthjälperna, sen orkar hon ju nästan ingenting däremot vilket kanske är lika bra.

Nöten däremot, she is in love i mig. Jag kommer hem - ett litet hinder tas fram, och hon får göra något jag inte tillät när hon var tävlingshäst - bocka så mycket hon vill. Bra träning för balansen och det ger lite adrenalinkickar! Med adrenalinrus i kroppen skrevs lite till på en uppsats angående abort innan bilen kördes på tok för fort ner till Skåne och Cosmic fick sig ett hårdare pass före gymmet, ibland är man riktigt produktiv och förtjänar absolut lite godis (blev tacopaj men jag var väldans sugen och ansåg mig förtjäna något sött, minst ett kilo på hemmakväll)

Likes

Comments

5-års jubileum för Kriminologernas Universitetsförening eller som vi kallade det, BAL!

Alltid lika kul att klä upp sig och se alla andra i fina kläder, och självklart så tänker man att man ska ta så mycket bilder!

Tur att det kommer fler tillfällen. Har bara några snapchats från förfesten, där jag var förlorare i både kortspel, beerpong och chase the cup - alkoholpåverkad snubblade vi (jag) till balen i höga klackar. Kanske tur att jag förlorade alla spel på förfesten med tanke på att en flaska vin till maten kostade 295kr. Alkoholen som intogs under förfesten var alltså den totala mängden alkohol, förutom en fördrink och ett glas rött till middagen.

Lite medelmåttig mat och efterrätt (ogod efterrätt = sjukt bra för min fetma, det enda jag åt på tårtan var frukten). Traskade hem i samma stund som alkoholen gick ur kroppen (runt 23) och kände mig väldigt nöjd med kvällen - att ha både festat och ligga till sängs innan midnatt känns helt okej i min ålder! Drömmen om att slippa vara bakfull fortsätter dock att vara en dröm, lite rödvin och huvudvärken sitter där den ska dagen efter

Likes

Comments

Sminkar över påsarna under ögonen, dricker en energidryck och går på bal! Dricker lite svindyrt vin och äter medelmåttig mat, sjunger sånger och är social. Tröttheten hägrar och det är dags att avsluta lidandet genom att gå hem till sängen. Går inte helt obemärkt ut från balen utan slänger ur mig lite artiga hejdå längs vägen.

En del måste försöka hävda sig, de har ett behov av att mäta kuk, oavsett vilken situation det gäller eller vad det gäller

- Varför ska du dra hem?

- Jag är så trött efter jobb denna veckan, känner mig så sliten

- Vadå jobb? Det är väl ingenting?

- Du får gärna testa på mitt jobb så får du se

- Då kan du testa på mina två jobb då så får du se att det är ingenting!

Nej, det är skillnad att sitta vid en dator och skriva lite texter och att riskera folks liv ute på gatorna i varenda sekund. Skriver du fel på en dator eller är ouppmärksam = du kanske uppfattas som oprofessionell men oftast så märker ingen detta, tar det dig 10min eller 1h att skriva texten bryr sig nog ingen om, bara den blir klar. Gör jag ett misstag i trafiken där jag rullar med 50 ton i levande vikt - så dör folk. En lastbilschaufför har så mycket mer ansvar, i varenda sekund, som en datanisse inte har och inte verkar förstå.

Det är endast när man själv har kört och när man själv har känt hur det är att nästan tappa kontrollen över ett enormt tungt fordon som man verkligen får respekt och förståelse över vilket ansvar man har och därmed vilket slitigt arbete det är. 8-9h, där varenda sekund är en enda hård koncentration - för en olycka sker på en sekund och liv släcks lika fort.

Att jämföra jobb, att jämföra ansvar, att mäta kuk - varför? Respektera bara att jag är sliten efter mitt jobb och var glad över att du själv inte behöver bli utsliten utan kan festa efter ditt/dina jobb.

Det är så tråkigt att folk tror att de vet så mycket om saker de inte har en aning om och försöker hävda sig genom sin egna okunskap - ingen mening att försöka förklara, absolut inte med alkohol i kroppen, och varför ödsla energi på det? En som inte vill eller kan förstå går det inte heller att förklara någonting för. Det går inte att förklara för någon som inte begriper.

Klockan är nu över ett och jag ska sova för att åter försöka lära mig min vanliga Volvos växellåda imorgon. Att lågväxel 2 inte används på personbil utan där är personbilens 5a och det går inte att starta på 5e växeln.

Likes

Comments

Andra dagen på jobb igår och körning med släp. Backning, mot port - i nedförsbacke! Gick helt okej, träffade port nr 3 riktigt bra varenda gång jag backade - lite tråkigt att det var port nr 4 jag skulle backa in i. Återigen nära tårarna, och jag är en tjej med ett starkt psyke!

30 minuters letande efter rätt kund - företaget hittades direkt men de hade 4 olika ingångar, varav jag testade 3 av dem innan de kunde visa mig rätt.

Pappa fick åter ett psykbryt-samtal när släpet åter skulle kopplas under eftermiddagen - tidspress och det hade inte funnits tid för lunch eller frukost! Så hungrig, trött, backa till ett släp som inte ville i draget (bild 2, den är i sugmunnen men ändå inte het i), tom i huvudet och ångest över det släpande plugget. Livet som lastbilschaufför och livet som pappa till mig.

Kommer hem till två härliga parkeringsböter för min hästabil hat stått på parkeringen i mer än 24h utan att ha flyttats, 2st*400kr.

Satte hästen i skritten och mockade boxen innan jag somnade strax efter 20 och utan middag

Likes

Comments

Medan jag själv satt och grät i en lastbil i Rosengård åkte mamma med Helga för röntgen - några tecken på förträngningar mellan halskotorna fanns inte utan inflammationen har läkt ut fint! För att vara på den säkra sidan innan vi rider igång henne tog vi även plåtar på alla benen - och trots att hon har sprungit igenom minst 3 olika staket och slaktat upp benen så var alla benben hela och fina!

- Hon är däremot svag i skelettet eftersom hon har vuxit mycket och inte belastat sig efter ett år av vila.

Ja, jag är inte den som rider in och hoppar 1.20m på ett par månader. Jag ser väl lite mer långsiktigt än så. Hållbara och sunda hästar tar tid att få fram, och vem har bråttom i slutändan?

Rida igång lilla Helga, stärka henne, hoppa in henne i början på sommaren innan ett långt sommarlov väntar - därefter satsar vi mot breeders till hösten! Om damen visar någon talang för hoppning då alltså :)

Likes

Comments

​- Kan du köra med bil+släp till Hässleholm?

- Ja det låter okej

Inte jätte stadig på detta med släp, trailer är mer min stil. Rondeller, trånga svängar, backa ner i portar, BACKA överlag?! Ett förtydligande, backa bil+släp är det svåraste man kan göra. Du har 1. Bilen. 2. Utrymmet mellan bil och släp. 3. Framdelen av släpet och 4. Släpets bakdel. På bilden står jag i en vänster sväng, där kan jag se hela bilen - i en höger sväng har jag fler dolda vinklar och det är därmed svårare. När jag nu ska backa och vill ha mer sväng, så vill jag ha bilens bakdel mer till vänster för att trycka ut släpets framdel till höger och därmed dess bakdel till vänster = ett ännu skarpare V, och det är också så man blir fast i Rosengård.

- Jag är klar med lastningen! Nästan 30 ton har jag på bil + släp sammanlagt.

- Okej men ta lunch då!

- Vart hittar jag det här?

- Ja McDonalds?

Jag körde alltså inte Hässleholm utan Malmö Hamn. På väg tillbaka till terminalen i Fosie passerar jag ett McDonalds och svänger upp! Vem tänker på att det finns flera McDonalds i Malmö? På samma väg? 

Krypkörde. Vägarbeten. Tusen bilar parkerade lite huller om buller. Kör för långt utan möjlighet att kunna vända. Bro till höger, 3,4m hög, bro till vänster 3,9m hög - min bil mäter fina 4,45m! Alltså, om jag inte vill göra en cabbe av lastbilen och släpet så var det bara att fortsätta köra rakt framåt. 

*Vändzoon" - det är trångt att vända med bil+släp i en vändzoon men det kan gå!

Om inte lilla gul skruttebil stod felparkerad inne i vändzoonen och jag av ren respekt försökte undvika att köra på denna och därmed mosa den till sin död, på ett inte smärtfritt vis.

- Jag har kört fast! Jag kommer inte loss! 

Bilen och släpet stod i ett kraftigt V och det knakade om dragstången. Att försöka backa i detta läge är ju rätt omöjligt, då bilen backar mot släpets sida och släpet står still. Lilla gul var bakom släpet och ett träd var framför bilen, samtidigt som någon stod och tutade från trottoaren (i Rosengård kör man ju vart man vill, dah)

- Och vad fan ska jag göra åt det?! Du får väl backa!

Så där satt jag, med ansiktet i händerna och grät. Tänkte att livet är hemskt och orättvist, blir jag inte skjuten i Rosengård så får jag så mycket skäll av arbetsgivaren sen så jag ändå inte vill leva mer. 

- Kom kom, backa lite där!

En taxigubbe vinkar och försöker hjälpa till på knacklig svenska, jag såg medlidandet i hans ögon genom mina egna tårdränkta samtidigt som jag tänkte att det förstår inte han att det inte går, släpet står där släpet står. Men hans civilkurage var värt att uppmärksamma - backade lite och på något vis så gick det att göra ett ännu skarpare V och därmed frigöra ett par dm framför bilen och faktiskt komma därifrån! För det mesta hatar jag taxi-gubbarna här nere då de kör som om de inte fanns någon annan på vägen, men denna jag mötte i Rosengård räddade garanterat mitt liv! 

Var så upprörd när jag kom tillbaka till terminalen så backa in i parkeringsrutan var omöjligt. Det hela blev inte bättre av den större publiken som stod inne på kontoret och tittade på mina misslyckanden med en kaffekopp i handen. 

- Nu är hon arg! 

Vill inte veta hur arg jag kunde ha varit om inte pappa hade lugnat ner mig före,  taxi-gubben räddade mitt liv men pappa räddade de andra på åkeriets liv.

Likes

Comments

- Tycker du jag ser tjock ut?

- Man ser ju att du har lite mage

- Framifrån eller bakifrån?

- Framifrån, när du har skjorta på

Ärliga vänner är de bästa vänner. Dobby (den gamla killen i gänget) har klara åsikter om mitt utseende

- Du kanske ska börja gymma lite

Aldrig varit på ett gym, men nu har betalningen för gymmet 24/7 tydligen gått igenom.... Livrädd. Jag stannar hellre hemma och tvättar än gör någonting för första gången.

- Lugnt bror, jag hjälper dig! Vi ses om en timme.

- Tycker jag har rätt muskulösa armar... Men jag kan inte använda musklerna till annat än mocka och slita i min stackars super starka häst.

Hästen som idag har varit livrädd för plastpåsar, trädstockar, och allt annat man kan hitta på en 30-minuters uteritt. 

Likes

Comments

Man betalar mycket pengar för att få det fint i sin lägenhet, man lägger ner energi, tid och ännu mer pengar på att få allting i tipp-topp så man kan leva och bo, och vara nöjd. Solen skiner in vid sidan om mörkläggninsgardinerna och det verkar vara en härlig dag utanför, samtidigt som katten kommer med sitt byte mellan tänderna.

En del av en växt, en växt av tre. 26 delar igår och 8 till idag. Fönstret kommer att förbli tomt numera, likaså min säng tydligen. Katten tar inte kritik på ett positivt sätt och straffar mig för min tillsägelse genom att dissa mig och sova på annan plats.

Annars, Cosmic verkar väldigt pigg och glad igen, jag har tagit ner min älskade, supertrasiga och väldigt billiga Globus sadel - även om den är gammal och trasig så hittar jag ingen annan sadel som jag trivs lika bra i som i den! Kanske går den att laga men lagningen skulle ju bli dyrare än sadelns egna värde. Dyrt är inte alltid bäst och billigt har oftast inte bra kvalitet. 

Likes

Comments

Måndag, lite flyt och lite oflyt, en massa trevligt jobb och en massa mindre trevligt jobb

Negativa först:

* Se bild till höger

* Tenterat Psykologi

* Ösregn och nära krock på motorvägen

Positiva:

* Godkänd på föregående tenta

* Helga har fått skor, 4 dagar till röntgen och hon har blivit riden för första gången på över ett år!


Underbart, jag känner inga fel på henne men endast röntgen på torsdag kan avgöra om det har blivit förträngningar mellan kotorna eller inte. Denna häst som jag inte har sett så mycket av det senaste året och än mindre arbetat något med, är precis som sin mamma helt otroligt snäll och arbetsvillig (säger jag nu ja). Inridning, förväntningarna = börja om från 0. Slutsaten = hästen kommer ihåg allt från förra året, står helt still när jag sitter upp helt själv från grinden till paddocken och därefter både skrittar, travar, galopperar och bryter av efter hjälperna. Satt väl cirka 10 gånger på henne förra våren?

- Bra grundarbete måste det ju vara då!

- Ja eller bara en väldigt enkel unghäst....

Hennes mamma var så enkel att rida in och denna långörade lite förvirrade brud verkar ha samma trevliga temperament! Bara hon kan hoppa också så är jag väldigt nöjd med en av mammas senaste framavlade djur, även om det hade varit lite positivt att minska på öronstorleken till framtiden - att få på träns och grimma är en konst med dessa tv-antenner till öron

Likes

Comments