Anton och hans älskade Sune!

I måndags begav sig näst intill hela stallet ut på uteritt i det fantastiska vårvädret! Hur fantastiskt?

Jag är så himla glad att jag beslutade att flytta ut till Finnbo. Det är mycket längre för mig att åka varje dag men vilka vänner jag fått och jag älskar stämningen och alla våra roliga eftermiddagar i stallet med massor av häst, fika, träning och bara allmänt mycket skratt.

Jag saknar givetvis alla mina underbara goa vänner i mitt förra stall också och jag måste ta och hälsa på dom snart. Men för mig har det blivit en riktig fullträff och vi trivs verkligen så bra. Här hoppas jag att jag kan stanna länge. Det finns inget bättre en underbara människor som delar ens största intresse och alla i stallet verkligen stöttar och peppar och motiverar varandra när det känns lite tungt. Då blir hela vardagen så mycket lättare! Oftast finns det alltid någon i stallet eller någon som ska ge sig ut på ett träningspass så att man får sällskap också. Finns inget bättre!

Tack för att ni finns och att ni är ni! :D <3

Hela gänget i måndags, samlade på en och samma bild! <3

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Förra helgen så red jag en till Nordis. Så utöver passet på söta Lilja så blev det ett pass på superfina Loman. Det här är nordisen som jag nämnde en gång tidigare som jag ridit. En häst som faktiskt faller mig väldigt mycket i smaken då han är en nordis med mycket tryck, gång och bjudning.

Loman kan ibland upplevad lite stark och het eftersom han har mycket Power, men när man får honom med sig och han rör sig igenom kroppen så är han helt fantastisk. Han är riktig riktigt häftig att sitta på och han har alla kvalitéer att bli riktigt fin. Jag måste bara ta lite bilder och filma honom någon dag så att ni får se honom i action.

Just nu jobbar vi dock bara grunder med honom och få han igenom kroppen så att han använder sin bakben och ryggen på ett hälsosamt vis och inte bara väljer att springa och skjuta på framåt som de flesta travare gärna gör när det vill slippa undan det riktiga arbetet. Så nu ska han få jobba på och lära sig att han måste bära sig rätt också även om det är jobbigt.

Visst är han helt otroligt vacker?

Likes

Comments

I lördags var jag äntligen iväg igen till Studio 19 som fick fixa mina fransar. Det är en så härlig känsla att kunna kliva upp på morgonen och åka till jobbet utan att behöva sminka sig. Inte minst nu när sommaren kommer med varma trevliga dagar. Då känner man sig extra fräsch att inte behöva ha lager med smink på sig. Självklart kan jag ju också lyxa till det och ha på någon Foundation eller så ibland, Men just att slippa klumpig maskara är lovley.

Jag är verkligen alltid lika nöjd när jag åker därifrån. Snyggt gjort och alltid lika trevligt bemötande. Rekommenderas varmt från en stamkund ;)

Likes

Comments

Hur fantastiskt är det inte med strålande sol och typ 17 grader varmt?

Det känns som att sommaren kom tidigt i år. I helgen fick Anton gå ut och rulla sig utan täcke och bara gotta sig i leran. Tror ni att det var uppskattat eller ? :D <3

Likes

Comments

Det är så svårt att rida.

I min föregående svacka så hade jag problemet med att jag inte hade Anton i bjudning och att han gärna ville gå ut ur ramen, genom att bli lite stark i handen och försöka dra ut näsan i varenda övergång eller tempoväxling och trycka sig nedråt och bli tung när jag bad honom att bjuda och gå på mer framåt. Han vill gärna springa på bogarna. Sedan i ett par dagar så har jag sett en fin utveckling på Anton och han har varit mjuk och fin och med mig.

När vi åkte till ridhuset i torsdags så kom nästa problem istället. Istället för att bli stark och stum så slutade han bjuda och vinklade in nosen istället. Alltså ville han gå in bakom log, krulla ihop sig och släppa stödet på bettet vidare till min hand och då kommer även rumpan in på dubbla spår. Han blir lite som en slingerorm. Jag antar att alla hästar alltid kommer att försöka hitta olika utvägar för att se om de lyckas eller inte. Vissa hästar mer eller mindre såklart, och speciellt hästar som kanske är lite av den lata varianten, precis så som Anton.

Men självklart gör ju hästarna det för att de helst vill slippa undan att arbeta korrekt genom kroppen. Det blir ju så mycket lättare på varje träning om de får den chansen. Varje häst kan lära oss något nytt och det är ju tack vare det här som vi lär oss hur vi ska motivera våra hästar att jobba rätt och dessutom lära oss vad som fungerar på den hästen för det beteendet. Jag tycker att det är extremt intressant att bli medveten om varför hästen reagerar som den gör för mina hjälper. En förutsättning för att kunna kommunicera bra med sin häst är ju att förstå problemet än att bara säga "dumma häst".

Anton är ju något lågställd fram med något längre bakben, alltså är han överbyggd. Ett vanligt problem som vi kämpar med dagligen är blanda annat när jag kortar upp honom så kortar han sig gärna fram, krullar i nacken, tappar bjuningen och går in med rumpan på dubbla spår. Speciellt inför galoppfattningar.

En häst med den kroppsbyggnad som Anton får inte riktigt "plats" med sina bakben. Därför kastar han gärna in rumpan och bakbenen åt sidan istället för att jobba dom in rakt under sig. Han behöver jag lära hur han ska vinkla sitt bäcken för att få bakbenen rak under sig och "få plats". En förutsättning att han ska få plats är att han lär sig hur han ska vinkla in bakbenen och att jag hela tiden tänker på att få upp honom i sin front. Det här tränar vi varje dag, i skritt trav och galopp och det är så mycket svårare en vad det kanske låter.

I galoppen jobbar vi mycket med att flytta honom i skänkelvikningar så att han lär sig att hålla balansen i bakbenen och att kunna förflytta vikten från ett bakben till det andra. Men också temoväxlingar och övergångar. Att han galopperar fram i en större galopp i ökningarna med fokus på att han inte springer och bara skjuter på, och även samling där han inte får "bara korta sig" utan han ska sätta sig på bakbenen och komma upp i fronten och göra "armhävningar" med sina bakben. De är styrketräning för honom. Självklart jobbar jag även detta i traven också men eftersom Anton har lättare med galoppen så börjar jag alltid med det här arbetet i galopp för då får jag en del gratis in i arbetet i traven.

Ett problem som vi ofta stöter på, även om det nu äntligen börjar hända ganska mycket med Anton och hans ridbar het så kan han i försvar ibland bli lite stark när jag försöker få ihop honom. Det är av den enkla anledningen att bakbenen oftast börjar med att spjärna emot istället för att mjuk vinkla in sig under kroppen istället.

Men vi krigar på. Styrka och teknik kommer inte över en dag utan det jobbar man fram. Man jag kan också förstå Anton mycket i den här perioden nu eftersom det är ett krävande jobb från honom. Jag försöker dessutom vara tydlig och renodla mina hjälper till honom för att inte förvirra honom mer en vad det är. Dock handlar det mycket om att verkligen få in honom i ramen så att jag får koll på hans bakben, rygg och front vilket innebär att jag behöver få en kvick reaktion i bjudning framåt samtidigt som jag tar halvhalter och samlar honom. Polletten har nog inte riktigt ramlat ner en eftersom Anton gärna antingen springer lite hejvilt framåt just nu eller samlar sig för mycket utan att bjuda. Men vi har en plan, vi har ett mål och när vi tar oss upp och över och förbi vår tröskel så kommer det bli magiskt och vi jobbar ständigt med att få en hållbarare häst så att han inte kommer undan med att springa på bogarna och riskerar kotledsinflammationer och annat elände.

Det kommer att bli bra!

Likes

Comments

Hejsan allihopa!

I helgen har det trimmats häst!

På söndagsförmiddag åkte jag in till Hedemora för att träna för Ricardo. Nu blir det bara svårare och svårare rent tekniskt och vi hade blandad kompott där Anton emellanåt glänste och där vi i mellanåt verkligen visade våra svagheter. En typisk vanlig träning med andra ord. Nu räcker det inte med det som vi har gjort tidigare i lättare klasser, nu ska vi upp en nivå till, mer styrka, snabbare och kvickare tajming. Allt behöver bli bättre med andra ord.

Anton var ganska svår för dagen. I galopparbetet kändes han lydig och mjuk men kanske en aning matt. I traven tyckte jag inte att han hade den där sista bjudningen men vi fick träna vidare på det samt så fick jag rida på honom mycket när jag satte mig ned i traven som han oftast tappar när jag sätter mig ned så det var nyttigt och välbehövligt. Jag hade dessutom tagit på han kandaret idag och jag vet inte om det var därför som känslan inte riktigt kändes på topp. När jag verkligen känner och tänker efter så hade jag svårt att få upp honom i formen och att han kändes lite matt. Kanske han inte tycker om stången på kandaret och att det är därför som han kändes lite tung för att jag hade hävstång och därför lite avsaknad av bjudning? För både måndagens och tisdagens pass på träns kändes fantastiskt! Så därför kommer vi att bara träna på träns en tid framöver och kanske testa lite olika stänger för att se om vi hittar något annat som passar oss bättre.

Under eftermiddagen åkte jag även iväg för att rida den svarta lilla faran igen. Det var ju ett tag sedan som jag red henne eftersom det har krockat med lite träningar och tävlingar men mest har det berott på att hon har stått i ca 3 veckor. Nu är hon dock igång igen och hon har fått lite medryttare som kan hålla igång henne medans matte är gravid och inte får rida :)

Som ni ser på första bilden så var hon inte speciellt rolig att rida och hon hade inga planer på att samarbeta, hehe lite typiskt nodis sto kanske. Hon var så otroligt pigg så hon visste inte vart hon skulle ta vägen riktigt så fokus blev bara att kunna ha benen om henne utan att hon skulle explodera och rusa iväg. Vi visade upp den ena cirkuskonsten efter den andra när hon bara drog iväg ibland, sprang på tvären och bakåt och reste sig. Men efter att jag vart på henne ganska tufft så började hon så smått igen ta mina hjälper.

Det slutade i alla fall med att hon började slappna av och komma igenom i ryggen och söka kontakten framåt nedåt. Problemet med henne är att hon blir väldigt arg när man tar i henne och man får verkligen inte igenom några halvhalter. På slutet dock fick jag henne in i handen och då blir hon så mjuk och lätt och trevlig. Nu kommer det nog bara bli bättre och bättre nu när hon har lite medryttare som kan hålla igång henne i veckorna. Hon kommer nog blir riktigt trevlig i framtiden, och hon är ju för bra jäkla söt eller hur ? :D

Jag avslutade en fantastisk dag med lite tacomys hemma hos mina föräldrar med att se på lite filmer. Fantastisk nerladdningen efter en hel dag men håll i gång och hästar! :)

Likes

Comments

På fredagen gick Anton ett riktigt bra pass. Vi stämde bara av att växlarna fanns och att jag hade honom på yttertygeln men mest av allt låg fokus på bjudningen framåt. Han bjöd fantastiskt bra och svarade framåt för minsta lilla och kändes explosiv. Precis så som jag vill ha honom, men också vår största svårighet och det har det alltid varit. Han var nästa lite för mycket framåt för jag fick inte igenom halvhalterna alla gånger som jag brukar. Men eftersom det är det viktigaste för oss just nu och det som jag krävde av honom så kan jag inte annat än att vara glad och förstående att vi inte fick igenom precis alla halvhalter. Ett steg närmare rätt håll.

Så på lördagen blev det bara en liten skrittpromenad i det underbara vårvädret tillsammans med två av mina stallkompisar så att hästarna fick röra på sig och gå av lite träningsvärk. Perfekt tillfälle för oss också att få lite motion och få röra på oss! :) Jag är allt bortskämd med att ha en så fantastisk häst som bara traskar på snällt bredvid mig trots att de andra hoppade omkring en del.

Likes

Comments

Hej!

Just nu sitter jag och tittar och utforskar Antons stam. Jag tycker att det är lite spännande att se vilka hästar och på vilken sida som han har ärvt både temperament, utseende och talang ifrån. Överlag tycker jag att Anton är väldigt lik Akribori som är hans pappa och många av hans fina egenskaper. Men jag vet att hans vackra huvud genomsyrar hans fina mor också som är efter Trofé. Här nedan kommer en liten kort beskrivning av Antons pappa och morfar, två riktiga läckerbitar.

Akribori 1053

Importerad: 2002 från Tyskland. Exporterad: 2007 till Holland.

Premierad: Int.tillstånd (2002), AB (2003), 10-9-8-7-7= 41p

"Akribori är linjeavlad på calypso I och Landgraf I. Han gjorde sitt 100-dagars prov som fyraåring vilket han vann överlägset i både dressyr och totalt. Han imponerade stort i det svenska bruksprovet med sitt goda temperament och samarbetsvilja där han fick betyget 10, gångarter 8-8-9, ridbarhet 10 och hoppförmåga 8."

Källa: www.haststam.se

"Bruksprovsresultat Tyrskland: (2000) Hingsten fick totalt 131,44 poäng och placerade sig som nr 1 av 18. I dressyr fick Akribori 133,92 poäng och placerade sig som nr. 1 av 18 och i hoppning 110,35 poäng och placerade sig som 7 av 18.

Källa: akribori-comhem.se

Akriboris härstamning verkar till en början vara mycket hoppinriktad men bakom ligger Lavall I och Calypso I. I Calypso I ligger på fjärde plats (2002) i förärvning av dressyrhästar och Lavall I är känd som en mycket god gångartsförärvare och gör därför Akribori till en mycket intressant alternativ till de mer klassiska dressyrhingstarna.

Så om man tittar på Anton stam på hans pappas sida så är det ingen överraskning att Anton är en trevlig allroundhäst med mycket hopp i kroppen och även fina resultat på hoppbanan. Det visar även varför han också är väl lämpad till att användas som dressyrhäst med hans trevliga gångarter.

Trofé 703

Född 1982

Bollerups Lantbruksinstitut, Tomelilla

Premierad: AB (1985) C (2004) 8-8-7-9-9= 41p exteriört som 4,5 åring och 9-9-9 för sina gångarter under ryttare.

På bilden till höger med Kyra Kyrklund.

Trofé tävlades med Karin Andersson med placeringar i LA Dressyr och vann MSV Kur för hingstar med Cami Numminen.

Trofé har lämnat många fina avkommor och ligger på en 10:e plats av 37 hingstar i listan över hingstar rangerade efter % placerade avkommor i dressyr i förhållande till antal betäckta ston (livstidsstatistiken- hingstar insatt i aveln 1980-).

Källa: JL Avel

​Tycker ni att det är roligt att söka er omkring efter era hästars stam?

Jag älskar att även sitta och titta på Youtube efter halvsyskon för att se likheterna och olikheterna mellan alla systrar och bröder. Man får på något sätt en helt annat förståelse över sin häst när man känner till dess blodslinjer. en del kanske tycker att det inte alls är särskilt roligt eller intressant för den delen men jag tycker att det är jätte kul.

På min första häst som jag ägde så gjorde jag till och med en scrapbook med bilder och information om alla hästar som jag lyckats få fram genom nätet och så långt som det bara gick. Det är extremt kul att se utvecklingen genom många års generationer av häst kan jag säga. Det händer en del genom åren. Så det är ett litet tips om ni verkligen tycker att det är roligt och intressant. Och det är jätte kul att ha kvar om inte annat! :)

Likes

Comments