Header
View tracker

Swosch, där sprang den här veckan också förbi. Mycket gjort - skola, jobb, stall och pyssel hemma. Ligger efter med hushåll men äsch får ta det i veckan nu som kommer istället! Lite mer ledig då, skönt.

Klev av imorse efter en natt med lite körningar. Somna kvart över fyra och vaknade sedan 08.35, helt ok. Hem och tog vara på dagen genom att vara i stallet och rida ut i solen och njuta. Välbehövligt för herrn då jag tror han hade lite träningsvärk efter gårdagens hoppning, ett hopp-pass som var riktigt bra och otroligt kul med överladdad häst! Kunde inte sluta skratta haha. Så idag fick det bli en tur på 1,5h ut, jogging endast.

Kommande vecka 4
Måndag: Lösgörande/rakriktande arb. + kondition
Tisdag: VILA
Onsdag: Hoppträning
Torsdag: Uteritt lösgörande/rakriktande arb.
Fredag: Uteritt, massa övergångar innan inslag av lättare konditionsträning
Lördag: Uteritt lösgörande/rakriktande/tempoväxlingar
Söndag: Pay'n Jump 2 klasser

Veckan som kommer, kommer även ge mig mer fritid så äntligen kommer jag kunna starta upp min träning igen efter uppehåll med sjukdom och bristande i tid för skolans skull. Börjar lite lindrigt för att bibehålla suget! Nu är vi på gång, både Ture och jag! :)

Likes

Comments

Ledig måndag och har spenderat halva dagen i stallet typ haha, mitt andra hem ju. En härlig dag, bara slappna av och flyta med liksom. Första Sthlm-trippen avklarad också med godkänt resultat på Huddinge ledningsbil natten mellan lördag och söndag o erbjuden timjobb t.o.m - det går bra nu! :D

Med Tureman går det också bra, inga konstigheter alls. Han är så himla härlig nu, märks att poletten har ramlat ner och att allting sakta men säkert börjar klaffa. Tog ner honom till ridhuset idag för endast lösgörande arbete och lite bomjobb. Jobbade på riktigt bra, o hör o häpna hästkraken som bara kört på som ett ånglok över bommar med relaterade avstånd fick in 7 galoppsprång på 21m som egentligen är avsatt för 5 galoppsprång på storhäst - och det här är BRA för att vara Ture. Äntligen börjar jag kunna reglera galoppen mer o ha honom som en gummisnodd.
Gjorde inte så avancerade saker, jobbade honom ordentligt i galoppen så han lossnade fint. Bytte galopp åt båda hållen och jodå det blir också bara bättre o bättre. En bra dag med honom helt enkelt! :)

Alldeles nyss gjort mig en smörgås och smoothie på vaniljproteinpudding, frysta hallon, lite mjölk och weigh 80's proteinpulver med jordgubbssmak - MUMS! Sitter även och ser över veckan som kommer för Tures del och även för min då jag ska tomta ner till Sthlm igen tis-ons (snart snart snart är de lugnt)

Upplägg vecka 3
Måndag: Markarbete
Tisdag: VILA (Sthlm)
Onsdag: VILA (Sthlm)
Torsdag: Longering
Fredag: Mamma rider ut
Lördag: Hoppning
Söndag: Uteritt - jogging, lösgörande/rakriktande

Väluppfostrad står han o väntar medan jag plockar fram allting innan jag hämtar honom igen :)

Likes

Comments

Helg! Egentligen skulle jag ha jobbat natten i natt men istället ska jag ta tåget ner till Sthlm till Huddinge för att göra min slutbedömning/examination på deras ledningsbil 17.30-02.00. Börjar bli aningens nervös.. Men SEN så hörrni är det bara 4 månader kvar innan jag kan titulera mig som Leg. Ambulanssjuksköterska! :)

Men bara att bita ihop ett tag till, men kan klart säga att jag kommer kunna slappna av efter inatt. Kommer hem med morgontåget imorrn igen och sen är jag ledig söndag-måndag. Härligt. Försöka pigga på sig ännu mer. Går fortfarande på alvedon och nässpray i hopp om att det ska ge sig snart. Sjuk i en vecka nu, brukar alltid ge sig efter någon dag men nu är smaksinnet som bortblåst och halsen börjar kännas som ett rivjärn - suck! Febern håller sig borta iaf så det är positivt, orkar med mer saker istället för att vara däckad!

Sitter och småkikar runt på Wish hemsida, alltså min plånbok skulle både älska och hata mig på samma gång för det finns så himla mycket fint och billigt på den hemsidan --> https://www.wish.com/#default
Visst man får det man betalar för. Är otroligt sugen på att klicka hem en del träningskläder för att peppa till ännu mer! Vi får se hur det blir med den saken hehe! :)

Alldeles strax ska jag upp till min käresta och ta en tur ut, lite skrittjobb och joggas i trav ska han få göra inför morgondagens lite kämpigare pass igen. Höres!

Likes

Comments

Ture har gymnastikhoppats 1ggr/vecka sedan i slutet av november (?) och jobbat med bommar 1ggr/vecka/varannan vecka. Mycket övergångar har han också jobbat med och NU törs jag nog säga att det märks skillnad på honom. Ska försöka få upp film på det senast i helgen (japp, massa på G så lite tid finns haha typiskt mig)

I alla fall, skillnaden är den att Ture nu tittar mer på vad han ska göra istället för att rusa. Han hoppar igenom kroppen bättre och ger mindre och mindre ballonghopp. Det är en bra bit kvar innan jag kan säga att jag är nöjd men vi är på god väg! Har i princip bara lagt fokus på att jobba studshoppning, bom-hinder-bom och 5,5:an med honom för att för det första kicka igång bakdelen ordentligt men också aktivera framdelen nu när jag har en sadel som passar honom och ingenting hindrar. Idag kände jag verkligen att han blivit rappare i benen då jag hade ett konstant avstånd på 3m mellan 5 studs (3-3,2m normalt), kanske lite kort för han som är stor men han måste lära sig hantera sin kropp. Sagt och gjort, hans ben gick som trumpinnar mellan hindren, fokuserat och bra - med bra framben!

Bom-hinder-bom har jag för att få honom runda av sprången istället för att kasta sig iväg över hindren. Det får honom att fokusera mer och jag kan sitta stilla med överlivet och inte störa honom. Riktigt bra idag det också! Förra veckan vet jag inte vad han sysslade med men idag fick han till riktigt fina språng, frambenen på plats och även hans kropp i sin helhet.

Avslutningsvis la jag upp en övning med relaterat avstånd; sockerbitar typ 30 cm (?) och sen två lite större galoppsprång fram till en oxer som jag breddade ganska ordentligt för att få honom öppna upp bak ännu lite mer och använda hela kroppen och inte bara höjdsprång o knipa bak. Första språnget va faktiskt klockrent då han inte väntade sig ett bredare språng så då kände jag till o med hur han stretchade ut. Avlutade med att lägga upp den lite, kanske avslutade på 90cm och fick till ett riktigt bra hopp avslutningsvis.

Duktiga fisen, det tar sig! :)

Likes

Comments

Klockan ringde 06.00 imorse, ett ton grus i ögonen, täppt näsa och torr hals. Hej lediga dag! Upp till stallet för att fixa innan tandläkarbesök för Tures del. Såg faktiskt riktigt bra ut, fortsatt halvårsvis men vad gör de! :)

Nu sitter jag inne i värmen, med fleecetröja på och ska fixa en snabb kaffe innan jag ska möta upp Agnes på stan för en lunch. Senare ska jag upp till stallet igen för att longera och jobba pelleplutt på gårdsplanen. Ingen ritt i denna blåst med förkylning och allt. Nope, ger det en dag till så jag är ännu piggare imorrn när vi ska in i ridhuset och jobba lite igen :) Så just idag blir det mestadels fokus på NH-jobb och skritt- och travjobba honom med chambon på sen kickar vi igång ordentligt, dags att jobba bort den lilla vintermagen nu haha! :)

En trött snuffipuff efter tandläkarbesök

Likes

Comments

View tracker

Hur ser mitt träningsupplägg ut en vanlig vecka med Ture egentligen? Allting varierar ju beroende på hur jag jobbar men om vi utgår från en "normal" vecka så kan jag skissa upp ett exempel på den.

Måndag: KONDITIONSTRÄNING
Tisdag: LÖSGÖRANDE/KOORDINATION
Onsdag: STYRKETRÄNING
Torsdag: LÖSGÖRANDE
Fredag: VILODAG
Lördag: STYRKETRÄNING/KOORDINATION
Söndag: KONDITIONSTRÄNING+LÖSGÖRANDE

Jag försöker alltid variera träningen för honom så den blir så optimal som möjligt. Styrketräning självfallet men inte för mkt. Likaså gällande konditionen, det får inte slita och bli för mkt. Koordinationen kan jag däremot lägga in oftare om jag vill då det mer handlar om hans egen kroppskontroll.

Styrkemässigt så är det kanske renodlad hoppning, gymnastikhoppning eller klättring som är det främsta men också dem små sakerna som olika rörelser eller övergångar för att stärka upp olika kroppsdelar samt intervaller.

Konditionsmässigt handlar det främst om intervallträning. Ut och powerwalka skritten är också bra eller hitta en slinga där galoppen kan rullas på i lagom takt för att få upp flåset lite.

Koordination för mig blir mycket bommar och då bara bommar eller olika rörelser som sekundärt sen ger styrkan.

Det lösgörande arbetet för mig går ut på att få bort lite träningsvärk eller jobba igenom hästen på ett avslappnat och behagligt sätt där hästen jobbar med kroppen på korrekt sätt och inte spänner sig någonstans.

Så som ovanstående vecka, så ungefär tänker jag när jag lägger upp Tures veckoplanering.

Likes

Comments

Nu var det verkligen långt tag sedan sist, nästan så jag fick damma av datorn haha! Mycket har hänt sedan sist. Julafton har gått av stapeln och likaså nyårsafton. Härliga helger båda två då jag var långledig båda helgerna. Erics bästa vän gifte sig på nyårsafton och jag och E firade in det nya året tillsammans. 2016, ett av dem bästa åren på länge var det med en ganska bra sammanhållen tävlingssäsong med hästen, plugget har gått bra framåt och jag fick gifta mig med den finaste på jorden! <3

Nu däremot är det, som jag varje årsskifte brukar säga, NYTT ÅR, NYA TAG! Och varför inte börja året med att halvvägs in i januari dra på sig en ofrivillig förkylning som totaldäckar mig? Alvedon och näsdroppar blir min räddning. Kanske är det för att kroppen får slappna av lite nu när jag avslutat min 7 veckor långa praktik på ambulansen i Avesta och nu slipper kombinera mitt jobbschema och hålla reda på en massa saker. Såååå jäkla skönt att gå in i termin tre/tre nu, examen är i sikte! Slutexamination på lördag i Sthlm på ambulansen i Huddinge sen så är det "bara" uppsatsen kvar! Sen kan jag äntligen säga att jag klarade det!

Nu till min lilla skrutthäst! Han har haft det riktigt bra över både jul och nyår och sammanlagt över helgerna varit ledig i 8 dagar och känns nu fräschare än fräsch! Underhållit honom med gymnastikövningar i ridhuset under december månad och ska nu igång ordentligt med ännu mer fokus än förra året! Fortsätta analysera och planera hans träning och upplägg hit och dit (längtar). Säsong 2017 kommer bli så himla bra!

Tures planering vecka 2
Måndag: VILAR
Tisdag: VILAR
Onsdag: Jobba honom på åkern om underlaget tillåter (styrka/kondition)
Torsdag: Gymnastikhoppning
Fredag: Longering + NH-jobb
Lördag: Uteritt - Powerwalk och jogging
Söndag: Jobba honom på åkern om underlaget tillåter (styrka/kondition)

Så galet pepp på att komma igång nu. Laddad till tusen för både träning och tävling och se vart det här året kan ta mig och Ture! :D Nu ska jag bara se till att bli av med förkylningen så är jag redo jag också!

Likes

Comments

Gick över förväntan. Ingenting superkrävande men ändå så att det gav någonting. Gymnastikövningar i ridhuset. Kvalité istället för kvantitet för uppbyggnadens skull!

Uppvärmning med en harmonisk och lugn häst. Bar sig själv bra. Joggade igång honom och han sänkte genast ner huvudet och jobbade lång och låg, utan att bli tung. Likaså galoppen, där sänkte han huvudet och rullade på i mjuk galopp. Valde att inte begära så mkt då han skulle gå över till övningarna, men aa otroligt mjuk och fin.

Övning 1: Travhoppning. Tre travbommar och krysshopp. Han gjorde det bra, rusade inte, vilket han gärna gör bara när han ser hindret o skiter i bommarna. Hoppade det några ggr innan jag la upp till ett räcke. Resultatet - han rev då han inte var uppmärksam på höjden och inte lika snabb i tassarna. Hoppade igen och han tog lärdom av de, hoppade upp sig bättre. Gick sedan över till övning 2.

Övning 2: Nästa övning bestod av bom hinder och bom. Jag vill att han ska hoppa upp sig bättre över hindren och använda kroppen bättre och liksom inte kasta sig iväg över. Därav bommen efter hindret. Samma här skötte han sig otroligt bra, lyhörd och löste uppgiften bra utan att tjafsa runt liksom. Börjar ta lite ansvar själv. Avslutade efter ett lite högre hinder så han hoppade igenom kroppen ordentligt även i den här övningen.

Övning 3: Avslutade gymnastiken med studs, tre stycken varav en oxer i mitten. Mjölksyran hade nog börjat komma för nu rusade han gärna in i det hela så valde att göra det som var mest effektivt istället för att nöta. Höjde upp litegrann och vips fick jag en häst som både blev lite mer rädd om tassarna, snabb i framben och hoppade igenom kroppen.

Ett otroligt givande och bra pass med tre egentligen simpla övningar men ack så nyttiga. Han måste börja använda kroppen bättre även om det är lite lägre för att han ska hoppa upp sig bättre på högre höjder längre fram. Han måste även lära sig ta egna ansvar och inte rusa o förlita sig på att jag räddar honom när det blir plockepinn.

Likes

Comments

Mycket runt omkring as usual, därav frånvarande (igen) haha! Ingen idé jag skriver att jag ska bättra mig, vi får se hur det går helt enkelt.

Nyss hemkommen från praktiken, 8-18, fullspäckad dag. Kul och otroligt givande även fast jag jobbar med yrket redan. Får ännu mer kött på benen liksom. Två pass kvar den här veckan också, en natt på praktiken och natten till julafton på jobbet, en ganska lugn vecka för min del om man så säger. Lämnat in två reflektioner också och har egentligen bara en tenta kvar innan jul men känner mig lugn ändå.

LillTure har motionerats och tränats i måttlig mängd också. Inte för hårt men inte för mjäkigt heller. Förrförra passet i ridhuset var katastrofalt men efter ett bettbyte fick jag honom med mig betydligt bättre i fredags, så fortsättningsvis blir det markarbete på de bettet ett tag så får vi se hur hoppningen blir sen.
Hans vecka blir snarlika den förra, intensiv mitt i och vila över jul, intensiv innan nyår och vila helgen där också sen återgår han till det vanliga upplägget med 1dag vila/vecka ett tag framöver igen :) Då har han haft en nedtrappningsperiod inkl. endast skritt och helvila sedan i början på november så i princip två månader chill och nu dem sista två veckorna lite mer normaljobb. Känns bra ändå, lite aktiv vila för hans del. Sen kommer även en veckas vila minst när vi åker utomlands också.

Veckoplanering
Måndag: VILAR
Tisdag: Markarbete/gymnastik/travhoppning
Onsdag: Uteritt i spåret, lösgörande
Torsdag: Kravlös barbackatur
Fredag: Markarbete med trav- och galoppbommar
Lördag: VILAR
Söndag: VILAR

Imorrn som sagt ska han in i ridhuset igen. Försöker lägga in 1-2 dagar i ridhuset nu med mycket bomjobb och gymnastik i uppbyggande syfte. Återkommer imorgon om övningarna och hur han kändes. Nu ska jag nämligen slå mig ner i soffan, slå på tv:n och bara vara har jag bestämt mig för! :)

Likes

Comments

Men så himla mkt runt ikring hela tiden så jag far runt lite här och var haha! Snart, förhoppningsvis så lugnar det ner sig - räknar dagarna.

Plugget rullar på i vanlig ordning, ska bara få ordning på alla inlämningsuppgifter så är den här terminen också snart i hamn. Träningen har tagit fart i lagom takt också vilket är otroligt kul! Bulemannen har jobbat på i lagomt tempo han också och nu har även den efterlängtade snön också kommit! Hoppas innerligt att den ligger kvar iaf någon vecka så jag kan jobba på enligt planeringen med Ture.

Vecka 50
Måndag: Stämde av läget på energinivån hos Ture, ute på åkern
Tisdag: Jobbpass på åkern, lösgörande skritt, jogga trav och jobba i galopp - lindrigt pass
Onsdag: VILAR
Torsdag: Uteritt
Fredag: Ridhus med markarbete
Lördag: Mamma rider
Söndag: VILAR

Jobbade på bra idag, egentligen inget krävande pass alls då snön i sig självt ger styrketräning också. Lösgjorde i skritten så han följde med genom hela kroppen, travade på med stora luftiga steg (sååå härligt!) och avslutade med lite galopp både fältsits och arbetsgalopp. Trappar upp arbetet successivt i snön för hans del men som sagt hoppas den ligger kvar så den går att utnyttja ett tag nu.

Just för tillfället nu så sitter jag och smaskar i mig min andra bit med saffrans/choklad kladdkaka som min underbaring här hemma snodde ihop som Luciafika åt mig efter nattjobbet - bäst! Får se vad mer kvällen erbjuder.. hmm tvätt JA och plugg JA.

Alltså hur god som helst *-*

Likes

Comments