Header

Två ponnysar i ena handen och en ikeapåse i andra beskriver det dagliga utsläppet ganska bra. Lite sent ute idag, men kör nu vidare med stallsysslorna. Att man ser fram emot dom och tycker det är roligt är även för mig ett fortsatt mysterium 😂


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Nouw låg nere igår när jag fick lite lust att skriva av mig, så det fick bli framskjutet tills nu i skrivande stund. Egentligen hade jag inget märkvärdigt att skriva, då det enda jag i princip gjorde igår i hästväg vad att släppa in pållarna vid åttatiden. Cajsa var nämligen uppe i stallet med en kompis och under deras fyra timmar där hann det med allt mer än väl 😉

Jag krigade på med en välkomnad hästabstinens men passade på att spara mig tills idag! Nyligen var jag uppe och fodrade lunchen och njöt av att se hästarna lapa sol. Hagarna hade torkat upp på många ställen nu när det är både sol och lite blåst... Tack vädergudarna! Ikväll blir det lite aktivering för ponnysarna och imorgon har jag planerat att orka bocka av lite to do's i hästsammanhang.

Så vad ville jag? I princip ingenting... Ha en fortsatt fin dag och njut av den kvarvarande solen!


Tiki fick låna Bosans täcke för ett gott skratt och så fort jag plockar upp kameran får jag detta smile...

Likes

Comments

Lite inaktivitet här på bloggen men då är allt i sin vanliga ordning haha! Största anledningen är väl för att det inte skett några saker utöver det vanliga. På hästfronten har det varit lite mindre aktivering, mycket på grund av väder men också på grund av att annat kommit emellan liksom. Igår körde dock Cajsa en tur med Tiki, helt själv för första gången. Hon hanterade det med bravur och jag kunde lugnt göra klart stallet och mysa med storponnyn som lite egentid! Hon är så himla, himla genomgo så jag har svårt att sätta ord på det alltså...

Idag fick Baboh ett besök av hovis som tycker att fötterna blir finare och finare. De växer lagom jämt med tiden och närmar sig en bättre hovvinkel. Som alltid pratar vi om Babos tillstånd och han kommer lika ofta med bra inputs och lite massage på ställen som ömmar, eller bara är väldigt sköna! Idag var jag tvungen att säga direkt till honom hur mycket min ponny tycker om honom. Hon är förvisso otroligt lättmutad men här ligger även lite annat till grund för detta omtycke 😉

Shettisens aka Bullens (Hovslagarens benämning på en liten rund pälsboll) hovar fick helt klart godkänt och behöver inte tas alls för än nästa besök. Jag har ju inte riktigt märkt av i vilken omfattning just hennes hovar växer, men det är såndant jag kommer komma i underfund med med tiden!


Likes

Comments

Besöket på Husaby hästklinik gick bra i den bemärkelsen att ponnyn skötte sig så himla bra och att jag nu hittat en kiropraktor som jag avgudar! Så ödmjuk mot hästen och oss som ägare och händer som gjorda av magi!

Men bortsett från det så var det inte mycket mer att hurra över. Baboh är märkbart sämre och det har jag noterat redan på hemmaplan de senaste veckorna/dagarna. Hon har sett stel ut i hagen, varit väldigt trött och pälsen är alldeles för tjock och matt. Jag ska nu försöka hålla tråden och sammanfatta dagens kiropraktorbesök!

Jag började med att berätta alla de problem som uppkommit under de fyra månader jag haft Baboh. Charlotta lyssnade och frågade följdfrågor och ville sedan se henne i rörelse på gången. Direkt i skritten började det knaka och knäppa och materialet i väggarna gjorde att det ljöd högt. Jag visade lite trav innan vi gick in i ridhuset för att longera ponnyn. Hon skrittade och travade ett varv åt båda hållen innan Lotta avbröt och sa att det inte var någon idé att fortsätta. Hon sa att hon inte såg alls bra ut och visade utöver det andra kraftig hälta i hela vänster bak.

Då var det dags för Lotta att känna igenom henne och det var fynd på fynd i negativ bemärkelse. Lotta behandlade en hel del områden men valde också att inte röra vissa andra. Avslutade gjorde hon med laser. Vidare följer några punkter som vi idag tillsammans reflekterade över:

* Vid framåtsträckning av vänster bakben tappar ponnyn balansen. Vid bakåtsträckning av höger bakben tappar hon balansen igen. Rör benen mycket motvilligt till de olika lägena.

* Är totalt stum på höger länd och "säckar ihop" av punkttryck på vänstra sidan.

* Tappat större delar av muskelaturen på höger sidan och i sin tur över och snedbelastat vänstersidan.

* Tappat hela överlinjen, det över väldigt kort tid. En hypotes att det är täta tornutskott över bröstkorgen, men inget som skulle ge de övriga problemen.

Det var bara några av punkterna Lotta tog upp och förutom dessa fysiska självklara smärtpunkter märks det i övrigt av mycket att ponnyn inte mår bra. Förutom den tjocka och matta pälsen är magen orolig och hon har lätt för att bli gallig och tjock i benen.

Det Lotta trodde mest på om man ska försöka komma till en slutsats, är något knasigt i hasen och en inflammerad SI-led. Detta är därför det första vi nu kommer att röntga. Lotta sa att det var längesedan hon träffade en häst som "knastrade" så mycket lite överallt och var väl egentligen inte speciellt förhoppningsfull. Hon jämförde Baboh med en reumatiker eller en hårt riden 17 åring som var helt slut och jag kan bara hålla med henne. 

Men just för att hon är fem unga år, själv tappert kämpar och fortfarande har starka förutsättningar att lyckas så kommer vi fortsätta tumma på att det är något bekämpningsbart som strular! Lotta har fått in oss på rätt spår och önskar återkoppling om hur resan fortskrider. Baboh kommer fortsätta få förstaklassig omvårdnad och omtanke. Jag ger mig inte förrän min älskade ponny har fått den ärliga chans jag lovat henne sedan dag 1 ❤


Likes

Comments

Hade bestämt en något mer produktiv stalldag men då affärer var stängda minimerades "To Do listan". Istället tog jag en underbar körtur med Tiki där vi körde på fina avskilda gräsvägar. Vi tog också ett varv i en grönskande kohage och ponnyn blev överlycklig. Efter att lyckligt fått uppleva hur lättstyrd och väluppfostrad hon är fick hon pinna på lite extra på det härliga underlaget. Även om jag misstänker att det var lite tyngre att dra där ute så drog inte det ned hennes motivation!

Tills vi får en cykel till stallet får person nummer två springa med eller stanna i stallet. Cajsa fick med andra ord kvalitétstid med Baboh och pysslade med henne lite extra, för.....

Imorgon är det dagen med stort D! Kiropraktorbesöket vi väntat i månader på... Jag har hört så mycket gott om Lotta så jag är helt spänd av förväntan. Inte att allt skall lösa sig direkt, men att vi skall få svar på vart i helskotta man ska ta vägen haha! På eftermiddagen har jag själv läkarbesök, så måndagen får helt enkelt gå på autopilot och när jag skriver här nästa gång har jag nog något vettigt att bjuda på!


Likes

Comments


På något vänster fick vi med brodern till stallet idag och på något mer mirakulöst sätt var han delaktig i både vattenfyllning, borstning och promenad. Jag fnissar lite imponerat 😹

Jag passade på att ta med lite lördagsgott till hästarna som de mumsade förnöjt på i hagen. En lugn härlig lördag som avslutades med Frölunda-hockey i soffan med alla samlade. Med avgörande målet tre sekunder innan matchens slut var det spänning in i det sista kan jag lova haha!

Likes

Comments

När jag eftermiddagsfodrar har jag passat på att göra klart stallgörat under tiden de äter och oftast är Cajsa med på det tåget! Mockning, vattning, grov och kraftfoder går på ett kick när man är två. När vi har på musik i bakgrunden går det ännu snabbare!

Efter det brukar hästarna hunnit fått lite i magen så då blir det någon form av aktivering. Jag tycker vanligtvis inte om att arbeta dem så tätt inpå att de ätit, men i dagsläget är inte aktiviterna speciellt fysiskt krävande för Baboh så då passar det här upplägget perfekt!

Idag tog vi en promenad. Stora ponnyn i lite lunktempo på rätt stig, medan jag och Tiki vek av och gick rätt in i skogen. Jag som älskar sådan naturlig träning i vanliga fall ler brett när jag märker att shettisen får jobba dubbelt upp när hon har så korta ben. Stockar måste klivas långsamt över för att få med alla ben och stora stenar/upphöjningar går endast att bemästra med ett stort skutt! Lite frågande var hon i början men sen gick hon skitcoolt med på allt!


Likes

Comments

Idag fick vi härligt besök av Tikis matte som ville komma och kolla hur läget var och såklart pussa på sin lilla ponny. Förutom allt evigt tjattrande 🙈 så visade hon hur hon brukade träna Tiki från marken. För mig är det otroligt värdefullt att se vilket typ av kroppspråk och signaler Louise ger för att nå fram till Tiki och få henne att utföra vissa moment. Även om man har ett naturligt språk att förhålla sig till så blir det annorlunda för varje ny häst, som ju lärt sig ett specifikt sätt i förhållande till sin matte. Så jag försöker verkligen ta in allt och apa efter, men mycket kommer givetvis bli nytt för både mig och Tiki!

Baboh fick vara lite bystander men hon såg inte ut att lida! Lyckligt gottande på gräs varvat med extremt lite arbete verkade passa henne gott idag haha!


*Bilderna är klickbara* De flesta bilderna ovan står Louise själv för, tack! Det var lika mysigt som det ser ut! 

Nu 21.30 nattade jag och Cajsa hästarna. Båda kommer när jag ropar att det är dags och Bos tog frivilligt täten för att gå själv in i stallet. Det var ju bara det att det var en grästuva som ville ätas upp innan...

Likes

Comments

Med vädret i åtanke bestämde vi oss idag för aktivering i ridhuset för ponnysarna. Skönt, lugnt och stilla. Medan Tiki och Cajsa skuttade över lite hinder i motivering och styrketräningssyfte så jobbade jag Bos från marken. Just nu tränar vi på något så enkelt som att hon ska skritta på en liten volt runt mig och kunna byta varv på min kroppssignal. Bara det är svårt nog för en ponny som tror att allt ifrån mig handlar om att galoppera studsa och sparka. Hon vill vara i mitt knä och motar jag bort henne protesterar hon likt ovan haha.

Klipsk som hon är lär hon sig väldigt fort även om hon många gånger låtsas vara upprörd och inte förstå. På slutet fick även hon trava över hindren för att få släppa loss lite men hon springer bara snällt efter mig och lägger pannan under min hand. Lite som när jag skulle släppa henne lös för att sköta sig själv medan jag tänkte vara med Cajsa och shettisen, då stod hon tätt tätt bakom mig och förflyttade jag mig hade jag hela tiden henne hack i häl. Jag tror min kärlek till henne är ömsesidig... ⚘


Likes

Comments