Precis hemkommen efter en lång utflyktsdag med eleverna från jobb. Blev tillfrågad redan förra veckan om jag kunde tänkas hoppa in som vikarie.
Trots vädret så har vi haft en otroligt mysig dag. Det började med att vi tog bussen från Ängelholm till Helsingborg, för att därefter först stanna en stund på Tropikariet och sedan vidare mot Fredriksdal för att i fantasin ta oss tillbaka till 1800-talet.

Låt oss börja med Tropikariet. Vi hade den enorma lyxen att få strosa runt bland djuren i hela 1,5 timme innan det öppnade för allmänheten. Jag hann dock inte gå igenom alla våningar, men det beror på att jag först fastnade hos lemurerna och sedan hos aporna och fåglarna. Tog tillfället i akt att bonda med djuren, med tanke på att stället inte kryllade av folk. Lemurerna fick jag klappa och gosa med. Sen när jag kom in till aporna och fåglarna, så träffade jag även en djurskötare som jag började prata med. Hade många frågor att ställa om djuren. Frågade bland annat om det fanns någon chans att komma nära en fågel, i detta fall tukanerna. Enligt honom skulle det fungera bra med den största fågeln. Han gav mig även tipset att locka honom med nycklar, tydligen så gillade han blänkande ting. Det visade sig vara populärt och vips så var vi vänner, han och jag. Han satt på min arm och vidare i min hand och försökte rycka nycklarna ur näven på mig. Inte nog med detta, tydligen så var det en så kallad buffé jag låg inne med, så fler fåglar kom för att ta del av bytet. En specifik tukan försökte äta av mig istället för nycklarna. Vet inte om han trodde att nagellacket var fukt eller om han bara var förbannad över att jag försökte lura honom. Härliga djur det där! Jag älskar alla sorters djur och det värmer i hjärtat att djuren på Tropikariet ser ut att trivas bra. Många fria ytor och mycket gömställen. Otroligt rolig förmiddag som ni märker!

Fredriksdal då. Vidare gick vi dit för att hälsa på inne på Ågården. Ett timmerhus anno 1830, från början byggt i Markaryd, men nu flyttat till Helsingborg. Där inne var det pyntat och uppdukat för jul. Anna, värdinnan, tog med oss på en resa bak i historien. Hon berättade hur man bodde, hur man levde och hur man firade jul. Hon berättade hur julklappen kom till och att tomten förr var en julbock. Avslutningsvis drog hon till med en kuslig och ryslig spökhistoria. Det blev en riktig höjdare det med.
Sämre har man haft det med andra ord.

Nu tänkte jag dra igång med dagens avsnitt av julkalendern och invänta David. Idag har det även fyndats utesoffa, så ska bli kul att få hem den.

C.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Håll i er nu, för här kommer det bli vitt! Vilken dröm det var att vakna upp imorse. Jag som var lyrisk över lite halvfjuttigt puder redan igår, fick mig en ännu bättre överraskning idag. Det var så mycket snö att jag bara var tvungen att dokumentera. Vill ha bilder på huset från alla årstider, så dessa åker direkt in årets fotobok. Glad att jag hann med att ta bilder tidigt idag, för likt alltid så smälte hälften bort redan runt lunch. Tänk om det bara kunde ligga fram till jul.

Bilderna blev jag väldigt nöjd med dock. Vårt egna vinterparadis!

C.

Likes

Comments

Var hemma en runda hos mina föräldrar för att äta middag. Bruna bönor och fläsk, vilket för övrigt är min absoluta favoriträtt. David är inte hemma inatt, han jobbar uppe i Mönsterås och sover därför borta. Det blir direkt påtagligt när han är iväg. Tyst, ensamt och något som fattas. Imorgon kommer han hem igen och då är ordningen återställd.

På vägen hem från middagen snöade det något kopiöst. Hade till och med lagt sig på vägarna. Efter att ha backat upp bilen på uppfarten, kunde jag inte låta bli att ta en kvällsbild på huset. Som sagt, man vet inte hur länge snön stannar.

Vad har annars hänt i min enkla vardag? Det har skrivits uppsats och spelats in muntlig redovisning. Har ett stycke kvar på uppsatsen, men det får skrivas klart en annan dag. Nu är det dags att sova.

C.

Likes

Comments

Igår nämnde jag att skåpet fick komma in. I lördags blev det otroligt spontant, och utan att ens veta mått eller om vi faktiskt skulle ha plats till det, så stod det helt plötsligt inne i vårt garage. Jag är ett praktexempel på en person som ibland agerar först och tänker sen. Det är inte alltid att detta går hem hos David. Men då är det tur att jag har andra bra sidor också. David är eftertänksam och jag bara kör. Det brukar faktiskt tendera i att bli bra till slut, vilket det även blev denna gången. Jag hade tänkt ut ett ställe för skåpet och utan större ingrepp så satt det som en fläskläpp. Det enda ingreppet var att få upp det för trappan. Hade det inte varit för mig otroliga familj, så hade det inte blivit något skåp överhuvudtaget. Pappa och David följde snällt med och hämtade skåpet, och under operation få-upp-aset-på-ovanvåningen så hjälpte även mamma till. Mitt team är utan tvekan det allra bästa! Så, så tacksam.

Här nedan ser ni bilder på var det står idag. På denna plats stod tidigare en svart byrå, den har nu fått flytta in i ett utav sovrummen där uppe, varpå byrån som stod där tidigare har fått ta plats i garderoben (därav organiseringen igår). Nu återstår några strykningar färg, sen är vi hemma.
Vad tror ni?

C.

P.S. David är lika nöjd som jag med skåpet. Men han hintade lite skämtsamt med att när det ska ner, då åker det ut från balkongen. Kunde inte mer än att hålla med honom. Det är kärlek det!

Likes

Comments

...allting är vitt vitt vitt. Första låten som dök upp i mitt huvud när jag tittade ut genom fönstret imorse. Såg redan igår kväll att det började falla så smått. Visst det kanske inte blev ett så fint, tjockt och vitt täcke som man hade önskat sig, men det är ändå snö. Enligt väderleksrapporten även sista snön innan jul... Så tråkigt. Jag vill ha minusgrader och så mycket snö att jag måste skotta mig ut ur huset. Sen ska det ligga där på marken i några månader, innan våren åter knackar på dörren. Nu har vi dessutom investerat i en snöskyffel och då vore det väl kul om man skulle kunna få inviga den också.
Någon annan som längtar efter snön så som jag gör?

C.

(Passade givetvis på att knäppa några bilder från olika fönstervyer, det kan ju vara sista snön på detta året, men även det första i nya huset.)

Likes

Comments

Här är den, kristallkronan vi köpte på en loppis ute i Smålands skogar, för snart ett år sedan. Tror till och med att vi köpte den innan vi fått tillträde till huset. En stor chansning, med tanke på att vägen till nycklar i hand var något brokig på sina ställen. Men så hänger den äntligen där. Just där som vi föreställde oss från början. Min privata elektriker, David, har gjort det igen. Är den inte vacker? 

C.

Likes

Comments

Andra advent idag och det betyder två veckor kvar till julafton. För bra för att vara sant ju! Idag tog jag med frukosten till vardagsrummet igen, satte igång dagens avsnitt av julkalendern och tände ljus nummer två. Otroligt mysigt. Måste dock säga att jag inte är sådär superförtjust i årets julkalender. Får ingen julfeeling alls, men enligt tradition så kollar jag ändå.

Efter frukosten åkte vi iväg till Bauhaus, jag och David. Köpte på oss lite smått och åkte sedan hem igen. David skulle färdigställa kristallkronan till badrummet (vilken för övrigt blev magisk), medan jag drog igång med dammsugning av huset. Häremellan kom mina föräldrar för att hjälpa oss få upp skåpet (aset) vi hämtade igår. Självklart ville jag ha det på ovanvåningen för att göra saken extra komplicerad. Upp kom det till slut och mer om detta tänkte jag publicera i ett annat inlägg.

Runt halv tre-tiden körde David iväg för att hämta kött, en halv gris för att vara exakt. David kan ha den snällaste chefen, som istället för att dela ut något krimskrams i julklapp, ger sina anställda det mest färska och ekologiska kött man kan tänka sig. En halv gris samt 30kg nötkött, styckat på plats. Detta har vi fått vid tre tillfällen och jag har svårt att tänka mig något annat kött än detta. Smaken och mörheten är i särklass det godaste jag ätit. David hade fått för sig att han ville förvara köttet extra bra denna gången, därför åkte han och köpte en vakummaskin i fredags efter jobb. Jag är inredningstokig och David är prylgalen. Tur att vi kompenserar upp varandras intresse! Hur eller hur så lyckades han sätta mig i arbete med att paketera köttet tillsammans med honom. Vi gjorde ett bra arbete och köttet vilar nu lugnt i frysen. Nu trodde ni säkert att dagens produktivitet slutade där, men icke! Det blev nämligen en stor garderobsorganisering där uppe efteråt. Hur tråkigt det än må vara att resna och städa, så är det så skönt efteråt.

Nu har jag precis landat en stund på soffan. Tänkte andas några minuter innan jag byter sängkläder och bäddar ner mig för kvällen.

C.

Likes

Comments

Ibland ändras planerna drastiskt. Detta hände idag när jag råkade komma över en annons på "köp och sälj" inne på Facebook. Just idag råkade jag ha turen på min sida och såg annonsen i helt rätt tid. Det var en kvinna som tänkte skänka bort en uppsättning stolar samt detta vackra skåp, i gustaviansk stil. Hade svårt att tro mina ögon att någon skulle vilja skänka bort något så fint. Klippte till direkt och inom en timme var vi på plats för att hämta upp skåpet. Jag hade ett gustavianskt möblemang när jag bodde ensam i mitt gamla hus, men detta har nu mina föräldrar tagit över. Dock har jag hela tiden saknat just mitt skåp, men idag fick jag alltså äntligen tag på ett nytt. Den tråkiga biten blir att få upp skåpet på övre plan. Kanske rentav är en omöjlighet. Vi är villiga att ge det en chans och om möjligt så kommer jag även att måla om skåpet i en riktigt matt ton. Lutar åt de grå nyanserna.

Någon annan som lyckats kamma hem ett riktigt bra bortskänkes-fynd?

C.

Likes

Comments

Så kom vi äntligen till vårt älskade Fredriksdal igen. Vi valde att åka in under sista öppna timmarna, blir oftast lugnast då. Idag var inget undantag. Gatorna, som annars kan vara fyllda av trängsel och människor, var fyllda av rymd. Liksom traditionen säger så köpte vi oss varsin varm dryck det första vi gjorde. Därefter började myset. Bland spelmän och gedigna hantverk, alla möjliga delikatesser och julgranar, halmbockar och marshaller, gårdens alla djur och värmande eldar, granar och kransar. Allt, allt, allt. Med oss hem fick vi fem sorters sill, tre olika ostar, nybakta småkakor, lufttorkad lammsalami, griljerat fläsk, prinskorv och marsipanbröd.
En bättre lördag med andra ord!

C.

Likes

Comments

Lördag är här och det råder ett lugn i huset. David sover fortfarande djupt, medan jag och Stella gosar ner oss i soffan framför en film. Idag tog jag frukosten till vardagsrummet. Det är ju ändå helg.

Får se vad vi hittar på idag. Vi har skrivit en liten lista på småsaker som är kvar att fixa i huset. Tyvärr brukar det vara så, att man renoverar och står i dygnet alla timmar, gör alla stora ingrepp och sliter som djur. Men sen, när man väl flyttar in och gör sig hemmastadd, då börjar man helt plötsligt  blunda för de sakerna som är kvar. Vilket i vårt fall är sista listerna, några lampor som ska jordas, trappräcke och lite annat småpill. Kanske får gjort något av dessa idag. Hade varit skönt.
I eftermiddag lutar det åt ett besök på Fredriksdal. Vi vill helst gå där när mörket fallit sig på. Blir så mycket mysigare då!

C.

Likes

Comments