View tracker

Imorgon ska vi bjuda på lite julbord och det är ett bra tillfälle att testa lite alternativa rätter, lite nyttigare och bättre för hälsan. Det blir en mix. Vi ska prova en Jansson med vitkål, receptet hittar du hos Åsa på 56 kilo. Den här saffranskakan ska jag bjuda på som dessert. Den är från Ulrika Davidsson. Det är inget socker i dessa recept utan sötningsalternativ som inte påverkar blodsockret som det vita sockret gör.

.Saffranskaka med frosting & granatäpple. Receptet är ca 9 bitar, jag gjorde en dubbel sats.

  • 50 g smör
  • 1 dl kesella
  • 1 pkt saffran 0,5g
  • 2 ägg
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1 dl sukrin gold
  • 1 tsk bakpulver

Frosting:

  • 1 dl vispgrädde
  • 100g philadelfiaost
  • 1 msk sukrin. (jag använde sötströ)
  • 1/2 granatäpple

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och häll i över i en bunke. Häll i resterande ingredienser och blanda ihop. Häll smeten i en bakplåtsklädd form ca 20*30 cm. Ställ in i ugnen ca 15 min. Håll koll på kakan mot slutet. Låt kakan svalna innan du lägger på frostingen. Jag delar in kakan i bitar imorgon och dekorerar den då med granatäppelkärnor innan servering.

Jag testsmakade lite för att se hur den smakar, den var såå god. Kommer nog bli populär på julbordet.

Gjorde även en rödbetssallad, receptet från Åsa, 56 kilo.

  • 300g inlagda hela rödbetor
  • 1/2 gul lök
  • 1 litet rött äpple
  • 1 dl majonäs
  • 1/2 dl creme fraiche
  • 1/2 msk diljonsenap
  • salt o peppar

Finhacka löken och äpplet. Hacka rödbetorna i små tärningar. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och rör ihop. Smaka av med salt o peppar. Att göra sin egen rödbetssallad är bättre, då slipper man allt onödigt socker. Så mycket godare också.

Kika in på hennes sida, hon har massa annat gott och hälsosamt där också.

Vad har ni för hälsosamma tips till julbordet? Dela gärna med er. Det blir lätt så extrema mängder kalorier pga allt sött. Jag tycker det är skönt med lite bättre alternativ. Det handlar också om att vänja sina smaklökar. Är man van att äta allt som är sött så får man ge det lite tid. Gör en sockerdetox. Det mår kroppen bra av. För mig är det en livsstil och inte en diet. Jag letar alltid efter bättre alternativ, särskilt när det gäller desserter och dylikt. Ibland funkar det med vanligt också om inget alternativ finns, men när jag bakar själv så håller jag mig till alternativ så mycket som möjligt. Det är så mycket godare också och gör att man håller vikten också och magen mår bra. Tycker du ska testa lite av alla de goda recept som finns, du kommer inte bli besviken. Ha en fin kväll 😘

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Min morgon var sådär idag, vaknade med huvudvärk och fick starta dagen med tabletter. Inte en drömstart direkt, men tror att det ligger något på lur i kroppen. Har inte tränat något denna veckan pga av huvudvärk som legat och molat och känt det som att något är på gång. Så jag har lyssnat på kroppen och låtit den vila. Något jag lärt mig att göra, för det är sannerligen inte lätt. Nu känns det bättre dock efter treo och kaffe. Jag tar sällan treo, men det har en snabb effekt och jag ska iväg till läkaren snart. Den här huvudvärken började under eftermiddagen igår och släppte inte, så är det med migrän tyvärr. Fy och usch! Nu hoppas jag den försvinner förresten av den här dagen eller typ livet helst. Nu är det dr på morgonen, ska träffa en ny då min förra slutade. Sen blir det jobbet en stund och efter det hem och städa och fixa inför helgen. Ha en toppendag 😘

Likes

Comments

View tracker

Godmorgon på er. Hoppas ni sovit gott. Denna morgon är det fasta för min del. Ingår i det sättet jag äter, en kombination av 5:2 och periodisk fasta. Har testat olika sätt att äta på i kombination med träning under åren och kommit fram till att jag mår som bäst av denna kosthållning. Det är inte så svårt som man kanske tror att skippa frukosten någon dag i veckan. Ett bra sätt att hålla vikten och funkar för mig. Oftast är det på en lågkaloridag också så man kör båda på samma dag. Så denna morgon startar med ett stort glas citronvatten och en kopp kaffe.

Just denna tiden på året är det så mycket sötsaker och bakverk som aldrig annars. Man får hitta sitt sätt att förhålla sig till det. Det är inte svårt att dra på sig extrakilon om man inte är uppmärksam, men det är desto svårare att bli av med dom. Om man är intresserad av att hålla fomen vill säga. Men jag mår inte bra av att gå med uppblåst mage och känna att kläderna inte sitter bra. Ibland äter jag också sötsaker såklart, allt i balans. Men håller mig oftast strikt 6 dagar i veckan. Nu i jultider kan det bli lite mer godsaker som sagt och då får man tänka sig för lite extra. Om man bryr sig om sånt såklart. Om du är mer nyfiken så kolla in Ulrika Davidssons kursutbud .

Ha en fin dag!

Likes

Comments

Hittade dessa på Konsum i Dalsjöfors i veckan och tänkte att dom måste testas. Bubs tillhör mina favoriter när det gäller godis. Äter inte mycket, men blir sugen på dom ibland. Här är då en julvariant. Julmust och hallonknäck.

Nr 1: Julmust, nja. Inte imponerad, smakar något, men i inte direkt julmust.

Nr 2:Hallonknäck vinner. Den var ok. Ingen av dom slår dock hallon/ laktrisskum. Men nu har jag testat.

Ställer lådan i stallet, där går dom åt. Undviker godis med socker och fixar andra alternativ. Men kul att testa.

Likes

Comments

Anders kom hem precis lagom till att lussebullarna var färdiggräddade. Nu ska det bli gott med en till kaffet.

Ha en fin kväll...

Likes

Comments

Jag och Nixon åkte till Kransmossen idag och gick 4,5 km. Det var isgata och man fick gå i vägkanten. Men skönt var det och framförallt bra träning för Nixon. Det är viktigt att hundar får gå i olika miljöer och inte bara samma vägar jämt. Här mötte vi både människor och andra hundar och Nixon skötte sig galant.

Nu är det dags för lunch innan bakning.

Likes

Comments

Utsikten från vårt köksfönster nu på morgonen. Det är troligtvis underkylt regn. Sitter fortfarande i morgonrocken, men ska bege mig iväg på promenad med Nixon. Idag blir det även miljöombyte. Lite julmyskänsla infinner sig allafall när det är lite frostigt...

Får se om det blir lite lussebak sen. Har lite kvar att fixa. Är ledig idag så hinner med lite då. Vad hittar ni på idag? Ha en fin förmiddag.

Likes

Comments

Sitter och tittat på mitt liv som valp och myser med Sacha, en av våra fyra katter.

Hon är duktig på att posera för kameran. En riktig diva.

Likes

Comments

Gjorde denna rätt igår till middag. En av mina favoriträtter från Ulrika Davidssons kickstart.

Receptet är 2 port.

Auberginerullar med fetaost.

  • 1 aubergine
  • 1 msk olivolja
  • Salt o svartpeppar
  • 2 msk grön pesto
  • 75 g fetaost
  • 4 st soltorkade tomater
  • Lite färska basilikablad

Tomatsås

  • 1 röd lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 200 g konserverade cocktailtomater
  • 1 tsk örtkrydda (jag använde torkad basilika)
  • 1 tsk honung (hade ingen så jag tog agavesirap)
  • salt o svartpeppar
Topping
  • 50 g fetaost
  • 20 g pinjenötter

Sätt ugnen på 225 grader. Jag börjar med tomatsåsen. Bryn löken lite grann, häll i resten av ingredienserna till tomatsåsen och låt småputtra ihop sig några minuter, ställ åt sidan.

Skiva auberginen i ca 1/2 cm tunna skivor, blir svårt att rulla ihop om de blir för tjocka. Hetta upp en stek/grillpanna och stekskivorna i olja någon minut på varje sida så de mjuknar. Strö på salt och peppar och lägg dom på ett fat. Mosa ihop fetaosten i en liten skål, skär soltorkadetomater i mindre bitar. Fördela pesto på varje skiva sen lite fetaost och soltorkad tomat och rulla ihop. Lägg i en smord ugnsfast form. När alla rullar är klara så häll tomatsåsen över alltihop och toppa med fetaost och pinjenötter. Ställ in mitt i ugnen i ca 15 min.

Det är lite pill med det, men det är det värt för det är så gott. Aubergine är en lite svår grönsak att hitta på saker att göra med. Den måste vara väl tillagad annars går den inte att äta. Men den är jättegod när man får till det ordentligt. Smaklig måltid!


Likes

Comments

Blev lite sent igår då vi fastnade framför Beckfilmen, trodde jag skulle vara tröttare när jag gick upp, men det gick bra. Ny vecka framför, en vecka närmare jul. Vi fick en del gjort i helgen. Lite godis kvar att göra, men tar lite i taget. Ska baka lite mer saffransbullar också. Erika kommer vilja ha när hon kommer hem från USA. Och även ta med sig när hon åker tillbaka, tror inte de har det där. När hon och hennes svenska aupairkompisar vill ha lite hemkänsla så åker dom till ikea. Det gjorde dom i helgen, åt köttbullar och köpte lite marabouchoklad mm. Inte länge kvar nu innan vi träffas. Idag blir det jobb igen, tredje veckan efter sjukskrivningen. Jag börjar komma tillbaka till rutinen med att åka till jobbet på morgonen igen och det känns bra. Sen finns det andra saker som kan vara jobbigt, men det lär jag mig att hantera. En dag i taget bara så blir det bra. Nu lite kaffe innan jag ska iväg. Ha en fin dag 😘

Likes

Comments