Rutinen har kommit på plats igen sen julledigheten. Andra veckan på jobbet för året, men också min sista vecka. I måndags började de nya praktikanterna, vilket gjort den här veckan till en form av övergångsvecka där jag och min kollega Algot förbereder dem inför när de till fullo börjar nästa vecka. Därtill rivstartades även året med stundande sessionsvecka i Strasbourg. Vilket inneburit dubbelt upp denna vecka. Men det är som alltid roligt och inspirerande. Men det är med blandade känslor som man börjar inse att på fredag är det sista dagen på Fredricks kontor. Däremot är det inte samma sak att sluta som kanske för andra som far hem, eftersom jag fortsättningsvis blir kvar i Bryssel och Europaparlamentet.

Efter min sista vecka här väntar några veckors ledighet innan jag i medlet av februari börjar jobba för ALDE-Gruppen. Så i praktiken flyttar jag till en annan del av huset och övergår från att arbeta för en enskild parlamentariker till hela parlamentsgruppen. Hoppas även att fortsättningsvis få arbeta med forskning-, energi- och industrifrågor, då jag dels haft dem sen sommaren, men också för att det är viktig lagstiftning som måste komma på plats i syfte att nå målen i linje med Parisavtalet. Under ledigheten blir det bland annat ett besök hem till Finland och Åbo för att träffa studievänner och fira min födelsedag i förskott. Även flytt blir det från mitt nuvarande boende till min egna lägenhet är i full gång. Pusselbitarna börjar falla på plats.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

​Med 2017 summerat som debuterande inlägg på min nya blogg, så kändes det helt naturligt att bygga vidare med det andra inlägget genom att summera nyårsfirandet i Spanien samt mina tanker inför det nya år som nu skrivits. Veckan i Marbella var riktigt bra. Kom ner förra veckans torsdag och landade hemma på fredens öar ikväll. Aldrig varit i just Marbella tidigare, men stället gav mig ett gott intryck - trevligt folk, fräsch miljö och bra turistutbud. Helt klart ett ställe som jag kommer besöka igen och rekommenderar alla att fara till. I övrigt positivt varmt väder som innebar kortbyxor och välbehölig bränna. Det nya året sjöngs in genom middag i huset vårt samt efterföljande firande nere på stan. 

Som tidigare skrivet så var 2017 omställningens år. Jag vet redan att även 2018 fortsatt kommer bjuda på både utmaningar och möjligheter. Men det handlar om hur man hanterar sakerna snarare än om det faktum att de finns. 2018 för mig ska bli ett år där jag tänker ta varje dag för sig och med en stor portion ödmjukhet för det jag kommer ställas inför. Jag hoppas på ett roligt, nyfiket och lärorikt år. Jag vill fortsättningsvis arbeta med politiken, ha roligt med vännerna men också få en fast punkt i mitt liv och med någon jag vill skapa en lycklig tillvaro med. Det är alltid i ens egna händer, och hur mycket arbete det än må ge sken av att krävas, så är det värt varje insats om vägen bär mot ett gemensamt mål. Nu väntar några dagar till hemma innan jag mot slutet av veckan far tillbaka till Bryssel för att sparka igång andra halvleken av säsongen. Hoppas ni alla hade ett riktigt bra nyår och att ni alla gör vad ni kan för att ge er själva ett bra 2018. 

Likes

Comments

Det var dags att skaffa en ny blogg då min tidigare bloggs hela bloggportal av okänd anledning lades ner. Tänkte att en nylansering kommer rätt bra i tid med att det så snart är ett nytt år stående och 2017 ska gå till arkivet. 2017 har utan tvekan varit det mest innehållsrika och blandade år för mig. Enormt mycket har hänt och det skulle kunna sammanfattas med att det varit omställningens år. Jag har alltid haft en uttalad ambition att jag vill söka mig utomlands för att få omsätta mitt politiska intresse i praktiken. Man filar ju alltid på ansökningarna och skickar till potentiella platser, men utan att kanske i samma utsträckning som man söker tänka sig att gensvaret ska bli till ens fördel.

I våras kom nämligen ett samtal som skulle komma att ändra hela min hösts planering: jag skulle få komma till Europaparlamentet i Bryssel och göra praktik. Sen jag flyttade dit i somras har mycket hänt. Det har utan tvekan varit en av mina mest lärorika tider i livet. Att få vara i epicentrum för europeisk politik och arbeta är ett privilegium för den intresserade. Jag har fått lära känna enormt många nya människor, ökat min kunskap kring både rent sakpolitiska områden men också kring sociala och kulturella områden. EU är nämligen ur ett socialt perspektiv fantastiskt: under ett tak samlar du folk från hela kontinenten. Man får nya perspektiv på saker, och inser ännu mer att det finns fler synsätt än sitt eget på omgivningen.

För att inte tala om omställningen att flytta från Åland mer än till våra grannländer i väst och öst. Alla som gjort det vet hur det är att komma från fredens öar och hamna i en Europeisk huvudstad. Men det viktigaste som jag tar med mig är hur jag förändrats på ett personligt plan. Den personliga resa jag gjort under min tid i Bryssel har varit bra. Att förändras på ett fundamentalt plan och i en viss mening bli en annan person har varit en av de mest värdefulla saker som hänt. Jag har mognat, fått perspektiv och blivit mer ödmjuk. Nu ska jag inte diskkvalificera mig själv för hur jag var innan Bryssel, men jag tror alla gör sig en tjänst av att komma iväg ett tag och leva i en ny miljö. Lite tråkig i förtid har man kanske blivit, men desto mer ansvarsfull istället?

Men 2017 har även betytt omställning kring betydligt mer utmanande saker. Parallellt med att Bryssel blev aktuellt så höll även jag och Sofia på att avsluta vårt förhållande, efter mer än 4 år tillsammans. Ingen dramatik eller ont öga kastat mot någon, det var ett gemensamt beslut och det var fyra fina år som jag alltid håller kärt. Men hur gemensamt ett beslut än är, och hur mycket man än mentalt förbereder sig för att få ett så bra utfall som möjligt givet situationen, så blir det sällan som man väntar. På ett högst personligt plan har det varit, och till viss del fortfarande är, en omställning som skett. Man får ännu mer perspektiv på saker, reflekterar flera varv runt och tackar sig för den tid man fick.

Det är alltså ett högst blandat år som jag småningom lägger till arkivet. Stora omställningar har skett, många roliga saker har jag upplevt och jag är inte samma person nu som jag var då 2017 började. Min session i Bryssel kommer fortsätta även efter min praktik hos Fredrick Federley. I februari, passligt nog dagen efter min födelsedag, så börjar jag jobba för ALDE-gruppen i parlamentet. Ser framemot det och är övertygad om att det kommer bli roligt och utvecklande. Jag hoppas 2018 blir ett roligt, utmanande och upplevelserikt år för mig. Innan detta år definitivt ska sammanfattas så kvarstår julfirande med familj och vänner samt ett nyårsfirande i Marbella med vännerna. Med det skrivet får jag önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År. Men kom ihåg: det är inte antalet eller priset på julklapparna som definierar julafton, det är att få träffa familj och vänner och bidra till en stämningsfull och fin tillvaro.

Bilderna är i huvudsak tagna av Marcus Jansson.

Likes

Comments