Uppgift 1 var att ta fem olika bilder av min skola. Jag valde att två av mina bilder skulle vara på människor och dem tre andra skulle vara på föremål. Jag blev ganska nöjd med bilderna direkt utan redigering därför har jag inte redigerat någon av dem speciellt mycket. Alla mina bilder är redigerade i Photoshop.

Bländare:5,0

Tid: 1/60

ISO-tal: 3200

Denna bilden är tagen i min skola mitt i gatan utanför matsalen. Det är ett träd med en ljusslinga runt sig. Jag valde att fota detta för att jag tycker att det är jättemysigt med mysig belysning så som tända ljus, ljusslingor osv. Jag redigerade bilden så att den blev lite gulare eftersom jag tycker det känns varmare då. Jag ökade både intensiteten och kontrasten i bilden. Sedan höjde jag exponeringen och sänkte förskjutningen.

Bländare: 5,0

Tid: 1/60

ISO-tal: 360

Denna bilden har jag endast ljusat upp lite eftersom den redan var ganska bra från början enligt mig. Det är på ett löv från ett sådant träd i första bilden. Bilden är tagen med blixt. Jag tycker att det gör skolan mycket mysigare och hemtrevligare med träd, ljusslingor osv.

Bländare: 4,0

Tid: 1/60

ISO-tal: 900

Denna bilden är tagen på Vilma i fågelperspektiv nedanför en trappa i skolan. Bilden var redan från början väldigt varm och gud så det enda jag gjorde var att öka intensiteten lite.

Bländare: 4,0

Tid: 1/60

ISO-tal: 900

Denna bilden är också väldigt varm och gud. Jag tycker att det är mycket mysigare med gula ljus från lampor än kallt blått. Det är en lampa som sitter på väggen i gatan. Denna bild har jag både ökat kontrasten och intensiteten i. 

Bländare: 13,0

Tid: 1/200

ISO-tal: 100

Denna bilden är den jag är mest nöjd med, jag valde att fota Emilia utomhus. Det var ganska tidigt på morgonen så solen hade nästan precis kommit fram. Jag valde att ta en bild när hon hoppade utanför lilla entrén med solen bakom sig. Denna redigerade jag bara genom att öka intensiteten lite. Jag tycker det blir väldigt fina och ljusa bilder när man tar utomhus i sol så det var därför jag valde att ta en bild utomhus.

Likes

Comments

Detta är den bilden som jag blev mest nöjd med, efter att ha tagit några testbilder kom jag fram till att 1 minut var lagom. Jag valde att ta bilden just den dagen eftersom det var molnigt och inte allt för ljust. Jag la hålkameran åt ett håll där det inte var för ljust och inte för mörkt. Jag tänkte också på att det inte skulle vara för stor skillnad mellan marken och resten av bilden då det var det på mina testbilder och det inte blev så bra. Jag var ute tre olika gånger, två av gångerna tog jag testbilder och sen den tredje så tog jag denna bilden. Jag tycker det var bra att ta testbilder så man sedan visste vilken tid det skulle vara samt vart man skulle ta bilden.

Vi förberedde kamerorna i mörkrummet med att sätta på ett fotopapper i locket i burken. Sedan tejpade vi runt burken så att inget ljus kunde komma in vilket hade förstört bilden. Vi gick sedan ut och valde ställe, tog bort tejplappen som satt för hålet så att ljus kunde komma in. Sedan satte vi mobilen på tid och satte sedan på lappen igen efter 1 minut. Efter detta gick vi in i mörkrummet för att framkalla den och då finns det tre olika vätskor som man ska lägga i bilden i. Efter bilden varit i de olika vätskorna så sköljde vi av bilden i vatten och lät den sedan torka. Jag tycker det var roligt att vara i mörkrummet då jag aldrig gjort något liknande innan. Det var spännande och se hur det går till att framkalla bilder.

Jag valde att inte redigera denna bilden i Photoshop då jag redan är nöjd med hur den ser ut och anser att det inte krävs några ändringar i bilden.

Detta är en av mina testbilder. Jag väntade i 45 sekunder vilket var för kort tid. Jag tog bilden på ett ställe där det var stora ljusskillnader, det var väldigt mörkt i marken medans himlen var jätteljus. Denna bilden redigerade jag i Photoshop genom att använda nivåer då jag ljusade upp det mörka och mörkade ner det ljusa.

Likes

Comments

Bländare: 32,0

Tid: 1/80

ISO-tal: 3200

Brännvidd: 34,0 mm

Bilden är tagen med två softboxar, en snett framför min modell Moa på hennes vänstra sida. Den andra softboxen kommer snett bakom Moa på hennes högra sida. Båda är lika exponerade. Ljuset i bilden är mjukt. Jag valde att ha en svart bakgrund på grund av att jag ville ha bilden mörk, därför har Moa också en svart tröja på sig. Jag satte en softbox bakom och en framför för att få fram ett mjukt ljus samt lite skuggor.

Likes

Comments

Uppgift 7 var att göra en jul bildserie. Jag valde att jobba likadant som vi gjorde i en tidigare uppgift då vi tog tre olika bilder. Första bilden tog jag i gatan vid rondellen då man fick med mycket i bilden. Nästa bild valde jag att ta lite närmare på julgranen och sista på en julkula som hängde i granen. Varför jag valde att fota just detta är för att jag älskar allt pynt som tillhör julen, dels alla ljus och färger eftersom jag tycker att det är mysigt. Jag tycker även det är väldigt fint med julgranar och det är ännu en anledning till varför jag valde att fota detta.

När jag redigerade bilderna i Photoshop så var det enda jag gjorde att ljusa upp bilderna. Jag blev nöjd med bilderna eftersom jag tycker att det är ett bra och fint ljus i bilderna. 

Bländare: 4,0

Tid: 1/10

ISO-tal: 200

Brännvidd: 18 mm

Bländare: 3,5

Tid: 1/10

ISO-tal: 200

Brännvidd: 18,0 mm

Bländare: 5,6

Tid: 1/10

ISO-tal: 200

Brännvidd: 55,0 mm

Likes

Comments

Uppgift 6 del 1 var att ta 4 olika bilder med olika ljus. Bilderna är tagna utanför entrén vid idrotten då det var tidigt på morgonen med soluppgång. Eftersom det var sol ute så kunde man ta de olika bilderna eftersom man behöver sol för att ta till exempel en motljus bild.

Bländare: 11,0

Tid: 1/80

ISO-tal: 800

Brännvidd: 46,0 mm

Denna bild är tagen med motljus. Det enda jag gjorde när jag redigerade i Photoshop var att ljusa upp bilden och göra lite tydligare skuggor. Det jag ville uppnå med bilden var att Moa som är på bilden skulle få ett ljus som hamnade bakom henne som gav henne en ram utav ljus runt huvudet. Jag blev ganska nöjd med bilden. Det hade kunnat vara med lite mer solljus i bilden så att bilden blev ännu varmare än vad den är.

Bländare: 32,0

Tid: 1/80

ISO-tal: 800

Brännvidd: 52,0 mm

Denna bilden kallas för siluett då jag suttit på huk och tagit bilden på Moa mot himlen så att Moa blir helt svart. Det jag ville uppnå var att få en fin himmel i bakgrunden och att Moa skulle se ut som en skugga. Jag är i helhet nöjd med bilden men det jag är mindre nöjd med är att jag kunde fått Moa att bli lite mörkare. 

Bländare: 8,0

Tid: 1/80

ISO-tal: 800

Brännvidd: 52,0 mm

Jag valde att fotografera en bild med motljus, en siluett, en med sidoljus och en bild med inbyggd blixt. Det var roligt att få testa att ta lite olika bilder med hjälp av olika ljus och vinklar. Uppgiften var svår då vi har lektionen på morgonen och att det då ofta är mörkt ute.

Likes

Comments

Uppgift 4 var att ta tre olika bilder då jag börjar ta en bild och sedan zoomar in på något på sista bilden som man från början inte såg. Bilden är tagen i gatan i skolan där jag först har fotat största delen av gatan mot caféet. Sedan tog jag en närmare bild på löven i trädet och till sist på en liten lampa som hänger runt stammen i trädet.

Bländare: 3,5

Tid: 1/100

ISO-tal: 1250

Bilden är fotad i NEF-format.

Bländare: 3,5

Tid: 1/100

ISO-tal: 3200

Bilden är fotad i NEF-format:

Bländare: 5,6

Tid: 1/100

ISO-tal: 3200

Bilden är fotad NEF-format.

Jag valde att fotografera just detta motivet är för att de små lamporna i trädet symboliserar för mig julen vilket är min favoritårstid. Jag tycker att uppgiften var enkel när man väl hade kommit på vad man skulle fotografera. Jag är nöjd med bilderna eftersom jag tycker att jag lyckades med uppgiften och även att jag tycker att bilderna var fina. Först fotade jag i vidvinkel 18 mm sedan i normal brännvidd 35 mm och till sist tele 55 mm. 

Likes

Comments

Uppgift 3 var att frysa en rörelse, arbeta med kort slutartid för att frysa en snabb rörelse. Bilden har jag tagit tidigt på morgonen när det var lite sämre väder utanför caféet i skolan.

​Bländare: 4,5

Tid: 1/2000

ISO-tal: 2500¨

Bilden är fotad i NEF-format. 

Jag valde att fotografera min kompis Lisa utanför caféet eftersom vi där kunde ha en ljus vägg som bakgrund som hjälpte oss att få ljusare bilder eftersom det var lite sämre väder ute. Jag är nöjd med bilden eftersom allt är i fokus men även att det är en vit och gul bakgrund vilket gör att man ser Lisa tydligt och bra.  

Likes

Comments

Uppgift 2 var att fånga en rörelse, att ta bilder där jag arbetade med slutartid på kameran för att fånga en rörelse där motivet är i fokus och där bakgrunden är suddig. På båda bilderna står jag utanför skolan vid busshållplatsen och fotar olika fordon som åker förbi.

Bild 1:

Bländare: 14,0

Tid: 1/20

ISO tal: 200

Bild 2:

Bländare: 14,0

Tid: 1/20

ISO tal: 200


När jag hade ställt in kameran på rätt inställningar så valde jag vart jag ville fota och jag valde att fota olika fordon. Jag tycker denna uppgiften var svårare än första uppgiften eftersom det enligt mig var svårare att få till en bra bild. Jag har valt dessa två bilder, en som jag är nöjd med och en som jag är mindre nöjd med. Bild 1 anser jag vara lite rörig och även att de är samma färger. Bild 2 är jag nöjd med eftersom den är mer tydlig, och mindre rörig. Den röda bilen lyser upp bilden mer. 

Likes

Comments

Uppgift 1 var att byta fokus, att ta bilder där jag arbetade med kamerans skärpeinställning och bländare. Jag började med att ändra inställningarna på kameran och sedan gå ut och bestämma mig för vad jag skulle fota. På båda bilderna står jag utanför skolan vid en buske och försöker ta bilder när jag skiftar fokus.

Bild 1: denna bilden har jag tagit med fokus på den främre växten medan det är suddigt i bakgrunden.

Bländare: 4,0

Tid: 1/320

ISO tal: 200

Bild 2: denna bilden har jag tagit med fokus på den bakre växten medan det är suddigt på den främre växten.

Bländare: 4,0

Tid: 1/320

ISO tal: 200


Bilderna är tagna utanför stora entrén vid en av cykelparkeringarna. Ljuset var bra då det var lite sol ute och väldigt ljust. Uppgiften var att ta tre olika bilder, fokus på de främre objektet, bakre objektet och sedan båda två. Det jag tyckte var svårast var att få fokus på båda objekten samtidigt och fick heller ingen bra bild på det. Jag tyckte det var lätt att få fokus på främre och bakre objektet då jag använde manuell inställning och kunde bestämma själv exakt vart det skulle vara fokus. Jag blev nöjd med bilderna och är nöjd med att jag valde att fota växter. 

Likes

Comments