Heisann dere! Nå er den siste dagen vår her nede før hjemreise i morgen! I dag har vi vært på skolen sammen med helseklassen her nede. Vi har blant annet holdt en presentasjon for dem om hvordan skolen hjemme i Norge fungerer og Norge generelt. Vi har også fortalt dem om russetiden som holder på hjemme i Norge, noe de var veldig interessert i. I og med at dette er noe som dem ikke er vant til. De var spesielt fascinert over hvor mye penger som går i russetiden til blant annet russebuss, klær og drikke osv. Bortsett fra dette har vi deltatt i en debatt sammen med klassen. Der temaet var " langt liv eller kort og verdig" der vi diskuterte eldreomsorgen og om de faktisk får et verdig liv. Vi gikk også innpå forskjellene fra hvordan de eldre lever i dag og hvordan det var før i tiden. Å hva som er grunnen til at eldre lever lengre i dag. Etter dette viste læreren oss en dokumentar om ulike sykehjem og hvordan forskjellige sykehjem i ulike land kan bidra til en god og dårlig eldre omsorg

Det er en del likheter mellom "Nordahl Greig videregående skole" og "Cardiff and Vale collage" blant annet at begge skolene er veldig moderne. Skolen her nede er nettopp begynt å tatt i bruk og ble ferdig november 2015. Akkurat som Nordahl Greig har skolen mange ulike farger, og satser mye på teknologi. De har også veldig åpne klasserom og kontorer, noe som også er en likhet med vår skole. De har en stor kantine og en åpen plass å spise på. De har også et stort bibliotek som blir tatt i stor bruk av elevene. Noe som brukes også som et studiested, akkurat som på Nordahl Greig.


Den store forskjellen mellom skolene er at eleven har litt lengre dager (9-16:30) og lengre pauser mellom timene. De har også studiedager ganske ofte.Helseklassen er også mye mer utplassert i praksis, og har praksis 3 dager i uken. Mens vi har bare har en dag i uken. De har heller ikke et praksis rom på collage, slik som vi har i Norge der vi øver oss jevnlig. På biblioteket har de også alarmer, så dersom elevene skulle finne på å stjele bøker fra biblioteket er dette noe som merkes.

Ellers er skolen utrolig fin og moderne her nede. De har egen spa avdeling, neglesalong, og frisørsalong på skolen, der elevene som går linjen innenfor dette får de muligheten til å praktisere seg på besøkene og de som ønsker. De har også boblebad og badstue, der man kunne bestille et besøk til. Noe vi ikke er vant til å ha hjemme på skolen i Norge!

I morgen går reisen tilbake til Norge, noe som blir både deilig men samtidig trist. Vi har fått masse erfaring her nede, noe vi skal ta med oss videre i livet. Vi har blitt kjent med mange flotte mennesker, og forelsket oss i byen generelt. Vi vil takke for alle som har følgt oss på reisen vår!

- Lene, Stine Alice & Camilla

Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - Klikk her

Likes

Comments

Vår siste dag i praksis er overstått. Det er utrolig rart å tenke på at vi ikke skal tilbake. Vi kommer til å savne beboerne og de som jobber der når vi reiser tilbake til Norge!
Når vi hadde sagt hade til alle beboerne og de som jobber på sykehjemmet, fikk vi oss en kjekk liten overraskelse. Vi fikk et kort der aktivitøren og sjefen fra sykehjemmet hadde skrevet noen kjekke hilsener til oss. Vi fikk også en liten gave.

Vi har hatt en utrolig kjekk og lærerik tid på praksisplassen. Vi har lært om likheter og ulikheter fra sykehjem her nede og i Norge!
Vi har blitt kjent med noen veldig koselige beboere, noen mer enn andre. Vi har hatt god dialog med sjef, sykepleiere, kokkene, aktivitørene og vaskemennene.

Imorgen er vår siste dag før hjemreise. Vi gleder oss til å tilbringe vår siste dag på Cardiff and Vale Collage.

Vi snakkes!
Stine Alice, Lene & Camilla

Likes

Comments

Cardiff er jo som sagt en by i Wales der det både snakkes engelsk og walisisk. Engelsk har tatt over mye i hovedstaden, men for å opprettholde språket lærer elevene det på skolen, og man kan til og med fordype seg i språket. De begynner allerede å lære walisisk i barnehagen, vi bøker og læringsstunder. Det er fortsatt mange som ikke snakker walisisk, med når man krysser grensen til Wales så står alle skilt på engelsk og walisisk, til og med på bussene og inne i hus.

Vi kan jo lære litt walisisk når vi først er her:

Mandag - Dydd Llun 1 - un

Tirsdag - Dydd Mawrth

Onsdag - Dydd Mercher

Torsdag - Dydd Iau

Fredag - Dydd Gwener

Lørdag - Dydd Sadwrn

Søndag - Dydd Sul


1 - un

2 - dau

3 - tri

4 - pedwar

5 - pump

6 - chwech

7 - saith

8 - wyth

9 - naw

10 - deg

Du kan høre forskjell på dem som kan snakke walisisk og ikke når de snakker engelsk. Britene har ikke en skarp r slik som det walisiske språket har, og denne r-en brukes da også mye mer når de snakker engelsk.


Snart på tide å reise hjem, men dere hører nok fra oss igjen før den gang!

- Lene, Camilla og Stine

Likes

Comments

Heisann dere! I dag har vi hatt en kjempe fin dag i praksis. Nå vi kom på sykehjemmet merket vi at stemningen var annerledes i dag, i og med at det var dronningens 90 års dag. For de eldre her nede har et veldig spesielt forholdet til dronningen og konge familien generelt. Dem ser nemlig veldig opp til dronningen, noe som også gjør at denne dagen blir veldig spesiell for dem. Så når vi malte på aktivitets rommet i dag hadde damene på avdelingen mye å snakke om. Vi leste også opp fra avisene for dem og så på bilder av dronningen opp igjennom tidene. Borsett fra dette var vi også med på en intim konsert sammen med en sanger og pianist fra Cardiff. Der de sang gamle og kjent sanger både på engelsk og Walisisk. Noe beboerne likte godt. Noen av dem benyttet også anledningen til å danse litt med musikken i bakgrunnen. Etter konserten fikk vi servert varm lunsj med potetstappe, kjøtt og grønnsaker + kake til dessert med vanilje saus! Noe vi også fikk smake på!

​I morgen er det siste praksis dag før helgen! så det blir tipptopp! 

snakkes plutselig! Lene, Stine & Camilla 

Likes

Comments

Idag var det praksis igjen.
Etter frokost fikk beboerene besøk, dette var en del av aktiviteten for Idag.
Besøket var en mann som hadde med seg en ugle med navnet whoowhoo. Det var helt utrolig å se hvordan dem eldre lyste opp når dem såg uglen. De fikk lov til å klappe den og være rundt den slik de ønsket. Noen var selvfølgelig mer begeistret enn andre.

Å få slike opplevelser i hverdagen må virkelig øke livskvalitet og trivsel for dem eldre. De har hatt et langt og verdig liv, de har behov som trengs å dekkes. Når man blir eldre føler man seg gjerne mer ensom og alene. At dem finner på slike aktiviteter er utrolig. Det å se at en ugle kan gi så mange smil og så mye latter. Mange av beboerne glemmer gjerne fort hva dem har opplevd, men det er i "nå tid" det gjelder.

Mannen som kom på besøk jobber en plass der de har 40 andre fugler, hester og hunder. Ikke nok med at han hadde med seg en ugle, men han hadde også med seg en hund med navnet Coke. Det var en utrolig herlig hund som elsket å møte beboerne.
Coke ble populær blant beboerne og han fikk mye kos!

Resten av dagen gikk på å snakke med beboerene, hjelpe til med å servere mat og mate beboerne som har behov for det.

Stine Alice, Lene & Camilla

Likes

Comments

Hei igjen!

Idag har det vært en lang og fin dag med sol og skyfri himmel. Vi har blitt kjent med nye klassekamerater her nede i Cardiff. De er utrolig koselige og åpene som tar mye initiativ. Det var vår første og ordentlige skoledag idag, men dagen gikk til Cardiff Bay med klassen. Vi fikk blant annet tid til å besøke den norske sjømannskirken, der de hadde et lite museum i etasjen over kafeen og kirkerommet. Vi gikk også innom stortinget til Wales, der vi fikk en omvisning rundt. Vi gikk så på en båt som kjørte oss inn igjen til byn der klassen viste oss rundt på senteret, og vi spiste oss en god lunsj sammen.

Da vi kom tilbake på skolen ventet vi ikke lenge før vi skulle inn på spaet for å få fikset neglene våre, som var sponset av skolen. Etter dette var skoledagen vår over, og vi gikk hjemover for lage potetestapp og kjøttboller til middag.

Likes

Comments

Idag var det endelig tid for praksis igjen. Vi har blitt mye bedre kjent med både pasientene og våre kollegaer. Det er ganske store forskjeller mellom sykehjemmene her, og dem vi er vant til. Her behandles ikke beboerne som pasienter, men heller som venner i et fellesskap. Hygienen er heller ikke så streng her, slik som i Norge. Her går man ikke i uniform med mindre man skal pleie. De ansatte kan også bruke parfyme, neglelakk og ringer. For å hindre hår i maten, bruker de selvfølgelig hårstrikk. De har egne kokker som lager maten til alle på sykehjemmet, de har egne aktivitører som underholder og holder dem i aktivitet med "movinggroup" der de utfører bevegelser for å opprettholde bevegelsesmønstrene og ressursene deres.

Movinggroup består av strekking og bevegelser med musikk, der de bruker hele kroppen. Etterpå kaster vi også på en lett badeball for å opprettholde refleksen og humøret. Etterpå får de tilbud om te eller kaffi med kjeks, som en liten premie.

Bilde av gaten vår.

- Stine, Lene og Camilla (Mari)

Likes

Comments

Igår våknet jeg, Camilla, Stine og Mari (fra BUA klassen) og gjorde oss klar til fotballkampen mellom Cardiff City og Queen Park Rangers. Vi hadde ikke kontroll i det hele tatt på hvor stadion var, og ikke hadde vi billetter heller, så vi måtte gå litt tidlig. Etter at vi hadde gått til forskjellige busstopp og spurt masse folk om hvilke busser som gikk ditt, uten hell. Fant vi flere som stod med drakter å ventet ved et busstopp. Bussen kom fort og det var en kort tur fram til stadion.

Vi kom fram til billettluken da noen overhørte at vi skulle ha 4 billetter. De hadde nemlig 4 billetter til overs som de da spurte om vi ville ha. Vi var litt skeptisk, men hadde jo ikke noe å tape på det. Vi kom oss inn og fikk gode plasser på den tribunen der de ekstreme tilhengerne til Cardiff City sto. Det ble heldigvis ikke noe tull, og kampen endte 0-0.

Vi kom oss hjem igjen og lagde lasagne (som Lene feilet helt med), og endte kvelden med film.


Idag har dagen gått mest i shopping og å bli bedre kjent med byen. Christine og Agata følte seg ikke så bra idag, men resten av oss gikk ihvertfall ut å spiste lunsj og fant oss litt nye klær og sko. Det har vært fin vær hele denne uken og håper at neste uke blir like bra, da vi har brukt solbriller og gått uten jakke nesten alle dagene.

​Kos dere videre i kveld, så snakkes vi en annen dag. 

- Lene, Stine og Camilla.

Likes

Comments

Idag er det Stine Alice sin 18års dag og dagen hennes begynte kl 7 med bursdagssang og nye "Happy Birthday" solbriller. Hun måtte selvfølgelig gå med disse hele veien fram til praksis. I praksis har vi kommet mye bedre inn i rutinene, men hver dag er det forskjellige og gøyale aktiviteter. Idag var det kortlaging, maling og å dekorere vesker som stod på tavlen etter frokost. Her kom alle beboerne som ønsket å være med på en sosial og koselig stund.

​Vi kom så hjem igjen og fikk taco laget av BUA. Resten av kvelden skal brukes på koselig filmkveld med hele gjengen. Håper deres kveld blir like koselig som vår!

Hilsen Stine, Camilla og Lenemor

Likes

Comments

Idag hadde vi vår første dag i praksis på Heol Don care home. Sykehjemmet er veldig stort og er plassert i et av de rikeste strøkene i utkanten av Cardiff.

Dagen idag gikk for det meste i å bli kjent med både stedet og beboerne, men vi hjalp også til med rydding og vasking på kjøkkenet. Det er et veldig moderne sykehjem som nesten ser ut som et hotell da de i tillegg har egne menyer!

Sykehjemmet har egent frisør, spa og mer. De har det veldig godt der med egen hage som kan brukes når som helst. Enda en forskjell på dette sykehjemmet og dem som vi er vant til er at de ikke bruker uniform, men heller anstendige hverdagsklær som om man skulle i besøk til noen. (flere forskjeller kommer etter hvert)

Her kommer masse bilder!

​Vi sees snart igjen med mer!

Stine, Camilla & Lene

Likes

Comments