Header

Jag tänkte på dig här om dagen, du tunna lilla tjej som rasade i vikt och tappade håret. Du hade så taskig självkänsla och oerhörd brist på hopp och tro. Det känns som att du såg på dig själv med sådan enorm osäkerhet. Jag vet att osäkerheten ofta yttrade sig i att du var rapp i munnen och kaxig. Att du ofta tjafsade med människor runt omkring, utan att egentligen veta varför.
Jag vet att du tyckte att högstadiet var en fruktansvärt jobbig tid. Att du kände att allting var emot dig.
Jag är ledsen för det.

När jag ser på dig vill jag bra rycka tag i dig, klappa till dig och skrika åt dig att genast lägga av med det du håller på med. Jag vill hålla i dig länge, stryka ditt hår och tala om att det vänder. Det vänder och det blir bra. Du hade inte behövt döva din egen smärta på det sätt du gjorde. Du hade inte behövt vara tillsammans med ytliga uppblåsta svin. De förtjänade inte dig.
Jag hade velat rycka dig därifrån innan det hann drabba dig som det gjorde.
Jag får helt enkelt nöja mig med vetskapen om att det ändå gav dig erfarenhet och skinn på näsan. Att det, även om det ibland gör ont när det gör sig påmint, faktiskt kom något positivt ur det.

Jag är glad över att du beslutade dig för att livet är värt att kämpa för. Att DU är värd att kämpa för. Jag är stolt över dig, stolt över allt du alltid lyckas prestera. Glad över att du trots motgångar fortsätter hålla huvudet högt och att du alltid väljer att ta det positiva ur det negativa som händer.

Du är en kämpe Amanda. Det är du verkligen.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Det här inlägget skrev jag idag för 4 år sedan ;

Jag var så in åt helvete less på min omgivning, på folk i allmänhet och på verkligheten.
Jag var ledsen över vad som hade behövt hända för att den personen min mamma då levt med i över 2 år skulle spärras in.
På min 20 årsdag försökte han slå ihjäl henne. Han slog henne med knuten näve flertalet gånger, sparkade henne när hon föll till marken, drog upp henne och dunkade hennes huvud i ett trappräcke flera gånger.
Strax innan mamma förlorade medvetandet sa han "du kan lika gärna ge upp, för den här gången ger jag mig inte fören du är död".
När den brutala misshandeln var över gömde han min då medvetslösa mamma i flera dagar innan hon till slut började få tillbaka både medvetandet och minnet.

När jag publicerade ovanstående inlägg hade jag precis fått reda på det som hänt. Det hade då gått 2 veckor sedan det inträffat. Mamma hade varken vågat söka vård eller berättat för någon.
De hade träffat på ett gäng kompisar som de fick bo hos en tid efter händelsen. Den 17 september var misshandeln igång igen och denna gång tillkallades tack och lov polisen.
Han häktades och var frihetsberövad till rättegången. 9 olika åtalspunkter.
9 olika tillfällen av hot och misshandel dessa bara under sommaren fram till den 17 september.

Han fick 8 månaders behandlingsvård. Mamma fick ett litet skadestånd. Och vi lämnades ärrade av denna man för resten av våra liv.

Mamma blev nog aldrig riktigt sig själv till 100 % efter tiden med den här mannen. Dels fick hon två mindre blödningar i hjärnan efter den sista misshandeln. Men han ärrade hela hennes person. Jag vet att hon var rädd, hon berättade det för mig senast 3 veckor innan hon gick bort. Hon hade då fått ett brev som indikerade på att han försökt få kontakt med henne.
Jag hittade brevet när vi var i lägenheten 2 dagar efter mammas död. En bitande, isande känsla gick genom min kropp.
... jag hatar honom. Och jag kommer aldrig att förlåta honom för allt han gjorde mot oss barn och våran mamma.
Säga vad man vill om förlåtelsen, jag tror att det är jävla bullshit som människor lurar i varandra för att det är tabubelagt att prata om saker som gör ont.
Vad fan skulle jag förlåta honom för? Hur skulle det någonsin kunna vara möjligt?

Jag tycker att det är viktigt att vi pratar om det här. För 4 år sedan bestämde jag mig för att inte vara tyst mer. Jag bestämde mig för att jag ville hjälpa mig själv och alla andra genom att våga berätta.
Kan jag någon gång med någonting jag skriver och delar med mig av, hjälpa någon enda, så betyder det enormt mycket. Kan jag nå ut till nån, då är det så värt det.

Likes

Comments

Livet hörni, vilken fullständig bergochdalbana.
Uppförsbackar som får en att tappa andan och nedförslutning så det kittlar i magen.
Lycka och sorg, hand i hand. Hela tiden.

Det har varit oförskämt lätt att börja jobba igen.
Säkert något som flera av er tänker att "såklart, det är väl ingenting".
Men jo, det ska jag tala om för er. Livet har mer eller mindre alltid varit en kamp. Men senaste åren har katastrofer och utmaningar avlöst varandra mer eller mindre. Lättare eller tyngre. Alltså H e l a tiden. Och merparten av allt jag (läs vi) gått igenom är inte ens i närheten av bearbetat, mycket kräver professionell hjälp (hjälp som jag sökte i januari men jag inte hört ett knyst om... Skitjävelbajs sjukvård är allt jag har att säga) ..

Vi kan gå tillbaka till hösten 2011 då helvetet egentligen börjat för länge sen, men här nådde väl det jag fått uppleva av total missär sin fulla spets.
Jag söp, slogs, strulade runt, svälte mig själv och var som en tickande trashig jävla bomb. Hemma hos mamma var knark och misshandel vad som stod på schemat dygnet runt. Jag var mamma till mina småsyskon och min mamma. Gick konstant runt som i ett jäkla vakuum hela jag. Kände inte. Inte för nån. Alls.
Tomheten hos mig har aldrig ekat högre.
I december träffade jag Jonas, som nog hjälpte till att spräcka hål på min bubbla och klev in i min låtsasvärld och liksom raserade allt vad jag under senaste halvåret byggt upp. Det var som att han kom in, ryckte tag i mig och städade undan medan jag fick titta på med bakbundna armar, typ.
I samma veva blev mamma vräkt och Mina två yngsta syskon familjehemsplacerades.
Här gick jag mer eller mindre under.
Och i nån kombo av att vara nykär och totalt trasig levde jag på alkohol och kärlek.

Sakta och med en jävla kamp greppade jag tag i ett sista halmstrå, med hjälp av mitt jävla stålpsyke, mina syskon, Jonas och flera av mina otroliga vänner hittade jag tillbaka till banan igen. Livet ropade någonstans.
Jag började jobba. Drack ändå jävligt mycket mer än genomsnitts 19åringen, blev alkoholförgiftad en kväll i Dalarnas sunkigaste håla, fick åka ambulans och väcktes upp av ett oroligt läkarteam som ville lägga in mig på IVA.
Vaknade upp någonstans efter det där, förstod att "nej, förhelvete Amanda, du håller för fan på att gå under" och "bli inte som morsan, Amanda, du är bättre".
Letade mig återigen tillbaka till livet, som rullade på.
Körde på, nykter och helt okej.

Blev gravid i Augusti 2012, plusset visade sig på Stickan den 14 september. Panik. Ångest. "Helvete helvete helvete" ....
Det där plusset förändrade hela mitt liv, hela min jävla världsbild och utan det och det lilla livet som börjat växa i mig hade jag inte levt idag. Jag törs sällan tänka på det. Det får mig att rysa, ibland gråta.
Jag vill ibland inte kännas vid livet innan barnen.
Men det ÄR en del av mig. Det är en del av det jag bär med mig. En del av min historia.

Sen dess har det tickat på. Farmor dog när Izak var 12 dagar gammal. Jag saknar henne något så jävligt. Och med sorgen följde depression. Något jag inte förstod förens way too long efter. Jag ville nog inte kännas vid det, där och då, för är det något som är tabubelagt är det att erkänna att man inte mår bra när man just fött barn. Jag hamnade i något "psykos-liknande" tillstånd där jag först inte kunde gå ifrån Izak, han var som klistrad på mig 24 timmar om dygnet och jag kunde varken äta eller gå på toaletten, om inte han var med. Andra människor fick knappt ta i honom eller släppas in i min bubbla. Åh andra sidan blev det lite åt andra hållet senare. Jag orkade inte helt enkelt. Orkade inte vara mamma, ville inte vara ensam. Såg alltid till att ha andra människor omkring mig.
Detta är också något som tagit otroligt lång tid för mig att erkänna. Det var tufft. Länge. Och har gjort att jag fortfarande kämpar med att jag och Izak ska få det där "superspeciella" bandet oss emellan. (Det mina vänner är förjävligt att prata om)

Det blev bättre och jag kände riktig lycka successivt ta plats i mitt liv. Vi tillslut en lycklig familj på 3.

Under graviditeten med Izak blev mamma allvarligt sjuk och inlagd på IVA nedsövd och i respirator. Vi visste inte om hon skulle klara sig då, det såg länge jävligt mörkt ut.
Och mycket av det där präglade nog de sista åren, rädslan för att mamma skulle dö.

I juli 2014 visade graviditetstestet återigen ett plus. Även denna gång total chock, men någonstans hade kag ändå hunnit längta efter det här andra barnet. Jag visste att det var något speciellt, att det var ännu en pusselbit som skulle passa perfekt.

Denna gång förstod jag ändå för första gången (på eget initiativ) att jag behövde hjälp om detta skulle gå vägen. Så jag berättade under ett vanligt barnmorskebesök hela min förbannade livshistoria för min barnmorska, som ena stunden tappade hakan och i nästa grät en skvätt. Hon hjälpte mig att hitta rätt och jag gick under större delen av min graviditet till en psykolog. Hon sa redan vid första besöket att hon inte hade rätt kompetens för de "problem" jag fått fightas med, men vi klickade ändå bra så jag fortsatte gå dit. Det var skönt att ordbajsa med någon som inte dömde eller kände mig på något sätt. Det var en ventilation som gjorde stor skillnad.

Hösten 2014 pågick en av mina större "ups&downs", jag pendlade mellan att vara arg, besviken, ledsen, irriterad, ha ångest osv. Den största smällen i detta fick mamma ta.
Det utlöstes lite en dag när vi var där för att hälsa på mamma var påverkad och absolut inte sig själv. Dessutom hade hon samma dag fått sin dom efter att ha sålt droger åt ett mc-gäng.
Jag var besviken, både på att hon tjatade om den där jävla domen, jag tyckte att hon haft en överdriven tur som slapp fängelse (även om jag i efter hand såklart var glad för det) och för att hon släppt in oss trots att hon valt att vara påverkad.
Efter det slutade jag prata med mamma, i ungefär en månad lät jag bli att svara på såväl samtal som sms.
Mamma var tokig till slut och skrev ett ganska elakt sms. MEN, det var mitt sätt att släppa taget och hennes sätt att respektera hur jag kände. Efter detta träffade jag aldrig mamma påverkad igen, och jag respekterade att det var på det viset hon ville leva sitt liv. Jag respekterade missbruket och hennes umgänge. Jag förstod att det nog skulle förgöra henne att behöva bryta sig loss därifrån. Hur sjukt det än låter.

Jack föddes och livet som tvåbarnsförälder drog igång. Det var hektiskt, kaosartat och fantastiskt. Ett känslokaos utan dess like. Och man hinner verkligen inte stanna upp och fundera på saker och ting.

När jack var några veckor gammal blev mamma sjuk igen och ibland på IVA. Och jag vet inte, men jag tror att jag återigen började förbereda mig på att hon skulle försvinna ifrån oss.

Den 18 december 2015 tog mamma sitt sista andetag och gick över till "andra sidan". Sorgen har inga gränser och det finns dagar då saknaden tar överhand. Sorgen har präglat större delen av mitt liv de senaste 9 månaderna. Jag saknar min mamma, varenda dag.
Och trots att det (som jag skrev) om några dagar gått 9 månader känns det som sorgearbetet knappt har börjat. Och det läskiga i det är att människor i min omgivning nu förväntar sig att man är okej nu. Att det ska börja rulla på.
Det skrämmer mig. Som fan.


Såå. Det har fått förvånansvärt lätt att börja jobba. Fet känns skönt, lite som en fristad. Att träffa människor sol inte vet nånting. Där man får vara Amanda men ändå ganska anonym. Där jag väljer vem som ska få komma nära och vem som får stå utanför.
Det är skönt. Faktiskt.
Och jag är imponerad över hur livet ändå fortgår. Att man ändå trots allt, överlever precis allting om man bara orkar resa sig upp.
Man får bryta ihop. Det är både mänskligt och helt okej. Man får också göra precis som jag; prata om det.
Man får må skit ibland. Vi måste inte skuldbelägga, kolla snett på människor och tabubelägga. Vi måste bli bättre på att se varandra. Och hjälpas åt.

Tack för att du läst ända hit. Fantastiskt av dig, vem du än är.

Kärlek / Amanda


Likes

Comments

2016-02-20 mitt i natten.

Den psykiska smärtan övergår i fysiska plågor.
Andetagen tar tid och den där gråtklumpen växer i halsen.
Jag tappar andan i ett försök att skrika. Fumlar runt i ännu en panikattack.
Saknaden har inga gränser och det känns omöjligt att ens försöka sätta ord på känslorna.
Villa jävla känslor egentligen?
Det gör ju bara ont. Bara bara ont.

Igår letade jag upp honom på Facebook. Destruktiviteten och besattheten av att det ska kännas. Fyfan. Jag skäms för mig själv ibland.
Han lever. Han fick leva. Men inte du.
Jag hatar honom. H a t a r honom.

Jag går igenom min minnesbank, letar efter något att greppa tag i. Minns så jävla mycket på samma gång, blir snurrig och känner för att kräkas.
Jag vill inte.
Tappar fullständigt fattningen. Får inte luft.Likes

Comments

Med de blonda små lockarna, de busiga skratten och med de vilda blå ögonen.
Du fångar mitt hjärta varje dag.
Och det må ibland kännas som att du kommer att ta livet av mig med din ivriga vilja att ständigt testa och upptäcka. Alltid med hjärtat i halsgropen.
Ständigt nya sår och blåmärken.
Men jag älskar det, din nyfikenhet. Jag hoppas det stannar så, att den egenskapen får ta stor plats hos dig, precis som den gör nu.
Det har nog aldrig varit en lugn stund med dig. Du började ditt liv med att komma till oss i en hejdundrande fart. Och därefter har det fortsatt. Jag vill ibland slita mitt hår och jag undrar ofta hur man orkar vara så full av liv och energi när man knappt sover.

I snart ett och ett halvt år har du funnits med oss, det känns som det alltid varit så. Att du alltid varit med.
Sanningen är nog den Jack, att jag längtade efter dig, långt innan du började växa hos mig.
Och jag älskade dig, av hela mitt hjärta, från den stunden jag visste att du skulle komma till oss.

Det gör lite ont i mig att min föräldraledighet är över. Att du börjat på förskolan. Samtidigt det jag fram emot att få se dig utvecklas där, att du får träffa andra barn. Jag ser fram emot att se vad framtiden har att erbjuda oss och att få fortsätta att lära mig livet, tillsammans med dig, din storebror och pappa.

Din mammas liv har inte alltid varit enkelt. Jag bär med mig mycket i min ryggsäck. En dag kommer du att få hela min historia. Som en del av de verktyg jag och din pappa kommer att ge dig, för att lära efter livets krokiga stig. Jag hoppas att du kommer välja att använda dem på rätt sätt.

Livet är ingen kärlekshistoria, ingen dans eller enkel match. Det är ibland riktigt jävligt och det vill jag att du ska veta. Men jag kommer alltid att stå bakom dig, för att stötta och peppa. Jag kommer ge dig de klokaste av råd och allt jag kan för att det ska gå så smidigt som möjligt.
Jag lovar dig det. Och jag lovar dig att jag alltid kommer att vara ditt största fan, din värsta fiende och bästa vän.

Jag hoppas att du kommer våga vara utanför ramarna, att du kommer våga drömma högt och stort.
Jag kommer att tro på dig, oavsett.
Jag älskar dig Jack. Jag älskar dig så mycket att det gör fysiskt ont.

/ din mamma

Likes

Comments

Igår var det riktigt tufft, betydligt tuffare än jag trott.
Mamma skulle fyllt 48 år och det var en märklig jävligt bisarr känsla som fanns över mig konstant hela dagen. Som en överhängande panikångestattack som pågick hela dagen.
Jag grät slut på alla tårar. Minsta lilla tanke fick det att fullständigt brista, MEN, just gråtandet tycker jag är skönt, det känns för stunden lättare, som att det värsta trycker släpper.
Men de där andra känslorna är allt annat än sköna. Jag hade som ett smärtsamt tryck över bröstet mer eller mindre hela dagen. Det gjorde på riktigt fysiskt ont att känna och tänka.
Vi lyssnade på lite musik som mamma alltid lyssnat på, skrattade och grät.

Vi saknar henne, varenda dag. Jag önskar så otroligt att hon fanns i fysisk person. Det finns så mycket jag hade velat dela med henne, så mycket att prata om och reflektera över. Jag VET att hon är med, det behöver ingen tala om för mig, jag delar samma tro som min mamma, att det finns något efter detta vet jag med All säkerhet, att hon är med oss hela tiden vet jag. Jag har fått så starka bevis och jag känner ofta hennes närvaro i såväl drömmar som i vaket tillstånd. Hon ÄR med, hon är fri och det är bra nu. Men jag saknar henne inte mindre för det. Jag saknar hennes röst och framför all hennes skratt. Jag sannar hennes galna historier och påhitt. Jag saknar att sakna henne, att ständigt oroa mig för henne. Jag saknar den där destruktiviteten. Hur knäppt det än låter. Jag saknar min mamma och bästa vän. Jag saknar henne så det känns som att hjärtat går sönder.

Jag bryter ihop vid tanken på att mina barn aldrig får träffa sin mormor igen. Även om Izak träffar henne iallafall. Det har sönder mig.

Min fina mamma. Vackra ängel. Vi älskar dig 💜


Och samtidigt, mitt i att sorgen återigen spelar en övergripande roll i mitt liv, så känner jag mig så jäkla positiv och taggad på livet och allt som händer nu.
Det var ändå längesen det kändes så hoppfullt.

Jag är stolt över mig och den jag är idag. Jag är verkligen det, på riktigt.

Hösten och vintern ligger framför oss och för första gången på flera år känner jag mig inte rädd för mörkret. Jag ska fightas med huvudet högt. Det ska bli bra det här.


/ Amanda

Likes

Comments

Godnatt mina älskade små troll.
Sov gott. Dröm fina drömmar.
Vi ses igen imorgon 💜

Äntligen har den här dagen nått sitt slut. Barnen är nattade. Izak somnade bums men Jack var det värre med. Han skulle testa stämbanden och försäkra sig om att han kunde säga både "mamma" och "pappa" femtiotolv gånger ungefär.
Men efter en halvtimmes bök och stök somnade han till slut.
Är det något jag får känna mig besegrad av Jonas på när det kommer till barnen så är det just läggningen av Jack, oftast somnar han inom några ynka minuter när han lägger honom.....

Nu är det istället alldeles för tyst i huset, så jag hoppas J kliver innanför dörren vilken minut som helst.
EN ynka liten sketen arbetsdag, sen är det ledighet tillsammans för hela slanten! 😀💜

Likes

Comments

Godmorgon.
Det är torsdag, solen skiner och det återstår 2 dagar till helgen. Och om jag ser fram emot denna helg, Hujedamig.

Mina troll har de 3 senaste dagarna vaknat 8 eller senare, och det är en enorm skillnad om inte främst för deras kära mor. De vaknar vanligtvis runt 6 eller mellan 6-7.
Vi har ändrat lite i rutinerna och startat läggningen med utgångspunkt vid 20 istället för 19.
Izak har sen han var runt 1 lagt sig runt 19 och det har alltid funkat. Men nu inför sommar och semester flyttade vi fram det helt enkelt.
(Och för er som kliar er i huvudet nu och funderar så kan jag meddela att våra fasta rutiner är oerhört viktiga för oss och det har funkar jättebra i flera år. Det är mycket det som gör att våran vardag flyter på. Barnen får lägga sig i god tid och vi får en stund på kvällen för oss själva.) och hittills är det bland det bästa av beslut vi tagit senaste tiden 😁👍🏻

Izak är sen en och en halv månad blöjfri. Så otroligt skönt att enbart ha ett blöjbarn 🙈
Nej men han har fixat det galant från dag 1. Han fattade vinken direkt och endast 2 olyckor har skett.
Såhär i efterhand känns det som vi borde tagit bort den för länge sen, precis som det var planerat. Men i och med all stress och alla förändringar som varit under senaste 7-8 månaderna har jag verkligen inte känt att det varit rättvist.
Omedvetet blir det nog lätt att man sätter en alldeles för hög press på barnet under sådana förhållanden.
Men som sagt, det funkade ju klockrent när vi väl startade "projekt blöjfri".
Tänkte köpa honom en grej som "belöning" (usch så hårt det låter. Ni får inte tro att bestraffning och belöningar är något vi sysslar med) och han har länge tjatat om en rosa bil. Men jag hittar ingen som känns helt rätt, så vi får se 😊

Likes

Comments

Försöker hitta inspiration, tålamod och ork till att skriva.
Försöker samtidigt att hitta ett sätt till att sätta ord på och förklara allt som gnager inuti.
Intalar mig själv att det är normalt. Att det går över.
Den här oron och ångesten, att den till slut en dag lättad upp likt ett moln och försvinner.
Att den här tunga känslan av hopplöshet och tristess slutar sätta käppar i hjulen för mig.
Att det en dag, från toppen till botten, får kännas bra igen.

Likes

Comments

Idag har du varit borta i 7 månader mamma. S J U månader. Herregud.
I lördags när jag var ute och joggade ute bland åkrarna med Thåström i öronen brast det. Jag grät och grät. Jag kom återigen på mig själv med att tänka på det mest smärtsamma av alla fakta som finns: du kommer aldrig tillbaka.
Jag kommer att sakna dig såhär smärtsamt mycket så länge jag lever.

Det är orättvist mamma.
Fuckingjävlaskitjäveläckel orättvist.

Likes

Comments