Några dagar efter graduation hoppade alla vi New Brunswick utbytare på ett flyg till Toronto för en 2 veckor lång buss resa till alla större städer i östra Kanada. Förutom oss 11 från NB, fanns det ungefär 40 andra utbytare med på resan. Några av dem kände jag från förut, för de var från Prince Edward Island och Nova Scotia, men den andra hälften var helt nya mänskor. Vi hade två helt super roliga veckor, och den här resan var definitivt ett fantastiskt slut på mitt utbytesår.

Som sagt, resan började i Toronto, där vi hade mycket fritid, gick en guidad tour av stan, på konstmusee och på baseball match. På tredje dagen åkte vi till Niagara Falls på gränsen till USA. Vi åkte båt under fallen och hade fritid på Clifton Hill. Själva vattenfallen var jätte vackra, men området omkring och Clifton Hill var helt hemskt. För konstgjort och amerikanskt och turistigt.

Dagen efter Niagara Falls var det Canada Day, så vi hoppade på bussen till Ottawa för festligheter. Canada Day är som 4th of July för amerikanerna, och det här året är Kanadas 150de födelsedag, så festligheterna var dubbelt större. Vi var väldigt lyckosamma att få vara i Ottawa och fira. För att slippa in till huvudevenemanget på Parliament hill, köade vi i nästan 5 timmar. Det var ändå inte så farligt, för i var en stor grupp med kompisar och hade helt jätte roligt alla 5 timmar. Vi dansade till och med med en polis! När vi kom in till Parliament hill hade vi lite sämre tur. Vi var där ungefär en timme och sen började det ösregna. Gräsmattan som vi stod på blev till muta, och alla var helt genomblöta. Vi försökte hålla oss varma med att dansa, men sen blev det tekniska problem och musiken slutade. Till slut gav vi upp och gick ut från området. 15 minuter senare gick Justin Trudeau upp på scen. Nå, i alla fall, fast vi hade lite otur var det en hemskt rolig dag, och vi hade verkligen tur att få fira i Ottawa.

Efter Canada day, gjorde vi en cykel tour runt Ottawa och sen fortsatte resan mot Montreal.

Montreal var min favorit stad vi besökte. Det var så europeiskt och mysigt, och vi hade helt jätte roligt båda dagarna där. Vi gick en guidad tour runt stan, och vår guide var helt underbar! Hon kunde tala en massa olika språk, och hade bott i flera länder runt hela världen fast hon inte ens fyllt 30. Vi gick på en inomhus "djurpark", en gammal velodrom som förvandlats till 4 olika ekosystem och hade igen fritid i centrum och gamla stan.

Efter Montreal var det Quebec City. Quebec var också en hemskt europeisk stad, men mycket äldre än Montreal. Igen, en guidad tour, fritid och sen till hotellet. Nästa dag åkte vi till en kanjon nära hotellet. Där fanns ett vattenfall och det var en jätte vacker plats.

Efter lite mer fritid i Quebec City började vi vår bussresa till Moncton.

I Moncton blev det bara ett kort besök till TreeGo och Hopewell rocks. TreeGo är treetop trekking, man klättrar mellan träd uppe i trädtopparna och åker ziplines mm.

Nästa stoppen var Charlottetown på Prince Edward Island. Vi åkte lobster boat och såg några sälar, spenderade en hel dag på stranden och grävde fram vår middag en kväll. Vi åkte till en fiskarstuga och plockade musslor och ostron, och jag åt ett ostron rakt från havet, vilket var ganska häftigt.

Sista dagarna spenderade vi i närheten av Halifax, Nova Scotia. Först besökte vi Peggy's Cove, en super söt liten fiskarby och en av världens mest fotograferade platser. Där gjorde vi en geo cashing tour, och på det sättet fick vi se byn på ett lite mer spännande och annorlunda sätt.

I Peggy's Cove överraskade mina föräldrar mej lite, för jag visste inte att de skulle komma dit, jag hade förberett mig att träffa dem senare på kvällen i Halifax, men det var en helt härlig överraskning.

Sista hela dagen spenderade vi i naturen på ett wilderness adventure. Det här var också en av mina favorit dagar. Vi gick en liten hike till en sjö med ett vattenfall mitt i skogen, och vi lagade mat, simmade och hade roligt hela dagen. På eftermiddagen då vi kom till hotellet simmade vi och badade fake bastu en stund, och sen var det dags för farewell supper med hela gänget. Det var en bittersweet kväll med mycket skratt och tårar.

I helheten var det alltså en helt super lyckad resa, som var alldeles för kort. Jag fick så många nya vänner på bara två veckor, och blev så mycket närmare med mina gamla vänner. Kommer sakna alla så massor. Faktiskt ett helt underbart slut på mitt utbytesår!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Högpunkterna i juni var prom, safe grad och graduation. Jag volunteered lite till på olika sport evenemang, och deltog i ett till fundraising race. Sen tog skolan slut och jag åkte iväg på year end tour.

Jag och Stefania fixade tid och poäng på en välgörenhets hockeyturnering i början av juni. Där spelade en massa pensionerade NHL spelare. Här med Patrice Brisebois från Montreal Canadiens.

Så deltog vi i ett mud race, vilket var 5 km upp och ner en slalombacke med olika hinder i vägen. Vi hade verkligen tur med vädret, med solsken och 20°C.

Sista dagen av normal skola var den 9 juni, och sedan var det provvecka. Det var hemskt ledsamt att säga hejdå till många mänskor i skolan.

Veckoslutet efter provveckan åkte vi med min host familj och deras vänner till en slags historisk musee by, som hette Acadian historical village, och som berättade och visade hur de franskspråkiga, the Acadians, levde i Kanada på 1700-1900 talet. Det var super bra gjort och jätte intressant också.

Traditionell mat, torsk och potatis och rågbröd

Nästa tisdag var det prom. På förmiddagen åkte jag, Stefania och Mai till min host mammas kompis som är frissa, och tidigare jobbat i Toronto på stora modeshower som stylist, för att laga oss färdiga. Vi var i hemskt bra händer och hon fixade fina frisyrer åt alla tre. På eftermiddagen åkte vi till en park i Monctons centrum för att ta bilder, och klockan åtta började själva promen. Det var nästan helt som i filmer. Skolan hade hyrt en super fin golf klubb/country club som venue, och vi spenderade kvällen med att dansa och ha det roligt. Vid midnatt kom en buss och plockade oss upp och körde alla till skolan för safe grad. Safe grad är en grej som några skolor i New Brunswick ordnar efter prom eller graduation så att ingen far ut och dricker och bakom ratten och hamnar i en olycka. Safe grad var helt jätte roligt, fast det var hemskt tröttsamt. Det fanns stora uppblåsbara "inflatables" i WipeOut still i gympasalen och klockan 4 på morgonen kom en hypnotist på besök. Jag vet inte att om det var för att jag var dödstrött, eller det på riktigt var super roligt, men jag har nog aldrig skrattat så mycket som jag gjorde under hypnos showen.

Sista evenemanget med skolan var graduation. Jag var glad att skolan lät mig vara del av graduation ceremonin, för det är inte alla skolor som tar med utbyteseleverna.

Jag och mina Rotary counsellors, Yves och Suzanne

Sista veckoslutet före vi åkte iväg på vår buss resa, spenderade vi på Steanias counsellors sommarstuga i New Brunswicks beach town Shediac. Det var en hemskt lyxig sommarstuga, rakt på stranden och vi hade ett helt jätte roligt veckoslut. Sommar är nog min favorit årstid i Kanada. Vi var hela söndagen på båten, och åkte till en liten ö med en fin strand och hade picnic, och jag brände mig värre än någonsin förut. Stefania sa till mig på morgonen att jag är vit som mozzarella, men i slutet av dagen såg jag nog mer ut som bruschetta.

Min Rotary klubb ordnade en rib fest i Moncton, vart det kom de bästa rib makers från Kanada och USA. Jag och Stefania frivillade ett par timmar där, men i slutet köpte vi nog också ribs och satt och mumsade på dem.

Sen var det dags för den två veckor långa bussresan runt östra Kanada. Skriver imorgon ett helt eget inlägg för det, men måste nog säga att det var en väldigt lyckad resa med mycket skratt och många nya vänner.

Jag har 8 dagar tills jag kommer hem till Finland och det känns nog hemskt overkligt.

Likes

Comments

Maj har varit säkert den mest händelserika månaden hittills. Har varit hit och dit i New Brunswick och Nova Scotia, sovt både i hotell och i tält, och sprungit och gått sammanlagt ungefär 50 km.

Första veckoslutet i maj ordnade Rotary en "orientation weekend" för alla som ska fara på utbyte nästa augusti. Det var ett jätte roligt veckoslut, och vi fick igen träffa nya mänskor, och det var roligt att vara den som kunde svara på alla frågor och ge tips om hur man har ett lyckat år. Fast på samma gång var det också lite ledsamt för jag börjar förstå hur lite kvar det är av mitt utbytes år, och hur snabbt allt tar slut. Alla som var på veckoslutet åker inte på long-term utbyte, några åker bara iväg för några veckor. 2 stycken ungdomar kommer till Finland i juli för en månad, en till Lahtis och den andra till Ylivieska, och en tredje ska stanna i Seinäjoki ett helt år. På lördag eftermiddag kom allas föräldrar på en föreläsning, och vi utbyteselever fick svara på deras frågor om resande och kulturen i våra land. Veckoslutet slutade med en sketch som vi utbyteselever hade hittat på om våra erfarenheter i Kanada.

Övre bilden är alla som var med på veckoslutet, och den undre är bara vi New Brunswick utbyteselever

På lördag kväll var vi på en välgörenhets event för kvinnors heart and stroke foundation och på söndagen efter orientation veckoslutet sprang vi med Stefania ett välgörenhets race på 5 km för kvinnors mental hälsa.

Följande veckoslutet åkte vi till Halifax med min host mamma och hennes vän. Vi var till The art museum of Nova Scotia och tittade på Maude Lewis utställning. Hon var en kanadensisk målare från en liten by i Nova Scotia. Hon fick reumatism som hemskt ung, och kunde inte göra vanligt arbete, så hon började måla sitt lilla hus på insidan och utsidan. Hon började också måla vykort och sålde dem. På det här sättet blev hon känd i Atlantic Canada och senare i hela Kanada. Det här året kom det en film ut om hennes liv.

Förutom konstmusee var vi också ner till boardwalken vid vattnet och träffade ett par andra utbytare som bor i Halifax. Vi gick på glass, och gick sedan tillbaka till vårt hotell för att göra oss redo för middagen. Vi åt middag på en super mysig spanskinspirerad restaurang i down town Halifax.

På söndag morgon åt vi morgonmål, och körde sedan hem, med ett stop vid en plats där arkeologer hade hittat ett mastodont skelett.

Maude Lewis riktiga hus, som är bevarat i konstmuseet vi besökte

Veckoslutet efter det spenderade vi med min första host familj, då vi gick en 16 km lång hike i Fundy national park, och sedan campade över på farföräldrarnas property. Det var först planerat att vi skulle åka till en flod på gränsen till Quebec och NB, men det regnade hela början av månaden, så vattnet hade stigit massor och det var för farligt att paddla. Det var ju lite synd, men vi hade ända ett roligt långt veckoslut ute i skogen.

Joel, min första host pappa, håller kurser i wilderness first aid, så vi gjorde ett litet first aid scenario, där det såg ut som att jag hade stigit i en björnfälla och mitt ben var brustet. Joel lagade ett fake sår på mitt ben som såg helt jätte riktigt ut, och jag skådespelade det bästa jag kunde. Har bilder av det, men det ser faktiskt så riktigt ut att jag skickar hellre bilden som meddelande.

Förutom allt det här, har jag varit på en indisk middag hos en kvinna från vår Rotary klubb. Hon klädde oss i traditionella saris, och matade oss indisk mat.

Sista fredagen av maj hade jag min presentation om Finland för Rotary klubben, och det gick jätte bra, och det var roligt att få berätta om Finland.

Jag och vår Rotary klubbs president, Susy Campos, efter min presentation för klubben.

Och så var jag utan telefon i 6 veckor, så har inte kunnat vara hemskt aktiv på social media eller liknande, men jag fick en ny i slutet av månaden.

Som sagt, det regnade  hemskt mycket här i maj, och på grund av det har det inte varit hemskt varmt förrän i slutet av månaden. Och dessutom så finns här redan ca en miljon myggor och jag har redan mera myggbett än vad jag har i Finland i slutet av sommaren.

Jag har bara ca. 1 och en halv månad kvar tills jag åker hem till Finland igen, och fast det ska bli roligt att komma hem, är jag hemskt ledsen att lämna alla mina vänner här.

Likes

Comments

Har inte alls haft tid att skriva nånting under de senaste veckorna, så april inlägget kommer lite sent.

Nå, i alla fall, i april firades det påsk, så vi åkte med min host familj till en liten by i Quebec, som heter Saint-Jean-Port-Joli. Bilresan dit tog ungefär 6 timmar. I Quebec spenderade vi det mesta av tiden på min host pappas brors maple syrup farm. Vi fick hjälpa till att laga maple syrup, och kolla att allt fungerade så som det ska. På lördagen åt vi påskmiddag som bestod av en stor skinka och potatismos. Nästan allt som vi åt där var lagat med maple syrup. På fredag kväll då vi kom fram, hade Alains (host pappa) mamma lagat bönor med maple syrup, nästa morgon åt vi toast med maple butter, i te och kaffe satt man inte vanligt socker, utan maple sugar, och kakan som vi åt till efterrätt på lördagen hade maple syrup frosting. Helt gott till en början, men efter tre dagar så var det nog helt för mycket.

Maple syrup taffy. Man kokar sirapen till en viss temperatur, och sen häller man den i snö och det blir som godis.

Fina utsikter i Quebec

Veckoslutet efter påsk hade vi en Rotary grej igen i New Brunswicks huvudstad, Fredericton. Det var RYLA, som står för Rotary Youth Leadership Awards. Några pris fick vi nog inte, men det var ett jätte roligt veckoslut med utbyteseleverna från New Brunswick plus en massa nya mänskor från hela provinsen. Vi lyssnade på intressanta gästtalare, hjälpte till i Frederictons community kitchen, som serverar mat åt hemlösa, och veckoslutet slutade med en fin middag med en massa Rotary mänskor.

Och, vad annat?

I början av månaden var vi på outdoor pursuits field trip med skolan till ett fruset vattenfall. Det var helt super fint, och en rolig dag.

Jag bor nuförtiden i samma hus med Stefania, vilket är hemskt roligt, för hon är som en riktigt syster till mej, och så lagar hon en massa god italiensk mat nu och då.

På tal om mat, så försökte jag baka bullar för några veckor sedan, men det lyckades nog inte alls. Det finns ingen färskjäst här, och den torrjästen som finns fungerar inte alls på samma sätt som den i Finland. Dessutom så lagar alla som bakar bröd här sitt bröd i en brödmaskin, vart man bara behöver sätta in alla ingredienser i maskinen, som sedan gör allt jobb för en. Knådar, jäser och steker. Jag och Stefu provade att laga bröd i den och det blev helt okej.

Vete-råg bröd

outdoor pursuits field trip

Roadtrip till Quebec, jag och en kalv någonstans i västra New Brunswick, och jag efter min sista korismatch i Kanada

Maj har varit väldigt busy busy hittills, och vi har försökt tränga in allt vi inte hann göra de senaste åtta månaderna i de sista två.

Likes

Comments

Tiden går så otroligt snabbt och jag kan inte fatta att mars redan är över! Har gjort så mycket roliga saker igen, och fast 10 månader kändes som en evighet i augusti, känns det nu som ingenting.

En stor ändring var att ja klippte ungefär 15 cm av mitt hår, som hade blivit ganska så långt sedan mitt senaste frissa besök i maj.

I början av månaden hade en av mina bästa vänner här i Kanada födelsedag, så vi for ut och äta med några kompisar. Sedan blev det St. Patrick's day som är en ganska stor grej här. Vi for till min host mammas vän som hade ett litet party med grön mat och annat. 4-12.3 var det march break, som motsvarar vårt sportlov. Under den veckan flög Emilia från Ottawa för att hälsa på. Med Emilia besökte vi Prince Edward Island, thrift shoppade och klättrade. En kväll kokade jag också ihop pappas världskända älggryta, och några familjebekanta kom över till middagen. Alla tyckte det var helt super gott och ville absolut ha recept.

Två veckor sen åkte vi med min förra host pappa till Cape Enrage, samma plats vid havet jag var till på hösten med den fina fyren. Vi gjorde upp en eld av drivved och lagade vår mat över öppen eld. Jag och Stefania lagade lever med paprika och rödlök, och Joel lagade en lax på Bear Grylls sätt. Han köpte (inte så mycket Bear Grylls) en hel lax och fyllde den med citron och lime skivor. Sen täckte han hela fisken, förutom huvudet och stjärten, med lera som han sökte från ett kärr brevis stranden. Sen lade han fisken i mitten av elden och täckte den med kol och brinnande trä. Efter ungefär 40 minuter var det färdigt, och det var säkert bästa laxen som jag nånsin ätit.

Den senaste veckan har jag bott hos några grannar/familjebekanta medan min host familj är i Mexiko och hälsar på sin dotter, som är där på utbyte.

I skolan har vi en skoltidning, vart jag skriver nu och då, så om någon är intresserad kan man klicka här . Artiklar borde börja dyka upp inom en vecka.

Nu är det april och det snöar ännu och det är ganska hemskt, men nästa vecka ska det bli varmare och bättre väder. Hoppas att det stämmer!

Likes

Comments

I februari har jag skidat, flyttat, börjat en ny semester i skolan, skidat lite till och gjort allt möjligt annat.

I början av månaden flyttade jag till min andra host familj, och här stannar jag resten av året tills jag flyger hem i mitten av juli. Det kändes lite lustigt och ledsamt att flytta, men jag vande mig snabbt och jag trivs nog jätte bra i mitt nya hem. Och så ser jag ju min gamla host familj åtminstone en gång i veckan.

Efter den försenade provveckan började den nya semestern i skolan. Mina kurser för våren är fysik, journalism, outdoor pursuits (hiking, cross country skiing, climbing, hur man överlever i vildmarken osv...), franska och engelska. I outdoor pursuits har vi skidat alla dagar i skogen och parken som finns breved skolan. Man skulle ju kunna tro att för att vi är i Kanada kan alla skida jätte bra, men jag var nästan den ända i klassen som visste hur man sätter på skidorna.

Vi hade igen ett rotary veckoslut i mitten av månaden som skulle vara en "ski weekend", så eftersom att Stefania aldrig hade åkt slalom förut åkte vi till slalombacken här i New Brunswick för att öva.

Så blev det då dags för vår ski weekend i Nova Scotia. Det var meningen att vi skulle åka på torsdag eftermiddag och ha två hela dagar av slalom, men på grund av en snöstorm (som dessutom var den tredje inom en vecka), flyttades vår avfärd framåt med en dag, vilket var lite synd. Nå i alla fall, vi hade ett helt super roligt veckoslut igen fylld av snö, slalom och skratt. På fredag kväll hade vi ett litet party, och alla klädde sig fint och syd-européerna lärde alla att dansa till reggaeton och latino musik. Lördagen spenderade vi i skidbacken och på kvällen var jag med om säkert häftigaste saken i mitt liv hittills. Vi badade nämligen indian bastu. Eller Mohawk sweat lodge ceremony som de kallade det där. Det var ett stort runt tält med lågt tak med mattor som golv och en grop på mitten. Utanför brann en stor brasa där man hettade upp stora stenar, som sedan togs in i tältet och lades i gropen på mitten. Ceremonin var till för att ära Mother Earth, och bestod av fyra rundor. Under varje runda kastade ledaren hela tiden mera vatten på stenarna och så fanns där två indian kvinnor som trummade på sina trummor och sjöng sånger. Mellan rundorna öppnades dörren för att släppa in mera luft. Under fjärde och sista rundan blev det faktiskt ganska så hett och lite för mycket för några mänskor, men jag tror inte det blev varmare än 70°C, så för mig var det ju helt okej. Efteråt kände man sig väldigt avslappnad och ren, fast vi just suttit och svettats flera liter och inte fått duscha efteråt. Jag vet att den här upplevelsen var något jag aldrig kommer att glömma. På söndag morgon åt vi ett sent morgon mål, städade vårt läger och åkte hem. Resan hem tog nästan 7 timmar.

Efter skidveckoslutet var det tillbaka till skolan, och följande veckoslut åkte vi med en rotary gubbe för att skjuta med gammaldags black powder gevär. Det var roligt, men också helt super svårt. På samma ställe kastade vi också en tomahawk yxa och så fick vi en massa god mat, som chili och seafood chowder. Efteråt, på kvällen, åkte vi på hockeymatch.

Nu har jag mindre tid kvar här än vad som gått, och det känns väldigt konstigt för jag tycker att jag just steg av flyget på flygplatsen i Moncton.

P.S. Vi har haft 11 snowdays, alltså lediga dagar från skolan pga snö- och isstormar, den här vintern

Likes

Comments

2017 började bra med ett veckoslut i Halifax, sedan 2 veckor skola och 2 veckor ledigt. Vi hade strömavbrott och stormar nästan varannan dag och den så kallade "January thawn" slog också till.

Ishockey match i Halifax, Halifax Mooseheads vs. Moncton Wildcats

Jag, Naomi och Juliette 🇫🇷

Gabriel 🇩🇪 och jag

Escape room

Halifax waterfront boardwalk, som var lite dyster den här tiden av året

Sista fredagen före skolan började igen efter ett 2 veckor långt jullov, hoppade jag och några andra utbyteselever på bussen till Halifax, en resa på ca. 4 timmar och 260 km. De två flickorna som bor i Halifax det här året hade ordnat ett "Christmas, New Year's and Hanna's birthday party", så alla vi från vårt Rotary distrikt åkte ner för att fira. På fredagen då vi kom fram gick vi först en stund till down town Halifax och åt lunch och tittade oss omkring. Det var jätte skönt att få vara i en riktig stad igen, med riktiga höghus och butiker och smågator. Moncton är ju officiellt en stad, men i riktiga livet finns här en enda gata som lite påminner om en stad, och jag bor inte ens i närheten av den så jag känner mej verkligen lite isolerad ibland. På kvällen gick vi och kollade på en hockeymatch, som av slumpen råkade vara Halifax mot Moncton. Halifax råkade dessutom ha en finsk spelare på sitt lag! På lördag morgon for vi och simma, och simhallen hade en bastu. En bastu på ungefär 50°C och en elektrisk made in China spis som man inte fick kasta vatten på. Lite lame, men då jag suttit där i 20 minuter och Kanadensarna bytts flera gånger förstod jag nog varför. Saknar alltså finsk bastu helt massor. Efter simmandet åkte vi hem för att äta lunch och sen for vi och skrinna. På kvällen efter maten åkte vi in till stan för att göra ett escape room. För att vi var så många, fick vi det svåraste rummet och vi klarade inte av att lösa det. Vi var ganska nära att hitta nyckeln, men tiden tog slut.

På lördag eftermiddag började det snöa, och det fortsatte långt in på söndag morgon. På grund av det här var några bussar inställda och några mänskor måste vänta till eftermiddagen för att åka hem. Min buss avgick som tur som planerat klockan 16, och jag kom hem utan problem.

Nära vårt hus finns en jätte vacker vandringsstig och vi började året med att gå några kilometer längs den.

Rotary klubben firade min födelsedag med ett berg av cupcakes, och den här var speciellt för mig, med ett ljus och extra strössel. De sjöng för mig och jag fick en fin present också.

Den 9:de januari började skolan igen och det var 2 veckor kvar av första semestern och sen började provveckan. Jag hade ett biologiprov, och sen hade jag en vecka ledigt. Men, på onsdagen den veckan flöt en helt massiv isstorm över New Brunswick, och slog av strömmen för hela provinsen. Detta ledde till att skolan var stängd och utan ström resten av veckan, så proven flyttades till följande vecka. Detta betydde att jag hade en ledig vecka till. Det var i princip skönt, men också helt super tråkigt, för alla mina kompisar hade prov, och var antingen i skolan och skrev prov eller hemma och övade på nästa.

Ett annat årligt väderfenomen är att i mitten av januari blev det plötsligt väldigt varmt med nästan 10°C varmt. Ena dagen var det -20°C och nästa dag +10°C. Växthuseffekten eller?

Ja, ungefär halva året här i Kanada har jag kvar och jag hoppas det blir lika roligt som det gångna halvåret!

Likes

Comments

Sista månaden av året och min fjärde månad i Kanada, december var full av snö, vänner och mat. Folk började sätta upp julpynt och -belysning halvvägs genom november och alla var i full julstämning då december kom.

På bilden ovan är jag, Stefania och Maitane på vår Rotary klubbs julfest i början av december.

Den här hösten har jag spelat korgboll med ett gäng flickor som bara spelar för skojs skull och det har varit helt jätte roligt. För några veckor sedan hade vi ett par matcher, och det var skönt att få spela riktiga spel igen. Vi fortsätter igen då skolan börjar efter julen.

Varje måndag har jag hjälpt till som frivillig på special olympics tillsammans med Kay och Stefania. Special olympics är som en "gympatimme" för ungdomar och vuxna med specialbehov. Vi gör en massa olika sporter och lite muskelträning och sånt.

I skolan på biologitimmen gjorde vi en "pig dissection lab", där vi öppnade magen och tog ut alla inälvor på små dödfödda grisungar. Det var jätte intressant, men luktade helt förfärligt. Och då jag stod och redde ut en 3 meter lång gristarm förstod jag att jag nog inte kommer att bli någon veterinär.

Min host mamma jobbar på ski patrol, som är en slags första hjälps organisation som mest jobbar i slalombacken, så vi har redan varit ett par gånger till ett "berg" (samma storlek som Himos) en och en halvtimme hemifrån och åkt slalom.

Så när det började närma sig jullov blev också skolan lite mer oseriös och festlig och det ordnades en "winter formal", som var som ett lågstadiedisco, men med fina kläder. Det var en super rolig kväll, men också lite ledsam, för jag måste säga hejdå åt en av mina bästa vänner här som åker hem till Mexico under jullovet.

Och så blev det jul. Som sagt var alla i full julstämning väldigt tidigt. Alla förutom jag. Inte för att jag inte hade roligt eller så, men det bara kändes inte hemskt juligt. Man skulle kunna tänka sig att man firar jul ganska lika här och hemma, men jag tycker nog tusen gånger mera om finsk jul. Jag tyckte att julen kändes lite tillgjord här och det handlade väldigt mycket om att bara köpa en massa grejer. Och jag ska nog inte ens börja med julbelysningen på folks hus här... Säger bara att mänskors elräkning för december är säkert tre gånger så stor som vanligt. Nå, i alla fall, julmaten var den jätte goda turkey dinnern man också äter på thanksgiving med kalkon, ugnsbakad squash, potatismos, gravy och tranbärssylt mm. Jag hade faktiskt lite hemlängtan under dessa dagar, speciellt julafton, men min räddning var att jag hittade riktiga svenska pepparkakor i matbutiken.

En av mellandagarna spenderade jag med mina counsellors och vi gick ut på en snöskovandring på deras bakgård.

På nyåret var jag bara hemma med familjen och vi gick på bio och såg den nya Star Wars filmen. Här skjuter nästan ingen raketer och det kändes väldigt lustigt och tyst.

Jag är väldigt glad över hurdant år 2016 var, och jag hoppas 2017 blir minst lika bra. Jag har ännu 7 månader kvar här och mest ser jag framemot year end touren i början av juli, där jag och 40 andra utbyteselever åker buss till alla stora städer i östra Kanada, med start i Toronto och slut i Halifax.

Likes

Comments

Idag har jag varit 100 dagar i Kanada!

Av någon anledning har det blivit så att jag skriver ett inlägg/månad, men det passar mig väldigt bra eftersom nu har jag tillräckligt med saker att skriva om... Det här inlägget kommer i alla fall bestå allra mest av bilder (helt massor av bilder), eftersom såna har jag tagit en hel del den senaste tiden.

I November gjorde jag lite allt möjligt, till exempel var jag på ett knytkalas för alla internationella studeranden i Moncton och så deltog jag i en "Santa Claus Parade" med en massa andra utbyteselever.

Jag, Kayleigh och Stefania på knytkalas (Kayleigh är från Kanada, men vi bjöd henne med oss till knytkalaset)

Den 12 november åkte jag och 3 andra Rotary elever till Prince Edward Island på ett födelsedags kalas hos en utbyteselev från Taiwan. Hon är också här med Rotary, och på kalaset var andra utbyteselever som är i samma Rotary distrikt som vi (träffade dem i September första gången). Vi gick omkring i Charlottetown (P.E.I.s huvudstad), som är en helt underbar stad och vi hade tur med vädret också, fast det blåste ganska kallt. Senare åkte vi hem till Amandas host familj där vi åt pizza och kaka, spelade biljard och sjöng Singstar. Ett helt jätte roligt veckoslut med helt underbara mänskor.

Jag och Stefania

Hela gänget

Jag och Amanda (födelsedagsbarnet)

Jag och Gabriel 🇩🇪

Förra veckoslutet kom hela gänget från P.E.I. och Halifax hit till Moncton för vår andra officiella "district gathering". På fredagen träffades vi och förberedde oss för jul paraden med att göra planscher och annat pyssel. Dessutom hade vuxna som planerat veckoslutet lagt in några "icebreaker" lekar, men jag tror dom inte riktigt förstått hur tajt och nära vår grupp redan är, så några sådana behövdes inte. Lördagen började med ett besök till Monctons marknad och fortsatte med bowling, musée besök, ett varv till det lokala köpcentret för det kvarstående Black Friday reorna och till sist var det dags för Santa Claus Parade. Paraden var en helt unik grej och jag har nog aldrig haft så många mänskor att stirra på mej under en enda kväll. Paraden gick igenom hela Monctons centrum och hela stan var ute för att titta på. Vi gick med våra planscher och flaggor och ropade god jul åt alla på vårt eget språk, det var faktiskt helt super roligt.

Jag och Juliette 🇫🇷 i caribou pälsar som var kläder åt mänskor som bodde i Kanada för 1000 år sedan

Juliette 🇫🇷, jag, Cecilia 🇪🇸 och Agustina 🇦🇷

Hela gänget + Moncton Wildcats maskoten

Jag, Stefania och Maitane

Jag, Gabriel 🇩🇪 och Iguazel 🇪🇸

Jag och Juliette

Jag, Arthur 🇧🇪 och Iguazel 🇪🇸

Jag och Stefania

Alla vi som inte har någon annan från samma land (Tyskland, Argentina, Finland, Syd-Korea, Taiwan, Italien och Mexico)

Jag har en massa mera bilder som jag skulle vilja lägga upp, men det blir nog för mycket då...

Likes

Comments

Oktober var en ganska händelserik månad. Det började med thanksgiving och fortsatte med fotbollsmatcher, utflykter och fredagskvällar med kompisar. Dessutom har jag barnvaktat grannens barn nu och då.
Jag och Melanie på årets sista fotbollsmatch
Jag och Miriam 🇩🇪 på fotbollsmatch
Jag och några kanadensare och andra utbyteselever var och skrinnade förra veckoslutet. På vänster jag och pojkarna som kunde skrinna och på höger spanjoren och tyskarna som aldrig hade skrinnat förut. Kände mig igen som en mamma, då jag hjälpte flickorna att sätta på och spänna skridskorna.
Thanksgiving gav oss ett femdagars veckoslut att spendera med familj och vänner. Torsdag och fredag var jag ute med kompisar och lördag och söndag var jag med familjen. På lördagen åkte vi ut till farföräldrarnas property och åt majs, pumpkin pie och hot dogs framför en eld. På söndagen var det dags för en traditionell "turkey dinner", som bestod av ugnsstekt kalkon med brödfyllning, potatismos, batatmos, tranbärssylt och pumpa. Till efterätt fanns det pumpkin pie och apple crumble. Det var helt jätte, jätte gott och jag förstår verkligen hypen för thanksgiving här.
Följande veckoslut åkte vi med familjen till en jätte fin plats vid havet som heter Cape Enrage. Där fanns en fyr och när tidvattnet gick ner kunde man gå runt en udde och upp till fyren. Medan vi väntade att tidvattnet skulle gå ner grillade vi lunch och började sedan promenera. Det var jätte häftigt, för där fanns en massa fossiler och skaldjur och annat spännande.

Förra torsdagen åkte jag, Stefania och Maitane från vår Rotary klubb till en konferens för ungdomar i Fredericton, som är huvudstaden i New Brunswick, för att berätta om hur det är att vara en Rotary utbyteselev. Efter ett par timmar av att stå och le och försöka överrösta de andra mänskorna som var där var både mina ben och mitt ansikte så gott som domnade. Det var ändå roligt, och vi fick jätte god mat helt gratis.

Jag har det alltså riktigt bra här, många kompisar och Rotary klubben är trevlig och aktiv. Dessutom hörde jag att varje fredag på mötena är det en av Monctons bästa kockar som lagar maten!

Likes

Comments