På lördag den 25 mars firar vi våffeldagen, imorgon på jobbet kommer det gräddas våfflor på långa rader :)

Men vet ni varför det den heter våffeldagen?

Historien om hur den 25 mars blev våffeldagen är en ganska lustig historia. Den 25 mars infaller även Marie Bebådelsedag – något som firats ända sedan 500 efter kristus. 

(Marie Bebådelsedag är nu för tiden en flytande helgdag som infaller på söndagen närmast den 25 mars, mellan 22-28 mars). 

Maria kallades även för ”vårfru” och tack vare det kom Marie Bebådelsedag även att kallas för ”Vårfrudagen”. Hur det sedan blev ”våffeldagen” tros bero på att folk hörde fel.

”Vårfru” kan (med lite god vilja och ett par bärs) låta som ”våfflor”. Av detta märkliga hörfel blev det alltså våffeldagen. Därefter började man, kanske inte helt oväntat, äta våfflor den dagen.

Hur äter ni våfflor? Gör ni egna eller köper ni färdiga? Traditionellt med sylt och grädde eller ska det vara bananer, choklad, nutella eller kanske matigare våffla med fetaostkräm och lufttorkad skinka? :)

Blandningarna kan ju göras oändliga men här kommer några recept på allt från tradionella våfflor, kladdkakevåfflor, glutenfria och matiga våfflor :)

Tradionellt våffelrecept

125 g smör eller margarin

2 dl mjölk

4 dl vetemjöl

2 ägg

1 tsk bakpulver

2 dl iskallt vatten


Så här gör du

Detta recept är gjort för 4 portioner.

Smält matfettet och låt det svalna.

Vispa samman mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet. Rör i matfett och vatten.

Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första laggen. Grädda våfflorna vackert guld-gula. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.

För alla

Innehåller gluten, laktos och ägg.

Gör laktosfri: Byt ut smöret och mjölken mot laktosfritt alternativ.


Hasselnötsvåfflor med muscovado- och cappuchinokräm

Ca: 10-12 våfflor

Våfflor:

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 dl mjölk

50g smör

100g hasselnötsmassa

salt, socker

Kräm:

2 dl vispgrädde

1 tsk mörkt muscovadosocker

3 msk starkt kaffe

Gör så här

1. Brygg riktigt starkt kaffe. Lägg ner det kaffefyllda filtret i den bryggda kaffet och låt dra ca 15 minuter. Vispa grädden med 3 msk kaffe samt muscovadosocker. Ställ svalt.

2. Blanda ihop mjöl med bakpulver och rör sedan ner mjölk, smält smör och hasselnötsmassa. Ha ner en nypa socker och en nypa salt, rör ihop våffelsmeten och grädda sedan i våffeljärn.

Våfflorna kan med fördel gräddas i förväg. Lägg då de färdiggräddade våfflorna i en påse under tiden. Hetta upp ugnen till 225°, lägg in våfflorna på ett galler och in i ugnen till de blivit

genomvarma och fått tillbaka sin sprödhet (ca 5-10 minuter).


Matig våffla

Våfflor:

1 dl vetemjöl

2,5 dl grahamsmjöl

2 tsk bakpulver

3 dl mjölk

1 dl mineralvatten

50g smör

1/2 tsk salt

1 krm socker


Fetaostcreme:

150g fetaost

1 dl creme fraiche

1/2 vitlöksklyfta

salt, peppar


Topping:

80g lufttorkad skinka

10 st soltorkade tomatbitar

1/2 röd lök

40g ruccola


1. Blanda ihop mjöl med bakpulver och rör sedan ner mjölk och smält smör. Ha ner en nypa socker och en nypa salt och, rör ihop till en smet och grädda sedan i våffeljärn.

2. Rör ihop smulad fetaost med creme fraiche, pressad vitlök och kyddor.

3. Strimla soltorkade tomater, lufttorkad skinka och hacka den röda löken. Servera som topping till våfflorna med fetaostcremen och ruccola. Ta gärna några drag på pepparkvarnen över.


Kladdkakevåffla

4 st

100 g Smör

2 st Ägg

3 dl Rårörsocker

2 dl Vetemjöl

1 tsk Vaniljpulver

0.5 tsk Salt

0.5 dl Kakao


Så här gör du

Smält smöret och låt svalna.

Vispa ihop alla ingredienser så det blandas ordentligt.

Värm upp våffeljärnet och smörj med en rejäl klick smör.

Pensla gärna in smöret så det täcker järnet helt.


Nyttigare våfflor med smak av kokos och banan

En barnsligt god klassiker i en ny, lite mer hälsosam tappning. Fri från gluten, mjölk och raffinerat socker.

Ingredienser

2 bananer, ej övermogna

4 ägg

2 dl rena havregryn

2 dl kokosmjölk

1 dl mandelmjöl

1 dl kokosolja

1,5 tsk bakpulver

1 nypa salt


Gör så här

Mixa havregrynen till ett mjöl och blanda med alla torra ingredienser.

Mixa sedan bananerna slätt och tillsätt i den torra blandningen tillsammans med ägg, kokosmjölk och kokosolja.

Låt gärna smeten stå en liten stund innan gräddning. Gräddas som vanliga våfflor.

Häll i 1 dl smet och grädda men inte för länge för då blir våfflorna hårda!

Lossa våfflan försiktigt och servera med en kula glass eller grädde och några härliga bär!


Vad blir det för er på lördag?


Imorgon är det fredag och då har vi alltid fredagschampagne, återkommer imorgon vad det blev för någon :)

Kram

Camilla


Bilder lånade från landleyskok.se, kurera.se

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Allt har en början

Hej på er!

Måste berätta om denna potatisen, Bergerac.

Vi såg för ett tag sedan om ett program om om just denna potatis om att den innehöll mer antioxidanter i denna blåaktiga knöl än i ljusa sorterna. Mycket lik våra bär som blåbär och björnbär i näringsämnen. Har ni inte testat den så gör det.

När jvi tittade på tv-programmet började jag googla på var man kunde hitta dessa, men det verkade svårt, tror att de hette något annat i programmet, men jag gick bet på denna fråga, vilket jag inte är van vid. Men döm av min stora förvåning när jag fick se den på något som heter EKO-ring i Skövde. En grupp med lokala handlare från gårdar som har en facebookgrupp och lägger ut vilka dagar de finns var. De olika gårdarna lägger ut i gruppen vad de har att sälja och gissa om jag blev förvånad när just Ramstorps Gårdsbutik la ut att de hade just Bergerac. Jag och min mor beställde 2 kg var och ikväll mellan 18-19.00 stod de olika gårdarna på Billingehovs parkering i Skövde och sålde från deras bilar. Man åker din och hämtar och betalar, så smidigt och en viss charm i det också såklart.

Väldigt speciella i utseendet, men så fin färg :)

När jag kom hem så blev jag sååå nyfiken på de att jag var tvungen att testa att göra något :) Så jag tärnade och kokade. Ringlade över olivolja och kryddor som tryffelsalt, rosmarin och svartpeppar och in i ugnen på 225 grader, låter de stå där inne tills de blir lite hårda på ytan :)

Till det gjorde jag ratatouille på rödlök, champinjoner, paprika och tomater som fick stå och puttra under tiden. Sedan stekte jag kycklingfilé, smulade lite fetaost över och serverade ett glas vitt vin till detta.

Underbart gott!

Önskar er en riktigt skön kväll och snart är det helg igen och våren är snart här vill jag påstå :)

Kram på er så syns vi imorgon igen!

Camilla

Likes

Comments

Hej på er!
Dagarna rusar iväg och jag har idag varit på lunch med en god vän som var på besök i stan idag:)

Rasmus fick bestämma plats och vi hamnade på Den Lilla krogen i stan. Ett mysigt litet ställe som har goda luncher och även mat på kvällen :) Här kan du sitta länge och prata, bara mysa över ett glas i baren:)

Rasmus tog in Råbiff och jag beställde in en Chevresallad.

Massor med grönsaker, gratinerad chevre med honung mandel😀👍🏻 underbart god!

Kram och natti ❤
Camilla

#denlillakrogen #skövde #chevre #sallad



Likes

Comments

Allt har en början

Hej på er!

Så jätte skoj att äntligen var här på min egna sida. Jag har skrivit för en tidning tidigare, men kände nu att jag vill stå på egna ben och här är jag nu!

Ni som följt mig tidigare vet att en av mina stora passioner är att duka upp en stor och härlig frukost på helgerna. Det finns ingen bättre start på morgonen att få sitta ner tillsammans och njuta av dagen. Här kan vi sitta länge och bara prata om veckan, dagens planering, vardagsprat och mycket annat.

Håller ni med?

Önskar er en skön fortsättning på kvällen.

Kram

Camilla

Likes

Comments

Allt har en början

Hej och välkommen till Camillas Delikatesser! Här kommer ni få tips och ideér på mat, champagner, viner och resor både i Sverige och utomlands. Hoppas ni kommer gilla den!

Efterrätten ovanför älskar jag att göra, delar så gärna med mig av den. Passar perfekt till festligheter och serveras till en god Recioto, t ex denna som finns på Systembolaget under beställningssorteriment,art.nr. 73302

http://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/recioto-della-valpolicella-classico-7330202

Ett underbart dessertvin som passar utmärkt med mörk choklad en vällagrad parmesan.

Fylligt, balanserat och sött vin som lägger sig som bomull i munnen. Servera vid 17-19 grader

Trio i smaker. En dessert som kräver tid att göra men som är värd varenda minut. Denna kaffe-, karamell- och chokladdessert passar alla gourmander. Och pricken över i:et blir om du serverar dina gäster ett söttrött vin till, en Recioto från Valpolicella. Kan inte bli bättre. Det passar också med söta vita viner till.

Ingredienser

6 PORTIONER

Lager 1

2 ½ dl vetemjöl

¾ dl kakao

1 dl socker

½ tsk salt

¾ tsk bakpulver

¾ tsk bikarbonat

1 ägg

1 dl helmjölk

4 msk rapsolja

2 tsk vaniljextrakt

4 msk varmt kaffe

2-4 tsk Kahlua


340 g mörk choklad

4 msk smör

4 st äggulor

1 msk socker

2 msk vatten

6 ¾ dl vispgrädde

4 msk vatten

1 dl socker

karamellsås

2 ¼ dl vispgrädde

4 msk kaffe

2 msk mörk choklad, hackad

1 msk vaniljextrakt


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C. Smöra en 20 cm bakform.

Blanda ihop mjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en stor skål. Tillsätt ägg, mjölk, olja och vanilj. Vispa i enköksmaskin i cirka 2 minuter. Tillsätt kaffet.

Bred ut smeten i den smorda formen och grädda i 25-30 minuter.

Låt kakan svalna i 5 minuter och nagga den och hällöver Kahluan. Täck kakan och ställ i kylen.

För chokladmoussen, smält chokladen tillsammans medsmör och vatten över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna.

I en liten kastrull, vispa samman äggulor, 2 mskvatten och sockret. Sätt på medelvärme och blanda konstant tills såsen tjocknatnågot och fäster precis på baksidan av en sked, cirka 2-3 minuter. Tillsätt chokladmixen och blanda till en slät sås. Placera i kylen medan du vispar grädden.

Vispa 3,5 dl av grädden i en ny skål tills den bildar fasta toppar, var försiktig så du inte vispar för mycket! Tillsätt hälften av grädden till chokladmixen och vänd ihop försiktigt ihop smeten (slå inte sönder alla luftbubblor) sluta precis innan alla ränder försvinner och tillsätt restenav den vispade grädden och vänd ihop. Placera i kylen.

Vispa resten av grädden i en ny, ren skål. Då den är vispad tillsätt 1 msk florsocker och banda ihop. Placera i kylen.

För choklad och kaffekaramellen, blanda samman grädden och vaniljen i en liten skål och sätt åt sidan. Placera en vid stekpanna, medsocker och vatten, över medelvärme. Koka upp och blanda samman till en len karamell men blanda inte för länge! (sockret ska inte kristalliseras). Låt ståpå värmen tills en fin gyllenbrun färg. När färgen börjar mörkna ännu mer tillsätt gräddmixen och vispa konstant! Fortsätt vispa blandningen över värme tills den tjocknar något, cirka 5 minuter. Ta av från värmen och blanda ikaffet, den hackade chokladen och vaniljen.

Till servering, rada upp 6 glas eller portionsformar och häll 1 msk karamell i botten på varje glas. Krossa kakan och placera ettlager i glasen, häll i en msk till av karamellen, lägg i ett lager mousse och till sist ett lager vispad grädde. Repetera och avsluta med ett lager vispad grädde och krossa mer kaka ovanpå och häll över ännu mer karamell.

Förvara i kylskåpet 2 timmar innanservering.

Tro mig, den är värd varenda minut :)

Likes

Comments