Allt har en början

Hej och välkommen till Camillas Delikatesser! Här kommer ni få tips och ideér på mat, champagner, viner och resor både i Sverige och utomlands. Hoppas ni kommer gilla den!

Efterrätten ovanför älskar jag att göra, delar så gärna med mig av den. Passar perfekt till festligheter och serveras till en god Recioto, t ex denna som finns på Systembolaget under beställningssorteriment,art.nr. 73302

http://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/recioto-della-valpolicella-classico-7330202

Ett underbart dessertvin som passar utmärkt med mörk choklad en vällagrad parmesan.

Fylligt, balanserat och sött vin som lägger sig som bomull i munnen. Servera vid 17-19 grader

Trio i smaker. En dessert som kräver tid att göra men som är värd varenda minut. Denna kaffe-, karamell- och chokladdessert passar alla gourmander. Och pricken över i:et blir om du serverar dina gäster ett söttrött vin till, en Recioto från Valpolicella. Kan inte bli bättre. Det passar också med söta vita viner till.

Ingredienser

6 PORTIONER

Lager 1

2 ½ dl vetemjöl

¾ dl kakao

1 dl socker

½ tsk salt

¾ tsk bakpulver

¾ tsk bikarbonat

1 ägg

1 dl helmjölk

4 msk rapsolja

2 tsk vaniljextrakt

4 msk varmt kaffe

2-4 tsk Kahlua


340 g mörk choklad

4 msk smör

4 st äggulor

1 msk socker

2 msk vatten

6 ¾ dl vispgrädde

4 msk vatten

1 dl socker

karamellsås

2 ¼ dl vispgrädde

4 msk kaffe

2 msk mörk choklad, hackad

1 msk vaniljextrakt


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C. Smöra en 20 cm bakform.

Blanda ihop mjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en stor skål. Tillsätt ägg, mjölk, olja och vanilj. Vispa i enköksmaskin i cirka 2 minuter. Tillsätt kaffet.

Bred ut smeten i den smorda formen och grädda i 25-30 minuter.

Låt kakan svalna i 5 minuter och nagga den och hällöver Kahluan. Täck kakan och ställ i kylen.

För chokladmoussen, smält chokladen tillsammans medsmör och vatten över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna.

I en liten kastrull, vispa samman äggulor, 2 mskvatten och sockret. Sätt på medelvärme och blanda konstant tills såsen tjocknatnågot och fäster precis på baksidan av en sked, cirka 2-3 minuter. Tillsätt chokladmixen och blanda till en slät sås. Placera i kylen medan du vispar grädden.

Vispa 3,5 dl av grädden i en ny skål tills den bildar fasta toppar, var försiktig så du inte vispar för mycket! Tillsätt hälften av grädden till chokladmixen och vänd ihop försiktigt ihop smeten (slå inte sönder alla luftbubblor) sluta precis innan alla ränder försvinner och tillsätt restenav den vispade grädden och vänd ihop. Placera i kylen.

Vispa resten av grädden i en ny, ren skål. Då den är vispad tillsätt 1 msk florsocker och banda ihop. Placera i kylen.

För choklad och kaffekaramellen, blanda samman grädden och vaniljen i en liten skål och sätt åt sidan. Placera en vid stekpanna, medsocker och vatten, över medelvärme. Koka upp och blanda samman till en len karamell men blanda inte för länge! (sockret ska inte kristalliseras). Låt ståpå värmen tills en fin gyllenbrun färg. När färgen börjar mörkna ännu mer tillsätt gräddmixen och vispa konstant! Fortsätt vispa blandningen över värme tills den tjocknar något, cirka 5 minuter. Ta av från värmen och blanda ikaffet, den hackade chokladen och vaniljen.

Till servering, rada upp 6 glas eller portionsformar och häll 1 msk karamell i botten på varje glas. Krossa kakan och placera ettlager i glasen, häll i en msk till av karamellen, lägg i ett lager mousse och till sist ett lager vispad grädde. Repetera och avsluta med ett lager vispad grädde och krossa mer kaka ovanpå och häll över ännu mer karamell.

Förvara i kylskåpet 2 timmar innanservering.

Tro mig, den är värd varenda minut :)

Likes

Comments