Header

​idag har denna primadonna varit hos en psykolog på öppen psyk i stan. så nu har ännu en dörr öppnats till min tillfrisknad. det kändes faktiskt ganska bra måste jag säga, psykologen var go och lättsam. och jag pratade på som vanligt. det kändes som hon förstod mig och tog mig på allvar, vilket bara det gör mig glad. det är inte många som jag träffat som tar mig på allvar pga. att i mitt yttre inte ser ut att må dåligt, och jag är väldigt social, öppen och trevlig utav mig så jag låter det inte synas. 

sedan tog jag med en av kusinerna och red ute hos mormor och morfar. det var jättehärligt förutom att min höjdrädd-het tog över och jag hoppade av efter halva turen haha. men men det är tanken som räknas. 

jag har kommit till insikt med att så fort jag inte har kontroll över något så blir jag genast rädd och osäker. tex. när jag kör bil så kan jag köra som en idiot, medan när jag sitter bredvid och någon annan kör så är jag superrädd och skriker ''bromsa'' för minsta lilla. och nu när vi red, så kändes det som att hästen hade mer kontroll än vad jag hade vilket det förstås inte är rätt men jag har inte ridit på väldigt länge och jag är ingen auktoritär person överlag. 

jag måste försöka jobba bort detta men jag vet inte hur jag ska göra. utmana mig själv kanske.. gå emot mina rädslor. 


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

ja det är precis så jag känner och har känt idag. strax innan jag gick hem ifrån jobbet kl fyra funderade jag på ifall jag skulle sätta på bridget jones, köpa en vinbox och sjunga med till ''all by my self'', tyvärr blev det inte så.

har haft en sorts klump i bröstet hela dagen nästan. ingen fysisk värk utan psykisk. alltså, att jag känner sån psykisk smärta så det blir till fysiska symptom.

ändå är det rätt sjukt, för om man frågar någon av mina kollegor eller vårdtagare så anar de ingenting om mitt mående, möjligtvis förutom trötthet, även de dagar det är som värst. jag förstår inte vad jag tar mig till, jag bara går in i roll som jag berättat tidigare, jag är fortfarande sanna men det finns inget mörker i denna sorts sanna. då är jag endast pigg, glad, skämtsam, busig m.m. men det är väl så jag är egentligen, utan dessa tankar och hjärnspöken - har jag kommit fram till. jag gillar verkligen den sorten, , men tyvärr tar hjärnkontoret över allt för ofta.

ändå kämpar jag på. jag hämtade min mixer idag som jag glömt i den gamla lägenheten, så jag gjorde en fruktansvärt god smoothie förut, gjord av yougurtkvarg med smak av vanilj, liten banan, blåbär och hallon. så enkelt och så gott och fräscht. och mättande! det ska jag försöka börja med att försöka äta, om det inte känns som att det funkar med en matlåda. men en sådan gjorde jag också nyss som jag tänkt ta med mig imorgon då jag jobbar långpass.. 7-14 och 16-21.

nu ska jag fortsätta måla och lyssna på podcasts.


Likes

Comments

​ja, som rubriken lyder så försöker jag hela tiden ta beslut som kommer gynna mig och mitt mående bäst. till exempel så har jag alltid älskat träning och hälsa i flera års tid även om det tillslut eskalerade just för min del. men oavsett hur sjuk jag än varit så har jag alltid stöttat och rådgivit andra och det på ett hälsosamt plan. jag är mycket väl medveten om hur man ska äta och vad bra och dålig mat är, hur mycket motion som är lagom för kroppen m.m. sen har jag även studerat på en hälsotränarlinje i Falun en termin och bara det gav mig mycket kunskaper. men just när det kommer till mig själv så gäller inga principer längre, enligt min hjärna funkar inte min kropp som alla andras kroppar och det som gäller andra gäller inte mig. tydligen. 

som jag skrivit ett dussintals gånger vill jag bli frisk, mer än något annat just nu. så varje dag kämpar jag, dels med kosten och hjärnspöken, men också att göra saker som jag mår bra av. för med min anorexia har depression medkommit, i olika grader. så det gäller att försöka bryta sådana saker som kan få en att trilla ner i träsket, man får liksom tvinga sig själv till saker. ibland lyckas man och ibland misslyckas. och det är okej. 

som sagt har jag alltid gillat träning och hälsa som jag skrev, jag tränade mycket förr men i och med ätstörningen så blev det till ett missbrukande. men kärleken för träning har aldrig slocknat, snarare tvärtom. jag uppskattar de gånger jag orkar ta mig ut, och orkar köra ett ministyrkepass i köket. nu i våras började jag sakta men säkert gå promenader och det har blivit mer och mer och längre sträckor. inte för att sträckorna spelar någon roll av någon särskild orsak, men ju längre jag får vara ute i naturen desto mer gynnas mitt välmående. jag bestämmer aldrig innan vart jag ska gå, jag följer min egna vilja just där och då. ofta passerar jag samma område då jag mår så himla bra i den miljön, lantligt, stora ängar, enorma ekar och grusvägar. där trivs jag som bäst. 

tanken är att jag ska hålla i det här, utveckla till mer saker. jag älskar att vara ute hos mormor och morfar, pyssla med hästarna och ibland åka fiddy som är en av de bästa terapiformerna jag vet. det är såna här småsaker som gör så himla stor skillnad. 

Likes

Comments

ännu en gång har min sjukdom tagit över mitt liv och förstört. jag är så fruktansvärt trött på det här. nu har det gått fem år kan det inte ske ett jävla mirakel så jag också kan få leva som en vanlig svensson. jag tycker att jag förtjänar tillfrisknad, så som jag har kämpat. och främst av allt, jag VILL. jag vill så mycket. tänk att kunna kliva upp på morgonen, gäspa och gå igenom nattens dröm. tänka över hur kommande dag kommer att se ut. sedan gå upp, sätta på nyhetsmorgon, äta en god näringsrik frukost med tända ljus i rummet. en tiggande tjorven bredvid sig, mer sugen på min frukost än någon annan. jag vill detta så mycket och att gå förbi en spegel och tänka tjena sanna fan vad cool du ser ut idag. istället för att klämma på fett, se alla brister istället för fina egenskaper.

men man får inte glömma alla framgångar, all utveckling som hittills skett. om vi kollar bak på dag 1 av denna mardröm så har jag gjort så himla stor utveckling. dels vikten, jag är inte längre en vandrande pinne med vilopuls 40. även om vikten absolut inte är den viktigaste, snarare tvärtom, så är det ännu en livsavgörande faktor just i denna sjukdom. men gladeligen glömdes min anorexia i princip bort förra året när en radda andra stora tragedier förekom. därav min viktuppgång. allt händer av en anledning.

en annan sak som är en otroligt viktig faktor är att ta hjälp, för är man så djupt nergrävd i en ätstörning som jag så är det nästan omöjligt att ta sig ur den på egen hand. för några månader sen träffade jag en kbt-terapeut som dock gått på semester till augusti förnärvarande, men nästa vecka ska jag till en psykolog på öppen psyk här i stan. alltid är det värt en chans.

men vet ni vad jag mest är trött på? att det påverkar min omgivning, mina nära och kära så fruktansvärt mycket. och ni som känner mig vet att jag är en väldigt omtänksam människa, så det gör bokstavligt talat skärande ont i mitt hjärta när jag ser, och förstår att det påverkar någon jag bryr mig om. därför tycker jag att det är så jävla löjligt, ''hur svårt ska det vara'' som alla säger. ja ibland frågar jag mig själv detsamma, hur jävla svårt ska det vara att slippa det här. 

men jag kämpar. varje jävla dag. och jag kommer aldrig ge upp. för de gångar jag lyckas se bortom mörkret, och se livets fina ljusa skepnad, så är det bra jävla vackert och jag längtar till den dag jag kan uppskatta och uppleva det till fullo. 

Likes

Comments

Som rubriken lyder. Den förjävliga sjukdomen som funnits i tusentals år och som drabbar även den minst anade.

Det var år 2012 som allt började. Jag har hela mitt liv haft dålig självkänsla, så en dag bestämde jag mig för att börja träna o gå ned lite i vikt. Jag var då mullig och hade en ohälsosam kosthållning innehållande mycket socker.

Till en början gick det bra, jag började träna sakta men säkert och åt hälsosammare. Blev gladare och piggare. Tills dagen då jag började med en annan diet och jag bestämde mig för att börja springa. Dieten gick ut på att ha lågt kolhydratsinnehåll i en redan kaloriesnål kost. Den gick också bra till en början, tills jag började se skillnad. Midjan blev smalare.

Tillslut, efter ca 1år, förvandlades detta till en besatthet. Kaloriräknande och vägning av mat, hård träning och flera mils löpning i veckan.

Istället för nedtrappning i träningen blev det nedtrappningen i kosten istället, fast i smyg.

Allt mer isolering av omvärlden förekom. Vänner slutade jag umgås med, rädd för att behöva äta eller missa ett träningspass.

Omgivningen uppmärksammade mitt beteende och de försökte på egen hand att få mig o gå upp lite i vikt m.m. Tjena, det var lättare sagt än gjort. När ett sådant beteende utvecklats eskalerar det gärna fort.

Tillslut hamnade vi på ätstörningsenheten i Karlstad, nått vi snart skulle ångra. De bad mig äta matskedar av bearniesås dagligen och undrade varför jag vägrade det. Det slutade med att jag istället för att gått upp i vikt från 45 kg, istället gick ner ännumer.

Så vi bestämde oss då för att fortsätta behandlingen på egen hand hemifrån. Bra råvaror och särskilda mängder och lagom träning. Tro det eller ej så funkade detta några månader, även om tankarna var exakt lika så hade jag mina matmönster och träningen. Dock blev det istället till ortorexi.

Framåt sommaren fick jag återfall och jag droppade i vikt igen. Hårdare bud av föräldrarna sades och mer koll. Att förklara hur tankarna går i sådana här situationer är ingen ide. Dem som vet dem vet.

För andra försöket gick jag återigen upp sakta sakta sakta i vikt. Även om huvudet var kaos var jag tvungen att stå ut för träningens skull.

Såhär håll det på tror jag, det kom ännu ett par månader där det gick ganska bra. Vikten gick sakta uppåt och jag åt särskild mat.

Men våren 2014, studentåret, fick jag återigen återfall fast bara i smyg. Alltså när jag tänker tillbaka på det så ryser jag. Det är sjuka ideer man får när man är såhär sjuk. Tex. slängde jag mer halva matlådan i skolan på toaletten, gömde varma potatisar i knäet och sa att det var uppätit. Mellanmålen, riskakor och cashewnötter låg i lådor o korgar hemma på rummet. Efter en måltid tryckte jag upp maten igen o spotta ut det.

Detta höll i hela sommaren fram till hösten då jag hade ännu en bra period, tills jag flyttade till en annan stad för o plugga. Därborta var jag tvungen att visa mitt bästa jag och ännu ett återfall kom till mig. Utan föräldrar var det mycket enklare att bete sig hur man ville. Hård träning och minimalisk kost. Efter ett halvår därborta hände det personliga saker på hemmaplan som gjorde att jag avbröt studierna och flyttade hem.

Egentligen borde man på ett sätt vara tacksam för det för det var då perioden då kost och träning inte alls var huvudfokus i mitt liv längre. Nu var det andra stora bekymmer som tog upp mina tankar. I och med se saker som skedde så utvecklades en depression, som jag än idag har. Här började jag ockå att använda maten som en tröst, jag åt inte överdrivna mängder men det minsta lilla jag åt sög min kropp åt sig, den gjorde sig redo för en tid utan mat.

Den sparade allt på lager vilket gjorde att jag gick upp ganska fort i vikt, vilket var oerhört jobbigt men i och med att jag mådde dåligt av annan anledning också så sköts dessa känslor upp och jag orkade varken svälta eller träna för att kompensera.

Såhär såg hela 2015 ut för mig. Och jag är fortfarande fast i det idag. Jag har veckor då jag inte äter nått alls. Jag har veckor där jag enligt andra äter normala mängder som för mig är oerhörda mängder.

Det som misstolkas med anorexia är att många tror att det bara är de som är underviktiga som kan ha det. Men anorexia sitter inte i vikten, den sitter i huvudet. Jag har likamycket anorexia idag som jag hade för fem årsen. Bara aatt jag hanterar den olika.

De som står mig närmast och som umgås mycket med mig vet om min anorexiahistoria, men utöver dessa är det inte många som vet om den.

Jag ville bara säga det att, även dem som man minst anar kan drabbas av hemskheter. Utåt sätt är jag en väldigt social, glad, positiv och omtänksam tjej. Jag antar att flera av er som läser tappat hakan.

Man kan inte tro att jag levt 20 år med grovt självhat, och 5 år med anorexia nervosa. Men det har jag, och det gör jag.

Likes

Comments

vissa dagar orkar jag inte låtsas. låtsas som att jag är stark och att livet knallar o går trots psykisk fucking horhälsa i fem år. ibland blir jag så jävla trött på att le och vara på alerten när jag egentligen bara vill ställa mig och storböla mitt under bara himlen.

varje dag när jag går till jobbet så sätter jag på mig typ som en mask, eller jag går in i en roll helt enkelt. en roll där jag är positiva sanna som alltid ler och skojar och stimmar och är gullig och trevlig mot allt och alla (som förtjänar det förstås). jag får ofta komplimanger över att jag är så go och gullig dels som person men också emot de gamla på jobbet, vilket för mig är en självklarhet förstås.

idag när jag var hos en farbror så påpekade jag att jag tyckte han såg lite nedstämd ut, som svar gav han mig att man inte kan vara på topp alltid precis som jag själv brukar säga. kort därefter sa han '' men det är du!'' med ett leende på läpparna. jag sa naturligtvis nej och att jag också har dåliga dagar. du ska bara veta tänkte jag...

men sen slog det mig att det är väldigt väldigt sällan som jag nånsin låter någon påverkas av mitt inre, jag ler ofta och försöker alltid dölja mitt inre genom att göra iordning mig och klistra på ett smile.

det tär på en. att hålla allt inom sig. det är delvis därför jag skapat denna blogg, dels kan jag inte få ut alla mina känslor och tankar på twitter m.m. sen är det lite privatare på något sätt att skriva på en blogg tycker jag. sen kan folk själv välja ifall de vill läsa det eller inte och då kan de minsann inte komma o klaga sen.

år 2012 började jag banta då jag alltid haft dålig självkänsla, och den tiden hade jag väldigt dålig kost och lite motion i vardagen så egentligen var det en välmening att göra något åt saken. men för att inte göra detta inlägg så fruktansvärt onödigt långt, så säger jag bara att bantningen och träningen ballade ur och efter mer eller mindre ett år hade jag fått grova ätstörningar som efter ytterligare några månader resulterade i diagnostiserad anorexia nervosa.

på köpet av denna ätstörningssjukdom får 99% depression också, och det mina vänner är inte heller något att hurra för om man säger så. det är som att leva i ett ständigt mörker och man letar och letar efter lysknappen men man hittar den aldrig och när man väl gör den så går lampan sönder efter ett kort tag.

jag har varit på två ätstörningskliniker varav en inte är riktigt klok och borde stängas för att inte förvärra fler ungdomars ätstörningar ännu mer. den andra kliniken verkade bra även om jag bara gick där ett par månader, sen blev jag skickad till psyk i stan så det var ytterligare ett problem som dök upp som hade med min uppväxt att göra och det kunde givetvis inte ätstörningskliniken hjälpa mig med.

psyk här i stan nekade mig dock totalt, som människa kändes det som. jag berättade hela min historia både om ätstörningen och det andra, när samtalet avrundades talade han om att jag ''inte mådde så dåligt'' så mitt fall skulle inte prioriteras, men han skulle höra av sig lovade han. sure, det blev inget med den saken och jag sökte inte hjälp på ett halvår efter det.

men det tar lång tid innan jag släpper fram mina känslor för något, alltså släpper fram dem helt. visst jag kan ha en dålig dag med min allra bästa vän elise, och vara nedstämd och inte vara så som jag brukar: skrattig och skojjig. men det är sällan jag sätter mig ned och pratar om saker och verkligen ''gråter ut'' eller överhuvudtaget släpper ut mina känslor.

ibland vill jag bara skrika ut framför allt och alla hur jag känner och mår. vad som har hänt i mitt liv och hur dagstillståndet är. vad som döljer sig bakom leendet.

min kbt-terapeut sa att det är väldigt väldigt vanligt, att de som är gladast och som man minst anar - mår sämst egentligen. man lägger fram ett slags skydd för att inte vara så sårbar som man faktiskt är. det är typiskt människan och speciellt svensken att inte visa sina känslor öppet för andra.

fitta nu dör databatteriet. men nu har jag i alla fått skriva av mig och det var jävligt gött hejsvejs


Likes

Comments

​Och så var ännu en arbetsdag över. Är så himla skönt o ha ett schema att gå efter igen, det var längesen jag kunde planera mitt liv och visste vad jag skulle göra nästa dag. 

Idag är jag dock fortfarande sådär trött och orkeslös så jag kommer ta det lugnt här hemma, städa och fixa. Hoppas min energi kommer tillbaka snart. 

Har skrivit ihop en lång anteckning om mina tankar till samhällets utseendefixering under några veckor som jag gärna vill publicera. Min blogg kommer vara till för att ordbajsa och rensa min gärna från tankar. 

Likes

Comments