1. Från det att hårstrået börjar bildas i hårsäcken tar det ungefär sex dagar innan hårstrået kommer fram och blir synligt. Det betyder att hårstrået växer en tredjedels millimeter per dag.

2. I genomsnitt har varje människa ungefär fem miljoner hårrötter över kroppen, som bildar allt ifrån skäggväxt, ögonbryn, hjässhår eller det fina fjuniga kroppshåret. Handflatorna, fotsulorna­ och läpparna är de enda kropps­delar där det inte växer hår.

3. Det som vi uppfattar som grått hår är egentligen en kombination av hår med pigment och hår utan pigment. Det är generna som bestämmer när man får hår utan pigment, det vi kallar grått hår.

4. Hårstrån är väldigt elastiska och ett vått hår kan absorbera upp till 30 procent av sin egen vikt i vatten och sväller 14 procent. Ett torrt hårstrå med 15 procent bundet vatten­ kan sträckas hela 50 procent­ utan att gå av.

5. Ett hårstrå består huvudsakligen av proteinet keratin. Delas ett hårstrå upp i grundämnen, så består det av omkring 20 procent syre, 17 procent kväve, 6 procent väte och 51 procent kol. Variationerna­ är dock stora från person till person.

6. Ett hårstrå är egentligen dött. Det har ju varken nerver eller blodtillförsel. Hårstrået växer från hårsäcken och när det väl kommit ut, finns den levande delen kvar i hårsäcken, alltså hårroten.

7. Vilket slags hår man får, beror mycket på våra gener. Men det är hårsäcken som till syvende och sist formar hårstrået. Är hårsäcken rak blir även hårstrået som växer ut rakt. En lite krökt hårsäck ger vågigt hår medan en spiralformad hårsäck ger lockigt eller krulligt hår.

8. I genomsnitt har varje människa 120 000 hårstrån på huvudet, men detta varierar ganska mycket från person till person. Ibland när man borstar håret blir man lätt förskräckt över alla hårstrån som lossnar. Men det är faktiskt normalt att tappa mellan 50 och 150 hårstrån per dag.

9. I djurvärlden finns en stor variation av hår, men det är bara däggdjur som har ”riktigt” hår. Insekternas borst är till exempel annorlunda uppbyggt och fungerar ofta som sinnesorgan. 
Djurvärldens tjockaste hår står noshörningen för – dess horn består av hårt sammanpressat hår. 

10. Håret växer i tre olika faser. Den anagena fasen, då håret växer aktivt, kallas även växtfasen och pågår i genomsnitt i tre år men kan ibland vara upp till sex år. Övergångsfasen, den katagena fasen, är då håret helt enkelt slutar växa och den perioden brukar vara i någon vecka. Den sista fasen är den telogena fasen, vilofasen, och nu händer i stort sett ingenting under fem till sex veckor. Efter det börjar det nya hårstrået att bildas och trycker ut det gamla.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Här kommer ett litet collage med bilder på frisyrer som passar under mössan!
Rulla upp håret på spolar för bästa hållbarhet på lockarna, spraya!

Flätor är alltid fint, gör dom strama eller lätta och mjuka. Fiskensflätor, trefläta, femfläta m.m
Passar även att sätta i en eller några hårdekorationer i flätan!


En låg och lös knut i nacken fungerar jättebra under mössan, piffa till det med någon blomma i knuten eller vid mössans kant.


Dessa fina håraccessoarer finns på glitter, finns dekorer som känns lagom diskreta men också så du kan sticka ut, billiga är dom också!:)

Likes

Comments

Nya naglar igår. Körde på lite indiantema den här veckan med drömfångare, fjädrar och lite ränder!
Likes

Comments

Ikväll har jag suttit och målat naglarna, sjukt pillrigt men kul. Ska ändå byta dom i veckan så då kan man ju passa på att måla något kul, det fick bli aztecmönstrat! Sjukt snyggt mönster på naglar, mobilskal, kläder och väskor 😍

Likes

Comments

Dessa aztecmönstrade naglar är så sjukt snygga! Synd man inte har smala penslar att måla så perfekt med! Kanske köpa några stycken...får fundera!Likes

Comments

 Hjälpmedlet för att få till den perfekt fylliga knuten är en hårmunk eller hair donut som den kallas. Munken fixar frisyren till både fest och vardag - perfekt!
Här kommer några bilder som ger dig inspiration till hur du kan göra din knut. Går att göra lös och busig men också stram och klassisk!
Donuts går att köpa lite överallt - h&m, glitter, åhlens, ur & penn m.fl
 
        

 
 

Likes

Comments