Så himla fräckt att kunna "gå runt " i huset som man faktiskt kan när allt är uppritat i Roomsketcher. Närmare den verkliga känslan än då här kommer man nog inte, i alla fall inte som amatör. Allt känns faktiskt precis som vi hade föreställt oss det. Allt gick inte att få exakt som det kommer bli i verkligheten, exempelvis så lyckades jag inte rita in glasräcket på övervåningen runt "trapphålet", men man får absolut den rätta känslan ändå.

Följ med oss runt, vi börjar med övervåningen. Köket och undervåningen kommer få ett varsitt eget inlägg.

Den första bilden jag kommer bjuda på är just den första synen man får, nämligen när man står i dörröppningen på dörrmattan i hallen. Så här kommer det se ut när man kommer in genom dörren!

Nästa bildserie är från olika vinklar inifrån husets övervåning tillika entréplan. Jag har varit lite orolig att köket inte ska kännas så pass öppet som jag hade önskat, att planlösningen inte blir så pass öppen som jag vill ha det. Tankarna har dock gått i banorna att på ritningarna får man känslan av att trappen är en hel vägg men så rä ju inte fallet. För det första är allt av glas och man ser rakt igenom samt att höjden enbart är kring metern, vilket kommer ge mer öppenhet än en vägg. Jag tycker när man "går runt" i huset i Roomsketcher så får man just den känslan så det bådar gott.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Under alla turer med planläsningsändringar och skisser så har jag arbetat med paint i 2 D och flyttat väggar och flyttat dörrar osv. När man jobbar på de viset måste man försöka se det framför sig hur det kommer se ut IRL och visualisera alla alternativen framför sig. Att rita i 3D är inget jag kunnat eller varit i närheten av att lära mig och trodde heller aldrig det skulle vara möjligt. När planlösningen var satt och jag började leka med lite möbler i planritningen föddes min önskan att ändå kunna rita in det i 3D. Inte för att ändra planlösningen utan för att kunna få uppleva rummen innan dem är färdiga.

Så jag googlade och fann Roomsketcher. Först ritade jag upp hela planlösningen som "vanligt" i 2D och sedan kunde man i gratisvarianten ta del av begränsat antal bilder ur rummet som då blev i 3D, man kunde dock inte röra sig i rummet. För några hundralappar per år kunde man få tillgång till 3D varianten och efter lite tester, och när jag kände att jag började lära mig programmet mer och mer och insåg dess användningsområde, så slog jag till på första steget av betaltjänsten och fick nu gå i huset i 3D format. Så fräckt, det går inte att visa er en roterande 3D variant men jag har tagit bilder inifrån som jag kan visa er samt att jag nu har mer levande planlösningar med möbler inritade istället för de streckade svartvita/platta planlösningarna.

Vi börjar med planlösningarna i 3D och fågelperspektiv ur olika vinklar. Nästa serie får ni följa med inne i huset! :)

Likes

Comments

Som jag nämnde i mitt första inlägg har vi ritat om planlösningen en del. Från början bestod undervåningen av ett större badrum samt bastu. Vi behövde få in ytterligare ett sovrum men utan att tappa tvätten och toaletten så klart. På övervåningen har vi ritat om lite i hallen, gjort köket större samt satt in ett till fönster i köket. Eftersom altanen som kommer med huset räknas in i den totala byggnadsytan fick vi även rita om även denna. Här kom Linda med bra synpunkter och istället för att ha breda gångar på var sida om huset där balkongen var bredare än huset, valde vi att göra tvärt om. Balkongen blir alltså smalare än huset och det blir en gång på varje sida av huset där man kan gå in/ut. Framför huset får vi istället en större öppnare sällskapsyta, bredare än innan och enklare att möblera. Totala ytan av balkongen var tvungen att minskas med strax under 10 m3 för att klara byggnadsytan och det klarar vi precis på de här sättet. Även här ritade jag i Paint som sedan skickades till arkitekten för att ritas om "ordentligt".

Runt trappen på övervåningen kommer vi ha glas istället för ett standard träräcke som ingår, självklart kommer det vara samma typ av glasräcke som kommer pryda balkongen. Glaset kommer göra att allt känns ännu mer öppet än vad det kanske kan se ut på bilderna. Den streckade linjen som går över vardagsrum och matplats står för ryggåstak och innebär ett sneddat tak med sin högsta punkt på 3,3 meter istället för normala 2,4 meter , en detalj jag bara älskar!

Såhär såg planritningen ut från början:Och så här ser vårat hus ut efter omgångar av korrigeringar:

Likes

Comments

Föregående vecka (v 46)

Måndag: Jogg uppsuttet i ridhuset
Tisdag: Jogg på lina
Onsdag: Jogg uppsuttet utebanan
Torsdag: Promenad
Fredag: Jogg på lina ridhuset
Lördag: Dressyr uppsuttet ridhuset
Söndag: Jogg på lina ridhuset

Aktuell vecka ( v 47)

Måndag: Jobb på lina över bommar i ridhuset
Tisdag: Jogg uppsuttet ridhuset
Onsdag: Dressyrträning Maria bland WE hinder
Torsdag: Promenad skogen/travbanan
Fredag: Jogg uppsuttet
Lördag: Jogg på lina
Söndag: Uteritt alt travbanan om möjligt

Kommande vecka (v 48)

Måndag: Jogg på lina
Tisdag: Jogg uppsuttet
Onsdag: Jogg på lina
Torsdag: Dressyr uppsuttet
Fredag: Promenad skogen/travbanan
Lördag: Jogg på lina
Söndag: Dressyr uppsuttet


Likes

Comments

Charlie är mamma och pappas nya familjemedlem. Han är en cockerpoo på 9 veckor och alldeles alldeles bedårande såklart! Vi får hållna tummarna för att dem inte blir för allergiska och att dem kan behålla honom för han är verkligen helt fantastisk 😍❤️

Likes

Comments

Även idag gjorde Maltes ett bra och lugnt pass uppsuttet, denna gången i ridhuset nu under kvällen. Vi har lite svårare i höger varv just nu och det känns lite ojämnt. En tanke är ju att min högerhöft ännu inte är helt 100 och de kan såklart bidra till stor del. Även höger galoppfattningar missar vi lite i och det känns som om det enbart har blivit någon sorts kommunikationsmiss där. Jag försöker göra samma fina rörelse i höften som åt vänster men jag luckas inte och Maltes förstår inte. Kan såklart även de bero på min höger höft.

Christian hade en självklar lösning på problemet vilket innebar att jag helt enkelt får vända mig åt andra hållet och sitta bakofram i höger varv. Genialt! Att man inte hade tänkt på de innan lixom! * ha ha ha *

Oavsett så är vi på väg tillbaka och de är huvudsaken!

Likes

Comments

Häromdagen tecknade jag och Christian ett abonnemang på gymmet och nu får de bli lite ordning på både träning och mat. Även om vi inte bor i hop på riktigt ännu så bygger de kända "sambokilona" på i rasande fart. Inte så konstigt heller med tanke på all god mat vi lagar och äter ihop.

Jag är generellt emot att banta och alla de där extremerna som finns där ute men att äta lite nyttigare och träna det känns hälsosamt. Jag har inte jätte många minuter kvar på dagarna men lite gymtid finns det tid till lite här och där. Jag rör mig ju en hel del i stallet men jag äter å andra sidan mer skit också. Jag har heller inte kunnat springa sedan i våras efter Göteborgsvarvet pga allergi som satt dig på lungorna så detta känns som det en bra ersättare till löpningen som jag tappat.

Första passet gjorde vi i torsdags och nu är det dags för pass nummer två!

Likes

Comments

Huset heter "ROSEN" och är som nämnt tidigare ett sluttningshus/suterränghus.

Enligt Wikipedia är ett suterränghus eller souterränghus, en form av byggnad, oftast enfamiljsvilla, som ligger i en sluttning. På vilken våning huvudentrén finns varierar. Ett suterränghus med två våningar ser från högre sidan ut som ett enplanshus och från den nedre sidan som ett tvåplanshus.

I vårt fall går man in på entréplanet som ses som "övervåningen" i huset. På entréplan finns vardagsrum, kök, matplats, ett sovrum samt toalett/dusch. Enligt de nya reglerna om tillgänglighetsanpassning ska man kunna leva på entréplanet utan att behöva ta sig ner för trapporna om man skulle bli handikappad, vilket såklart är uppfyllt i vårt nya hus. På nedre plan finns 3 sovrum, allrum, tvättstuga och toalett/dusch.

Här är fasadritningarna på vårat hus!Det kommer finnas bra parkeringsmöjligheter och ett garage med förråd, designat att passa huset och omgivningen. På bilden nedan har jag zoomat in vår tomt från nybyggnadskartan och markerat gränserna med rött. Hus, garage och parkeringsplats är inritat för att illustrera hur det är förlagt på tomten. Huset är förlagt 7 meter från vägen och garaget likaså. Mellan garage och hus är det 4 meter. Det kommer så klart bli en fin entré fram till huset och i framtiden kanske någon sorts mur mot vägen som skiljer vägen mot vår tomt.


Här nedan ser ni markplaneringsritningar som illustrerar husets placering i förhållande till marken, dessa har korrigerats ett flertal gånger och är fortfarande under diskussion gällande mötet mot grannarnas tomt, dränagediken mm. . Markplaneringsritningarna blir extra viktiga i vårt fall eftersom terrängen gör huset om ni förstår vad jag menar. Det är också viktigt att vi för byggnadshandläggaren visar hur vår tomt binder ann till de angränsande tomterna.

Likes

Comments

Igår red jag på utebanan och jag ska faktiskt erkänna att det inte var alls kul i början. Jag är i ärlighetens namn rejält rädd sedan flygturen ute senast. Inte att jag ramlade av, för sånt händer, utan just av anledningen att han bockade och bockade och eskalerade än mer när jag försökte få honom att stanna. Jag tror inte det var för att bli av med mig primärt men när han väl börjat så kan han lixom inte sluta och det är den delen jag är rädd för och de jag har känt av även tidigare. Hade jag bara flygit av för att han hade blivit rädd för något och gjort en tvärvändning eller hoppat till så hade det varit mer okey om ni förstår. Det är pinsamt att erkänna sig rädd, men de är dagens sanning.

Nåväl att vara rädd löser inga problem så igår tog vi tjuren vid hornen eftersom Maltes har varit så snäll senaste dagarna och vädret var fint. Självklart spände han till som en fiolsträng när jag hoppade upp och jag klandrar honom inte de är ju helt och hållet mitt fel eftersom jag är märkbart orolig där uppe. Men vi tog oss igenom det med en hel del skritt först, samma system som inne; långa sten, lång/låg form och flyttar bogar, volter, böja och ställa. Sedan tog vi trav och där blev han rädd för något och började spänna till vilket gjorde att vi gick tillbaka ett steg och jag arbetade honom likadant i trav som i skritt med att få honom avslappnad och vänta, koncentrera sig på mig och komma ut med halsen. Tålamod tålamod och när jag väl sitter där och får börja rida ordentligt då är jag ju inte rädd längre, då kör vi bara på som om inget hänt.

Efter en del lösgörande i trav genom vattenpölar och i lera tog vi sedan en del galopp. På slutet var han riktigt riktigt fin både i traven och i galoppen och det kändes så himla skönt. Det var fortfarande "skört" men de gick och dessutom riktigt bra. Solen gick ner över oss och vi skrittade av ute på vägarna runt stallet avsuttet och var båda två så där väldigt nöjda med oss själva, så som bara vi kan vara :)


Väl inne i stallet igen insåg jag att vi var lite leriga, hahaha! Kändes skönt att få skita ner oss ordentligt faktiskt :)

Tur det finns dusch i stallet!

Likes

Comments

Vi förverkligar en gemensam dröm tillsammans och bygger oss ett nytt hem. Vi bygger ett hus!

Nästa år kommer vi flytta ihop i vårt egna hus som vi varit med och skapat från grunden, från skiss på ett papper till faktiska riktiga bygglovshandlingar som nu är inlämnade. Vi har hittat den bästa platsen, några kilometer från centrum men ändå där pulsen går ner när man kommer fram och stadslivet ett minne blott trots dess geografiska närhet, med träden och sjön inpå knuten. Terence fick vara med och välja platsen och tomten strax innan han dog och han älskade platsen minst lika mycket som vi <3


Det är ett helt nytt område som byggs upp med ett 20 tal tomter, de flesta i dag sålda eller bokade. 4 hus står färdiga och flera är på gång, var av ett av dessa är vårt nya hem; nummer 1:17.

Tomten är högt belägen med fin utsikt och placeringen av huset gör att insynen minimeras. Från tomten är det bara några hundra meter ner till en sjö som synes på bilderna ovan med möjlighet att ha en mindre båt. Runt sjön finns massor av små pärlor för bad, fantastiska promenadstigar och en golfbana på promenadavstånd. In till centrum av Alingsås kan man antingen åka buss som går kontinuerligt eller cykla de 5 km till stationen via innervägarna i bostadsområden hela tiden utan att behöva komma ut på de större trafikerade vägarna. Bättre än så blir det inte! :)

Vi var rörande överens om att vi skulle bygga ett enplanshus, det skulle vara vitt och planlösningen var perfekt efter lite modifieringar. Under resans gång inser vi att tomten vi hade valt inte alls är anpassad för ett enplanshus och detaljplanen stödjer inte tillräckligt stor byggnadsyta för att vårt enplanshus skulle gå igenom bygglovsprocessen. Vi fick tänka om och hittade ett hus vi tyckte väldigt mycket om utseendemässigt men där planlösningen inte riktigt passade oss. Huset passade dock tomten som handen i handsken då huset ifråga är ett sluttningshus/sutteränghus och tomten som ni kan se på bilden ovan är sluttande även den. Så vi modifierade planlösningen och jag ritade om flera förslag i Paint innan vi kände oss riktigt nöjda, den slutgiltiga versionen skickade vi sedan vidare till arkitekten och byggaren som tyckte våra förslag var så pass bra att det sedan skulle bli en ritning för deras hemsida. Vi har haft en hel del hjälp av min syster som är arkitekt som hjälpt oss tänka och kommit med idéer när vi kört fast, väldigt värdefullt.

Jag vill såklart dela även denna resa med er och det kommer bli så himla spännande!
De närmsta dagarna kommer ni få se hur planlösningen växte fram och även hur fasadritningen och markplaneringen tagit form. Allt är nytt, ingen av oss har gjort något liknande innan, även om vi tidigare granskat ritningar i arbetet så är detta en helt ny nivå. Det är så mycket val som ska göras och så mycket att tänka på. Men allt är väldigt väldigt roligt!

Likes

Comments