När man bakar så är det bara att ha basvaror hemma. Det är ju så tråkigt när man bestämmer sig för att baka och så är sockret slut. Se därför alltid till att ha dessa varor hemma. Då kan du slänga ihop en kladdkaka när du vill! Sen är det bra att man har utrustning för att kunna baka. Decilitermått och bunke kanske alla har. Här kommer annan utrustning som också kan vara bra att ha.

Basvaror

Socker
Vetemjöl
Bakpulver
Vaniljsocker
Smör el margarin
Havregryn
Florsocker
Ljus sirap
Kakao
Potatismjöl

Utrustning

Sil
Köksmaskin ( Kitchen Aid el liknande)
Tårtskärare
Våg
Termometer
Rostfri bunke
Slickepott
Ballongvisp
Engångs-spritspåsar + tyllar
Springform

Det kan vara nya ord som förekommer för er. Här kommer en förklaring.
Tårtskärare: Det är svårt att skära genom en sockerkaka. Särskilt om man ska skära tre delar som ska bli lika tjocka. Därför är det bra att använda sig av en tårtskärare. (Se vänster bild).
Tyll: Använder man till sprits. Det är den som gör mönstret mm. Du kan köpa till olika storlekar och mönster. ( Se höger bild).

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Under en period var Leila Lindholm en stor inspiratör hos svenska folket. Bland hennes fantastiska program som Leila bakar och Leila bakar i Frankrike fick man följa med på hennes bak-resa. Under ett program visade hon när hon gjorde Hi-hat cupcakes. Maffiga chokladmuffins med varmvispad maräng på toppen. Det avslutas med att man doppade den i smält choklad. Jag fick för mig att jag skulle ge mig på dessa. Bilden som är nedan är resultatet efter många försök. Det är kladdigt, men så otroligt gott. Syran som finns i marängen passar underbart till. Ha tålamod och tro inte att de blir perfekta första, andra eller tredje gången. Det gäller att kunna ha rätta sprits-tekniken samtidigt som att hålla ett jämt tryck under hela spritsningen. Dessa går att göra i mindre formar också. Då använder du samma recept fast mindre formar. Då blir det som en muns-bit.

Hi hat cupcakes

Cupcakes

3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt. Smält smör och häll i gräddfil och kaffe. Blanda detta i äggsmeten. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en bunke och sikt sedan ned detta i smeten. Hacka mörk choklad och smält över vattenbad. Blanda ned chokladen i smeten. Placera ut i pappersformar och grädda i ca 15 minuter.

Maräng
(Jag brukar halvera receptet när jag ska göra maräng. Det brukar räcka).
6 ägg
8,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
Saft av en citron

Gör så här: Blanda äggvitor, socker, vaniljsocker och citronsaft i en rostfri bunke. Notera att det möte vara en rostfri bunke. Sätt bunken över ett vattenbad och rör till sockerkristallerna har smält. Känn med fingrarna. Vispa sedan marängen tills det blir tydliga spår efter vispen och tills den uppnår ca 65 grader. Ta sedan bort bunken från vattenbadet och vispa tills den blir helt kall. Det underlättar att använda maskin. Använd sedan en sprits med rundtyll och spritsa marängen som spiraler på muffinsen. Låt de stå stelna i kylskåp.

Chokladtopping

350 g mörk choklad
3 msk matolja

Gör så här: Smält choklad över vattenbad. Låt den sedan svalna lite. Doppa marängen i chokladen. Låt stelna. Ät!


Likes

Comments

Alla gillar snickers. Det krävs att man har tid för att göra detta recept. Det är många moment som tar sin lilla tid. Känner du inte för att doppa dem i choklad så har jag gjort så att jag häller ut kolan i en lite mindre långpanna, ovanpå lägger jag på marängen och sedan på med smält choklad. Detta är det snabbaste sättet att göra det på. När du skär ut rutor av dem så ser du de olika lagren. Jag kan inte få nog i att sluta äta dem även om det är rena kaloribomben, men vad gör det om hundra år? Nog pratat. Här kommer receptet:

Snickers

Rostade jordnötter

175 g jordnötter

Gör så här: Lägg jordnötterna på en plåt och in i ugnen på 200 grader i ca 4-5 min.


Karamell

175 g glukossirap
125 g grädde
60 g mjölk
175 g socker
175 g rostade jordnötter

Gör så här: Blanda allt samman i en kastrull och låt koka upp till 115 grader. Lägg i jordnötterna och häll ut på en liten långpanna eller en brödform( beroende på hur stora och maffiga du vill ha dom). Ställ i kylskåp och låt stelna.

Nougat

25 g glukossirap
225 g socker
60 g vatten
1 äggvita
50 g jordnötssmör
400 g mjölkchoklad

Gör så här: Lägg i glukos, socker och vatten i en kastrull och koka upp till 120 grader. När temperaturen visar ca 115 grader så börjar du vispa äggvitan. När den slår om till 120 grader så vispar du ned hälften av massan i äggvitan. Vispa samtidigt. Sedan fortsätter du att värma den andra hälften av massan till 150 grader. Vispa sedan ner det i äggvitan. Vispa tills du har en seg massa. Blanda i jordnötssmör och häll över karamellen(kolan). Låt stelna en stund. Smält sedan choklad och häll direkt på plåten eller så skär du upp bitar och doppar de i choklad. Det får man bestämma själv.

Tyvärr har jag ingen bild på dem, de var så goda så de försvann på direkten. Nästa gång jag gör dem så kommer de upp här!

Likes

Comments

Det är alltid kul att experimentera med recept. Visst, det kan vara skönt att följa ett recept till punkt och pricka ibland, men det kan också vara kul att blanda olika recept och bygga upp och blanda ihop olika recept till något helt nytt. Kanske skulle det vara så att just vaniljkrämen skulle vara till prinsesstårtan men att den istället kom att hamna i en tårta med blåbär.


Vi har jättemycket blåbär hemma som vi har fryst in. Så därför bestämde jag min för att göra en vanlig tårtbotten med vaniljkräm, blåbärsgrädde och blåbärssylt. Istället för att garnera den med grädde gjorde jag italiensk maräng som jag brände av med på slutet.

Recepten har jag hittat på:
http://enkonditorsbekännelser.se/recept-akta-vaniljkram/
http://johannastartor.se/recept-pa-tartbotten/
https://www.koket.se/italiensk-marang-se-gor



Blåbärstårta

Tårtbotten

5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Gör så här: Vispa ägg och socker fluffigt. Sikta sedan ned övriga ingredienser och häll över i en springform som är klädd i bakplåtspapper, både i botten och runt kanten. Detta är för att det ska bli lättare att få ur kakan efter gräddning men också för att kakan inte ska pysa över i ugnen. Grädda i 175 grader i ca 40 minuter. Skulle den ha mycket färg efter ett tag så kan du ta ett bakplåtspapper eller folie och lägga över. Låt svalna.

Vaniljkräm

250 g vispgrädde
250 g mjölk
1 st vaniljstång
100 g äggulor
100 g socker
30 g maizena

Gör så här: Blanda grädde och mjölk och hälften av sockret. Snitta vaniljstången på längden och koka upp gräddmjölken tillsammans med vaniljstången. Låt koka i några minuter och sila sedan blandningen. Koka upp på nytt. Äggulor, maizena och resterande socker vispas till en slät smidig redning. Häll över den kokande gräddmjölken lite i taget och vispa ihop. Häll över till kastrull igen och låt nästan koka tills krämen tjocknar (ständig vispning). Sila ev. vaniljkrämen genom en finmaskig sil för att undvika klumpar. Låt svalna.

Blåbärsgrädde

3-4 dl grädde
Blåbär efter smak och tycke
Ev socker eller vaniljsocker

Gör så här: Vispa upp grädden ganska hårt. Sila sedan bären så att saften får rinna av. Krossa bären lite lätt med en gaffel och tillsätt ev socker. Lägg i bären i grädden och blanda. Smaka av.

Italiensk maräng

125 g äggvita
50 g ( 0,5 dl) vatten
210 g ( 2,25 dl) socker

Gör så här: Koka upp socker och vatten till 121 grader. När temperaturen når 110 så är det dags att vispa äggvitan hårt. Ett tips är att använda en kitchen aid eller liknande så du slipper hålla i en elvisp. Vispa ned sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan. Fortsätt vispa till marängen är kall.

Blåbärssylt

Jag har köpt Önos blåbärssylt. Känner du för att göra egen så får du gärna det.

Uppbyggnad
Dela tårtbotten på tre. På första lagret lägger du vaniljkräm och blåbärsgrädde. På andra lagret lägger du blåbärssylt. Avsluta med en botten och garnera med italiensk maräng. Vill du spritsa eller bara lägga på får du avgöra själv. Vill du så kan du lämna mitten tom och lägga blåbär i. Avsluta med att bränna marängen försiktigt.




Likes

Comments

Chokladbollar, kokosbollar, kalla det vad ni vill. Chokladbollar är så enkelt att göra och så gott. Vad är då inte bättre att göra chokladbollar en söndag? Det krävs inte annorlunda ingredienser utan det är vanliga ingredienser som man oftast har hemma. Basingredienser. Det är alltid ett säkert kort när man bakar chokladbollar för alla tycker om det.


Nu när jag sitter framför tv:n så tänkte jag att jag kan dela med mig av mitt recept som jag använder mig av. Detta recept är taget från Per Moberg. Receptet säger att man kan använda både margarin och smör, men av föreslår smör. Det gör det extra gott😋 Han använder sig också av oboy-pulver. Har man inte det hemma så kan man tillägga 3-4 msk till med kakao. Man får helt enkelt känna sig fram. Skulle det vara så att ditt barn gör chokladbollar så kan man byta ut kaffet mot exempel vatten eller apelsinsaft.


Recept Chokladbollar

200 g margarin

2 dl socker

5-6 dl havregryn

2 tsk vaniljsocker

3 msk oboy-pulver

1 msk kakao

4 msk kaffe (eller kaffe efter smak)


Blanda allt samman och tillsätt kaffe i slutet. Ställ i kylen en stund och rulla sedan i pärlsocker eller kokos. Ett tips är att rosta kokosflingorna. Det ger extra god smak.

Så var det, det här med hur många det blir... ja, det beror helt på hur stora eller små du gör. Du avgör 😜

Likes

Comments