Sega maränger med vanilj och choklad

Så nu var det återigen en tid sedan jag skrev lite här på bloggen. Men idag beslöt jag mig för att det var dags igen! Idag kände jag för att göra något enkelt, men ändå super gott! Vadå passar då bättre än underbart sega choklad samt vaniljmaränger.....

Det bästa med dem är att de verkligen är busenkla att göra! Allt som behövs är bara äggvitor, socker samt choklad. Man kan välja att klicka ut dem på plåt med sked eller om man tycker det är kul att spritsa kan man även göra det.

Receptet kommer här nedanför, lycka till!

Ingredienser:

7 st ekologiska äggvitor

5,25 dl strösocker

100 g mörk kvalitetschoklad 70%

Vaniljpulver (efter önskad smak)

Gör så här

Sätt ugnen på 120 grader, varmluft. Blanda äggvita, vaniljpulveroch strösocker i en rostfri bunke. Sänk ned bunken i vattenbad och värm marängen till 60-65 grader under konstant vispning, kontrollera temperaturen med hjälp av en stektermometer. (Det är vid denna temperatur som sockerkristallerna har lösts upp)

Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp tills den kallnat, enklast i en bakmaskin. Smält chokladen och blanda den, endast lite, med marängen. Klicka ut marängen med hjälp av två skedar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i ugnen i 55-60 minuter, marängerna ska vara sega lite i mitten.

Tips!

Jag valde att lägga en del av den ursprungliga marängen i en separat skål och färga den rosa. För att jag ville nämligen ha två olika sorters maränger. Dessa spritsade jag sedan upp på en plåt med bakplåtspapper.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Semlor med en tvist 

Så här i semeltider tyckte jag att det skulle vara passande att skriva ett inlägg om just denna bakelse. Många anser att semlan ska vara precis som den alltid har varit, man ska alltså inte hålla på att mixtra med något som redan är perfekt. Men jag tyckte dock att den behövdes modifieras lite, så därför la jag till några nya komponenter och om jag får säga det själv blev resultatet lysande!

Semlebullar 12-14 stycken

25 g jäst

2 dl mjölk, fingervarm

1 ägg

¾ dl strösocker

1 krm salt

½ tsk mald kardemumma

50 g smör, rumsvarmt

5–7 dl vetemjöl

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min. Dela degen i 12–14 bitar och rulla bollar av dem. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

Hemmagjord Nutella

300 g hasselnötter

1 tsk vaniljpulver

2.5 dl florsocker

0.3 tsk salt

1 dl kakao

3 msk neutral olja

Så här gör du:

Rosta hasselnötterna i ca 15 min i 200 grader tills dom fått bra med färg och doftar fantastiskt. Gnugga dom hårt i en handduk så det mesta av skalen lossnar.

Mixa nötterna tills det börjar tränga ur olja ur dom och det blir en smidig pasta. Tar några minuter men ge inte upp!

Blanda i resten av ingredienserna och vispa ihop på högsta effekt med elvisp. Häll massan i en burk med tätt lock.

Hallongrädde:

hallonpure efter smak

3 dl vispgrädde

2 tsk florsocker

Vispa grädden tillsammans med florsockret och vänd försiktigt ner hallonpuren som du enkelt gör genom att koka upp frysta hallon med lite socker. Sila purén sedan för att få bort alla kärnor. Vispa sedan grädden lite till.

Lägg ihop semlorna här:

Skär av ett lock på bullarna. Bred ut Nutella på bottnen. Spritsa ut hallongrädden ovanpå Nutellan. Sätt på locken. Pudra över florsocker.

Likes

Comments

Pink oreo cake

Nu under helgen fick jag ytterligare en beställning. Tårtan skulle vara en riktig chokladbomb och innehöll chokladbottnar, mjölkchokladmousse hackad choklad, oreo samt smält Nutella. Ja, ni hör ju. Tårtan var även dekorerad med krossade oreos, grädde samt färska jordgubbar. Kan det bli bättre!

Chokladtårtbotten:

4 ägg

2 dl socker

1/2 dl kakao

1/2 dl potatismjöl

1 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Gör chokladtårtbotten såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (ca 10 minuter). Blanda potatismjöl, vetemjöl, kakao och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa en rund bakform med diameter cirka 20-23 cm i diameter. Om man skulle ha en mindre eller större kakform är detta ingen katastrof! Så håll dig lugn. Det enda man får tänka på då är att justera baktiden i ugnen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30-40 minuter.

Tips!

Jag gör alltid tårtbottnar en vecka innan. Då den blir väldigt "stabil" när man sedan ska dela den, plus att den smular mindre. Jag förvarar alltid tårtbottnar i frysen och täcker dem lite försiktigt med plast- eller grillfolie. När jag bakar mina tårtbottnar använder jag något som kallas för anslagsringar. De gör att bottnarna inte blir sådär toppiga som de annars kan bli. Utan istället blir de raka och fina. Jag alltid delar upp smeten mellan två anslagsringar. Om man bakar med dessa så kommer baktiden att behöva justeras då det räcker med att man bakar bottnarna i cirka 22 minuter. Sedan delar jag bara bottnarna på hälften så jag totalt får fyra bottnar.

Chokladmousse:

6 dl grädde

360 gram choklad (valfri sort, men jag använde mjölkchoklad)

Gör chokladmoussen såhär:

Häll vispgrädden i en kastrull. Bryt chokladen och lägg ner den i en skål. Sätt plattan på låg värme eller medelvärme. Rör om då och då, annars fastnar grädden i bottnen och risken finns att det bränns vid. När grädden har börjat sjuda (inte koka) slå den över chokladen och rör tills all choklad har smält ordentligt. Om det skulle vara så att chokladen inte smällt helt, kan man bara sätta blandningen på spisen någon minut på lägsta värme. Men ha den under uppsyn. Ställ in blandningen i kylskåpet, i minst 6 timmar. Det absolut bästa är att låta den stå över natten (ett hett tips är alltså att förbereda moussen på kvällen, dagen innan man skall använda den). Vispa sedan upp chokladmoussen som "vanlig" grädde tills den får fast konsistens, då menar jag verkligen fast konsistens då den annars kan börja "sippra" ut ur tårtan.

Hallonsmörkräm

400g Rumstempererat osaltat smör

150g Äggvita (4–5)

200g Strösocker (2 ½ dl)

1 nypa salt

I dl hallonpure

Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen i ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp eller i en matberedare tills marängen är styv och har svalnat. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter hallonpure. Jag valde även att tillsätta lite rosa färggele som man kan köpa i vanliga hobbybutiker.

Chokladganaché:

100 gram choklad

1 dl flytande grädde (vispgrädde)

Gör chokladganachén såhär:

Smält chokladen över vattenbad på låg värme. Så fort chokladen har smält helt, börja med att hälla på en liten mängd grädde och se hur konsistensen blir. (Man får ju själv avgöra hur tjock/tunn man vill ha sin ganaché). Sedan fyller man en spritspåse med chokladganachén och spritsar ut "droppar" som sedan kommer rinna längs ner tårtan. Man kan även använda sig av en skred. Men jag finner det lättare att kontrollera chokladen om jag använder en spritspåse.

Lägg en (utav de tre) tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på ett lager chokladmousse och strö över grovt hakad choklad på samma lager, strö även över hackade oreos samt Nutella. Lägg på nästa tårtbotten och bred på ett lager med chokladmousse och strö över hackad choklad, oreos samt Nutella. Lägg på det sista lagret.

Super Tips!

För att få höjd på tårtan kan man lägga på ytterligare en tårtbotten vilket innebär att man lägger på ytterligare ett lager med chokladmousse. Det är detta som jag brukar göra på nästan alla mina tårtor för att få dem så höga. Sammanlagt använde jag alltså fyra bottnar istället för tre. Använd en palett och fixera finishen på tårtan genom att stryka upp den med rosa marängsmörkräm. För att få tårtan "randig" på sidorna använder jag mig ut av en så kallad tårtkam som man kan köpa på ikea. Det enda man gör då är att trycka kammens "tänder" mot tårtans kant och försiktigt dra. Därefter kommer den att få ett randigt mönster. Jag använder tårtkammen till alla mina tårtor så införskaffa en sådan det är verkligen något jag kan rekommendera. Spritsa eventuellt lite grädde på tårtan. Dekorera tårtan med färska jordgubbar samt oreos och ställ den svalt, gärna i några timmar innan den skall ätas.

Dekorera tårtan:

Fyll en spritspåse med ungefär 5 dl grädde och spritsa ut jämna "virvlar" över tårtan. Dekorera med färska jordgubbar och oreos. Jag la även några oreos i matberedaren och malde dem till ett väldigt fint "smul". Sedan tryckte jag dit detta längs tårtans kant.

Likes

Comments

Modern version av den svenska klassikern 

Så här i vintertid tänkte jag att det kanske skulle uppskattas att få uppleva den där härliga sommarkänsla som vi alla längtar så mycket efter. Personligen så älskar jag vintern och föredrar den årstiden mer än sommaren. Men till alla er sommar människor så kommer nu ett inlägg som definitivt skriker sommar. Det är då en jordgubbstårta fast med en modern tappning.

Tårtan innehåller: Ljus tårtbotten, en jordgubbsmousse samt skivade jordgubbar och är spacklad med helt vanlig grädde. Dekorerad med ganaché, spritsad med grädde samt färska jordgubbar.

Ljus tårtbotten:

4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

Gör den ljusa tårtbotten såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och luftigt vilket innebär cirka 10 minuter på högsta fart med elvisp. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa en rund bakform med diameter cirka 20-23 cm i diameter. Du kan använda dig av vilken storlek som helst så länge du kommer ihåg att baktiden kommer att förändras. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 39-45 minuter.

Tips!

När jag bakar mina tårtbottnar använder jag något som kallas för anslagsringar. De gör så att bottnarna inte blir sådär toppiga utan istället blir raka och fina. Jag delar alltid upp smeten mellan två anslagsringar. Om man bakar med dessa så kommer baktiden att behöva justeras då det räcker med att man bakar bottnarna i cirka 22 minuter. Sedan delar jag bara bottnarna på hälften så jag totalt får fyra bottnar.

Jordgubbsmousse:

6 gelatinblad
450g jordgubbar
1,5dl socker
6 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten, i minst 5 minuter. Koka upp jordgubbar och socker i en kastrull och låt koka ett par minuter. Häll jordgubbarna genom en sil. Krama ut vattnet från gelatinbladen och smält dem i jordgubbspurén. Låt svalna medan du vispar grädden. Grädden ska inte vara för hårt vispad utan hellre lite lösare. Vänd ihop jordgubbarna och grädde och låt stelna lite i kylskåp innan du fyller tårtan.

Chokladganaché:

100 gram choklad

1 dl flytande grädde (vispgrädde)

Gör chokladganachén såhär:

Smält chokladen över vattenbad på låg värme. Så fort chokladen har smält helt, börja med att hälla på en liten mängd grädde och se hur konsistensen blir. (Man får ju själv avgöra hur tjock/tunn man vill ha sin ganaché). Sedan fyller man en spritspåse med chokladganachén och spritsar ut "droppar" som sedan kommer rinna längs ner tårtan. Man kan även använda sig av en skred. Men jag finner det lättare att kontrollera chokladen om jag använder en spritspåse.

Lägg en (utav de tre) tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på ett lager jordgubbsmousse och strö över skivade jordgubbar på samma lager. Lägg på nästa tårtbotten och bred på ett lager med jordgubbsmousse.

Super Tips!

För att få höjd på tårtan kan man även lägga på ytterligare en tårtbotten vilket innebär att man lägger på ytterligare ett lager med jordgubbsmousse. Det är detta som jag brukar göra på nästan alla mina tårtor för att få dem så höga. Sammanlagt använde jag alltså fyra bottnar istället för tre.

Använd en palett och fixera finishen på tårtan genom att stryka upp den med relativt hård vispad grädde. För att få tårtan "randig" på sidorna använder jag mig ut av en så kallad tårtkam som man kan köpa på ikea. Det enda man gör då är att trycka kammens "tänder" mot tårtans kant och försiktigt dra. Därefter kommer den att få ett randigt mönster. Jag använder tårtkammen till alla mina tårtor så införskaffa en sådan det är verkligen något jag kan rekommendera. Spritsa lite grädde på tårtan. Dekorera tårtan med färska jordgubbar och maränger. Ställ den svalt, gärna i några timmar innan den skall ätas.

Dekorera tårtan:

Fyll en spritspåse med ungefär 5 dl grädde och spritsa ut jämna "virvlar" över hela tårtan. Spritsa även en kant längs ner för att få en mer exklusiv dekoration. Dekorera med färska jordgubbar och maränger. Jag toppade även tårtan med lite krossade frystorkade jordgubbar. Vilket påminner lite om strössel.

Lycka till!

Likes

Comments

Det friterade bakverket 

Nu när julen är över tänkte jag att det kanske var lämpligt att berätta om en julklapp som jag fick av min bästa kompis. Vad var då julklappen? Jo, en munkmaskin!

Så fort jag öppnade julklappen kände jag att det var dags att kavla upp ärmarna och börjar baka! Det var så himla enkelt att baka dessa munkar och fina blev det också men framförallt goda. Detta är garanterat något som jag kommer att göra flera gånger.

Receptet på Minidonuts:

4,74 dl mjöl

1,8 dl strösocker

2 teskedar bakpulver

1 tsk salt

1,8 dl mjölk

2 ägg vispade

2 tsk vaniljextrakt

1 msk smält smör

Gör så här:

Blanda ihop de torra ingredienserna för sig i en skål och tillsätt sedan de blöta ingredienserna. Blanda ihop till en jämn smet. Det lättaste är att spritsa ner smeten i maskinen. Fyll upp till kanten. Grädda i 2-3 minuter

Jag doppade munkarna i mörk samt ljuschoklad och toppade dem sedan med frystorkade jordgubbar, hakade jordnötter, kokos samt strössel.

Lycka till!

Likes

Comments

Godis cupcakes

Jag bara fullständigt älskar det här med godis "fluff" som det kallas. Det går så himla snabbt att sno ihop och är inte det minsta svårt. Och självklart så är det super gott. Det är så mycket godare än de flesta frostingar som man kan ha på cupcakes, denna gången gjorde jag fluffet av ahlgrensbilar men man kan självklart använda andra typer av godis också.

Ahlgrensbilar fluff

60 g Ahlgrens bilar

3 dl grädde

Gör så här: Häll i grädden i en kastrull och tillsätt bilarna. Grädden får absolut inte koka. När bilarna har smält så häller du blandningen i en skål och låter fluffet stå i kylen i minst 6 timmar (helst över natten).

Därefter vispar du bara upp blandningen som vanlig grädde. Jag har valt att färga fluffet rosa då de annars kan få en lite tråkig färg. Men detta är sjävklart valfritt. 

Lycka till!

Likes

Comments

Blå tårta med smak av passionsfrukt

För ungefär en vecka sedan fick jag ytterligare en tårtbeställning och oftast när jag gör mina tårtor får jag relativt fria händer. Kunden ville dock ha en tårta som inte var för söt utan mer syrlig i smaken så därför fyllde jag den med en passionsfruktmousse. Tårtan dekorerades sedan med en vitchoklad ganache och färska jordgubbar.

Vaniljtårtbotten:

4 ägg

2 dl socker

1 dl potatismjöl

1 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Några droppar passionsfruktessens(valfritt)

Gör tårtbotten såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (ca 10 minuter). Blanda potatismjöl, vetemjöl, och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa en rund bakform med diameter cirka 20-23 cm i diameter. Om man skulle ha en mindre eller större kakform är detta ingen katastrof! Så håll dig lugn. Det enda man får tänka på då är att justera baktiden i ugnen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30-40 minuter.

Tips!

Jag gör alltid tårtbottnar en vecka innan. Då den blir väldigt "stabil" när man sedan ska dela den, plus att den smular mindre. Jag förvarar alltid tårtbottnar i frysen och täcker dem lite försiktigt med plast- eller grillfolie. När jag bakar mina tårtbottnar använder jag något som kallas för anslagsringar. De gör så att bottnarna inte blir sådär toppiga utan istället blir raka och fina. Jag delar alltid upp smeten mellan två anslagsringar. Om man bakar med dessa så kommer baktiden att behöva justeras då det räcker med att man bakar bottnarna i cirka 22 minuter. Sedan delar jag bara bottnarna på hälften så jag totalt får fyra bottnar.

Passionsfruktmousse:

5 dl vispgrädde

6 st gelantinblad

4 st passionsfrukter

2 dl tropisk fruktjuice, koncentrerad

Gör passionsfruktsmoussen såhär:

Lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Värm upp hälften av juicen i en kastrull och smält ner de mjuka gelantinbladen. Ta från värmen och blanda ut med den resterande juicen. Gröp ur passionsfrukterna och blanda med juicen. Vispa grädden hårt och vänd ner juicen. Plasta och låt vila.

Marängsmörkräm med päron:

400g Rumstempererat osaltat smör

150g Äggvita (4–5)

200g Strösocker (2 ½ dl)

1 nypa salt

Några droppar päronessens (frivilligt)

Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen i ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp eller i en matberedare tills marängen är styv och har svalnat. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter päronessensen.

Chokladganaché:

100 gram vitchoklad

1 dl flytande grädde (vispgrädde)

Gör chokladganachén såhär:

Smält chokladen över vattenbad på låg värme. Så fort chokladen har smält helt, börja med att hälla på en liten mängd grädde och se hur konsistensen blir. (Man får ju själv avgöra hur tjock/tunn man vill ha sin ganaché). Du färgsätter sedan ganachen med blå pastafärg som finns att köpa på de flesta hobby butiker. Sedan fyller man en spritspåse med chokladganachén och spritsar ut "droppar" som sedan kommer rinna längs ner tårtan. Man kan även använda sig av en skred. Men jag finner det lättare att kontrollera chokladen om jag använder en spritspåse.

Lägg en (utav de tre) tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på ett lager passionsfruktsmousse. Lägg på nästa tårtbotten och bred på ett lager med mousse.

Super Tips!

För att få höjd på tårtan kan man även lägga på ytterligare en tårtbotten vilket också innebär att man lägger på ytterligare ett lager med passionsfruktmousse. Det är detta som jag brukar göra på nästan alla mina tårtor för att få dem så höga. Sammanlagt använde jag alltså fyra bottnar istället för tre. Stryk sedan upp tårtan med marängsmörkräm smaksatt med päronessens. Använd en palett och fixera finishen på tårtan. För att få tårtan "randig" på sidorna använder jag mig ut av en så kallad tårtkam som man kan köpa på ikea. Det enda man gör då är att trycka kammens "tänder" mot tårtans kant och försiktigt dra. Därefter kommer den att få ett randigt mönster. Jag använder tårtkammen till alla mina tårtor så införskaffa en sådan det är verkligen något jag kan rekommendera.

Spritsa eventuellt på lite grädde. Dekorera tårtan med ballerina kex och massvis med färska jordgubbar och ställ den svalt, gärna i några timmar innan den skall ätas.

Dekorera tårtan:

Fyll en spritspåse med ungefär 5 dl grädde och spritsa ut jämna "virvlar" över hela tårtan. Dekorera med ballerina kex och färska jordgubbar. Jag la även några ballerina i en matberedare och strödde ut smulorna i mitten av tårtan.

Likes

Comments

Six pistols cake

I skolan för drygt en vecka sedan fick vi som uppgift att göra en tårta som skulle representera ett rockband. Vi fick fria händer både vad det gällde utseendet samt smak. Detta fick mitt huvud att fyllas av ideer. Jag och min grupp Inledde att skissa upp hur vi ville att tårtan skulle se ut. Efter mycket om och men kom vi fram till ett resultat. Det fick bli en pampig tvåvåningstårta.

Den nedersta våningen innehåller chokladbottnar och är fylld med en super enkel chokladmousse. Våningen är spacklad med päronmarängsmörkräm. Den översta våningen innehåller vaniljbottnar och är fylld med vitchokladmousse. Denna våningen är sedan spacklad med en hallonmarängsmörkräm. Våningarna täcktes därefter i färgad marsipan. Samt dekorerades med röda rosor med svarta löv som passade utmärkt till rock-temat. Recepten på de olika tårtbottnarna, mousserna samt marängsmörkrämerna kan ni hitta på bloggen.

Likes

Comments

Modern version av en prinsesstårta

Jag har länge tyckt att just prinesståran är en tårta som har fallit lite i glömskan. Vilket jag kan tycka är himla synd. Men jag kan delvis förstå varför den lite har glömts bort då den kan uppfattas som ganska tråkig. Men därför har jag valt att förnya den lite. Jag har dock inte ändrat på så mycket. Men det är de små detaljerna som gör skillnad. 

Likes

Comments

Rosa godis tårta 

Ännu en bild på en beställning som jag fick göra ganska nyligen. Tårtan var till en liten flicka som sannerligen älskar rosa och godis i massor. Så varför då inte slå ihop hennes två favoriter och förvandla det till en underbar tårta. Tårtan innehöll vanlijbottnar som jag färgat rosa, ahlgrensbilarmousse samt en chokladmousse. Smaskigt!

Vaniljtårtbotten:

4 ägg

2 dl socker

1 dl potatismjöl

1 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Gör tårtbotten såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst ( ca 10 minuter). Blanda potatismjöl, vetemjöl, och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Tillsätt sedan den rosa färgen. Smörj och bröa en rund bakform med diameter cirka 20-23 cm i diameter. Om man skulle ha en mindre eller större kakform är detta ingen katastrof! Så håll dig lugn. Det enda man får tänka på då är att justera baktiden i ugnen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30-40 minuter.

Tips!

Jag gör alltid tårtbottnar en vecka innan. Då den blir väldigt "stabil" när man sedan ska dela den, plus att den smular mindre. Jag förvarar alltid tårtbottnar i frysen och täcker dem lite försiktigt med plast- eller grillfolie. När jag bakar mina tårtbottnar använder jag något som kallas för anslagsringar. De gör så att bottnarna inte blir sådär toppiga utan istället blir raka och fina. Jag delar alltid upp smeten mellan två anslagsringar. Om man bakar med dessa så kommer baktiden att behöva justeras då det räcker med att man bakar bottnarna i cirka 22 minuter. Sedan delar jag bara bottnarna på hälften så jag totalt får fyra bottnar

Chokladmousse:

3 dl grädde

180 gram choklad (valfri sort, men jag använde mjölkchoklad)

Gör chokladmoussen såhär:

Häll vispgrädden i en kastrull. Bryt chokladen och lägg ner den i en skål. Sätt plattan på låg värme eller medelvärme. Rör om då och då, annars fastnar grädden i bottnen och risken finns att det bränns vid. När grädden har börjat sjuda (inte koka) slå den över chokladen och rör tills all choklad har smält ordentligt. Om det skulle vara så att chokladen inte smällt helt, kan man bara sätta blandningen på spisen någon minut på lägsta värme. Men ha den under uppsyn. Ställ in blandningen i kylskåpet, i minst 6 timmar. Det absolut bästa är att låta den stå över natten (ett hett tips är alltså att förbereda moussen på kvällen, dagen innan man skall använda den). Vispa sedan upp chokladmoussen som "vanlig" grädde tills den får fast konsistens, då menar jag verkligen fast konsistens då den annars kan börja "sippra" ut ur tårtan.

Ahlgrensbilar fluff

120 g Ahlgrens bilar

6 dl grädde

Gör så här:

Häll i grädden i en kastrull och värm på svag värme, häll i bilarna. Var noga med att inte låta det koka upp. När bilarna smält så häller du över fluffet i en skål och låter det stå i kylen i minst 6 timmar (helst över natten). Vispa upp som vanlig grädde

Chokladganaché:

100 gram choklad

1 dl flytande grädde (vispgrädde)

Gör chokladganachén såhär:

Smält chokladen över vattenbad på låg värme. Så fort chokladen har smält helt, börja med att hälla på en liten mängd grädde och se hur konsistensen blir. (Man får ju själv avgöra hur tjock/tunn man vill ha sin ganaché). Sedan fyller man en spritspåse med chokladganachén och spritsar ut "droppar" som sedan kommer rinna längs ner tårtan. Man kan även använda sig av en skred. Men jag finner det lättare att kontrollera chokladen om jag använder en spritspåse.

Lägg en (utav de tre) tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på ett lager chokladmousse och strö över grovt hakad choklad på samma lager, om du vill. Lägg på nästa tårtbotten och bred på ett lager med chokladmousse.

Super Tips!

För att få höjd på tårtan kan man även lägga på ytterligare en tårtbotten vilket också innebär att man lägger på ytterligare ett lager med chokladmousse. Det är detta som jag brukar göra på nästan alla mina tårtor för att få dem så höga. Sammanlagt använde jag alltså fyra bottnar istället för tre. Stryk sedan upp tårtan med ahlgrensbilar moussen. Använd en palett och fixera finishen på tårtan. För att få tårtan "randig" på sidorna använder jag mig ut av en så kallad tårtkam som man kan köpa på ikea. Det enda man gör då är att trycka kammens "tänder" mot tårtans kant och försiktigt dra. Därefter kommer den att få ett randigt mönster. Jag använder tårtkammen till alla mina tårtor så införskaffa en sådan det är verkligen något jag kan rekommendera.

Spritsa eventuellt på lite grädde. Dekorera tårtan med ballerina kex och massvis med godis och ställ den svalt, gärna i några timmar innan den skall ätas.

Dekorera tårtan:

Fyll en spritspåse med ungefär 5 dl grädde och spritsa ut jämna "virvlar" över hela tårtan. Dekorera med ballerina kex och tonvis med godis.

Likes

Comments