Blytunga spelartapp, elva nya spelare, ny huvudtränare och en öppningsmatch borta mot en heltaggad nykomling inför fullsatta läktare. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig när "nya" Djurgården klev in i årets SHL-säsong borta mot Leksand i ett kokande Tegera Arena. Även om DIF var favoriter på förhand har vi ju sett mer än en gång förr om åren att nykomlingar bara genom rent adrenalin och motivation brukar ha en förmåga att kunna skrälla till sig en och annan poäng under inledningen av en säsong.

Men efter en tveksam start med två klumpiga utvisningar de första tio minuterna var det aldrig något snack om saken. Stockholmarna var överlag skickligare, smartare, starkare, effektivare och fick en drömstart på SHL genom att – fullt rättvist – vinna med 5-2 uppe i Leksand. Att hemmalaget vid tvåmålsunderläge inte mäktade med mer än fyra skott på Tellqvist under hela den sista perioden säger onekligen en hel del om styrkeförhållandena just nu.

Domarna gjorde visserligen sitt yttersta i den andra perioden för att ge Leksand en returbiljett tillbaka in i matchen genom att plocka två horribla utvisningar på Kousa och Tambellini, men spel fem mot fem var det en uppenbar nivåskillnad mellan lagen. Det som imponerade allra mest på mig med Djurgården den här premiärkvällen var precis det som många experter förutspår kommer att känneteckna laget den här säsongen. I fjol levde DIF som bekant väldigt mycket på några få spetsspelare som Thoresen och Sörensen, men i år har man byggt ett jämnare lag där tanken är att ha åtminstone tre kedjor som skall kunna klara av att producera kontinuerligt.

I kväll hamnade samtliga femmor i målprotokollet och den som kanske imponerade mest av alla var fjärdecentern Linus Johansson som förutom sin fräcka inbrytning vid 1-0-målet svarade för ett hästjobb över hela isen och spelade SHL-hockey som om han inte hade gjort något annat i sitt liv. Jag vill även ge ett stort plus till Emil Johansson som stundtals dominerade isen med sin företagsamhet, skridskoåkning och mogna backspel. Han kommer Djurgården att få enormt stor nytta av och det skulle förvåna mig om inte den unge talangen får göra nya åtaganden hos Tre Kronor i vinter.

Leksand då? Ungefär som förväntat. Efter förutsättningarna gör de egentligen en klart godkänd premiärinsats, framförallt offensivt, och de kommer säkert att växa in i SHL-kostymen efterhand. Trots det kan jag inte se hur dalmasarna ska kunna lyckas undvika de två nedersta platserna i tabellen när grundserien väl summeras. Allt annat vore faktiskt snudd på en bragd med nuvarande spelarmaterial. Fast är det något jag har lärt mig är att man aldrig ska räkna ut lag som leds av "Perra" Johnsson. Fråga bara Modo...

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments