Header

Q&A, USA

Som många av er vet så är ju Sverige och USA ganska så annorlunda från varandra och båda länderna är bra på sina egna och alldeles olika sätt, så jag tänkte besvara 10 frågor så det blir som en Sverige VS Usa.

Om du skulle varit tvingad att välja vars du skulle bo för resten av ditt liv, vilket land skulle du då välja?
Jag skulle välja Sverige ALLA dagar i veckan. Ju längre tid jag spenderar i ett annat land desto mer uppskattar jag Sverige. Vi har kommit så långt i utvecklingen mot till exempel jämställdhet och massor av andra förändringar inom samhället som USA inte ens har snuddat vid. Sverige är ett ganska "oskyldigt" litet land som är tryggt och vi har det bra. Ja menar här sker det så mycket saker varje dag, skolskjutningar, kidnappningar och massa annat hemskt. 

Lärarna i Usa eller sverige, vilka är bäst?
Åh det är en svår fråga för dom är bra på olika sätt. Lärarna i USA är mycket mer passionerade om de ämne de lär ut vilket gör att lektionen är mer intressant medans lärarna i Sverige är mer som "kompisar" vilket en kanske kan tycka låter konstigt och lite hemskt MEN du utvecklar en relation på ett helt annat sätt med dina lärare hemma i Sverige. En mix mellan ländernas lärare skulle nog vara det bästa haha

Vilka land har det bästa skolsystemt?
Sverige. Skolan är mycket mer social i Sverige då vi har längre raster och mer lektioner tillsammans (i allafall jag som pluggar musik hemma i umeå), Så du har större chans att lära känna folk inom andra program då ni kan spendera mer tid med varandra medans här i USA så är du in princip "fast" med de människor du har lektion med då du inte har lika stor chans att träffa folk utanför om du inte sportar eller är med i någon klubb.

Vilket land har bäst betygssystem?
​På denna måste jag faktiskt säga USA då saker inte skjuts upp på samma sätt. Här kan läraren säga, "​Här får ni en inlämningsuppgift och den ska vara klar i slutet av lektionen" ​vilket enligt mig är bra då det visar hur du jobbar på lektionen och det pushar det elever som är som jag och har en tendens att skjuta upp saker tills sista sekunden. Självklart är det inte världens största uppgift utan du ska typ svara på 7 st frågor. 
​Till exempel på min US history lektion så har vi något vi kallar för the IQ's där vi får en fråga om ämnet vi jobbar med och vi ska besvara den och sedan i slutet av månaden så samlar läraren in allas böcker och h*n rättar och kollar så du har alla IQ's. Något som också är viktigt här är att anteckna under lektionstid. Även där så samlar läraren in din bok och rättar och om du antecknat på lektionen kan du liksom få A. "It's an easy A" ​som dom säger, och det är det verkligen. 

Vilket land har den bästa maten?
​Det är nog olika från person till person då det finns mycket snabbmatskedjor här och jag är inget riktigt fan av pizza och hamburgare i mängder. Inte heller Mac N Cheese, ugh haha. Så för mig är det absolut Sverige!

Vilket land har bäst klädstil hos ungdomar?
​Jag måste säga att jag verkligen inte tycker att den här svenska mainstream, preppy hockeystilen, ni vet med håret bakom öronen, keps / en grå för liten mössa, converse, chinos eller jeans som är uppvikta, en stickad tröja eller en skjorta är något som jag tycker är jättesnyggt men den är ju 1000 x bättre än stilen som snubbar har här. Dom har in princip sin pyjamas i skolan. Dom har på sig tofflor eller sandaler med strumpor i, ett par "sidenshorts" ni vet såna där glansiga men en vit rand på sidan och en svart text som säger typ puma. Det, matchat med ett alldeles för litet linne och "svampfrisyren" eller som jag valt att kalla den, "den använda elektriska tandborsten". 

Vilket land har bäst skolaktiviteter?
​Men shirre, USA!! Dom har så många roliga och bra klubbar. Typ key club där dom ger tillbaka till samhället. De serverar mat till hemlösa och tar hand om de hemlösa studenterna runt om i staden.

Om du skulle behöva välja, High school eller gymnasiet
​Gymnasiet, då det som sagt är mycket mer socialt och du träffar mycket människor.

Vilket land har det snällaste människorna?
​Det är nog USA. Det finns snälla människor i Sverige med men här är folk mer noga med att säga typ "vilken fin tröja du har" eller "jag tycker du är jätte vacker". Här får du typ komplimanger dagligen vilket är hur kul som helst, en blir ju så himla glad av att höra att någon tycker en är söt. Det hände mig för kanske 3 veckor sedan när jag var inne på en Nike outlet. Snubben som hälsade kunderna välkommen stannade mig och sa att han tyckte jag var snygg/söt och de slutade med att jag sprang tillbaka och gav han en lapp med min snapchat hahah. Och ja haha han snapade och gör det fortfarande!

Vilket land har de artigaste människorna?
​USA is back at it again! Här är en sjukt noga med att skaka hand och säga ​"Hi Hanna, Nice to meet you!" ​Vilket gör situationen mindre stel och jag vet i alla fall att jag känner mig sedd och uppskattad vilket är viktigt för oss alla. Kommer nog ta med mig de till Sverige när jag åker tillbaka för alla situationer blir ju så mycket lättare!

Så, det var alla frågor och svar jag hade för denna gången. Hoppas ni tyckte det var kul att läsa för jag vet att jag tyckte det var superkul att svara på! 

Vi hörs senare, puss!Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

USA

Hej fina ni! Måste först börja med att tacka alla som skrivit till mig och försökt stötta mig, det betyder supermycket!!

Idag är i allafall en bättre dag, har haft flera som kommit fram och pratat med mig och jag har aldrig ens sett dom innan vilket kändes kul! Hade även svinroligt i eftermiddags då jag var på vårat klubbmöte för Gay Straight Alliance där det finns riktigt skönt folk. I morgon är det pep rally och vi i klubben ska sälja klubbor och "göra" facepainting. Det blir min första pep rally och det känns sjukt spännande. Ska mest troligt på Wilsons footballgame i morgon också. Det är verkligen amerikanskt.

Till er som undrar, nej jag har inte bestämt mig för hur jag ska göra än. Vi får vänta och se helt enkelt!


​Hur fina är inte mina hjärtan? Fy sjutton vad jag saknar dom!

Likes

Comments

Tankar, USA

Alltså, känner mig så frustrerad och ledsen över att jag inte mår bra. För jag gör verkligen inte det. Det känns jättejobbigt och den där tuffa starten som jag hade har som inte gått över utan den håller fortfarande i sig. Blir så ledsen av att se hur de andra utbytesstudenterna har det. Jag vet ju att de flesta endast visar de bra sidorna på sociala medier men jag vet ju också vad mina vänner säger. Typ Hanna och Emilia, och dom skulle ju aldrig ljuga och säga att dom har det bra om dom inte har det. Försöker att inte tänka på det men jag blir som påmind om det hela tiden. Det är väldigt svårt att inte tänka på det när jag ser det dagligen. Jag har tappat motivationen helt.


Likes

Comments

Tankar, USA

Det är så himla mycket tankar och känslor som florerar i huvudet. Och ingen som har gått igenom detta vet hur det känns. Så många känner sympati men de är ingen som kan känna empati i denna situationen. Har redan gått igenom stadiet hemma i Sverige över att inte ha några vänner och det suger. Det är hemskt och det gör verkligen svinont att känna att en inte duger. Jag vet ju att jag klarar mig, jag klarar allt jag vill men jag vet bara inte om jag orkar. Jag vet vad jag gav mig in på men hela denna situationen är så jävla svår och det får mig att känna mig otillräcklig även fast jag vet att jag duger. Men hur fan gör en i en situation där hur du än vrider och vänder så blir de fel? För det känns ju som ganska omöjligt men jag vill verkligen få det att fungera. Jag vill ju inte åka hem men samtidigt saknar jag strukturen, vardagen och att känna sig behövd hemma i Sverige. Och det känns så jobbigt att vara på en plats där det känns som att jag inte riktigt är helt välkommen när jag vet att jag hemma i Umeå är så jävla välkommen och älskad. Jag vet ju att min familj och mina vänner saknar mig. Tänk om det var en för stor utmaning? Ja menar att ens bestämma sig för att åka var ju as stort och mitt i allt är jag så stolt över mig själv som är här. Det är många som inte ens klarade det.

Innan jag åkte satt jag och tycket att folk som avbröt sitt utbytesår var super löjliga, jag menar hur svårt kan det vara? Jag var så inställd på att jag SKULLE klara det och det är nog därför jag känner mig som en weak ass person som ens tänker tanken på att åka hem. Men det är så svårt. Ibland matchar en inte med kulturen, samhället eller människorna. Och det är ju helt okej. Jag är inte svag för att jag tänker och funderar på att åka hem. Jag är stark för jag är ju faktiskt här. Jag som är mammas tjej, som aldrig varit borta från mamma mer än 3 veckor sitter här och det har nästan gått 2 månader. FYFAN VAD JAG ÄGER. Ni som säger annat suger.

Jag har inte bestämt mig för något, jag vill inte besluta mig om något för fort. Det får tar den tid det tar och vad jag än bestämmer mig för så kommer det lösa sig. På ett eller annat sätt.Likes

Comments

Tankar, USA

Hej! Idag har jag absolut världens sämsta dag. Är svinledsen och känner mig nere, har gråtit så mycket och ögonlocken är fruktansvärt ömma. Jag har svårt att skaffa vänner. Och det känns så jävla hemskt att skriva det. Typ som att jag skäms. Jag är en väldigt social tjej som har lätt för att prata med människor, så vad är problemet?
En av reglerna hos min amerikanska och svenska organisation är ju då att jag inte får dricka, röka eller ta droger vilket INTE är konstigt, och då ingår också regeln att om jag vistas i närheten av alkohol eller andra droger så blir jag hemskickad om det skulle komma fram. Problemet är att här i Washington så är det lagligt att röka weed vid 21 års ålder. Att röka på här är så himla normaliserat att in princip alla gör det. Jag känner doften av weed när jag går utanför killarnas toaletter i skolan, på fotbollsmatcherna, jag ser folk som röker på gatorna, i bilar och till och med i klassrummen känner jag doften ibland, folk lägger till och med ut på mystory?! Det är överallt och även om det är olagligt att röka på när du är minderårig så händer det. Har till och med haft 4 tjejer som satt och drack på lektionen en morgon? Jag är 17 år och ska fylla 18 i februari, jag är mognare än de flesta här då vi i Sverige blir uppfostrade till att vara självständiga medans här i USA så behandlas man som barn fram tills dess att man fyllt 21. Vilket gör att många här är otroligt omogna fram tills dess att dom fyller åtminstånde 16 år och vid den åldern så börjar de dricka och sådant. Hemma i Sverige har jag inget problem att umgås med folk som dricker då det inte är olagligt så länge jag inte gör det, men här är det en regel från min organisation att jag inte får vistas på platser med droger eller alkohol då det gör att jag kan bli hemskickad vilket jag inte vill. Jag vill inte umgås med människor som är omogna och inte ta mig på allvar men jag vill heller inte umgås men folk som röker på. Och tyvärr så verkar det vara varken eller här i Tacoma. De enda personerna som ens visar minsta intresse för att lära känna mig är personer som är äldre och mognare vilket känns bra men det finns ett problem. Dom använder droger. Även om jag inte gör det så är det ett problem för jag blir obekväm och vill inte vara en del av det för det är inget jag står för- Så vad gör jag? Jag väljer bort dom för jag kan inte ens bygga en relation med dom på grund av drogerna. Och det är 1000 x svårare då det faktiskt är lagligt här. Har fått berättat för mig att det är lättare att få tag på weed än på alkohol för att det är så fruktansvärt normaliserat. Hur fan ska jag göra? VAD ska jag göra? Jag känner mig så ensam för jag har som sagt inga vänner. Får en sådan klump i magen av detta.

Ber om ursäkt för ett sådant negativt inlägg men jag vill berätta om alla mina känslor som ja har här i USA.

Saknar mina vänner hemma i Sverige

Likes

Comments

Tankar, USA

Hej på er! Några av mina vänner vet om vad som pågått under det senaste veckorna här i USA och jag var inte säker på om jag skulle skriva ett inlägg om det men eftersom att detta är en blogg om mitt utbytesår så känner jag att jag vill ta med alla mina up's and down's.

Som ni redan läst på rubriken så är det så att jag har bytt värdfamilj.
Jag bodde hos en kvinna som var ensamstående, dvs att hon inte hade barn eller partner så det var bara hon och jag. Hon är dessutom en otroligt duktig och professionell musiker och hon var med i olika orkestrar och pjäser vilket gjorde att hon arbetade väldigt mycket då hon även hade ett "vanligt" jobb också inom kyrkan. Vi hade väldigt kul ihop och jag gillar henne mycket men hennes jobb satte väldigt många hinder för att våran relation skulle kunna utvecklas mer. Jag var ensam mestadels av tiden och jag kände mig så himla ensam. Jag hade mycket hemlängtan och ville helt ärligt åka hem för det kändes liksom onödigt att vara här när jag mådde dåligt för jag gjorde faktiskt det. Jag blev väldigt stressad av situationen vilket låter svinskumt men det kändes inte alls bra. Jag pratade med min dåvarande värdmamma om det och även med min lokala kontaktperson om det och vi bestämde oss för att det var bäst att försöka hitta en ny familj åt mig då min föredetta värdmamma inte ens hade kommit in i den stressiga jobbperioden än. Jag gick in princip bara och väntade på en ny värdfamilj medans jag bodde kvar i mitt "gamla" rum. Jag var så himla stressad och det ledde till att jag blev sjuk som ni säkert redan läst om. Jag är fortfarande inte helt återställd då det har varit så himla mycket de senaste veckorna.

Efter någon vecka så berättade min kontaktperson Pam att jag skulle få komma och bo med henne och hennes utbytesstudent Rea från tyskland tills de hittade mig en ny familj, så jag flyttade in hos dom.
Dom hade det svårt att hitta mig en familj då de som ville ha mig trodde att jag skulle komma nästa år och de var inte förberedda. Det var väldigt påfrestande och jobbigt för mig, alltså herregud vad jag gråtit och tyckt detta varit jobbigt. Efter många om och men så fick jag ett brev av Pam och Rea och i brevet så var det ett litet kort. På kortet så hade dom skrivit "My dearest Hanna, I know it's been really hard not knowing where you will be this year so... will you be my swedish daughter? And swedish brother?" (Rea drev och ville att ja skulle vara hennes brorsa istället för syster haha)
Och självklart ville jag flytta in med dom!! Jag blev superglad och chockad över att dom ville att jag skulle stanna. Så nu har jag fått en ny kontaktperson då Pam numera är min värdmamma. Hon är förövrigt världens bästa värdmamma också.
Nu känns det jättebra och jag mår mycket bättre men jag skulle ljuga om jag sa att det varit lätt.

Och till er som undrar, nej jag och min föredetta värdmamma är INTE osams på något sätt!


Så detta är anledningen till varför jag inte uppdaterat något, men förhoppningsvis så kommer jag vara lite bättre på det nu. Hoppas allt är bra med er i allafall! Puss


Likes

Comments

USA

Godkväll! Hoppas allt är bra med er, med mig är det superbra! Har varit i skolan idag vilket kändes så bra för jag har verkligen längtat efter att få prata med människor haha. Eftersom att jag blev sjuk förra onsdagen och var hemma från skolan resten av veckan så har jag knappt pratat med någon så det kändes bra att få komma ut ur huset och socialisera sig igen. Hade riktigt svårt att somna igår och jag har ingen aning om varför. Somnade inte för ens efter 1?! Jag hatar verkligen när du vet att du ska upp, är trött och inte kan sova. Du liksom bara ligger där och vrider och vänder dig i sängen. Såklart var jag trött i morse men inte så trött som jag trodde att jag skulle vara dock. I vanliga fall går jag upp kl 05.50 men i morse så valde jag att fortsätta sova så jag klev upp 06.30 och jag var faktiskt tidig? Vilket aldrig händer. Traskade iväg till skolan tidigare än vanligt då jag skulle in till the main office för att träffa min studievägledare. Jag ville nämligen switcha min 2nd period mot något annat då jag kände mig sjukt obekväm i den klassen. Jag bytte till TA vilket är teacher's assistant så under min 2nd period så sitter jag i the main office med Ms. Pong och där får jag placera proven i varje elevs egna mapp, hämta personer, gå till olika klassrum med ett hallpass för vissa elever så dom har tillstånd att lämna och när jag inte har något att göra får jag jobba med saker jag behöver göra. Det känns bra! Jag älskar att ha struktur och ordning och reda på saker och ting så det passar mig så bra.
Efter skolan tog jag en nap på 2 h haha och sedan gjorde jag middag. Min all time favorite maträtt, TACOS!! Eller ja, den svenska tacosen. Dom älskade det! Vi hade gäster, nämligen min coordinator/kontaktperson Pam och hennes utbytesstudent Rea. Vi hade det supertrevligt!
Nu har jag svarat på några frågor för min engelskaklass och jag ska ta och hoppa i sängen. Hoppas ni har haft och får en super fin dag! Puss


​En bild från när vi hade en sista tacokväll hemma innan jag åkte!

Likes

Comments

USA, Q&A

​Hej på er! Sitter just nu i min säng och har precis redigerat klart en video om hur första skoldagen var, hur det gick till och hur det var för mig. Har fått en del frågor och tänkte att det är lättare att berätta om det i en video än vad det är att skriva om det. Men första skoldagen är verkligen inget en behöver oroa sig för! 

Idag har jag pratat med min familj på facetime, sminkat mig, varit på promenad i 2 h, filmat en video och bara slöat. Har verkligen inte varit produktiv denna söndag men vad gör det om 100 år? 

Nu måste jag hoppa in i duschen och sedan gå och sova för i morgon är det äntligen skola igen!!
Puss​

Likes

Comments

USA

Hej på er! Hur mår ni? Jag mår faktiskt inte alls bra. Jag har åkt på värsta förkylningen och jag har bara legat i sängen sedan igår. Har varken orkat eller kunnat göra något annat än att sova, dricka vatten och se film. Har hosta, ont i halsen och konstant huvudvärk. Om det inte är bättre i morgon så måste jag åka till läkaren då det kan vara en infektion och de skulle vara rent sagt förjävligt haha. I alla fall så har jag redigerat klart videon från New York och den ligger nu uppe på youtube och här! Jag lovar att uppdatera er på vad som händer och hur min sjukdom reder sig. Ni får ha det bra så länge! Puss

Likes

Comments

USA

Aldrig får vi glömma den grymheten som separerar oss ifrån varandra, aldrig får vi sluta kämpa för det mänskliga rättigheterna och allas lika värde, aldrig får vi glömma de händelser som kostade människor livet

  • USA
  • 692 readers

Likes

Comments