Hej!

Det var ett tag sedan, men nu är jag tillbaka.

Jag tror att det ibland är bra att ligga lite lågt och vara tyst ett tag.

Jag har tidigare talat om att gå i pension och att det i sig är en ny karriär som ska fylla dagen.

Jag är fortfarande anställd med full lön, men arbetsbefriad från 2016.11.01 till 2017.04.30 vilket får betecknas som att leva lyxliv.

Jag är alltså fri för att prova på pensionärslivet och samtidigt fundera på om jag ska gå i pension eller om jag ska ta på mig något nytt arbetsprojekt.

Efter 4 månaders ledighet kan jag konstatera att det är en angenäm lyxtillvaro, att själv bestämma över sin dag och tid utan tvång att behöva stiga upp varje dag kl 06:00.

Jag kan se en bra film på TV även om den visas sent på kvällen.

Jag kan sova så länge jag vill och känner för på morgonen.

Jag kan stiga upp och äta frukost i lugn och ro och därefter bestämma vad jag ska göra under dagen.

Att få dagen att gå är inga problem och jag börjar förstå vad pensionärer menar med att de inte begriper hur de tidigare haft tid att jobba.

Efter frukosten intar jag datorn och kollar av aktiemarknaden och ser vad som händer när börshandeln startar. Det är spännande och efter det går förmiddagarna ofta åt till social samvaro på något café, tillsammans med pensionerade polare.

Här får man reda på det mesta som händer både lokalt och i övriga världen och självklart finns här lösningar på det mesta.

Eftermiddagarna varierar mellan allt från hemmajobb med huset, gå igenom dagens utveckling av aktier, promenera med hunden, passa barnbarn etc. Så fort vädret tillåter tillkommer även golfspelandet, vilket då även ger lite hälsosam motion.

Kvällarna startar ofta med matlagning, vilket för mig upptar mer tid än tidigare. Fortsätter med kvällens TV-program för att sedan avslutas med någon eller några timmar framför datorn.

Tankarna snurrar nu kring om detta lyxliv är hållbart och intressant i längden eller om man ska engagera sig i någon form av arbetsprojekt framöver, för att känna att man gör någon nytta.

Ett av mina fritidsintressen är trav och jag har i dagarna kontaktats av Jägersro travbana för att eventuellt bli travguide på banan på tävlingsdagar och ambassadör för travsporten på Jägersro. Vi får väl se.

Jag funderar också på att eventuellt starta ett eget företag och därigenom leta reda på några intressanta projekt, några timmar i veckan, där jag känner att jag kan tillföra något och samtidigt göra nytta. Detta skulle också kunna ge utlopp för användandet av den ledarkompetens och livserfarenhet jag skaffat genom åren.

Jag har ett par månader på mig att fundera färdigt innan jag bestämmer mig för om jag ska bli heltidspensionär eller om jag ska använda en del av veckans timmar till någon form av arbete, där jag kan åstadkomma något positivt för någon eller några uppdragsgivare. Jag är öppen för förslag.

Avslutningsvis på detta inlägg kan jag bara konstatera, att eventuellt bli pensionär känns som en positiv lyxtillvaro och att få tiden att gå är nog det minsta problemet.

Ha en fortsatt bra vecka!

bilden: Hachi (Hasse) och lilla Tekla

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej!

Efter mitt senaste inlägg om Jerrys bortgång har det tagit några dagar att hämta sig, men nu är jag på banan igen.

Jag har ju tidigare skrivit, att jag kommer att gå i pension, någon gång under detta år och då kretsar mina funderingar självklart kring hur denna nya karriär ska se ut.

Jag vill ju skapa en värdefull tillvaro, även om det inte ska kännas lika inrutat, som när man jobbar. Man måste våga sig på att förändra livet, njuta och koppla av, samtidigt som man fyller dagen på ett sätt som gör att man är nöjd med sig själv.

Blogga är nytt för mig, vilket känns som ett bra sätt att kommunicera med omvärlden och föra ut lite tankar och idéer. Jag har på ett par veckor haft 800 följare och kanske någon kan ta till sig något på ett positivt sätt.

Jag har också börjat bevaka aktiemarknaden så smått. Jag gillar siffror och företagande och har alltid varit intresserad av pengar och var de kommer ifrån. Detta tror jag också är ett bra sätt att hålla hjärnan igång. Detta är säkert något jag kommer att ägna en hel del tid åt framöver., den tid som inte riktigt finns så länge man jobbar heltid i sin profession.

För att sedan också få motion och hålla kroppen, igång började jag i fredags spela golf igen efter 10 års uppehåll. Jag ska testa om min kropp håller för detta, även om jag på senare år haft problem med rygg och leder.

Jag tror det är viktigt att våga testa saker

Idag, lite tankar om "Konsten att bli framgångsrik".

1 Entreprenörskap = Förmågan att se behov och vilja göra något åt det.

2 Nyfikenhet = Får dig att vilja utvecklas

3 Engagemang och mycket energi. Intresse och hög kapacitet är avgörande för framgång.

4 Mod. så kan du Våga skapa nytt.

5 God självkänsla och självförtroende. Hjälper dig att sätta realistiska men positiva mål.

6 Emotionell intelligens och stabilitet. Det vill säga, du har bl.a medkänsla, självkontroll och kan hantera motgångar.

7 Våga gå din egen väg.

8 Karisma - att få andra att lyssna och ha ett positivt och öppet kroppsspråk

9 Tävlingsinstinkt

10 Ha nätverk och en stöttande omgivning

11 Lust och passion. De som är framgångsrika, brinner för det mesta för det de ägnar sig åt.

Likes

Comments

Hej!

Livet är ibland konstigt, svårförståeligt och alldeles för kort.

Jag ska idag berätta om en man som gick bort i lördags och egentligen är det kanske inget att berätta om för er, men för personen som gick bort känner jag bara att jag ändå måste, för det är det minsta jag kan göra för honom.

Mannen det handlar om är Jerry Wetterberg 61 år gammal, singel, inga barn, ingen familj, ett fåtal släktingar, men många vänner och bekanta, som så vitt jag vet, alla gillade Jerry.

Jerry var snäll, ödmjuk, rolig och glad varje dag, mot både arbetskollegor och kunder.

Jerrys favorituttryck var "så är det" och "det löser sig"

Jerry har levt singelliv i hela sitt liv, hans familj har varit arbetskamraterna och kunderna, som han också delgett sina tankar och idéer gällande trav och spel, vilket var hans stora fritidsintresse.

Jag har varit chef till Jerry i 14 år och utöver detta var Jerry och jag som kompisar och vi pratade om det mesta och vi har druckit många koppar kaffe tillsammans.

Dessutom tippade vi V75 tillsammans, varje lördag under de senaste 10 åren. Konstigt i sammanhanget är, att när jag slutade jobba med Jerry i oktober så kom vi överens om att tippa året ut och Jerry fick betalt för resterande veckor. Vi vann några småvinster och lördagen innan han dog så skickade han mig som vanligt ett sms med kopia på veckans tips och med texten, att det var sista veckan vi tippade, för nu var vinstpengarna slut. Det känns jättekonstigt, att han då dog i lördags, första lördagen som vi inte skulle tippa ihop

Jerry var den mest lojala medarbetare man kan tänka sig. Han kom alltid till jobbet i god tid, för att i lugn och ro hinna med en kopp kaffe i fikarummet innan han stämplade in. Han jobbade sitt pass och var han inte färdig med sina arbetsuppgifter stannade han alltid kvar för att göra klart och därefter satte han sig återigen i fikarummet i lugn och ro, för att avsluta med en kopp kaffe.

Jerry ställde alltid upp och täckte upp om någon medarbetare sjukanmält sig och han kom alltid till sitt arbete oavsett hur han mådde. Ibland var han själv så dålig, att vi fick vi tvinga hem honom.

Ett minne jag har av Jerry, var första året vi jobbade tillsammans och jag följde med Jerry till viktväktarna. Det året gjorde han en otrolig prestation och gick ner 52 kg. Från 137 kg till 85. Dessvärre föll han på senare år tillbaka och hade en kraftig övervikt, som säkert slet hårt på hans kropp och hjärta, det hjärta som i lördags inte orkade längre utan slutade slå.

Jerry dog ensam i sin lägenhet, vilken han bott i alltid och som han tog över efter sina föräldrar för många år sedan.

Jag var i torsdags på en anordnad minnesstund för Jerry. Detta tillsammans med präst,diakon, arbetskamrater, kunder, vänner och någon släkting. Denna minnesstund var oerhört vacker och bl,a till musik av Leonard Cohen och låten Halleluja.

Jag kommer för alltid att komma ihåg Jerry och minnas honom som en oerhört snäll, glad och positiv person och jag hoppas av hela mitt hjärta att det finns travhästar och spel även där han nu befinner sig.

Tack Jerry!


PS I mitt förra inlägg missade jag mina kontaktuppgifter ifall någon vill ha tag i mig. stefannordbladh@outlook.com

Likes

Comments

Hej!

Idag tänkte jag beröra ett känsligt ämne, men som berör oss alla på olika sätt.

Vardagsekonomi!

Hur svårt kan det vara. Enkel matematik. 2 kr in, 1 kr ut = + 1 kr och ok. 1 kr in, 2 kr ut = minus 1 kr, inte ok.

Om det senare exemplet upprepas flera gånger, blir ju förlusten större och större, vilket är ohållbart i längden. Antingen måste ju intäkten ökas eller utgiften minskas, för att få balans i ekonomin. Svårare än så är det ju inte.

Tjänar man 10 tusen kronor i månaden måste ju utgifterna vara mindre än detta.

Är utgifterna högre än 10 tusen per månad går man med förlust.

Lösningen återigen. Det är nödvändigt att minska utgifterna så att de blir mindre än inkomsterna.

Lösningen är inte att låna pengar av släkt, vänner eller olika låneinstitut. Situationen blir bara än värre.

Konsekvensen av dålig ekonomi kan exempelvis leda till dålig relation med sin partner, det är nämligen inte helt ovanligt att dålig ekonomi leder till problem och i värsta fall separation eller skilsmässa. Man kan bli bostadslös och i värsta fall väntar personlig konkurs.

Ett råd från mig är därför att upprätta en enkel privat budget för att få koll på sin ekonomi och inte låta det gå så långt som i TV 3:s program Lyxfällan.

En enkel budget och att följa denna är ett enkelt och bra sätt att få koll på sin vardagsekonomi och att må bättre.

Jag är övertygad om att det finns många människor som inte har eller inte kan göra en egen budget.

Kan man göra en budget är detta nödvändigt och kan man inte, be om hjälp av någon som kan. Det är inget att skämmas över. Då är man bra på något annat, men man kan inte hjälpa sig själv förrän man erkänner för sig själv att man inte har koll.

Det finns säkert många som skulle behöva hjälp. Jag har själv hjälpt några att gå igenom deras ekonomi och föreslå åtgärder, vilket visat sig positivt på relativt kort tid och de har mått bättre då. Ju längre man låter problemet vara, ju längre tid kommer det att ta, att rätta till det, så det är viktigt, att ta tag i sitt problem och verkligen göra något åt det.

Jag tror även det finns människor i vårt samhälle med hyfsat höga inkomster, som lägger så mycket tid och kraft på sitt arbete, att man ibland glömmer bort sin privata ekonomi, gör ingen budget och tappar kontrollen på sin privata ekonomi. Ofta har man kanske koll på t.ex hyran, billånet och eventuella banklån, men i övrigt ingen koll och så undrar man varför pengarna inte räcker till, månad efter månad.

Jag försöker inte vara någon "bror duktig" utan vill bara väcka en god tanke hos var och en som läser detta. Eller kanske att ni har någon ni känner som ni kan hjälpa.

Jag har någorlunda koll på min egen ekonomi sedan flera år tillbaka, men det har funnits perioder även i mitt liv där jag behövt stanna upp, tänka till och åtgärda. Jag har i 40 år jobbat med budget och resultatansvar och det är precis samma principer som privatekonomin.

Inkomster minus kostnader = resultat. Lösningen är densamma, minska kostnaderna eller öka intäkterna eller kanske lite av bådadera för att förbättra ekonomin.

Jag tycker det är kul och fascinerande med siffror och pengar och att hjälpa människor att må bra, så är det någon som läser detta och känner att man skulle vilja ha lite hjälp för att komma igång. Hör av er!

Är det någon som hör av sig till mig så stannar det självklart mellan oss.

Jag kommer att gå i pension under året och kan hjälpa till om det är någon som vill ha min hjälp.

Avslutningsvis vill jag bara säga att om någon läser detta och på egen hand tar tag i och förbättrar sin ekonomi och därigenom mår bättre så är jag själv nöjd med detta inlägg.

Ha det! Nu måste jag ila iväg till diabetessköterskan. Vi hörs!

Likes

Comments

Hej och trevlig söndag!

Sent igår skrev jag ett inlägg om Anderslövs BOIK fotboll. Jag kunde då inte publicera följande nyhet, vilken jag fått bekräftat idag från Anderslöv.

Mittbacken Tobias Mattsson har bestämt sig för att representera Anderslöv även denna säsong, vilket är oerhört viktigt för Anderslövs styrka då Tobias är jämn och säker och har också meriter från allsvenskt spel i Trelleborgs FF.

Med anledning om vad jag skrev i förra inlägget gällande ekonomisk ersättning i klubbar på lägre nivå hedrar det Tobias som väljer Anderslöv utan ekonomisk vinning trots erbjudande från andra klubbar.

T.ex har flera spelare jag känner sedan tidigare valt att representera Janstorp i samma serie. Bl.a spelare jag haft att göra med i min dåvarande roll som sportchef i IFK Trelleborg. Spelare som jag definitivt inte tror spelar fotboll bara för fotbollens skull utan hyfsad ekonomisk ersättning.

Jag tycker detta är fel på denna nivå i seriesystemet och det undergräver också klubbarnas ekonomi, som ofta är ansträngd och där många ledare offrar många timmar ideellt

PS: Detta till trots är jag en lycklig man som njuter av fotboll på alla sätt och vis. Idag gäller det Manchester U - Liverpool. Jag har laddat för matchen genom en lång promenad ner till havet i strålande solsken med hunden. En fantastisk eftermiddag.

Nu har jag inte tid mer idag för nu är det kaffe och semla.

Vi hörs! Ha en bra vecka alla!

Likes

Comments

Hej!

Idag tänkte jag berätta lite fotboll.

Anderslöv är en gammal anrik förening med anor från 1930 och tillkom efter en motsättning mellan två intresseinriktningar i den ursprungliga Anderslöv IF. Fotboll spelades då på kostnadsfri upplåten mark vid Gröna Lund. Fotbollen gick sådär i början, men en av en Gunnar Persson ledd grupp som trodde på fotbollen bröt sig 1937 ut ur föreningen och bildade Gröna Lunds idrottsklubb. Nuvarande namn Anderslövs BOIK togs 1948, samtidigt som idrottsplatsen i Anderslöv anlades och denna invigdes 19 juni 1949 inför en publik på 1200 personer.

fotbollsmässigt hände det inte så mycket förrän man gjorde en kraftsamling i början på 60-talet och särskilt sedan Kurt Moberg 1963 övertog ledarskapet för laget och gjorde en jätteinsats för fotbollens befrämjande i Anderslöv och under Kurts ledning av laget hade BOIK sin storhetstid.

Man vann div 5 1965 och div 4 1969. Från 1970 och några år framåt spelade man i division 3 i samma serie som IFK och TFF från Trelleborg. 1971 deltog man också i svenska cupen och slog ut bl.a Halmstad BK. Därefter åkte man ut efter 0-1 mot Landskrona Bois, som senare under året blev svenska cupmästare genom att slå IFK Norrköping i finalen. Nämnda 2 matcher får anses som föreningens förnämsta insatser någonsin.

1972 spelade jag själv som 17 åring i TFF och vårmatchen denna säsong vann Anderslöv över TFF, vilket också var Anderslövs första seger för säsongen. Nämnas kan också att denna säsong spelade även HIF från Helsingborg i samma serie.

Som kuriosa kan nämnas att som jag tidigare skrev spelade jag i TFF och var 17 år. Kurt Moberg var då 35 och alltså dubbelt så gammal som jag vid detta tillfälle. Att min son Martin och Kurts dotter Caroline ett antal år senare skulle gifta sig och skaffa 3 underbara döttrar Filippa-Felicia-Flora, till vilka jag är farfar och Kurt är morfar, detta fanns inte på kartan då vi möttes 1972.

Anderslöv har på senare år kommit att ligga mig varmt åt hjärtat, då min äldsta son Martin tränar A-laget, som spelar i div 5, efter att han förra året lyckats lotsa laget till en klar serieseger.

Min yngsta son Mikael spelar också i Anderslöv och för några säsonger sedan, medan Martin fortfarande spelade hade jag båda sönerna på plan och då även min svärson Joakim Strandberg som målvakt.

Även barnbarnen , alla töserna spelar också fotboll i Anderslövs fina satsning på ungdomsfotboll och då inte minst på tjejsidan.

Kurts dotter, min svärdotter, var även hon tidigare involverad som ledare i tjejfotbollen i Anderslöv, idag mest som påhejande och skjutsande förälder. Hon missar dessutom nästan aldrig en A-lagsmatch där hon dessutom ofta hörs från sidlinjen med sina tillrop.

Seniorträningen inför årets återkomst i div 5 startade i veckan och jag kunde i tisdags konstatera en god uppslutning och god stämning bland drygt 25-talet spelare. De flesta spelarna från förra säsongens serievinst finns kvar plus några spännande nyförvärv och en del ungdomar som blivit ett år äldre.

Målsättningen i år är att hamna på övre halvan i tabellen och lyckas man med detta är det en bedrift och framgång för fotbollen, inte minst beroende på att Anderslöv inte erbjuder sina spelare någon ekonomisk ersättning för att spela, något som annars tyvärr är alltför vanligt och DUMT i många klubbar på den här nivån.

Jag önskar Anderslöv lycka till i årets div 5 som nykomling och jag kommer självklart att försöka följa en del matcher på plats.

Vill som avslutning också passa på att hälsa till Kurt Moberg ( och hans fru Siv ) som än idag är en hängiven supporter och ser så många matcher han kan. Kurt och Siv är dessutom underbara svärföräldrar till min son Martin.

Tack för denna gång. det är lördag kväll. klockan är 23:00 och det är dags att tänka på refrängen.

Vi hörs!!!!!!!!!!!!

Likes

Comments

Hej!

Mitt första inlägg någonsin på sociala medier.

Jag är egentligen ur-Trelleborgare, och gifte mig 1977 med en underbar, smart och vacker tjej, född i Trelleborg, men uppvuxen i Höllviken och vars farmor jag lovat att ta väl hand om denna tjej.

Efter många år i Trelleborg bestämde vi oss 2012 på våren, att genomgå en förändring och skapa nytt genom att köpa hus och flytta till Höllviken, där vi idag trivs fantastiskt bra. Så bra att jag knappt tror det är sant.

Samtidigt som vi flyttade till Höllviken bestämde jag mig också för att gå i pension, någon gång under det år jag fyller 62 år, vilket är i år 2017.

Inför detta år bestämde jag mig på nyårsafton att också börja blogga och eventuellt i ett senare skede skriva en bok, då jag alltid varit intresserad av att skriva. Boken, titeln och dess innehåll återkommer jag till när tiden är mogen, men blogga startar nu idag.

Jag hoppas kunna presentera ett material, som attraherar folk att läsa. Innehållet kommer att skifta mellan olika ämnen och kategorier och också beroende på olika händelser och årstider. Kategorier som ledarskap är ett intressant ämne där jag bl.a tycker att det ultimata ledarskapet för mig är ett beständigt förhållande med sin partner och sina barn. Detta ställer stora krav på bra ledarskap och innehåller allt, t.ex förtroende och tillit, att lyssna på varandra, prata med varandra, acceptera varandras olikheter, tankar, åsikter och handlingar. Samt att älska och ta hand om varandra även i besvärliga tider, alla dagar i veckan. detta är självklart ett ämne jag kommer att återkomma till.

Bloggen kommer också att handla om vardagsekonomi, där jag bl.a har en framtidsvision och idé att försöka hjälpa och stötta människor, ung som gammal, att skapa och förstå en vanlig familjebudget. Här är jag fascinerad av TV 3:s program Lyxfällan, men att ta tag i ekonomin i ett tidigare skede innan det gått så långt som i lyxfällan. Jag tror här finns ett stort behov av hjälp på olika sätt.

Jag kommer också att skriva mycket om mitt och familjens stora intresse FOTBOLL.. Här kommer jag att beskriva mina egna tankar och reflektioner gällande fotboll och huvudsakligen fotbollen i och kring Trelleborg, där både jag och familjen har egna erfarenheter både som spelare, ledare förälder, åskådare etc. När det gäller fotboll kan det också handla fakta, historia, inside information och kanske en och annan intervju.

Låter det intressant, sprid gärna vidare.

Mitt fullständiga namn är Bengt Ulf Stefan Nordbladh, men jag kommer fortsättningsvis att kalla mig B.U.S.

Kanske ibland med tillägg typ B.U.S Fotboll.

PS: OM du läser detta idag kan jag också berätta en nyhet jag erfarit på stan. Sveriges bäste målvaktstränare, Jan Eriksson, lär ha fått sparken från TFF. Jag har själv spelat flera år tillsammans med Janne i IFK Trelleborg och det var Janne som lagt grunden och plockat fram en av Sveriges bästa målvakt genom tiderna, Andreas Isaksson.

Klockan är nu 15:30 och det är tid för kaffe. Vi hörs!

Likes

Comments